agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen malina

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-06-2005, 16:36   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Hasankeyf

Ortaçağdan günümüze ulaşan Hasankeyf, Ilısu Barajı nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Doğa Derneği, Dicle Nehri üzerine yapılması planlanan barajın sadece Hasankeyf'i değil, çok sayıda nadir canlı türünü bölgeden sileceğini ileri sürüyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı ise projeye, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Yönetmeliği'nin dışında kaldığı için müdahale edemiyor. Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, "ÇED Genel Müdürlüğü, bu duruma gerekçe olarak barajın 1993 yılından önce projelendirilmiş olmasını gösteriyor." dedi.

Eken, barajın projelendirildikten yıllar sonra ÇED'siz yapılmak istenmesinin Türkiye'nin aktüel politikalarıyla bağdaşmadığını vurgulayarak, "Tarihî dokunun başka bir yere taşınması, bölgenin kurtarılması için çözüm olamaz." dedi. Turizm yatırımlarına imkan sağlandığı takdirde Dicle Vadisi'nin Türkiye'nin 'Grand Kanyon'u olabileceğine dikkat çeken Eken, Grand Kanyon'un yılda dört milyondan fazla ziyaretçisiyle ABD ekonomisine 60 milyon dolar gelir getirdiğini belirtti.

Eken'in verdiği bilgiye göre Dicle Vadisi, aralarında kızıl akbaba, küçük kerkenez, tavşancıl, boz kirazkuşu gibi, nesli tehlikede olan çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Göksel Geçin, Ankara

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=184731&bl=haberler

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2007, 09:55   #2
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
HASANKEYF' i yaşatmak için Sadakat Treni

30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Hasankeyf'e Sadakat Treni kalkıyor

Doğa Turizm, Doğa Derneği ve Atlas Dergisi Hasankeyf'e sadakat trenini 2 yıl aradan sonra tekrar kaldırıyor. Ilısu barajı ile yok olma tehlikesi altında olan 12 bin yıllık şehir Hasankeyf'e gönül verenler bu trende buluşacak. Tren, 29 Ağustos akşamı İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan, 30 Ağustos sabahı ise Ankara Garı'ndan destekçilerini alarak yola çıkacak.

Kültür ve doğa festivali havasında geçecek olan Hasankeyf'e sadakat yolculuğu için TCDD'den özel tren kiralanıyor. Kuşetli ve pulman seçenekleri olan trenin özel toplantı vagonunda sunuş ve söyleşiler yapılacak, "tren partisi" düzenlenecek ve müzik dinletileri olacak. Yolculuk, yüzyıllardır Dicle Vadisi'nde yükselen Hasankeyf'in sular altında kalmaması için Atlas Dergisi Genel Yayın yönetmeni Özcan Yüksek, Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken ve çok sayıda uzmanın rehberliğinde yapılacak. Yol boyunca bir ucundan diğer ucuna geçilecek olan Anadolu coğrafyası, bozkırlar, Toros Dağları, iklim değişikliği ve Hasankeyf hakkında bilgiler verilecek. Yaklaşık otuz beş saat sürecek tren yolculuğu yolculuğu belirlenen özel rota üzerinden yapılacak ve Varda Köprüsü gibi olağan tren yolculuklarında durulmayan noktalarda molalar verecek. Hasankeyf'te Dicle Nehri kenarında geçirilecek gecenin ardından Hasankeyf'e ve Hasankeyflilere veda edilerek geri dönüş yolculuğuna geçilecek. 2 Eylül Pazar akşamı İstanbul'a varılacak.

Hasankeyf için son şans

On iki bin yıllık tarihin simgesi olan Hasankeyf, Ilısu Barajı nedeni ile yok olacak. Yılda en fazla 300 milyon dolarlık enerji üretecek olan baraj projesi için Avusturya, Almanya, İsviçre ve Türk şirketlerine en az 1,2 milyar Euro ödenecek. Ancak bunun için bu üç ülkedeki ve Türkiye'deki bankaların kredi vermeleri şart. Bu nedenle projenin karşısında durabilmek için kamuoyunun bankalara karşı tepki oluşturması büyük önem taşıyor. Örneğin İsviçre bankası ZKB baskılar nedeni ile projeden çekildi.

Türkiye'de de barajın yapılmasına karşı çıkan 45 bin kişinin katıldığı Hasankeyf'e Sadakat Kampanyası büyüyerek devam ediyor. Öte yandan, Hasankeyf'in sadece bir kaya yığını olmadığını, bir insanlık abidesi olduğunu savunan dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce değerlendiriliyor.

Binlerce yıldır Hasankeyf ve çevresine yaşam veren Dicle Nehri Ilısu Barajı yapıldığı takdirde akmamakla, on iki bin yıllık tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf boğulmakla tehdit ediliyor. Hasankeyf'e sadakat yolcuları, demir kararlılığında ve sağlamlığında Hasankeyf'e umut taşımaya devam ediyor. Bu trenin yola çıkması Ilısu Projesi'nin ortağı olmayı düşünen tüm banka ve kurumların önüne kamuoyu vicdanından bir set çekecek.

www.dogaturkiye.com

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 14:04   #3
Ağaç Dostu
 
DarkYES's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5,587
Galeri: 363
Akbank ve Garanti Bankası’nın Bilmenizi İstemediği Gerçekler

Hasankeyf gibi çok önemli bir "Dünya Mirası’nın” Ilısu baraj projesi nedeniyle yok edilmesini kabul etmeyen Avrupa bankaları projeden çekilirken, Türkiye'nin en "çevreci" bankası Garanti ve "kültürel sorumluluk çalışmaları" ile tanınan Akbank, baraj için eksik kalan krediyi sağlayarak Hasankeyf'in yok oluşuna önayak oluyor.

Bankaların baskısı altındaki büyük medya kuruluşları, bu haberin Türkiye’de duyulmaması için kendi kendine sansür uygulamak zorunda kalıyor.

Çin Seddi 5, Mısır Piramitleri 3 ve Kapadokya 2 kriter ile UNESCO Dünya Mirası ilan edilmiş. Hasankeyf ve Dicle Vadisi, UNESCO’nun on Dünya Mirası şartının 9’unu sağlayan dünyadaki tek yer olmasına rağmen Ilısu Barajı’nın suları altında bırakılmak isteniyor.

Bölge halkı ve Doğa Derneği gibi pek çok sivil toplum kuruluşu, Ilısu baraj projesinin iptal edilerek Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak koruma altına alınmanı talep ediyor.

...

http://www.dogadernegi.org/index.php?sayfa=haber&id=489



BANKALARI DURDUR!

Garanti Bankası ve Akbank'a Sesini Duyur: Hasankeyf Yok Olmasın

Ilısu Barajı Projesi nedeniyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan Hasankeyf ve Dicle Vadisi, UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin onda dokuzunu sağlayan dünyadaki tek doğa ve kültür mirası.

Böylesine önemli bir "Dünya Mirası"nın yok edilmesini kabul etmeyen Avrupa bankaları Ilısu Baraj Projesi'nden çekilirken, Türkiye'nin en "çevreci" bankası olarak bilinen Garanti ve "kültürel sorumluluk çalışmaları" ile tanınan Akbank, baraj için yabancı bankaların bile vermediği krediyi veriyor, Hasankeyf'in yok oluşuna önayak oluyorlar.

Akbank ve Garanti Bankası projeden çekilmek için daha ne bekliyor?
Sesini duyur! Bankaları durdur!
Bankaları durdurmak için:
  1. Bu mesajı, üye olduğunuz gruplara, arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza iletin, onları da eyleme geçmeye çağırın.
  1. Alltaki örnek mektubu e-posta veya faksla üzerinde verilen adreslere gönderin.
  1. Kurumsal iletişim bölümlerini arayarak bankaların böyle bir projede yer almalarını kınadığınızı söyleyin ve kredi desteğini geri çekmelerini talep edin.
    • GARANTİ BANKASI: (0212) 318 15 54
    • AKBANK: (0212) 385 62 75
  1. Bu bankalarda hesabınız varsa, şubenize giderek çalışanlar ve şube müdürlerine şikâyetinizi iletin.
  1. Akbank ve Garanti Bankası projeden çekilmezlerse bankalardaki kredi kartı ve hesaplarınızı kapatın ya da kapatacağınızı söyleyin.
  1. Doğa Derneği Facebook grubuna katılarak gelişmeler hakkında düzenli bilgi alın >>>
Hasankeyf Dünya Mirası'nın korunması için verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederiz.

Doğa Derneği
ÖRNEK MEKTUP

Konu: Akbank, Garanti Bankası ve Ilısu Barajı
Hasankeyf, UNESCO kriterlerine göre, bütün toplumlar için korunması gereken bir dünya mirasıdır.
Hasankeyf'in içinde bulunduğu Dicle Vadisi'ndeki yaşamın sürmesi tüm insanlığın ortak sorumluluğudur.
Bu nedenlerle, birçok uluslararası kuruluş ve Avrupa bankaları, buradaki yaşamı yok edeceği kanıtlanmış olan Ilısu Barajı Projesi'nden geri çekilmiştir.
Akbank ve Garanti Bankası'nın dünyanın en önemli doğa ve kültür miraslarından biri olan Hasankeyf'i yok edecek Ilısu Barajı'nı desteklemesini veya bu projeyle herhangi bir ilişkisinin olmasını kabul etmiyorum, edemiyorum.
Türkiye'deki milyonlarca insanın güvenerek yatırım yaptığı, doğanın ve kültürün korunması için önemli çalışmaları olan bankalarınızın bu tarihî hatadan ivedilikle geri adım atmasını temenni ediyorum.
Hasankeyf'i yok edecek Ilısu Barajı Projesi'nden çekildiğinizi ve Hasankeyf'i yaşatmak için destek olacağınızı söyleyen bir açıklama, bankanızın hem bugüne hem de geleceğe yapacağı en doğru yatırım olacaktır.
Saygılarımla,

AD SOYAD

Gönderim Adresleri:
Suzan Sabancı Dinçer
Yönetim Kurulu Başkanı
Akbank
Eposta: cigdem.ozer@akbank.com; murat.gollu@akbank.com
Faks: 0212 2781837
Ferit Faik Şahenk
Yönetim Kurulu Başkanı
Garanti Bankası
Eposta: fundaotyam@garanti.com.tr; gozdep@garanti.com.tr
Faks: 0212 3181004

DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 14:25   #4
Ağaç Dostu
 
DarkYES's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5,587
Galeri: 363
Hasankeyf ve Allianoi Su Altında Kalmaktan Kurtuldu

http://www.arkeohaber.com/TURKIYE/88...-Kurtuldu.html

DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2013, 16:10   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Üstteki mesaj da kurtuldu haberi ama

Tarihi Hasankeyf Kararı: Ilısu Barajı'nın Yürütmesi Durduruldu

Merhaba,

2013 yılının bu ilk günlerini müjdeli bir haberle karşılıyoruz. Dicle Vadisi'ni ve onun içinde yer alan Hasankeyf'i yok edecek Ilısu Baraj Projesi'nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan yapılamayacağını belirten Danıştay, Ilısu baraj projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bildiğiniz gibi yapılması halinde Türkiye'nin en büyük barajlarından biri olacak olan Ilısu Baraj Projesi ÇED sürecinden muaf tutulmuş, birçok canlıyı ve onlarla birlikte yeryüzünde benzeri olmayan Hasankeyf'i sonsuza kadar yok edeceği göz önünde bulundurulmadan hayata geçirilmeye çalışılmıştı. Çünkü 1950'lerin projesi olan Ilısu Baraj projesinin çevreye olan etkileri göz önüne alındığı takdirde bu projenin doğa, kültür ve insan hayatı üzerindeki yıkıcılığı anlaşılacak ve rant sağlamaktan başka bir amacı olmayan bu projeyi hayata geçirmek mümkün olmayacaktı.

TMMOB ve Peyzaj Mühendisleri Odasının başlattığı süreç sonunda alınan bu hukuki karar ile yeni bir sürece giriyoruz. Elbette doğa adına elde edilen tüm hukuki kazanımlarda olduğu gibi bir takım yasa ve yönetmelik değişikleri ya da hukukun arkasından dolanma yöntemleri ile bu karar yok sayılmak istenecektir. Ancak bu karar, Hasankeyf için başka hukuki mücadelelerin de yolunu açacak ve birçok yıkıcı proje için de emsal teşkil edecek.

Doğa Derneği bu kararın uygulanması, savunuculuğunun yapılması ve bu durumun Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin kurtulması yönünde geliştirilmesi için mücadelesine devam edecek. En büyük arzumuz bu mücadelede yanımızda yer almanız ve desteğinizi esirgememeniz.

Doğa Derneği

h_dogan beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2013, 16:20   #6
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Normalde yapılan her baraja her hese karşı çıkanlara karşı olmakla beraber, Hasankeyf'i görmüş, kendimi masal gibi bir ortamda hissetmiş ve oranın ülkemizin tarih ve kültür mirası açısından ne kadar önemli olduğunu idrak etmiş biri olarak Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına oldukça sevindim.

İnşallah Hasankeyf, Hasankeyf olarak kalmaya devam eder.

syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2013, 08:20   #7
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Umarım sonuç değişmez Hasankeyf Hasankeyf olarak kalır.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 01:48   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Üzücü bir bilgilendirmede bulunayım. Ilısu barajı inşaatı maalesef tam gaz devam ediyormuş.

DSİ'den bir dostum; bir süre geçici görevlendirildiği bu inşaat sahasından geçen hafta geri döndü. Çekmiş olduğu resim ve videoları beraberce seyrettik. Gördüm ki inşaat çatur çutur devam ediyor.

İnternetten araştırdığımda gördüm ki Danıştay 14. Dairesi, baraj projesinin alt ve üst yapı tesislerini Çevre Etki Değerlendirmesi’nden (ÇED) muaf tutan Başbakanlık genelgesini, TMMOB un baş vurusu üzerine yürütmesini durdurmuş.

Durdurulmuş olan, baraj projesinin gerçekleşmesi için gerek duyulan malzeme ocakları, bağlantı yolları, enerji nakil hatları gibi tüm alt ve üstyapı inşaatlarının ÇED’den muaf tutulmasına olan Başbakanlık genelgesi imiş.

Yani barajın kayası, kumu, dolgu malzemesi en yakın CED raporlu başka mahallerden karşılanmaya devam edilip, Mahkemenin bu kararının mevcut inşaat faaliyetlerine devam etmesine hiç bir engel oluşturacak yönü bulunmamaktaymış. Durum sadece mevcut inşaatın ÇED yönetmeliği çerçevesinde yürütülmesi anlamına gelmekteymiş.

Name:  hk1.jpg
Views: 229
Size:  64.7 KB

Yani yakın bir gelecekte Hasankeyf sular altında kalacak.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 13:03   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 140
Sayın s.serdar,
Konuya tam olarak vakıf olmamakla birlikte, bahsettiğiniz şekliyle inşaatın halen devam etmesi mahkeme kararını etkisizleştirmeye yönelik faaliyetler kapsamında değerlendirilip, konunun takipçisi olan TMMOB tarafından tekrar dava açılması gerekmez mi? veya açılmış ise ne aşamada devam etmektedir. Korkarım her konuda olduğu gibi bu konuda da hukuk tanımamazlığın devam etmesi halinde Dünya Mirası kabul edilen Hasankeyf arkadan dolanma yöntemleriyle sessizce yok edilecek.


Düzenleyen Ahmet : 15-08-2013 saat 13:14 Neden: ekleme
Ahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 15:14   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ahmett62 Mesajı Göster
Konuya tam olarak vakıf olmamakla birlikte, bahsettiğiniz şekliyle inşaatın halen devam etmesi mahkeme kararını etkisizleştirmeye yönelik faaliyetler kapsamında değerlendirilip, konunun takipçisi olan TMMOB tarafından tekrar dava açılması gerekmez mi? veya açılmış ise ne aşamada devam etmektedir.

Sayın Ahmett62

Anladığım kadarı ile TMMOB açtığı dava; baraj inşaatı projesinin durdurulmasına değil de, baraj projesinin gerçekleşmesine yönelik alt ve üst yapı tesislerinin ÇED raporunda muaf tutulmasına dair genelgenin iptali için açılmış ve Danıştay da bu genelgenin yürütmesini şimdilik durdurmuş.

Durdurulan genelge; baraj inşaatını değil belirttiğim diğer tesisler için aranan ÇED raporlarına yönelik.

Ayrıca TMMOB'nin baraj inşaatını durdurulmasını isteme hakkı olup olmadığını bilemiyorum. Eğer böyle bir hakkı olsaydı davayı da, bu şekilde açarlardı diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2013, 14:34   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 140
Bu durumda; sessizce değil, göz göre göre Hasankeyfi yok ediyorlar. Ancak, hukuki sürecin dışında kamu oyunun dikkatini tekrar tekrar buraya çekmek için bir şeyler yapılmalı, nasıl ki iktidar tarafından toplum mühendisliği yapılarak kabul görmesi zor olan bir takım düşünceler öncelikle göz önünde olan "sanatçılar, topçular, popçular, yazarlar, siyasetçiler v.s." tarafından toplumun bilinçaltına yerleştirilip, daha sonra doğru şeylermiş gibi hayata geçiriliyorsa, mücadeleyi başlatan TMMO ve Doğa Derneğine omuz vererek, toplumun her kesimi tarafından konunun hassasiyetinin anlaşılması ve bu inşaatın durdurulması noktasında fikrii kabul görecek gerçek sanatçı, toplum bilimci, fikir adamı, tarihçi vb. kişiler önderliğinde bir platform kurularak, öncelikle inşaat alanı yakınında çeşitli açıklamalar yapılarak, süreç bir şekilde yavaşlatılabilir. Daha sonrasında değişik adımlar atılabilir diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Ahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024