agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-03-2009, 20:23   #1
Ağaç Dostu
 
Yağız59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
Aça

AVRUPA ÇEVRE AJANSI (AÇA)



Misyonu

Avrupa Çevre Ajansı, çevre ile ilgili sağlıklı, bağımsız bilgiler vermekle görevli AB kurumudur. Çevre politikalarını geliştirme, benimseme, uygulama ve değerlendirme alanlarında çalışanlar kadar kamu için de önemli bir bilgi kaynağıyız

Üyeler

AÇA'da şu anda Avrupa Birliğine Üye 27 Devletin yanı sıra İzlanda, Liechtenstein, Norveç, İsviçre ve Türkiye ile birlikte 32 üye ülke ve işbirliği yapan altı ülke bulunmaktadır. İşbirliği yapan ülkeler altı Batı Balkan ülkesi olup, bunlar Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ ve Sırbistan’dır. Üyelik Avrupa Birliği Üye Devleti olmayan ülkelere de açıktır. AB’ye üye 27 devlet ise, Avusturya, İsveç, Finlandiya, Birleşik Krallık, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Almanya, Fransa, İspanya, Romanya, Portekiz, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İrlanda, Çek Cumhuriyeti , Slovakya, Macaristan, Slovenya, Malta ve Güney Kıbrıs’tır.

AÇA’nın ürettikleri

Amacımız, AB’ye ve üye ülkelere çevreyi iyileştirme, çevreyle ilgili hususları ekonomik politikalara entegre etme ve sürdürülebilirliğe doğru ilerleme konularında bilgilendirilmiş kararlar vermelerinde yardımcı olmaktır. Bunu yapmak için geniş bir bilgi ve değerlendirme yelpazesi sunmaktayız.

Bunun kapsamına çevrenin durumu ve trendleri ile çevre üzerindeki baskılar ve bunların ardındaki ekonomik ve sosyal itici güçler girmektedir. Bunlar ayrıca, politikaları ve etkililiklerini de kapsamaktadır. Senaryolar ve diğer teknikleri kullanarak ileride olabilecek eğilim, genel görünüş ve sorunları de belirlemeye çalışmaktayız. Her yıl bir dizi rapor ve giderek artan bir şekilde belli konularda kısa brifingler yayınlamaktayız. Brifingler ve önemli raporlar da AÇA üyesi ülkelerin resmi dillerine çevrilir.

AÇA web sitesi

http://www.eea.europa.eu ve http://www.eea.europa.eu/tr (Türkçe)” adreslerindeki web sitemiz internet’teki en kapsamlı halka açık çevre bilgileri servislerinden biri olup, yoğun aylarda 100 000’leri bulan kullanıcı oturumu ile en yoğun bilgi kanalımızdır.Tüm raporların tam metinleri, özetleri ve brifingler ücretsiz indirilebilecekleri web sitesine konulmaktadır. Raporları destekleyen veri ve bilgiler de mevcuttur.

AÇA bilgi merkezi

Bilgi merkezi dışarıdan gelen bilgi taleplerine ayrı ayrı yanıt verir. Ayda yaklaşık 500 istek gelmektedir. “http://www.eea.europa.eu/tr/address.html” adresimizden iletişim kurulabilir.

AÇA ürünlerinin sipariş edilmesi

Satışa sunulan AÇA yayınları kitapçılardan ve AB Yayın Ofisi’nin “http://publications.eu.int” ulusal satış ajanslarından sipariş edilebilir. Mevcut yayınlara güncel bir genel bakış için lütfen web sitemize bakınız.

Web sitemize yeni raporlar yüklediğimizde, size bir e-posta mesajı gönderilmesi için bildirim servisimize abone olabilirsiniz.

Ücretsiz malzemelerin kişisel kopyaları için lütfen yine web sitemizde bulunan çevrimiçi sipariş servisini kullanın. Sitede ayrıca AÇA bilgi merkezine yöneltilecek sorular için kullanılmak üzere bir istek formu da bulunmaktadır.

Avrupa çevre bilgi ve gözlem ağı (EIONET)

AÇA’nın sağladığı bilgiler geniş bir kaynak yelpazesinden gelir. Önemli bir kaynak Avrupa çevre bilgi ve gözlem ağıdır (EIONET). AÇA, ağı geliştirmek ve faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumludur. Bunu yapmak için genellikle ulusal odak noktaları, ulusal çevre ajansları veya çevre bakanlıkları ile yakın ilişki halinde birlikte çalışırız. Bu ulusal odak noktaları, pek çok kurum (toplam 300 civarında) içeren ulusal ağların koordinasyonundan sorumludur. Ulusal odak noktalarının belli başlı görevleri arasında bilgi ihtiyaçlarının belirlenmesine yardımcı olmak, üye ülkelerdeki izleme ve diğer faaliyetlerden gelen veri ve bilgileri toplamak ve bunları AÇA’ya aktarmak, AÇA’ya bilgilerin analizi ve kullanımında destek olmak ve AÇA bilgilerinin üye ülkelerdeki son kullanıcılara iletilmesine yardımcı olmak bulunmaktadır. Veri toplama, yönetim ve analizini desteklemek amacıyla su, hava ve iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik, atık ve malzeme yönetimi ve toprakla ilgili çevre konularında beş Avrupa konu merkezi kurmuş olup bunlarla yakın bir birlikte çalışma yürütmekteyiz. EIONET’e “http://www.eionet.europa.eu” adresinden ulaşılabilmektedir.

Diğer önemli bilgi kaynakları ise Avrupa Komisyonu’nun İstatistik Ofi si (Eurostat) ve Ortak Araştırma Merkezi (JRC), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi Avrupa kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardır. Onlardan gelen bilgileri kullanmanın yanı sıra, müşterilerimiz ve geniş bir kullanıcı yelpazesi için bilgi üretiminde de bu kuruluşlar ve diğerleriyle işbirliği yapmaktayız.

AÇA Yönetim kurulu

Başkan, 31 ülkenin temsilcisi Avrupa Parlamentosu tarafından atanmış iki üye Avrupa Komisyonu’nu temsil eden iki üye

Gözlemci: Bilimsel komitenin başkanı

Bilimsel komite

Yönetim kurulu tarafından atanmış en fazla 20 bilim adamı

Yönetim Yapısı

AÇA’nın üye ülkelerden her birinden bir temsilci, Komisyon’dan iki temsilci ve Avrupa Parlamentosu tarafından atanan iki bilimsel kişiden oluşan bir yönetim kurulu vardır. Yönetim kurulunun görevleri arasında çok yıllık çalışma programını, yıllık çalışma programlarını ve yıllık raporları belirlemek, Yönetim Kurulu Başkanını ve bilimsel komitenin üyelerini atamak bulunmaktadır. Halen yürürlükte olan çok yıllık çalışma programı AÇA Stratejisi 2009–2013’dür.

Yönetim Kurulu Başkanı, programların uygulanması ve AÇA’nın gündelik işleyişinden sorumlu olup yönetim kuruluna bağlıdır.

Bilimsel komite, yönetim kuruluna ve Yönetim Kurulu Başkanı danışmanlık yapar.

Tarihçe

AÇA’yı kuran tüzük Avrupa Birliği tarafından 1990 yılında kabul edilmiştir. Tüzük AÇA’nın yerinin Kopenhag olması kararının hemen ardından 1993’ün sonlarında yürürlüğe girdi. Gerçek anlamda çalışmalara 1994 yılında başlandı.

Tüzük ayrıca Avrupa çevre bilgi ve gözlem ağını (EIONET) da kurdu.

Türkiye-Avrupa Çevre Ajansı

Avrupa Birliği Konseyi’nin 07 Mayıs 1990 tarihli Yönetmeliği ile veri tabanları ve konuya dayalı raporlar hazırlamak, entegre çevresel irdeleme çalışmaları yapmak, periyodik raporlama ve raporlama sistemlerine destek sağlamak, servis ve şebeke altyapısını oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütmek ve bu amaca hizmet edecek bir idari yapıyı teşkil etmek gibi konularda hizmet vermek üzere kurulan tüzel kişiliğe haiz uluslararası bir kuruluştur.

Avrupa Birliğine üye 25 ülke ile bazı EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi) ülkeleri olmak üzere Ajansın 32 üye ülkesi bulunmaktadır. Ajansa üye ülkeler, Avrupa Bilgi ve Gözlem Ağı (EIONET) adlı Avrupa çapında bir şebekeye bağlıdır. EIONET izleme ve rapor etme amacıyla kullanılmakta, ayrıca çevrenin durumuna ilişkin ön irdelemeyi yapmaktadır. Bu altyapı diğer sistemlere kıyasla çok daha hızlı, etkin ve bilgi güvenliğini sağlayan bir sistemdir. Ajansın diğer önemli faaliyetleri ise bilginin yayılması ve çeşitli ülkelerde bulunan “Avrupa Konu Merkezleri” vasıtasıyla kapsamlı uzmanlık çalışmalarını yürütmektir.

Türkiye, Avrupa Çevre Ajansı'na (AÇA) 1999 yılı Haziran ayında üyelik başvurusunda bulunmuş, Brüksel’de 27 Mart 2000 tarihinde yapılan ve ülkemizin de temsil edildiği bir toplantı ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu müzakere sürecini başlatmıştır. Söz konusu husus ülkemize “Katılım Stratejisi” konusunda ön temaslarda bulunmak, Türkiye’nin katılacağı programları ve Avrupa Çevre Ajansı’na üyelik konularında görüşmeler yapmak üzere 17-18 Mayıs 2000 tarihleri arasında ülkemizi ziyaret eden AB Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan toplantıda da ele alınmıştır. Bu toplantıda AB Komisyonu yetkililerince AÇA’nın Türkiye’ye AB’ye tam üyelik kapılarını açan ilk AB kurumu olduğu açıkça ifade edilmiştir.

09 Ekim 2000 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen “AB’ye Aday Ülkeler Çevre Bakanları Toplantısı”nda “Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Çevre Ajansı ve Avrupa Bilgi ve Gözlem Ağı’na Katılımı Anlaşması” imzalanmıştır. Söz konusu Anlaşma yürürlüğe girmek üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 23/1/2003 tarihli ve 4794 sayılı Kanunla onaylanmıştır. Bakanlar Kurulu kararınca 25/2/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Avrupa Çevre Ajansı’nın Üye Ülkelere Katkısı

Çevre alanında ve diğer alanlarda (sanayi, tarım vs.) Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinde gerekli olan verilerin Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde toplanması, gerekli tüm verilerin temini,

Karar vericilere, politika oluşturulması esnasında gerekli olan tüm veri ve bilginin temini,

Avrupa Birliği’ne aday ülkeler tarafından hazırlanan projelerin Avrupa Birliği tarafından finanse edilebilmesinin ön şartı olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) aşamasında gerekli olan veri ve bilginin temini,

Çevre durumunun izlenmesi ve raporlanması,

EIONET (Avrupa Çevre Bilgi ve Gözlem Ağı) sisteminin üye ülkelerde etkinleştirilmesi ve bu şekilde tüm üye ülkelerin tüm verilerine anında ulaşma imkanının sağlanması,

Çevre alanındaki veri ve bilgilere halkın erişiminin sağlanması.





www.eea.europa.eu (Avrupa Çevre Ajansı)

www.eionet.europa.eu (Avrupa Çevre Bilgi ve Gözlem Ağı)

Yağız59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024