agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Doğasever, İnsansever, Hayvansever Web Siteleri (http://www.agaclar.net/forum/dogasever-insansever-hayvansever-web-siteleri/)
-   -   Dutlar Ekoköyü (http://www.agaclar.net/forum/dogasever-insansever-hayvansever-web-siteleri/20395.htm)

malina 20-04-2010 20:00

Dutlar Ekoköyü
 
İmeceevinden ayrılışımız, Dutlar Ekoköyü Girişimimiz

Bu yazı ile imeceevinden ayrılışımızın gerekçelerini ve gelinen aşamada yolculuğumuzun nasıl seyredeceğini Türkiyeli ve sınır ötesi dostlarla paylaşmak istiyoruz.

İmeceevi yaklaşık 3 yıl önce ekolojik bir topluluk kurmak isteyen 10 kişinin Kazdağında buluşması ile ilk tohumlarını attı. Aynı adreste bizden önce buluşan ve ilerleyen süreçte ayrılan 4 farklı grup gibi olmamak üzere; birlikte olma amacımızı gerçekleştirmeye yönelik girişimlerimizi başlattık. Bunun için öncelikle bizi bir araya getiren ve varoluş gerekçemiz olan bildirgemizi yazdık, ardından Mayıs 2009 da web sitemizde bu özlem ve ortak amaçlar ile bir araya gelmek isteyen tüm dostlara çağrıda bulunduk.
Çağrımız sonrasında topluluğa eklenen 11 kişiyle birlikte (sonradan 2’si kendi istekleri ile ayrıldı) toplam 21 kişi ile yolumuza devam etmeye başladık.

2009 sonbaharından itibarende daha önce vizyonumuzda ve ortak bildirgemizde belirttiğimiz şekilde, İzmir / Menemen Turgutlar köyünde ilk yerleşim yerlerimizi almaya/onarmaya ve yaşamaya başladık (yaşayan 5 kişi)

Yaklaşık 5 aylık birlikte yaşam deneyimi sonrasında İsmail Yenigün, köyde yaşamak istemediğini, topluluğu oluşturan kişiler ile uyumlanamadığını, İstanbul’da şehir topluluğunu kurmak istediğini bildirdi. Geçtiğimiz aylarda uzun uzadıya yapılan yazışmalarla, bu çıkışın, hep birlikte belirlediğimiz İmece topluluğunun ihtiyaç ve isteklerine uygun olmadığını, dolayısıyla böyle bir girişimin İmece adına yapılamayacağını, İmecenin topluluğumuzun ortak planı olduğunu, kişisel ihtiyaçlar ve tercihler doğrultusunda maddi ve manevi ortak birikimlerimizi kullanmanın vizyonumuza ve etik değerlerimize uymamak olduğunu, bizim hedefimizin İzmir’de bir ekoköy kurmak olduğunu, İstanbul’da bir apartmanın satın alınması sureti ile oluşturulacak yapının hedeflerimiz ile uyuşmadığını belirttik.

İlerleyen süreçte, İsmail Yenigün’ ün topluluğu değil, kişisel planını öne alan ısrarcı tutumunu sürdürmesi ve ortak değerlerimize aykırı davranması sonucunda, topluluğu oluşturan 10 kişinin 9'u ve Mayıs 2009’dan sonra aramıza katılan arkadaşlardan 8’i (toplam 17 kişi) İsmail Yenigün ile yollarımızı ayırmaya karar verdik.
Bundan bir ay önce de ayrıldığımızı bildiren bir metin yayınladık. Ancak geçen sürede İmeceevi, ayrılığımızı bildiren metni yayınlamadığı gibi fotoğraf ve isimlerimizi de webinde kullanmayı sürdürdü, sürdürüyor. Bizler bu duruma, web şifreleri İsmail Yenigün’ ün kontrolünde olduğu için müdahale edemiyoruz ve ortak üretimimiz olan İmeceevi üzerinden kendimizi duyuramıyoruz.

Gelinen aşamada İsmail Yenigün’ ün 3 yılda yaratılan İmeceevi ortak değerini, sadece kendisinin yaratmış olduğu bir değer gibi sunmaya çalışması bizi üzüyor ve kaygılandırıyor. Çünkü İmeceevi hepimizin maddi, manevi ve işgücü katkısı ile oluşturulmuş bir değerdir. Ortak yaratılan değerlerin böylesi kişisel amaçlar ve çıkarlar için kullanılmasının, ekoloji ve özellikle ortak yaşam adını kullanarak aslında ticari faaliyet yürütülmesinin gayri ahlaki bir tutum olduğunu düşünüyoruz. Evet ‘imece’ ruhunu biz yarattık ve sahipleniyoruz fakat gelinen aşamada hayli kişisel amaçlar için kullanılan ‘imeceevi’ ibaresini bundan sonra kullanmayacağımızı, geçmiş mirasımız olarak yaratılan bu ibarenin artık bizleri hiçbir şekilde temsil etmediğini tüm ilgili kamuoyuna bildirmek istiyoruz.

Türkiye’de ekolojik bir topluluk yaratma hayali ve gayreti içerisinde olan bizler, daha önce yayınlamış olduğumuz ortak değerler ve amaçlar doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz. İzmir Menemen’de kurmaya başladığımız ekolojik yerleşke, ekoköy girişimi sakin ve emin adımlarla yürüyor. Bu yolculuğa dahil olmak ya da tanık olmak isteyen tüm dostlarla yolda karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Şimdilik bizlerden haber almak ve ilerleyen süreçte çeşitli biçimlerde beraber olmak isteyen dostlarla iletişim adresleri üzerinden haberleşebiliriz. Web sitemizi ve diğer haberleşme kanallarını en kısa sürede yeniden yapılandırmaya çalışıyoruz.

Sevgi, emek ve birlikte yaşamak umuduyla Dutlar Ekoköyü sakinleri…

Hasan Çetin ÖZBAYRAM,
Ünzile TEKİN,
Mustafa Alper ÜLGEN,
Kadriye ÜLGEN,
Nermin KAPLAN,
Ebru Şafak TOKSOY,
Tülay ARARAT,
Hatice DOĞAN,
Sibel YÜZBAŞ,
Veli METİNOĞLU,
Alev DUMANOĞLU,
Güleda ERENSOY
Candaş KILIÇ,
Atınç ÖZDEMİR,
Mine GÜVELOĞLU,
Nazım GÜVELOĞLU,
Erol Benjamin SCOTT.

Dutlar Ekoköyü Derneği
İzmir, Menemen

dutlarekokoyuiletisim@yahoogroups. com
dutlarekokoyu@yahoo.com.tr

http://www.dutlarekokoyu.com/

MeyveliTepe 20-04-2010 20:14

Ekoköy ve ekolojik ortak yaşam ne demektir hiç anlamış değilim. Hiç bir şeye oturtamıyorum.

tcoalngsau 10-04-2017 17:40

Sanırım bebek ölü doğdu.Güzel projelerin içinde olmak isterim bende şahsen. Son durum nedir acaba sayın malina? web sayfası çalışmıyor


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024