agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-04-2006, 10:25   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Çevreyi kirletenlere 'varil' cezası

11 yıldır TBMM gündeminde bekleyen çevre tasarısı nihayet yasalaştı. Tehlikeli atıkları toplayan, taşıyan, ömrü dolan tesisleri kapatmayanlara 100 bin YTL'den 1 milyon YTL'ye kadar para cezası verilecek.



11 yıldır TBMM gündeminde bekleyen, 3 kez kadük kalan, 5 başbakan ve 8 bakan eskiten Çevre Yasası, Tuzla'da bulunan zehirli varillerin oluşturduğu duyarlılığın da etkisiyle yasalaştı. TBMM Genel Kurulu'nda dün kabul edilen yasa belediyelerden şirketlere, vatandaştan idarecilere kadar birçok kesime yeni yükümlülükler, cezalar, hak ve sorumluluklar getiriyor.
Genel Kurul'da geçen hafta Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'yi hüsrana uğratan AKP grubu, Milliyet'in manşetine taşıdığı görüntünün yinelenmemesi için dün Meclis'te son anda yeterli katılımı sağladı.

Çiftliklere 1 yıl süre

Tuzla'da toprağa gömülü bulunan zehirli varil skandalının başlattığı tartışmalar üzerine tasarıdaki para cezaları 2 katına çıkarıldı. Varil türü cezalarda artış 10 katı buldu.
Atıklarıyla koy ve körfezleri çöplüğe çeviren bazı balık çiftliklerini yasaklayan hükmün ardından, yasa kapsamındaki koylarda bulunan çiftliklerin taşınması için 1 yıllık geçiş süreci öngörüldü.
Yasaya göre denizlerde yapılacak balık çiftlikleri, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanlarında kurulamayacak. 4 bine yakın balık çiftliğinden yasada belirtilen koşulları yerine getirmeyenler veya koy ve körfezlerden taşınmayanlar kapatılacak.

Gürültüye 12 bin YTL
[*]Gürültü ve titreşime neden olanlara konutlar için 400 YTL, ulaşım araçları için 1200 YTL, işyerleri ve atölyeler için 4 bin YTL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 12 bin YTL. [*]Denizler, göller ve akarsuları kirleten tankerlere, groston başına 40 YTL'ye kadar. (Atığın türevine göre ceza 10 kat artırılacak.) [*]Biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere 20 bin YTL. [*]Belirlenen alanlar dışından kum, çakıl alanlara metreküp başına 120 YTL. [*]Çevre yönetim birimini kurmayanlara 6 bin YTL. [*]İçme suyu alanlarına, yeraltı sularına, kanallara atık boşaltanlara 48 bin YTL. Konutlar için 1200 YTL. [*]Acil durum planları için ekip bulundurmayanlara 12 bin YTL. [*]Mali sorumluluk sigortasını yaptırmayanlara 24 bin YTL. [*]Tehlikeli atıkları ülkeye sokanlara 2 milyon YTL. [*]Anız yakanlara her dekar için 20 YTL. [*]Bakanlar Kurulu cezaları 10 katına kadar artırabilecek. Cezalar, eylemin birinci tekrarında bir kat, sonraki tekrarlarda iki kat artırılacak. [*]İdari yaptırımlar, Türk Ceza Yasası'ndaki hapis cezalarının uygulanmasına engel oluşturmayacak.

Marinalara tesis şartı
[*]3 bin 225 belediyenin organize sanayi bölgesi planları 3 ile 10 yıl arasında hazırlanacak. [*]Bundan böyle, liman, tersane, marina gibi işletmeler kendi atık tesisini yaptıracak.

Zamanaşımına dondurma
[*]Kirlenmeyle ilgili tazminat taleplerinde zamanaşımı süresi, olayın meydana geldiği tarihten değil, mağdurun zararı öğrendiği tarihten başlayacak. Zamanaşımı süresi böylece uzatılarak çevre suçlarına karşı caydırıcılık hedefleniyor.

Yanlış bilgi ve belgeye hapis cezası verilecek
[*]Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuyla olumlu görüş almayan işletmelerin projelerine onay, teşvik ve ruhsat verilmeyecek. [*]ÇED sürecinde yanıltıcı bilgi, belge düzenleyenlerle, bilgi vermemekte direnenler, yanıltıcı belge kullananlar 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Diğer sahte belgeler için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Atık su vergisi
[*]Atık su sisteminin kurulmasında belediyeler katkı payı toplayabilecek. [*]Büyükşehir belediyelerince tahsil edilen su bedelinin yüzde 1'i, "çevre katkı payı" olarak bakanlığa aktarılacak. [*]Büyükşehir belediyeleri evsel çöp arıtma tesisi kurmakla yükümlü olacak. Geri kazanılabilen atıklar kaynağında ayrı toplanacak. [*]Çevre Bakanlığı, tahsil edilen gelirler ve cezalarla döner sermaye kuracak. Bu paranın yarısı bakanlık çalışanlarına döner sermaye olarak dağıtılacak. [*]Çevre cezalarını artık valilik değil bakanlık görevlileri kesecek.

Arıtma elektriğine indirim yapılacak
[*]Sulak alanların doldurulması yoluyla arazi kazanılamayacak. Bunu yapan, araziyi eski haline getirecek. [*]Arıtma tesisi kuranların tesiste kullandıkları elektrik tarifesi yarıya kadar indirilecek. [*]Başbakan'ın başkanlığında Yüksek Çevre Kurulu oluşturulacak. Kurul ekonomik kararlara çevre boyutunun dahil edilmesi için önlemler alacak.

İşletmelere çevre birimi
[*]Petrol, jeotermal ve maden aramalarında ÇED raporu istenmeyecek. [*]Çevreye zarar verebilecek işletmeler çevre yönetim birimi kuracak veya yetkili kurumlardan hizmet satın alacak.

Havayı kirleten konutlara ceza
[*]Egzoz ölçümü yaptırmayanlara 500 YTL, standartlara aykırı emisyona neden olan taşıt sahiplerine 1000 YTL. [*]Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere 100 YTL. [*]Zehirli varil olayında olduğu gibi, yasadaki koşullar dışında tehlikeli atıkları toplayan, taşıyan, bertaraf eden ve ömrü dolan bertaraf tesislerini kapatmayanlara 100 bin YTL'den 1 milyon YTL'ye kadar. (Tasarıda 100 bin YTL olan cezanın üst sınırı, önergeyle 1 milyon YTL'ye çıkarıldı). [*]Yasak atıkları toprağa verenlere 24 bin YTL. Konutlar için 600 YTL. [*]Hava kirliliğine neden olan tesisleri izin almadan işletenlere 24 bin YTL. [*]Hava kirliliğine neden olan konutlar için 300 YTL. [*]ÇED onayı almadan çalışanlara, proje bedelinin yüzde 2'si oranında. [*]Arıtma tesisi kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 60 bin YTL.

Yasa 90 oyla Meclis'ten geçti

Genel Kurul'da ilerleyen oylamalarda katılım düştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatına karşın, 357 sandalyeli AKP grubundan son oylamaya katılanların sayısı 90 civarında kaldı. CHP'nin temel yasa uygulamasına tepki olarak boykot ettiği oturumda, diğer partiler talepte bulunmadığı için, 139 olan karar yeter sayısı aranmadı.
Bülent Sarıoğlu - Ankara

Kaynak: www.milliyet.com

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024