agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-08-2005, 07:36   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Sorgun AİHM'ye

Golf sahası yapmak için ağaç kesimine karşı çıkan ve Cumhurbaşkanı Sezer'e 200 bin imzalı dilekçe veren çevreciler, Sorgun Ormanı'nı AİHM ve Birleşmiş Milletler'e taşıyor. Çevrecilerin avukatı Sunar, 'Hükümet imzaladığı anlaşmalara uymak zorunda. BM bu alanları koruyor' dedi.



ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'ndeki Sorgun Çamlığı'nda otel ve golf sahaları yapmak için ağaç kesilmesine karşı çıkan çevreciler, sorunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) taşımaya hazırlanıyor. Sorgun Çamlığı'ndaki ağaçların kesilerek, golf sahalarına ve tahsis alan otellere yer açılmasını engellemek için çalışan çevreciler, geçen hafta sanatçı Pelin Batu ile Mor ve Ötesi Grubu'nun solisti Harun Tekin aracılığıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e yaklaşık 200 bin imzalı bir dilekçe ulaştırmıştı.

Çevrecilerin Avukatı Melih Sunar, çamlıktan çekilen fotoğrafların da yeraldığı 60 sayfalık bir dosya oluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:

'Birleşmiş Milletler'in (BM) doğal güzelliklerin korumasıyla ilgili ciddi yaptırımlar uygulayan birçok birimi var. Hükümet, imzaladığı anlaşmalar gereği, orada alınan kararları uygulamak zorunda. Geçmişte olduğu gibi inşaatların bitmesini bekleyip ondan sonra, 'Bunca yatırıma yazık günah. Bari işletilsin' mantığı ile hareket edemezler. Ormanın yok olması daha büyük zarar. Buraya planlanan golf alanı sadece ağaçları götürmüyor. Bunun yanında yeraltı sularını, doğanın ekolojik dengesinı, kumulları ve buraya has kuşları da etkileyecek.'

Ankara Barosu avukatlarından Sunar, önceki gün Manavgat Sivil Toplum Platformu Üyesi ve dönem sözcüsü Avukat Sema Ecevitoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atila Yıldız, Eğitim- Sen Şube Başkanı Salih Özdemir ve Sorgun Mahallesi Muhtarı Hasan Uçar ile durum değerlendirmesi yaptı. Çevreciler, 20 Ağustos Cumartesi günü Ankara'da yapılacak, 'Doğayla Barış Mitingi' için de hazırlıklarını sürdürüyor.

Savcılar göreve

Anayasa'da ve Orman Yasası'nda ormanların daraltılamayacağı hükmünün çok açık şekilde yeraldığını hatırlatan Avukat Melih Sunar, 'Orman Bakanlığı'nın 5 yıllık yatırım planında 45 milyon ağaç dikme zorunluluğu varken bu katliam niye? Cumhuriyet savcılarını bu söylediklerimizi açık suç duyurusu kabul ederek göreve davet ediyorum' dedi.

800 yıllık ormanı yok ederek turizm yapılmaz

Çevrecilerin avukatı Melih Sunar, bundan sonraki adımın AİHM ve BM'ye başvuru yapmak olduğunu söyledi. Sunar, 'En az 700-800 yıllık ormanı yok ederek turizm yapılmaz. Sorgun dosyasını artık uluslararası platforma taşıyacağız' dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı geçen yıl Sorgun Ormanı'nın tamamına yakınını, 'G1' ve 'G2' golf alanı adı altında ikiye ayırdı. 1450 dönümlük 'G1' alanı, 25 Haziran 2004'te 1 trilyon 50 milyar liraya, 49 yıllığına TURAB Turizm A.Ş.'ye tahsis edildi. Ardından da ağaç kesimi ve hafriyat başladı.

Her çevrecinin bir ağacı var
Sorgun Çamlığı'nda 16 Ocak 2005'te, Manavgat Sivil Toplum Platformu'nu oluşturan 30 dernek ve sivil toplum örgütü, Batı Akdeniz Çevre Platformu, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi, Alanya Çevre Derneği, Denizli Çevre Meclisi, Çıralı Çevre Kooperatifi, Mavi Yeşil Dostları Derneği, Beldibi Doğa Gönüllüleri, Bergama Halk Hareketi temsilcilerinin ve vatandaşların katıldığı geniş çaplı bir eylem düzenlendi. Eylemciler, bir ağaca beyaz kurdele bağlayarak sahiplendi ve kesilmemesi için sonuna kadar mücadeleye yemin etti. Bu eyleme, sanatçı Haluk Levent de destek verdi. O günden beri çevreciler, kamuoyunun ilgisini ayakta tutabilmek için çeşitli eylemler yapıyor. İlçede yaşayan yabancılar da bu eylemlere destek veriyor. Ancak eylemlere rağmen Sorgun Çamlığı'nda ağaç kesiminin devam ettiği ve bugüne kadar yüzlerce çamın kesildiği belirtildi.

Kaynak: http://www.hurriyetim.com.tr

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024