agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-05-2009, 11:55   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Zeytincilik Kanunu ve değişiklik teklifi

ZEYTİNCİLİĞİN ISLAHI VE YABANİLERİNİN AŞILATTIRILMASI HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası: 3573
Kanun Kabul Tarihi: 26/01/1939
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 07/02/1939
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 4126

Madde 1 - Alelümum aşılı zeytinlerin bakım, tımar ve toplanma ve sıklarının kökletme ve yeniden fidan dikme suretile meydana getirilecek zeytinliklerin tesis ve yetiştirme, yabani zeytinliklerin açma ve aşılama işleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığının direktifi altında yapılır.

Madde 2 - (Değişik madde: 28/02/1995 - 4086/1 md.)
Orman sınırları dışında bulunan ve Devletin hüküm ve tasarrufunda olan yabani zeytinlik, Antep fıstığı ve harnupluklar ve her nevi sakız nevileri ile orman sınırları dışında olup da 17/10/1983 tarih ve 2924 sayılı Kanun kapsamında bulunamayan zeytin yetiştirmeyi elverişli fundalık ve makilikler Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca tespit edilip haritalanır.

Madde 3 - (Değişik madde: 28/02/1995 - 4086/2 md.)
Yukarıdaki madde gereğince tespit edilen alanlar yerel koşullar dikkate alınmak suretiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenecek esaslara göre en az 25 dönümlük parseller halinde parsellenir ve bilinen araçlarla ilan edilir.
Bu alanlarda yabani zeytin, fıstıklık ve harnupluk ile sakız nevileri olan menengiç, buttum, yabani sakız, Filistin sakızı ağaçlarını aşılayıp ytiştirecekler ile zeytin yetiştirmeye elverişli fundalık ve makilik alanlarca gerekli temizlemeyi yapıp zeytin dikim alanları meydana getirecekler, dilekçe ile arazinin bulunduğu en büyük mülki amire başvururlar. Başvuranlar arasında Bakanlıkça belirlenecek esas ve öncelik sırasına göre seçilen kişilerden, bu işlemleri yerine getireceklerine dair bir yükümlülük belgesi alınır. Fidan dikecek olanlara devletçe maliyet bedeli üzerinden zeytin fidanı sağlanır.
Beş yıl süre ile taşınmazın gayesine uygun olarak kullanıldığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca tespit edilenlere mahallin en büyük mülki amiri tarafından tapuları devredilir. Bu yolla verilen taşınmazlar hiç bir şekilde veriliş amacı dışında kullanılamaz. Bu taşınmazlar; miras dahil hiç bir şekilde bölünemez, veriliş tarihindeki yüzölçümü hiç bir şekilde küçültülemez. Aksi takdirde Hazinece geri alınar. Bu hususlarda taşınmaz siciline gerekli şerh verilir.
Bu maddeye göre verilen süre içinde aşılama, temizleme, dikim ve bakım işlemleri yapılmamış olursa verilen izin Bakanlıkça resen iptal edilir.

Madde 4 - (Mülga madde: 28/02/1995 - 4086/8 md.)
Madde 5 - (Mülga madde: 28/02/1995 - 4086/8 md.)
Madde 6 - (Mülga madde: 28/02/1995 - 4086/8 md.)

Madde 7 - Birinci derece askeri memnu mıntakalarda bulunan aşılı zeytinlerin bakım, yabani zeytinlerin aşılanması işleri zeytin bakım teşkilatının vereceği talimat altında mahallin askeri makamlarınca yaptırılır.

Madde 8 - Devlet malı zeytinliklerden aşılanmak üzere bir şahsa veya şirkete veya köylüler manevi şahsiyetlerine verilecek yabani zeytinlik sahası yirmi hektardan yukarı olamaz. Ancak aldığı sahayı vekaletçe tayin edilecek müddet içinde mahsuldar hale getirenlere müracaatları takdirinde aynı miktarda yeni parçalar verilir. Bu tevziatta evvela toprak sahibi olmıyanlar, sonra en yakın köylüler ile küçük çiftçiler tercih olunur. İcabında bu yirmi hektar miktar İcra Vekilleri Heyeti karariyle tezyit edilebilir.

Madde 9 - Dekar başına on beş ağaçtan fazla ve on ağaçtan aşağı olmamak üzere yabani zeytinlikleri aşılı bir hale getirmeyi taahhüt edenlere Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasınca, mevzuatı dairesinde ve kanunun 10, 28 inci maddeleri hükümlerine göre, ağaç başına bir liraya kadar kredi verilir.

Madde 10 - Bankaca ikraz edilecek paranın birinci kısmı arazi tamamen temizlenip delicelerin aşılanmağa elverişli bir hale getirildiği hakkındaki zeytin bakım memuru raporuna müsteniden, ikinci kısmı da yapılan aşının yüzde doksan muvaffak olduğu yine memur raporile tesbit edilmek şartiyle aşının tatbikından bir sene sonra verilir.

Madde 11 -
Aldığı arazi parçasını açıp deliceleri aşıya hazır bir hale getirerek Ziraat Bankasından ilk taksiti alıpta o mevsimde aşı işini bitiremeyenlerden bankadan aldıkları para faizile beraber, bankanın zirai alacaklarının tahsili yolundaki usulüne tevfikan istirdat olunur ve tapu da iptal edilir.


Madde 12 -
Aşılı zeytinliklerin bakım işleri için zeytin müstahsillerine mahsulün satış mevsiminde ödenmek üzere Ziraat Bankasınca kısa vadeli ikraz yapılır.


Madde 13 -
Muayyen kıtadaki zeytinliklerde toprak ve ağaçlar ayrı ayrı hakiki veya hükmi şahıslara ait olduğu takdirde arazinin kıymeti yüksek ise toprak sahibine, ağaç kıymeti daha fazla ise bunun sahibine diğerinin malını satın alması teklif edilir. Her iki taraf da reddettikleri takdirde arazi Hükümetçe kıymetlerine nazaran aralarında taksim edilerek tapuya bağlanır.


malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 11:55   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Madde 14 - (Değişik madde: 28/02/1995 - 4086/3 md.)
Zeytinliklere her çeşit hayvan sokulması, yerleşim sahaları hariç, zeytin sahalarına en az bir kilometre yakınlıkta koyun ve keçi ağılı yapılması yasaktır.
Ancak çift sürme ve nakliyatta kullanılan hayvanlara ağızlık takılması şartıyla müsaade edilir.
(Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./97.mad) Bu hükme aykırı hareket edenler hakkında zarar görenin şikâyeti üzerine üç aya kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Çiftçi mallarını korumakla yükümlü bulunanlarca düzenlenen tutanaklar aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir.

Madde 15 -
Beş yüz ağaçtan aşağı olmamak üzere yabani zeytin aşılıyanlara veya aşılı zeytinlerinin bakım işlerini en iyi yapanlara Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca takdir edilecek miktarda nakti mükafat verilir.


Madde 16 -
Fenni budama aletlerile aşı takımlarının zeytin müstahsilleri arasında yayılabilmesi için budama ustalarile ehil müstahsillere Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca meccanen budama aşı takımı ve levazımı verilebilir.


Madde 17 -
(Değişik madde: 28/02/1995 - 4086/4 md.)

Devlet zeytinciliğin ıslahı, yeni zeytin dikim alanlarının tespiti, zeytin dikim ve yetiştirilmesinin teşviki ile verimin artırılması, hastalık ve zararlılarla mücadele ile ürün elde etmekte masrafları azaltıcı araç ve gereçlerin imal ve ithalinde gerekli kolaylıkları sağlar.
Zeytinlik bölgelerin il veya ilçelerinde zeytin hastalık ve zararlıları ile mücadele amacı ile 1580 sayılı Kanun hükümleri dairesinde birlikte kurulur. Zararlılarla mücadelede Devlet birliklere gerekli araç, gereç ve finans kaynaklarını sağlar ve bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yeterli eleman görevlendirilir. Ürünün elde edilmesinden sonra üretici birlikçe tespit edilecek payına isabet eden mücadele giderini öder. Ödemeyen üreticiden amme alacağının tahsiline dair usul ve esaslarla bu pay birlikte tahsil edilir.
(Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./98.mad) Yukarıdaki fıkra gereğince kurulacak birliklerin kuruluş ve çalışma esasları ile zeytinliklerin bakımı Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca üç ay içinde hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. Belirlenecek bu kurallara göre zeytinliklerine bakmayan üreticiye ağaç başına on Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Madde 18 -
(Mülga madde: 28/02/1995 - 4086/8 md.)


Madde 19 -
Alelümum el, hayvan ve makine kuvvetile işleyen yağhane ve zeytinyağı fabrikalarında ve salamura zeytinciliğinde yüksek vasıflı zeytinyağı ve salamura zeytin tanesi istihsal edilebilmesi için alınması lazımgelen telkinci ve öğretici tedbirleri almağa Ziraat Vekaleti salahiyetlidir.


Madde 20 -
(Değişik madde: 28/02/1995 - 4086/5 md.)

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.
(Değişik fıkra: 23/01/2008-5728 S.K./99.mad) Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması hâlinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına altmış Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Bu Kanunun yayımından önce zeytinlik alanlarına ilişkin kesinleşmiş imar planları geçerlidir.

Madde 21-
(Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./100.mad)

Bu Kanun hükümlerine göre idarî para cezasına karar vermeye mahallî mülkî amir yetkilidir.

Madde 22 -
Zeytin ve zeytinyağ standardı için İktisat Vekaletinin talebi ile zeytin bakım teşkilatına daimi vazife verilebilir.


Madde 23 -
(Mülga madde: 28/02/1995 - 4086/8 md.)


Madde 24 -
Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.


Madde 25 -
Bu kanun hükümlerini Adliye, Dahiliye, İktisat ve Ziraat Vekilleri yerine getirir.


www.mevzuat.adalet.gov.tr

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 11:56   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
YASANIN ŞİMDİKİ HALİ
Alıntı:
Madde 20
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.


YASADA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ
Alıntı:
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak bu sahalarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknik önlemi almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri ile DİĞER İŞLETME VE TESİSLER yapılabilir ve işletilebilir.
Zeytincilikle alakası olmayan vekiller, zeytin tarımını yok etmek için yasada değişiklik yapmak istiyor.
Anayasa Mahkemesi’nin 5177 sayılı Maden Yasası’nın bazı maddelerini iptal etmesinin ardından maden tekelleri yeni arayışlara girdiler. Hükümet üzerinde yoğun bir baskı oluşturdukları bilinen madenci lobisi, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını adeta önlerine gelen bir fırsat gibi değerlendirme çabası içerisinde. Maden lobilerinin ilk hedefleri ise yıllardır bir türlü aşamadıkları Zeytincilik Kanunu.

Bir grup milletvekili, Zeytin Yasası’nda değişiklik yapılması için 6 Mayıs 2009’da TBMM Başkanlığı’na teklif verdi. Teklif, Tarım Komisyonu Başkanı AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, AKP Adana Milletvekili Haluk Özdalga ve AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy tarafından verildi.

Teklifi veren milletvekillerinin seçildikleri kentlerin hiçbirinde zeytincilik yapılmaması da dikkat çekici. Yasadaki değişikliğin kılıfının ise Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde gerçekleştirilmesi düşünülen bir proje olması planlanıyor.

ZEYTİNİN ÖLÜM FERMANI

Hayat Televizyonu’nda yayınlanan Çepeçevre Yaşam programının Zeytincilik Kanunu’nda yapılmak istenen bu değişiklikle ilgili çekimlerine katılan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, değişiklik önerisinin anayurdu Anadolu olan zeytinciliğin Türkiye’deki ölüm fermanı olduğunu söyledi.
Narin, gelinen noktanın ülkenin son yıllardaki yağma, işgal ve talanı ile ilgili olduğuna dikkat çekti.

ÖNERİ 5-6 SATIRLIK AMA...

Madencilerin Maden Kanunu’nu yeniden çıkarmak gibi bir kaygı içerisine girdiklerini aktaran Narin, Zeytincilik Kanunu’nu değiştirmek istemelerinin de bu düşüncenin bir ürünü olduğunu söyledi. Türkiye’deki madencilerin lobisi olan Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği’nin Tarım Bakanlığı’na, “eğer madenler işletilecek olursa bunun zeytinlik alanlara toz-toprak vs. etkisinin bilimsel olarak araştırılması” gibi bir proje ile gittiğini aktaran Narin, bakanlığın da bunu ‘gereğinin yapılması için’ Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’ne havale ettiğini kaydetti. Enstitüde yapılan toplantıya katılan Narin şunları söyledi: “Bornova Zeytincilik Enstitüsü, zeytinciliğin ortadan kaldırılması gibi stratejik bir planın parçası yapılmak isteniyor. Toplantıda UZZK olarak bunun tartışılmasının dahi bilimin varlık nedenleri ile çelişeceğini söyledik” diye konuştu. Bu yasa değişikliğine TARİŞ, Marmara Birlik gibi önemli zeytinci kurumların da karşı çıktığını dile getiren Narin, “Türkiye’deki zeytinciliğin idam fermanıdır bu 5-6 satırdan oluşan değişiklik tasarısı” dedi.

EGE ZEYTİNCİLİK BÖLGESİ OLMALI

Programın bir diğer konuğu ise halen zeytincilikle uğraşan Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın idi. Zeytinyağının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Taşkın, bu gerçeklik göz önündeyken ülkedeki zeytinciliğin önüne engeller çıkartılmasını ‘son derece saçma’ olarak yorumladı. Taşkın, zeytinciliğin ülkeye ekonomik olarak da çok önemli bir girdi sağladığını kaydederek, yasada yapılmak istenen değişikliğin ‘bindiği dalı kesmek’ anlamına geleceğini söyledi. Taşkın, “Ege ve ülkemiz bir zeytin bölgesi olmalıdır. Zaten tarihten bu yana böyleydi ve zeytinin anavatanı da buralardır” dedi.

Özer Akdemir
(İzmir/EVRENSEL)

Eposta ile gelen bir duyurudan...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 12:23   #4
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Politika yapmayı ehil ellere bırakacak, olması gereken disiplinli/denetimli sistemi kurmadıkça başımız çok ağrıyacak. Partilere kalite belgesi gerek.

Zeytin yetişmeyen bölgelerin parlak zekalı vekillerini daha önce neden meclise sokamadık. Bayağı hata etmişiz. Vay bee...

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 16:04   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Alıntı:
Madde 20
Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.
Kanun yıllardır bu halde idi de ne oldu? Edremit Körfezinde bulunan kireç fabrikaları kapatıldı mı? Hayır. Yöneticilerimizde bu kanunların yararına inanmadığı için Zeytin Ağaçlarının yok edilmesine gözyumuyorlar.

Mühim olan kanun yapmak değil uygulamaktır. Bu güne kadar her hükümet bu işlere gözyumdu. Akp veya başka partiyle alakalı değil. Kim gelirse aynı vurdumduymazlık sürüyor.

Önce Valilik sonra Kaymakamlık görev yapmalı ki kanunlar uygulanabilsin. Körfezde bulunan kireç fabrikalarının dumanlarını Kaymakam hiç görmemiş mi? Peki Zeytinciler hiç eylem yapıp kaymakamlığa yürümüşler mi? Hayır. Öyleyse seslerini duyurmalarının zamanı gelmiş de geçiyor. Kanunların uygulanmasından kaymakam kadar vatandaş da sorumludur.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 16:46   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Kanun yıllardır bu halde idi de ne oldu? Edremit Körfezinde bulunan kireç fabrikaları kapatıldı mı? Hayır.
Demek ki bu kadarı yetmiyor. Yetse idi bu değişikliğe neden gerek duyuldu?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 19:46   #7
Ağaç Dostu
 
erdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 150
Bandırma, Erdek, Edincik gibi yöreler de zeytincilikle uğraşıyor.
Bandırma ve Biga'ya kömürle çalışan elektrik santrallarının kurulması planlanıyor.
Kanunun değiştirilmesi istenen kısmına dikkat çekmek istiyorum. "yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri ile DİĞER İŞLETME VE TESİSLER yapılabilir ve işletilebilir."

erdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2009, 11:44   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Alıntı:
Demek ki bu kadarı yetmiyor. Yetse idi bu değişikliğe neden gerek duyuldu?
Sn. malina,

Anlatmak istediğim zaten bu. Eğer Zeytinlikleri korumak istiyorsak yeterli kanun var. Sadece uygulanması yeter. Eğer uygulanmayacaksa 300 kanun da yapsanız yetmeyecektir.

Uygulanmayacak kanunları çıkararak hiçbirşey korunamaz.

Edremit Kaymakamlığı ve Balıkesir Valiliği, körfezdeki Zeytinleri tehdit eden işletmelere neden izin verdiler? Eğer izin vermedilerse, Zeytinliklerin içinde bulunan ve kara kara dumanlar çıkaran bu fabrikalar nasıl çalışabiliyor?

Soruyu başka türlü de sorabiliriz. Yapılanma ve çalışma izinleri reddedilen işletmeler hangi kanun bahane edilerek geri çevriliyor? Neden?

Bu soruların cevaplarını bulduğumuzda sistemin bir o yana bir bu yana yalpalayabilecek kadar muğlak yöneticiler ile dolu olduğunu görüyoruz. Bu yalpalamalar da siyasete kendini beğendirmek isteyen yöneticilerden kaynaklanıyor.

Herkes uysa, kanunlarımız yeter de artar. Ama bence mahsuru yok. Bakalım kahraman yöneticilerimiz, siyasilere rağmen yenisini uygulayabilecekler mi?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2009, 12:17   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Herkes uysa, kanunlarımız yeter de artar.
Sanki konunun esasını tam anlayamamış gibisiniz... Yukarıdaki cümle ile yeni duruma cevap verilmiş olmuyor. Daha önce kesin bir yasak varken (uyulup uyulmadığı başka bir tartışma konusu) şimdi duruma bakın, izin verin deniyor.

Yani eskiden kanuna uymayı esas alan kişilerin bile işi zorlaşmıyor mu? Bu bağlamda aşağıdaki cümleyi anlamakta zorlanıyorum. Ben mi konuyu yanlış anlıyorum?

Alıntı:
Ama bence mahsuru yok. Bakalım kahraman yöneticilerimiz, siyasilere rağmen yenisini uygulayabilecekler mi?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 09:35   #10
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Değişiklik teklifini veren muhteremler diyor ki;

Biz öyle mükemmel insanların çalıştığı (gökten zembille indirilmiş ve halkımıza lutfedilmiş) bir Tarım ve Köyişleri bakanlığına sahibiz ki onlar izin verirse ağaçlara/doğaya hiç zarar vermeyecek:

- zeytin tesisleri kurulur,
- tarımsal sanayii işletmeleri kurulur,
- güneş,rüzgar ve termal enerji tesisleri kurulur,
- diğer, yandaş madencilik, tesisler kurulur.

Kaz dağları ve Efem çukuru ağaç katliamlarını yapanlar uzaylılar mı ki...

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2009, 16:58   #11
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Herşey öyle garip ki.

Şu anda Altınoluktayım ve hertarafa pankartlar asılıyor Zeytincilik kanununun çıkarılmasına muhalefet ediyorlar. Kim mi Gümçed başkanlığında diğer sivil toplum kuruluşları. Peki başkanı kim? Zamanında Altınolukta bulunan Zeytin Ağaçlarının kesilip yerlerine villa yapanlara göz yuman başkan vekili.

İşte hayat böyledir bir dönem mimarlık yaparsın, bir dönem Ağaçları kesip yerine site veya villa yapanlara ruhsat verirsin. Sonra bir gün de gelip Zeytinleri korumak için ortaya çıkarsın.

Daha önce aklınız neredeymiş?

Altınoluk-Edremit arasında en az kanuna aykırı çalışan 6 adet fabrika, beton fabrikası, Kireç fabrikası var. Yetkililer acaba duyar mı?

Saygılar


Düzenleyen Oğuz Karsan : 31-08-2009 saat 12:38
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024