agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2006, 10:55   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Türkiye'nin Kuraklık Sorunu

Alıntı:
Yuvacık'a milyarlar gömüldü şimdi suyu da İstanbul'dan alacaklar


İstanbul'a su satma hedefiyle yapılan ancak adı yolsuzlukla anılan Yuvacık Barajı, kuruduğu için İstanbul'dan su alacak!

Kuruluş amacının aksine İstanbul'un da Kocaeli'nin de su ihtiyacını karşılayamayan ancak satamadığı suyun parasını yıllardır tahsil eden Yuvacık Barajı'nın rezervi tükenme noktasına geldi. Gebze civarında susuzluk tehlikesinin ortaya çıkması üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSKİ'den dört aylığına 3.5 milyon metreküp su istedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu talebi kabul etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Baraj yapılırken 'İstanbul'a baraj yapmanıza gerek yok ' denilmişti. O dönem bize Yuvacık Barajı'dan ham suya teklif ettikleri rakam 1.2 dolardı. Biz suyu 50 cent'e mal ettik" derken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise şu bilgileri verdi:


"Barajı işleten İngiliz firması Thames Water, kuraklık deklarasyonu ilan edilmesini istiyor. Kabul etmemiz mümkün değil. Bize yılda 142 milyon metreküp su vermeleri gerekiyor. Ancak barajın böyle bir kapasitesi yok. Vermediği suyun parasını her yıl bizden alıyor. Bugüne kadar alamadığımız suya karşılık 503 milyon YTL ödeme yaptık. Yuvacık Barajı Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl soyulduğunun en büyük belgesidir."

Kocaeli Belediyesi'nin açıklamasında da şu bilgiler yer aldı: "Yılda 142 milyon metreküp su satın alma garantisiyle İngiliz Thames Water Şirketi'ne inşa ettirilen Yuvacık Barajı, 1999 yılında kente su vermeye başladı. DSİ'nin keşif bedeli 250 milyon dolar olmasına karşın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne maliyeti 4.5 milyar doları buldu. Parasını Hazine garantisiyle aldığı suyu hiçbir zaman kente veremedi. Şirket 1999 yılından beri satmadığı 306 milyon metreküp suya karşılık Hazine'den 503 milyon YTL aldı."

Şirket: Suyu onlar almıyor

Thames Water'ın Türkiye Direktörü Evren Köprülü ise iddialara şu karşılığı verdi: "Bizim belediyeye her yıl 142 milyon metreküp su vermemiz gerekiyor. Ancak bugüne kadar suyu satamadıkları için hiç bu kadar su almadılar. Bu yıl yağmur azlığı nedeniyle su tüketiminde bazı önlemler alınması gereği ortaya çıktı. Barajın işlem maliyeti dahil toplam maliyeti iddia edildiği gibi 5 milyar dolar değil, 1.7 milyar dolar."

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'a metreküp başına 50 sent ödeyecek. Kocaeli'nin Yuvacık Barajı'ndan kullandığı suyun metreküpü için Thames Water şirketine 92 sent ödeniyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi fahiş fiyat gerekçesiyle ödeme yapmayı reddettiği için, şirkete verilen teminat kapsamında kentin su faturası Hazine'ce ödeniyor. İstanbullular suyun metreküpüne 1 dolar, İzmitliler 1.2 dolar veriyor.

Yedi bürokrat mahkûm oldu

İstanbul'un su ihtiyacı için DSİ tarafından planlanan baraj, devletin parası olmadığı için dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeline çevrildi. Baraj bittikten sonra su üretimi başladı ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'pahalı olduğu' gerekçesiyle suyu almadı.

O günden bugüne dek boşa giden suyun parası Hazine'den alındı. Anlaşmaya göre Hazine 2014 yılına kadar ödemeye devam edecek.

Baraj yapımında yolsuzluk iddiaları üzerine yedi bürokrata dava açıldı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları 'devlet alımına fesat karıştırmak'tan altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırdı. Kararda, sanıkların projenin yap-işlet-devret modeline alınmasını sağlamak için siyasi baskı oluşturdukları belirtildi. Projede dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın ile dokuz bakanın 'olur'u olmasına karşın, onlar yargılanmadı. Projede imzası olan eski Kocaeli Belediye Başkanı Sefa Sirmen ise milletvekili olduğu için yargılanmadı.
RADİKAL

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2006, 10:38   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Su kıtlığı tarımı tehdit ediyor

Türkiye Ziraatçılar Derneğinin ''Su Raporunda'', Türkiye'de su stoklarında görülen azalmanın, tarım ürünlerini de tehdit eder hale geldiği belirtilerek, ''Buğday yetiştirilen yaklaşık 9.5 milyon hektar alanın yalnızca yüzde 13'ü sulanabilmektedir'' denildi.

Dernek tarafından hazırlanan raporda, bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına yıllık 10 bin metreküp su potansiyeline sahip olması gerektiğini belirtildi. Türkiye'de kişi başına yıllık su potansiyenin 3 bin 500 metreküp ile bin 830 metreküp arasında değiştiği ifade edilen raporda, ''Bu durum, su kaynaklarımızı verimli kullanma zorunluluğunu getirmektedir'' denildi.

Raporda, Türkiye'de toplam ekim alanının 17 milyon 700 bin hektar olduğuna işaret edilerek ''Bunun 12,5 milyon hektarı (sulanabilir) arazidir, ancak sulanan miktar 4,2 milyon hektarla sınırlıdır'' denildi.

Aynı raporda, Göller Yöresinde son 30 yılda 15 bin hektara yakın sulak alanın kuruduğunun gözlendiğine dikkat çekilerek, bunlar arasında Hotamış, Suğla, Seyfe gölleri, Eşmekaya Sazlığı ve Ereğli Akgöl'ün bulunduğu ifade edildi.

Tuz GÖlü, Akşehir, Eber, Beyşehir, Meke göllerinde su seviyesinin yer yer bir metrenin altına düştüğü ve göl alanlarının önemli ölçüde küçüldüğüne işaret edilen raporda, Tuz Gölü'nün son 40 yılda yarı yarıya küçüldüğü, ünlü Sultan Sazlığı'nın taşıma suyla yaşatılmaya çalışıldığı belirtildi.

Raporda, GAP Bölgesinde toplam 3,2 milyon hektarlık tarım alanının 2 milyon hektarının ''sulanabilir'' arazi olduğunu, ''sulanan'' arazinin ise 350 bin hektar civarında olduğunu vurgulanarak, ''Bunun da yaklaşık onda biri yanlış sulama nedeniyle aşırı tuzlanmış ve çölleşmiş durumdadır'' denildi.

Raporda, mevcut eğilimler gözönüne alındığında, Türkiye'nin en fazla 20 yıl içinde tarımsal ürün rekoltelerinde ciddi düşüşler, çölleşme, yetersiz beslenme ve içme suyu kıtlığı gibi sorunlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuldu.

Kaynak:http://www.tarimhaber.com

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2006, 14:34   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
İvriz'den geriye taş toprak kaldı

İvriz'den geriye taş toprak kaldı

Tuz Gölü'ne hayat veren, Bor ve Ereğli ovalarını sulayan İvriz Çayı, bilinçsiz kullanım nedeniyle kurudu. Birkaç yıl öncesine kadar mesire yeri olan çayın etrafındaki turizm de iflas etti


KEREM PULGAT Konya DHA

Konya Havzası'nda, yağışların yetersizliği ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı nedeniyle kuruyan göl, nehir ve çayların sayısı her geçen gün artıyor.
Ereğli Ovası'nın tamamını sulayan ve Tuz Gölü'nü besleyen en önemli kaynak olan İvriz Çayı da tamamen kurudu.
İvriz Çayı'nın birkaç yıl öncesine kadar saniyede 200 litrelik debiye sahip olduğunu, ancak bilinçsizlik yüzünden kuruduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, "Bu çay yıllardır Ereğli ve Bor ovalarının tamamına yakınına hayat veriyordu. Artık bu ovalara bir damla bile su akmayacak. İvriz'in iki bin metrekarelik bir alanı sulamasının yanı sıra bir başka önemli özelliği de Tuz Gölü ile bağlantısı olması. İvriz'den akan su, Tuz Gölü'nü besleyen en önemli kaynak konumundaydı. Zaten gün geçtikçe suyu azalan Tuz Gölü, ne yazık ki en önemli kaynağından da mahrum kalacak" dedi.
İvriz Çayı'nın kuruması turizmi de olumsuz etkiledi. Birkaç yıl öncesine kadar mesire alanı olarak kullanılan İvriz Çayı'na artık kimsenin gelmediğini söyleyen esnaf, "İşlerimiz bitme noktasına geldi. Siftahsız dükkân kapatmak zorunda kalıyoruz" diyerek dert yanıyor.

Kaynakhttp://213.243.28.121/2006/10/06/yasam/axyas02.html
----------------------------------------------------------------

Durum içler acısı, tehlike büyük...

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2006, 14:48   #4
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Bu çok üzücü haberler, peşpeşe tesbih tanesi gibi diziliyor. Son yıllarda adeta bir füzyon zinciri gibi hız kazanmış durumda. Bir müddettir, bu gelişmeleri bende kaygıyla hem takip etmeye çalışıyor, hemde yerinde görüyorum.

Suyun yitip gitmesi ile beraber yitirilen biyo-çeşitlilik belkide hiç bir zaman yerine konamayacak!... Su kaynaklarının niteliğinden vazgeçtim, niceliğinin bile monitör edilmediği bir ülkede haliyle hal ve gidişatın yönü de pek hissedilmiyor.

Doğa'nın kanını emiyoruz, nasılsa kimse birşey demiyor; bakalım nereye kadar emeceğiz.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2006, 15:06   #5
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Dünyanın kendi kendini yenileyebilen nadir göllerinden olan SAPANCA:


SAPANCALILAR ŞAŞKIN

Sapanca Gölü'nde su düzeyinin düşmesi göl kıyısında rahatlıkla görülebiliyor. Belediye tarafından çevre düzenlemesi yapılan sahilde suyun 7-8 metre çekilmesi nedeniyle süs amaçlı konulan kayalar kıyıda kalırken, deniz bisikletlerine binilmesi için yapılan iskele de suyun azalması nedeniyle kıyıda kaldı.

Sapancalılar, göldeki su düzeyinin hiç bu kadar azalmadığını bildirerek, “Yaz aylarında bile göl bu kadar çekilmemişti. Aralık ayındayız yağmur, hatta kar yağmasına rağmen göldeki su seviyesi artmadı, aksine azaldı” diye konuştu.
Bazı Sapancalılar gölün kıyıdan yer yer 8-9 metre çekilmesinin gölün kaynağının kurumasından kaynaklandığını savundu.

DEVAMI (Kaynak: Hürriyet 6 Aralık 2006)

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2006, 22:17   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
vermeden almayı alışkanlık haline getiren insanoğlunun sonu.....Daha başlangıç....
hiç düşündünüz mü şimdiye kadar kaç tane ağaç diktiniz? Ya da dikilmesi için ne tür bir katkıda bulundunuz?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2006, 23:15   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
vermeden almayı alışkanlık haline getiren insanoğlunun sonu.....Daha başlangıç....
hiç düşündünüz mü şimdiye kadar kaç tane ağaç diktiniz? Ya da dikilmesi için ne tür bir katkıda bulundunuz?
Buradaki Su sorunu konusuyla ağaç dikmenin ilgisi ne?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2006, 00:25   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Doğaya saygı.......Almak için vermek.......

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2006, 21:14   #9
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99

Baraj kurudu, herkes birbirini suçluyor!



Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ- Mesut IŞIK/İZMİT- GEBZE(Kocaeli), (DHA)

YILLARDAN bu yana tartışma konusu olan Yuvacık Barajı’nda, suyun bitmesi üzerine tüm bölge susuz kalırken, Gebze'deki Organize Sanayi Bölgeleri başta olmak üzere ihracata yönelik faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının susuzluk nedeniyle kapanma noktasına geldi. Sanayiciler, “17 ağustos Depremi’nde bile bu kadar zarar görmedik'' derken, Kocaeli eski Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Sefa Sirmen, barajdaki suyun hükümet ve belediyenin bilinçli politikası sonucu ‘kasıtlı olarak’ bitirildiğini öne sürerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı yalancılıkla suçladı.
Hafta sonunda, bünyesinde 80 civarında yabancı sermayeli kuruluş barındıran Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların susuzluktan üretimi durdurma noktasına geldiğinin açıklanması üzerine, tüm medya kuruluşlarının temsilcileri buraya akın etti. Televizyonlar canlı yayınlarla olayı duyurup sanayicilerin görüşlerini alırken, sanayiciler çözüm üretilmek yerine siyasi tartışmalar yapılmasına tepki gösterdi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak da, soruna bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

BARAJ İNŞAATINI DSİ BAŞLATTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yuvacık Barajı’nda suyun tamamen bitmesinin ardından yaptığı art arda açıklamalarla, Barajın yanlış yere kurulduğunu, kapasitesinin ise 142 milyon metreküpten daha az olduğunu, şu anda CHP milletvekili olan Sefa Sirmen’in de bu barajı maliyetinin çok üzerinde malettirip devleti zarara soktuğunu ileri sürdü. Barajın ilk planlamasını Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) yapıp inşaatına başlamasına rağmen, geçtiğimiz günlerde İzmit’e gelen DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da aynı görüşü tekrarladı.
Yuvacık Barajı'nın işletmecisi durumuna olan ve ‘yap- işlet- devret' modeli ile yapıldığından 2014 yılına kadar işletme hakkını elinde bulunduran İngiliz Thamet Water şirketinin Türkiye Temsilcisi Evren Köprülü ise, meteololoji raporlarına dayanarak aylardır belediyeyi uyardıklarını, suyun idareli kullanılmasını istemelerine rağmen buna aldırış edilmediğini söyledi.

YAĞIŞ ORTALAMASI YILLARDIR AYNI

Meteroloji raporlarına göre Kocaeli Bölgesi’ne Kasım ayına kadar 11 aylık süre içinde metrekareye 690 kilogram yağış düştü. Uzun yıllar ortalaması ise, 710 kilogram civarında bulunuyor. Bölge sadece 2005 yılında ortalamanın üzerinde olan 950 kilogram yağışla karşılaştı. Ancak, bu yıla kadar Yuvacık Barajı’ndaki kodta tehlikeli düşüş görülmedi.
Şimdi herkes, Yuvacık Barajı’ndaki suyun bir anda bitmesine cevap ararken, bazı çevreler bunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı dere ıslahlarına bağlıyor. Büyükşehir belediyesi’nin, D-100 karayolu üzerindeki üstgeçitlere astırdığı hizmet tanıtım afişlerinde de ‘14 derenin ıslahının yapıldığı’ belirtiliyor. İddialara göre derelerin ıslahı sırasında yönlendirmeler yanlış yapıldı ve Yuvacık Barajı’na giden akarsular bu nedenle azaldı.

SİRMEN: BAŞBAKAN YALAN SÖYLÜYOR

TBMM’deki son bütçe görüşmeleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bu parayla 60 tane Yuvacık Barajı yapardık'' diyerek suçlamalarda bulunduğu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve CHP milletvekili Sefa Sirmen bugün Gebze'de basın toplantısı düzenledi. Sirmen baraj maliyetinin, Başbakan'ın dediği gibi 4.5 milyar dolar değil 600 milyon dolar olduğunu belirterek “Başbakan yalan söylüyor. Sen başbakansın, yalan söylemek yakışıyor mu?'' dedi. Yuvacık Barajı’nın açıldığı 1998 yılından bugüne kadar tartışmaların devam ettiğini ifade eden Sirmen şöyle konuştu::
“Ben bugüne kadar açıklamalarımın hepsini belgeli yapmama rağmen, AKP’liler hiç ilgisi olmayan, aslı astarı olmayan tamamen yalan, düzmece ifadelerle halkımızı yanlış yönlendiriyor. Bunun altında Sefa Sirmen korkusu yatıyor. Sefa Sirmen üzerinden siyaset yapıyorlar.''

“SUYU KASITLI OLARAK BİTİRDİLER''

Yuvacık Barajı’nın bugüne kadar hiç kapasitesinin altına düşmediğini kaydeden Sirmen, bu yıl küresel ısınma ile birlikte baraja giden suda yüzde 50’lik azalma olduğunu, Thames Water şirketinin de ‘Bu yıl diğer yıllara göre su ihtiyacımız artacaktır’ diyerek Haziran ayından beri yetkilileri uyardığını belirtti. “Bunlar da bu uyarı yazısını, ‘su bitecek’ diyerek televizyon televizyon dolaştırarak siyasi şova dönüştürüyorlar. Yuvacık’ı siyasete taşıyabilirsiniz. Bana çamur atabilirsiniz ama bir şeyi yapamazsınız. Kocaeli halkını susuz bırakamazsınız'' diyen Sirmen konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu yönetim barajın suyunu bitirmek için her şeyi göze aldı. Onların hedefi barajın suyunu bu sene bitirmekti. Bunu da başardılar. Başbakan istedi diye Yuvacık’taki suyu bitirip, İSKİ ile anlaşma yaptılar. Sırf benim projemin kötü olduğunu göstermek, ‘İSKİ’ye su satacaktı İSKİ’den su aldı’ dedirtmek için suyu bitirdiler. Su hayattır, siyasete alet edilemez. Günahtır''

“SUYUN YARISI KAYIP''

Kocaeli’nin, sanayi bölgeleri dahil yılda 60 milyon metreküp suya ihtiyacı olduğunu belirten Sirmen, barajdan her yıl ortalama 130 milyon metreküp su alındığını, Ama bu suyun yüzde 50’sinin kaçak göründüğünü belirtti. 130 milyon metreküp su alınırken bu suyun sadece 60 milyon metreküpünün faturalandırıldığını ileri süren Sirmen, Yuvacık’ta scala sistemi bulunduğunu, giren su ile çıkan suyun kayıtlarının mevcut olduğunu da söyledi.

Kaynak


Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2006, 16:09   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Bu ülkede SU ve TARIM Politikası ne zaman oluşacak bilemiyorum. Bu bürokrasi ile ve bu siyasetçilerle hiç umudum yok. Gençlere çok görev düşüyor bu konuda.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2006, 03:45   #11
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
SUYUMUZA SAHIP ÇIKALIM! ULKEMIZI SATLIGA ÇIKARANLAR EN TEMEL IHTIYACIMIZ VE HAKKIMIZ OLAN SUYUDA KURESEL SERMAYAYE PESKES CEKIYOR.DUNYANIN SUYU TUKENIYOR.SUYUMUZU OZELLESTIRME,YABANCI SERMAYE ADI ALTINDA PARAYA TAPAN KAPITALIST SIRKETLERE VERMEYELIM YOKSA ÇOCUKLARIMIZ SU YERINE COLA IÇMEK ZORUNDA KALACAK.
Su testisi Colaya emanet edilir mi?

Son günlerde, su konusunda, dikkat çekici bir gelişme var. Uluslararası şirketler, su kaynaklarımızı satın alıyor. Hayati önem taşıyan suyun sicili çok da temiz olmayan firmaların eline geçmesi sizce de tehlikeli değil mi?


En çok ihtiyaç duyduğunuz şey nedir, bir düşünün... Evler, arabalar mı Şan şöhret mi Sakin bir dağ eteğinde huzurlu bir hayat mı? Etrafta sevdiğiniz insanlar mı? Bolca para mı? Kim olursanız olun, hayat görüşünüz ne olursa olsun, cevap bunlardan hiçbiri değil.

Çünkü kim olursak olalım, en çok ihtiyaç duyduğumuz şey hava. Her nefeste içimize çektiğimiz, Kanuninin olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi dediği zaman teneffüs ettiği hava. Çok şükür, kirli ya da temiz, her yerde bol bol var. Şimdilik, kullandığımız hava için kimse bizden para da istemiyor.

Bir zamanlar su için de para istenmiyordu. Su, havadan sonra, gene kim olursak olalım, ihtiyacımız olan ikinci şey...

Bugün, su, iyi para ediyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar çeşme sularından soğudu. Çeşme suyunu filtre edip için diyen uzmanları duyan yok. Evlere plastik damacanalarla su alınıyor. Her eve haftada bir, iki veya daha fazla damacana. Su satma işi büyük bir ticaret haline geliyor. Su kaynakları alınıyor, satılıyor...

Yeni su sahiplerinizle tanıştıralım: Coca-Cola, Nestle, Danone

Son günlerde, su konusunda, dikkat çekici bir gelişme var. Dünyanın gıda devleri olan uluslararası şirketler, su kaynaklarımızı birer birer satın alıyorlar. Akşam gazetesinde yayınlanan bir habere göre, yabancıların suyun başını tutma şeması şöyle:

Nestle, Sapancada yeni bir su kaynağı aldı.
Gene Nestle, Erikli Sunun yüzde 60ını satın aldı.
Nestle, Pure Life Su da, şu andaki üreticisi.
Coca-Cola Adapazarı-Sapanca bölgesinden Mahmudiye Suyu satın aldı. Mahmudiye Sunun adı, Doğazen olarak değiştirildi.
Gene Coca- Cola, Bursada aldığı bir kaynakta yapacağı üretimi Damla Su adıyla pazarlayacak.
Gene Coca- Colanın, Istrancalardaki Saneta Suyu da almak istediği kulislerde konuşuluyor.
Coca-Cola halihazırda tartışmalı su markası Turkuazın da üreticisi.
Danone ise, şu anda Hayat ve Şaşal markalı suların üreticisi.?

Suyumuzun sahiplerini biraz daha yakından tanıyalım

Coca-Colayı hepimiz yakından tanıyoruz. Ramazan sofralarımıza kadar giren, Urfadan Edirneye her yerde sevilen bir numaralı içeceğimiz?. En büyük içme probleminin kaynağı. Diğer içme problemleri bira, rakı, şarap ve diğer alkollü içecekler- belli bir yaştan sonra içiliyor. Ama Cola, 7den 70e herkesin elinde. Neden bağımlılık yaptığı sorusuna cevap aranıyor. Belki de kokainin elde edildiği bitkiden yapıldığından İçindeki şeker büyük ihtimalle Cargillden satın aldığı, transgenik mısırdan üretilmiş mısır şekeri- çocukları, genç, yaşlı hepimizi hasta ediyor.

Nestle de milletçe en sevdiğimiz şirketlerden. Her biri çocukların midesine bomba gibi düşen gofretlerin, çikolataların, şekerli mısır gevreklerinin üreticisi. Cargillin mısır şekerini de, ABDden gelme, büyük ihtimal transgenik soya yağını da çoğu ürününde kullanıyor. Hazır çorba ve et sularında Çin Lokantası Sendromu denen hastalığa yol açan MSG- mono sodyum glutamat- kullanıyor.

Danoneyi de yakinen biliyoruz. Sağlık denince aklımıza ilk gelen şirket. Nedense, ürettiği yoğurtlar bir türlü ekşimiyor. Kendi anneannelerimizden biliyoruz, gerçek yoğurt bir haftada ekşir. Ama Danonenin yoğurtları bir ay sonra bile ekşimiyor. Yoğurt ülkesinde bir yabancının yoğurtçu olması da ayrı bir mesele... Çocukları büyüten, boylarını uzatan dost bakterilerle dolu mini minnacık sevimli paketlerdeki yoğurtlarının neden o kadar pembe renkli olduğunu, neden öyle buram buram koktuğunu merak ediyoruz. Peki büyükanne, senin kulakların neden o kadar büyük?? diye soruyoruz.

21. yüzyılın en stratejik kaynağı su olacak?

İnsan ister istemez bu dev gibi büyük gıda şirketlerinin, neden suyumuzla bu kadar ilgilendiğini merak ediyor. Bu uluslararası şirketler, öyle yaş tahtaya basmazlar, diye biliyoruz çünkü. Planlar dışarıdan yapılıyor, burada uygulanıyordur. Konunun uzmanları, verdikleri cevaplarla bu merakımızı gideriyorlar.

Doç. Dr. Yücel Acer, bir makalesinde şunları yazıyor: Yerkürenin yüzde 70i suyla kaplı olduğu halde, bunun yalnızca yüzde 2,5'i tatlı su olup, tatlı su kaynaklarının da yüzde 70i kutuplarda donmuş olarak bulunmakta. Tatlı su kaynaklarının yüzde 30luk kesiminin büyük bölümü de ya toprakta nem, ya da yerin ulaşılması olanaksız derinliklerindeki yeraltı su kaynakları halinde bulunmakta. Bir başka deyişle, dünyanın toplam tatlı su kaynaklarının yüzde 1?inden az bir bölümü insan kullanımına elverişli durumda.

Her yerimiz suyla çevrili olsa da, içme suyu kısıtlı. 21. yüzyılın en stratejik kaynağının su olacağı söyleniyor.

Küresel ısınma, suyu daha da değerli yapacak

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cemal Zehir, dünyadaki mevcut şartlar devam ettiği takdirde 2025 yılında 37 ülkede çok ciddi kuraklık yaşanacağının tahmin edildiğini söylüyor ve ekliyor Dünyamızın yakın bir gelecekte biraz daha ısınması, yağışsız kurak bir periyoda girilmesi, su tüketiminin de buna bağlı olarak artması söz konusudur. Bu sebeple bütün ülkeler, tatlı su kaynaklarını özel bir itinayla koruyacak tedbirleri almaktadırlar.?

2020li yıllarda su sorunları yaşanabilir

Habercionline sitesinden Murat Dağdevirene yaptığı açıklamalarda Yrd. Doç. Dr. Cemal Zehir, hızlı nüfus artışı ve küresel ısınma dolayısı ile 2020li yıllarda su sorunları yaşanabileceğini ifade ediyor: Türkiye ve Ortadoğu çevresindeki su kaynakları ihtiyaçları karşılamaktan uzak bulunmaktadır. Bölgede ciddi bir su sıkıntısı vardır. Bu durum gelecekte bölgede patlak vermesi muhtemel savaşların önemli potansiyel nedenlerinden biri olabilir. Ortadoğu, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle su kıtlığından zarar görecek tüm bölgelerin en duyarlılarından birisidir. Sıcak savaş ortamının eksik olmadığı Ortadoğu bölgesinde su savaşları tezlerini eleştirsek bile, geleceğin bütün çatışmalarında etkili olacak faktörlerin önemlilerinden birisi de su meselesi olacaktır.?

Stratejik kaynaklar kimin elinde olmalı?

Uzmanlar dikkatimizi suyun önemine çekiyor. Isınmayla birlikte gittikçe değerlenecek olan, bu kadar önemli bir kaynak, icraatlarından kuşku duyduğumuz, halk sağlığını umursayıp umursamadığı belli olmayan ?yabancılara verilir mi? Ya Türk hükümeti bir gün Hindistan?daki gibi Coca-Colayı yasaklamaya çalışsa, Cola elindeki su kaynaklarını gene de hizmetimize verir mi? Verse, içilebilir durumda olur mu? Ortadoğuda su konusunda bir anlaşmazlık çıksa, çok uluslu, uluslararası şirketler, hangi ulusuna kendini daha yakın hisseder?

Su, hayatımız için en önemli ikinci şey... Birincisi hava. Suyun sahibi kim olmalı sizce?

iyibilgi.com


Düzenleyen Mehmet Ali Aşık : 16-03-2007 saat 02:31
Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 08:51   #12
Ağaç Dostu
 
Hunter07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 613
Su sorunlarımız

Mavi bayrak,uluslar arası çevre eğitim vakfı(FEE) koordinasyonunda uluslar arası beş projesinden biridir.Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV),1993 Yılında Turizm Bakanlığı önderliğinde Mavi Bayrak proğramının yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.

Bu gün tam üyesi olduğu Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı(FEE) Önerdiği uluslararası proğramı(mavibayrak,eko-okullar,çevrenin genç sözcüleri,okullarda orman)yürütmektedir.

Mavi bayrak almak için başvurular TÜRÇEV'e yapılır.burada değerlendirilen plaj ve marina başvuruları ulusal jürinin değerlendirilmesine sunulur.ulusal jürinin onyladığı adaylar da uluslararası jürinin değerlendirilmesi için danimarka'ya gönderilir.her yıl mayıs ayının ilk haftası açıklanan ödüllerin geçerlilik süresi bir yıldır,ve başvurular her yıl yenilenir.

MAVİ BAYRAK KRİTERLERİ PLAJLAR İÇİN 27, MARİNALAR İÇİN 22 TANEDİR.
KRİTERLERİ ŞU BAŞLIKLARDA TOPLAMAK MÜMKÜNDÜR.

- ÇEVRE EĞİTİMİ VE BİLGİLENDİRME.
- YÜZME SUYU KALİTESİ
- GÜVENLİK,HİZMETLER
- ÇEVRE YÖNETİMİ

BU ORGANİZASYONDA 5 YILDIR BULUNUYORUM. DAHA GENİŞ BİLGİ ALIŞ VERİŞİYAPILABİR.TEMİZ DENİZ TEMİZ ÇEVRE İÇİN ELELE.

Hunter07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 09:35   #13
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Hoşgeldiniz, mavi bayrak için başvuran kıyılarda tabii arıtma tesisi (biyolojik arıtma) arandığını duymuştuk... Gerek başvurularda, kullanım suyunun doğaya bırakılmadan önceki arıtımı ile ilgili kriterleri, gerekse de diğer kriterleri forumda dokümante etmeniz veya elden geldiğince bilgi veya tecrübelerinizi yazılı hale getirmeniz çok faydalı olacaktır.

Bu hususta e-dergi, sitenin makaleler bölümü, veya forumların ilgili alanları aktif katılımınıza açıktır.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 09:50   #14
Ağaç Dostu
 
Hunter07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 613
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saka Mesajı Göster
Hoşgeldiniz, mavi bayrak için başvuran kıyılarda tabii arıtma tesisi (biyolojik arıtma) arandığını duymuştuk... Gerek başvurularda, kullanım suyunun doğaya bırakılmadan önceki arıtımı ile ilgili kriterleri, gerekse de diğer kriterleri forumda dokümante etmeniz veya elden geldiğince bilgi veya tecrübelerinizi yazılı hale getirmeniz çok faydalı olacaktır.

Bu hususta e-dergi, sitenin makaleler bölümü, veya forumların ilgili alanları aktif katılımınıza açıktır.

saygılarımla,
İNANIN ŞU ANDA O BAŞVURU KİTAPCIĞI İLE İLGİLİ ÇALIŞIYORUM.YAKLAŞIK KIRK SAYFA BUNU YAZMAK İÇİN BAYAĞI VAKİT LAZIM ANCAK GÜN GÜN KONU İLGİLİ YAPILMASI GEREKEN KRİTERLERİ YAZICAM.BU ARADA SORULAR OLURSA YANITLAMAK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPARIM.ELBETTE ARITMADA LAZIM ARITMALAR BÖLGESEL ÇÖZÜME KAVUŞUYOR.GATAB ,LATUYAP,KUYAB GİBİ KURULUŞLAR VE BELEDİYELER BU KONULARDA HASSAS ÇALIŞIYORLAR.MEMBRAN FİLİTRE YÖNTEMİ İLE SUYUN İNCELENMESİ ŞARTI VAR VEDE TABİKİ BİYOLOJİK ARITMA ŞARTIDA...

Hunter07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 10:09   #15
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Sizin için "sucul bitkiler" bölümüne bir başlık açsam, orada suyun geri kazanımı
ile ilgili olarak (mavi bayrak kriterleri çerçevesinde) gelebilecek soruları beklemeden (veya bende sorabilirim! ) konuşulmasına bir platform oluştursak sizce faydalı olur mu; hem kim bilir bu platform zamanla başka meraklı veya araştırmacıları da çeker!?

Mavi bayrağı, sucul bitkilerin kıyısına dikeyim mi? En azından biyolojik arıtma için aranan kriterleri konuşmuş oluruz diye düşünüyorum.

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 10:17   #16
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Konuyu üyeler tanışıyor bölümünden bu bölüme taşıdım.
İlgili adres; http://www.turcev.org.tr/turcev/hbr_turcev.asp#hb127 bu olabilir mi?

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 10:22   #17
Ağaç Dostu
 
Hunter07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 613
Sayın Saka inanın ilginize çok teşekkür ederim. Ancak bir maruzatim var. Her zaman bu siteye giremiyorum. Çalıştığım iş nedeni ile sürekli bilgisayar yanında duramama gibi sıkıntım var. Bu yüzden beklemeden cevap verme gibi şansım yok. Ama ilerde işlerim azalinca tekrar bu konuyu düşünelim. Sizinle ortak bir karar veririz. Teşekkür ederim.

Hunter07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 10:27   #18
Ağaç Dostu
 
Hunter07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 613
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aybala Mesajı Göster
Konuyu üyeler tanışıyor bölümünden bu bölüme taşıdım.
İlgili adres; http://www.turcev.org.tr/turcev/hbr_turcev.asp#hb127 bu olabilir mi?
sevgili aybala çok teşekür ederim.ben imkansızlıklar yüzünden ilgili adresi taşıyamamıştım bu sayfa bizim ana kaynağımız inanın çok mutlu oldum bu adresten herşeyi öğrenebilir sevgili üyelerimiz.

Hunter07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 10:51   #19
Ağaç Dostu
 
Hunter07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 613
2 litre sudan alınan analiz miktarları
numune alma şekli:2 saatlik kompozit
nüfus:10,000-100,000
KİMYASAL ANALİZLER
PARAMETRE ----- ANALİZ SONUÇLARI -- S.K.K.Y
pH ------ 8,1 - 6-9
BOİ,mg/l --- >10 - 50MG/l
KOİ,mg/l - 29 - 140mg/l
AKM,mg/l - 9 - 45 mg/l
*su kirliliği kontrol yönetmeliği deşarj standardı/31,12,2004 tarih ve 25687 sayılı resmi gazetenin 21.3 nolu tablosu.
bu standartlara uygun olur raporu belediye tarafından yapılırve deşarz standartlarına uygunluk raporu alındıktansonra deşarzı yapılmaktadır.uygun olanı budur bir kısa bilgi olarakdeğerleri ile yazdım ancak malesef türkiyede sulama suyu olarak kullanılmamakta olduğunu sanıyorum.

Hunter07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 11:25   #20
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HUNTER07 Mesajı Göster
Sayın Saka inanın ilginize çok teşekkür ederim. Ancak bir maruzatim var. Her zaman bu siteye giremiyorum. Çalıştığım iş nedeni ile sürekli bilgisayar yanında duramama gibi sıkıntım var. Bu yüzden beklemeden cevap verme gibi şansım yok. Ama ilerde işlerim azalinca tekrar bu konuyu düşünelim. Sizinle ortak bir karar veririz. Teşekkür ederim.
Rica ederim, ben civarlarda olamasam bile agaclar.net size her türlü işbirliği için burada... Daha önce de belirttiğim gibi, vakit bulabildiğiniz ölçüde ülkemiz için hayati sayılacak bu konuda bizleri bilgilendirmek için her türlü imkanımızdan yararlanabilirsiniz.

Turçev'in çalışmalarını, fakirce de olsa takip ediyorum, ancak ben malesef metinler arasında bazen kendimi kaybolmuş olarak buluyorum.. Bazen daha pragmatik sohbetler, bizler için çok daha öğretici ve faydalı oluyor. Bu sebeple sizlerin tecrübeleri ve esasa dair yaşanmışlıkları pek çoklarına rehber teşkil edecektir diye düşünüyorum. Bunları yazıya dökmek, ülke için büyük hayır olur.

Benim bildiğim, arıtma suyunun tarımsal alanda veya hayvancılıkta geri kazanımı için "sulak alan bitkileri ile arıtma" kritik bir önem taşıyor. Zira, çok fazla azot, fosfor ve karbon'u sucul bitkilere kullandırarak (köklerinden geçen arıtma suyu tabii olarak arıtılarak) suyu yeniden kullanılabilir bir forma getiriyorsunuz. Bunun için bildik yöntemler aslında sayfalarca göz korkutan kriterler içermesine rağmen suyu doğal yolunda akarken geçireceğiniz havuzcuklarda veya kanaletlerde sulak alan bitkilerinin üzerinden geçirmek.

Bu esneda, havuzlara giren ve çıkan su ölçüldüğünde suyun gerçekten yeniden kullanıma uygunluğunun sağlanabildiği görülüyor. Veya en azından doğaya geri verilecek suyun, kirliliğin radikal bir şekilde azaltılabildiği görülüyor.

Peki, hiç bir şey vardan yok olmayacağına göre, doğa için aşırı toksik sayılacak bu azot, fosfor nereye gidiyor diye düşünülebilir; bunun içinde yanıt hasat edilecek sucul bitkilerle doğal döngüye yeniden dahil edilmesi ile sanırım ifade edilebilir. Aslında benzer süreçleri sucul bitki akvaryumlarımızda daha iyi gözlemliyoruz, belki mavi bayrak almak için yapılacak işlerde doğaya ne kadar dostça davranıldığını göstermek için en kirli denen sudan numune alıp, içinde sulak alan bitkileri olan kaplardan geçirip, suyu yeniden ölçmek sureti ile çarpıcı sonuçlar daha net ortaya konulabilir.

Aslında kıyılarda yüzmek için gireceğimiz suyun kirliliğini araştırmak güzel ancak insan bir taraftan şunu da düşünmeden edemiyor!...

Köylerimizde malumdur, kuyu suyuları halen dahi en yaygın su kaynağıdır. Buralarda, evsel atıklar (köy yerinin lağımı, giderleri vs.) bu kuyu sularının bazen öyle yakınından geçer ki bu sebeple, sudaki patojenler ve yüksek azot bileşikleri aslında ne AB Standardını karşılar ne de insanlık standardını. Oysa hiç olmazsa toplu yerleşimlerin olduğu köy yerlerinde şöyle ortada havuz/lar olsa, buralara sulak alan bitkileri atılsa (bunların çok arsızları vardır, hasat etmekle başedemezsiniz) köy kullanım suyu doğaya geri verilmeden bu havuzlardan geçirilerek verilse, köyün delikanlıları ayda bir kez havuzdaki bitkileri hasat etse, o köy kendi kuyularından daha temiz su içebilecektir. Yani yapılacak iyileştirme, içinde su tutma kapasitesi olan bir çukur kaz (daha iyisi drenajı ayarlanabilen çimentolu bir havuz yap) içinden köyün atık suyunu geçir ve doğaya öyle ver. Bu kadar. Lakin gel gör ki, köy yerlerinin çoğunda ne internet var, nede buralarda yazılıp çizilenleri okuyabiliyorlar.

Gerçi şu da söylenebilir, " köy yerinde çocukların yanakları al al, nur topu gibiler, ayakları yalın, başları açık ne hasta olurlar ne birşey.. Biz şehirde, RO veya temiz su içiyoruz da ne oluyor!?.. " O vakit, kitleniyoruz işte.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 12:35   #21
Ağaç Dostu
 
Hunter07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 613
Sayın Saka bütün bu yazdıkarınıza katılıyor ve sizi tebrik etmeden kendimi alamıyorum .Biz varolanı tüketmeye okadar alışmışız ki arıtma sularını kullanmak şöyle dursun doğal kaynaklarımızı bile israf derecesine varan kullanımlarla kendi yaşam alanlarımızı kendimiz bitiriyoruz.

doğa bize öyle bonkör davranmışki yok yok memleketimizde, çünki dünyanın iyi bir bölgesinde konuşlanmışız. bazen düşünmeden alamıyorum kendimi ya çölde **** kutuplarda bir yerde dünyaya gelseydik acaba bu kadar sakin bu kadar kayıtsız kalabilir miydik.

Doğrusunu söylemek gerekirse doğru olduğunu bildiğimiz şey bile en yanlışları içinde barındırıyor.atık su değerlendirmesi,atık yağ,atık pil,çöp ayrıştırması ve geri dönüşüm çalışmaları gibi birçok konuda elimizden geleni yaparak yarınlara daha yaşanabilir bir çevre bırakmak azmi ve kararlılığı hepimizin düsturu olmalıdır.çocuklarımıza yok olmuş birsürü mahlukat ve toplumları bu gün kitaplardan gösterdiğimiz gibi umarım yarında bizlerin yaşadığı doğa güzelliklerini birileri çocuklarına kitaptan değil gerçek olarak göstersinler.

ÇEVREMİZİ YAŞATALIM
TEMİZ ÇEVRE TEMİZ TOPLUM İÇİN EL ELE.
saygılarımla.

Hunter07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 14:29   #22
Ağaç Dostu
 
Hunter07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 613
Aritma Sularinin Geri Kazanimi

Son yıllarda gelişen teknoloji ile bitkilerle suyun temizlenmesi önem kazanmıştır.su mercimeği ve benzer bitkilerle azot ve fosfor giderimi yapmak mümkün.

Suyun alıcı ortama bırakılmadan atık suyun olası ekolojik olumsuzluklarının önlenebilmesi için biyolojik arıtma atıksu tesislerinde işlem görmesi,klorlama ve filtreleme işlemleri eksiksiz yapılması ve su çıkışı değerlerinin yönetmeliklere uygun olması gerekmektedir.

Elde edilen bu sularla primier ürünlerin sulaması yerine(sebzeve meyveler) insan beslenmesinde kullanılmayan bitkilerde (golf ve futbol sahaları,peyzaj) alanlarında kullanılabilir.

Bu şekilde doğal su kaynaklarının kirlenmesi,kullanım ve içme sularının daha az sarfedilmesi ile ekonomik kazanca dönmesi sağlanır.

Hunter07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2007, 20:59   #23
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Bunlar güzel ve faydalı bilgiler, siz vakit buldukça devam edin.. Biz uygun yere zamanla taşırız. Bu sayede ilerde ilgi duyanlar daha kolay ulaşabilir hale gelir.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 03:21   #24
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
Kuraklık endişesi!

Yeterli yağışların olmaması hayvancılığı bile olumsuz etkiliyor. Beslenme maliyetleri artacağı için kesilemeyecek hayvanlar bile kesilmeye başlandı.


Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve birçok bölgede yeterli yağışların olmaması kuraklık endişesini artırıyor. Yağışların normalin altında olmasının yanında gece-gündüz arasındaki sıcaklık farklarının bazı bölgelerde çok yüksek seyretmesi ve sıcak havalara aldanıp yeşermeye başlayan ürünlerin de muhtemel bir don tehlikesi ile karşı karşıya kalacak olmaları, kuraklığın boyutlarını daha da artırabilir.
Kuraklığın bu şekilde devam etmesi durumunda hayvancılık ta büyük bir darbe yiyecek. Yağışların mevsim şartlarının altında devam etmesi durumunda yem fiyatlarının spekülasyonlara açık bir duruma gelmesinden kaygılanılırken, bu durumda et fiyatlarının anormal bir şekilde artmasından endişeleniliyor.
Uzmanlar, genel anlamda tarımsal kuraklıktan söz etmenin henüz erken olduğu belirtmelerine rağmen, iklim şartlarının bu yıl buğday üretimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor. Çukurova?da sıkıntının şimdiden kendisini göstermeye başladığı belirtilirken, Osmaniye ve Gaziantep yöresinde tohumların bozulmaya başlamasından dolayı hububat üretiminde rokolte düşüşlerinin yüzde 75?lere ulaşabileceği kaydediliyor. Orta Anadolu ve Trakya?da ise toprağın nemliliği açısından şimdilik bir sorun görünmese de bu bölgelerin de Mart-Nisan aylarında don olayını yaşama tehlikesi bulunduğu ifade ediliyor.

TZOB acil önlem alınmasını istedi
Meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüşmesi olasılığını bilim çevreleri ile dikkatli bir şekilde takip eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımsal kuraklığın önüne geçilebilmesi için acil olarak alınması gereken bazı önlemlere dikkat çekiyor.
Buna göre; ?Kuraklık olayının, ?Ulusal Kuraklık Önleme Merkezi? oluşturularak bu merkezden sürekli izlenmesi gerekiyor. Su toplama havzalarında ?su yönetim birimleri? kurulmalı. Gerektiğinde havzalar arası su transferi için planlar hazırlanmalı. Su Konseyi kurulmalı ve suyun rasyonel ve etkili bir şekilde kullanımı için ?Su Yasası? çıkarılmalı. Bu yasa ile gerektiğinde suyun akılcı kullanımı kısıtlamaya gitme, sulama randımanlarının yükseltilmesi ve benzeri önlemler düzenlenmeli. Su kullanımı konusunda üreticilerin eğitimine önem verilmeli. Damla sulama sistemi gibi tasarruflu su kullanımı için üreticilerimiz teşvik edilmeli.?

Et fiyatları Nisan ayında yükselebilir
Şalvarlı Et Yönetim Kurulu Başkanı Abuzer Gök, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı değerlendirmede yeterli yağışların olmamasından dolayı özellikle buğday ve arpa fiyatlarının artmasından endişelendiklerini belirterek, ?Mevsim şartları bu şekilde devam ederse yem fiyatları da ister istemez artacak. Bu da zaten pahalı olan et fiyatlarının daha da artmasını beraberinde getirecek? dedi.
Kuraklığın bu şekilde devam etmesi halinde hayvancılığın büyük bir yara alacağını vurgulayan Gök, üreticilerin şimdiden ufak hayvanları keserek elinden çıkarmaya başladığını kaydetti. ?Beslendiğinde 300 kg et verecek bir büyükbaş hayvan, beslenme maliyetleri artacağı endişesinden dolayı hemen kesiliyor. İleriye dönük ciddi kayıplara neden olacak? diye konuştu.

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2007, 13:58   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Galeri: 2
WWF-Türkiye Su Kampanyası

WWF-Türkiye'nin başlatmış olduğu Su Kampanyası'nın tanıtım animasyonunu buradan izleyebilirsiniz.

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2007, 03:57   #26
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
Ufuk SÖYLEMEZ


30 Ocak 2007 Salı

Acilen Su Zirvesi toplanmalı!
Kanal B de tarafımdan hazırlanıp yönetilen Ekonomi ve İnsan isimli TV programının bu haftaki konuğu, 4 milyonu aşkın üreticilerimizin üye olduğu Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar'dı.

705 ilçede, 40.000'i aşkın köyde delege, üye ve örgütleri bulunan Büyük Atatürkün deyişiyle

' Milletin efendisi' olan üreticiler oldukça sıkıntılı.

Enflasyon kadar dahi artmayan ürün fiyatlarıyla, adeta düşen enflasyonun bedelini üstlenen giderek yoksullaşan bir tarım gerçeği ile karşı karşıyayız.

Medyada sabah akşam kafasına bir kova jöle sürmüş, holding sözcüleri ve yeni yetme sözde piyasa profesyonelleri borsa çıktı, döviz düştü diye 300 kelime ile sınırlı sözde ekonomi yorum ve analizleri yapıyorlar.

Üretimi, tarımdaki milyonlarca çalışanın sıkıntılarını, köyden kente göçün dramatik olası sonuçlarını, yaşanan susuzluğun yol açtığı kuraklık ve bunun ekonomiye etkilerini, nedense mümtaz ekonomi medyamız görmezden geliyor, yok sayıyor ve IMF ve AB ezberi dışında pek bir şey söyleyemiyorlar.

Her neyse, TZOB Başkanı Sn Şemsi Bayraktar bu programda çok önemli bir öneriyi ortaya koydu.,

Acilen bir su konseyi oluşturulması ve susuzluk kuraklık nedeniyle yaşanan olağanüstü halin nasıl aşılacağını, en az zarar ve tahribatla bu sıkıntıdan nasıl kurtulunabileceğini tartışacak bir su zirvesi toplanması gereğinden bahsetti.

Gerçekten de son yılların en kurak, en sıcak en yağışsız aylarını geçiriyoruz.

Örneğin Ankara'ya, Adana'ya, Yozgat'a, Konya'ya günlerdir ciddi bir yağış yağmaması son derecede şaşırtıcı. Zaten su kıtlığı çeken ülkeler kategorisinde olan Türkiye ciddi bir sorunla karşı karşıya.

Küresel ısınmanın çok erken uyarıları ile mi karşı karşıyayız diye düşünmeden edemiyor insan.

Ama 2007 yılı bundan sonra yağışlar başlasa bile üretim ve verimlilik açısından kayıp yıl olacağa benziyor.

Bu sadece çiftçilerin üretimlerini değil, tüketicileri ve tüm toplumu etkileyecek bir maliyet ve yoksulluk anlamına geliyor.

AKP iktidarı sadece her şey yolunda mesajı vererek bizleri psikolojik olarak rahatlatmak dışında, etkin bir önlem arayışı ve çaba içinde görünmüyor.

Türkiye?de vakit geçirmeden acil bir "su zirvesi" toplanması, kurutulan göllerin , sazlıkların yeniden sulak hale getirilmesi, yeni kanallar açılması, suyun tasarruflu kullanılması için tedbirler alınması ve kampanya başlatılması, çok su isteyen ürünler yerine diğerlerinin teşviki ,su kaynaklarının kirletilmesinin önüne geçilmesini sağlayacak tedbirlerin uygulamaya konulması gibi bir dizi tedbir alınması gerekiyor.

Bu devletin ve siyasi iktidarın tek başına yapabileceği bir iş değil, Sivil toplum örgütlerinin, üniversitenin, vatandaşın da etkin ve bilinçli katılımı ile hayata geçirilebilecek bir konu.

Derhal bir "su konseyi" oluşturulması ve acil bir "su zirvesi" düzenlenmesi için barajların kuruması, kamuoyunun ümitsizliğe kapılması, su kesintilerinin başlaması; yokluk ve kıtlığın kapıya dayanması mı gerekiyor acaba?

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 14:52   #27
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Susuzluk, derilerimiz buruşacak, göz çevresi çukurlaşak, tansiyon düşecek, delirium belirtileri ile son hadda geleceğiz..


http://rapidshare.com/files/20667159/SUSUZLUK.pps.html

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2007, 19:10   #28
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Meriç Nehri’nden su getirme planı
12 Mart 2007


Hürriyet
Hasan AY

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da gelecekte su sıkıntısı yaşanmaması için rotayı Bulgaristan’a çevirerek, Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde düşünülen çalışmayı gündeme getirdi.

Türk ve Bulgar hükümetinin Meriç Nehri’nin taşkınlarını önlemek amacıyla bir çalışma yaptığını söyleyen Topbaş, "Nehir üzerine baraj yapılacak. Buradan boru hattıyla Istırancalar’daki barajlarımıza bağlantı yaparak yeni bir su rezervi oluşturabiliriz. Fikir aşamasında, uygulanabilirliğini araştırıyoruz" dedi. Konuyu Başbakan’a açtığını söyleyen Topbaş, "Şu an su problemi yok, ama geleceği de düşünmek zorundayız" diye konuştu. Şu anda İstanbul’daki barajların yüzde 53,91’i dolu.

Bir yıl önce ise;

Alıntı:
Yalçın BAYER
hürriyet /15/mart/2006

Meriç neden taşsın
Edirne yılda üç kez sular altında kalıyor, biz ise bir çözüm üretemiyoruz.
İşte ayakları yere basan projeler:
Ama önce dün bizi telefonla arayan inşaat mühendisi ve eski siyasetçi Yalçın Koçak, Edirne’deki su baskınlarını TV’lerde görünce,isyan ettiğini söylüyor.

"Şu Meriç, son 30-40 yıldır taşar; binlerce dönüm arazi sular altında kalır. Tarihi eserlerimiz perişan olur; milyonlarca dolar zarar meydana gelir. Yazları ise sığlaşan yatakta su kalmaz; bu kez çeltik alanlarını sulamak için Bulgaristan’dan para ile su alırız."

Peki çözüm!

MERİÇ’İN KUM-ÇAKILI

Koçak ilginç bir öneride bulunuyor:

"Dere yataklarını ıslah etmek, tarım alanlarını sulamak devletin başlıca görevlerinden biri değil midir? Meriç’in yatağı yıllardır temizlenmiyor. Bu, fotoğrafın bütününü gören bir beynin işidir. 150 kilometreyi bulan Meriç’in yatağında ’granülometri’ malzeme diye bilinen harika sayılabilecek kum ve çakıl bulunmaktadır. Suyu görenler, suyun altını görmezlerse sel de olur, taşkın da...

İstanbul’da depreme dayanıklı konut üretebilmek için bu malzemeye şiddetle ihtiyaç vardır. Bu malzeme ’dere kumu’ olduğundan kaliteli beton dökümünde en gerekli malzemedir. Deprem yönetmeliğine de uygundur. Devletin bir görevi de, sağlam inşaat yaptırmaktır.

İSTANBUL-EDİRNE SU YOLU NEDEN OLMASIN

Bilir misiniz, Meriç Nehri’nin Edirne Köprübaşı kesiminde kurulu eski bir iskele vardır. Geçmişte yandan çarklı teknelerin, İstanbul’dan Çanakkale Boğazı’nı geçip Saroz’dan Meriç’e girip Edirne’ye gidip geldikleri bilinir.

Vurgulamak istediğim; Meriç’in yatağı temizlenip bu malzemenin İstanbul’a taşınmasıdır. Dağdan, ormandan, tarladan kum-çakıl çıkarılarak İstanbul’un ekolojisi perişan ediliyor, biz ise seyrediyoruz. Bunu değerlendirmek zor bir iş değildir; yeter ki bir proje geliştirilsin."

Peki bu projenin kaynağı nereden sağlanabilir?



Milyonlarca yıllık meriç nehri neden 30-40 yıldır taşıyor?

Milyonlarca yıldır oluşmuş kum ve çakılın, kurumamış bir nehirden çıkarılması nasıl bir sonuç doğurur?

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2007, 11:11   #29
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Su tasarrufu icin

Su tasarrufu için super bir yontem:
Bu yıl kış, oldukca kurak geçiyor...
Yağıslar son yılların en düşük seviyesinde kaldı.
Ankara'da 3, İstanbul'da 8 aylık su rezervinin kaldığı ve yakında
kesintilerin başlayacağı konuşuluyor.
İnanılmayacak kadar basit bir tasarruf yöntemi var:
Rezervuarlar 4-5 litre su alıyor.
Rezervuardan akan su 3 litre olsa da aynı işi görüyor.
Üstelik rezervuar ve samandira ayarlari ile hiç oynamadan.
Rezervuarin icine 1,5 litrelik DOLU bir pet şise koyun.
Her sifon çekişte 1.5 litre tasarruf etmiş oluyorsunuz !
Bunu milyonlarla çarpın.
Sağlanan su tasarrufunun miktarı hayret verici boyuta ulaşacaktır.
Şimdi...
Bu maili dağitin dağıtabildiginiz kadar. Su tasarrufuna katkınız olsun.

Prof. Dr. Erol GüNTEKiN

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2007, 14:18   #30
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
DSİ Genel Müdürlüğü ile Dünya Su Konseyi iş birliğinde, 65 ülkeden 800 bilim adamı, araştırmacı ve devlet yetkililerinin iştiraki ile su kaynaklarının korunması, yönetimi ve taşkın zararlarının önlenmesi konularını işleyen aynı zamanda 5. Dünya Su Forumu’na hazırlık özelliği taşıyan,

DÜNYA SU GÜNÜ KUTLAMALARI ile ULUSLARARASI NEHİR HAVZALARI YÖNETİMİ KONGRESİ ve SERGİSİ

22 – 24 MART 2007 tarihleri arasında ANTALYA’da gerçekleştirilecektir.
Başbakanımız Sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Dr. M. HİLMİ GÜLER’in teşrifleriyle 22 Mart 2007 tarihinde açılışı yapılacak olan Kongreye bütün basın mensuplarımız davetlidir.

TARİH : 22 – 24 Mart 2007
AÇILIŞ : 22 Mart 2007 Saat 10.00
YER : Gloria Golf Resort Hotel
Belek, Antalya – TÜRKİYE DSİ Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği
İnönü Bulvarı R/7 Yücetepe 06100 ANKARA
Telefon: (0 312) 419 99 57 Faks: (0 312) 418 34 12
E – Posta: basin@dsi.gov.tr Elektronik Ağ: www.dsi.gov.tr
YER : Gloria Golf Resort Hotel, ironi diye buna denir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024