agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)




Beğeni Düzeni45Beğeniler
  • 10 Gönderen devrann
  • 12 Gönderen devrann
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 7 Gönderen devrann
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 2 Gönderen Portakal Rengi
  • 1 Gönderen MeyveliTepe
  • 4 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen Zekoş
  • 1 Gönderen devrann
  • 1 Gönderen devrann
  • 1 Gönderen Asell
  • 1 Gönderen devrann

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-01-2023, 12:11   #1
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
Domates ve Akrabaları

SINIFLANDIRMA:
SIRALAMA: Scrophulariales
ALT SIRALAMA: Solanineae
AİLE:Solanaceae
TAKIM:Solaneae
CİNS:Lycopersicon
ALTSINIF: Eulycopersicon
TÜR:Lycopersicon esculentum

Biilimsel isim: Şu an Solanum lycopersicum (eski Lycopersicon esculentum)
En çok referans gösterilen: Lycopersicon esculentum P. Miller, Gard.Dict. ed.8. N. 2. 16 Nisan 1768.
Lyco - persicon = "kurt - şeftali"
esculentum = "yenilebilir"

Domates ve yakın akrabalarının And Dağları'nın dağlık bölgelerinde (Peru, Ekvador ve Şili) ortaya çıktığı düşünülmektedir. Diğer farklı akrabalar Galapagos Adaları'nın florası arasında bulunur. Bu akrabalar, dağlardaki yüksek, nemli rakımlardan kuru kıyı bölgelerine ve aradaki varyasyonlara kadar birçok ortamda bulunabilir. Domatesin evcilleştirilmesinin Meksika'nın ilk uygarlıklarıyla birlikte gerçekleştiğine inanılmaktadır. Domates ismi Aztek dilinde tomatl (aslında tomatillo anlamına gelir) kelimesinden türetilmiş olabilir. Avrupalı kaşifler domatesi Amerika'dan getirmiş ve 16. yüzyılda Avrupa ve Asya'ya yaymışlardır. Domates artık dünya çapında çeşitli ortamlarda yetiştirilmektedir.

Yaygın domates türü olan Lycopersicon esculentum Mill. son derece çeşitli ve büyük bir familya olan Solanaceae'ye aittir. Genellikle Patlıcangiller olarak adlandırılan bu aile, yaygın olarak yetiştirilen birçok bitkimizi (patates, biber, patlıcan, tütün, petunya, tomatillo) ve çeşitli yabani otları (patlıcangiller, jimson otu) içerir. Patlıcangillerle olan bu ilişki, insanların başlangıçta domatesin zehirli olduğuna inanmasına neden olmuş olabilir. Bu nedenle Miller'ın tür adını kabaca "yenilebilir" anlamına gelen esculentum olarak değiştirmesi büyük bir şans olmuştur.

Yaygın olarak yetiştirilen domates Lycopersicon cinsine aittir. Bu cins, büyük ölçüde yeterince kullanılmayan geniş bir genetik değişkenlik rezervuarı sergiler. Şu anda ticari olarak mevcut olan çoğu çeşidin bir parçası olan bazı hastalık direnci, Lycopersicon'un ilgili türlerinden elde edilmiştir. Bununla birlikte, bu diğer türler sıcağa veya soğuğa tolerans, tuz toleransı, daha yüksek besin miktarları ve muhtemelen henüz keşfedilmemiş diğer potansiyeller gibi başka potansiyel faydalar sağlayabilir. Bu türlerden bazıları Lycopersicon esculentum ile kolaylıkla çaprazlanırken, diğer birkaçı cinsel yolla gen aktarımını daha zor hale getiren uyumluluk engellerine sahiptir.

Lycopersicon cinsi, gen transferi teknolojisinin ilerlemesi halinde bir gün başka yararlı özellikler sağlayabilecek olan Solanum (İrlanda patateslerinin ait olduğu) cinsi ile yakından ilişkilidir. Bir zamanlar sıradan domatesin Solanum cinsine ait olduğu düşünülüyordu. Aslında Linnaeus başlangıçta domatesi bu cins içinde Solanum lycopersicon olarak sınıflandırmıştır, ancak şimdi her birinin yaprak tipi ve anterlerden polen dağılımındaki farklılıklara dayalı olarak ayrı bir cinse ait olduğu düşünülmektedir. Lycopersicon, yanal olarak (anterlerin uzunluğu boyunca) dehisse olan (polen salan) anterlere sahiptir ve yapraklar neredeyse her zaman pinnate veya pinnatifiddir. Solanum, polenleri anterlerin terminal uçlarından çıkaran anterlere sahiptir ve yapraklar basit olma eğilimindedir.

Lycopersicon ile ilgili tartışmalar halen devam etmekle birlikte, genellikle sekiz türden oluştuğu kabul edilmektedir. Ömrünü domates genetiğini toplamak ve araştırmakla geçirmiş olan Dr. C.M. Rick, türleri yaygın domates Lycopersicon esculentum ile çaprazlama yeteneklerine göre iki komplekse (L.esculentum kompleksi ve L. peruvianum kompleksi) ayırmıştır. Coğrafi dağılım, morfolojik özellikler ve uyumluluk ilişkileri dikkate alındığında türler farklı şekilde sınıflandırılabilir (bkz. Taylor, 1986). Farklı türleri incelemek için Rick tarafından yapılan sınıflandırmayı ele alacağız.

L.esculentum kompleksi, adi domatesle çaprazlanması nispeten kolay olan diğer altı türden oluşur. Bu gruptaki tüm türler diploiddir (2n = 2x = 24). Çoğu (L. hirsutum f. typicum ve bazı L. pennellii hariç) kendine uyumludur. Sarı çiçekleri vardır ve stamenler bir anter konisi üretmek için birleşmiştir. Meyve rengi türe bağlı olarak değişir. Bu kompleksin birkaç üyesi, kültür domatesinde zararlılara karşı direnç kaynakları sağlamıştır.

L. peruvianum kompleksi, sadece büyük zorluklarla melezlenebilen son derece çeşitli iki türden oluşur. Her ikisi de diploiddir (2n = 2x = 24) ve her ikisi de benzersiz ortamlarda bulunur. Bu iki tür, kültür formları için potansiyel olarak değerli olan zengin özellikleri temsil etmektedir. Meyveleri yeşildir ve çoğunlukla kendine uyumsuzdur. Bu türler, cinsel transferde (konvansiyonel ıslah) mevcut olan çeşitli engeller nedeniyle kültür formları için yararlılıkları açısından sınırlandırılmıştır. Bu çaprazlamalardan bitki elde etmek için genellikle embriyo kurtarma gibi pahalı teknikler gerekmektedir. Bununla birlikte, tütün mozaik virüsü direnci ve nematod direnci gibi, L. esculentum ve L chilense arasındaki başarılı cinsel çaprazlamalardan yararlanılan birkaç belgelenmiş çaprazlama örneği vardır. Belgelenmiş diğer örnekler arasında L. peruvianum kompleksinden elde edilen haşere direnci M.A. Stevens veya Rick tarafından aktarılmıştır.

The L.esculentum kompleks
L. esculentum
L. esculentum var. cerasiforme
L. pimpinellifolium
L. cheesmanii
L. cheesmanii f. minor
L. parviflorum
L. chmielewskii
L. hirsutum f. typicum
L. hirsutum f. glabratum
L. pennellii
The L. peruvianum komleks
L. chilense
L. peruvianum

Kod:
L.esculentum'un Alt Spesifik Taksonları:
L.esculentum var. esculentum
- yaygın bahçe domatesleri. Bunlar genel büyüme alışkanlıkları, meyve kalitesi ve meyve özellikleri bakımından farklılık gösterebilir. 'Ünlü'
L.esculentum var. cerasiforme
- Çeri domates - tipik olarak küçük meyveli (<2" veya 5 cm çapında) 'Sweet 100'.
L.esculentum var. pyriforme
- Armut domates - genellikle <1,5" veya 4 cm uzunluğunda armut şeklinde meyve verir. 'Sarı Armut'
L.esculentum var. grandifolium
- patates yapraklı domates - yapraklar büyük ve bütündür, birkaç ikincil yaprak vardır. 'Brandywine'
L.esculentum var. validium
- dik domates - bitkiler dik ve sert, çok kompakt
LYCOPERSİCON PERUVİANUM KOMPLEKSİ
Lycopersicon chilense Dun.
Lycopersicon peruvianum (L.) Mill.

Kod:
Lycopersicon chilense
Bu tür, Güney Peru ve Şili'nin deniz seviyesinden 3.000 m yüksekliğe kadar olan kurak, kayalık bölgelerinde yaşar. Küçük yeşil meyve üretir. Bu türün stigmaları anter konisinin çok ötesine uzanır ve kendi kendine uyumsuzdur. Yalnızca dış üreyenlerdir.
Bu türün kültür domatesi olan L. esculentum ile çaprazlanması, var olan çeşitli engeller nedeniyle son derece zordur. L. chilense'nin stigması kültür domatesinden gelen polenleri kabul etmez ve neredeyse her zaman çiçeğin düşmesine neden olur. L. esculentum'un stigmasına L. chilense'den gelen polenlerin uygulandığı karşılıklı çaprazlama, meyve oluşumuyla sonuçlanabilir ancak çok az tohum yaşayabilir. Bununla birlikte, bazı tohumlar embriyo kurtarmayı kolaylaştırmak için yeterli büyüklükte embriyolar içerir.

Zengin bir germplazm mevcuttur, ancak çaprazlama zorluğu nedeniyle bu tür yeterince kullanılmamaktadır. Tür nematod direnci gösterir ve önemli bir gen L. esculentum'a aktarılmıştır, bu gen (Tm2² ) Tütün Mosiac Virüsüne (TMV) karşı direnç sağlar. Bu gen artık yaygın olarak bulunan birçok domates çeşidinde bulunmaktadır.


Kod:
Lycopersicon peruvianum
Sırasıyla
L. peruvianum f. glandulosum
L. peruvianum var. humifusum




L. chilense gibi bu tür de yeşil meyve üretir ancak boyutları biraz daha büyüktür (~3 cm). Peru ve Şili'ye özgüdür. Her biri farklı bir çevreyi işgal eden çeşitli ırklar mevcuttur. İlki, nemli ve acı su alanları arasındaki kıyı bölgelerine özgüdür. Diğer ırk ise dağ derelerinin yakınındaki yüksek rakımlarda bulunur. Ayrıca L. peruvianum var. humifusum adında bir çeşit de mevcuttur.
L. peruvianum ile L. esculentum'un çaprazlanması nadiren başarılı olur. Girişimler sıklıkla embriyo veya çiçek düşüklüğü ile sonuçlanır. Daha fazla hat değerlendirildikçe, birkaçı en az bir tohum üretmiştir. Neyse ki, bu melezler bir L. esculentum ebeveynine geri çaprazlama yeteneğine sahiptir.

Kültür domatesi ve L. peruvianum arasındaki uyuşmazlığın üstesinden gelmede başarılı olan bir başka yöntem de L. chilense'nin köprü tür olarak kullanılmasıdır (L. peruvianum, L. chilense ile çaprazlanır ve bu döl L. esculentum ile çaprazlanır). Bu cesaret verici görünse de, çoğu zaman bu yöntem başarısız olur, ancak doğrudan çaprazlamadan daha iyi sonuçlar verir. Kültür domatesi ile "peruvianum-kompleksi" üyeleri arasındaki çaprazlamaların çoğu bir tür uyuşmazlık nedeniyle başarısız olmaktadır.

Bu tür, araştırmacılar tarafından gözlemlenen tarımsal açıdan önemli bir dizi özellik sergilemiştir. İşte birkaç örnek:

erken yanıklık
yaprak küfü
fusarium solgunluğu
septoria yaprak lekesi
nematodlar


Düzenleyen devrann : 22-01-2023 saat 12:50
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2023, 12:42   #2
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
LYCOPERSİCON ESCULENTUM KOMPLEKSİ
L. esculentum
L. esculentum var. cerasiforme
L. esculentum var. grandifolium
L. esculentum var. pyriforme
L. esculentum var. validium
L. pimpinellifolium
L. cheesmanii
L. cheesmanii f. minor
L. parviflorum
L. chmielewskii
L. hirsutum
L. hirsutum f. typicum
L. hirsutum f. glabratum
L. pennellii

L. esculentum

Bilinen neredeyse tüm domatesler bu türe dahildir. Yaygın domateslerin çoğu arasında çeşitlilik olsa da, ortak kökenleri nedeniyle benzersiz botanik çeşitlere ayrılmazlar. Taze pazar ve işlenmiş domates türleri bu kategoridedir. Her iki tür de Güney Amerika dışında bulunan tek yabani domates türü olan kiraz domatesi L. esculentum var. cerasiforme'den türemiştir. L. esculentum'un tüm formları kendine uyumlu ve yalnızca akraba evliliği yapabilen türler olsa da yabani kiraz türleri çaprazlama eğilimindedir. Bunun nedeni, yabani kiraz domateslerinin stigmasının tipik olarak antez sırasında anter konisinin ötesine uzanmasıdır. Bu, küçük bir dereceye kadar dış üremeye izin verir. Bu durum, belirli koşullar mevcutsa (çiçek morfolojisi, sıcaklık, beslenme) diğer L. esculentum türlerinde de bir dereceye kadar gerçekleşebilir.
Meksika'daki yabani kiraz türlerinin (L. esculentum var. cerasiforme) evcilleştirilmesi sonunda Avrupa'ya yayılmış ve seçilim yoluyla daha büyük meyveli çeşitlere yol açmıştır. Bu seçilimin aynı zamanda stigmanın anter konisinin içine aşamalı olarak çekilmesine (muhtemelen tesadüfen) yol açtığına inanılmaktadır. Bu da bugün çoğumuzun bahçesinde yetiştirdiği büyük meyveli, kendine uyumlu akraba evliliğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle, kişinin kendi tohumunu biriktirerek "türüne sadık bir çeşit" (çeşit bir F1 melezi olmadığı sürece) muhafaza etmesi nispeten kolaydır ve diğer domates çeşitleriyle çaprazlama konusunda çok fazla endişelenmesi gerekmez.

L. esculentum'un çoğu, ama kesinlikle hepsi değil, kırmızı meyvelidir. Meyve rengi, şekli ve kalitesi, büyüme alışkanlığı ve yaprak morfolojisi gibi önemli ölçüde değişir.

Domatesin birkaç başka botanik çeşidi daha vardır. Bu çeşitler canlı yavrular üretmek için birbirleriyle kolayca çaprazlanabilir. Bunlar
L.esculentum var. esculentum
L.esculentum var. cerasiforme kiraz domatesi
L.esculentum var. pyriforme armut domatesi
L.esculentum var. grandifolium patates yapraklı domates
L.esculentum var. validium kompakt

L. pimpinellifolium

Bu Lycopersicon türü Peru'nun düşük rakımlı kıyı vadilerine özgüdür (<1.000m). Meyveleri küçük, yaklaşık 1 cm çapında ve kırmızı renklidir (sarı çeşitleri de vardır). Meyve büyüklüğü ona 'frenk üzümü domatesi' ortak adını verir. Yapraklar ezildiğinde eşsiz bir koku üretme eğilimindedir. Gövdeler genellikle pürüzsüzdür ve L. esculentum'da bulunan tüylerden yoksundur. Benim gözlemlerime göre gövdeleri de o kadar kırılgan değildir. Bu türün tüm popülasyonları kendine uyumludur. Bu türün bazı popülasyonları morfoloji açısından önemli ölçüde farklılık gösterirken, diğerleri oldukça tek tiptir. Bazı popülasyonlar sadece otogam (kendi kendine tozlaşan) iken diğerleri bir miktar dış üremeye izin verir. Bunun nedeni anter konisinin çok ötesine uzanan stigmalardır (aşağıdaki resme bakınız).
Bu tür L. escuentum ile kolayca çaprazlanma eğilimindedir ve L. esculentum ile doğal bir introgression sergileyen tek türdür. Aslında her iki türün de ortak bir atadan evrimleşmiş olması muhtemeldir.

L. pimpinellifolium'un binlerce PI'si (Bitki Tanıtımı) vardır. Bunların çoğu, çeşitli hastalıklara karşı faydalı direnç sağlamak için L. esculentum'a dahil edilmiştir.

Bakteriyel Solgunluk (Psuedoomonas solanacearum pv tomato) direnci - PI 112215
Fusarium solgunluğu (Fusarium oxysporum f.lycopersici) - PI 79532, 124039 ve 126436


Tür:L. cheesmanii
Alt tür:"L. cheesmanii f. minor
Bu tür yalnızca Galapagos Adaları'nda bulunur. Bir alt türü olan L.cheesmanii subspp. minor, genellikle adaların daha kuru bölgelerinde bulunurken, L.cheesmanii kıyı bölgelerine daha yakın yerlerde bulunur. Meyveleri kırmızı ila turuncudur. L.cheesmanii'nin tüm formları kendi kendine uyumludur ve yalnızca akraba evliliğidir. Her iki form da adi domates ile melezlenebilir.
L.cheesmanii adi domatese çeşitli faydalar sağlamıştır. Bunlardan ilki, eklemsiz pedicelleri kodlayan tek bir resesif genin dahil edilmesidir. Bu genellikle genetik bir işaretleyici olarak kullanılır. L.cheesmanii ayrıca yüksek C vitamini, pro vitamin A ve daha yüksek çözünür katı madde içeriği için de kullanılabilir. L.cheesmanii subspp. minor alt türü, tuz ve kuraklığa tolerans potansiyeline sahiptir.




L. parviflorum
Bu tür Peru'nun bazı bölgelerine özgüdür. Akarsuların etrafındaki alanları tercih eder. Kendine uyumludur ve çiçek morfolojisi nedeniyle oldukça otogamdır (kendi kendine tozlaşır). L. parviflorum son derece küçük bir çiçeğe sahiptir ve stigmalar nadiren anter konisinden dışarı çıkar. Sonuç olarak popülasyonlar yüksek oranda homozigot (genetik olarak benzer) olma eğilimindedir. Meyveleri küçük (<1cm) ve yeşildir. L. parviflorum, L.esculentum ile kolayca melezleşir ve yüksek çözünür katı madde ve C vitamini içeriği potansiyeline sahiptir.


L. chmielewskii
Bu tür de Peru'ya özgüdür. O da L. parviflorum gibi nemli alanları tercih eder ancak toprağın iyi drenajlı olmasını tercih eder. Meyveleri yeşil ve >1cm çapındadır. Kendine uyumludur ancak çiçek morfolojisi L. parviflorum'un tam tersidir. Çiçekler büyük ve çok gösterişlidir, uzun stigmaları vardır. Bu durum dış üremeyi teşvik ediyor gibi görünmektedir ve sonuç olarak L. chmielewskii popülasyonlarında çok fazla heterozigotluk (genetik farklılıklar) mevcuttur. Bu tür aynı zamanda yüksek çözünür katı madde ve C vitamini içeriği potansiyeline sahiptir.



Tür L. hirsutum
Alt tür L. hirsutum f. glabratum
Alt tür L. hirsutum f. typicum

Bu tür Peru ve Ekvador'un güney bölgelerine özgüdür ve çok küçük, yeşil, tüylü meyvelere sahiptir. Tür, L. hirsutum f. typicum ve L. hirsutum f. glabratum olmak üzere iki ayrı alt türe ayrılır.
L. hirsutum f. typicum genellikle güney Ekvador'dan orta Peru'ya kadar yüksek rakımlı nehir vadilerinde (1.800 ila 3.300 m arasında) bulunur. Çok uzun bir stigmaya sahip güçlü bir salgılayıcıdır. Çoğu PI kendine uyumsuzdur. Kendi kendine üremeye izin verenler, akrabalı yetiştirme depresyonundan büyük ölçüde muzdarip olan zayıf döller üretir. Bu alt tür L. esculentum ile kolayca çaprazlanmaz. Diğer alt tür, L. hirsutum f. glabratum, kendi kendine döllenmeyi kolayca kabul eder ve döller akrabalı yetiştirme depresyonundan muzdarip değildir. Ekvador'un güneybatı kesimlerinde daha düşük enlemlerde (0-6 derece güney) bulunur. Bu alt tür, L. esculentum ile çaprazlama yeteneğine sahiptir.

L. hirsutum'un zararlılara karşı çeşitli dirençleri olduğu kaydedilmiştir. Bu özelliklerden biri, iki kırmızı örümcek akarı türüne karşı direnç göstermesidir. Bu biyokimyasal bir mekanizmadan ziyade fiziksel bir mekanizmadır. Akarlar glandüler tüyler (trikomlar) tarafından salgılanan yapışkan maddelere dolanır. L. hirsutum ayrıca bitkide doğal olarak oluşan bir pestisit olan 2-tridecacone'un yüksek konsantrasyonuna sahiptir. Bu, yaprak bitlerine ve lepidopteran larvalarına (tırtıllar) karşı yüksek derecede koruma sağlar.

L. hirsutum ayrıca erken yanıklık (PI 126445), bakteriyel benek ve kök boğazı nematodları gibi patojenlere karşı bir direnç kaynağı olmuştur. L. hirsutum f. typicum ayrıca soğuk toleransı kaynağı olarak da araştırılmıştır.



L. pennellii
Bazı otoriteler tarafından gerçek bir Lycopersicon türü olarak kabul edilmese de, bu türü de dahil edeceğim. (Solanum pennellii olarak kabul edilir). L.esculentum ile de kolayca çaprazlanabilir. Hem kendine uyumlu hem de kendine uyumsuz türleri mevcuttur. Bu tür sıcak ve kuru ortamlarda evrimleşmiştir ve kuraklığa dayanıklılık ve böcek toleransı için bir kaynak olabilir. Peru'nun kıyı bölgelerine özgüdür ve küçük yeşil meyveleri vardır.

Alıntı:http://www.kdcomm.net/~tomato/Tomato/tax.html

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2023, 14:21   #3
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Domates hakkında her şey Teşekkürler

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2023, 22:53   #4
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
Domates aşı anaçlarını araştırırken bilimsel bir çalışma olmasada yinede en azından tür ve çeşitler hakkında bilgi olması açısından paylaşmak istedim.Belki birisinin bir işine yarar.
L. hirsutum f. glabratum ve L. hirsutum f. typicum tohumlarından fideler yapmayı başardım.Çoğu tohuma ulaşmak artık çok zor ya ülkemize gönderi yapmıyorlar ya da gümrükte kalıyor.Bir çok denemeden sonra bu iki türe ulaşabildim. Bu sezonun tohum paylaşım etkinliği sonrası çalışmalar sayfamdan gelişmeleri paylaşacağım.Yine bir kaç tür yabani biber olacak.Capsicum annuum var. glabriusculum alt türünden tepin veya chiltepin denilen biberlerden aşı anacı potansiyeli olanlarla denemeler yapacağım.Sonrasında umarım tohumlarından paylaşabilirim.
Yabanileri direkt olarak aşı anacı olarak kullanabilirmiyim veya böyle bir potansiyelleri var mı bilmiyorum ancak bu işi yapan firmalara göre azda olsa bir avantajım var.
1-Firmalar bir ürün geliştirdiğinde bu işten para kazanmak için öncelikle hibritlemek zorundalar.Hibritlemeyi sadece geliştirmek için değil geliştirdikleri ürünü koruma altına almak için yapmaktalar.
2-Geliştirdikleri çeşit aynı anda çimlenmeli yani uniform olmalı.
3-Çimlenme oranı yüksek hızlı veya kabul edilebilir olmalı, bu yabanilerde çok önemli çünkü çoğu yabani genelde uzun süreli çimlenme süresine sahiptir.
4-standart büyüme
5-Aşı uyumluluğu ki bu konu çok önemli piyasadaki çeşitlerle uyumlu olmalı.
6-Piyasadaki rakiplerine göre üstünlük sağlayacak dayanım veya verimlilik özellikleri olması.
Bunlar firmaları direkt olarak yabanileri kullanmalarını engelleyen sorunlar.Ancak benim gibi çeşit geliştirmeyip biraz risklide olsa bu tür yabaniler ile denemeler yapanlar için yukardaki sorunlar önem arz etmiyor.Bu yüzden bahçesinde domates yetiştirenler deneme yapabilir.Bu yabaniler verim olarak, meyve tutumu olarak bir fark yaratabilir veya bitkiyi daha uzun süre canlı tutarak daha uzun süre meyve alınmasını sağlayabilir.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2023, 01:06   #5
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı diye verdiğiniz link, alıntıdan çok kaynak olabilir kanımca. Anladığım kadarıyla tüm bilgiyi, bir yerden kesip yapıştırmamışsınız, düzgün bir Türkçe ile kendiniz toparlamışsınız. Türkçe kaynak oluşturması bakımından çok değerli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2023, 11:18   #6
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Beyninize sağlık.
Neyse ki, hala meraklı ve araştıran insanlara sahibiz.
Sayenizde ulaşılabilir bir kaynağımız daha oldu.
Sağolun.
Kolaylıklar diliyorum.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2023, 13:03   #7
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster


L. peruvianum var. humifusum


Paylaşım için çok teşekkürler.

Kayalıklardan sarkan domates fotoğrafını görünce aklıma takıldı; acaba domates türleri arasında yenmesi sakıncalı olan türler de var mı?

Ya da şöyle mi sormalıyım; rastladığımız herhangi bir domates türünün esculentum = "yenilebilir" olduğunu anlamanın bir yolu var mı*

mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2023, 16:33   #8
Ağaç Dostu
 
bnymnblr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 299
Merhabalar
Emeğinize çok teşekkürler.
Muazzam bilgiler.

Elinizde solanum pimpinellifolium tohumu var mı?

bnymnblr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2023, 21:37   #9
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bnymnblr Mesajı Göster
Merhabalar
Emeğinize çok teşekkürler.
Muazzam bilgiler.

Elinizde solanum pimpinellifolium tohumu var mı?
Teşekkürler.
Hayır şu anda yok ama bir kaç tane ilgimi çeken domates var bu türe ait olan.
florida everglades tomato mesela ama tohumunu almadım.Bu yıl için iki yabani yeter.Alınca sizede gönderirim.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2023, 22:54   #10
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Florida everglades tohumlarını 10 yıl önce birnefestoprak paylaşmştı. Ben de birkaç kök ekmiştim. Bitkiler, civardaki ağaçların tepelerine kadar tırmanmıştı. Çok dayanıklı bir çeşitti. Minik domatesler vermişti.

Zekoş beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2023, 07:22   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-08-2022
Şehir: Malatya
Mesajlar: 41
Merhabalar. Bu zamana kadar yabani domateslerin hala devamlılık gösterebileceğini hiç düşünmemiştim. Hiç de görmedim yabani domates. Elinde tohum olan varsa hangi türe olduğu önemli değil bi kaç tane tohum bana da gönderebilir mi?

Asell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2023, 18:23   #12
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 805
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Florida everglades tohumlarını 10 yıl önce birnefestoprak paylaşmştı. Ben de birkaç kök ekmiştim. Bitkiler, civardaki ağaçların tepelerine kadar tırmanmıştı. Çok dayanıklı bir çeşitti. Minik domatesler vermişti.
Sn..Meyvelitepe bahsettiğiniz bu domatese internette baktım.Vahşi Peru domatese çok benzettim.Aynısı olabilir mi? Bu domatesin dayanıklılığı neye göre onu anlayamadım ama?

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2023, 18:32   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş Mesajı Göster
Sn..Meyvelitepe bahsettiğiniz bu domatese internette baktım.Vahşi Peru domatese çok benzettim.Aynısı olabilir mi? Bu domatesin dayanıklılığı neye göre onu anlayamadım ama?
birnefestoprak

Dayanıklılığı şu; birnefestoprak'dan gelen bu tohumu ektiğimde kışa kadar hiç bir hastalık ve zararlıya maruz kalmadı. Kış geldiğinde de soğuk sebebiyle kurudu.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2023, 19:31   #14
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 805
Galeri: 4
Tesekkür ederim Sn.Meyvelitepe..ozellik olarak da vahşi peruya benziyor.Zahmetsiz ve her koşulda dayanıklı bir çeşit..Hatta yeniden ekmeye gerek kalmayan düsen meyvelerden ertesi yıl yine cıktığını görmek mümkün..

devrann beğendi.
Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2023, 19:41   #15
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mister73 Mesajı Göster
Paylaşım için çok teşekkürler.

Kayalıklardan sarkan domates fotoğrafını görünce aklıma takıldı; acaba domates türleri arasında yenmesi sakıncalı olan türler de var mı?

Ya da şöyle mi sormalıyım; rastladığımız herhangi bir domates türünün esculentum = "yenilebilir" olduğunu anlamanın bir yolu var mı*
Yenmesi sakıncalıdan kastınız zehirli ise bütün solanum cinsi içindeki domates,patlıcan ailesinden gelen bir çok türün ortak özelliği genelde olgunlaşmamış meyvelerinin zehirli olabileceği.Yeşilken vahşi veya evcilleşmiş olsa bile belli bir miktar alkoloid içerebileceğini bilmelisiniz.Vahşi olgunlaşmamış domatesleri yemeye çalışmamak en iyisi.

mister73 beğendi.
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2023, 19:51   #16
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Asell Mesajı Göster
Merhabalar. Bu zamana kadar yabani domateslerin hala devamlılık gösterebileceğini hiç düşünmemiştim. Hiç de görmedim yabani domates. Elinde tohum olan varsa hangi türe olduğu önemli değil bi kaç tane tohum bana da gönderebilir mi?
Elimde yukarda belirttiğim iki üre ait tohum var anca 2-3 adet kadar onlarıda stok olarak tutuyorum çünkü çok zor elde edebildim eğer bir terslik olursa ve tohum alamazsam tekrardan o tohumlardan devam etmeyi düşünüyorum.Şu anda küçük fide halindeler tohum almayı başarırsam tohum etkinliğinde paylaşırım inşallah.

bnymnblr beğendi.
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2023, 20:26   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-08-2022
Şehir: Malatya
Mesajlar: 41
Smile

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Elimde yukarda belirttiğim iki üre ait tohum var anca 2-3 adet kadar onlarıda stok olarak tutuyorum çünkü çok zor elde edebildim eğer bir terslik olursa ve tohum alamazsam tekrardan o tohumlardan devam etmeyi düşünüyorum.Şu anda küçük fide halindeler tohum almayı başarırsam tohum etkinliğinde paylaşırım inşallah.


Heyecanla bekliyorum. Umarım bir sürü tohumunuz olur.

devrann beğendi.

Düzenleyen Asell : 27-01-2023 saat 20:31 Neden: Yanlis yazım
Asell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2023, 00:31   #18
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735





Resimler başta belirttiğim L. hirsutum f. typicum ve L. hirsutum f.glabratum türlerinden typicum olan türe ait .Diğeriyle devam etmeyeceğim bu yüzden resimlerini paylaşmıyorum sebebi ise typicum olana göre daha küçük ve zayıf bir bitki olması, daha küçük yapraklar daha küçük çiçekler, çok kırılgan bir gövde.Ancak typicum olanının diğerine göre dezavantajı ise meyve tutumu çok az.Glabratum çok daha iyi salkım şeklinde meyve tutuyor.Typicum olan ise tek tük meyve tutuyor.Typicum olanının bitki gövdesi meyvesi dahil fotoğraflardaki gibi tüylü.
Typicum kalıcı bir bitki ve gövde bir müddet sonra odunlaşıyor ve epey kalınlaşıyor.Bu arada bu fotoğrafını paylaştığım bitki sürekli büyüyor dört bir yana dağılmış bir durumda.Bitki sürekli güçleniyor devam eden dallar ilk baştaki duruma göre daha kalın ve canlı.4-5 metre arası bir çapa dağılacak gibi duruyor.


Düzenleyen devrann : 31-05-2023 saat 00:07
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024