agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-02-2008, 20:24   #1
Ağaç Dostu
 
caretta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Izmir
Mesajlar: 545
Galeri: 121
Fethiye Üzümlü 'de çimento fabrikası vakası..

Fethiye Üzümlü' de ormanın ortasına yapılmaya başlanan çimento fabrikası herkesi üzdü.Fethiyenin önde gelen bir inşaat firmasının adı bile Yeşil Üzümlü olan köyde tapulu arazisine fabrika yapmaya başladı.Çevre kirliliğine yol açacağını düşündükleri bu fabrika için Üzümlülüler yasal yollara başvurmaya karar verdi.Bu konuda toplumdan destek isteyerek internette bir site açarak imza kampanyası başlattılar.
Link : http://www.fethiyeuzumlu.com/?sayfa=destekleyenler
Resim 1 :Üzümlü

Üzümlü eski Likya kenti Cadianda' nında bulunduğu turizm yapılan bir köy.Fethiyeye gelen her turist mutlaka Cadianda'ya gider.Zamanında Likyalılar orada atletizm yarışmaları düzenlemiş.
Resim 2 :Atletizm sahası
Resim 3 :Antik tiyatro

Aynı zamanda yabancılarında yaşadığı ve emlak açısından gelir getiren bir yer olan Üzümlü yeşil dağlarına sahip çıkmaya çalışıyor.
Resim 4

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen caretta : 27-02-2008 saat 20:45 Neden: cümle düşüklüğü
caretta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 21:11   #2
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Üzümlü halkının çabalarını içtenlikle destekliyorum.

Forum arkadaşlarımızın da destekleyeceğine inanıyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 23:44   #3
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Çok üzücü. Daha doğrusu çok sinir bozucu. İmza kampanyasına destek olmak için e-posta ile arkadaşlarıma ilettim.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 09:19   #4
Ağaç Dostu
 
caretta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Izmir
Mesajlar: 545
Galeri: 121
Mesajlar için teşekkür ederim.Turizm merkezlerinde sanayileşmenin daha dikkatli yapılması düşüncesindeyim.Umarım yapılan yanlışlık kısa zamanda farkedilir.
Birde çimento fabrikasının yeri zeytinliklere 5oo m olmakla beraber nasıl ÇED raporu verilmiş onu da hala anlayabilmiş değilim !!


Düzenleyen caretta : 28-02-2008 saat 13:56 Neden: rakam yanlışlığı
caretta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 09:47   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
çed Raporu Verilirken **** çed Raporunu Veren Kişiler Ile şirket Yetkilileri Köylüleri Bilgilendirmek Için Bir Toplanti Düzenlemişlermi Köyde ?

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 13:52   #6
Ağaç Dostu
 
caretta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Izmir
Mesajlar: 545
Galeri: 121
Sayın Mahmut Leventoğlu,
çed raporunu veren kişiler çimento fabrikasının sınırları içindeki Koruköy 'de toplantı düzenlemişler.Bilmediğinizi varsayarak şöyle açıklayayım.Link verdiğim ilk resimdeki ovada Koruköy,İncirköy ve Üzümlü aynı oranda etkilenecek konumdalar.Aşağıdaki resimde Üzümlüden çimento fabrikasının manzarasını görebilirsiniz.

Eklenen Resimler
 
caretta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 00:25   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Muğla Valiliğine sunulan 06 / 09/ 2007 tarihli dilekçeden alınmış bilgidir:

[Muğla İli, Fethiye İlçesi, Sahil Koru Köyü sınırları içindeki araziye Orman Bakanlığından kiralanarak URANTAŞ ANONİM ŞİRKETİ tarafından taş ocağı açılmış ve halen aktif olarak çalıştırılmaktadır.
TAŞOCAĞI İncirköy ve Yeşil Üzümlü Beldesine sınırdır ve Üzümlü vadisine bakmaktadır.

Üzümlü Vadisi çevrede doğal güzelliği , yemyeşil çam ormanları , asırlık zeytin ağaçları, üzüm bağları, her çeşit meyva ağaçları ve buğday , tütün, her çeşit sebze tarlaları , temiz havası ve sahip olduğu binlerce yıllık antik Cadianda kenti ile adeta bir doğal ve tarihi sit harikasıdır bu nedenle yoğun bir şekilde , yerli ve yabancılar tarafından yerleşim yapılan bir bölgedir.


Biz var ya biz!.. Doğaya, insana, hayata, sevgiye, güzelliğe, iyiliğe değer veren bizler hepimiz mazoşistiz!..
Kesinlikle buna inanıyorum.
Bu ülkede yaşamak hem bize acı veriyor, hem de bu ülkede yaşamayı dehşet seviyoruz.
Üstelik nedensiz seviyoruz…
Çünkü gerçek sevginin nedeni olmaz….
Nedensiz sevdiğimiz için de bu ülke için acı çekiyoruz…
Hem de fena halde acı çekiyoruz…

Hangi birini sayayım, hangi birini… Üstelik ardı arkası kesilmiyor...
Alın işte en son Yeşil Üzümlü ve Zeytinköy’ün başına gelenler ve gelecek olanlar!..
Nedir, demokratik bir toplumda sesinizi duyurmak istersiniz değil mi? Uygarca, şiddete bulaşmadan, derdinizi anlatmaya çalışırsınız… Kime makamları size hizmet için işgal edenlere!..
Yeşil Üzümlü ve Zeytinköy sakinleri de öyle yapıyor…
Valiliğin önünde toplanıyorlar. Muratları onların ifadesiyle şudur: “Fethiye’de İncirköy ve Üzümlü denilen yerde, yıllardır üzüm ve zeytin yetiştiriliyor. Bu cennetin ortasına bir çimento fabrikası yapılacak. Buna karşıyız...

Dertlerini devlete anlatacaklar ama vali bir türlü bunları kabul edemiyor. Çünkü vali bunları dinlamayacak kadar meşgul: Belli ki çok daha öenmli işlerle meşgul. Köylülerde çaresiz yöre milletvekilleriyle görüşüyor. Milletvekilleri üzerlerine düşen görevi yerine getirerek akıl veriyorlar, (Çünkü onlar akıl vermek için seçilmişlerdir di'mi ya), neyse, ‘Aman' diyorlar 'Vakit kaybetmeyin, gidin valinizle görüşün, ölçümler çok ivedi yeniden yapılsın. Yoksa çimento fabrikasının oluru çıkmak üzere…
Ama vali bey çok, çok, çok ama çoook meşgul olduğu için randevu vermiyoooor. Köylü de valilik önünde toplanıyor. Hooop karşılarına polis çıkıyor. Çünkü toplanmaları izinsiz… (Bu izni verecek olan da vali iyi mi?...)
Neyse, köylüler valiyi beklerken karşılarında vali vekilini buluyorlar. Vali vekili sitemkar, alınmış, kırılmış... Gösterinin toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa aykırı olduğunu belirterek: “Anayasamız var, kanunlar var. Valiliğin önünde yapılan bu olay şık değil. İçinizden birkaç temsilci seçin konuşalım. İnsanları böyle ortaya dökerek hak aranmaz. Muğla’ya yakışmıyor. Hakkınızı aramanıza bir şey demiyoruz. İçinizden üç dört arkadaşınızı temsilci seçin konuşalım” diyerek köylülere Muğla'ya yaraşır tutum ve davranışlar konusunda edep ve terbiye dersi vererek kalabalığın dağılmasını istiyooor!...
Sonuç mu? Köylüler bir dilekçe yazıyorlar: Dilekçe de söyledikleri şu:

- Çimento Fabrika Projesine projeden etkilenecek bölge olarak YEŞİL ÜZÜMLÜ Beldesi dahil edilmemiştir.
Projeden etkilenecek alan olarak Koru Köyü kuş uçuşu 860 m. İncirköy 2620 m olarak tarif edilmiş, fabrika faaliyet alanını etrafındaki tepeler bile sayılmış ama kurulması düşünülen fabrikanın 15 metrelik bacasının karşısında yer alan binlerce dönümlük koca ÜZÜMLÜ Ovası ve YEŞİL ÜZÜMLÜ beldesinde yaşayan binlerce yöre sakini yok sayılmıştır.

- YEŞİL ÜZÜMLÜ beldesinde yaşayan binlerce yöre sakini yok sayılmıştır.
Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğünden ve Muğla İl Özel İdare Müdürlüğünden katılan yetkililer de bölgeyi tanımalarına rağmen , Yeşil Üzümlü Beldesinin bu projeden zarar görecek ana alanlardan biri olduğu yönünde , firmaya ve projeye herhangi bir itirazda bulunmamışlardır


Dedim ya biz mazoşistiz diye… Hem bu ülkede yaşamak bize acı veriyor, hem de bu ülkede yaşamayı dehşet seviyoruz…

Eklenen Resimler
  
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 01:48   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Evet, Muğla'nın Fethiye İlçesine bağlı Koru, İncirköy ve Yeşil Üzümlü Köyü arasına yapılması düşünülen çimento fabrikasıyla ilgili olarak Muğla Valiliğine dilekçe veren köylüler, fabrikayı istemediklerini belirtmişlerdi…
Kaldığımız yerden devam edelim.

Bu yazacaklarımdan ne sonuç çıkarırsınız bilmem artık…
Köylüler yapılacak olan fabrikanın hemen yanıbaşında zeytinlik var diyor. Ama devletin Tarım İl Müdürlüğüne göre böyle bir zeytinlik alan yokmuş!... İyi de bunu bizim köylüye söylemesi kolay, gel de İngilize anlat bakalım. 'Ankara İngiliz Büyükelçiliği Enerji ve Çevre Müdürlüğü 2. Sekreteri Dan Wilson Çevre Bakanlığı'na konuya ilişkin bir yazı gönderir.
Neden?
Çünkü o yörede yaşayan 380 İngiliz vatandaşı vardır ve çimento fabrikası yapımı onaylanırsa İngilizler Türkiye'yi dava edeceklerini söylemektedirler!.. Bu yüzden köylüler haklı olarak ‘Avrupalılar bizim meselemize bizden daha çok ilgi gösteriyor. devletten biran önce yardım bekliyoruz'…’ diye yakınmaktalarmış…

Neyse, biz yine devam edelim. Çevre ve Orman Bakanlığı, ‘Bu alanın ormanlık alan olduğunu…’ belirtilerek fabrikayla ilgili olarak daha önce verilen ÇED raporunu iptal eder. Fakat şirket kafaya koymuştur bir kere. İlle bu çimento fabrikasını zeytinlerin, kirazların, üzümlerin, yeşil alanının ortasına dikecektir. Tesis alanının özel mülkleri olduğu gerekçesini öne sürerek karara itiraz edince proje yeniden gündeme alınır… Şirketin özel mülküm dediği alan topu topu 26 dönümmüş iyi mi?.. Fakat demokraside çare tükenmez!.. Ormanlık alandan arazi kiralayarak bünyelerine katmışlar… (Hatırlarsanız Havran’daki altın avcısı şirketler de aynı yöntemi uygulamışlar binlerce zeytin ağacını kesmişlerdi) . Böylece denetimlerine geçirdikleri 300 dönüm arazideki tüm ağaçları kesmişler.

Valiyle nihayet görüşülmüş!..
Görüşmede, Tarım Müdürlüğü tarafından yeni bir değerlendirme yapılacağını, fabrikanın orman alanına olan uzaklığı yeniden saptanarak buna göre yeni bir ÇED raporu düzenleneceğini söylemiş…
Gelişmeler nasıl, insanın yüreğine su serpiyor değil mi?
Ama durun o kadar acele etmeyin…

Ancak bundan sonra ne olur?...
Şirket Çimento Fabrikasını kurmanın son hazırlıklarını yapmaktadır.
Çünkü şirketin Ankara’da yüksek mevkilerde bulunan bazı kişilerle iyi ilişkileri varmış. İptal edilen izni, yeniden koparmışlar. (Bknz: yalçın DOĞAN 13.1.2008 Hürriyet Pazar)
Evet bunlar çok acı veric değil mi?… Haksız mıyım?..

Aslında canımı daha çok canımı sıkan o yörede oturan İngilizlerin Büyükelçilerine yazdıkları mektuptaki şu satırlar oldu:
"Sadece çevreyle sınırlı gibi görünüyor, ama olayın farklı bir boyutu var. Olay, aynı zamanda Türkiye’deki yolsuzlukların bir örneği. Türkiye’nin önünde yolsuzluklarla ve rüşvetle mücadelede daha uzun bir yol var..."

Hadi gelin de acı çekmeyin…

Eklenen Resimler
  
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 09:44   #9
Ağaç Dostu
 
caretta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Izmir
Mesajlar: 545
Galeri: 121
Sayın Hassoman, verdiğiniz bilgiler olaya daha net yaklaşmamı sağladı.Bunun için de teşekkür ederim..
Şirket ismi kullanmadım ilk mesajı yazarken çünkü şirket yetkililerini tanıyorum ve firma olarakta kişisel kötü bir bakışım yok doğal olarak.Fethiye 'nin de önde gelen bir firmasıdır.
Yalnız; senelerce belki de Türkiyenin en büyük firmalarından birinin çimento fabrikasının çok yakınında yaşadım.
Normal şartlar altında gece filtre takmaları gerekir bu bacalara..Türkiyenin en zengin insanları listesinde ilk beşe girebilecek isimler arasında bulunan o firma yetkilileri bile o filtreyi çok maliyetli bulduklarından o fabrikaya takamadılar..Gündüz takılan filtre (çünkü yasal denetimler gündüz yapılabiliyor) gece açıldığından kimse başedemedi onlarla İstanbul gibi bir yerde.
Biz çocukken daha geceleri çamaşır asılmayacağını bilirdik orada çünkü gece ıslak astığınız bir çamaşır sabahleyin kazık kesmiş bir halde olurdu..Yani diyelim ki bir gömlek astınız sabahleyin kolları açık ve betonlaşmış gibi olduğundan gece astığınız çamaşırı gündüz tekrar yıkamak zorunda kalırdınız.Pencerelerimizi de gece açmazdık yazın bile..
Evlerin damındaki kiremitler kırmızı değildir o civarlarda, hepsi gridir..Soluyup yuttuklarımızı düşünmek bile istemiyorum..Tek fark şu olabilir orası deniz kenarında deniz rüzgarlarına açık bir yerdi..Üzümlü bir ova, hem de her tarafı dağlarla çevrili bir ova.Bacadan çıkan her duman yayılana kadar direk Üzümlü ve çevresinin üstüne çökecektir.Artık gelecekte İngilizlerin dava etmesinden tutun,Fethiye' nin turizm konusunda gerilemesine kadar bir sürü problem olacaktır. Nasılsa orada bir fabrika var diye de devamı geleceğini de düşünüyorum..
Ben bunu İstanbulda yaşadım.Ne yazık ki turizm değerleri yüksek olan böyle bir yerde böyle bir başlangıç görmeye içim elvermiyor.
Organik tarım ya da turizm yapılabilecek güzellikte bir potansiyele de gidip fabrika kurmayı hangi ekonomik bakışla yaptıklarını da anlayamıyorum


Düzenleyen caretta : 29-02-2008 saat 09:47 Neden: noktalama
caretta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2012, 14:10   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Çimento fabrikası

Merhaba,
Fethiye Üzümlü köyünde yapılmak istenen fabrika ile ilgili haberleri okuyunca hemen üye olup şu andaki durumun ne olduğunu öğrenmek istedim. Aradan uzun bir süre geçmiş -3 yıl- umarım engel olunmuştur... Bununla ilgili bir haber alabilirsem çok sevinirim, selamlar...

h.yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024