agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)




Beğeni Düzeni263Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-03-2013, 20:16   #31
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu konu basligini, tohum kurutmayla birlikte en yaygin olarak kullanilan tohum cikarma islemlerinden biri olan fermentasyon yontemini tariflemek icin yazdim. Bu yontem, tohum saklamada en iyi yontem diye bir iddiam yok ama benim kisisel olarak oldukca memnun oldugum ve benim kendi saklama surecimden sonra da bir sorunla karsilasmadigim bir yontem. Ben kendi kisisel gozlemimi yaziyorum cunku uygulamadigim sey ise yariyor mu yaramiyor mu bilmek isterim.

Sn miralay, once domatesleri butun halde 8 ay sakladiginizi soyleyip sirketler de bu sekilde yapiyordur anlamina gelen seyler soylediniz, sonra isin oyle olmadigi, aslinda sizin bahsettiginiz ise yaramayacak butun detaylarin elenerek ne kadar basit bir mantikla tohumlarin cikartilip saklandigini ve satisa sunuldugunu anlatinca bu sefer hijyenden bahsettiniz. Bu konularda uzman, doktorasi olan birisinin yazdigi kitabi referans gosteriyorum, neredeyse yazdiklari yanlistir diyeceksiniz.

Son olarak isi yongali tohum zarflarina getirdiniz, bu bilginiz de yanlis. Siz buyuk ihtimalle Turkiye'de Arzuman, Asgen gibi bir pakette ev kullanicisi icin buyuk sayilabilecek miktarlarda tohum satan sirketlerden gorup heryerde tohum paketlemesi boyle yapiliyor saniyorsunuz. ABD'de buyuklu kucuklu, ozellikle ev kullanicisina hitap eden sirketler geri donusum kagidindan yapilan zarfta tohum satarlar, izolasyon saglayan zarflarda satmazlar.

Sizin kullandiginiz yontem kotudur diye birsey diyor muyum? Hayir. Siz memnunsaniz, kullandiginiz yontem iyidir, kullanmaya devam edin. Fermentasyon yontemi cok ustundur diyor muyum? Ona da hayir. Pratikte insanlarin kullandigi bir yontem insanlarin isine yariyorsa, bunun hijyeniydi, paketlemesiydi tartisilacak bir yonu yok ki. Diyorsaniz ki, ben soylediginize inanmiyorum, siz memnun oldugunuzu soyluyorsaniz dogruyu soylemiyorsunuz, o zaman yapacak birsey yok.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 00:31   #32
Ağaç Dostu
 
Revnak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 352
Sayın birnefestoprak öncelikle bu güzel bilgileri paylaştığınız ve yeni bir yöntem öğrettiğiniz için kendi adıma teşekkür ederim.
Sebze tohumlarımı yeni almış olmama rağmen sanki yetiştirip ürün almayı başarmış gibi tohum alma işlemini nasıl yapmam gerektiğini düşünüyorudum. Zamanı geldiğinde bu yöntemi deneyeceğim

Forumun amacı sorularımızı sormak, bilgilerimizi aktarmak, deneyimlerimizi paylaşmak değil mi?

birnefestoprak burada kendi kullanıp başarılı olduğu yöntemi bizimle paylaşmış, sayın miralay da eleştirilerini, kendi yöntemine göre burada gördüğü yanlışları yazmış, -sizin sayenizde de başka bir yöntem daha öğrendik, size de sonsuz teşekkürler-.
Her şey herkese doğru gelecek ve herkes tek bir yöntemi kullanacak diye bir şey yok. Her yiğidin yoğurt yeme şekli ayrıdır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay Mesajı Göster
Mevcut şartlar ve bugün insanlara ve doğaya gelecekte bizden sonra yaşayacak insanlığa olan sorumluluğumuz var ki buradaki kanaatler onlara mirastır diye düşünüyorum "kendi uyguladığım usül doğru" diyerek değil en doğrusu nedir olarak yaklaşmak gerekir.
Sizin uyguladığınız usüle diyecek bir şeyim yok bu saatten sonra ama kendi hassasiyetlerim açısından doğru bildiğim veya doğru bildiğimi sandığım şeyleri doğrusu ile çürütülüp en doğrusu ile düzeltilene kadar söylemeye devam edeceğim. Sn birnefestoprak üslubum konusunda gereken eleştiriyi yaparsanız hatalarımı görmek ve düzeltmek beni memnun eder.
Sayın miralay Ben burada en doğru arayışında olduğumuzu zannetmiyorum. Doğru kişiden kişiye göre değişir. O uygulama sonuç veriyor ve sonrasında çimlenme gerçekleşiyorsa -ki birnefestoprak gerçekleştiğini belirtiyor- demek ki o uygulama doğrudur.
Siz kendi yönteminizle tohum alıp çimlendiriyorsanız, fermantasyon yöntemi ile de tohumlar çimleniryorsa buradaki kaygı nedir? Amaç en nihayetinde tohumların çimlenmesi değil mi? Neden kendi yönteminizin çürütülmesini bekliyorsunuz ya da başka bir fikri çürütüp düzeltmeye çalışıyorsunuz ki, başka yöntemler olamaz mı? Bu uygulamanın doğruluğu sizin uygulamanızı yanlış kılmaz kanaatindeyim.
Kendi inandığınız, güvendiğiniz, sonuç aldığınız bir yöntem kimse tarafından çürütülemez çünkü siz ondan zaten memnunsunuz, aynı şey birnefestoprak için de geçerli. Eğer siz yönteminizde hata görüyor iseniz o yöntemi çürütmek için cevap arasınız. Ki burada zaten ikinizin de yöntemlerinden şüphe duymadığı aşikar
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay Mesajı Göster
en iyi bildiğimi çürütülüp düzeltilene kadar "tavsiye" etmektende geri durmayacağım.
İki tarafta da yönteminden memnunsa ve yukarıda yazdığınız cümlede ısrarlı iseniz sonuç ne olacak merak ediyorum

Revnak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 00:33   #33
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Son olarak evde yaptıklarınıza şirketleri referans göstermenizden ötürü onlar ile sizin aranızdaki olanak farkını belirtir bir yorum yazdım onlar tohumlarını uygun ortam ve şartlarda ileri düzey paketleme ile stoklaya bilir iken siz yapamazsınız bunun tesbitidir. abd şartları değil Türkiye sathında uygun görülmüş pazarlama usülleridir tartışma/ eleştiri değil tercih meselesidir.
Soyledigim sey cok acik. Ben napiyorum? Tohumlari cikartiyorum, sakliyorum; sonraki sene ekiyorum. Diyelim ki bir cesitten 200 tohum sakladim, ertesi sene bunun 50'si cimlenme ozelligini kaybetti. Bu, bir ev yetistiricisi icin bir fark yaratir mi? Ben zaten ayni cesitten 2, bilemediniz 3 tane ekiyorum? Benim icin fark yaratmayacak bir detay ustunde israr edip, tohum sirketiyle benim tohum saklama kosullarimin arasindaki farki vurgulamani bir anlami oluyor mu? Ben zaten sonraki sene ektigim tohumdan yine tohum saklayip donguye devam edecegim.

Ikinci konu su: ABD'de geleneksel tohum sirketleri arasinda sadece ev kullanicisina yonelik olarak kucuk olcekli satis yapan durust ve ne yaptigini cok iyi bilen cok sayida sirket var. Bu sirketlerin tohum paketleme sekli ortada. Hatta cok iyi tohumlar satan bir aile sirketinden ornek vereyim: Tohumlari agzini bile kapatmadiklari, yagli kagittan yapilmis kucuk zarflara doldurup gonderirler. Etrafina da pecete sararlar ki yolda diger postalarin altinda ezilmesin. Bu sirketten aldigim tohumlarda kendi kullanimim acisindan hic sorun yasamadim. Bundan biraz daha buyuk olcekli tohum sirketleri de yine agzi zamkli kagittan yapilmis zarflarda tohumlarini satarlar. Kucuk de olsa, buyuk de olsa bu sirketler uluslararasi satis da yaparlar. Yani bu sadece ABD'ye ait bir standart degil, tum dunyadaki ve hatta Turkiye'deki yetistiriciler tarafindan denenen birsey, cunku bu sirketlerden tohum alirlar.

Bunun yaninda, Turkiye'de ev bahcecilerine yonelik satis yapan sirket hem cok az, hem de bu sirketlerin kataloglarindaki kucuk kullaniciya donuk cesit sayisi cok kisitli. Bakin elimde iyi bilinen bir Turk sirketinin 10 gr'lik miktarda sattigi Canakkale domatesi tohumu paketi var. 10 gr domates, yaklasik 4000 tohum demek. Bu paket, agzi havasi alinacak sekilde kapatilmis ama bu kadar tohum ev kullanicisina mi hitap ediyor sizce? Biz donumlerce alana ekilen tohumdan mi bahsediyoruz, ev kullanicisindan mi?

Turkiye'deki bir diger cesit tohum sirketi de, tohumu kendi yetistirmeyen fakat disardan ihrac edip, ev kullanicisina hitap edecek sekilde aldigi tohumlari her pakete (domates icin) 25 kadar tohum koyup satan sirketler. Bu sirketler de internet ustunden hizmet veriyor ve kullandiklari paketler de bellidir.

HakanG beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 01:23   #34
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Size cok basit iki soru soracagim:

1) Tohumun etrafindaki jel tabakasi, tohumun cimlenmesini tesvik mi eder yoksa cimlenmeye engel mi olur? Eger cimlenmeyi tesvik ediyorsa, meyve ve tohumlar olgunlastiktan sonraki asamada ve meyve henuz bitkinin dalindayken, tohumlar meyvenin icinde cimlenir mi cimlenmez mi?

2) Diyelim ki domatesin meyvesi dalinda olgunlasti, toplamadik. Meyve topraga dustu ve curumeye basladi (diger bir deyisle fermentasyon toprakta gerceklesti) ve tohumlar topraga karisti. Tohumlarin cimlenmesi, tohumlarin etrafindaki jel tabakasi bozunup tohumlardan ayrildiktan sonra mi yoksa once mi gerceklesir?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay Mesajı Göster
SAYIN Revnak Kesinlikle bu konuya müdahil olma noktasında beni teşvik eden fikir tam olarak bu söylediğinizdir Teşekkür ediyorum. Konunun evrilerek! geldiği noktadan sonra bu yorumunuza arşimete atfen evreka demek istiyorum.

maki01 beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 01:51   #35
Ağaç Dostu
 
Revnak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 352
Kendi denemelerinizle siz başarılı olduğunu görerek bu yöntemi bizlerle paylaşmaya karar vermişsiniz. Dolayısıyla ben tartışmadaki olur olmazlara pek takılmak istemedim. Miralay'ın yöntemini de sizinki gibi farklı bir yöntem olarak öğrenmiş oldum. Bunun sonucunda her şeyden özetle ben sayın miralay'ın tohumların dışındaki jel alanın temizlenmemesi konusundaki hassasiyeti çıkarttım.
Yanlışsam beni düzeltin sayın miralay.

Revnak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 00:20   #36
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yukarda verdigim adresteki resimleri cikarip arka arkaya yapistiriyorum. Bu bir ev uygulamasidir:

Eklenen Resimler
     
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 00:21   #37
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yikama isleminin acikca goruldugu baska bir uygulama.

Eklenen Resimler
     
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 03:48   #38
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Name:  tomato_seed1.jpg
Views: 2226
Size:  71.9 KB
Name:  tomato_seed2.jpg
Views: 2204
Size:  71.7 KB
Name:  tomato_seed3.jpg
Views: 1870
Size:  72.2 KB

Seed to Seed: Seed Saving and Growing Techniques for Vegetable Gardeners
Editorial Reviews

About the Author

Suzanne Ashworth is an educational administrator living in Sacramento, California, whose spare time and large backyard are completely devoted to gardening. Suzanne has donated the text of Seed to Seed to **** support the work of the Seed Savers Exchange, a genetic preservation organization with 8,000 members who are working together to maintain and distribute heirloom varieties of vegetables, fruits, grains, flowers, and herbs.



Product Details

  • Paperback: 228 pages
  • Publisher: Seed Savers Exchange; 2 edition (March 1, 2002)
  • Language: English
  • ISBN-10: 1882424581
  • ISBN-13: 978-1882424580

isaser, HakanG ve Ayferi_ beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 03:51   #39
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn Meyvelitepe, Suzanne Ashworth'un Seed to Seed kitabi bu, degil mi? Cok iyi kaynaktir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 04:44   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Sn birnefestoprak,
Ben mümkün olduğunca tohumu meyvede bırakmaya çalışıyorum, cünkü bu tohumun hala meyveden besin emebilmesine olanak sağlıyor ve tohumu daha da olgunlaştırıyor. Kurutulmuş domates dilimleri görmüşsünüzdür mutlaka ama buna imkanım yoksa tohumu domatesten ayıkladıktan sonra kurutup bahsedilen ortamda yıllarca tutabiliyorum. Üzerindeki jel tabakayı katiyen uzaklaştırmıyorum aksine tutmaya çalışıyorum. Bu tabaka zaten çimlendirmeyi önlüyor ve asıl tohumu da dış etkenlerden koruyor. Ekim yapacağım zamana dek bu tabakanın görevi sürüyor. Ben ekime karar verince bu tabakayı kaldırıyorum. Daha yüksek oranda ve uzun zaman müddetince çimlenme faaliyeti tohumda baki kalıyor.
Umarım izah edebilmişimdir.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 04:52   #41
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Simdi cok net acikladiniz. Sizin savundugunuz sekliyle fermentasyon yonteminin uzun vadeli ekimler icin elverisli olmadigini da soylemis oldunuz. Uzun vadeli kullanim icin (yani 2015'teki ekim icin) jel tabakasini domates tohumu ustunde birakacak sekilde tohumu meyveden cikarip kuruttugunuzu soyluyorsunuz.

Tohumu sakladiginiz ortam karanliksa ve nem orani mumkun oldugunca dusukse, jel tabakasinin cimlenme engelleyici ozelligi neden onemli oluyor? Dis etkenlerden neyi kastediyorsunuz?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Sn birnefestoprak,
Ben mümkün olduğunca tohumu meyvede bırakmaya çalışıyorum, cünkü bu tohumun hala meyveden besin emebilmesine olanak sağlıyor ve tohumu daha da olgunlaştırıyor. Kurutulmuş domates dilimleri görmüşsünüzdür mutlaka ama buna imkanım yoksa tohumu domatesten ayıkladıktan sonra kurutup bahsedilen ortamda yıllarca tutabiliyorum. Üzerindeki jel tabakayı katiyen uzaklaştırmıyorum aksine tutmaya çalışıyorum. Bu tabaka zaten çimlendirmeyi önlüyor ve asıl tohumu da dış etkenlerden koruyor. Ekim yapacağım zamana dek bu tabakanın görevi sürüyor. Ben ekime karar verince bu tabakayı kaldırıyorum. Daha yüksek oranda ve uzun zaman müddetince çimlenme faaliyeti tohumda baki kalıyor.
Umarım izah edebilmişimdir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 05:03   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Burda sadece karanlık ve nem baz alınmamalı. Bu jel tabaka bir nevi izolasyon görevi yapıyor, asıl tohumu hem sıcaklık değişimlerinden hemde havadan (havada dolaşan onlarca bakteri çeşidi de mevcut, polen, toz ve küf bakterilerine alerjisi olan biri olarak söylüyorum) bile koruyor, buna başka etkenler de eklenebilir şu anki yorgunluk ve uykusuzlukla bu kadarı aklıma geliyor. Oysa biz bu tabakayı arındırmış olduğumuzda tohum çıplak kalıyor ve insanoğlu ne yaparsa yapsın domates tohumunu kendi jel tabakası kadar mükemmel koruyamaz diye düşünüyorum.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2013, 23:18   #43
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
7) Bardagin tutuldugu ortamin sicakligina bagli olarak, fermentasyon sureci 2-3 gun icinde tamamlanacaktir. Biz, sicakligin ve tohumlarin bardagin icinde tutulma surelerinin surec sonunda elde edilecek tohumun temizligine etki ettigini gozlemledik. Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali. Bunun disinda yine surece zarar vermemek icin tohumlari 4 gunden fazla bardagin icinde tutmamanizi da tavsiye ediyoruz.

Fermentasyon tamamlandiktan sonra karisimin ustunde asagidaki resimde de gorulen bakteriyel tabaka olusacaktir. Bu tabaka olustugunda, tohumlari temizleme vakti gelmis oluyor.
Tarife göre 2-3 gün içerisinde bakteriyel tabaka oluşması gerekiyor. 3 gününü dolduran fermentasyon bardakları içerisinde bakteriyel bir yapı oluştu ama tamamen sizin anlattığınız gibi bir tabaka oluşmadı. Buna rağmen ilk başlarda domates suyu içerisinde yukarı çıkmaya çalışan tohumların (üstteki bakteriyel yapıya yapışmayan) büyük çoğunluğunun aşağıya çökme eğiliminde olduğu gözlenmektedir. Teşekkürler Sn. birnefestoprak.

Eklenen Resimler
 
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2013, 23:29   #44
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ortam sicakligina bagli olarak tabakanin olusma suresi degisecektir. Bir de, mumkun oldugu kadar sivinin yuzey alanini azaltmanizda fayda var. Genis capli degil de daha ince ve uzun bir kapta denemenizi tavsiye ederim.

Kabin bulundugu ortamin sicakliginin genel olarak 22-27 C araliginda olmasi tavsiye ediliyor. Eger ortam sicakligi, 27 C'ye yakinsa, fermentasyon sureci 2-3 gun icinde tamamlanacaktir. Her durumda, deneyimli tohum ureticileri tohumlarin, sivinin icinde 4 gunden fazla tutulmamasini tavsiye ediyor. Aksi durum, cimlenme oranlarina olumsuz etki edebilir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Tarife göre 2-3 gün içerisinde bakteriyel tabaka oluşması gerekiyor. 3 gününü dolduran fermentasyon bardakları içerisinde bakteriyel bir yapı oluştu ama tamamen sizin anlattığınız gibi bir tabaka oluşmadı. Buna rağmen ilk başlarda domates suyu içerisinde yukarı çıkmaya çalışan tohumların (üstteki bakteriyel yapıya yapışmayan) büyük çoğunluğunun aşağıya çökme eğiliminde olduğu gözlenmektedir. Teşekkürler Sn. birnefestoprak.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2013, 23:53   #45
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Ortam sicakligina bagli olarak tabakanin olusma suresi degisecektir. Bir de, mumkun oldugu kadar sivinin yuzey alanini azaltmanizda fayda var. Genis capli degil de daha ince ve uzun bir kapta denemenizi tavsiye ederim.

Kabin bulundugu ortamin sicakliginin genel olarak 22-27 C araliginda olmasi tavsiye ediliyor. Eger ortam sicakligi, 27 C'ye yakinsa, fermentasyon sureci 2-3 gun icinde tamamlanacaktir. Her durumda, deneyimli tohum ureticileri tohumlarin, sivinin icinde 4 gunden fazla tutulmamasini tavsiye ediyor. Aksi durum, cimlenme oranlarina olumsuz etki edebilir.
Kullandığım bardaklar normal su bardağının kısa olan modellerinden. Plastik bardaktan çok az genişçene yani. Bundan sonrakileri rakı bardağında uygularım.

Fermentasyonu bugün sonlandırıcaktım aslında. Tam 27 C şu anda. Yarını bekliyeyim bu durumda.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2014, 11:40   #46
Ağaç Dostu
 
guppy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 221
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Size cok basit iki soru soracagim:

2) Diyelim ki domatesin meyvesi dalinda olgunlasti, toplamadik. Meyve topraga dustu ve curumeye basladi (diger bir deyisle fermentasyon toprakta gerceklesti) ve tohumlar topraga karisti. Tohumlarin cimlenmesi, tohumlarin etrafindaki jel tabakasi bozunup tohumlardan ayrildiktan sonra mi yoksa once mi gerceklesir?

Paylaşımlarınız için hepinize teşekkürler.

Benim bahçemde yukarıda bahsettiğiniz üzere öbek öbek domatesler çıktı. Geçen yıl diktiğim domatesler tarım marketten aldığım Alsancak f1 ve semt pazarından aldığım sırık ve oturak çeriler aralık ayına kadar sebze verdiler. Hatta geçen yılki domateslerden 2-3 kök dipten bir dal budayarak bıraktım ve bu senede sebze vermeye devam ediyorlar.

Bu kendi başlarına çıkan domates fidelerinden damlamanın deliklerine uygun gelecek şekilde olanları 1 fide bırakarak diğerlerini ayırdım. İlk başlarda şüpheliydim verim konusunda. Fakat şu an hepsi son derece verimli bir şekilde sebze tuttular. Özellikle tarımcıdan aldığım Alsancak varyetesinin hibrit olduğu kesin. Sizce hibritten üreyen bu domateslerde verimin yüksek olmasının sebebi nedir? Gelecek yıl için bu domateslerden tohum ayırmak gibi bir düşüncem var. Sizce ayırmalı mıyım?

Saygılar.

guppy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2014, 00:10   #47
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yuksek verimli olmasi normal cunku zaten yuksek verim icin hibritlenmistir. Tohum alip ekebilirsiniz ama o tohumlardan elde ettiginiz bitkiler paketten cikan tohumlardan elde ettiginiz sonuclari vermeyecek. Bazi meyveler tat, sekil, renk gibi ozellikleri bakimindan benzer sonuclar verebilir ama aslina %100 uygun sonuc elde edemezsiniz (bitkilerin genel ozelliklerinde de farkliliklar olur). Bunun yaninda, begendiginiz ozelliklere sahip meyvelerden, sonucta elde etmek istediginiz bitki ozelliklerini de goz onunde bulundurarak, tohum alip nesiller boyu yetistirerek cesit islahi yapabilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi guppy Mesajı Göster
Paylaşımlarınız için hepinize teşekkürler.

Benim bahçemde yukarıda bahsettiğiniz üzere öbek öbek domatesler çıktı. Geçen yıl diktiğim domatesler tarım marketten aldığım Alsancak f1 ve semt pazarından aldığım sırık ve oturak çeriler aralık ayına kadar sebze verdiler. Hatta geçen yılki domateslerden 2-3 kök dipten bir dal budayarak bıraktım ve bu senede sebze vermeye devam ediyorlar.

Bu kendi başlarına çıkan domates fidelerinden damlamanın deliklerine uygun gelecek şekilde olanları 1 fide bırakarak diğerlerini ayırdım. İlk başlarda şüpheliydim verim konusunda. Fakat şu an hepsi son derece verimli bir şekilde sebze tuttular. Özellikle tarımcıdan aldığım Alsancak varyetesinin hibrit olduğu kesin. Sizce hibritten üreyen bu domateslerde verimin yüksek olmasının sebebi nedir? Gelecek yıl için bu domateslerden tohum ayırmak gibi bir düşüncem var. Sizce ayırmalı mıyım?

Saygılar.

guppy beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2014, 00:46   #48
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Organic Gardening saving tomato seeds (Domates tohumlarının saklanması)

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2015, 10:13   #49
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Son mesajın üzerinden epey zaman geçmiş, hortlatmış olacağım ama merak ettiğim bir konu var. Tohumu alınacak domates mutlaka son demine kadar olgunlaştırılmalı mıdır? Yoksa herhangi bir yerden satın alacağımız domatesten hoşumuza giden birini de tohumluk olarak fermente edebilir miyiz? Aydınlatırsanız çok memnun olurum. İyi forumlar.

mesutelcicek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2015, 17:10   #50
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mesutelcicek Mesajı Göster
...Yoksa herhangi bir yerden satın alacağımız domatesten hoşumuza giden birini de tohumluk olarak fermente edebilir miyiz? Aydınlatırsanız çok memnun olurum. İyi forumlar.
İki mesaj üstte sorunuzun büyük kısmı cevaplandırılmış

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
...Bunun yaninda, begendiginiz ozelliklere sahip meyvelerden, sonucta elde etmek istediginiz bitki ozelliklerini de goz onunde bulundurarak, tohum alip nesiller boyu yetistirerek cesit islahi yapabilirsiniz.

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2015, 17:46   #51
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Olgunlastirilirsa iyi olur cunku son evrede sularini iyice olusturmus olacak ki daha cok meyve suyu olursa sonuc daha iyi olur.

Eger cok beklenmedik, bitkiyi sokmenizi gerektirecek bir durum soz konusuysa, bitki aniden olduyse ya da biryere gidecek olup bir an once tohum hasadi yapmak istiyorsaniz; meyve eger olgunlasma evresine girdiginin isaretlerini veriyorsa yani ornegin kirmizi renge donecegini bildiginiz bir meyvenin omuzlari kizarmaya, renk kirmiziyi donmeye basladiysa da hasat yapip ayni yontemi kullanabilirsiniz. Bu evrede de bircok olgun tohum elde edebilirsiniz.

Aklinizda bulunsun; bazen manavlarda da (genelde eski nesil, iyi esnaf) geleneksel domatesler satiliyor. Bunlar icin olsun hibrit domatesler icin olsun, ayni yontemle tohum hasadi yapabilirsiniz. Eger domates hibritse, sonraki mevsimde ektiginizde surprizlere hazirlikli olun

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mesutelcicek Mesajı Göster
Son mesajın üzerinden epey zaman geçmiş, hortlatmış olacağım ama merak ettiğim bir konu var. Tohumu alınacak domates mutlaka son demine kadar olgunlaştırılmalı mıdır? Yoksa herhangi bir yerden satın alacağımız domatesten hoşumuza giden birini de tohumluk olarak fermente edebilir miyiz? Aydınlatırsanız çok memnun olurum. İyi forumlar.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2015, 11:49   #52
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Mükemmel, o zaman beğendiğim yerlerde bulunan domatesleri toplamaya başlayacağım. Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

mesutelcicek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2015, 15:37   #53
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Geçen yıl uygun olan tüm sebzelerde bu yöntemi uygulamıştım; sonuçta tertemiz, birbirinden kolay ayrılan tohumlar elde ettim.

Bu yıl ise domates tohumlarını tam üç gün kabında bekletip güzelce bağlanmış olan tabakayı kaldırdık ancak tohum etrafındaki jel tabaka en azından görebildiğim kadarıyla olduğu gibi duruyordu; tohumların pek çoğu, bu tabakaya yapışan hava kabarcıkları nedeniyle olsa gerek su içinde yüzme eğilimindeydi, dibe batmaları için biraz karıştırmak, uğraşmak gerekti, birbirlerinden ayrılmaları da çok zor...

Buna neden olan şey son birkaç günün sıcakları (afrika'dan yurda giren) olabilir mi diye düşündük. Emin değiliz. Az evvel dereceye baktım 30 C. İşlem aynı, sıcaklık dışında her şey aynı ancak sonuç farklı oldu. İlk posta tohumları içimiz rahat etsin diye döktük, bugün yeniden yeni tohumlarla aynı işleme başladık...

28 C üzerinde bu işlemin uygun olmadığı yukarıda da yazıyor, yine de jel tabakanın kalışının sıcaklarla bağlantısı olup olmadığını merak ettiğimden işlemi tekrarlıyorum. Sıcak hava dalgası geçtiğinde eskiye dönecek mi göreceğiz. Bu arada sıcaklarda devam ettiğim bu işlemden elde ettiğim tohumları paylaşım etkinliğinde kullanmayacağımı da yazmış olayım


Düzenleyen Taşlıbahçe : 30-07-2015 saat 16:13 Neden: 30 C
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2015, 18:55   #54
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ben islemi pervaneli (sirkulasyon ve isinan havayi dagitmasi icin surekli acik) bir odada yapiyorum. Oda sicakligi su anda 25C, bu sicaklik kisin 20-21 dereceye kadar dusuyor. Bu kosullarda, en ideal fermantasyon suresi 2 gun ve alti. Bunun ustundeki surelerde, sivi ustundeki tabaka iyice kalinlasip karariyor. Bu da tohumlarin kararmasina ve muhtemelen yuzeye yakin tohumlarin cimlenme yuzdelerinin dusmesine neden oluyor.

Gectigimiz kis, bircok cesit icin tohum hasadindan sonra, sureyi iyice dusurmeye karar verdim. Bir de sivi yuzeyinde elle tutulunca kaldirilabilecek kadar kalin bir tabaka olusmasini beklemek sart degil. 1.5 gun kadar kisa bir surede, yuzey donuklasmaya basladiktan sonra da oldukca iyi sonuclar alinabiliyor. Bir dahaki hasatta sureyi azaltmaya calisacagim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2016, 23:09   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Cok keyifli bir tartismaydi, sonuna kadar okudum. Ben de mayalama yolu ile tohum elde ediyorum, gayet yuksek de cimlenme orani elde ediyorum. Defalarca sakladigim tohumlarin ucuncu seneye kadar gayet yuksek oranda cimlendiklerini musahade ettim. Bu yontem domatesin dogal yasam dongusune en yakin yontemdir. Uzerindeki zar eritilerek tohumlar cimlenmeye hazir hale getirilir. Tohumun uzerindeki zar ve icerdigi hormonlarin, tohumun meyvenin icindeyken cimlenmesini engellemekten baska bir islevi yoktur. Tohumun turune gore uzerine centik atmak, onceden islatmak veya deniz kumunda dolapta saklamak gibi yontemlerle ayni sonuc elde edilir. Tohum uretiminde ne hijenin, ne bakterilerden arindirmanin bir faydasi olmayacaktir. Biz kimiz ki tohumu bakterilerden koruyalim onlar bu dunyanin gercek hakimleri. Ben yillardir once tohumlari mayalamak suretiyle meyvenin artik dokularindan arindiririm, daha sonra suda durulayip kagit uzerinde kurumaya birakirim. Daha sonra da tohumlari kagit bir zarfin icine on onbes kadar pirincle birlikte koyar oda sicakliginda havadar ve karanlik bir yerde saklarim. Ucuncu seneyi gecen tohumlarimi da icim yana yana atarim.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2016, 17:44   #56
Yeni Üye
 
Tangra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 20
2010 yılında bahçemde yetiştirdiğim cherry domateslerden aldığım tohumları bu sene tekrar kullandım ve beni de şaşırtacak şekilde neredeyse yüzde doksanı çimlendiler.
Tohum alma işlemini büyüklerimden gördüğüm şekilde yapıyorum ve bu zamana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadım. İyice olgunlaşmış domates tohumlarını bir su bardağına aldıktan sonra bir süzgeç yardımı ile bir iki kez yıkıyorum ve önceden üzerine tarih, çeşit yazılmış kağıt havlu (büyüklerim pamuklu bez kullanıyorlardı) parçasının üzerine tek kat olacak şekilde parmağım ile yayıyorum. Bu şekilde bir hafta kadar yarı güneşli bir yerde kurutuyor, daha sonra aynı kağıda sararak bir kavanozda saklıyorum.
Avantajı şu ki tohumlar kağıda yapıştığı için kurutma esnasında rüzgârla dağılmıyorlar. Çimlendirme zamanı gelince avantaj bu sefer dezavantaja dönüşüyor, yapışmış tohumları tek, tek koparmak gerekiyor.
Bana 50, 60 adet fide yettiği için üşenmek bir yana en iri ve sağlıklı tohumları seçerken büyük keyif alıyorum.

abk beğendi.
Tangra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2016, 17:58   #57
Yeni Üye
 
Tangra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 20
Ben tohumları fermente etmediğim için hastalık taşıma riski olduklarını fark ettim. Sayın MeyveliTepe sirkeli suda beklettiğini yazmış, bunu açarsa çok memnun olurum. Üstelik bu sene güzelim Manda Yüreği cinsi domateslerimi Mastercop kullanmama rağmen mildiyö mahvetti hepsini.

abk beğendi.
Tangra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2016, 10:34   #58
Ağaç Dostu
 
g.c.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
Sayenizde sürekli yeni bilgiler öğreniyorum. 2.5 milyon gigabyte depolama kapasiteme biraz daha veri girişi sağladığınız için teşekkür ederim.

İzmir/Menemen'in Telekler köyünde ikamet eden teyzemin yetiştirdiği arı(Mortgage Lifter türü olsa gerek) domateslerden edinip, yöntemi deneyeceğim.

@birnefestoprak
@MeyveliTepe

Teşekkürler...

abk beğendi.
g.c. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2016, 14:11   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
11) Suzgecin ustunde kalan tohumlari hemen plastik ya da kagit bir tabaga sert sekilde ve suzgeci tabagin disina tasirmadan silkeleyerek aktariyoruz. Bu asamada tabagi, tohumlarin kururken yapismayacaklari bir malzemeden secmenizde yarar var.

Eklenti 375132

12) Tohumlari iyice kurumalari icin 4-5 gun kadar tabakta hava sirkulasyonunun iyi oldugu bir yerde bekletiyoruz. Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Eklenti 375133

Eklenti 375134

13) Sira, tohumlari etiketleyerek saklamaya geldi. Eger ayni cesit domatesten farkli tarihlerde tohum aldiysak, bu tohumlari birbirine karistirmayip ayri ayri paketlerde etiketleyecegiz. Bunun bircok faydasi var. Bunlardan bir tanesi, eger capraz tozlasmaya ugrayan meyveler varsa, bu meyveleri sonraki yetistirme sezonunda belirleme imkanini saglamasi. Tohumlarinizi serin, kuru ve isik gormeyen bir ortamda saklarsaniz cimlenme omurlerini uzatmis olursunuz. Artik ekime hazirlar...


Fermentasyon yonteminin yararlari

1) Bu yontemin pratikte sagladigi yararlardan birisi, domates tohumlarinin etrafindaki jel tabakasinin surec sonunda tohumdan kolayca ayrilir hale gelmesi. Normalde, tohumlarin meyveden cikartilip oldugu gibi kurutulmasi islemindeyse bu mumkun olamiyor. Fermentasyon yontemiyle son derece temiz ve domates parcalarindan ayrilmis tohumlar elde ediyoruz.

2) Bu yontemin, domates yuzeyinde asagidaki resimde gorulebilen yaralara (Corynebacterium michiganense) yol acan patojenlere karsi etkili oldugu biliniyor.

Eklenti 375135

Yararlanilan Kaynaklar

Navazio, J., 2012. The Organic Seed Grower: A Farmer's Guide to Vegetable Seed Production. Chelsea Green Publishing, VT, USA, ISBN: 978-1933392776.
Domates fidelerinden tohum alma üzerine foruma soru sormuştum.Bir arkadaş sizin konunuza yönlendirdi ve çokta iyi yapmış.
En doğalından ve en basit yöntem olmuş bence de.
Annem çocukken istanbul bu kadar taş yığını olmadan bahçelerinde birçok sebze ve meyve yetiştirirlermiş.

Her üründen tohumluk bırakıp sonra kurutup sakladıklarını biliyordu ama tam olarak ne zaman ve aradaki detayları hatırlamıyordu.
Hatta yaz aylarında köye tatile gittiğinde anneannesinin bütün sebzelerin vs. en büyüğünden her ocaktan birer tane ayırıp tohumluk işareti koyup koparmayın dediğini ancak toplayıp,saklama işlemine kadar kalmadıkları için yine bilmiyordu.
Sizin konuyu okuyunca aradığım yöntemin bilmediğimiz tarafları dolmuş oldu.
Paylaşım için teşekkür ederim.

Bizim ülkemizde bir bilgi saklama durumu var.
tabi bu başka ülkelerden gelen en düşük düzeydeki adama bile ülkedeki en önemli adam gibi davranıp herşeyin en ince ayrıntısına kadar anlatıp ülkeye ise tam tersini yapmak da ayrica var.

Bir de doģruyu bildiği halde en basit,doğal ve ucuz yolla elde edilen yöntemleri,bilgileri çok sıkı şekilde çalışarak,uğraşarak tahrip edip yok etmeye çalışan ve beceren insanlar da bol.
Hala da devam ediyor sadece bu konuda değil her konuda ülkede acayip bir propaganda, sinsi sinsi asimile etme çalışmaları yapılıyor.

O yüzden böyle cennet bir vatana sahip olsakta tam anlamıyla yararlanamıyoruz.
Herkesi duymamayı, kulak tıkamayı öğrenmek gerek.

Birşey araştirinca yabanci dilim olmasa da otomatik ceviri vs. yabanci kaynaklara bakarim bizden alip bize unutturduklari içimize gizlenen bizden olmayanlar sayesinde kendilerinde olmayan kültürlerini , bizim kendini bilmezlerden öğrenip acik acik birbirleriyle paylaşıp kendilerinde olmayan kültürleri , aile kavramını, birlik ve beraberliği , doğruyu görebilmeyi yaratma derdindeler ve bayağı da başarılı olmuşlar.

Bunun dışında hayvancılık vs. diye yaptığım yabancı kaynaklı araştırmalarda bütün avrupa ülkeleri ve amerika da bulunan aile çiftliklerinde en az 4 çocuk olmakla birlikte geneli 5 ve 7 çocuk yapıp bize yok ettirdikleri eski köy yaşamı şeklinde küçük büyük bütün çocukları da iş potansiyeline katıp doğru bilgiyi yaşayarak öğrenmelerini sağlıyorlar.
Bu dediğim çiftliklerin birkaç tane olduğunu zannetmeyin kaç senedir çeşitli araştırma yapıyorum sayamayacağım kadar oldular.
Hatta her baktığım 10 çiftlikten ikisi bile 4 çocuk altına düşmüyor.
Herşeyi de çiftlikte yapıyorlar.

Bizim akıllı büyüklerimizde bu tuzaklara düşüp her anlamda güzelim kültürü yok ettiler ahlak çöküntüsü vs. bizde bulunmayan batının bütün saçmalıklarını alıp , yüzlerine gülüp dost gibi davranıp sirtlarından bıçaklayanlara katlettirdiler.
bizde bulmak için uğraşıp duruyoruz.

İnsanın her yeniye nasıl denemeden karşı çıkması yanlışsa her önüne konan şeyi de doğru mu yanlış mı demeden alıp doğruyu da bu kadar çabuk unutması çok yanlıs.
Doğruyu ve doğalı bu kadar çabuk nasıl unutmuşlar?
Nasıl o güzel,eski ve doğal yaşam şekillerini bize aktarmamışlar düşündükçe sinir oluyorum.

İşte bu gibi durumlardan dolayı en ünlü geleneksel lezzetlerimiz vs. rumlar,ermeniler bizim diye patentletmiş haldeler.
Bu alanlardakiler ne yapıyorlar anlamak mümkün değil.

Son olarak siz bu kuruttuğunuz tohumları ne zaman toprakla buluşturuyorsunuz?

N.Akdas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2016, 15:43   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
Fermentasyon olayına daha doğrusu mayalanma olayına değinmeyi unutmuşum.
Tdk nın mayalanma diye kabul etmesi bence de doğru bir tabirdir.
Yoğurt nasıl elde edilir?
En basit cevap sütü mayalarız yoğurt olur.
Sütü neyle mayalarız da yoğurt olur?
Mayayla
Maya dediğin nedir?
Daha önceki yoğurttan mayalarız
İlk yoğurt neyle mayalandı?
Hımm bilmiyorum
İlk yoğurt şuanki teknolojiyle kurutulmuş bakterilerin sütle buluşturulmasıyla oluyor.
Yani süte bakteri ekliyorsun.
Eski çağlarda yapılan ve şuan unutulan bir yörük yöntemi ise hıdırellez yani ilkbaharin 5-6-7 mayista gün aydınlanmadan hemen önce tan yeri zamanında otlara,bitkilere düşen çiğ taneleri kasik ve tabaklarla toplanarak süt mayalanırdı.
Bu yoğurdu tadanların böyle bir yoğurt biz yemedik dediklerini okudum size birkaç örnekle açıklamak istedim.
Ama bu domatesten tohum almada yapılan işleme benzeyen ise kefir mayalamaktır.
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kefir

Kefir yine sütle mayalanan bir fermente yani mayalanma ürünüdür.Boza,turşu,yoğurt,kefir,tarhana vs. hepsinin temelinde bu vardır gıdaları bakterilerle buluşturma işlemi yani mayalanma işlemine tabi tutulurlar
bazıları sıvı şekilde bazıları kuru şekilde muhafaza edilir.
Üsteki linkten kefirin aktif olan tane yapısını görebilirsiniz.
Kefir diğer ürünlere göre kendi canlı bakteridir.
Bu bakterinin yani kefir tanelerinin aktif hali su içinde aktarlarda satildiği gibi fabrikasyon olarak sütle mayalanıp içilecek kefir olarakta satılırken Süleyman Demirel Üniversitesi Endanem cok kullanımlık ve tek kullanimlik kefir tanelerini kurutup dondurarak satilmak üzere paketlemiştir.
Bu kurutulmuş kefir ve aktif hale gelmiş kefir taneleriyle alakalı araştırma yapıp video vs. izleyebilirsiniz
Kurutulmuş halinin fotoğrafı yok , genelde aktifleşmiş dev gibi büyümüş kefir tanelerinin görseli mevcut nette.
Kurutulmuş hali aktif haline göre çok küçükler ve toplu iğne başı kadarlar .
bir pakette 0.5 gr var , ürünü kullananlar bilirler.
Yani domateste yapılan kurutma işlemi değişik ürünlerde yaygın şekilde yapılıyor ve bu fermentasyon işlemi de bence ürünlerin bakteriyle buluşturulması yani mayalanması ve ya saklanması ya da başka bir ürün elde edilmesi yani tekrardan çoğaltma işlemi.
Kefir taneleriyle nasıl süt mayalanıp (sütle canlı bakteri kefir taneleri buluşuyorsa )kefir çoğaltılıyorsa
Domatesteki bakteri buluşması yani mayalanması ve ardından çoğaltılması için domateslerde 2-3 gun bir kavanozda kapağı açık şekilde ortamdaki bakterilerle mayalandırılıyor.
Bunun sonucunda ise oluşan o tuhaf koku ve görüntüsü yani ekşimesi ve mayalanma süreci sonuna fermentasyon diyorlar.Mayalanmanın son bulma hali yani ben böyle düşünüyorum paylaşmak istedim
.

N.Akdas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024