agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Mutlu Kutlu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-06-2013, 22:20   #1
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Risk analiz raporu (işyerleri için)

1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar dahil risk analizi yaptırmayan tüm işyerlerini yüklü miktarda ceza bekliyor.

"İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve kontrol tedbirlerinin alınması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar" olarak tanımlanan Risk Analizi ve Acil Durum Planı'nı tüm işyerlerinin hazırlaması gerekiyor.

Yasaya göre, kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar da işyeri sayılıyor. Herhangi bir çalışanı olmayan apartmanların risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu bulunmuyor. Apartmanlarda kat malikleri işveren, yöneticiler ise işveren vekili sayılıyor.

İşçi çalıştıran apartmanlar ve tüm işyerlerinin 1 Ocak 2013'ten itibaren risk değerlendirmesi yapması gerekiyor. Çalışan sayısı 50'nin üzerinde olan "çok tehlikeli" işyerlerinde, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu da bulunuyor. 50'nin altında çalışanı olan "tehlikeli" sınıftaki işyerleri 1 Temmuz 2013, kamu kurumları ile çalışan sayısı 50'nin altında olan (apartmanlar dahil) "az tehlikeli" iş yerlerinde, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmak zorunda kalacak.

Kanun hükümlerine göre, apartmanda bir kapıcı çalışıyorsa apartman yöneticisi (yönetim kurulu) ve kapıcı risk değerlendirme ekibi olarak görev alacak. Uzmanlık isteyen konularda ise işyeri hekimlerinden, iş güvenliği uzmanlarından, ortak sağlık ve güvenlik birimleri gibi yerlerden yardım alınabilecek.

İşyerlerinde Risk Analizi ve Acil Durum Planı Formu'nu doldurmak sorumluların yükümlülüklerini ortadan kaldırmıyor, gerekli önlemleri de almak gerekiyor. Formlar apartmanlar gibi az tehlikeli işyerleri için 6, tehlikeli sınıfına giren yerler için 4, çok tehlikeli işyerlerinde ise 2 yılda bir yenilenmesi gerekiyor.


İHMALE YÜKSEK CEZA UYGULANACAK

Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Topluluğu Başkanı Levent Kavlak, sadece kapıcı çalıştırdığı için bir yıl boyunca risk analizi yapmayan apartman yönetimini bir yıllık gecikme halinde 56 bin 595 liraya kadar para cezasının beklediğini söyledi.

Yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden 5 ay geçtiğini hatırlatan Kavlak, şu ana kadar risk analizi yaptırmayan bir apartmanın 22 bin 838 lira idari para cezası yaptırımı ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir yıl boyunca risk analizini yaptırmayan bir apartmanı olası bir denetimde 56 bin 595 liraya kadar para cezası bekliyor. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten mayıs ayı sonuna kadar risk analizi yaptırmayan bir apartmana denetim halinde 22 bin 838 lira idari ceza parası kesilebilir. İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi bulundurma zorunluğu başlamış olan işletmelerde, yasanın yürürlüğe girdiği ilk aydan başlamak üzere her ay için 5 bin 390 lira ceza kesilecek. Bu cezanın yanı sıra ayrıca her ay için 5 bin 390 lira aykırılığın devamı cezası kesilecek.

Risk analizi yaptırmayanlara ise ilk aydan başlamak üzere her ay için 3 bin 234 liranın yanısıra her ay için de 4 bin 851 lira aykırılığın devamı cezası kesilecek. Cezalar denetimin yapıldığı ay için kesilmeyecek, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kesilecek."


"KİMSE DENETLEMEZ BEKLENTİSİ VAR"

Levent Kavlak, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre işyerlerinin Risk Analizi'nin yansıra Acil Durum Planı hazırlaması ve Çalışanlarına İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini de vermesi gerektiğini söyledi. Yasa hükümlerini yerine getirmeyen işyerlerini yüklü miktarda ceza beklediğini kaydeden Kavlak, uygulamadan vatandaşın büyük bölümünün uygulamadan haberdar olmadığını ifade etti.

Yasanın yaklaşık 5 aydır yürürlükte olmasına rağmen haberdar olanların sayısının sınınlı olduğunu dile getiren Kavlak, haberi olanların da yasanın gereğini yerine getirmediğini, bunun da denetimi yapacak olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "denetlemez" beklentisinden kaynaklandığını söyledi.

Kavlak, şu ana kadar işyerlerinin yüzde 5'inin bile risk analizi yaptırmadığını kaydetti.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2013, 22:33   #2
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
En çok macit mucit yasalar, yaptırımlar bence bu akp hükümetleri zamanında çıktı.

Muhasebecim haber verdi, risk analiz raporu yaptırmazsan ağır cezası var.

Ben ne anlarım riskten analizden kim yapıyor dedim, bir şirket varmış normalda 350 tl ye yapıyormuşlarda 250 ye düşürmüşlermiş. Sonra googla girdim bir baktım bir sürü sosyal güvenlik uzmanı şirketler belirmiş.

Ben kendi serasında tek başına çalışan biriyim, benim gibi mahalle bakkalı vs. en küçük esnaf bile bu raporu vercekmiş.

Bence bu hükümet münasip yerimize yeni bir şey monte etme peşinde. Şimdilik 3-5 senede bir diyorlar ama bunu daha kısa zamana çekip birilerine ekmek kapısı açacaklar. Olan 3 kuruş kazanıpta geçimini sağlayan küçük esnafa olacak, sırtına onca binen varken birde sgk uzmanı binecek.

Şu hükümeti savunanlar, mutlaka bu zihniyetten nemalanan kişiler olmalı.

Yaptırmıyorum bakalım ne olacak, cezaları dayarlarsa vericem mahkemeye. Gerçi birşey çıkmaz, nasıl olsa mahkemelerde akp nin emrinde.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2013, 22:42   #3
Ağaç Dostu
 
Nautilus Cycad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 255
Bir iş veren olarak bu konunun önemine bende dikkat çekmek istiyorum. Mutlu Kutlu'yu da bu konuyu açtığı için ayrıca teşekkür ediyorum.

Konunun kısaca özeti şu şekilde, çalışan personelinizin iş yerinizin sınırları içerisinde attığı adımdan işveren sorumludur.

Yani iş yerinde meydana gelen tüm kazalardan işveren sorumludur.

Ancak işletmeniz de risk analizi yaptırırsanız - oluşabilecek kazaları önceden bilip önlemini alırsanız ve riskleri minimize edip bunu kağıt üzerinde personelinize imzalatırsanız siz resmi olarak yükümlülüklerinizi yerine getirmiş olursunuz.

Eğer bu gün risk analizi yaptırmamış bir iş yerinde bir kaza olursa, iş verene allah yardımcısı olsun demekten başka bir temennimiz kalmaz !!! Bu işin şakası yok.

Personelizin sağlığı, firmanıza güveni, size saygınlığı için

ayrıca sizin işinize verdiğiniz değer, resmi yükümlülük ve sorumluluklarınız için iş yerinizde RİSK ANALİZİ YAPTIRIN....

Nautilus Cycad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2013, 08:47   #4
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Çok personel çalıştıran iş yerleri için sgk uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırmak zor olmayabilir.

Ama az eleman çalıştıran işyerleri için maddi külfeti fazla. Kendi çalışan elemansız işyerleri için dahada zor bir durum oluşturuyor devlet.

Bir işveren çalışanının iş güvenliğini düşünmek ve sağlamak zorunda, bile bile tehlikeli işte çalışacak personel enayi olmalı.

Her şartı yerine getiren bir işletmede meydana gelecek kazaları ve ölümleri üstlenecek kim? Bir apartmanda bile sgk uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma veya işinizi yaptırma şartı var. Bir apartmanda her türlü işlem yapıldı diyelim, merdivenden yuvarlanan ve kafasını kıran kişinin sorumluluğu kimde olacak.

Bence bu tür hareketler vatandaşı soyma hareketleri, zor geçinen az iş yapan esnafın ve vatandaşın hayatını dahada zorlaştırmak.

Hem devletin kurumları ne iş yapar? SGK ne işe yarar, bu kurum işyerlerini denetleyip tehlikeleri belirleyip yaptırım uygulasa eyvallah. Ama illaki birilerini köşeyi döndermece olunca parayla birilerine riskimi azaltıver bi zahmet demek için yüklü ödeme yapılması gerek.

Devlet bir iş yapacakmış gibi kurumları kuruyor, arpalıkları işe yaramaz bir sürü insanla dolduruyor. Önlerinede imzalanacak onaylanacak ıvır zıfır evrak neyim.

Sonrada yapması gereken işleri ve görevleri vatandaşa yaptırmak yoluna gidiyor. Hem vergini al bir iş yapma, üstüne yapman gerekenleri vatandaşa parasını verdirerek yaptır. Birde yaptırmazsan ocağını söndürürüm cezaları.

Devlet güvenirliliğini sürekli kaybediyor. Bütün kurumları güvenilmez ve lüzumsuz işlev görmeyen arpalıklar haline dönüşüyor.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nautilus Cycad Mesajı Göster
Çalışan personelinizin iş yerinizin sınırları içerisinde attığı adımdan işveren sorumludur.

Yani iş yerinde meydana gelen tüm kazalardan işveren sorumludur.

Ancak işletmeniz de risk analizi yaptırırsanız - oluşabilecek kazaları önceden bilip önlemini alırsanız ve riskleri minimize edip bunu kağıt üzerinde personelinize imzalatırsanız siz resmi olarak yükümlülüklerinizi yerine getirmiş olursunuz.

Personelizin sağlığı, firmanıza güveni, size saygınlığı için

abk beğendi.
Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2013, 19:55   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın Mutlu Kutlu,

Başlığı değiştirmenizde yarar var. Her vergi mükellefi değil her " işveren" bahse konu yükümlülükleri yerine getirmek zorunda.
İşyerimde çalışan yok demişsiniz hiç dert etmeyin, bu ağır cezalara muhatap olmanız söz konusu değil bu durumda.

Ama işçi çalıştıran işverenlerin 01.01.2013 tarihinden itibaren gerçekten başları dertte ilgili mevzuat sebebiyle; o sebepten haklısınız.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2013, 22:13   #6
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Şimdiden endişenmeyi gerektiren bir durum yok. Her zaman ki gibi devlet göç yolda düzelir mantığıyla bu işe başladı.

Düşük ve orta risk içeren işletmelerin şimdilik tek yaptırması gereken şey risk analizi raporu. Abes bir şekilde aralıkta yayınlanan yönetmelik ocaktan itibaren yürürlüğe girince herkes suçlu duruma düştü. Ancak, geterli firma olmadığı için şimdilik bir denetleme söz konusu değil. Yine de, işyeri büyüklüğüne göre 250-1000TL civarında olan bu risk analizini bir an önce yaptırmakta fayda var.

Asıl mesele 2014'de başlayacak. İşyeri hekimi vs. çalıştırmak gerekmiyor. Ama bu hizmeti firmalardan almak zorundasınız. Onun da çalışan başına 4-6dk gibi kriterleri var. Yani tek çalışanlı bir iş yeri aylık 30-40TL gibi bir ücretle (tahminen) bu hizmeti sunan firmalardan alabilecek.

Özet olarak, şimdilik sadece risk analiz raporu alınması yeterli. Bence fazla oyalanmadan alın. Kimin ne zaman denetleyeceği belli olmaz. Büyük olasılıkla bu sene ellemeyecekler ama önümüzdeki yıldan itibaren iş sıkılaşacaktır.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2013, 22:26   #7
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Kusura bakmayın biraz abes olacak ama ''ne halt ettiklerini kendileri de bilmiyor''

Konudan bi haber bir kaç kişi buluyorlar, oturup kanun yapıyorlar.

Tek başına çalışılan, elemansız yerler için bir yerde açıklayıcı bir bilgi yok.

Muhasebecim dediğine göre vergi mükellefi olan iş yerleri söz konusu risk analiz raporu vereceklermiş. Telefon ettiği uzmanlık şirketi her bir yerin fotoğrafını çek bize getir hazırlayalım dediler, kaç kişi çalışıyor diye sormadılar bile. Belkide muhasebecimle anlaşmalılar, bize müşteri getir komisyon verelim demişlerdir belki.

Kanun yapıcıları uzman kişilerden seçmezsek işte böyle bocalar dururuz. Adamlar hayatı kolaylaştırmak için değil de, hayatı zorlaştırmak için kanun yapıyorlar.

Açıklayıcı, aydınlatıcı bir bilgiye raslayan arkadaşlar buraya yazarsa memnun olurum.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2013, 22:44   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
6331 sayılı iş güvenliği yasasının 2. maddesinin (ç) bendi gereği işçi çalıştırmayan üreticiler kapsam dışındadır.
Siz rahat olun sayın Mutlu Kutlu.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2013, 22:48   #9
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Sayın Mutlu Kutlu,

Risk analiz raporunu tüm iş yerlerinin alması gerekiyor. Bu aslında çok da atla deve bir şey değil... Ayrıca Türkiye geneli için düşünürsek, iş kazalarında kaybedilen canların ve sakatlıkların terörden kaybettiklerimizi kat kat aştığı dikkate alınırsa iyi bir uygulama...

Şu anda yeterli uzman olmadığı için sürekli kurs açılıyor ve denetçi sertifikaları veriliyor. Sanıyorum isterseniz kendiniz de katılabiliyorsunuz.

Risk analizinde işyerindeki riskler 6-7 ana başlıkta inceleniyor, bunlarla ilgili alınabilecek önlemler belirleniyor. Örneğin ortalıkta gezen bir kablo varsa bu bir risk olarak belirleniyor ve kablonun koruma altına alınması isteniyor. KAblonun oradan geçmesi elzemse, uyarıcı önlem alınması (örneğin dikkat tehlike levhası gibi) isteniyor.

10 kişiden az işçisi olan işyerleri az riskli sınıftaysa şimdilik sadece risk analizi yapılması yeterli. Diğer uygulamalar 2015'de başlayacak. Yani şimdiden hekim falan bulmanız gerekmiyor.

Risk analiz raporu almanız sizin de yararınıza olabilir. İşyerinizde hem sizin için, hem müşterileriniz için olabilecek riskleri görmüş olursunuz.

Bu iş için muhasebecinize de tabi değilsiniz. Kendiniz herhangi bir firmadan alabilirsiniz bu raporu. Sanıyorum sizinki gibi çalışanı olmayan işyerlerinde cüzi bir fiyata yapılıyordur. Bizim işyerimizde 45 kişi çalışıyor. Yaklaşık 400TL gibi bir fiyat istediler.

Ek: Sn. hosseda belirtmiş. Siz zaten kapsam dışındasınız.

MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024