agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni48Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-06-2006, 10:39   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Validebağ Korusu

Şelçuk YAŞAR



1927’de Atatürk’ün isteği ile eğitimcilere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi AKP’li Üsküdar Belediyesi’ne devredildi. Bölgedeki en büyük yeşil alanın "rant" için kurban edildiğini söyleyen çevre halkı, Atatürk Orman Çiftliği’nden sonra buranın da yağmalanacağını öne sürdü.

ATATÜRK’ün isteğiyle, 1927’de eğitimcilere verilen Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesi, 6 Haziran’da, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey ile Üsküdar Belediye Başkanı Murat Çakır arasında imzalanan protokolle 10 yıllığına Üsküdar Belediyesi’ne verildi. İstanbul Valisi Muammer Güler’in onayladığı protokolle nitelikli koru düzenleme projesi kapsamında bakım ve onarımı yapılacak olan 354 dönümlük arazinin nasıl kullanılacağına, belediye karar verecek. Mülkiyeti hazineye ait korunun içindeki binalar ise protokol dışında tutuldu.

Son düzenleme, yıllardır koruda spor yapan öğretmenlerin ve çevre halkının tepkisine neden oldu. Semt halkı, ilçedeki en büyük yeşil alanın rant sağlamak amacıyla belediyeye devredildiğini öne sürdü. Bazı öğretmenler Atatürk Orman Çiftliği ile başlatılan yağmanın Validebağ Korusu ile devam ettiğini iddia ettiler.

HALK KIZGIN

Çevresi holding ve sitelerle çevrili olan arazinin 1998’de sit alanı ilan edildiğini belirten 51 yaşındaki emekli öğretmen Faruk Giray, "Protokole göre belediye bakım ve onarım yapacak. Bunda herhangi bir sorun yok. Fakat kullanımın planlanmasının belediyeye ait olması kafalarda soru işareti yaratıyor" dedi. Semra Egeli ise "Arsanın peşine düştüler. Umarım korktuğumuz başımıza gelmez" diye konuştu. Altunizade Mahallesi’nin 13 yıllık muhtarı Cafer Koç da emekli öğretmen. Koç daha önce, Marmara Üniversitesi Hastanesi’nin bulunduğu taraftaki bir bölüm koru arazisinin otopark yapılmak istendiğini anlattı.

EYLEM YAPACAKLAR

Koç, "Altunizade, Acıbadem, Koşuyolu ve Barbaros mahallelerinin duyarlı sakinleri sayesinde bu katliamı önledik. Ama görüyoruz ki, birileri, sessiz sedasız koruda söz sahibi olmuş bile. Kimseden korkmuyoruz korumuza sahip çıkacağız" diye konuştu. Korunun belediyeye devredilmesinden rahatsız olduklarını belirten Validebağ Gönüllüleri Derneği üyeleri ve öğretmenler bugün saat 16:00’da Validebağ Adile Sultan Öğretmenevi’nin önünde eylem yapacaklar.

ADİLE SULTAN ADINA

Korudaki ilk yapı, Abdülaziz’in 1853’de kızkardeşi Adile Sultan adına mimar Nikogos Balyan’a yaptırılan Adile Sultan Kasrı. Kasır, Cumhuriyetin ilk yıllarında yetimler yurdu olarak kullanıldı. 1927 yılında 60 yataklı prevantoryuma dönüştürüldü ve 194 şehit çocuğu veremden kurtarıldı. 1927’de dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, korunun nasıl kullanılacağını Atatürk’e danıştı. Atatürk, buranın tamamen eğitimciler için kullanılmasını istedi. Koruya daha sonra, sırasıyla sanatoryum, öğretmenler hastanesi, sağlık meslek lisesi yapıldı.

Burada çekilmişti

Koruya yönelik bir iddia ise buraya özel okul yapılacağı. Ancak, Üsküdar Belediyesi yetkilileri, koruyla ilgili yapı projesinin hazırlanmadığını söylediler. Validebağ Korusu’nda Hababam Sınıfı’nın ilk filmlerinin de çekildiği Adile Sultan Kasrı ve Kültür Merkezi’nin yanısıra Validebağ Öğretmenler Hastanesi ve Sanatoryumu, Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Mustafa Necatibey Öğretmen Huzurevi, Abdülaziz Av Köşkü, Şevket Aktalay İzci Okulu ve İzci Müzesi de bulunuyor.

Şimdilik öğretmenevi kültür merkezi

Tarihi Valide Sultan Kasrı, günümüzde Öğretmenevi Kültür Merkezi olarak kullanılıyor. Kasrın önünde, üzerinde "Benim asıl kişiliğim öğretmenliktir" yazan bir Atatürk büstü var. Koruyu gezenler, kasrı da ziyaret ediyor.

Hürriyet

pria ve Leofold beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2006, 12:20   #2
Ağaç Dostu
 
Sevelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2005
Şehir: Egede şirin ve küçük bir sahil kasabası
Mesajlar: 935
Galeri: 147
Yaşlanıp elden ayaktan kesilince Öğretmen huzurevine gitmeyi düşünüyordum. Şimdi ortada kaldım desenize.

İşin şakası bir yana şehirlerde nefes alacak yer bırakmıyorlar üç kuruş para uğruna.

Sevelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2006, 12:23   #3
Ağaç Dostu
 
Sevelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2005
Şehir: Egede şirin ve küçük bir sahil kasabası
Mesajlar: 935
Galeri: 147
Atatürk Orman Çiftliğini her görüşümde içim sızlar.

Atatürk'ün emanetlerine nasıl da hııyanetlik edildiği ortada.

Leofold beğendi.
Sevelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2006, 14:17   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Galeri: 66
Validebağ Korusuna üç hafta önce gittim. Doğma büyüme İstanbullu olmama rağmen ancak gitmek nasip oldu. Malina ve o meşhur sakız ağacı olmasa belkide hiç tanıyamazdım. Gerçekten çok güzel bir yer İstanbulun merkezinde bu kadar büyük bir alanın rantçılara peşkeş çekilmeden kalması dikkatimi çekmişti inşallah bundan sonrada bu şekilde bakir kalır.

oktars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2006, 00:24   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

BASIN DUYURUSU


İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Üsküdar Belediye Başkanlığı arasında 6 Haziran Pazartesi günü Validebağ Korusu hakkında bir protokol imzalandı. İstanbul Valisi Muammer Güler'in de oluru alınarak bir tören düzenlendi, karşılıklı plaketler verildi.

Marmara Üniversitesi'nin Validebağ Korusu'nun 50 dönümlük bölümünde çok katlı bir hastane yapmak istemiş, 1998 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan planla bu kabul edilmiştir.

Üsküdar Belediyesi'nin Marmara Üniversitesi'ne kendilerine 12 dönümün terkini yapıldıktan sonra inşaata başlanabileceğini bildirdiği sırada duruma tepki gösteren İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Milli Emlak Dairesi Başkanlığı'na yazdığı bir yazıda "İlçe Belediyesi taşınmazın büyük bölümünün Belediye adına tapu devri talebinde bulunmuş ve her fırsatta bu talebini gündemde tutmak suretiyle fiilen el atmaya varacak ölçüde teşebbüste bulunmuş olup, bu durum eğitim camiasını son derece huzursuz etmiştir." derken şimdi Validebağ Korusu'nu plaket ve protokollerle altın tepsi içersinde belediyeye tamamını sunması bizi şaşırtmıştır.

1998' de yerel iktidar ile merkezi iktidar farklı partilerdeydi; bunun sonucunda bir çıkar çatışması yaşanıyordu. Şimdi yerel iktidarla merkezi iktidar aynı. Bu son kararda Validebağ Korusu bitişiğindeki STFA'nın arazisini satın alan Taşyapı İnşaat Şirketi'nin etkisi olduğu duyumlarını alıyoruz. Bir başka deyişle Validebağ Korusu'na bu arazide yapılacak konutların, villaların özel bahçesi olma rolü biçilmiş durumda.

Son dönemde nerede problemli bir arazi varsa Taşyapı İnşaat Şirketi bu arazileri alıyor ve belediyelerle olan imar durumlarını bir şekilde çözüyor. E-5 karayolu sınırında Haydarpaşa Taşıyıcılar Kooperatifi'nin TIR parkı olarak kullandığı yeri satın almış; sağlık turizmine dönük bir otel yapmak istiyor. Hay-Koop burada katlı TIR parkı yapmak için yıllarca uğraştı. Arazi İSKİ dere ıslah kamulaştırma alanında, yolda ve park alanında kalmaktadır. Yapılan 15.03.2006 tasdik tarihli tadilat ile buraya 3 emsal inşaat alanı verilmiştir. Bütün Kadıköy'de emsal kat 1,5'tur.

Bu da gösteriyor ki, Taşyapı'nın bazı çok özel ilişkileri var. Bu karara itiraz ettik. Çünkü bu bölge konut alanıdır. Bu girişim ileride karşımıza çıkacak olan Haydarpaşa Port'un başlangıcıdır.

Protokolün satır araları dikkatle okunmalıdır. Validebağ Korusu I. derecede koruma amaçlı SİT alanıdır. Protokolde hep kulanım amaçlı projelerden söz edilmektedir. Birinci ve en temel yanlış budur. İkincisi koruyu projeye uygun olarak öğretmenlerin ve halkın kullanımının programlanması sorumluluğu Milli Eğitimin gözetiminde belediyeye verilmektedir. Yani belediyeye durup dururken bir sahiplenme yaratılıyor ve bir yetki veriliyor.

Öğretmenlerin kendilerine tahsis edilmiş bir araziyi nasıl kullanacaklarını, halkın buraya girip çıkmasını belediye programlayacak, denetleyecek. Burada esas sorun sahiplenme sorunudur. Kaldı ki biz belediyenin arazinin kendisine verilmesi için defalarca hazineye başvurmuş ve hepsinde de reddedilmiş olduğunu biliyoruz.

Üsküdar Belediyesi Validebağ Korus için ne yapacaktır. Bir iki bahçıvan ve bir iki bekçi koyacaktır, pratik olarak başka bir şey yapmayacaktır. Milli Eğitim İl Müdürlüğü bu kadar mı aciz buraya eleman bulamıyor? Sayın Ömer Balıbey'in İzci Evi'ne atadığı müdürlerin maaşı ile bahçıvan ve bekçilerin maaşı rahatça ödenir. Üsküdar Belediyesi'nin sicili zaten bozuktur. Acıbadem, Altunizade ve Barbaros Mahalleleri'nde 78 tane ciddi imar ihlalleri vardır.

Üsküdar Belediyesi'nin imar planlarında her paftada onlarca imar tadilatı vardır. Sadece şu iki örnek yeterlidir. Ali Balkaner Çamlıca Konakları'nı yaparken kamu kullanımına terk etmesi gereken 18 dönüm araziyi işgal etti, yüzme havuzu ve tenis kortları yaptı. Çamlıca Konakları'ndan daire satarken satın alanlara burasının site ortak kullanım alanı olduğunu söyledi. Şimdi Çamlıca Konakları'nda oturanlar dahil buraya giriş yıllık aidatı 2.000 dolardır. Bu işgale karşı davalar açtık, kazandık ve yıkım kararı çıkarttık. Bu kararlar kaymakamın ve belediye başkanının masasında duruyor.

Madem halkın kullanımı için park yapmak istiyor, buyursun ne bekliyor. Ama başkan bunu yapamaz. Tesislerdeki işgalci AKP Kadıköy ilçe teşkilatından diğer ortağı da belediye başkanının spor danışmanı Yemen Ekşioğlu'dur. Ayrıca yıkması gereken bu işgal edilmiş yerde tenis oynayıp duş alıyor. Belediye'nin spor kulüplerine forma dağıtım törenini burada düzenleniyor.

İkincisi Nuh Kuyusu Caddesi'nde Zeynep Kamil Doğumevi'nin karşısında bir otomotiv bayii 3,5 dönüm yeri işgal etti ve otomobil parkı olarak kullanmaktadır. Barbaros Spor Kulübü'ndeki çocukların antreman sahası yok. Bu yeri işgalden kurtarıp çocuklara top sahası yapmak için onlarca defa yanına gittik. Sayın Başkan kılını bile kıpırdatmadı. İmar planlarında park alanı olarak gözüken bu yer halen işgal altındadır. Capitol Alışveriş Merkezi'ne kaçak 5. kat yapıldı; Bursa'da sağır sultan duydu Üsküdar Belediyesi duymadı.

Bütün bunları görmeyen, duymayan bir belediyeye niçin güvenelim ve inanalım?

Elimizdeki bilgileri ve görüşlerimizi 17 Haziran Cumartesi günü saat 13:00'te Validebağ Korusu'nda yapacağımız basın toplantısı ile mahalle halkı, basın ve kamuoyu ile paylaşacağız.

Bu basın toplantısında protokolü imzalayan taraflara imzalarından vazgeçmeleri için 10 gün süre tanıyacağız. Vazgeçmezlerse eylemlerimizi dozajını artırarak sürdüreceğiz.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2006, 13:14   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Name:  ads-1.jpg
Views: 7113
Size:  58.4 KB


Name:  ads-2.jpg
Views: 18395
Size:  62.6 KB


Name:  ads-3.jpg
Views: 13354
Size:  68.8 KB

Adile Sultan Korusundan...

pria beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2006, 22:20   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Validebağ korunmalı kimin koruduğu önemli değil.

Dostlarım Validebağ Korusu ve korular hakkında
birkaç söz de bensöylemek isterim.

Validebağ korusu kesinlikle korunmalıdır.
Bunu belediye de sağlayabilir. Fethipaşa Korusu,
Hidiv Korusu, Abraham Paşa Korusu, Yıldız Korusu
ve Emirgan Korusu Büyükşehir Belediyesince korunmaktadır.
Bu korular halka açık çok ekonomik hizmet sunan
keyifli mekanlar olarak İstanbulluların hizmetindedir.

Validebağ Korusu bugünkü haliyle tam korunamamakta
ve park ve bahçe olarak herhangibir düzen yoktur.

Televizyonda Sendikanın öncülüğündeki gösteriyi izledim.
Bu arkadaşlar Öğretmenlerin elinden alınan bir imkanı mı
kınıyorlar yoksa Hükümet ve Belediye ye mi çatıyorlar
amaçları belli değil.

http://aksiyon.com.tr/detay.php?id=20297

linkine bakarsanız bu arazi ile ilgili olarak enteresan bilgiler
bulabilirsiniz.

Validebağının arkasında bir boş ağaçız alan var. Bu alanın
göçmen kuşların konaklama yeri olduğunu bu nedenle bu
alanın zamanında ağaçlandırılmadığını anlatmıştı bir dostum.

Üsküdar Belediyesi'nin web sayfalarında da Adile Sultan
kasrı ile ilgili bir sayfa var. Fakat nereden alıp koydularsa
Alakasız bilgilerle doldurulmuş. yapı hakkında doğru dürüst bilgi yok.

bir de http://www.adilesultankasri.com/tarihce.htm linki var.
Burada da böyle bir kuruma yakışmayacak kadar az bilgi var.

Sonuç olarak Validebağ Korusu bir Botanik Bahçesi olarak
korunmalıdır. Bunu da belediye yapabilir.

Bence Büyükşehir Belediyesi kontrolüne geçseydi daha iyi olurdu.

ilksenozturk beğendi.
Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2006, 04:06   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Bu arkadaşlar Öğretmenlerin elinden alınan bir imkanı mı
kınıyorlar yoksa Hükümet ve Belediye ye mi çatıyorlar
amaçları belli değil.
Bence itirazlar gayet açık ve mantıklı. Belediyeler tarafından,aynı tutarlılıkta ve açıklıkta cevaplar verilirse başlangıç için iyi bir adım atılmış olur.

Benzer konularda başka bir örnek: İzmir'den

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2006, 11:07   #9
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
resimdeki ağaç ,bizim ağaç değilmi..yolun solunda duran..

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2006, 13:27   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Evet bizim ağaç


Name:  haziran2006.jpg
Views: 6764
Size:  68.2 KB

yeşillim, pria ve oz26 beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 00:28   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
ValideBağ Korusu ile ilgili toplantı

Dostlar,
Validebağ korusunun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir protokolle
Nitelikli koru projesine uygun olarak düzenlenmesi, bakımı, onarımı ve korunması Üsküdar Belediyesine bırakılmıştı.

Üsküdar Belediyesi Validebağ korusu ile ilgili toplantı düzenlemiş.
Toplantı Programı şöyle:
Üsküdar Belediye Başkanı Sn.Mehmet Çakır'ın açış konuşması
Halen devam eden çalışmalarla ilgili bilgi verilmesi,
Prof.Dr. Ünal ASAN ın "geçmişten geleceğe Validebağ" konulu sunumu
katılımcıların görüş ve temennilerinin alınması

14 Kasım Salı günü saat:19
Altunizade Kültür Merkezi ( Capitol'ün arkasında kalıyor)

Ağaclar.Net mensuplarına ve site müdavimlerine duyurulur.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 15:53   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-09-2006
Şehir: büyükçekmece
Mesajlar: 30
Yaklaşık 10 hektar büyüklüğünde bir koru.İsmini Abdülaziz'in kızkardeşiAdile Sultan Kasrından alıyor;Adile Sultan Validebağı Korusu.Tür açısından fazla zengin değil ama çok güzel gelişmiş Atlas Sedirleri, Himalaya Sedirleri oldukça yaygın.Kızılçam,Fıstık Çamı,Sahil Çamı ve defneler büyük gruplar halinde dikilmiş.Kasrın etrafında Paulownia Tomentosa,Karaağaç,Defne,Himalaya ve Atlas Sedirleri,Serviler,Saplı Meşeler görülür.Koruda meyve ağaçları çoğunluktadır.Yaşlı Armutlar,ak ve mor Dutlar ve Ayvalar...

acer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2006, 01:00   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
354 dönümlük bir arazi olduğunu öğrendim bugün Valide bağının.
Toplantı ile ilgili notlar aldım. Birkaç gün içinde yazacağım.
Çoook meşgulüm çok.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2006, 14:31   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Üsküdar Belediyesi Validebağı Korusu toplantısı: 1.Bölüm

Dostlarım,
Dün akşam Saat 19.00 da Altunizade Kültür Merkezinde
hazır ve nazır olacağımı duyurmuş ve daveti sizlerle de
paylaşmıştım. Bilmem aranızdan gelen oldu mu?
Oruç tutan asistanım neşe ve arkadaşlarının sofrasından
istifade edip, akşamki mesaiye hazırlandım.
Tabanvayla Cevizlibağ Tercüman Sitesindeki ofisten
yola çıktım. Allahtan yağmur kesilmişti zira zalim minübüs
şöförlerinin sıçrattığı sıçratmak ne kelime Tabanvay
yolcularını yıkadığı güzergahtan bir kazaya uğramadan
Taramvay durağına vardım.
( parantez açıp Minübüsçüler Odası üyesi olupta sitemizi
ziyaret eden veya edecek olan dostlardan ricamdır.
Zeytinburnu belediyesi Eski Tercüman gazetesi yeni
Sabancı Holding arazisi önünden tramvay durağına
giden yolu unutmuş görünüyor. Bütün gün minübüslerinizden
indirdiğiniz yolcular sizin muhteşem formula sürüşleriniz
sayesinde kahvaltılarıyla doldurdukları poşetleri
çitin kenarına bırakıyorlar. Basmamak için keklik gibi
sekerken bir de lastiklerinizin altından bir sel gibi üstümüze
boşalan sulardan kaçacağız diye bel fıtığı olmamız yakındır.)
Tramvayda bir boş yer bulup, Sirkeciye kazasız ulaştım.
Üsküdar vapurunun saati yakın hızlı bir yürüyüş yapmam gerek.
Karşıya geçiyorum duraktan Halk Ekmek büfesinin arkadaki
kocaman yayla gibi alan varken kaldırımın üçte birini işgali
nedeniyle insan trafiği tıkanınca hızım kesildi. Her seferinde
kendime kızarım İstanbulun vapurları mı bitti bir sonrakine
bin. Işıklara varıyoruz bu sefer de ışığın son anında kendine
hala yeşil yandığını iddia edip yeşilde yaya trafiğinin içinde
kalan veya ötede kalıp diğer taraftan akacak trafiği engelleyen
..... lara ( siz münasip bir lisanla doldurun bu kısmı )
söylenerek turnikeleri aşıp vapura kendimi attım.
Üst kata çıkıp arka güverteye ulaştım. Güzel bir İstanbul
akşamı keyfi yapacağım. İskeleden yavaş yavaş ayrılırken
eskise de Yeni Cami, muhteşem Süleymaniye, Rüstempaşa,
prü, galata kulesi, gittikçe açılan panorama ile İstanbul
Rabbim şükürler olsun İstanbul'da sağ ve sıhhatteyim.
Aslında geceden kalma bir hüznüm var. Neşeleniyorum.
Sevdiğim İstanbulu seyrediyorum gözlerim açık.
Derin derin nefesler alıp İstanbulu kokluyorum. Ama.
Yan koltuk komşum sigara içme özgürlüğünü kullanıyor.
İstanbul yerine sigara dumanı çekiyorum. Hatırın büyük.
(buradan da İDO ya sesleniyorum. Vapurlar bir toplu taşıma
aracıdır. Benim açık havada sigara dumanı çekmeden
oturma özgürlüğüm ne oluyor? Vapurların tamamında ve
her yerinde sigara içmek yasaklanmalıdır. Hazret beni affet)
Kızkulesi ve 15 sene oturduğum Salacakla hasret gideriyorum.
Sinan'ın deryanın dudağına kondurduğu Şemsipaşa ya merhaba.
Üsküdar meydanı malum inşaatler nedeniyle felaket.
Üsküdar Altunizade otobüsüne doluşuyoruz. Tam Ticaret
lisesinin orada gençler arasında itişmeler ellerinde kesici aletler
birbirlerine saldıran gençler görüyoruz. Şiddet felaket her yerde.
Adamın birisi söyleniyor. Gebertsinler birbirlerini diyor. Diğeri
müdahil oluyor beyefendi sizin çocuğunuz da olabilir aralarında.
Benim çocuğum böyle serserilerin arasında olmaz diyor.
Pekala olabilir çocuk oralarda otobüs durağında. Belki de
her an kim vurduya gidecek çocuğu haberi yok.
Adama kaderle veya azrail le sözleşmeniz mi var. İstisnai diyorum.
Sinirleniyor damı yoksa zaten orada mı inecekti iniyor.
Altunizade de iniyorum otobüsten. Vakit var iyi geldim.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2006, 23:55   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Üsküdar Belediyesi Validebağı Korusu toplantısı: 2.Bölüm

Üsküdar Belediyesi Validebağı Korusu toplantısı: 2.Bölüm

Altunizade Kültür Merkezi’ne gelmeyi hep severim. Hele benim için İstanbul Sazendeleri konser veriyorlarsa bu sevincim iki kat artar. Bu seferki sebeb-i ziyaretim konser değil.
Karilerim bilir Üsküdar Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Sabiha Akardaş ve yardımcıları Gülbin ve Filiz hanımlara pek bir hürmetim vardır. Zira bu kadar zamandır ağaçlarla çiçeklerle uğraşım dolayısı ile pek çok belediyenin Park Bahçe yöneticileri ile tanışmışımdır. Ama Üsküdar Belediyesi ile Esenyurt Belediyesi’nin bu amatör ruhlu profesyonellerine muhabbetim ve hürmetim ziyadedir. Üsküdar Belediyesi Ağaçlarla ilgili bir Sivil Toplum Kuruluşu olan Erguvan muhiblerini şimdi dernekleşmiş adıyla Erguvanistanbul Derneği üyelerini tüm etkinliklerinden haberdar ederler. Sabiha hanım bizzat arayarak daha önce duyurusunu yaptığım toplantıya hem hemizi davet, hem de siz ağaç dostlarını haberdar etmemi benden rica etti. Böylece davete icabet eylemiş olduk.

Önce Üsküdar Belediye Reisi Mehmet Çakır bey bir takdim nutku irat eyledi.. Peşinden İstanbul Orman Fakültesinden Prof.Dr. Ünal Asan bey bir beyaz perdede suretler göstererek Muhterem Validemizin bağı nasıl kurduğundan, geçmişinden, nasıl salam gibi dilimlendiğinden söz etti. Valide Bağı için nasıl bir koruma planı hazırladığını anlattı.
Ben toplantıda söz kaptığımda parlak fikirlerimi anlatabilmek için cebimde her zaman taşıdığım kartona not almıştım. Gördüm ki Ünal hoca bu parlak fikirlerimi benim rüyamdan kaydedip planına dahil eylemiş.

Ünal hocanın planına göre Valide Bağı bir sit alanı olduğundan üstüne hiç bir yeni yapı yapılmayacakmış. Valide Bağı içinde tabii su kaynakları olan bir vadiye ve iki yakaya sahip bir arazi olduğundan ortadaki vadinin ucundaki su kaynaklarının tabii akışı sağlanarak vadide bir sulak alan oluşturulacakmış.Sulak vadinin alt ucunda bir gölet olacak ve iki yamaçta bir miktar arazi bu sulak alanda tabii olarak muhafaza edilecekmiş. Göçmen kuşlar bu sulak alanın denize aşağı bakarken sol yamacında leyleklerin indiği alan boş kalacakmış. Sol yamacın üst sınırında ise vadiyi ve arazideki kuşları görebilecek seyir noktaları oluşturulacakmış. Arazinin sınır bölgelerinde yoğun karma yeşil alan kuşakları oluşturulacakmış.

Takdimci Hanımefendi va mı söz isteyen deyince koltuğun üstüne fırlayıp iki elimi havaya kaldırarak görülmeme ihtimalini ortadan kaldırarak ilk sözü kaptım. Ama ilk sözü kapana ikramiye falan olmadığını da bilahare öğrendim.
****** tahmin ettiğiniz üzre önce erguvanlardan başladım. Valide Bağı İstanbulun en yaşlı erguvan ağacını barındırdığı için bizim hatırımıza sit alanı ilan edilmiştir demeye getirerek Valide Bağına yeni erguvanlar dikilmeli Pretoryanın Jakarandaları Japonyanın Sakuraları gibi özel bir erguvan bölgesi oluşturulmalı diyerekten söze başladım. Mustabey Armudu’nun geliştirildiği tarihi armut bahçesi korunmalı, bir numune bağ eklenmeli Vadideki sular ihya edilmeli diye sözü bağladım. İkinci bölümün sonu.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 20:58   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 1
Konuya epeydir mesaj yazılmamış...

Bir kaç gündür bizim sokakta, korunun içine yürüyüş yolu filan yapılacağı ile ilgili söylentiler vardı...

Bugün koşu yaparken gördüm, üsküdar belediyesinini adamları, bi pano diktiler izci müzesinin girişine..

Bi anlam veremedim, haritadan anlaşılmıyo nereye yol yapılacağı ama, pek hoşuma gitmedi...

ormanlover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 23:22   #17
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Güzergahınız üstünde anlaşılan. Haberlerinizi bekliyoruz...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 23:27   #18
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Malina, ağacınızı çok beğeniyordum, bu arada kaynağını da öğrenmiş oldum. Ne ağacı acaba? Yoksa doğru başlıkta mı sorsam?

pria beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2009, 13:24   #19
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Sn. ormanlover,
Sn. malina

Benim evim İzci Evi'ne yaklaşık 200 m uzaklıkta, konuyu okur okumaz, Sn. ormanlover'ın bahsettiği tabelayı görmek üzere İzci Evi'nin bahçesine gittim.

İzci Evi'nin yanındaki yolun başına dikilen tabelanın resmini çektim. 1m x1m tabelanın sol köşesinde, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Kararı vardı.

Name:  IMG_1037.jpg
Views: 6147
Size:  39.3 KB

Name:  IMG_1038.jpg
Views: 6008
Size:  24.8 KB

Name:  IMG_1039.jpg
Views: 6045
Size:  26.4 KB

Yakın çekim yapmaya çalıştım.

Name:  IMG_1040.jpg
Views: 5983
Size:  22.6 KB

Name:  IMG_1049.jpg
Views: 6207
Size:  87.5 KB

Bahçede onca yer varken birkaç ağacın arkasına yerleştirilmiş olması aklıma takıldı. Birkaç ay sonra dalları boş olan ağaçların yapraklarının açacağı düşünülecek olursa, tabelanın hiç görülmemesi planlanmış olmalı.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2009, 00:05   #20
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Danıştay kararlarına rağmen Koşuyolu Validebağ Korusunda KOŞU PİSTİ adı altında kazı çalısmaları başlatılmıştır.

Bu konuda Validebağ Gönüllüleri oluşumu 15 ocak persembe saat: 10'da BASIN AÇIKLAMASI yapacaktır.

YER: Validebağ Korusu Huzur Evi Önü / Koşuyolu
İletişim : Cafer KOÇ 0 216 474 34 10

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 22:14   #21
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Aklın yolu birdir. Yapılan yanlışlığın farkına varılmış olacak ki. Tanıtım tabelası İzci Evinin önüne konmuş. Artık herkes görebilir.


Name:  IMG_1077.jpg
Views: 9707
Size:  70.2 KB


İyi haber ise, daha önce dikilmiş olan fidanlar da korumaya alınmış


Name:  IMG_1078.jpg
Views: 6885
Size:  69.5 KB


Saygılar

YeniBON beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 18:04   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Merhaba arkadaşlar,
Ben bu foruma aslında Validebağ Korusu için üye oldum, Acıbadem'de oturuyorum ve bu koruyu cok seviyorum. Bu sonbaharda koruya ekmek için 1000'e yakın meyve çekirdeği biriktirdim, bununla birlikte mevsimi geldiğinde at kestanesi, çınar ve meşe palamutları da ekeceğim, ayrıca maddi gücümün yettiği kadar fidan satın alıp bunların ekimini de yapmak istiyorum. Bu konuda benimle görüşmek isteyen, maddi olarak katılmasa bile, çekirdek ve fidan dikimine yardımcı olacak arkadaşlar benimle forum üzerinden irtibata geçerlerse çok sevinirim.
Görüşmek üzere

pria beğendi.
gurerg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 16:57   #23
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Validebağ Korusu bir yıldır bakımı yapılmayan, etrafta çöplerin uçuştuğu bir mekan haline geldi. Belediye geçen yıl otlarını kesmiş çöp kutularını yenilşemişti.

Aşağısı, yani Öğretmen evi tarafı zaten tadilatta, toz toprak.

Yukarısı, İzci evi yıllardır bakımsız ve kötü işletiliyor. Tuvaletler kirli. Büfe ise Çamlıca ve Niğde Gazozu satmamakta adeta direniyor. Ayran, Sprite, Kola ve suyun dışında pek içecek yok.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen çayı, lahmacunu ve pidesi 10 numara self servis olmasına rağmen masalara örtü serilip boşlar titizlikle toplanıyor.

Kül tablaları hiç temizlenmiyor sadece içleri boşaltılıyor. En kötü tarafı da girişteki zincir. Gelişigüzel park etmiş araçların arasından tekerlekli sandalyedeki arkadaşımı zincir yüzünden bahçeye sokamadım. Görevli bulamadım.

Saygılar

Kiraz beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2014, 12:51   #24
Ağaç Dostu
 
loveflower's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
Merhaba

Bildiğiniz üzere sitemizin logosundaki ağaç da Validebağ Korusunda bulunmaktadır. Kaç yıl oldu rantçılar peşinde, son günlerde iyice azıyı ele aldılar. Korunun içinde bulunan tarihi binadaki öğretmenevini tadilatı ve bahçeye peyzaj diye döktüler bahçeye betonu, önceden haftada bir kere mutlaka gittiğimiz bahçeye şimdi gitmek gelmiyor içimizden. Sonra başladılar otopark v.s . Yıllar oldu taktılar kafayı koruya, mutlaka dikecekler alışveriş merkezlerini oraya.

Validebağ gönüllüleri başta olmak üzere sosyal medya dahil her mecrada #koruyukoru hashtag ile karşı konulmaya çalışıldı koruyu talan edecek olmalarına. Yarın da ağaç dikimi olacak koruda.
Sevgiler

Eklenen Resimler
 
pria ve YeniBON beğendi.
loveflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2014, 14:21   #25
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili loveflower, hoş geldin. Paylaşımın için de çok teşekkür ederiz ama keşke imkânın olsaydı da bunu daha evvel haber verseydin.
Hemen bir başlık açar, kalabalık bir grup yaparak ağaç dikimine giderdik.

Peki bir şey soracağım, daha sonra yani okullar açılıp da üyelerimiz yazlıklardan iyice döndükten sonra örneğin ağaç ekimlerinin yapıldığı Ekim ayı içinde böyle bir faaliyet yapmamıza müsade ederler mi?

pria beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2014, 15:22   #26
Ağaç Dostu
 
loveflower's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili loveflower, hoş geldin. Paylaşımın için de çok teşekkür ederiz ama keşke imkânın olsaydı da bunu daha evvel haber verseydin.
Hemen bir başlık açar, kalabalık bir grup yaparak ağaç dikimine giderdik.

Peki bir şey soracağım, daha sonra yani okullar açılıp da üyelerimiz yazlıklardan iyice döndükten sonra örneğin ağaç ekimlerinin yapıldığı Ekim ayı içinde böyle bir faaliyet yapmamıza müsade ederler mi?
Hoşbuldum Güler Hanım,
Haklısınız daha önce paylaşmalıydım sitede ama son günlerde Validebağ Korusunu korumak için yapılan eylemler o kadar gündemdeydi ki sitede de mutlaka yerini almıştır diye düşündüğüm için ve tam bu dönemde aynı zamanda kendi özel ve güzel meşguliyetimle de uğraşıyor olmamdan atlamışım Hatta bu duyuruyu paylaşmak için #koruyukoru ile ilgili mutlaka bir başlık açılmıştır orada paylaşayım diye düşündüm ama başlık bulamadım.

Bence ederler, çok da güzel olur. Validebağ Gönülleri ile iletişime geçilirse onların doğru ve en iyi şekilde yönledireceklerine eminim. Koruyu korumak için yıllardır çok çaba harcadı Validebağ Gönüllüleri.
Validebağ Gönüllüleri tarafından doğal SİT alanı ilan edilmesi için KK’na başvurulması kararı alındı. Aralık 1998’de 6.000’i aşkın imzayla başvuru yapıldı. SİT kararından sonraki çeşitli ihlaller, yurttaşlara bu toplantıların ve tepkilerin sürekli hale getirilmesi gerektiğini gösterdi ve Validebağ Gönüllüleri (VG) böylece ortaya çıktı. (Validebağ Gönülleri internet siresinden alıntı)

Validebağ Gönüllüleri: Validebağ Korusu

Güler, pria ve YeniBON beğendi.
loveflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2014, 15:52   #27
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi loveflower Mesajı Göster
Aralık 1998’de 6.000’i aşkın imzayla başvuru yapıldı. SİT kararından sonraki çeşitli ihlaller, yurttaşlara bu toplantıların ve tepkilerin sürekli hale getirilmesi gerektiğini gösterdi ve Validebağ Gönüllüleri (VG) böylece ortaya çıktı.( Validebağ Gönülleri internet siresinden alıntı) Validebağ Gönüllüleri: Validebağ Korusu

Kampanyaya ''Adnan Kaygan'' olarak imza verdim ve face'de sevdiklerimle paylaştım sevgili loveflower:

http://www.change.org/p/1-derece-do%...d%C4%B1r#share

Ekşi'ciler de güzel şeyler yapıyorlar:

https://eksisozluk.com/validebag-kor...i--4345093?p=1

change.org'dan e-mailime gelen teşekkür mesajı da bu:



Sevgili Adnan,

"1.Derece Doğal SİT alanı olan #Validebağ Korusu doğal haliyle korunmalıdır. " başlıklı kampanyama imza verdiğin için teşekkürler.

Bu kampanyanın başarıya ulaşması için arkadaşlarından da imza vermelerini ister misin? Arkadaşlarınla Facebook'ta paylaşması çok kolay -- kampanyayı Facebook'ta paylaşmak için buraya tıklaman yeterli.

Aşağıda arkadaşlarına iletebileceğin bir örnek email bulunuyor.

Tekrar teşekkürler -- değişimi birlikte gerçekleştiriyoruz,

Gurer Guncan

---------

Arkadaşlarına iletebileceğin bir not:

Merhaba!

Az önce, Change.org'da bu kampanyayı imzaladım "1.Derece Doğal SİT alanı olan #Validebağ Korusu doğal haliyle korunmalıdır. ".

Bu bizim için çok önemli. Sen de imzalar mısın? İşte, linki de burada:

http://www.change.org/p/1-derece-doğ...share_petition

Sağol!

Adnan

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2014, 10:07   #28
Ağaç Dostu
 
loveflower's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 699
İstanbul'daki arkadaşlardan katılmak isteyen olursa;

Name:  s.jpg
Views: 2047
Size:  64.7 KB

Koru ile ilgili bilgi;
Validebağ

malina beğendi.
loveflower Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2014, 14:10   #29
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Koru ile ilgili bilgi;
Validebağ
Alıntılayayım, burada da bulunsun...

Alıntı:
Doğal sit alanı statüsüyle “korunan” Validebağ Korusu, Üsküdar Belediyesi tarafından yapılaşmaya açıldı. Belediyenin restore ederek hizmete açarken “Aynı anda dokuz düğün birden yapılabilecek” diye övündüğü Validebağ Öğretmenevi’nin tarihi binası da aslında korunması gereken, tescilli bir yapı! Bu yapının yanındaki toprak otoparkın genişletilmesi ve beton dökülmesi hazırlıkları, çevre mahallelerde yaşayanları harekete geçirdi.

Validebağ Gönüllüleri ve mahalleliler bir süre önce, beton dökümü için hazırlanmış demir ızgaraları kaldırdı ve yapılaşma faaliyetlerine karşı nöbet başlattı. Validebağ Gönüllüleri 31 Ağustos 2014 Pazar günü otopark alanına dikmek için getirdikleri 60 fidanın yaklaşık yarısını, polisin engelleme girişimine karşın toprakla buluşturmayı başardı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in, 30 Mart seçimlerinde duyurduğu “çılgın proje”ye göre Validebağ Korusu, Londra’daki “Hyde Park” benzeri bir rekreasyon alanına dönüştürülecek.

Oysa koru gerek anıt ağaçları, gerekse göçmen kuşların konakladığı çayırlarıyla korunmayı hak eden bir flora ve faunaya sahip.

Koşuyolu (Kadıköy), Altunizade ve Barbaros mahallelerinin kesişim noktasında, yaklaşık 354 bin metrekare alana sahip arazi aslında Üsküdar Belediyesi’nin mülkiyetinde değil. Üsküdar Devlet Hastanesi’nin (eski Validebağ Öğretmenler Hastanesi) bulunduğu bölüm Sağlık; Adile Sultan Kasrı, huzurevi ve Abdülmecit Av Köşkü’nün bulunduğu kısım Milli Eğitim bakanlıklarının yetki alanında. Ancak Üsküdar Belediyesi son birkaç yıldır restorasyon, temizlik vb. gerekçelerle koruya müdahil oldu.

Yaklaşık 40 yıllık Üsküdarlı, Divan şairi de olan Adile Sultan üzerine araştırma yapmış biri olarak bu sürecin yakın tanıklarından biriyim. Her şey bir yana tescilli tarihi eser olan Adile Sultan Kasrı’nın (yapımı 1853) düğün organizasyonlarına tahsis edilebilmesi inanılır gibi değil! Yanı başında huzurevi olduğunu da anımsayalım.

Kasrın restorasyonu sonrasında bahçesi ve yakın çevresine de granit döşenerek toprağın tamamen kapatıldığı, park düzenlemesi sırasında ağaç sayısının azaltıldığı açıkça görülüyor. Otomobillerin, kasrın bahçesine kadar girişini sağlayan yeni parke taşı döşeli yoldan sonra sıra toprak otoparkın genişletilip beton dökülmesine gelmişti ki çevre mahallelerde oturanların sabrı taştı. Sit alanındaki bu hukuksuzluğa ve talana dur diyebilmek için Validebağ Gönüllüleri Derneği’nin (2001) de yol göstermesiyle harekete geçildi. (Validebağ Gönüllüleri’nin 1990’larda başlayan mahalleli dayanışmasının ayrıntılı öyküsü için bkz.: www.validebag.org)

Validebağ Korusu’nun 1999’da, İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. derece doğal sit alanı ilan edilmesinde de Validebağ Gönüllüleri’nin çabaları etkili oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına 1927’de tahsis edilen koruda öğretmenevi olarak hizmet veren Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü, Çamlı Köşk gibi tarihi eserlerin yanı sıra Sağlık Meslek Lisesi ile Üsküdar Devlet Hastanesi ek birimleri de faaliyet gösteriyor. Anıt ağaçlar dahil çok çeşitli ağaç, bitki, böcek ve kuş türlerini barındıran, daha önce döner sermaye ile bakımlı bir durumda olan koru, 1980’li yıllarda kaderine terk edildi. İçinden akan dere 1990’lı yılların sonunda kurutuldu ve çevrede çok sayıda inşaat başlatıldı. Bu süreç korunun göçmen konukları leyleklerin artık gelmemesiyle sonuçlandı.

Atlas sediri, Himalaya sediri, kızılçam, fıstıkçamı, sahil çamı ve defnelerin büyük kümeler oluşturduğu korunun öğretmenevi çevresinde pavlonya, karaağaç, defne ve saplı meşeler görülür. Doğal güzelliğini ve ekosistem olma özelliğini bütün yozlaştırma çabalarına karşın koruyan Validebağ Korusu, Anadolu yakasının İstanbul sınırları içindeki en büyük yeşil alanı. Gün boyunca özellikle sabahları spor, yürüyüş ve gezinti amaçlı olarak yoğun ilgi görüyor.

Mevsiminde yolunuz düşerse aşılı armutları, ak ve mor dutları, ayvalarıyla da hizmetinizde olabilmesi için Validebağ Korusu’nun çığlığını duyun.

İbrahim Baştuğ

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2014, 20:26   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Özel kanunu bulunmasına, I. dereceden sit alan ilan ediliş olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu Ulu Önderimizin milletimize mirası olan Atatürk Orman Çiftliğine bile sahip çıkamadık. Bu zaman da Kim takar Velidebağ korusunu ?

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024