agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-06-2006, 15:15   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Eski Doğanbey Köyünden yükselen ses....

Bir müze kapatıldı. Restoran yapılmak isteniyor!
Bir Milli parkın 99 parseli satılmak, imara açılmak isteniyor!
HABERİNİZ VAR MI !!!

Size 116 yılı bitiren bir binanın kaderinden ve içinde bulunduğu milli parkın parselleriyle nasıl satılmak istendiğinden bahsedeceğim.

Rum halkı hastane amacıyla yaptıkları binayı mübadele esnasında kaderine terk ederek köyden ayrılmak zorunda kalırlar.
1924'ten itibaren Selanik'ten gelen, getirilen Türkler, binayı ilkokul olarak kullanırlar. 1970'lerde yıllarca bakımı yapılmayan binanın üst katının ahşap zemini, tehlikeli olmaya başlayınca köylüler devletten yeni bir okul binası yapmasını isterler. Yeni bina yapılınca da eski bina bir kez daha kaderine terk edilir. Kaderinde ahır olmak vardır. Köylüler ahır olarak kullanırken duvarındaki oyukları kukumavlar, kapısı penceresi kalmadığından içerisini kırlangıçlar, serçeler, sıvacı kuşları, yılanlar, kertenkeleler ve daha onlarca canlı yuva olarak kullanır.

Eski Doğanbey Köyü, 1966 yılında milli park ilan edilen Dilek Yarımadası'nın içindeki tek yerleşim yeridir. 1994 yılında Türkiye'deki 456 kuş türünden 256'sına ev sahipliği yapan Türkiye'nin önemli sulak alanlarından ve önemli kuş alanlarından biri olduğundan, Büyük Menderes Deltası da milli parka eklenir.
200 yıllık köy artık milli parkın tam merkezindedir. Sözünü ettiğim tarihi binada bu eski köyüm merkezindedir. Milli park yetkilileri 2001 yılında bina 111. yılını yaşarken aslına uygun restorasyon çalışmasını başlatırlar. Binanın kaderinde artık Ziyaretçi Tanıtım Merkezi olmak vardır.

2004 yılının 3 Temmuz tarihinde Merkez, Çevre Orman Bakanı Osman Pepe’nin katıldığı törenle halka açılır. Köylüler "Müze" dedikleri merkeze sahip çıkarlar. Çünkü orası pek çoğunun okuludur. Gelip bir bir anılarını anlatırlar. Çocuklarının ve torunlarının yanında, çocukluklarına dönüşlerini görmek göz yaşartırken, hayranlıklarını görmek mutluluk vericidir.

Zira yıllarca ilkokul olan merkez içerisinde bir çocuk eğitim odası vardır. Duvarlarında, buralarına nasıl gidebiliriz sorularının sürekli sorulduğu milli parktan çekilen onlarca fotoğraf vardır. Sergi salonu ve Müze odasında kaçak avcılardan ölü ele geçirilen **** başka şekillerde hayatını kaybeden yüzlerce hayvanın orijinal iskelet ve tahnitleri eğitim amacıyla sergilenmektedir. Dünyada 400 tane kalan Akdeniz fokunun resimlerini ve orijinal iskeletini **** soyu tükenen Anadolu parsının postunu merkezde onlarca iskelet ve tahnitin yanında görmek mümkündür. Merkezin, kütüphanesi, bilgisayar odası, konferans salonu, toplantı odası ve bir de kafeteryası vardır.

Sadece köylüler gezmezler elbette ki, geçen birkaç ay içerisinde merkez yerli yabancı binlerce insan tarafından ziyaret edilir.

Çocuklar çok severler merkezi. Çocuklarıyla ilk gelişlerinde gelemeyen anne babalar çocuklarını da alıp bir kez daha gelirler. Öğretmenler, öğrencilerimi buraya mutlaka getireceğim derler. Ve binlerce çocuk okullarıyla birlikte merkeze ziyarete gelir. Çocuklara uygulamalı çevre eğitimleri uzmanlarca verilir. Çocuklar merkezden bir kez daha geleceklerini söyleyerek ayrılırlar.
Nedir insanların bu merkezi bu denli sevmeleri?

Merkezin ziyaretçi görüşlerinin alındığı bir defteri vardı. Bu defteri incelemek insanların neden burayı önemsediklerini ve sevdiklerini gösteriyor.
Merkezden ayrılırken insanların çoğu şöyle dedi: "Burayı devlet mi yaptı? Siz devlet memuru musunuz? Devletimiz aslında çok büyük ve isterse çok güzel işler yapabiliyor ve bunu en güzel şekilde sunabiliyormuş. İşte kanıtı."
İnsanlar hep güler yüzle karşılandılar. Konularında uzman olan ve çalışma sahasında araştırmalar yapan biyolog ve arkeolog tarafından milli parkın kaynak ve kültür değerleri hakkında bilgilendirildiler.

Çocuklar oyunlar oynayarak her canlının bir birey ve yaşam hakkı olduğunu öğrendiler. Doğa yürüyüşlerinde, kuş gözleminde ve botanik parkurunda merkezin çalışanları onlara rehberlik yaptı ve gerekli her türlü yardımda bulundu.

Ve bütün bu hizmetler yapılırken kimseden para alınmadı. Evet, inanılmaz gibi geliyor ama verilen tüm hizmetler ücretsizdi. Bu devletimizin tüm insanlığa bir hizmetiydi.

Sonra bir gün Ziyaretçi Tanıtım Merkezi'ni, binlerce insanın içinden sıyrılıp gelen ve en sonuncusu olan biri daha gezdi. Taa! Ankara'dan gelmişti. Merkezi gezen binlerce insanın aksine o başka gözlerle baktı binanın içerisindekilere ve ayrılırken diğer insanlardan farklı, çalışanlara kolaylıklar dilemedi, ellerini sıkmadı. Hızla Ankara'ya geri döndü. Kötü haber de ertesi gün yine çabuk geldi.

Merkez iyi değerlendirilemiyor. İnsanlara bilgi vermekle, çocuklara eğitim vermekle olmaz. Koskoca bina böyle kullanılmaz. Denilerek merkez kapatıldı.
Sonra duyduk ki giriş ücretli olacak. Hediyelik eşya satılacak. Bedavaya kimseye bir tek şey verilmeyecek bu bilgi de olsa. Tüm faaliyetler ücretlendirilecek. Haa! ayrıca kafeteryası restorana dönüştürülecekmiş.
Hatta yok mu başka bina taşıyın buradan tüm bu hayvanları müzeyi, kütüphaneyi, çocuk eğitim odasını da restoran yapın!

5 gün sonra köyün muhtarıyla birlikte köyde imza toplandı. Doğanbey köylüleri, 700'ü aşkın imza sahibi, merkezin eskiden olduğu gibi hizmet vermesi istediklerini söylediler. 116 yıllık tarihi taş binanın kaderi restoran olmak olmalıydı.

Eski Doğanbey Köyü'nden tanıdığımız bilim insanları sayın Şerif Mardin'e, Sayın Murat Belge'ye, Sayın Mete, Metin ve Zeynep Sözen'e, Arsel ailesine, Sayın Emel ve Erol Aksoy'a, Sayın Münir Ekonomi'ye Sayın Ahmet Han ve ailesine ve daha onlarca değerli insana yukarıda yazılanlar anlatıldı. Zira kendileri Eski Doğanbey köyü sakinlerinden sadece bir kaçıdır.

Bölge televizyonu Ege Tv merkezin kapatılması konusuyla ilgilendi ve haber bültenlerine taşıdı. DHA'dan Yılmaz Ölmez konuyu gazetelere taşıdı.

Son olarak;
Turizmin, ülkemizde gittikçe cevapsız kaldığı ya da yanlış cevap bulduğu bilinirken, Batı Anadolu kıyılarında geçmişten devir alınan değerleriyle Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi olarak değerlendirilen bina, 21. yüzyılın çağdaş Türkiye’sinden Dünya’ ya açılan ilk pencere olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Sadece yurdumuz için değil tüm insanlık için önemli bir değerdir.
07.06.2004 ve 11.03.2005 tarihlerinde 4734 Sayılı KİK uyarınca Hizmet Alımı Açık İhalesi yapılarak merkez insanlara hizmet vermiştir.

16.01.2006 tarihinde son ihale yapılmıştır. Ancak, diğer ihalelerle aynı özellikleri taşıyan son ihale, tek bir firmanın katılması nedeni ile gerekli rekabet koşullarının sağlanmadığı gerekçesiyle ita amirince 06.02.2006 tarihinde ihale onaylanmayarak iptal edilmiştir.

Genel Müdürlükçe,
1. Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin 4734 Sayılı KİK uyarınca değil, 2886 Sayılı DİK uyarınca gelir getirici yer olarak 29 yıllık ihalesinin yapılması,
2. Ücretsiz olan Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin girişinin ücretli olması,
3. Yerli ve yabancı ziyaretçilere ücretsiz olarak verilen Eğitim Faaliyetleri’nin ve Rehberlik Hizmetleri’nin ihaleyi alacak İşletmeci tarafından ücretli olarak yerine getirilmesi ve Hediyelik Eşya Satışı’nın ağılık kazanması,
4. Binanın Kafeteryasının ruhsatlandırılarak faaliyete geçirilmesi ile binanın kullanım amacının değiştirilerek yeni bir bölümünün ruhsatlandırılarak Restorana çevrilmesi istenilmiştir.

Yaşanılan bu gelişmeler üzerine Merkezin faaliyetleri durdurularak hizmete kapatılmıştır.

27.02.2006 tarihinde Aydın Valiliği’nce Merkezin acilen hizmete açılması için Genel Müdürlüğe bir yazı yazılmıştır.

Bunun üzerine Genel Müdürlük, yukarıda değinilen uygun olmayan taleplere, şartnamede ve sözleşmede yer vermek kaydıyla aşağıdaki talepler de ilave edilmiştir.
1. Milli Park olarak tahsis edilen 98 adet harabe ve boş parsellerin gelir getirici olarak işletmeciye kiralanması,
2. Koruma Amaçlı Plan için DPT’den ödenek talep edilerek ( ki yaklaşık 500.000 YTL ), planın en kısa sürede bitirilmesi ve ruhsatlandırma işlemlerinin bu plana göre yapılması,
3. 20.000- 25.000-YTL olan yaklaşık maliyetin 3.000 – 5.000-YTL’ ye çekilmesi,

Bütün bu olumsuz taleplere karşın aşağıdaki cevaplar Genel Müdürlüğe iletilmiştir:

1. Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliğinde 02/10/1996 tarihinde Milli Emlak Genel Müdürlüğünden 99 adet parsel milli park olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. Uzun Devreli Gelişim Planı hükümleri uyarınca; bu parsellerden sadece bir tanesi Ziyaretçi Tanıtım Merkezi olarak ayrılmıştır. Diğer 98 adet harabe veya boş parselin tahsis amacı dışında, restore edilerek gelir getirici olarak kiralanması ya da kullanılması, tahsisin kaldırılma sebebidir. Aynı zaman da köyün imara açılması anlamına gelmektedir.

2. Mimari projesi yapılmış ve KTVK Kurulu tarafından 03/02/1992 gün ve 2717 sayılı kararla tescil edilerek, Uzun Devreli Gelişim Planı hükümleri uyarınca fonksiyonu yüklenmiş bir yapı olan Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin, odalarının kullanım amacı değiştirilemez, restoran yapılamaz. Restoran yapılması ve gelir getirici olarak işletmeye açılması durumunun yasal alamayacağı,

3. Binanın bulunduğu Eski Doğanbey Köyü, Milli Park sınırları içerisinde ve aynı zamanda Kentsel Sit alanı dahilindedir. Alanın Koruma Amaçlı İmar planı yoktur. Bu nedenle alan dahilinde hiçbir yeni yapıya kullanım izni ve ruhsat verilmemektedir. Plan süresi ise en iyi koşullarda 4 yıl sürmektedir. Bu süre zarfında işletmeci tarafından yapılacak her türlü faaliyet yasaların dışında olacağı,

4. Merkezi açılış ve kapanış tarihi itibariyle toplam 7623 yerli ve yabancı ziyaretçi gezmiştir. Aynı zamanda Doğa Çantam adlı Doğa Derneği ile yürütülen proje kapsamında binada 3650 ilköğretim öğrencisi doğa koruma ve çevre bilinci konusunda ücretsiz eğitim almıştır. Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin girişi ücretli, hediye eşya satışı ağırlıklı, kafeteryalı ve restoranlı olarak hizmet vermesi düşünüldüğünde muhammen bedeli yaklaşık 20.000 – 25.000-YTL civarındadır. Bu bedelin altında ( 3.000 – 5.000-YTL ) ihale edilmesi söz konusu değildir. Aynı zamanda Merkez bünyesinde ücretsiz olarak yürütülen tanıtım ve doğanın korunması amaçlı rehberlik ile ilköğretim okullarına eğitim çalışmalarının ihaleyi alacak İşletmeci tarafından ücretli olarak yürütülmesi istenilmesi sakıncalıdır.

Özetle;
Çevre Orman Bakanlığı Milli park içerisinde yer alan aynı zamanda kentsel SİT alanı olan Eski Doğanbey Köyü’nü imara açmak istemektedir.
99 parselden biri olan Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’ni yapılış amacının dışında yasalara aykırı olarak ihale etmek istemektedir.

Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin kapanmasına gelen tepkilere, merkez kapalı değildir personelimizce hizmet vermektedir diyerek resmi yazılarla yalan söylenmektedir. Merkezde gece gündüz bir bekçi görev yapmaktadır o kadar.
6 ay gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen Çevre Orman Bakanlığı ve Genel Müdürlüğü’nce konunun çözümüne dair olumlu hiçbir girişimde bulunulmamıştır.

Kamuoyu oluşturma konusunda sizlerin de bu konuya ilgi ve alaka göstereceğinizi düşünüyorum.

Ne yapabilirsiniz?
Tepkilerinizi, bilgi@osmanpepe.com.tr adresine yazabilirsiniz.

http://www.milliparklar.gov.tr/ adresindeki
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İLETİŞİM FORMU nu doldurup bu konuda bilgi isteyebilirsiniz.

Genel Müdür Prof.Dr. M.Kemal YALINKILIÇ ’a
Direk (0312) 213 5478
Santral (0312) 2964000/2555
Faks (0312) 222 5140
Bu numaralardan ulaşıp konuyu sorabilirsiniz.

Bu konuyu (e-postayı) başkalarıyla paylaşıp kamuoyu oluşturabilirsiniz.

Daha ayrıntılı bilgi almak ve sorularınız için : ztminfo@gmail.com
Teşekkürler.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2007, 18:01   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-01-2007
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 3
Bu konuda sizleri sonuna kadar destekliyorum. Ben Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Tuzburgazı İÖO nda öğretmenim. Ömer GÖK-omergok68@hotmail.com

omergok68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2007, 20:42   #3
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Ömer Bey hoşgeldiniz
Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... başlığında kendinizi tanıtırsanız memnun oluruz.

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2020, 17:01   #4
Ağaç Dostu
 
SecretGarden..'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-01-2020
Şehir: İzmir
Mesajlar: 104
Çocuklugum parsel parsel gıdıyor Allah taksıratını affetsın...heryerde bır rant cabası..kendı bacaklaırna sıkıyorlar farkında deıgller..kefenın cebı yok ki en sonunda nıhayetınde o pamuk tıkılacak ve kefenın cebı yok...Yazık gerçekten cok yazık..

SecretGarden.. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024