agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-03-2008, 09:06   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
MNG Holding, Milas, Pina Yarımadası

3-5 kaşık toprak atılmış!

Yapılacak otelin sahibi Günal, ‘Depo yerine denize dökmüşler. Ne olmuş yani denize üç tane taş atılmışsa. Adam mı öldü?’ dedi

Milas’ta koruma altındaki Halep çamlarıyla kaplı Pina yarımadasında, 49 yıllığına tahsis edilen arazide beş yıldızlı tatil köyü inşaatı yapan MNG Holding A.Ş.’ye, uyarılara karşın bir aydır denize kaçak dolgu yaptığı için sadece 21 bin 565 YTL para cezası verilmesi çevre örgütlerini isyan ettirirken, MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal, denize kaçak dolguda kendi şirketinin hatası olmadığını savundu. TBMM Çevre Komisyonu üyeleri de dolguya 1 ay süreyle göz yuman devlet yetkililerini suçladı, cezayı yetersiz buldu. Çevreciler, bugün gerçekleştirecekleri geniş katılımlı eylemle kaçak dolguyu ve komik cezayı protesto edecek.

Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abudabi’de bulunan Günal, Milliyet’in sorularını telefonda yanıtladı. “Kamyonun lastiği patlamış, denize üç beş kaşık toprak ve kaya atılmış. Depoya götüreceklerine denize dökmüşler. Ceza bana kesilmiş, ödedim. O suç da ortadan kaldırılmış. Ne var yani bunda adam mı öldü? Ne oldu? Ne olmuş yani denize üç tane taş atılmışsa?” diye konuştu.

‘Keyfi işlem yapamayız’

Günal, dolgu yapıldığına ilişkin fotoğrafların anımsatılması üzerine şunları söyledi: “Öyle bir şey yapmışlar. 5-10 kamyonla yapmışlar. Denize zaten o dolgunun yapılması lazım. Otel başka olmaz ki. Yol geçmek mecburiyetinde, yolsuz yapamazsınız. Onun için bir kaç kamyon atmışler denize. Onu da toplamışlar sonradan. Burada 500 insan çalışacak, o kadar turist gelecek. Bunlar niye yazılıyor? Ne olacak yani, doğaya çevreye aykırı değil. MNG 40 yıldır Ankara, İzmir Hilton’ları yapacak, ondan sonra iki kaşık toprak, kaya atmış olacak. Biz atmış da değiliz. Kamyon işte lastiği mi patladı devrildi mi bilmem, böyle bir durum.”

Günal, şirkete yönelik eleştirilere de “Bu tip konuşmalar, haberler bizi rahatsız ediyor. MNG’nin prestijiyle nasıl oynuyorsunuz?” sözleriyle tepki gösterdi.
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Güllük beldesi Pina mevkiinde izin belgelerini almadan denizi doldurduğu tespit edilen firmaya Muğla Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 11 bin 556 YTL ve Güllük Liman Başkanlığı tarafından 10 bin YTL olmak üzere iki ayrı idari ceza kesildiğini ve bu cezaların toplamının 21 bin 556 YTL olduğunu söyledi. Şirketin yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten Atçı, “Bu cezalar az görülse de asıl cezalar adli yargılamanın sonucunda ortaya çıkacak” dedi.

Atçı, “Kıyı dolgu işi onaylanmış tesis projesi içinde yer alıyor. Ancak bütün izinleri tamamlanmasına rağmen, kıyı dolgusu için ayrı izin gerekiyor. Bunun için başvuru yapmışlar ancak izin çıkmasını beklemeden dolgu işlemine başlamışlar” dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, MNG Holding’e denizi doldurduğu için MNG Holding’e verilen 21 bin YTL’lik para cezasıyla ilgili soruyu, “Şirkete ceza kesildi. Bunlar cezasız kalmaz. Milas Kaymakamı’na yazı yazıldı. İdari para cezası uygulandı. Gereği yapılacak, kusura bakmayın. Kimseye keyfi işlem yapamayız” diye yanıtladı. TBMM Çevre Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, çevre konularında milli politika oluşturulması gerektiğini belirterek, “Öyle politika olmalı ki hangi hükümet gelirse gelsin değiştiremesin” dedi. MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz de “Kim ne yapmışsa, kim göz yummuşsa, onlar hakkında soruşturma açılması lazım. İktidar bunlara önce göz yumuyor. Sonra önümüze yasa geliyor ve kurtarıyorlar. Cargill de olduğu gibi” değerlendirmesini yaptı.

İmar planı mahkemelik

Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planının ilçe açısından büyük sıkıntı yaratacağını söyledi. Ağan, “İmar planları yapılırken, ilgili bakanlıklar burada yaşayanlardan ve yerel yöneticilerden yararlanmıyor, görüş sormuyor. Bodrum’un rantı üzerine yapılan planlar da yarımadaya zarar veriyor ” dedi. Bodrum’un imar planıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını, 2003’te onaylanan bu planın, imar yetkisinin bakanlığa geçmesinin ardından bakanlıkça durdurulduğunu belirten Ağan, “Bakanlığı bu konuyla ilgili mahkemeye verdik. Konu Danıştay 6’ncı Daire’de görülüyor”diye konuştu.

Çevreciler isyanda

Av ve Yaban Hayatını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Süha Umar, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ve Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu’nun bir aydır devam eden dolguya kasıtlı olarak dur demediklerini, kanunsuzluğa göz yumarak birinci derecede suçlu hale geldiklerini, haklarında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Umar, “İzin alınması için verilen 30 günlük süre saçma. Çünkü ülkemizde bu dolguya izin verecek hiçbir yasa ve mevki yok” dedi.
İstanbul Çevre Konseyi, Pina yarımadasında bir ay süreyle kaçak dolgu yapan MNG Holding şirketlerinden MNG Kargo’nun boykot edilmesi çağrısında bulundu.

ÖNDER YILMAZ Ankara,
YAŞAR ANTER, SEZER ŞAHİNDAŞ Muğla DHA

Milliyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2008, 14:47   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
İstanbul'un Mimarsinan ilçesinde unutulan, Atatürk'e hakaret suçundan yargılandığını bilidiğimiz ancak sahili usülsüz doldurttuğu için yargının devam edip etmediğini bilmediğimiz
Cuma Bozgeyik adlı AKP'li(sonradan ihraç edildi) belediye başkanı ile ilgili benzer bir olay;

Alıntı:
HEM EDEPSİZ HEM USÜLSÜZ !

Atatürk hakkında anlattığı uygunsuz fıkra nedeniyle kamuoyunda "Edepsiz Başkan" olarak tanınan AKP’li İstanbul Mimamarsinan Beldesi Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik’in usulsüz ve hukuk dışı işlemler yaptığı öne sürüldü. İddialar, soru önergesiyle Meclis’e taşındı.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Bozgeyik hakkında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya yönelttiği soru önergesine yazılı cevap istedi.

Soru önergesinde, "Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik çirkin ifadeleri ile gündeme gelen AKP’li İstanbul Mimarsinan Belediyesi Başkanı Cuma Bozgeyik’in belediye başkanı olduğu tarihten bu yana, görevini ve yetkilerini kişisel çıkarlarına kullandığı, usulsüz ve hukuki dayanağı olmayan iş ve işlemlerde bulunduğu yönündeki haberler yerel ve ulusal basın organlarında yer almıştır" diyen Kadademir, söz konusu haberlere ve noter tespitlerine göre şu iddiaların ortaya atıldığını vurguladı:

İŞTE İDDİALAR

"1- AKP’li işadamı ve belediye Meclis üyesi Sadullah Şişman’ın ‘Ömür Hafriyat’ adlı şirketine ait kamyonların Bababurnu Sahil Şeridine hafriyat dökümü yaptığı,

2- 4 kilometrelik sahil şeridine dökülen binlerce kamyon inşaat hafriyatı ile sahilin 7 metre doldurulduğu,

3- Yapılan kaçak hafriyat dökümünden kamyon başı 100 YTL para alındığı; Tahsilatın belediyenin garaj amiri tarafından yapıldığı,

4- Kaçak hafriyat tahsilatının fişlerinin belediyenin kayıtlarında bulunmadığı, milyonca YTL’nin akıbetinin belli olmadığı,

5- AKP’li Cuma Bozgeyik’in inkar etmesine karşın, Bababurnu’na kamyonlarla hafriyat döküldüğünün 13.10.2006 tarihinde Büyükçekmece 2. Noteri Mehmet Orhan Batmaz tarafından tespit edildiği,
.................

Bu bilgiler ışığında;

"1- İstanbul Mimarsinan Belediyesi’nin sınırları içerisinde, AKP’li Cuma Bozgeyik kişişel çıkar karşılığı Bababurnu Sahil Şeridine hafriyat dökümü yaptığının ve 4 km’lik sahil şeridinin hafriyatlarla doldurulmasının 13.10.2006 tarihinde Büyükçekmece 2. Noteri Mehmet Orhan Batmaz tarafından tespit edilmesinin ardından Bakanlığınızca ne gibi bir işlem yürütülmüştür?

2- Kıyıda yapılan dolgular, yürürlükteki Kıyı, Çevre ve İmar yasalarına uygun mudur? Kıyıda yapılan dolgu, plan ve proje dahilinde mi yapılmıştır?

3- Kıyı şeridinde yapılan dolgu, anılan yasa hükümlerine uygun değilse, dolguyu yaparak ve dolguya izin vererek doğayı, çevreyi ve kıyıyı tahrip edenler hakkında Bakanlığınız tarafından bu güne kadar ne tür bir işlem gerçekleştirilmiştir?

4- Bugüne kadar Bababurnu sahil şeridine dökülen hafriyatın metre küp ya da kamyon sayısı olarak miktarı nedir?

5- Kıyıda yapılan hafriyat dökümünden elde edilen gelir nedir? Bu gelir Belediye’nin kayıtlarında mevcut mudur? Değil ise, bu para kimin tarafından nerelerde kullanılmıştır?

.....................
Haber:HÜRRİYET

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2008, 18:54   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Kaçak dolgu yapan şirkete devletten ödül


Pina Yarımadası'nda ormandan tahsis edilen 85 dönüm arazide 5 yıldızlı, bin 200 yataklı turistik tesis inşaatına başlayan ve yaklaşık bir ay önce Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'nda denizi tonlarca hafriyatla doldurarak iskele ve yol yaptığı için 21 bin 500 YTL para cezasına çarptırılan ve iş makinaları bağlanan şirket, ‘turizme katkı’ ödülüne layık görüldü. Turizm Haftası nedeniyle Milas Kültür ve Turizm İlçe Müdürlüğü'nde düzenlenen törende ülke ve ilçe turizmine katkıda bulunduğu gerekçesiyle, aralarında MNG'ye bağlı tatil köyünü yapan Günal İnşaat'ın da bulunduğu 20 kişi ve kuruluşa, Kaymakam Bahattin Atçı ve Kültür ve Turizm İlçe Müdürü Yusuf Demir tarafından teşekkür plaketi verildi.

‘KATKILARINIZA TEŞEKKÜR’

Üzerinde ‘Ülkemiz ve ilçemiz turizmine yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür eder saygılar sunarım.
Kaymakam Bahattin Atçı ve Kültür ve Turizm İlçe Müdürü Yusuf Demir’ yazılı plaketi Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. adına, Güllük Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Orkun'dan alan tatil köyü proje koordinatörü Sinan Karaağaçlı,“Yöreye önemli bir turistik tesis kazandırdığımız ve istihdam yaratacağımız için bu ödüle layık görüldük, çok mutluyuz” dedi. Karaağaçlı denize kaçak ve izinsiz yapılan dolgu sırasında, ‘İzin almadık ama denizi doldurduk, Türkiye'de bu işlerin nasıl olduğunu biliyorsunuz, biz büyük şirketiz nasıl olsa izni alırız. Denizi doldururuz, cezası neyse öderiz’ açıklamasıyla dikkat çekmişti.

KAYMAKAM: YASAL ÇALIŞMALARIN YANINDAYIZ

Ödül törenine katılan Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, denizi kaçak doldurduğu için ceza kesilen şirkete ödül verilmesine ilişkin DHA muhabirinin sorusunu yanıtladı. Daha önce kaçak dolgu yapan MNG Holding'in iş makinalarını bağlatan Kaymakam Atçı, “İlçe Kültür ve Turizm Müdürlüğü 20 kişiye plaket verecekti. Ben de bu listedekileri törende öğrendim. Aralarında belediye başkanları, gazeteciler, turistik tesis yatırımcıları vardı. Bu şirkete de ödül verilmesinde bir sakınca yok. Milas bölgesinde yatırım yapan, istihdam yaratan tüm şirketlere teşekkür olarak bu ödülleri verdik. Ancak bu şirketin yasadışı işlerinin karşısında olmaya devam edeceğiz. Yasal çalışmalarının da yanındayız” diye konuştu.

‘PLAKET TURİZME HAKARET’

Öte yandan Yurtsever Cephe Örgütü Bodrum Sözcüsü Ayhan Karahan, kaymakamlıkla Turizm Müdürlüğü'nü eleştirdi. Karahan, “Tonlarca molozu denize dökerek, pişkince ‘nasıl olsa izin alırız’ diyen şirket devlet eliyle teşekkür edilerek ödüllendiriliyorsa, bunun anlamı ‘Arkanızdayız kanunsuzluğa, yağmaya devam edebilirsiniz’dir. Turizm bölgesine ‘tesis yapıyorum’ diyerek ülkenin doğal ve kültürel varlıklarını yok eden, acımasızca katleden bu şirket Güllük körfezinden ayrılmadıkça, eylem ve hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. O şirkete verilen plaket gerçek turizm neferlerine yapılan bir hakarettir” dedi.

16 Nisan 2008
Yaşar ANTER/MİLAS(Muğla), (DHA)
Hürriyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 09:27   #4
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Antalya - Kundu - Özlü mevkiinde bundan 10 sene önce Topkapı Palace otel inşaatı başlamadan hemen önce fıstık çamı ormanında yangın çıkması ve otel alanı olacak yerdeki ağaçların tamamen yanması bir tesadüftür herhalde.
Adı geçen otelin MNG 'ye ait olması da tesadüftür.
MNG'nin yangın sırasında canla başla yangının söndürülmesi için çalışması ve yangın sonrası köye bir ilköğretim okulu yaparak halkın sevgisini kazanması taktire değerdir.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2008, 14:59   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Çevreciler ile MNG Holding arasında hukuk savaşına yol açan Pina Yarımadası’nda denize doldurulan hafriyat, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı karşı karşıya getirdi Günay’ın “Denizin doldurulmasına izin vermeyiz” demesine rağmen, Maliye Bakanlığı şirkete bir yıllık ön izin verdi. Maliye, “İnşaat değil, proje izni verdik” dedi

Muğla’nın Güllük Körfezi’ndeki Pina Yarımadası’nda denizi izinsiz dolduran MNG Holding’e, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın karşı çıkmasına rağmen, Maliye Bakanlığı tarafından ön izin verildiği belirlendi.

Günay, “Denizin doldurulmasına izin vermeyiz. Orada hiçbir izin söz konusu değildir” derken, şirket Maliye Bakanlığı’ndan gerekli ön izni aldı. Maliye Bakanlığı yetkilileri bu durumu, “Bir yıllık izin, plan ve projenin hazırlanması için verildi. Zeminde fiili bir iş yapılmasını içermiyor. Şirketten gerekli bedel alınarak ön izin verildi” sözleriyle savundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pina Yarımadası’nda denizi kaçak ve izinsiz dolduran MNG Holding AŞ’ye verilen ön izinle ilgisi olmadığını açıkladı. Günay, konuyla ilgili daha önceki açıklamasında turizm tesisi inşaatı nedeniyle denizin doldurulmasına izin vermelerinin söz konusu olmadığını belirterek, “Denizin eski haline getirilmesi için ne gerekiyorsa yapın” talimatı verdiğini söylemişti. Günay, “Bizim herhangi bir iznimiz yok. Uygulama konusunda hiçbir izin söz konusu değil” demişti.

Buna karşın Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 3 Mayıs’ta şirkete ön izin verdiği bildirildi. Milli Emlak yetkilileri, şunları kaydetti:

Parayı ödeyip süreyi uzatabilir

“Ön izin sürecinde sadece ilgili plan, projenin hazırlığına ve gerekiyorsa imar planı değişikliğine ilişkin işlemler yürütülebilir. Şirket gerekli bedeli ödeyerek bu ön izini aldı, yine bedeli ödemek koşuluyla 4 yıla kadar ön izin süresinin uzatılması mümkün. Ön izin süresi içinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde kullanma izni veriliyor.”

Yetkililer, bakanın oluru üzerine ön izin verilen projelerin yerinde incelenebildiğini dile getirdi. Ancak henüz Maliye Bakanlığı’nca MNG’ye ilişkin başlatılan bir inceleme olmadığı öğrenildi.



‘Dolgu komedisi’nin seyir defteri

14 TEMMUZ 2006
- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güvercinlik Koyu Pina Yarımadası’ndaki kızılçam ve Halep çamı ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanı 463 yataklı 5 yıldızlı otel yapılmak üzere MNG Holding’e tahsis etti.
22 MART 2008
- Şirket izin almadan zabıt tutulmasına rağmen denizi doldurdu.
- Milas Kaymakamı Bahattin Atçı: “İzin alınıncaya kadar dolgu yapmamaları konusunda uyarmıştık. Dolgunun durdurulması talimatını vereceğim.”
- Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, yasal işlemin hemen başlatılacağını söyledi.
24 MART 2008
- Jandarma ve Mal Müdürlüğü yetkilileri dolguyu durdurdu. Ancak dolgu akşam yine başladı.
- Kaymakamı Atçı, “Pazar sabahı dolguyu durdurduk ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. En ağır idari para cezasının verilmesini sağlayacağım. İş makinelerini bağlayacağım ve işlemi durduracağım” açıklaması yaptı.
26 MART 2008
- Denizi dolduran şirkete 21 bin 500 YTL para cezası kesildi.
- CHPmilletvekili Fevzi Topuz, konuyu iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
- Şantiye Müdürü Sinan Karaağaçlı:?“İznimiz henüz yok ama nasıl olsa alırız, cezası neyse öderiz.”
27 MART 2008
- Çevreciler doğa katliamına uygulanan komik cezaya tepki gösterdi.
- Kaymakam Atçı, “Asıl ağır ceza yargılamadan sonra” dedi.
28 MART 2008
- MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal: “Depo yerine denize dökmüşler. Ne olmuş yani denize üç tane taş atılmışsa. Adam mı öldü?”
- Kaymakam Atçı: “Kıyı dolgu iş onaylanmış tesis projesi içinde yer alıyor. Ancak bütün izinlerin tamamlanmasına rağmen, kıyı dolgusu için ayrı izin gerekiyor. Bunun için başvuru yapmışlar ancak iznin çıkmasını beklemeden dolgu işlemine başlamışlar”
- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu: “Şirkete ceza kesildi. Bunlar cezasız kalmaz. İdari para cezası uygulandı. Gereği yapılacak, kimseye keyfi işlem yapamayız”
29 MART 2008
- Çevreciler şantiye binasına temsili vatandaş mührü vurup mektup bıraktı.
- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, denizi kaçak şekilde dolduran MNG Holding’le ilgili gerekli işlemlerin başlatıldığını açıkladı.
31 MART 2008
- Kaymakam Atçı: “İzin alamazlarsa kıyıyı eski haline getirmeye mecburlar.”
16 NİSAN 2008
- Denizi izinsiz dolduran şirkete İl Kültür Müdürlüğü’nce “turizm katkı” ödülü verildi.
- Bakan Eroğlu: “O ödülü biz vermedik. Şöyle değerlendirmek lazım; kabahati varsa o ayrıdır. Takdir edilecek bir tarafı varsa takdir etmek, ceza verilecek tarafı varsa cezalandırmak gerekir”
- Kaymakam Atçı: “Süresi içinde izin almazlarsa denize döktükleri tonlarca toprağı geri aldırarak sahilin yine doğal yapısına kavuşturulmasını isteyeceğiz. Süre 25 Nisan’da dolacak”
23 NİSAN 2008
- Kaymakam Atçı: “2 yıl hapis istemiyle suç duyurusunda bulunuldu. Denizi doldurdukları gibi boşaltacaklar”
24 NİSAN 2008
- Kaymakam Atçı: “Dolguyu kaldırın yazısı gönderdik. 5 Mayıs’a kadar süreleri var.”
- Bakan Günay: “Gereği yapılacak. Soruşturma açtık. Yasadışı işe izin vermeyeceğiz.”
5 MAYIS 2008
- Muğla Valiliği: “Süre doldu. Ek süre yok. 10-15 gün içinde orayı eski haline getirmek için çalışmalara başlanır.”
- Bakan Günay: “Orada hiçbir izin söz konusu değildir. Eski haline getirilmesi konusunda ne gerekiyorsa yapılsın.”
6 MAYIS 2008
- MNG firmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “son gün” dolgu izni verildiği iddiası bakanlıkça yalanlandı.
15 HAZİRAN 2008
- MNG Holding’e bir yıl ön izin verildi. Şirket, ön izin çalışmaları için Maliye’ye 81 bin 500 YTL ödedi.
- Kaymakam Atçı: “Şirket bir yıl içinde projeyi hazırlayıp bakanlıkların görüşüne sunacak. Bu durumda dolgunun kaldırılması söz konusu değil.”
16 HAZİRAN 2008
- Hafriyatın kaldırılması için verilen sürenin dolmasına bir gün kala, bir yıl ön izin verilmesi çevrecileri isyan ettirdi.
17 HAZİRAN 2008
- Kültür ve Turizm Bakanlığı: “İzni Maliye verdi.”



ÖNAY YILMAZ İstanbul

Milliyet




malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2008, 07:30   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Dolguyu kaldırmadılar kaymakamı kaydırdılar


Muğla’nın Güllük Körfezi’ndeki Pina Yarımadası ve Çomça Koyu’nda, orman alanından tahsis edilen 85 dönümlük araziye turistik tesis inşaa eden MNG Holding’in denizi otel inşaatı hafriyatıyla doldurmasının faturası Milas Kaymakamı Bahattin Atçı’ya kesildi.

Muğla Valiliği, Mehmet Nazif Günal’ın sahibi olduğu MNG Holding A.Ş.’nin şubat ayı başından itibaren denizi kaçak ve izinsiz olarak doldurması konusunda yasal süreci geciktirdiği, ayrıca denizi dolduran şirketin yetkilisine, ’turizme hizmet ödülü’ verilmesi konusunda kusuru bulunduğu iddialarıyla başlattığı soruşturma kapsamında Atçı’ya görevden el çektirdi.

Kaymakam Atçı, "Vali yardımcısının sürdürdüğü soruşturma kapsamında, bir evrağı 4 gün geciktirdiğim iddia edilerek açığa alındığım belirtildi. Soruşturmanın selameti açısında açığa alınmam yasalar gereği normal. Ancak evrak daireye geldiğinde ben izinliydim. MNG Holding’in deniz dolgusu konusunda kaymakamlık olarak yasal olan her şeyi yaptık. Soruşturma sonuçlanmadan daha fazla konuşmam doğru değil" dedi.


Yaşar ANTER / DHA
Hürriyet

Son gelişmelerden sonra daha da ilginç bir gelişme olmuş

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2008, 19:42   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Kaymakamı bırak kaçak dolguya bak


Çevreciler, Pina Yarımdası'ndaki kaçak dolgu yüzünden görevden alınan kaymakam için konuştu: Esas, dolguyu denizden alsalardı


Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası'nda, MNG Holding A.Ş.'nin orman alanından tahsis edilen 85 dönümlük araziye turistik tesis yaparken denizi inşaat hafriyatı ile doldurmasında, yasal süreci geciktirdiği gerekçesiyle Milas Kaymakamı Bahattin Atçı'nın görevden uzaklaştırılması çevrecileri memnun etmedi. Kaymakam Atçı'nın bir evrağı 4 gün geciktirdiği için açığa alınmasına karşın denizi dolduran MNG Holding A.Ş.'ye hiçbir yaptırım uygulanmadığını savunan çevreciler, “Kaymakamı değil, denize dökülen dolguyu al” diye tepkisini dile getirdi.


Doğa Savaşçıları Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetinbaş, Kaymakam Atçı’nın açığa alınarak suçun yasallaştırılması yönünde adımlar atıldığını ileri sürdü, “Kaymakamı görevden alan zihniyet bir yandan da ön izin vererek deniz dolgusunu yasallaştırmaya çalışıyor.



Kaymakamı devlet değil, MNG görevden aldırdı. Devletin gücü yetiyorsa Pina Yarımadası'ndaki çevre katliamına tepki gösteren sivil toplum örgütlerini de görevden alsın.



Kaymakam, vali, bakan görevden alınabilir ancak bu MNG’nin dolgusunun yasal hale geleceği anlamına gelmez. Burada başlatılan dolgunun hiçbir hukuka, yasaya uymadığı ortadadır. Buna gözyuman herkesin de ağır ceza mahkemelerinde yargılanacağına inanıyoruz. Deniz dolgusunun ve MNG’nin peşini bırakmayacağız” dedi.

'Kamu vicdanı böyle rahatlatılmaz'

Dolgu yapımı sırasında şantiyeye giderek kamyonların ve iş makinalarının çalışmasını engelleyen Türkiye Yeşilleri Kurucu Eşbaşkanı Bilge Contepe ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Kaymakamı görevden alacaklarına dolguyu denizden alsalardı. Kaymakam’ın görevden alınması iyi bir karar olabilir, ancak çevreye ve doğaya verilen zarar görevden alma ile önlenemez. Kamu vicdanı bu tür görevden almalarla rahatlatılamaz. Kaymakam, vali, bakan görevden alınabilir. Ancak bu bizim eylemlerimizin sona ereceği anlamına gelmez. Pina Yarımadası'ndaki dolgu geri alınana dek mücadelemiz sürecek. Gerekirse konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz. Kaymakam Atçı’yı görevden alacak güce sahip olan devlet, mutlaka denizdeki dolguyu ve ekosistemi bozan hafriyatı da geri alacak güce sahiptir. Devletin, kendi memurlarından ziyade, denize kaçak ve izinsiz dolgu yapan MNG adlı şirkete ağır cezalar vermesini istiyoruz.”



YAŞAR ANTER (DHA)
Radikal

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2008, 17:15   #8
Ağaç Dostu
 
Arzu Kasapoğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,813
Galeri: 256
Kaçak dolguya 8 kat izin kıyağı 2 Temmuz 2008


Yaşar ANTER- Oktay ÇAYIRLI / DHA



Güllük Körfezi Pina Yarımadası’nda otel inşa eden MNG Holding’e 8 kata kadar imar izni verilmesi ve bazı yolların kamuya kapatılması yöredeki sivil toplum kuruluşlarını isyan ettirdi. "Burayı beton yığınına çevirecekler" diyen örgütler plana itiraz etti.

MNG Holding’in kaçak dolgusuyla gündeme gelen Güllük Körfezi’ndeki Pina Yarımadası’ndaki otel inşaatında yeni yapılan imar planında 8 kata kadar izin verildiği haberi ortalığı karıştırdı.

MNG’ye kıyak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 10.04.2008 tarihinde Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra 1 Haziran’da askıya çıkarıldığı belirtilen Güvercinlik Turizm Merkezi Çomça Mevkii Uygulama İmar Planı Revizyonu, Güllük Körfezi’ndeki Pina Yarımadası’nda kiraladığı 85 dönüm orman arazisinde 1200 yataklı 5 yıldızlı turistik tesis yapmaya hazırlanan Mehmet Nazif Günal’ın sahibi olduğu MNG Holding’e kıyak olarak nitelendi. 8 kat izniyle birlikte bazı imar yollarının kamuya kapatılacak olması Milaslı sivil toplum örgütlerini isyan ettirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na itiraz dilekçesi vererek planın iptalini istediklerini belirten Milas Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma- Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Çağlar Tüfekçi, vakıf binasında toplantı düzenleyerek tepkilerini dile getirdi. Tüfekçi, planın Milas’ın doğal, kültürel ve turizm gelişmesine büyük zarar vereceğini belirterek şunları söyledi:

"Planda kamunun kullandığı mevcut yolun, turistik tesis tarafından kamunun kullanımına kapatılması öngörülürken, İmar ve Kıyı Kanunları bunun aksini söylüyor, kıyıların ve sahil şeridinin kamu kullanımına açık tutulmasını öngörüyor. Bu planlarda sahil şeridi ve kıyı tamamen kamu kullanımına kapatılarak MNG’nin yapacağı tesise bırakılacak. Plan notlarında verilen beş kat, uygulama sonucu bodrum katları ile birlikte 8 kat olarak ortaya çıkacak. Bu nedenle meslek odaları ile birlikte plana itiraz ettik, itirazımız dikkate alınmadığı takdirde konuyu bölge idare mahkemesine götüreceğiz."

Sıra Milas’ta

Milas’ın Bodrum’dan sonra turistik yatırımların en yoğun olduğu kent haline geldiğini belirten Şehir Plancısı Ferkan Fehmi Varan da "Bodrum’u beton yığınına çevirdiler, toprak bitince Milas sınırına dayandılar" diyerek tepkisini dile getirdi. Milas’ın Güllük Körfezi’nde 240 kilometre uzunluğunda kıyısı olduğunu, son iki yıl içinde yerli ve yabancı yatırımcıların cazibe merkezi haline gelmesi nedeniyle plan notlarında oynamalar yapılarak ranta yönelik hazırlıkların sürdürüldüğünü dehşetle izlediklerini kaydeden Varan, "5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Milas’ın doğası ve kültürü ile korunması, planların yağmaya yönelik değil, değerlerin korunmaya yönelik ve kamu yararı gözetilerek hazırlanmasını istiyoruz. Planlara itirazımız gözönüne alınmazsa hem itirazlarımızı hem de eylemlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Denizi doldurdular sıra karada

MNG Holding’in Çomça Koyu’nda inşaatını başlattığı turistik tesisin molozlarıyla denizi doldurması ortalığı karıştırmıştı. Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla MNG’ye kıyı kenar çizgisinde plan tadilatı yapma ve iskele, marina, sahil dolgusu yapmak için proje geliştirmesi için bir yıllık ön izin verilmişti. Şimdi de Pina Yarımadası’ndaki otel inşaatı için 8 kat izni çıktı.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024