agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-04-2008, 15:44   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 16
Bahçelerde Kereviz Gel Bize Bazı Bazı...

“BAHÇELERDE KEREVİZ GEL BİZE BAZI BAZI...”

TURİZMİ TEŞVİK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPACAK TASARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINA BAKILIRSA, ÇEVRE VE ORMAN BAKANI İLE AKP UŞAK MİLLETVEKİLİ YA ÇOK BİLGİSİZ YA DA YURTTASLARIMIZI YANILTMA ÇABASI İÇİNDE... EĞER UYGULAMALAR DA BU YAKLAŞIMLAR DOĞRULTUSUNDA YAPILIRSA, SÖZ KONUSU TASARI, AKP’NİN ORMANLARIMIZ ÜZERİNDEKİ “SON DARBESİ” OLACAKTIR!

Çünkü, ikisinin de son günlerde kamuoyuna yaptığı açıklamalar hem ormancılık biliminin doğruları ile çelişiyor hem de ormanlarımızın ve ormancılığımızın içinde bulunduğu gerçeklerle bağdaşmıyor.
Cevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU'nun 5 Nisan 2008 tarihli Hürriyet gazetesinde "Yasa makilik ve bozuk alanları kapsıyor" başlığı altında verilen açıklamasının gerçeklerle uzak yakın hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca, olmamasının yanı sıra, Sayın Bakan, "bozuk" saydığı orman ekosistemleri ile makilikleri, deyiş yerindeyse "adamdan saymamak" gibi, bir çevre bakanına yakıştırılamayacak bir değerlendirme yapmaktadır. Anılan haberde belirtildiğine göre Sayın Bakan;

"...ormanlık alanların turizme açılmasına yönelik yasa tasarısının makilik ve bozuk alanları kapsadığı...Özel koruma alanlarının tahsis edilmeyeceği..."ni söylemekte; "Bazı alanlar var ki orman olarak gözüküyor, fakat makilik alan. Hiçbir şeyin yetişmesi mümkün değil."

açıklamasını yapabilmektedir.

Bu açıklamalarından hareketle şu değerlendirmeler yapılabilir:
  • Sayın Bakan, en iyimser bir değerlendirmeyle, doğruyu söylemiyor ya da en hafif deyimiyle, kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Çünkü Tasarıda, turizme açılacak orman arazileri ile ilgili hiçbir özellik belirtilmiyor, dahası, herhangi bir sınırlama da getirilmiyor !
  • Sayın Bakan en küçük bir ekoloji bilgisine bile sahip olmadığını sergiliyor. Çünkü, "bozuk" sayılan orman alanları ile maki ekosistemleri, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında, en az "verimli" sayılan orman ekosistemleri denli yaşamsal öneme sahiptir; üstelik, biyolojik çeşitlilik düzeyi de "verimli" sayılan ormanlardan görece olarak çok daha yüksektir.
  • Anayasanın 169. maddesi ile 4856 sayılı Bakanlık Kuruluş Yasasına göre Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, dolayısıyla da Bakanı'nın görevi, niteliği ne olursa olsun, "orman" sayılan alanları korumak ve geliştirmektir; turizm yatırımcılarının çıkarlarını ormanlara zarar verme pahasına savunmak değildir. Bu nedenle, Sayın Bakan, gerçekte, "görev savsaklama suçu" da işlemektedir.
Bilindiği gibi, Sayın Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanı da olsa, ormancılık öğretiminde geçmiş bir kişi değil; ormanları ve ormancılığımızı bilmeyebilir. Bakanlığındaki uzmanlardan öğrenmeyi de zül sayabilir. Dolayısıyla da, bu türden açıklamalar yapar be bu bir ölçüde hoş da görülebilir. Ancak, AKP Uşak Milletvekilinin açıklamaları kesinlikle hoş görülemez.

Çünkü AKP Uşak Milletvekili Sayın Nuri USLU;
  • Orman Bakanlığı'nda Daire Başkanlığı,
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda Bakan Danışmanlığı ve Genel Müdür Yardımcılığı,
  • Ormancılık Araştırma Müdürlüğü'nde Bölüm Başkanlığı,
  • Gazi Üniversitesi Kastamonu Orman Fakültesi'nde Öğretim Üyeliği ve Dekan Yardımcılığı,
  • Orman Bakanlığı’nda Müsteşarlık ve
  • Çevre ve Orman Bakanlığı’nda da Müsteşar Yardımcılığı
yapmış bir orman yüksek mühendisidir Ancak, 4 Nisan 2008 tarihli Radikal Gazetesi’nde “AKP Milletvekilinin Ormana Bakışı” başlığı altında verilen haberde belirtildiğine göre Sayın Uslu da, önce, yaşamsal önemde (!) “İnsan mı önemli madde mi önemli?” sorusunu ortaya attıktan sonra şu açıklamayı yapabilmiştir:
Ormanı istediğimiz yerde kurarız ama turizmi istediğimiz yerde yapamayız”.

Sayın Uslu’nun bu açıklamasından hareketle de şu değerlendirmeler yapılabilir: Sayın Uslu;
  • Orman ekosistemlerini hiç anlamamıştır;
  • Ormanlarımızın ve ormancılığımızın içinde bulunduğu koşulları öğrenememiştir;
  • Orman mühendisliğini yadsımakta; şimdilerdeki misyonu gereği partisel çıkarımlarını öne çıkarma gayreti içindedir ve dolayısıyla da
  • Turizm yatırımcılarının çıkarlarından yana tavır takınmaktadır.
Çünkü;
  • Her yerde orman kurulamaz,
  • Turizm yatırımlarıyla yok edilebilecek orman ekosistemlerinin yapısal özelliklerine sahip ormanlar başka yerlerde oluşturulamaz,
  • Turizm yatırımlarının ve gündeme getirebileceği etkinlikler , bu yatırımlarla yok edilecek orman ekosistemlerinin çevresindeki orman ekosistemleri üzerindeki olumsuz etkileri önlenemez.
Bu gerçekler göz önünden bulundurulduğunda, hem Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel EROĞLU ile AKP Uşak Milletvekili Sayın Nuri USLU’nun söz konusu açıklamalarının, deyiş yerindeyse, “Bahçelerde kereviz gel bize bazı bazı...” söyleminin çağrıştırdığı durumdan öte bir anlamı yoktur. Ne yazık ki, ne orman fakülteleri ve ormancılık araştırma müdürlüklerindeki bilimci ve araştırmacılar ne de ormancılık meslek örgütleri bu açıklamalar karşısında kamuoyunu bilgilendirici herhangi bir çabaya girmektedir. Ancak, eğer bu suskunluk, Sayın Eroğlu’nun ve Sayın Uslu’nun açıklamalarının doğru bulunmasından ve de onaylanmasından kaynaklanıyorsa ortada çok daha kaygı verici bir durum vardır. Çünkü Turizm Teşvik Kanunu’nda yapılacak değişiklik öngörüldüğü gibi gerçekleşirse, uygulamalar da bu açıklamalara kaynaklık eden bakış açısıyla yapılacaktır. İşte o zaman turizm yatırımlarına tahsisi edilen yerlerdeki ve çevresindeki ormanlarımızı kim kurtaracaktır? Herhalde, Anayasamızın 169. maddesinde yer verildiği gibi, “devlet” değil; peki, kimler ve nasıl?

Doç. Dr. Yücel ÇAĞLAR

Yücel Çağlar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 15:24   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
http://www.agaclar.net/index.php?id=935
15/04/2005

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Nuri Uslu, Cumhuriyet tarihinden bu yana Orman Bakanlığı'na ve Hazine'ye ait arazilerde yapılan özel ağaçlandırma miktarının 33 bin hektar olduğunu açıkladı. Son 2 yılda 13 bin hektar alanın ağaçlandırıldığını belirten Uslu, Türkiye'de devlet ormanlarını koruyabilmenin en etkili çözümlerinden birinin de özel ağaçlandırma sahalarının artırılması olduğunu savundu. Uslu, bu amaçla, özel ağaçlandırma yapacak yatırımcı aradıklarını söyledi. Hükümet'in, özel ağaçlandırmayı teşvik edip yaygınlaştırmaya çalıştığını ifade eden Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Nuri Uslu, bu konuda istenilen seviyeye ulaşılamadığını belirtti.

Herkesin ormanı olsun

Halen özel ağaçlandırma yapılan alan miktarının Türkiye'deki orman varlığının yüzde 1'ini dahi oluşturmadığını anlatan Nuri Uslu, 'Kanunumuzdan anayasamızdan kaynaklanan sorunlar var. Türkiye'de ormanlar devletin. Köylerin ormanları, belediyeyelerin, derneklerin, vakıfların ormanları olmasını istiyoruz. Özel ağaçlandırma yapabilmek için en az 3 hektarlık arazi gerekiyor. Bu miktarın altında da olursa vatandaşın kendi ormanı oluyor. Fakat vatandaşlar kendi arazisi üzerinde özel ağaçlandırma yapılmasından korkuyor. Orman bitkisi yetiştirdiğinde arazisinin elinden alınacağını düşünüyor. Böyle birşey yok' dedi.
Bu eski habere göre Çarşamba'nın gelişi Salı'dan belli olmuş.

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024