agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Doğasever, İnsansever, Hayvansever Web Siteleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-09-2005, 22:25   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-09-2005
Mesajlar: 1
Galeri: 1
sifiryokolus.org

selamlar;
forumlarda arattım ancak bu konu ile ilgili yazı bulamayınca eklemek istedim. tekrar olduysa affola.

aşağıda, alıntı yaparak eklediğim dilekçe başbakana sunulmak üzere hazırlanmış ve siteyi ziyaret edenlerden imzalamaları bekleniyor, belki katkı koymak istersiniz diye düşündüm.
imza dilekçesine buradan ulaşabilirsiniz:
www.sifiryokolus.org


Sayın Tayyip Erdoğan
T.C. Başbakanı
Ankara

Sayın Başbakanım,

Geçtiğimiz elli yıl içinde Türkiye ve diğer pek çok ülke doğal zenginliklerini bitmez tükenmez bir kaynak olarak görmüş, bu kaynağın mümkün olan en kısa sürede ekonomiye aktarılması için çok sayıda proje uygulanmıştır.

Ne var ki, doğal kaynakları salt ham madde olarak görmenin sakıncaları zaman içerisinde açıkça anlaşılmıştır. Yaşamın temel kaynağı olan suyun, havanın ve toprağın kalitesi ciddi derecede bozulmuş, yeryüzündeki canlıların nesli teknoloji çağından önceki dönemlere göre 1000 kat daha hızlı yok olmaya başlamıştır.



Öte yandan, kısa vadede kârlı gibi gözüken yatırımlardan orta ve uzun vadede istenen ekonomik fayda elde edilememiştir. Örneğin, Antalya'daki Avlan Gölü tarım alanı kazanmak için 1970'li yıllarda büyük bir parasal kaynak harcanarak kurutulmuştur. Ancak kurutma çalışması ciddi bir tarımsal gelir getirmediği gibi, gölün sağladığı neme muhtaç elma bahçelerinden toplanan üründe büyük bir azalmaya neden olmuştur. Bu nedenle bölgede yaşayan insanların talepleri sonucunda Avlan Gölü geçtiğimiz yıllarda restore edilmiştir. Aradan geçen otuz yıllık süreç, hem ekonomik, hem de ekolojik kayıplara neden olmuştur. Bundan önceki dönemlerde Türkiye'de ne yazık ki Avlan örneğine benzeyen pek çok sayıda proje uygulanmıştır.

Dünya'nın diğer bölgelerinde de bu gibi deneyimler yaşandığı için, günümüzde pek çok ülke doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı prensiplerini benimsemeye başlamıştır. Bu çerçevede Türkiye'nin de taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi izmalanmıştır.
Bulanık, henüz korunmayan bir
Önemli Doğa Alanı.

Üyelik sürecinin başında olduğumuz Avrupa Birliği'nin (AB) de bu konudaki politikaları çok açıktır. Birliğe üye olan tüm ülkeler, Kuşları Koruma Yönetmeliği (79/409/EEC) ve Habitatları Koruma Yönetmeliği (92/43/EEC) kapsamında Natura 2000 adı verilen korunan alanlar ağını oluşturmak ve doğayla uyumlu bir şekilde yönetmekle yükümlüdür. Türkiye'de bu konuyla ilgili yasal süreç henüz başlamıştır.

Halihazırda yürürlükte olan ulusal mevzuatımız da doğal alanların korunması görevini bizlere yüklemektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın altında görev yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nun bu yükümlülüğü yerine getirmek için yaptığı çalışmalar daha fazla desteklenmelidir.

Türkiye'de hangi alanların öncelikli olarak korunması gerektiği konusunda pek çok bilimsel çalışma yürütülmüş ve ülkemizde bu güne kadar uluslararası kriterleri sağlayan 266 önemli doğa alanı belirlenmiştir. Bu alanlar, Türkiye'nin doğal zenginliğini en iyi şekilde temsil eden birer miras coğrafyadır ve ülkemizin yaklaşık %19'unu kaplamaktadır. Alanların büyük kısmı tehdit altındadır ve toplam yüzölçümlerinin %80'inin hiçbir koruma statüsü yoktur. Alanların listesi ve bulundukları iller aşağıda sunulmuştur. Daha ayrıntılı bilgiye ve alanların haritasına www.sifiryokolus.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Sayın Başbakanım,

Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak doğal kaynakların korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını, ülkemizin kısa sürede ekonomik açıdan kalkınması kadar önemli buluyorum. Bu yaklaşımı, Hükümetinizin yaptığı tüm girişimlerde benimsemesini arzuluyorum. Bu nedenle ülkemizde yapılan veya teşvik edilen yatırımların, aşağıda listesi verilen alanlar başta olmak üzere , tüm doğal kaynaklar üzerindeki baskıları dikkate alınarak ve olumsuz etkileri en aza indirilerek uygulanmasını umut ediyorum.

Yukarıda ve ekte sunulan bilgilerin değerlendirilerek, Türkiye'deki tüm önemli doğa alanlarının koruma altına alınmasını, uzun vadeli ekonomik değerleri ve bölge insanının ihtiyaçları dikkate alınarak yönetilmesini, Türkiye içinde ve dışında daha iyi tanıtılmasını, korunmaları için gerekli yasal altyapının güçlendirilmesini ve bu alanların doğal yapısı üzerinde baskı oluşturan tüm girişimlerin durdurulmasını arz ederim.

Saygılarımla,

Bilgi için:
Çevre ve Orman Bakanlığı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Seksen Bir İlin Valilikleri

ad..
soyad...

ozgn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2005, 03:04   #2
Ağaç Dostu
 
DarkYES's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5,587
Galeri: 363
Ben sitenizde bu metne ulaşamadım? Daha doğrusu bulmak için sol menünüzde bir süre göz gezdirmem gerekti

Metne http://www.sifiryokolus.org/?sayfa=34 adresinden ulaşmak mümkün


Düzenleyen DarkYES : 07-09-2005 saat 03:14
DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2005, 10:25   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
merhaba
ana sayfamızda "protesto ediyoruz" bölümünde
http://www.agaclar.net/index.php?id=891&first_item=0 başlığı altında yer vermiştik dilekçenize

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2006, 22:28   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
“Sıfır Yok Oluş” 10 acil proje

Türkiye’nin Doğa Fonu” kapsamında “Sıfır Yok Oluş” hedefine ulaşabilmek için aşağıdaki 10 projenin acilen uygulanması gerekmektedir.


1. Urfa'nın Ceylanları - Urfa bozkırlarında 100'den az ceylan kaldı. Son ceylanlar, Türkiye'nin Doğa Fonu sayesinde yaşamaya devam edecek.



2. Anadolu Parsı'nın Keşfi – Anadolu parsının Türkiye’de yaşadığı son alanlar Türkiye'nin Doğa Fonu sayesinde keşfedilecek.



3. Antalya Makilikleri – Yüzlerce bitki ve hayvan türü dünyada yalnızca Antalya makilerinde yaşıyor. Türkiye'nin Doğa Fonu Antalya’ya özgü canlıların yok oluşunu engelleyecek.



4. Son 11 Telli Turna – Son 11 telli turna Muş'taki Bulanık Ovası'nda yaşıyor. Telli turnaların geleceği Türkiye'nin Doğa Fonu'na bağlı.



5. Fokların Son Sığınağı – Akdeniz fokunun Türkiye’deki en önemli yaşam alanlarında biri İzmir - Karaburun Yarımadası. Türkiye'nin Doğa Fonu bu bölgedeki koruma çalışmalarını başlatacak.



6. Doğu Karadeniz'in Dağları – Doğu Karadeniz Dağları, Türkiye'nin doğası en zengin bölgelerinden biri. Türkiye'nin Doğa Fonu, bölgede yaşayan boz ayı, dağ horozu gibi bayrak türlerin korunmasını sağlayacak.



7. Son 200 Orkide - Türkiye'nin Doğa Fonu, dünyada sadece Batı Toroslar'da yaşayan iki orkide türünün korunmasını ve üretilmesini sağlayacak.



8. Sultansazlığı Suyunu Arıyor – Türkiye'nin Doğa Fonu, Develi Ovası'nda damla sulama uygulamalarını teşvik ederek ülkemizin en önemli sulak alanlarından Sultansazlığı’na hayat vermeyi amaçlıyor.



9. İstanbul'un Kartalları – Avrupa'daki kartalların yüzde doksanından fazlası her yıl İstanbul semalarından geçiyor. Türkiye'nin Doğa Fonu sayesinde kurulacak “Boğaziçi Doğa Evi” İstanbul’un benzersiz zenginliğini Türkiye'ye ve dünyaya tanıtacak.



10. Doğa'nın Okulu – Ankara’da kurulacak olan merkez, Türkiye doğasının tanınıp korunması için altı yaşından yetişkin çağa kadar farklı yaş grubundan insanlara uygulamalı doğa eğitimi olanakları sunacak.




“Hedef: Sıfır Yok Oluş” kampanyasını desteklemek için "doga" yazıp Turkcell 3057’ye kısa mesaj gönderebilirsiniz. Her kısa mesaj karşılığında Doğa Fonu’na 5 YTL’lik bağış yapabilirsiniz. Gönderdiğiniz mesaj ücreti 2 kısa mesaj (20 yeni kuruş) olarak ayrıca ücretlendirilecektir. Kampanyadan sadece Turkcell Faturalı hat sahipleri yararlanabilir.

Kampanya için gönderdiğiniz her kısa mesaj karşılığında Penguen dergisi çizerlerinden Selçuk Erdem, Erdil Yaşaroğlu ve Yiğit Özgür’ün kampanya için özel olarak hazırladıkları hayvan karikatürleri cebinize ücretsiz olarak gönderilecektir.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024