Dev Domates
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar izlediğim bir haber üzerine biraz araştırma yaptım.Gerçekten garip bir durum.İlk defa bizde bir sebze üretebildik.:)
Mustafa Gürkan'a babasından kalan en büyük miras, domates tohumları. İlaç ve gübre kullanmadan yaklaşık 2 kiloluk domates yetiştiren Gürkan, tohumları İsrail'in gen teknolojisine karşı dünyaya pazarlamaya hazırlanıyor. Eskişehir'de bir Vatandaş, babasının sandığında bulduğu tohumları ekerek yaklaşık iki kilogram ağırlığında dev domatesler yetiştirdi. 'Yürek' adını verdiği domatesleri tescil ettiren Vatandaş, şimdi İsrail'in gen teknolojisine karşı Türk domates tohumunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Eskişehir'de turşuculuk yapan Mustafa İhsan Gürkan, 3,5 yıl önce ölen babasına ait sandığın içinde domates tohumu buldu. Fide haline getirdiği tohumları tarlaya diken Gürkan, yetişen domateslerin normalin çok üstünde bir büyüklüğe sahip olduğunu gördü. En küçüğü 1,5, en büyüğü ise 1,8 kilogram ağırlığındaki domateslere 'yürek' ismini veren Gürkan, dev domateslerden tohum elde etmek için çalışmalarını hızlandırdı. Yıllardır baba mesleği turşuculukla uğraşan Gürkan, hayatında ilk kez bu büyüklük ve şekilde domates gördüğünü söyledi. Yaşadıkları karşısında hayrete düşen ve 1 dönüm arazi üzerine ektiği domatesleri ilaç ve gübre kullanmadan doğal ortamda yetiştirdiğini belirten Gürkan, "Yıllardır sebze meyve yetiştiriyorum. Bir fidenin bu ağırlıktaki domatesleri nasıl taşıdığına hayret ettim. Hatta eşimi dostumu çağırıp gösterdim, onlar da gördükleri karşısında çok şaşırdı." şeklinde konuştu. Domateslerin renginin pembe olduğunu ve bir tanesiyle 6 kişinin doyduğunu kaydeden Gürkan, "Domateslerin çekirdeği çok az ve dana yüreğine benziyor. Bu sebeple domateslere 'yürek' ismini verdim. Domateslerin içi tamamen dolu ve tadı çok güzel. Yiyenler tadını çok beğeniyor." ifadesini kullandı. Babasından kalan tohumları bir mücevher gibi saklayan ve tescil ettiren Gürkan, İsrail'e karşı dünyaya Türk domates markasını yaygınlaştırmak istediklerini vurguladı. Proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Gürkan, "İsrail nasıl Türkiye ve dünya ülkelerine kendi adıyla domates tohumu satıyorsa biz de dünyaya Türk adıyla domates tohumu satacağız. Önümüzdeki yıl hayata geçireceğimiz çalışma ile hazırladığımız tohumları Türk ve dünya çiftçisine vermek istiyoruz. Bu nesil kaybolmasın istiyoruz." diye konuştu. http://www.porttakal.com/haber-babas...as-143577.html |
Eskişehir'deki arkadaşlar harekete geçseler nasıl olur.:)
|
Bu domatesler sanıldığı kadar bulunmaz hint kumaşı değil biraz fazla abartılmış haberde, buralarda yaygın olarak yetiştriliyor...
|
Sn.A.Şahin içimize su serptiniz.Şahsen bu domatesten yetiştirmeyi çok istiyorum.Durum böyle olunca tohum için taa Eskişehir'e gitmek zorunda kalmıcaz.
|
2 Eklenti(ler)
Bu tür pembe domatesleri Bulgarlar çok ekiyormuş bizede geldi. Bu arkadaşlar seneye aynı yere ekerlerse bukadar verim alacaklarını sanmıyorum. Toprağı en çok sömüren ürünlerden biri domatestir. Dolayısıyla Ekim yapacağı yeri ya natasa bırakacak **** yer değişikliği yapmalı.
Marmende cinsi olan bu pembe domatesler. Çok lezetli ama Raf ömrü kısa olduğu için çok fazla tutacağını sanmıyorum İnşallah arkadaş hayal kırıklığına uğramaz. Benim elimde yaklaşık 10 bin adet tohum var bu domateslerden |
Domateslerin görünüm çok güzelmiş Tekin Bey. Bunlar bir çeşit pembe domates değil mi?
|
Kesinlikle sizinde dediğinizgibi PEMBE domates Sayın Arzu Kasapoğlu Forumda da dağıtdığımız Tohumların aynısı bazı ağaçlar net üyelerinede dağtılmıştı bu tohumlardan ama henüz foto yükleyen arkadaş olmadı.
Sayın malina'nın dağıtdığı tohumların bir kısmı bunlardandı. |
Teşekkür ederim Tekin Bey.
|
Kasadakiler çok lezzetli gözüküyor. Ağzım sulandı valla.:)
|
2 Eklenti(ler)
Lezetli görünüyorda ne demek kesinlikle çok lezetli tek sorunu raf ömrü kısa olması. Nakliye yolculuğa fazla dayanamaması.
Lezzetinide altdaki şahsa sormak lazım |
Çok güzel arkadaşım ellerin dert görmesin. Seneye kısmet olursa ben de tohumlarından isterim. Benim bura da ekecek yerim yok ancak köy de ekimini tamamlatabilirim.
|
Evet arkadaşlar bu domates pembe domatesin muhtemeşlen tarlada yuvarlak tipte olanları gözlenerek selekte edilmiş türü. Yani kısaca pembe domatesle karşı karşıyayız.
|
Ben yıllardır bu domates'den alırım.Kahvaltılık tarla domates deriz biz buna, çok lezzetli sabahları bi domates birde yanında çeyrek ekmek insanı 3-4 saat tok tutuyor.
|
Kabuğu pembe domatesinki gibi ince ise kabuğunu soymaya da gerek yok.:)
|
Köylerde eskiden kalan alışkanlık devam etmekte.Pembe domatesler kurutur kışın afiyetle yenir.Deneyin pembe domatesin lezzeti kışın daha bir güzel.
|
Bendeki pembe domates bu türden sanırım. Aroması yüksek, lezzetli, ince kabuklu, iri meyveli, nakliyeye dayanmayan, sırık, geçci, hastalıklara dayanıklı bir tür. Çiçekler katmerli. Ama en önemlisi suyu pek sevmiyor. Çiçeklenme aşmasında su vermeniz çiçek dökümüne, meyve aşamasında su vermeniz, meyvelerde çatlamaya sebep oluyor. Bu yüzden derine kök yaptığını sanıyorum fakat henüz sökmedim. Ektiğim yerde sulamama şansım yoktu. Tüm diğer sebzelerimle beraber dikmiştim. Onları sularken bunlar da arada sulanmak zorunda kalıyordu.
Bu türün budamasıda değişik. Onu kısaca anlatayım. Bizim alışa gelmiş olduğumuz domatesler çiçeklerini bir salkım olarak açar ve bunlar meyveye döner, biz koltuklarını budarız. Oysa bu cinsde ve brandywine cinsinde çiçek salkımları uzamaya devam ediyor ve yeni bir kol oluşturuyor. İşte diğer türlerin aksine bu çiçek salkımlarının uçlarının budanması gerekiyor. Ben bunu fark edene kadar bitkilerin formu epey bir bozuldu. Önümüzdeki sezon başka bir yere dikeceğim ve sulamayacağım. Selahattin, sana bu domatesin fidesinden vermiştim. Bilmiyorum ne yaptın, nasıl oldu. |
Sayın Todor normal salkım domatesleri bizde genelde 6 adet bırakıp 7-8-9 devamlarını meyve tutmuş olsa bile koparırız. Bir üstdeki salkımlara yeterli enerji gitmesi için.
Bu şekilde fazla meyveleri koparmaz isek ilk salkımdaki verimi ve kaliteyi üst salkımlarda alamayız. Pembe domatese gelince onda da ben 3 bilemedin 4 bırakmakda fayda var. bazen gözden kaçanlar olabilir ****** buda bir üst salkımlara olumsuz bir şekilde yansıyor. |
Alıntı:
|
Malasef elimizdeki tek bilgi Eskişehir'de turşu dükkanı işleten Mustafa Gürkan isimli bir şahısta bu tohumlarda bolca bulunduğu
|
Ben bir araştırayım.
|
Alıntı:
|
be dev domateslerin tadı nasıl acaba?
|
Ben tadına bakmadım ama çok güzel olduğunu söylüyorlar Sn. AgacSevdalisi.
|
be dev domatesler pembe domates diye bilinen domateslermi?
|
Arkadaşlar. Ben Eskişehirliyim. Bu abimizi Ülke TV sıradışı programında izledim. Domatesleri görünce bahçeli evimizde (Yenibağlar) tulumba dibinde büyüyen kafam kadar domatesler aklıma geldi. Bir tanesini kesince tüm bahçemiz domates kokardı. Tek eksik yanları şekil itibari ile iç açısı olmamasıdır. Apartman hayatına geçince bir daha görmedim öyle domates (ta ki TV de o programı izleyene kadar). İnanın o kadar lezzetlidir ki anlatamam. Eskişehir Çaltı'da da bu tür domates olduğunu duymuştum. Tahminimce bu suyu seven bir tohum cinsi ve her sene kendiliğinden tulumbanın dibinden çıkardı. Bir dalda 10-20 tane kadar olduğunu bilirim. Yani 5 kök bu tür domatesiniz olsun orta halli bir aile için domates sorunu kalmaz :)
Neyse ilk fırsatta (Eskişehirde olmamın avantajını kullanarak) bu abimizi bulacağım ve sizin için gerekli bilgileri alacağım. Bakarsınız bir tohum **** filiz de bana verir. :) Kalın sağlıcakla. |
Climbing Trip-L-Crop dometes yetiştiren varmı?
|
Selam,
bu domatesin geninin bozulmaması için yanına başka domates yaklaştırmamak lazım. Amerika'da buna benzer domatesler üretilebiliyor. |
Genelde bu domatesler sandiviçliktir. Tadları dolgun ve lezzetlidir
|
sevgili tolgahann paylaşım için teşekkür ederim.bu tür domatesleri daha önceleri ülkemizde üretildiğini görmüştüm.ancak atalarımız göçünce tohum saklama alışkanlığımızda onlarla yok olma düzeyine geldi.dilerim bu mirasa iyi bir şekilde sahiplenir.saygılar
|
tohum alma şansımız var mı acaba?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024