agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-03-2009, 23:06   #1
Ağaç Dostu
 
Yağız59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
Jandarma Çevre Koruma Timi

Böyle bir tim var ve gece gündüz çalışıyor


ÇEVRE KORUMA FAALİYETLERİ



Jandarma Genel Komutanlığı, çevre ve ekolojik dengenin korunmasına ve mümkün olduğu takdirde olumsuz yönde zarar gören çevreyi eski sağlığına kavuşturma konusuna son derece önem vermektedir.

Bu nedenle, sorumluluk sahasındaki su kirliliği, hava kirliliği, katı atık kirliliği ve kaynakları hakkında araştırma yapmak ve araştırma sonucunu rapor halinde, ilgili kurum ve kuruluşlara göndererek gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamak amacıyla, İl Jandarma Komutanlıkları Asayiş Şube Müdürlükleri bünyesinde görev yapmak üzere Doğal Hayatı Koruma Takımları ile Çevre Koruma Timlerini kurmuştur.

Çevre koruma faaliyetleri açısından önem arz eden 38 ilde toplam (44) Çevre Koruma Timi teşkil edilmiştir.

Ayrıca, Balıkesir-Manyas Gölü, Konya-Tuz Gölü, Samsun-Kızılırmak Havzası, İstanbul-Sarıgazi, Antalya-Manavgat, Bursa ve Mersin’de aşırı kirlenmenin biran önce önüne geçilmesi amacıyla buralarda da (7) Jandarma Doğal Hayatı Koruma Takımı kurulmuştur.

Çevre Koruma Timlerinde; Tim Komutanı, Tim Uzmanı ve Çevre Uzmanı olmak üzere 3 personel görev yapmaktadır.

Timlerde görevli personelin seçimine büyük önem verilmektedir. Personelin, çevre konusunda bilinçli, daha önce aldığı tüm görevlerde başarılı ve çevrenin korunması görevinin sorumluluğunu taşıyabilecek kapasitede olmasına özen gösterilmektedir.

Çevre Koruma Tim Komutanının rütbesi Jandarma Başçavuştur. Asgari 3 yıl aynı görevde kalabilecek, daha önce Jandarma İç Güvenlik Birliklerinde Karakol Komutanı olarak görev yapmış ve 4 yıllık fakülte mezunu personel arasından seçilmektedir.

Çevre Koruma Tim Uzmanının rütbesi ise Uzman Jandarma Çavuştur. Asgari 3 yıl aynı görevde kalabilecek, daha önce Jandarma İç Güvenlik Birliklerinde görev yapmış, çevre ve doğaya özel ilgi duyan ve emsalleri arasında temayüz etmiş personel arasından seçilmektedir.

Çevre Koruma Uzmanları ise üniversitelerin 4 yıllık Kimya, Biyoloji ya da Çevre Mühendisliği Fakültelerinden mezun olan ve Devlet Memurluğu Sınavında başarılı olmuş şahıslar arasından seçilerek alınmaktadır.

Çevre Koruma Timlerinde görevlendirilecek personel, öncelikle, Jandarma Okullar Komutanlığında çevre konusunda nazari ve uygulamalı temel eğitimden geçirilmektedir.

Çevre Koruma Tim personeli, aldığı bu eğitimlere ilave olarak diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarca düzenlenen seminer, konferans, toplantı gibi faaliyetlere de iştirak ettirilerek çevre konusundaki bilgi ve deneyimlerini arttırılmaları sağlanmaktadır.

Jandarma Çevre Koruma Timleri, kendi türünde en gelişmiş son derece modern araç, teknik cihaz ve malzemelerle donatılmıştır.

Çevre Koruma Timlerinde halen;

· ·Çevre Koruma Tim aracı


















· Bilgisayar




















· Araç ve el telsizi
















ÇEVRE KORUMA TİMLERİNİN GÖREVLERİ
Çevrenin ve ekolojik dengenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi maksadıyla, sorumluluk bölgesinde kontroller yapmak ve meydana gelebilecek kirlilikleri takip etmek,
















Suların kirlenmesine neden olan evsel ve endüstriyel atıkların tespiti durumunda, mevzuatta belirlenen yönteme uygun olarak, numune almak ve İl Çevre Müdürlüğüne teslim etmek.






































Tehlikeli atık ve tehlikeli kimyasalların taşınması işlemlerinin ilgili mevzuata uygun olup olmadığını kontrol etmek.















Mahalli Çevre Kurulunca alınan kararlar gereği, acil müdahale planlarında kendisine verilen görevleri yerine getirmek.

Mahallinde çevreye olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti izlemek ve gerekli tedbirleri almak.

Jandarma Çevre Koruma Timleri ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan canlı türleri ve alanların korunmasına yönelik olarak avlanma, toplama ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı alınacak önlemler kapsamında da şu görevleri yerine getirmektedir:

Tarihi eser, av hayvanları ve benzeri kültür ve tabiat varlıklarının kaçakçılığı suçunun işlenmesi durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.






















Kaçak yapılaşma, kaçak kesim ve diğer şekillerde orman alanlarının tahrip ve talan edilmesi, orman kaçakçılığı yapılması ve diğer orman suçlarının işlenmesi durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.














Orman yangını çıkması muhtemel yerleri tespit etmek, buralarda alınacak önleyici tedbirleri belirlemek, orman yangını çıkması durumunda yangın nedenlerini araştırmak, yangın tespit kiti, video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak durumu tespit etmek.




















Devlet malı niteliğindeki korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılması, bozulması, zarara uğratılması, izinsiz yurt dışına çıkartılması, alınıp satılması ve taşınması durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.
























Sit alanları ve orman alanlarında yapılan veya yapılmakta olan yapıları kontrol etmek, kaçak yapıların tespiti durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.

Jandarma sorumluluk alanında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaçak yapılaşmanın tespiti durumunda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.






















Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu kararlarına aykırı hareketleri kontrol etmek, mevzuata aykırı durumlarda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları tespit etmek.






















Su Ürünleri Kanununa aykırı hareketleri kontrol etmek, mevzuata aykırı durumlarda video kamera, fotoğraf makinesi ve diğer teknik cihaz ve malzemeleri kullanarak suçları ve durumu tespit etmek.
























Sorumluluk bölgesinin çevre envanterini çıkarmak, kirlilik bölgeleri ve kirlilik sebepleri gibi hususları belirleyerek bilgi havuzu oluşturmak, gerekli istatistik ve analizleri yaparak hassas bölgelere yönelik önleyici tedbirleri belirlemek ve sonuçlarını ilgili makamlara bildirmek.

Emir verildiğinde, çevre, doğal hayat ve ekolojik dengenin korunması konularında Jandarma Birliklerine ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına eğitim ve teknik konularda destek sağlamaktır.

Çevre ve insan sağlığını bozan etkenlere engel olunması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında kurulan Jandarma Çevre Koruma Timlerinin faaliyete geçirilmesi ile önemli mesafeler kat edilmiştir.

Jandarma Genel Komutanlığı, daha temiz, daha güzel ve yaşanabilir bir ülke ve dünya için Çevre Koruma Timlerinin tüm ülke çapında yaygınlaştırılması çalışmaları ile çevre konusundaki faaliyetlerine bilinçli ve kararlı bir şekilde devam edecektir.
http://www.jandarma.gov.tr/asayis/ce...aliyetleri.htm

Yağız59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 14:05   #2
Ağaç Dostu
 
Yağız59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
Jandarma ve Çevre Orman Müdürlüğü ekipleri balıkçıların ağlarına takılan havyar bırakma döneminde avlanan balıkları ağlarda kurtadılar.

Arifiye ilçesinin Mollaköy mevkiinde jandarma ve Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri balıkların havyar bırakma döneminde olması nedeniyle kaçak avcılara yönelik yaptığı denetimlerde gölete ağ atarak avlanan balıkçıların ağlarındaki balıkları yeniden gölete attılar
Alınan bilgilere göre Sakarya İl Jandarma Komutanlığına bağlı Çevre Koruma Timi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Sakarya Rastgele Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (SAMADER) görevlileri ile birlikte göletlerde kaçak avcılara yönelik denetim yaptılar
Denetimlerde gölet içerisine ağ atarak balık yakalamaya çalışan E.P. (41) ve M.K. (44) 100 er metre ağ ile birlikte yakalandı. Ağlar Tarım Müdürlüğüne teslim edilirken balık avlayan iki kişiye de ayrı ayrı 700 YTL para cezası verildi
Gölette yapılan kontrollerde ise 7 ayrı noktada önceden gölete atılan yaklaşık 1500 metre sahipsiz balık ağları ve sepetler bulundu. Ekipler ağlara takılan balıkları tekrar gölete attı Denetimlerde gölete kurulu bir gümede yakılarak imha edildi
medyabar.com
http://www.medyabar.com/haber/8525/b...rtardilar.aspx

Yağız59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 16:14   #3
Yeni üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
Sayin Yagiz 59
Bu yazdiklariniz cok güzel de, uygulama yok. Mugla-Fethiye'ye arabayla yarim saat uzaklikta bir beldede aylardir av yasagi olmasina ragmen, iki ayakli mahluklar güzelim keklikleri, hafta arasi/hafta sonu, gece/gündüz avlamaya devam ediyorlar. Özellikle geceleri farlari yakarak hem hayvanlari katleden hem de pompali tüfegin sesiyle bizleri yatagimizdan firlatan yaratiklari yedi ay icinde en az yedi kere JANDARMAyi arayarak ihbar ettim. Ancak Jandarma GÖSTERMELIK ana yolda bir tur atiyor. O kadar. Kendilerini avci olarak adlandiran katiller ise tepelerde, ormanda, daglarda. Bugün de her silah sesi duydugumda, silah atesleyenleri lanetledim. Cünkü elimden baska bir sey gelmiyor.

Zeytin agaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024