agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)




Beğeni Düzeni451Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-07-2008, 01:09   #61
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halilk Mesajı Göster
üstatlar yardım
bahçede diktiğim domates fideleri sayılı miktarda yeşil durumda ve çoğu iri , yakında kızarmaya başlayacak fakat şimdiden delikler var , içini parçaldığımda tırtıl olduğunu gördüm şimdi ilaçsam faydası olurmu ?hangi ilacı kulllanmam gerekiyor .bu durumun olmaması için ne zaman ilçlama yapmam gerekiyor.
saygılar

İlaçlamakta geç kalmışsınız, bundan sonrada ilaçlama derim, sağlamını tüket kurtlusunu imha et.
Bundan sonra atacağın ilaç meyvede ilaç kalıntısı bırakabilir buda insan sağlığına zararlıdır.
bu durumun olmaması için daha erken devrede çiçekten sonra meyveye yattığı dönemde ilaçlamaya başlanır.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 11:19   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: Artvin
Mesajlar: 394
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halilk Mesajı Göster
üstatlar yardım
bahçede diktiğim domates fideleri sayılı miktarda yeşil durumda ve çoğu iri , yakında kızarmaya başlayacak fakat şimdiden delikler var , içini parçaldığımda tırtıl olduğunu gördüm şimdi ilaçsam faydası olurmu ?hangi ilacı kulllanmam gerekiyor .bu durumun olmaması için ne zaman ilçlama yapmam gerekiyor.
saygılar
Kalıntı riski olmayan ev yapmı ilaçları kullanın. Ayrıca bitki gövdesine yapışkan tuzaklar koyarak, zararları aza indirgeyebilirsiniz. Domates gövdesi, hassas olacağndan, yanlarına dikilen sırıklara tuzakların koyulması daha isabetli olur.


Düzenleyen Emine Aktaş : 28-07-2008 saat 18:11 Neden: eksiklik
Emine Aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2008, 16:58   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Yapraklarda benekler

Topraksız tarım denemesi için yapı marketten aldığım cherry domates fidesinin yaprakları sağlıksız bir görünüm aldı. Bitkinin alt dalları kurudu. Bitkide gelişme de görülmüyor. Yaprakların resminde görülen bu benekler ne olabilir.
Teşekkürler.

Eklenen Resimler
 
polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2008, 19:43   #64
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Sanki bir böcek tarafından yoğun emgi olmuş, sonradan bu zararlı yok edilmiş gibi. Yaprakların arkasında gezinen tüy gibi kanatlatı olan ince uzun bir varlık farkettiniz mi ?
Thrips sp. zararı olabilir diye düşünüyorum.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2008, 19:57   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen Mesajı Göster
Sanki bir böcek tarafından yoğun emgi olmuş, sonradan bu zararlı yok edilmiş gibi. Yaprakların arkasında gezinen tüy gibi kanatlatı olan ince uzun bir varlık farkettiniz mi ?
Thrips sp. zararı olabilir diye düşünüyorum.
Sayın İzzet Erişen,
Sizin yüklediğiniz dosyaları incelediğimde benim de en yakın ihtimal olarak gördüğüm Thrips oldu. İki hafta kadar önde Neemazal uygulamıştım. Ama görünüm sanki bu uygulamadan sonra yoğunlaştı gibi geldi. Şimdi bir neemazal uygulaması daha yapacağım. Umarım teşhisiniz doğrudur ve bu organik ilaç çözüm olur.
Teşekkür ederim.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2008, 20:03   #66
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Daha çok kırmızı örümcek etkisine benziyor...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2008, 21:34   #67
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Neemazal

NEEMAZAL®–T/S Organik Böcek İlacı
Doğal böcek ilacı
NEEMAZAL®–T/S, Trifolio–M GMBH tarafindan geliştirilmiş doğal bir böcek ilacıdır. NEEMAZAL®–T/S; tırtıllar, beyaz sinekler, yaprak zararlıları, yaprak bitleri gibi 200'den fazla bitki zararlısına karşı değişik mahsüllerde mükemmel etkiler göstermektedir. Dünyanın değişik yerlerinde yapılan biyo–etkinlik çalışmaları sayesinde kontrol altına alınabilen böcek sayısı giderek artmaktadır.
Etkileme Şekli
NEEMAZAL®–T/S ilacının böcek öldürme etkisi, esas olarak, ilacın uzaklaştırıcı, beslenme ve büyüme engelleyici etkisinden (IGR) kaynaklanmaktadır. Etkilenen zararlıların beslenmeleri ve kabuk değiştirmeleri durur. Aynı zamanda üreme kabiliyetlerinde azalmaya ve kısırlığa neden olur. Etkilenen böcekler yaşam evrelerini tamamlayamaz ve metamorfozdan önce ölürler. İlacın böcekleri uzaklaştıran etkisi sayesinde de mahsullerdeki ani böcek kolonileşmelerinden ve buna bağlı zararlarından korur.
NEEMAZAL®–T/S'nin özel bir etki şekli vardır. Böceğin beslenmesini ve bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. İlaçlamayı takip eden birkaç saat içinde böcekler etkisiz hale gelir ve birkaç gün sonra böcek yoğunluğu daha fazla büyüyemez ve yok olur.
İlacın özellikleri
NEEMAZAL®–T/S azadirachtin içerir. Patentli bir işlemden geçirilen yüksek kalitede azadirachtin içeriği güvenilir etkiyi garanti eder. Ayrıca benzer ürünlerle karşılaştırıldığında Oil–free(yağsız) olması mahsüllerdeki fito-zehirliligi önler.
NEEMAZAL®–T/S suyla karıştırılabilir ve püskürtülebilir niteligi ise yapraklara daha büyük oranda ulaşılabilinmesini sağlar. NEEMAZAL®–T/S, IPM programlarıyla, çeşitli mahsüllerde yeterliliğini, kârlı, güvenilir ve tam uyumlu olduğunu kanıtlamıştır. Trifolio–M GmbH'nin patentli üretimi, kendine has üretim işlemi ve sıkı kalite kontrolleri sayesinde NEEMAZAL®–T/S'nin kesinlikle aflatoksin içermeyip organik tarımda kullanılabileceği garanti edilmiştir.
Etkileme şekli
NeemAzal®–T/S, tropikal Neem ağacının (Azadirachta indica A. Juss) tohum çekirdeklerinden arındırılarak elde edilmiş NeemAzal içerir. Etkin madde, yapraklara sızar ve bütünüyle bitkide dağılır; zararlı böcekler bitkiye saldırdıkları sırada beslenme yoluyla etkin maddeyi alırlar (emerek yahut ısırarak).
NeemAzal®–T/S'nin kendine has bir etkime şekli vardir. Böceklerin beslenmesini ve dolayısıyla bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Bu etkime şeklinden dolayı anında etki göstermesi beklenmemelidir. NeemAzal®–T/S uygulamasını takip eden birkaç saat içinde zararlı böcekler etkisiz hale gelir, artık beslenmeyi keserler. Birkaç gün içinde böcek nüfusu daha fazla büyüyemez ve bozulurlar.
İlaçlama sonrası larvalar beslenmeyi kestiğinden kabuk değiştiremez ve bunu ölüm takip eder; ergin böcekler ise beslenmeyi keser, kısırlaşır ve en nihayetinde de ölür.
NeemAzal®–T/S'nin bu yavaş “insektistatik” etkime şeklinden dolayı, elverişli koşullarda, uygulamayı takip eden 7 ila 10 gün içinde son bir değerlendirme ilaçlaması yapılmalıdır. Ölü böcek sayısı bir değerlendirme kriteri olarak sayılamaz. Değerlendirme için şu kriterlere dikkat edilmesi gerekir: yaprak yoğunluğunun kaybolması, yapraklardaki zarar yoğunluğu, reçine oluşumu, mahsüllerin kırılması, zararlı böcek nüfusunun gelişimi, faydalılar üzerindeki olumlu etkiler.
NeemAzal®–T/S uygulamasındaki başarı zararlı böcek istilasındaki ilerlemeye ve ilaçlamanın uygun zamanda yapılmasına bağlıdır.
NeemAzal®–T/S birçok faydalıya (faydalı böceklere ve memeli hayvanlara) karşı zararsızdır. Bu faydalılar geriye kalan zararlı böcek nüfusunun kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynarlar. NeemAzal®–T/S, entegre mücadelede faydalı canlılarla birlikte kullanılabilir.
Fito-zehirlilik bilgileri
NeemAzal®–T/S, açıkhava ve sera koşullarında pek çok bitki üzerinde denenmiştir ve genellikle ılık mevsimde iyi bir bitki uyumluluğu sergilemiştir. NeemAzal®–T/S'nin uyumluluğu esas olarak bitkinin türüne ve cinsine bağlıdır.
Her ne kadar pekçok bitki ile uyumlu olsa da NeemAzal®–T/S'nin bazı hassas süs bitkileri ve armut türlerinde yan etkiler sergileyebilir.
Eğer NeemAzal®–T/S'yi etiketi üzerinde belirtilen bitkiler dışında kullanmak isterseniz ve bir yan etkinin olup olmayacağını görmek için ilaçlamaya geçmeden önce NeemAzal®–T/S'yi bitkinin küçük bir alanı üzerinde deneyin.
Bitki uyuşmazlıkları ve gözlemlediğiniz yan etkiler hakkında lütfen bizimle irtibat kurun !
Tavsiye edilen Bitkiler ve Dozları
NeemAzal®–T/S, Türkiye'de şu an için sadece aşağıdaki listede sıralanmış olan bitkiler ve zararlılar için ruhsatlandırılmıştır ve tavsiye almıştır. Bu liste yeni ruhsat başvurularıyla beraber her yıl büyümektedir. Yeni ruhsatlardan haberdar olmak için lütfen web sayfalarımıza sık sık uğrayın!
NeemAzal®–T/S ruhsat Tarih ve No: 20.06.2000 / 3792
Bitki Adı Zararlı Adı Kullanma dozu Bekleme süresi:
İlaçlama–Hasat (gün)
Domates Şeftali yaprakbiti
(Myzus persicae) 500 ml / 100L su 3

Kızılçam Çamkese tırtılı
(Thaumotopoea pityocampa) 200 ml / 100L su 0
Gül Gül yaprakbiti
(Macrosiphum rosae) 500 ml / 100L su 0
Fındık Fındık koşnilleri
(Parthenolecanium spp.) 300 ml / 100L su 3
Zeytin Zeytin sineği
(Bactrocera oleae) 500 ml / 100L su 3
Kiraz Kiraz sineği
(Rhagoletis cerasi) 500 ml / 100L su 3
Çilek Kırmızıörümcek
(Tetranychus cinnabarinus) 300 ml / 100L su 3
Elma Elma yeşil yaprakbiti
(Aphis pomi ) 300 ml / 100L su 3
Şeftali Doğu Meyve Güvesi
(Cydia molesta) 300 ml / 100L su 3
Tütün Şeftali yaprakbiti
(Myzus persicae) 300 ml / da 3
Patates Patates böceği
(Leptinotarsa decemlineata) 250 ml / da 3
Pamuk Kırmızıörümcekler
(Tetranychus urticae ve
Tetranychus cinnabarinus) 200 ml / da 3
Hıyar Kırmızıörümcekler
(Tetranychus urticae ve
Tetranychus cinnabarinus) 500 ml / 100L su 3



Neemazal ile ilgili bilgileri firmanın sitesinden aldım.
Yaprak biti ilaçları genellikle thrips için de etkilidir diye biliyorum.
Thrips bazan alt yapraklarda kurumaya neden olabiliyor domateste.
İlacın etkili olduğu zararlılar incelendiğinde kırmızı örümceğe de etkili olduğu anlaşılıyor. Üst yapraklarda da aynı belirtileri görüyorsanız sanırım ilaçlamayı tekrar etmeniz gerekecek. Ancak yine de yeni resim... detaylı. bir de gözlemleriniz çok önemli . resim olmazsa lütfen zararlının nasıl bir şey olduğunu , nasıl hareket ettiğini inceleyin ve yazın.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2008, 22:44   #68
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Forumda çok ele alındığı için bu ilacın herkes tarafından bilindiğini varsayarak sadece ismini verdim. Ama agaclar.net forumunun ne kadar derin ve fazla bilgi içeren bir forum olduğunu hesaba katmamıştım. Elbette ki her üye bu forumdaki her tartışmadan haberdar olamaz.
Konu ile ilgili olarak buraya;
Hastalık ve Zararlılar > Düzenleniyor > NEEMAZAL®–T/S Organik Böcek İlacı
ve buraya;
Ortak Siparişler>NeemAzal Organik İnsektisit
bakabilirsiniz.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 11:55   #69
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
Selam
Ben salçalık dometes ekimi yapıyorum. Şu anda çiçekte ve domates vermeye başladı. Ama dalları buruşuyor ve komle kuruyor acaba mantar hastalığımı ve ya kırmızı böcek mi? Yardımcı olurmusunuz?

karada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 13:06   #70
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karada Mesajı Göster
Selam
Ben salçalık dometes ekimi yapıyorum. Şu anda çiçekte ve domates vermeye başladı. Ama dalları buruşuyor ve komle kuruyor acaba mantar hastalığımı ve ya kırmızı böcek mi? Yardımcı olurmusunuz?
Anlatımınız bakteri veya mantar hastalığı düşündürüyor, ancak en azından bir resmini görmeden bir şey söylemek çok zor. Resim ekleyebilir misiniz ? Veya gördüğünüz kurumaların nasıl olduğunu ; örneğin alt dal, üst dal, yaprağın bir yanı, gövdede iletim demetleri şöyle renk, kökleri şöyle gibi .
Dönem olarak çıkabilecek hastalık ,domates bakteriyel solgunluk ve kanseridir. İsterseniz bu hastalığı internetten bir bakın.
Domates Hastalık ve Zararlıları Burada bulunan gösterileri çeker de bir bakarsanız emin olabilirisniz belki.
Cevabınızı bekliyorum.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 08:29   #71
Ağaç Dostu
 
gravel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 124
Merhabalar,
Balkonumdaki domatesimi minik minik böcekler sardı. Koza gibi sarmışlar üst kısmını.
Bu böceğin ne olduğu ve nasıl müdehale etmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız memnun olurum.

Eklenen Resimler
   
gravel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2008, 14:08   #72
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Zararlı kırmızı örümcek.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826
bu linkte tüm ilaçlar yazılı. İlaçlama yapmanız gerekli.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2008, 00:10   #73
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Daha çok kırmızı örümcek etkisine benziyor...
Sayın Selahattin Yılmaz,
Teşhisiniz doğruymuş. Tıpkı Sn. Gravel'in gönderdiği resimlerde olduğu gibi yapraklar örümcek ağıyla kaplandı ve bitkiyi atmak zorunda kaldım. Bu arada neemazal'ın da kırmızı örümceğe karşı etkili olamadığını öğrenmiş oldum.

GothiCat beğendi.
polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2008, 00:22   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Ablamın yazlığındaki domateslerinde çok bol ürün oluyormuş. Domatesler gayet iyi gelişip büyüyormuş. Ama kızarmak yerine morarıp çürüyorlarmış. Tıpkı buzdolabında bekleye bekleye bozulan domatesler gibi. Bu bir mantar hastalığı olabilir mi? Yoksa bitkinin besin eksikliğinden mi kaynaklanıyordur. Domatesler açık arazide ve İstanbul Şile'de.
Yardım için şimdiden teşekkürler.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2008, 08:08   #75
Ağaç Dostu
 
gravel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 124
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen Mesajı Göster
Zararlı kırmızı örümcek.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826
bu linkte tüm ilaçlar yazılı. İlaçlama yapmanız gerekli.
Teşhis için teşekkürler. arap sabunlu sarımsaklı karışımı uyguladım ve kırmızı örümcek sorunu tamamen çözüldü
Ağır hasar almış yaprakları kestim. Az yaprak ve domatesler kaldı geriye ama sanırım yoluna bu şekilde devam edicek. Küsmüşe bezemiyor.

GothiCat ve aloe beğendi.
gravel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2008, 14:53   #76
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Selahattin hocam
Domateslerimde son 15 gün içinde yarılmalar oluştu.Hem saksıda bulunan hem de bahçede yetiştirdiğim tüm domatesler,yeşil-sarı-kırmızı ayrımı yapmaksızın tamamıyla yarıldılar.Bunun sebebi sadece düzensiz sulama mı,yoksa başka nedenleri de olabilir mi?Aşağıda fotoğraflarını da ekliyorum.

Eklenen Resimler
   
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2008, 20:25   #77
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bu konuyu geçen hafta Tekin Bey'le konuşmuştuk, sorunuz tam da üzerine gelince cevaplamak istedim. Domatesteki çatlamalar sizin de yazdığınız gibi düzensiz sulamadan kaynaklanıyormuş. Yaz dönemi boyunca sulama düzenine çok dikkat etmek ve sulama gününü bir gün bile ertelememek gerekiyormuş. Ancak, sonbaharın gelmesiyle yağmurlar başlayınca bu durumu önlemenin bir yolu yok sanıyorum.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2008, 20:53   #78
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
O zaman yapacak bir şey yok Sn limon.Geçen sene bu tip bir durumla hiç karşılaşmamıştım.Sanırım seneye sadece cherry domates türlerini deneyeceğim.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2008, 22:03   #79
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Meyve çatlaması (fruit cracking) Domates meyvelerinin sap etrafında sap kısmında dışa dğoru ışınsal yıldızvari sap etrafında ay gibi halkalar şeklinde çatlamalar.
Bu çatlaklar meyvenin hızlı büyümesi ve bitkinin su alımındaki dengesizlikle ve çeşidin genetik yapısı ile ilgilidir.
Meyvenin olgunluğa ulaştığı bu devrede ortam kuru iken yüksek sıcaklık ve yüksek nem meydana geldiğinde çatlama olabilir.Bazı çeşitler su ve sıcaklık dengesizliğnie karşı hasas olurlar.
Çatlamaya karşı dayanıklı çeşitlerin seçilmesine dikkat edilmelidir.


Düzenleyen Harun Parlak : 13-09-2008 saat 00:12
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2008, 00:02   #80
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Bazen gece gündüz sıcaklık farkının fazla olduğu durumlarda da meyve çatlamaları meydana gelebilir...

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2008, 08:40   #81
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Benimkilerde çatlama değil neredeyse yarılma sözkonusu.Eklediğim ilk resimdeki yarılma sonucu domatesin neredeyse çekirdeklerini görebilmek mümkün.Geçmiş yıllarda da hafif çatlamalar olabiliyordu tek tük.Ama bu sene sağlam bir tek domates yetiştiremedim.Tamamen kızaranlardan bir kaç tanesini koparıp tadına baktım,neredeyse limon gibi ekşiydi.Sanırım bu da çatlamanın etkisiyle oluştu.Mesajıma ilgi gösterip yanıtlayan herkese teşekkürler.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2008, 09:34   #82
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Bu çatlaklardan sarofit mantarlar girerek meyvede çürükler meydana gelebilir.Hastalık giren domateslerin tadı ****** bozulacaktır.
Açıkda kalan yaralargibi düşünebilirsiniz mikrop kapmaz ise yara kavuşur. Ama mikrop girer ise yara hergeçen gün açılabilir.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2008, 10:51   #83
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Domates, ilk meyvelerin ceviz iriliğini aldığı dönemden itibaren sürekli olarak kök bölgesinde tav seviyesinin altına düşmeyen bir şekilde toprak nemi ister. Bunu karşılamanız gerekirdi.
Ayrıca bitkilerinizin iyi beslenmediği anlaşılıyor.
İyi beslemenin ve düzenli sulamanın olmadığı bir devreden sonra bu şekilde sulamalar haliyle çatlamalara neden olacaktır. Böyle b,ir durumla karşılaşmamanı tek çaresi dediğim gibi baştan düzenli sulama ve beslemedir.
Artık seneye, iyi günler

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 10:22   #84
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
Domateste siyah sinekler

Selam arkadaşlar ,

Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , bir sürü vardı öldürdükçe yenisi geliyordu ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm . Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar .

Bu yaz bir organik ekim yapılan tarlaya gitmiştim oradaki tüm bitkilerde vardı bu sinek , tarla sahibi kurtulamadım bunlardan insanın burnuna ağzına bile giriyorlar demişti . İlaç da kullanamıyormuş organik olduğu için .

Bu zararlı nedir ? Forumdaki zararlılara baktım hiçbirine benzemiyor . Hangi ilacı almalıyım ?

Teşekkürler

Erdem

gummi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 10:25   #85
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
linkler çalışmıyor , tekrar koyabilirmisiniz dosyaları ?

gummi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 10:56   #86
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gummi Mesajı Göster
Selam arkadaşlar ,

Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , bir sürü vardı öldürdükçe yenisi geliyordu ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm . Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar .
Bu yaz bir organik ekim yapılan tarlaya gitmiştim oradaki tüm bitkilerde vardı bu sinek , tarla sahibi kurtulamadım bunlardan insanın burnuna ağzına bile giriyorlar demişti . İlaç da kullanamıyormuş organik olduğu için .
Bu zararlı nedir ? Forumdaki zararlılara baktım hiçbirine benzemiyor . Hangi ilacı almalıyım ?
Bu böceği hiç olmasın biraz rengiyle de tarif etseydiniz belki şu olabilir diyebilirdik. Bu durumda sade ce insanın ağzına burnuna kaçtığını biliyoruz. Değil mi?

Tekrar yüklemeye başladım gösterileri, herhalde yarına kadar biter.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 15:55   #87
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
"Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm , Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar"

İlginize teşekkür ederim ama yukarıdaki tarife uyan çok fazla böcek türü olmasa gerek ?

gummi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2009, 16:42   #88
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Bir fotoğrafını çekemez misiniz?

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2009, 09:42   #89
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 46
Açık konuşmak gerekirse bu böcekler heryeri sardıktan ve domateslerim bitkin duruma düştükten sonra toprağı ile beraber hepsini attım , yeni toprak ve tohumlar ektim . Aynı şeyin tekrar başıma gelmesinden endişe ediyorum , bu nedenle resim koyamıyorum . Tohumlar fideye dönüşmeden bir ilaçlama yapayım da sonradan başım ağrımasın diye düşündüm . Ama sanırım bu gidişle resim de koyacağım 1-2 haftaya kadar

gummi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 00:07   #90
Ağaçsever
 
yahya07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 60
sanırım domatesler havanın sıcak olduğu saatlerde sulanmış.yazın sulamalar ikindi vakti güneş batımına daha yakın saatlerde yapılmalıdır.

yahya07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
balkon, balkon bahceciligi, domates, domates hastalığı, kuruma, yaprak biti, yaprak kıvrılması, zararlı, zararlılar

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024