agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-02-2010, 17:41   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
İyi Tarım Uygulamaları

İyi Tarım Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Değerli Üreticiler;

İyi Tarım Uygulamaları (İTU), gerek kalite­li ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. ÎTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır.

KARAR AŞAMASINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPINIZ!...
İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştirilen ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri de­ğerlendirilmeli, kontrol altına alınamaya­cak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Ta­rım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.
Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır. Risk değerlendirilmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürüle­bilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bu­laşık olması ve bitişik alanlara etkisi göz önünde tutularak yapılmalıdır. Toprak sağlığının korunması, tarım ilaçlarına ba­ğımlılığın azaltılması ve bitki sağlığının maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü üretim yapmalıdır.

ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE YETKİLİ KURULUŞLARA BAŞVURUNUZ!...
İyi Tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli prosedürü yerine getirmek üzere yapılacak ilk iş, İTU konusunda yetkilen­dirilmiş kuruluşlara başvurarak üretim sürecinin kayıt altına alınmasını sağla­maktır.

İZLENEBİLİRLİK VE KAYIT TUTMA, ÜRÜNÜN BELGELENMESİ İÇİN ŞARTTIR!...
Üretim sırasında yapılan bütün işlemler çifçiler tarafından kayıt altına alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tu­tulmalıdır. Bu kayıtlarda; ürün çeşidi, ürünün bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, uygulama nedeni, tek­nik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı, uygulama aleti, operatörün is­mi ve uygulama zamanından kaç gün sonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermelidir.

ÜRETİMDE DİKKAT EDİLECEK TEMEL HUSUSLAR
• Toprağın işlenmesinde, erozyonu azal­tacak ve toprağın fiziksel yapısını koruya­cak teknikler kullanılmalı.
• Seçilen çeşitler virüsten ari, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmalı.
• tohum, fide veya fidan kulla­nılmalı.

• Uygun zamanda ve miktarda gübre kul­lanımı için toprak analizleri yılda en az bir defa, yaprak analizleri ihtiyaç duyuldu­ğunda yaptırılmalı. Gübreleme, toprak yapısına göre hangi gübrenin uygun ol­duğunu belirledikten sonra, bitkinin ihti­yaç duyduğu miktarda ve zamanda yapıl­malıdır.

Sulama, gübreleme, ilaçlama, pestisit kullanımı ve diğer bütün uygulamalarla ilgili işlemleri kayıt altına alınız,

• Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlen­dirilebilecek ve bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek sulama sistemleri kurulmalı. Sulama için asla atık su (kana­lizasyon suyu) kullanılmamalıdır. Risk değerlendirme esaslarına bakılarak, sula­ma suyu kaynağı yılda en az bir kez mikrobiyal, kimyasal ve mineral kirleticiler bakımından analiz ettirilmeli.

• Hastalık ve zararlılarla mücadele "En­tegre Mücadele Teknik Talimatları" doğ­rultusunda öncelikle kültürel tedbirler,mekanik mücadele, biyolojik mücadele veya biyoteknik yöntemler uygulanmalı.Son çare olarak kimyasal mücadele yapıl­malıdır.

• Bütün pestisit uygulamaları ile ilgili ka­yıtlar tutulmalı. Pestisit kalıntı analizleri­nin sıklığı, risk değerlendirmelerine göre yapılmalı. Maksimum kalıntı limitlerinin aşılması durumunda ise bir acil eylem planı mevcut olmalıdır.

işletmedeki olası atık ürünleri ve kirlilik kaynaklarını belirtiniz.

• Hasat, hijyenik koşullarda yapılmalı.
• Tarım işletmesindeki bütün olası atık ürünler (kağıt, karton, plastik, ürün kalın­tısı, yağ, kaya yünü vb.) ile muhtemel kir­lilik kaynakları (kimyasallar, yağ, yakıt, ses, ışık kalıntı, paketleme evinden çıkan akıntılar) belirtilmelidir.
• Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan işçilere bu konuda eğitim verilmeli; işletmede ilk yardım eğitimi alan kişiler bulunmalıdır.

Ürününüz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığın­ca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından İyi Tarım Ürünü Sertifikası ile belgelendi­rilir.
İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.

Unutmayınız ki, İyi Tarım Ürünü sertifika­sı ürününüzün markası olacaktır.

iyi.tarim.gov.tr

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 17:43   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Migros 2 bin çiftçiyle anlaştı ‘iyi tarım’ı raflarına taşıdı

“İyi Tarım, İyi Gelecek” sloganıyla yola çıkan Migros “İyi Tarım Uygulamaları” standartlarında üretim yapan 2 bin çiftçiyle anlaştı. Migros ve Macrocenter’ın 277 mağazasında sebze-meyveler özel logoyla satılacak

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile uyum sürecinin adımlarından biri olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından başlatılan “İyi Tarım Uygulamaları” (İTU) kapsamında perakende zincirlerinden Migros 2 bin çiftçiyle anlaştı.

Bakanlığın İTU adıyla düzenlediği standartlara uygun üretim yapmayı seçen ve Migros’la sözleşme imzalayan 2 bin çiftçiye ait yaş sebze-meyve 268’i Migros, 9’u Macrocenter olmak üzere 277 mağazada satışa sunuldu.
Bursa, Antalya ve Akdeniz Bölgesi illeri ağırlık olmak üzere tüm Türkiye’deki üreticilerle işbirliği yaptığını açıklayan Migros, bu uygulama için özel bir reyon açamadığını tüm meyve sebze reyonlarındaki dökme ve paketli ürünlerin tamamına yakınının İTU sertifikalı ve logolu olacağını belirtti.

İyi Tarım Ürünleri logolu sebze-meyvelere ilişkin işbirliğinin detayları gelecek hafta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Migros Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı’nın katılımıyla düzenlenecek toplantıda açıklanacak.

130 bin ton ürün
Yılda 270 bin ton yaş meyve sebze alımı yapan Migros ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, “İyi Tarım Uygulamaları” sayesinde Türk çiftçisinin dünya standartlarında üretim yapması ve ürettiği ürün için toplumdaki bilincin artması yoluyla talebin yaratılmasını hedefliyor.
Migros satın aldığı 130 bin ton İTU’lu meyve-sebzeyi ilk etapta 277 mağazada tüketicilere ulaştırıyor. İTU sertifikalı üretici sayısı arttıkça, Migros Ticaret diğer mağaza formatlarında da bu ürünlere yer vereceğini bildirdi. Büyük alımlar sayesinde, meyve sebze fiyatlarında yükselme olmayacağı belirtiliyor.


TANSAŞ VE ŞOK DA YAKINDA İTU’LU OLACAK
- Sistem ilk olarak 268 Migros ve 9 Macrocenter’da uygulanacak.
- Ardından Tansaş, Şok gibi diğer formatlarda uygulamaya gidilecek.
- Yurt genelinde mağazanın reyonları İTU’lu olacak.
- 2 bin çiftçi Migros için üretim yapacak.
- Migros 130 bin ton İTU’lu meyve-sebze alacak.
- İTU’lu ürünleri için özel logo da tasarlandı.


Hijyen için 236 kriter
- İTU sertifikası sayesinde üretim tohumdan sofraya kadar tüm süreci kayıt altına alınıyor.
- Sistem, tarım ürünlerinin en yüksek besin ve hijyenik değerde tüketiciye ulaşabilmesi için 236 farklı kriterin yerine getirilmesini öngörüyor.
- Meyve sebzede ilaç kalıntısı, toprak ve su analizi gibi sorgu ve kayıtların zorunlu olduğu bir standart getiren ve denetleyen İTU, böylece denetimli ve kayıtlı üretimi sertifikalandırıyor. Sertifika sürecindeki rutin kontroller sayesinde meyve sebzede sağlık ve standartlara uygunsuzluk riski en aza ineceği için, meyve sebze üreticilerinin ihracat potansiyelleri de artacak.
- Ürünlerin üretiminin yanı sıra çalışan personel için de bir dizi prosedürün yerine getirilmesi gerekiyor.
- Çalıştırılan personelin tamamını kayıt altına alması gerekirken, rutin sağlık muayenesinden geçirilmeleri de zorunlu hale geliyor.
- İTU standartlı ürünlerin üretim aşamasında yapılacak her işlemin, çevreye olası zararı araştırılıyor ve çevreye zarar verebilecek uygulamanın önüne geçiliyor.
- Tarlalarda kullanılan tüm ambalaj ve kutular, atıklar, özel konteynerlarda toplanarak, etkin bir atık yönetimi sistemi ile değerlendiriliyor. Böylece toprağın verimi ve bereketi korunarak, gelecek nesiller için sağlıklı bir çevre sağlanıyor.


55 yıldır güvenli gıda
55 yıl boyunca kalite sistemleriyle güvenilir gıda ve ürünler sunmak için kendi denetim mekanizmalarından geçirdiği ürünleri müşterilerine sunduklarını açıklayan Migros, meyve sebzede pestisit, hormon analizleri, izlenebilir ürünler gibi pek çok uygulamayı da ilk kez başlattığını hatırlattı. Şirket, raflarındaki meyve sebzelerin İTU standartlarında üretilmesi kararıyla çiftçiyi, dünya standartlarında tarımı ve tüketicilerin sağlık önceliğini desteklediğini bildirdi.


Milliyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 22:25   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
E- dergimizin bir sayısında bu konuyu incelemiştik.
http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html

Türkiye İyi Tarım Uygulamaları başlıklı yazıyı yeniden okumanızı öneririm.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2013, 00:34   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-01-2013
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3
İyi tarım uygulamaları ile organik tarım arasındaki fark nedir arkadaşlar. İkisinin de tanımına ve amacına baktığımız zaman benzerlik görüyoruz. İkisi de kontrollü yapılıp sertifikalandırılıyor. İkisi de çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığını koruyan bir amaç taşıyor. E peki farkı nedir ? İyi tarım uygulamaları ile elde edilmiş bir ürün doğaldır diyebilir miyiz ? Yoksa İyi tarım uygulamalarında da kimyasallar, hormonlar kullanılıyor mu ? Yok ise cevabı neden organik tarım değil ? Gerçekten güvenle tüketilebilinir mi ?

iverson3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2018, 17:08   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-10-2017
Şehir: adana
Mesajlar: 1
İyi tarım uygulamaları ile organik tarım arasındaki fark iyi tarım uygulamaları kimyasal ve sentetik madde kullanımına çevreyi kirletmeyecek şekilde izin verir. Organik tarımda bunların kullanılması mümkün değildir.

boranikiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024