agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-03-2008, 15:17   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Antik Kenti

Şimdi yok etmek için sıra geldi Osmaniye Kırmıtlı Kuş Cenneti ile Kastabala Antik Kenti'ne!.. Herkesin gözü aydın olsun. Bir kuş cenneti ile bir antik kentten daha kurtuluyoruz. Sonunda buraya da çimento fabrikası yapılacak!…

Şimdi şu haberi okuyun:
Böyle adres Türkiye'de olur:
Açıkhava müzesini geç. Kuş cennetine sap. Antik tiyatroyu göreceksin. Çimento fabrikası 400 metre ötesinde!

'Akdeniz'in Efesi' diye anılan Kastabala Antik Kenti, diğer yanında 131 kuş türünü ağırlayan Kırmıtlı Kuş Cenneti, hemen ötesinde Türkiye'nin ilk açık hava müzesi Karatepe var. Fabrika arazisi Kastabala Antik Tiyatrosu'na 400 metre, kuş cennetine 5 ve açık araziye yayılmış görkemli Hitit heykelleriyle nefes kesen Kartepe'ye 15 kilometre uzakta.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer'e göre Kastabala antik kentinin dini merkezi ve mezarlıklarının daha önce ortaya çıkarılan Kastabala antik tiyatrosuna 400 metre mesafedeki fabrika arazisinin altından çıkabilir!
Adana Sanat Konseyi Başkanı Dr. Haluk Uygur şaşkın: "Çimento fabrikası Osmaniye'nin kalkınması için yararlı olabilir. Çok önemli bir tarihi antik kent ile kuş cennetinin ortasına kurulmasına anlam veremiyorum. Fabrikayı kuracaklar da kazıya başladıklarında tarihi eser çıkacağını ve geri dönmek zorunda kalacaklarını unutmamalıdır. (Bknz: Radikal Gazetesi 22 Mart 2008)"


Sonra şu yazıyı okuyun:
"Kırmıtlı Kuş Cenneti, nesli tehlike altındaki 4 tür kızböceği için Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olan Kastabala Vadisi’nde bulunuyor. Buradaki çakıllar, söğüt ağaçları, sazlıklar, ufak göletler ve nehir kıyısındaki mera, birçok kuşun beslenmesi ve üremesi için uygun doğal ortam oluşturuyor. Aynı zamanda kuşların göç yolları üzerinde bulunan alan, göçmen kuşlar için önemli bir konaklama yeri. Yıl boyunca 100’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cennetinin en önemli özelliği, Türkiye’de üç yalıçapkını türünün yıl boyunca yakından görülebildiği tek yer olması. Bunlardan İzmir ve alaca yalıçapkını nesli tehlike altında ve çok nadir görülebilen türler olduğundan, hem doğa korumacılarının hem de kuş gözlemcilerinın dikkatini buraya çekiyor. Alan, mahmuzlu kızkuşu, gece balıkçılı ve sığır balıkçılı gibi nesli azalmakta olan birçok kuşu da barındırıyor. Susamuru, kuyruk süren (firavun faresi), yabankedisi, kızböcekleri ve sürüngenleri ile kuş cenneti, gelen konuklarına müthiş bir belgesel ortamı sağlıyor. "
(Bknz: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...id=5762718&p=2 H. Çağlar İNCE

Eklenen Resimler
     
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 11:09   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Çevrecilerle köylüler karşı karşıya

27 Mart, 2008

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde antik kentle kuş cennetinin ortasına kurulması planlanan çimento fabrikası çevreciler ile köylüleri karşı karşıya getirdi.

Çevreciler, fabrikanın antik kent ve kuş cennetine zarar vereceğini savunsa da iş umuduna kapılan bir grup köylü ikna olmuyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Kastabala Antik Kenti ile Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin ortasına bir çimento fabrikası yapılmak isteniyor.

Osmaniye kalkınma Projesi kapsamında yüzde 65'i yabancı sermayeyle yapılmak istenen fabrika için 15 kamu kurumu ön izin onayı verdi.

Bunun üzerine, antik kenti gün ışığına çıkaran 92 yaşındaki Halet Çambel, fabrika için planlanan yerin antik kent içinde kaldığını iddia ederek Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu.

Çambel'in girişimine çevreciler destek verirken köylüler ikiye bölündü. İstihdam sağlayacağı için fabrikanın yapılmasını isteyen bir grup köylüye Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası da katıldı.

Kırmıtlı beldesi Belediye başkanı CHP'li Ali Murtaza Doğan ile Mimarlar Odası Başkanı Bekir Kamışlı, fabrikanın bölgeye zarar vereceğini söyleyerek daha uygun bir arazi seçilmesini savunuyor.

Fabrika için hazırlanan çevre etki değerlendirme raporu ise Koruma Kurulu'nun vereceği kararın ardından kesinlik kazanacak.

http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber...haberID=442062

Alıntı:
Kentte işsizliğin hat safhada olduğunu ifade eden OTSO Meclis Başkanı İmam Hüseyin Çelik de, fabrikanın kurulması için yöre halkının tek yürek olduğunu kaydetti. Çelik, fabrikanın kurulmasına destek veren başta Vali Zübeyir Kemelek ile Belediye Başkanı Davut Çuhadar'a teşekkür ettiğini belirterek, "Köylülerimizin bu gösterisi sadece çocuklarının iş sahibi olması için. Osmaniyemiz fabrikanın kurulması için tek yürek oldu, ekonomisi güçlenip, işsizleri iş bulacak" dedi.

http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haber...er_356151.aspx
Para : 1
Doğa: 0
...........

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024