agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2009, 22:13   #1
Ağaç Dostu
 
Yağız59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
En geç 2020 de Su Savaşı çıkabilir

The Guardian Gazetesi 20.03.2009
The Guardian gazetesinde su ve enerji sıkıntısı ile ilgili bir haber yer alıyor.

Haber şöyle devam ediyor: İngiltere'de hükümetin bilim konularındaki baş danışmanı Profesör John Beddington gıda, enerji ve su sıkıntısının biraraya gelmesiyle 2030 yılına kadar çok büyük bir küresel kriz çıkacağı tahmininde bulundu.

Profesör Beddington'a göre gıda, enerji ve su sıkıntısını daha da zorlaştırıp krize dönüştürecek iki olgu var: Dünya nüfusunun artışı ve küresel ısınma.

Kaynak mücadelesi nedeniyle isyanlar, ayaklanmalar, sınır ötesi çatışmalar ve kitlesel göçler yaşanması da olası.

Bulgu ve değerlendirmelerini Londra'da Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda sunacak olan Profesör Beddington, 2030 yılına kadar gıda ve enerji talebinin yüzde 50, kullanılabilir su talebinin yüzde 30 artacağı, dünya nüfusunun da yaklaşık 8 buçuk milyarı bulacağı tahmininde bulundu.

Bütün bunlara ek olarak iklim değişiminin sorunları daha da kötüleştireceği değerlendirmesi yapan Beddington, bu risklerin bir araya geldiklerinde ''bir felaket reçetesi'' oluşturacağına dikkat çekiyor.

İngiliz bilim adamı, yaklaşmakta olan fırtınanın büyüklüğünü ve olası etkilerini, halihazırda yaşanmakta olan bankacılık krizinin büyüklüğü ve etkilerine benzetiyor.

Haberde Profesör Beddington'un şu ifadesine de yer veriliyor; ''En büyük kaygım, uluslararası düzeyde gıda ve su sıkıntısının yaşanması.Bizler, İngiltere'de yaşayanlar biraz daha şanslıyız. Burada kıtlık ya da gıda ve su sıkıntısı olmayabilir ama gıda ve enerji fiyatlarının artmasını bekleyebiliriz.''

Birleşmiş Milletler Çevre Programı, 2025 yılına kadar geçecek dönemde Afrika, Avrupa ve Asya'da yaygın su sıkıntısının yaşanacağı uyarısında bulunmuştu.

Aynı dönemde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının da keskin bir şekilde düşmesi bekleniyor.

Geçen yıl petrol ve emtia fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle gıda ve enerji güvenliği de zaten gündemin üst sıralarında.

Profesör Beddington'ı kaygılandıran bir başka durum da, şimdi fiyatlar düşmekte olduğu için bu sorunların yine gündemin alt sıralarına inmesi.

Bu noktada ''Yersiz bir rahatlamanın maliyeti ağır olur. Fiyatların düşmüş olması rahatlayabileceğimiz anlamına gelmez.'' görüşünü dile getiren Profesör Beddington, tarımda verimliliği küresel düzeyde artırmanın sorunun çözümlerinden biri olduğunu vurguladı.

Uzmanlar şu anda üretilen mahsulün yüzde 30 ila 40'ının, çeşitli hastalıklar ya da diğer zararlılar nedeniyle hasat öncesince ziyan olduğuna dikkat çekiyor.

Profesör Beddington, ''Bu sorunla ilgilenmemiz gerekiyor; hastalığa, böceklere dirençli tarım ürünleri yetiştirmeli, daha verimli hasat sağlayacak yöntemler izlemeliyiz.'' dedi.

Yağız59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 11:28   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Su = Petrol + Silah mı olacak?

Merhaba.

Sn. Yağız59,

Yazınızın başlığında belirttiğiniz su savaşı şu anda top, tüfek kullanılmasa da yaşanıyor.

Sınır aşan sular ile ilgili ülkelerin uymak, daha doğrusu ülkemizin uydurulmak zorunda kaldığımız bazı anlaşmalardan dolayı elimiz kolumuz bağlı kalmakta.

Yıllardır bazı su ile ilgili projeleri hayata geçirememizde dış ülkelerin etkisi büyük. Dünya Bankasından baraj yapımında kullanmak üzere almaya çalıştığımız kredileri bile engellemeye çalışanlar oldu. Bu ülkeler sularımızdan faydalanamamamız için yeri geldiğinde Natoyu, yeri geldiğinde Pkk'yı bile kullamaktan çekinmediler.

Şu an itibariyle fazla suyumuz yok, ama çoğu ülkeden daha şanslı durumdayız. Tarih öncesi devirlerden beri gürül gürül akan ve faydalanamadığımız sulardan ileriki tarihlerde faydalanacağımız kesin. Mühim olan kendi teknolojimizi yeterli seviyeye çıkarıp, olası dış engellenmeler ile karşılaşmayalım.

Önümüzdeki elli yılın stratejik maddesi petrol değil tabi ki su olacaktır. Elimizdeki suyu verimli kullanabilirsek en kıymetli silah haline gelebilir.

Dolayısıyla enerji yatırımlarımızı bizi dışa daha fazla bağımlı hale getirecek doğalgaza göre değil de elimizdeki kaynaklara göre ayarlamamız daha uygun olur diye düşünüyorum. Hatta suyumuz yetmeyecek olursa bütün tehlikelerine rağmen nükleeri bile düşünelim diyorum.

Çünkü bizi nükleerin olumsuzlukları ile ürkütmek isteyenler, kendi santrallerini kurmaya devam ediyorlar. Bu işte bir terslik yok mu?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024