agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)




Beğeni Düzeni32Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-03-2013, 23:47   #31
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn cliepy, sizin zamanlamayi yanlis bulmaniz uygulamanin yapilis bicimini degistiriyor mu? Bu uygulama, surekli bir dongunun icinde kullanilan bir uygulama. Dongu su: Meyveleri hasat et, tohumlari fermente et, yika, kurut, tohumlari satisa sun. Sonraki sene ayni basamaklari tekrarlayarak donguye devam et. Sunu diyorum: Siz, bu uygulamada zamanlama yanlis deyince, dunyanin genelinde bu uygulamanin yapilis bicimini degistirmis olmuyorsunuz. Bu uygulama, bu sekilde yapiliyor. Evinde ekecek kisi de pratikte isine yarayacak sekilde, sonraki sene tekrar ekmek isteyecegi ceside ait tohumu fermentasyona ugratiyor. Esas olan sey, ilk senedeki cimlenme oranidir cunku pratikte kullanicinin isine yarayacak sey o ve fermentasyonu tohumu saklamak icin degil tohumu elde etmek icin kullaniyoruz. Tohumu simdi ekmeyeceksem saticidan/ureticiden niye alayim? Cimlenme oraninin dusmesine etki eden faktorleri belirleyip kesin olarak bu boyledir diyebilmeniz icin de oturup bilimsel calisma, laboratuvar ortaminda deney yapmaniz gerekir. Siz, benim "fermentasyon yontemi kullanildiginda cimlenme orani %50 artiyor" dedigimi gordunuz mu? Deger vermeden cimlenmeyi tesvik ediyor diyorum yani kendi gozlemime ve baskalarinin calismalarina dayanan niteliksel bir degerlendirme yapiyorum.

"Fermentasyon yontemiyle domates tohumu elde etmek" dediginizde Avrupa'ya da gitseniz, Amerika'ya da gitseniz, Japonya'ya da gitseniz ayni basamaklar izlenir cunku bu yontemin literature gecmis hali budur. Siz derseniz ki ben boyle bir yontem kullaniyorum, baska bir yontem kullaniyorum o zaman ona baska bir isim vermeniz ve yayginlastirmaniz gerekir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Sn birnefestoprak bu bahsettiğiniz aile şirketleri bir sonraki sene için tohum üretiyor ve çimlenme yüksek değerde diyorsunuz peki ya sonraki seneler? O tohumlar genellikle 1 max 2 yıllık satılıyor. Oysa Avrupa'daki tohumların son kullanma tarihleri birkaç yıl sonrayı işaret ediyor ve onların çimlenme yüzdeleri de çok yüksek? Aradaki fark nedir sizce?
Ayrıca tüm tohumların ilk senelerindeki çimlenme yüzdeleri en üst sınırdadır, zaman geçtikçe, zaman aşımına bağlı olarak yüzde de düşer. İlk senedeki oran çok hayranlık yaratacak bişey değildir.

Sayın MeyveliTepe biz konuya ters bişey söylemiyoruz uygulama doğrudur, zamanlama yalnıştır diyoruz. Bunun için ayrı başlıkta aynı yöntemi tekrar anlatıp bu iş bu zamanda (ekimden önce-hasattan sonra değil) yapılır diye yazmamıza gerek yok.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 00:07   #32
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay Mesajı Göster
Bilinçli yaptığınızı varsayarak hareket ediyordum yanılmışım özür dilerim demek yaşam tarzı.

Tomatillo örneği benim şahsım tarafından ilk anılan ve verilen örnektir bu örneği 104. mesajınız da anıyorsunuz

şimdi burada benim tomatillo örneğini red ederek örneği domates olarak verdiğimi ima eder bir yaklaşımınız var.

Domates tohumu saklarken Jel tabaka çıkarılmalı mı?
Konu domates, tomatillo değil. Bakın ben de altın çilek örneği verdim, bu zamanda toprağın üzerindeler diye.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 00:07   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Sayın birnefestoprak,

Uygulamada sorun yok, yapılış biçiminde de..
Öncelikle bu saplantılı sorunuza tekrar cevap vereyim belki sormazsınız umudu ile

Bize göre bu uygulama ekime geçildiği safhada yapılmalı size göre hasattan hemen sonra.
Tüm dünya aynı uygulamayı yapıyor veya yapmıyor o ayrı.

Yapılan bu uygulamayı siz hasattan sonra biz ise ekimden önce uygun görüyoruz.
Amerika'da öyle yapıyorlar diye dünyanın büyük kısmı diyemezsiniz. Avrupa, Asya ve sözünü ettiğiniz Japonya bile yüksek oranda hasattan sonra uygulamıyor, ekimden önce uyguluyor.

Ayrıca madem doğanın böyle bir yardıma veya girişime muhtaçlığı vardı insanoğlundan önce bunu kim yapıyordu. Belki de doğa bize muhtaç değildir, bir ona muhtacızdır.

Sn miralay izninizle yazınızı tekrar paylaşıyorum, herhalde gözden kaçtı.
(Ya da bende saplantılı sormayı denemek istiyorum, belki eğlencelidir)

Jel tabaka koruyucudur
Korumak;
Zamansız çimlenme,
Patojenler,
Dış etkenler

İnsandan evvel;
meyve dalında olgunlaşıp toprağa düştü canlı meyve kokuşmaz zira bağışıklık sistemi vardır bakteriyi bertaraf eder kokuşma dıştan içer doğrudur yani kabuktan tohuma meyve kokuştu toprağa karıştı fermantasyon devam ediyor tabi o koşullarda çimlenirse eğer kış fideyi öldürecek kış gel diğinde tohumun çimlenmemesi gerek kış gelecek faaliyet duracak ardından bahar gelir kar erirken nem ile toprakta bakteri faaliyeti yeniden başlar tabaka parçalanır tohum neme kavuşur embriyo gelişimine başlar bu arada embryo zaten bağışıklık sistemini geliştirdiği için patojenlerin bir zararı olmaz olamaz.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 00:09   #34
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Turkiye'de bilimin ilerlememesinin nedenlerinden birisi, bu tartismada cok acik ve net sekilde gorulebilir. Saniliyor ki, bir teoriyi ispatlamak icin boyle birkac kisi araya gelecegiz, bilimsel yontemi izlemeden kendimizce birseyler yapacagiz, iste belki birkac istatistik not ederiz, tohumlarin kaci cimlenmis kaci cimlenmemis bunlara bakariz, 2 sene ayni seyleri tekrar ederiz ve sonuca ulasiriz. Mantik bu mudur?

Sn miralay, sorum cok net:
Dunyada yaygin sekilde kullanilan fermentasyon yontemiyle domates tohumu elde edilmesinin asamalarinin bu konu basliginin ilk uc mesajinda gosterilenden farkli oldugunu soyluyor musunuz? Tohum saklamaktan veya ustunde israr ettiginiz usul hatasindan bahsetmiyorum, yontemle ilgili elestirinizi sormuyorum, o ayri bir konu.

Yani ozetle bana soyle diyor musunuz?

"Sn birnefestoprak, fermentasyon yontemi dunyada sizin ilk uc mesajda gosterdiginiz gibi uygulanmiyor, asamalari yanlis anlatmissiniz."

OSMAN45 beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 00:17   #35
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
En sonunda net bir yanit geldi ama yanit yanlis
Bu konu basliginin amaci ne? Pratik bir bilgi vermek, degil mi? Burda birkac donum arazisi olan ve bu arazilerinde bircok cesit domatesi ayni anda eken insanlar bu konuyu okuyor. Bu insanlara su tavsiyede mi bulunuyorsunuz:

"Ince kabuklu, pembe ve sulu bir domatesi hasat ettikten sonra buzdolabiniza koyun, 8 ay bekletin ve sonraki sezon fermentasyona ugratip ekime hazir hale getirin."

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Sayın birnefestoprak,

Uygulamada sorun yok, yapılış biçiminde de..
Öncelikle bu saplantılı sorunuza tekrar cevap vereyim belki sormazsınız umudu ile

Bize göre bu uygulama ekime geçildiği safhada yapılmalı size göre hasattan hemen sonra.
Tüm dünya aynı uygulamayı yapıyor veya yapmıyor o ayrı.

Yapılan bu uygulamayı siz hasattan sonra biz ise ekimden önce uygun görüyoruz.
Amerika'da öyle yapıyorlar diye dünyanın büyük kısmı diyemezsiniz. Avrupa, Asya ve sözünü ettiğiniz Japonya bile yüksek oranda hasattan sonra uygulamıyor, ekimden önce uyguluyor.

Ayrıca madem doğanın böyle bir yardıma veya girişime muhtaçlığı vardı insanoğlundan önce bunu kim yapıyordu. Belki de doğa bize muhtaç değildir, bir ona muhtacızdır.

Sn miralay izninizle yazınızı tekrar paylaşıyorum, herhalde gözden kaçtı.
(Ya da bende saplantılı sormayı denemek istiyorum, belki eğlencelidir)

Jel tabaka koruyucudur
Korumak;
Zamansız çimlenme,
Patojenler,
Dış etkenler

İnsandan evvel;
meyve dalında olgunlaşıp toprağa düştü canlı meyve kokuşmaz zira bağışıklık sistemi vardır bakteriyi bertaraf eder kokuşma dıştan içer doğrudur yani kabuktan tohuma meyve kokuştu toprağa karıştı fermantasyon devam ediyor tabi o koşullarda çimlenirse eğer kış fideyi öldürecek kış gel diğinde tohumun çimlenmemesi gerek kış gelecek faaliyet duracak ardından bahar gelir kar erirken nem ile toprakta bakteri faaliyeti yeniden başlar tabaka parçalanır tohum neme kavuşur embriyo gelişimine başlar bu arada embryo zaten bağışıklık sistemini geliştirdiği için patojenlerin bir zararı olmaz olamaz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 00:56   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Tohumları domatesten ayıkladığınızda (eğer ki ürün ile birlikte tutup tohumun daha da olgunlaşmasını sağlayamıyorsanız bunu domatesi kurutarak pekala yapabilirsiniz bunu da daha önce yazmıştım) en azından üzerinde koruyucu kalkan görevi yapan zar-jel tabakayı ekim tarihine kadar uzaklaştırmayınız. Ekim yapacağınız zaman bu fermantasyonu uygulayın.

Umarım tekrar yazmak zorunda kalmam.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 01:03   #37
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Tohumları domatesten ayıkladığınızda (eğer ki ürün ile birlikte tutup tohumun daha da olgunlaşmasını sağlayamıyorsanız bunu domatesi kurutarak pekala yapabilirsiniz bunu da daha önce yazmıştım) en azından üzerinde koruyucu kalkan görevi yapan zar-jel tabakayı ekim tarihine kadar uzaklaştırmayınız. Ekim yapacağınız zaman bu fermantasyonu uygulayın.

Umarım tekrar yazmak zorunda kalmam.
Bunu yapabilirsiniz. Bu da bir yöntemdir. Bu yöntemle de kurumuş domatesten çıkarılacak tohumlar (belki bir iki gün geç) çimlenirler.

"Zar" değil, jel tabakanın hasat sonrası tohum saklamadan önce çıkarılmasının bir çok faydası vardır. Bu faydalar bilimsel araştırmalarla da tesbit edilmiştir.

OSMAN45 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 01:06   #38
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Ayrıca, "koruyucu kalkan görevi yapan zar-jel tabakayı" ifadenizdeki "koruyucu" fonksiyonların neler olduğuna dair referanslarınızı rica ederim.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 01:17   #39
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Fark su: Fermentasyon yontemi sizin uyguladiginiz sekilde uygulanmiyor. Tavsiye ettiginiz sey yontemin ortamini, suresini, uygulanis bicimini degistiriyor. Bakin sizin uyguladiginiz hali kotudur, burda anlatilan iyidir de demiyorum. Ikisi birbirinden farklidir diyorum.

Bakin farklar nelermis:
1) Burda tarif edilen fermentasyon yonteminin butun asamalari oda sicakliginda gerceklesiyor. Siz meyveyi dolapta sakliyorsunuz.
2) Burda tarif edilen fermentasyon yontemi, toplamda 1 haftada tohumlari hazir hale getiriyor, sizin izlediginiz yontemde toplam gecen sure 8 ay. Meyveyi dalindan kopardiktan sonra tohum kuruyana kadar gecen toplam sureden bahsediyoruz.
3) Burdaki yontemde tohumlar fermente edildiginde yikanmalarina gerek kalmadan jel tabakasi tohumdan ayriliyor. Eger jel tabakasinin ekimden 1 sene once ayrilmasi zararli ise, buna kanit gosterilmesi lazim ve bu kanit gozlemle verilemez. Peki jel tabakasinin tohumdan ekimden 1 sene once ayrilmasinin faydalarina ait kanit var mi? Konuyla ilgili onlarca calisma ortaya dokulebilir ve bunlardan bir kismi bu baslik altindaki mesajlarda mevcut.

Tek bir ornek vereyim: Bu konunun 3. mesajinda jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin iyi geldigi bir hastalik kaynak verilerek belirtilmis.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay Mesajı Göster
Pekala ne fark var? hasat sakla fermente et çimlendir/ hasat fermente et sakla çimlendir.

Aynı olabilmesi için nasıl bir şey söylemeliyim size yahu fermantasyonu tavsiye eden adama fermentasyon ile alakalı ilimsel tezler ile fermentasyon tararlıdır sen sabote ediyorsun yarın silecem diye bayrak açıyorsunuz nedir yani aynı olup şekilde farklı olabilmesi için

"hasat et aynı anda bayrakları yarıya indirelim fermente et ekimi yaparken kırmızı kazak giy mi demeliyiz"

Siz diyorsunuz ki sizce doğru olanı söylemeyin sadece tozunu alın olmazki şimdi böyle.

OSMAN45 beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 01:30   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
[/U][/B]Yani şimdi bilim, araştırmalar ve bunlara ait makaleler, kitaplara girmiş şeyler, binlerce kişinin uyguladığıyöntemler vs. aslında bağnazlık, sizin söylediğiniz gerçek ve geleceğin bilimi, öyle mi? Yani bu sebeple herhangi bir dayanağınız yok, çünkü bilim saha sizin bulunduğunuz yerlere gelemedi, ondan.Ona da tamam. Kırk kere söyledim, doğru düzgün ve tutarlı bir yöntem olarak anlatırsınız, orada sorarız sorularımızı diye.
Hayır eğer öyle olsaydı şuan size değil ziraat fakülteleri ve tarım bakanlığına anlatmaya çalışıyor olurdum yapmaya çalıştığımız kaidedir demedik uyguladığımız yöntemdir verimlidir sınansın dedik. oho siz firmalar dediniz aldınız ele düştünüz yola efendim firmalar için personel mesai verimi depolama maliyeti diye bir şey vardır zaten tohumlar için standart %70-75 oran muteber kabul edilir benim yöntemdeki küçük bir sıra değişimi ile bu oranı oldun tohumlarda %90 vaad ediyorum ne yapalım ünvanımız ekonomi alanında olduğu için bilimsel kabul etmedik tamam denemiyelim mi? engel olmak bağnazlık değil mi?
Demagoji kelime anlamı söylenenleri değiştirip çarpıtıp aslında var olmayan bir biçimde aksettirmek işte yaptığınız bu meyvelitepe

Doğru düzgün anlatıyorken sizin devreye girmeniz sayesinde buralara geldik farkında değilmisiniz acaba hala dayanak soruyorsun tohum etrafındaki tabaka zar jel her ne ise koruyuculuğunu sorguluyorsun azıcık insaflı ol.

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 01:38   #41
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Sn MeyveliTepe biz de bu jel tabakayı çıkarıyoruz ancak bunu ekimden önce yapıyoruz. Domates gibi birçok tohumun suda bekletilmesi tavsiye edilir bu o jeli kaldırmak veya yumuşatmak için yapılır böylelikle asıl tohum (jelsiz kalan kısım) nem, toprak ve hava ile daha iyi bir buluşma süresine girsin. Ama siz bunu daha önce kaldırdığınızda bu tohum bu ortamlarda savunmasız ve korumasız kalır böylelikle saklandığı ortamdaki nemden, havadan vs etkilenir ve zarar görebilir.
SN.Cliepy, istediğiniz gibi yaparsınız, kim ne karışır.

Jel tabakayı çıkararak tohum sakladığımızda karşılaşabileceğimiz söylediğiniz sakıncalar tohumu saklama yöntemi ile ilgilidir.

Temizlenmiş tohumları (ben ayrıca sirkeli su uygulaması da yapıyorum) gölgede iyice kuruttuktan sonra havasız, nemsiz, karanlık bir ortamda, çok az yer kaplayacak şekilde çimlenme özelliğini kaybetmeden senelerce saklayabiliyorum. Hijyen sorunu filan da olmuyor. Bu şekilde tohumla taşınan bir çok hastalık riskinden de kurtuluyorum.

Kendi adıma yazayım. Elimdeki 100'e yakın çeşit domatesi seneden seneye döndürerek ekiyorum, zira herhangi bir yılda şartlarımı zorlayarak en fazla 20 civarında çeşit ekiyorum. Bu çeşitlerin bir çoğu satılan çeşitler değil. Başka yerden de edinmek istemem. Bunların tohumlarını düzgün bir şekilde elde edip bir kaç sene boyunca saklama mecburiyetim var. Öyle buz dolabında o kadar çeşidi tutabilmem imkansız. Herhangi bir ilave faydasının da olmayacağından eminim.

Hasat sonrası tohumların fermente edilerek çıkarılması ve öyle saklanması iddia edildiği gibi doğanın davranışına da ters değil, aksine doğanın kendi dinamiğini taklitten ibaret. Dalındaki domatese dokunmazsanız hemen fermente olmaya başlar ve kıştan önce çok kısa sürede fermente olup jel tabaka parçalanır. O tabaka seneye bahara kadar durmaz zaten.

OSMAN45 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 01:52   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Sn MeyveliTepe,
Ben de geçen yaz 10 çeşit civarı domates ektim ve sizinkiler gibi satılanlardan değildi.
Bu sene bu sayı 20 civarı olacak Allah nasip ederse ben de çeşitlerimi kaybetmek istemiyorum gayem en uzun saklama süresine ulaşmak. Lakin ben tohumlarımı buzdolabında saklamıyorum aynı sizin tarif ettiğiniz bir ortamda tutuyorum tek fark sizin hasattan hemen sonra yaptığınız uygulamayı ben ekimden önce yapıyorum. Bu zarın korunması extra zaman kazandırıyor ve bu domatesin kendi yaratılış doğası ile oluyor. Ben sizi anlıyorum ve yaptıklarınızı da değiştirmek amacında asla değilim. Sadece diyorum ki bakın şöyle bir durum da var göz ardı etmeyin belki oda da işinize yayar.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 01:56   #43
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Sn MeyveliTepe,
Ben de geçen yaz 10 çeşit civarı domates ektim ve sizinkiler gibi satılanlardan değildi.
Bu sene bu sayı 20 civarı olacak Allah nasip ederse ben de çeşitlerimi kaybetmek istemiyorum gayem en uzun saklama süresine ulaşmak. Lakin ben tohumlarımı buzdolabında saklamıyorum aynı sizin tarif ettiğiniz bir ortamda tutuyorum tek fark sizin hasattan hemen sonra yaptığınız uygulamayı ben ekimden önce yapıyorum. Bu zarın korunması extra zaman kazandırıyor ve bu domatesin kendi yaratılış doğası ile oluyor. Ben sizi anlıyorum ve yaptıklarınızı da değiştirmek amacında asla değilim. Sadece diyorum ki bakın şöyle bir durum da var göz ardı etmeyin belki oda da işinize yayar.
SN.Cliepy, merak etmeyin. Çoğunlukla yaptıklarımı ezbere yapmamaya çalışırım. Ancak ortada o kadar araştırma, bilimsel yayın vb. varken, özellikle de tohumdan geçen hastalıklardan ispatlı kurtulma şansı varken bunu riske etmem. Bu sebeple de başkasından tohum alırken ince eleyip sık dokumaya çalışırım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 17:17   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn cliepy, soruma yanit verebilecek misiniz? 3 sene sonra ekeceginiz tohuma ait meyveyi 3 sene sureyle nasil sakliyorsunuz?
Srunun muhattabı kişi cliepy değil benim Sn. birnefestprak
Meyveyi bütün saklama fikri bana aittir Sn cliepy üzerindeki zar tabaka kısmı ile saklamayı tavsiye eder.

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 17:30   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Ben tohum saklama için en ideal olanının kurutulmuş meyve olduğunu düşünüyorum ve yapmaya gayret ediyorum ama buna imkan olmayan durumlarda da sizin bahsettiğinizi yapıyorum.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 18:05   #46
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn Meyvelitepe'nin Fermantasyon Yoluyla Domates Tohumu Nasıl Elde Edilir? adresindeki mesajinda bu konu basligindaki yontem detayli anlatilmis. Sn. Meyvelitepe'nin verdigi kaynak cok iyi bir kaynaktir, basucu kitabidir. Jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalari da ayni kitabin asagidaki kisminda yontemin yararlariyla birlikte belirtilmis, tekrar alintilayayim.

Eklenen Resimler
 
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 18:12   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn Meyvelitepe'nin Fermantasyon Yoluyla Domates Tohumu Nasıl Elde Edilir? adresindeki mesajinda bu konu basligindaki yontem detayli anlatilmis. Sn. Meyvelitepe'nin verdigi kaynak cok iyi bir kaynaktir, basucu kitabidir. Jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalari da ayni kitabin asagidaki kisminda yontemin yararlariyla birlikte belirtilmis, tekrar alintilayayim.
Birnefestoprak son olsun artık bu noktayı aydınlatmış olalım.
Biz söz konusu koruyucu tabakayı alıp evladımıza miras diye saklamıyoruz bizde parçalıyoruz, ama! Bunu stoklarken değil stok esnasında tohumu savunmasız bırakmamak adına ekim arefesinde yapıyor ve böyle yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Bunun doğal prosedüre daha yakın olduğu iddasındayım.

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 18:16   #48
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
"Tohumu savunmasiz birakmamak" ifadesinde savunmadan neyi kastettiginizi aciklar misiniz? Jel tabakasi tohumu neye karsi savunuyor?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 18:45   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right.

Bunu ben de tercüme ederim ama siz tarafsızca tercume ederseniz diğer kullanıcılar da okuyunca doğru olanın hangisi olduğuna karar vereceklerdir.

Ayrıca aynı kitapta şöyle bir not daha var bilmem dikkat ettiniz mi?
Tomato seeds will begin to germinate if not dried quickly.
Lütfen bunu da tercüme edin. Ben seve seve ederdim ama taraflı olduğum sanılabilir.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 18:46   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
"Tohumu savunmasiz birakmamak" ifadesinde savunmadan neyi kastettiginizi aciklar misiniz? Jel tabakasi tohumu neye karsi savunuyor?
Sn birnefestoprak ben gece boyunca detaylıca anlattım yine mi anlamadınız.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 18:55   #51
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Hemen cevireyim, soyle diyor:

Dogada, olgunlasmis domatesler yere duserek yavasca curumeye baslar (zamaninda hasat edilmeyen meyveleri kastediyor). Curume, jel tabakasinin (tohum etrafindaki) bozundugu dogal bir fermentasyon surecidir. Onunde sonunda meyveler tamamen cururler ve tohumlarini kosullar uygun oldugunda cimlenecek sekilde toprak yuzeyinde birakirlar.

Alintiladiginiz sonraki cumlede de soyle diyor: Domates tohumlari eger hemen kurutulmazlarsa cimlenmeye baslarlar.

Cevirdim. Ne diyorsunuz?


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
In nature the ripe tomatoes fall from the plant and slowly rot. The rotting away of the fruits is a nature fermentation process during which the gel sacks are destroyed. Eventually the fruits totally rot away leaving the seeds on the surface of the soil, ready to germinate when conditions are right.

Bunu ben de tercüme ederim ama siz tarafsızca tercume ederseniz diğer kullanıcılar da okuyunca doğru olanın hangisi olduğuna karar vereceklerdir.

Ayrıca aynı kitapta şöyle bir not daha var bilmem dikkat ettiniz mi?
Tomato seeds will begin to germinate if not dried quickly.
Lütfen bunu da tercüme edin. Ben seve seve ederdim ama taraflı olduğum sanılabilir.

maki01 ve OSMAN45 beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 19:14   #52
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Hemen alttaki paragrafta ne diyor, hemen bakalim:

Artificially duplicating the tomato fruit's fermentation is not difficult. In addition to removing the gel sack, fermentation also kills many seed-borne tomato diseases.

Cevirelim:
Yukardaki ceviride yer alan curumeye atfen diyor ki: Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.

Resimlerden, hemen islemin nasil yapildigina bakiyoruz ve dalindan koparilan meyvenin tohumlarinin derhal fermentasyona ugratildigini goruyoruz.

maki01 ve OSMAN45 beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 19:29   #53
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Daha once jel tabakasinin cikarilmasiyla ilgili yorumunuzda demissiniz ki

Alıntı:
...insanoğlu ne yaparsa yapsın domates tohumunu kendi jel tabakası kadar mükemmel koruyamaz diye düşünüyorum.
ben de diyorum ki, bu konuyla ilgili konuyu aciklayan bir kaynak verin, referans gosterin ordan bakip ogrenelim. Sizin dediginiz dogru da olabilir, benim bilmedigim ve ogrenmem gereken bir konu da olabilir ama sizin "dusunuyorum" demenizle uzerinde mutabakata varamayiz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 19:32   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin.
2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlar
7) Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali.
12) Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Bunlar işlemi yaparken tarif ettikleriniz, cevaben diyorum ki:
Bu fermentasyonu hasattan hemen sonra yapınca bunlar oluyor ama ekimden önce yaparsanız (jel tabaka saklama süreci boyunca tohumu dış etkenlerden koruduğu ve beslemeye devam ettiği için) tohum bu şartlardan oldukça az etkileniyor, çünkü bağışıklık sistemi gelişmiş oluyor.

2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz.
demişsiniz: Biz tohum alırken en kaliteli meyveyi seçiyoruz. Buna da tohumluk diyoruz.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.
Biz fermentasyon yapmayın demiyoruz sadece hasattan sonra yapmayın, ekimden önce yapın diyoruz. Biz ekimden önce yapınca yine bu hastalık geçme riskini ortadan kaldırıyoruz.

Ayrıca doğayı taklit etmenize gerek yok ilk çevinizde zaten doğanın bunu doğal bir süreç olarak yaptığını kendiniz de biliyor ve ifade ediyorsunuz.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 19:43   #55
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Siz ekimden once fermentasyon yaptiginizda cikardiginiz tohumlara sigarali ellerinizle bir dokunun bakayim tohumun bagisiklik sistemi nasil yanit veriyor.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.

Bu sizin cevirmemi istediginiz, kaynaktan alinmis birsey. Yani siz kaynak dogru yapmiyor mu diyorsunuz?

Doganin bunu kendiliginden yapmasi onemli degil, tohum toplamada amac dogayi kontrol etmek. Yoksa meyve curusun, tohumu topraga dussun, ayni yerde ayni cesit domates kendi kendine yetissin. Tarlasinda uretim yapan ciftci boyle mi yapiyor? Capraz tozlasma da dogal bir surec, tozlasmayi kontrol etmeyelim mi mesela?

Jel tabakasinin ayrilmasiyla ilgili konuda kaynak gosterecek misiniz? Okuyup bilgilenmek isterim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin.
2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlar
7) Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali.
12) Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Bunlar işlemi yaparken tarif ettikleriniz, cevaben diyorum ki:
Bu fermentasyonu hasattan hemen sonra yapınca bunlar oluyor ama ekimden önce yaparsanız (jel tabaka saklama süreci boyunca tohumu dış etkenlerden koruduğu ve beslemeye devam ettiği için) tohum bu şartlardan oldukça az etkileniyor, çünkü bağışıklık sistemi gelişmiş oluyor.

2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz.
demişsiniz: Biz tohum alırken en kaliteli meyveyi seçiyoruz. Buna da tohumluk diyoruz.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.
Biz fermentasyon yapmayın demiyoruz sadece hasattan sonra yapmayın, ekimden önce yapın diyoruz. Biz ekimden önce yapınca yine bu hastalık geçme riskini ortadan kaldırıyoruz.

Ayrıca doğayı taklit etmenize gerek yok ilk çevinizde zaten doğanın bunu doğal bir süreç olarak yaptığını kendiniz de biliyor ve ifade ediyorsunuz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 19:48   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Elbetteki kaynak göstereceğim bunu dün gece de belitmiştim, epeydir o mesajımı arıyorum alıntılayıp size göstermek için ama bulamadım herhalde sn MeyveliTepe şu an düzenleme yaparken silmiş olabilir. Zira şöyle bir konu daha açıldı:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/30779.htm

dilerseniz orda devam edelim bu konu başlığını meşgul etmeyelim.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 20:16   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Sn birnefestoprak lütfen aşağıdaki linki bir okuyun özellikle de tohum örneklerinde yapılan işlemler kısmını yine ikna olmazsanız ona göre hareket edicem. Gereken kaynaklar da altta tek tek belirtilmiş, arzu ederseniz onları da okuyabilirsiniz. Oldukça doyurucu bilgiler mevcut ve bu derleme Türkiye Tohum Gen Bankası'na ait.

http://tohumagi.org/sites/default/fi..._bankalari.pdf

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 20:40   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
Yahu bu nedir neden mevzuyu bölüyorsun biz onca postu senin sektirerek derlemen için mi yazdık bütünü bölüp kafana göre senin gerekli gördüklerini koyup başınada kendi ifadelerinle kanaatini açıktan belirtip yönlendirme yaparak etik dışı bir uygulama yapmışsın kesinlikle kabul edilemez ayıp.

Konuya dahil olanlara uyarımdır;
Bu konuya ilk mesajımdır diğer postlar bir başka başlıktaki tartışmanın ahenginde kalmış haldedir sorumluluk meyvelitepedir.

cliepy beğendi.

Düzenleyen miralay : 16-03-2013 saat 20:42 Neden: Akladınmı kendini ????
miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 20:42   #59
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Birseyi netlige kavusturmak isterim: Benim actigim konu basligi neydi, hatirlayalim: Fermentasyon yontemiyle domates tohumu nasil elde edilir?

Benim amacim bu yontemi dunyada kullanildigi sekliyle kaynaklar gostererek tariflemekti. Yine kaynaklari ve bilimsel calismalari gostererek, fermentasyon yontemiyle jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin faydalarinin kanitlandigini belirttim.

Sonra konu amacinin disinda, baska birtakim seyler kaynak gosterilmeden savunularak saptirildi, bambaska yerlere geldi. Sn. Meyvelitepe de bu sebepten dolayi, konuyla ilgili yeni bir baslik acmis, konuyu burda tartisin diyor ama neyi tartisacagiz?

Siz benim actigim konu basliginda tarifledigim yonteme gore jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin zararli oldugunu soyluyorsaniz onu tartisabiliriz cunku kaynaklar aksini soyluyor. Bu tartismayi yontem etrafinda konusarak yapabiliriz cunku ben tohumlardan jel tabakasini kendim elimle ayirmiyorum ki zaten tohumu zedelemeden bunu gerceklestirmeniz mumkun degil. Fermentasyon yontemi zaten tabakayi tohumdan kendiliginden ayiran bir yontem.

Gonderdiginiz kaynaktaki Tohum orneklerinde yapilan islemler kismini okudum ve konuyla bu kisim arasinda nasil bir ilgi kurdugunuzu cozemedim. Sizce bu kisimda fermentasyon yontemi mi tariflenmis, tohumu kurutarak alma yontemi mi? Tohumun kurutularak saklanmasinin yanlis oldugunu soyledigimi gordunuz mu? Ikinci olarak da sunu sormak isterim. Tohumlari fermente etmeden, jel tabakasini tohumlardan binlerce tohum icin tek tek olmak uzere elle ayirmaniz mumkun mu?

Bir sorum daha var: Siz, benim tarifledigim ve bilimsel calismalarla ispatlanmis sekliyle fermentasyon yonteminde jel tabakasinin tohumdan ayrilmasinin hatali oldugunu mu soyluyorsunuz? Yani, daha once benim ve Sn Meyvelitepe'nin kaynaklarinin islemi dogru yapmadigini mi soyluyorsunuz? Bu soruya yanit verebilirseniz, konu aslinda buyuk oranda aydinlanacak.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 20:54   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Sn birnefestoprak anlamamak için ısrar ediyorsunuz. Bu yöntemde hata yok. Zamanlamada hata var dedim onlarca kez ama bir kulağınızdan girip diğerinden çıkmış malesef. Okuduğunuz kaynakta tohumlar nasıl saklanmalı belirtilmiş (Türkiye Tohum Gen Bankası tarafından ki bu kurum dünya sıralamalarında 3. şimdilik) siz ekime karar verince bu uygulamayı yapmalısınız, hasat edip de tohumları stoklama işlemine geçtiğiniz sırada değil. Gösterdiğiniz kaynakların da bu kurumun yanından bile geçemeyeceği çok bariz. İddianınız çürütülmesine rağmen kabullenmekte güçlük çekiyorsanız bunu anlarım, size gereken zaman tanınacaktır. Lütfen sağduyulu olup bir kez daha okuyun birşey kaybetmezsiniz ama kazanımlarınız olabilir.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024