agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-10-2010, 10:09   #1
Ağaç Dostu
 
DarkYES's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5,587
Galeri: 363
Sit alanı belirleme yetkisi

HES'ler SİT baştan


http://www.aksam.com.tr/2010/10/28/h...it_bastan.html

"İkizdere'deki HES'i durduran SİT kararına hükümetten jet yanıt. AKP SİT alanlarını yeniden düzenleyecek tasarıyı Meclis'e sundu. Buna göre karar verecek kurulda sadece 4 akademisyen, 2 STK temsilcisi yer alacak. Kurulun 14 üyesi bürokratlardan oluşacak. Tasarı yasalaşırsa HES'lere yol açılacak"

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Rize'nin İkizdere Vadisi'ni doğal sit alanı ilan etmesine, hükümetten yanıt gecikmedi. Meclis Başkanlığı'na sunulan bir tasarı ile mevcut doğal sit ilan edilmiş alanlar, sil baştan ele alınacak. Yeni ihdas edilecek Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu, tarafından değerlendirilecek doğal sit alanlarından özelliklerini taşımayanların mevcut statüleri sona erecek.

BAKANLIK GÖRÜŞÜ ZORUNLU

Bundan sonra Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve Turizm Bölgesi ilan edilecek yerler için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın uygun görüşü zorunlu olacak. Bu alanların korunan alanlarla çakışması durumunda da Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kanuna tabi olacak.

'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı' Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı ile doğal sit alanı ilan yetkisinde yeni baştan düzenlendi. Buna göre, mevcut doğal sit ilan edilmiş alanların statüsü sona erdirilecek. Sona erdirme kararını Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı'nın başkanlık edeceği 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu' verecek.

...


__________________________________________________ ____________

İkizdere'nin intikamı!

http://haber.gazetevatan.com/ikizder...337170/7/Yasam

DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2010, 12:13   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Hükümet, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ‘sit alanı ilan etme yetkisini’ Çevre Bakanlığı’na bağlı yeni bir kuruma bırakıyor. Meclis’e sevkedilen tasarıya göre, sit alanı ilan edilecek alanlar Bakanlık bünyesindeki bir kurulca belirlenecek. Koruma özelliği taşımayanlar sit alanından çıkartılacak.

HÜKÜMET, 22 HES projesinin yürütüldüğü İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı olarak ilan eden Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bu yetkisini elinden alıyor.

Yetki, Çevre Bakanlığı’na bağlı yeni bir kuruma bırakılıyor. Daha önce verilen SİT kararları da yeniden incelenecek.

TBMM'ye sevkedilen 30 maddelik, “Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı”nın geçiçi ikinci maddesine göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olan “Doğal ya da tabii sİt alanı ilan edilen sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiat koruma alanları, yaban hayatını koruma alanları”, Çevre Bakanlığı bünyesinde kurulacak Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu tarafından belirlenecek.

Bunlar içinde koruma özelliği taşımayanlar, sit alanından çıkartılacak. Bu durum, İkizdere gibi bazı doğal Sit alanlarında koruma kararının kaldırılması riskini taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, sadece üzerinde tarihi eser bulunan kültür alanları için karar alabilecek.

Bakan ‘cinnet’ demişti

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu’nun büyük tartışmaların ardından İkizdere’yi sit alanı ilan eden kararı ve 22 HES’in yapımının engellemesini, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “cinnet” olarak nitelendirmişti. Düzenlemenin bu tartışmaların ardından TBMM'ye sevkedilmesi dikkat çekti.

Nuray BABACAN
/ ANKARA
28 Ekim 2010

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2010, 22:58   #3
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma Kurulu'nun yeteri kadar koruyamadığını düşünmüş olmalılar yani tamamen duygusal(!) ve aklıselim(!) bir karar.
Çevrecinin DANİSKASI Başbakan Erdoğan'nı, onun ve ÇEVREnin Bakanı Eroğlu'nu kutluyorum..

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2010, 20:44   #4
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Az demişiz

GEÇENLERDE bir tepkimizi dile getirirken Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun “neyin bakanı?” olduğunu sormuştuk. Meğer bu laf tam yerine oturuyormuş. Onu da Çevre Bakanı'nın, “cennet” güzelliğindeki İkizdere Vadisi'nde 22 adet hidroelektrik baraj yapılmasını engelleyen sit kararına gösterdiği tepkiyle anladık.

Konunun bir “hukuki” tarafı da var ama, ona gelmeden değinelim:

Veysel Eroğlu'nun aslında Çevre Bakanı anlayışıyla değil “Çevre Düşmanlığı Bakanı” gibi görev yaptığını gösteren son haberi, arkadaşımız Nuray Babacan dün bildirdi:

İkizdere Vadisi'nde Hidroeldektrik Santrallar (HES) kurmak için baraj inşa edilmesine biliyorsunuz önce yöredeki bilinçli insanlar karşı çıktı.

Çünkü her barajın yöredeki tabiatı mahvedeceği aşikârdı. İkizdereliler belki de Veysel Eroğlu'nun sıfatına bakıp kendilerini destekleyeceğini sanmışlardı.
Oysa Eroğlu kendisini hâlâ Devlet Su İşleri Genel Müdürü koltuğunda oturuyor sandığı için tam tersini yaptı:

Tam bir çevre düşmanı gibi HES yapımında ısrar etti. Ama Trabzon'daki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu geçen gün İkizdere Vadisi'ni “sit alanı” ilan edip de baraj yapımını durdurunca aynen Başbakan Tayyip Erdoğan gibi o da küplere bindi.

“HES'lere karşı çıkanlar Avrupa'dan finanse ediliyor” diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gibi (3 Eylül 2010 gazeteler) o da tuttu, “ülkesini seven, enerjide dışa bağımlılığın azalmasını isteyen vatansever çevrecilerin de olduğunu” söyleyerek kendisini eleştirenlerin hareketini “vatan hainliği” ile açıkladı.

Meğer o da yetmemişmiş.

Nuray Babacan'ın haberi işte onu ortaya koyuyor. Çünkü haberde “İkizdere Vadisi”nin “sit alanı” olduğuna karar veren Kurulun elindeki yetkinin oradan alınıp Çevre Bakanlığı'na verilmesini öngören bir yasal değişikliğin Meclis'e sunulduğu bildiriliyor.

Şimdi görürsünüz Türkiye'nin güzelliklerinin ırzına nasıl geçildiğini...

Yukarıda Veysel Eroğlu'nun sıfatı ile yaptığının birbirine zıt olduğundan söz etmiştik. Bunun “hukuki” zeminini de söyleyelim:

Biliyorsunuz devletin her kurumunun varlığı, onunla ilgili yasa hükmüne dayanır. Açın Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kuruluş yasasını okuyun. Burada Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, “baraj” yapmasına izin veren tek kelimelik bir hüküm yok.

Tam tersine yasa, Çevre Bakanı'na, bu sıfatıyla ilgili tam 13 adet görev vermiş. Onlardan biri olarak da “Çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti ülke bütününde izlemesini ve denetlemesini” emretmiş.

Ama anlaşılan bir kararla Devlet Su İşleri'ni Çevre Bakanı'na bağlamışlar yani “kümesi tilkiye teslim edip” meseleyi çözmüşler.

Biliyorsunuz “ileri demokrasi” ve yeni “hukuk devleti” anlayışıyla yönetiliyoruz ya...

Bu anlayış, Anadolu'daki 2000'den fazla akarsuyu, o yörenin tabiatına ne zarar vereceğini hesaba katmadan tuttu “Baraj yapıp elektrik üreteceğim, bunu da devlete satacağım” diyen şirketlere 49 yıl için peşkeş çekti.

Şimdi, her şeyi satan işte o zihniyetin marifetlerini görüyoruz.
Oktay Ekşi

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...6737&yazarid=1
Oktay Ekşi az bile demiş...
Neden mi?
Dün Başbakan her zamanki gibi meydanı boş bulup öyle çostu ki,
Taksim'de kendini patlatan ahmak,güdük zavallı terörist ile Ilusu barajını istemeyenlerin aynı olduğunu söyledi...
Ne diyelim de ne olsunlar...

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024