agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-04-2006, 20:31   #1
gubse
 
gubse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 67
Kıyı Yasası

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, Ofer-Kutman ortaklığının, Özelleştirme İdaresi'nden aldığı eski Fransız Tatil Köyü (Club Med) arazisinde uygulamak istediği proje Kuşadası'nı ayaklandırdı.

Ofer-Kutman ortaklığının ‘turistik tesis' olarak hafta sonunda açıkladığı projeye göre 323 dönümlük alanda 30 katlı iki, 15 katlı dört binanın yanı sıra 600'ü aşkın villa yer alacak.

Hükümetin Kıyı Yasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı Taslağı’nı kamuoyuna duyurmasından bir gün sonra Ofer -Kutman'ın bu projesinin ortaya çıkması, ‘gene bu ikili için yasa değişikliği yapılıyor’ yorumlarına neden oldu.

CHP Kuşadası İlçe Örgütü'nün çağrısı üzerine Derici Otel'de bir toplantı yapıldı.

Toplantıya meslek örgütleri, dernek temsilcileri, CHP'li ve bağımsız belediye meclis üyeleri ile turizmciler katıldı.

FRANSIZ TATİL KÖYÜ
Özelleştirme İdaresi'nin ihaleye çıkardığı 325 dönüm arazi üzerine kurulu Tatil Köyü Emekli Sandığı'nın malıydı.





Yaklaşık iki yıldır kapalı durumda bulunan tatil köyü için 2005’in mayıs ayında Özelleştirme İdaresi'nde açık artırma yapıldı. Daha önce teklif veren beş firma artırmaya katıldı.





Uysal-Soysal Ortak girişimi, Tubin İnşaat Sanayi Turizm. A.Ş ve Diana Turizm ihalenin belirli bir aşamasından sonra çekilirken, Kıbrıs kökenli Fergün Feribot İşletmeciliği A.Ş ile Global Altyapı Hizmetleri İşletmecilik A.Ş- Boğaziçi Holding kıyasıya çekişmeye girdi.





20 milyon dolardan başlayan çekişme sonunda, tatil köyü 34 milyon 500 bin dolarlık teklifle Global-Boğaziçi ortaklığının oldu.



Bir süre önce özelleştirilen Kuşadası Limanı'nı alan Ege Ports firmasının da en büyük ortağı olan Kutman'a, Global A.Ş.'ye son yıllarda liman sahası içinde işyerleri yaptırdığı için sivil toplum örgütleri ve esnaftan büyük tepki geliyordu.



“Tesadüfün böylesi”

Konuşmacılar, Kıyı Yasası'nda yapılması tasarlanan değişikliklerin, Ofer-Kutman ortaklığının Kuşadası'nın yeşil kalmış tek bölgesini betonlaşmaya açma çabalarıyla aynı döneme denk gelmesinin rastlantı olmadığını vurguladı.

Daha önce ‘yönetmelik olmazsa kanun çıkarırız’ diyen ve çıkarılan yasayla Kuşadası Limanı'na 56 işyeri yapılmasının yolunu açanların yine yasa değişikliği peşinde olduğu öne sürüldü.

Ofer-Kutman ortaklığının amacının hiçbir şekilde turizm olmadığını belirten konuşmacılar, "turizm yatırımı yapacak olan, turizme yönelecek olan, turizm fuarlarını gezer. Tur operatörleri ve acentecilerle diyalog kurar. Ofer-Kutman ise Cannes'daki emlak fuarına katılmayı tercih ediyor" diyerek Kuşadası'nın turizm yatırımı dışında hiçbir yatırıma tahammülünün olmadığına dikkat çekti.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda projeye ve yeni Kıyı Yasası hazırlığına tepkinin, hazırlanacak ortak bildiriyle TBMM başta olmak üzere, ülke geneline yayılması benimsendi.

“Ortakların Kuşadası hesapları bitmiyor”

Toplantıya katılanlardan CHP Kuşadası İlçe Başkanı Nail Özazman, "Ofer-Kutman ortaklığının Kuşadası üzerine hesapları bitmiyor. AKP hükümeti içindeki bazı odaklardan aldıkları güçle daha önce liman için yasa çıkaranlar, bugün Kuşadası ve Bodrum'daki yatırımları için yasa değişikliği yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Özazman en dikkat çekici konunun değişikliğe göre kıyılardaki yağmanın Maliye Bakanı'nın onayını gerektirmesi olduğuna dikkat çekti.

“Yabancıya mülk satışının kamuflajı”

Diana Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tonbul da konuşmasında "burada sunulan proje yabancılara mülk satmanın kamuflajıdır. Kanıtı da Ofer'in Cannes'daki emlak fuarına katılmasıdır. Amaç turizm olsa art arda yapılan turizm fuarlarına katılırdı. Turistik tesis yapmak için hiçbir firma sadece araziye 35 milyon dolar vermez. Turizm yatırımı yapacak olanlar yatırım öncesinde seyahat acenteleri, tur operatörleriyle diyaloğa girerler. Fizibilite raporu hazırlarlar. Hiçbir yönüyle proje turizm yatırımı projesi değil" diye konuştu.

“Altı kat fazla imar hakkı isteniyor”

Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Adil Geçim de mevcut imar planına göre buranın 0.20 imar yoğunluğu olduğunu hatırlatarak, "hazırlanan projeye göre 0.80 imar hakkı isteniyor. Komple bir arazi olarak düşünüldüğünden 325 dönümlük arazide yollar, sosyal donatı alanları, parklar çıkarılmadığı için bu oran 1.20 olarak kabul edilir. Türkiye'de az bulunan cennet gibi bir yere belirtilen yükseklikte kat kabul edilemez" dedi.

“Yeni imar verilemez”

Mühendisler Odası Kuşadası Temsilcisi Yusuf Güneş, mevcut Kıyı Kanunu'na göre 1960'lı yıllarda yapılan Fransız Tatil Köyü (Club Med) alanındaki binaların yıkılıp yerine yeni binalar yapılamayacağını belirterek, "orası için yasalara göre yeni imar verilemez. Öncelikle konunun Belediye Meclisi'nde görüşülmesi gerekir" açıklamasında bulundu.

“Yoğunluğu turistik tesis kaldırmaz”

Kuşadası Belediyesi'nin bağımsız üyesi Seher Mehdioğlu da konuşmasında "o yoğunluğu turistik tesis kaldırmaz. Kaldı ki açıklanan projedeki gibi Marina, SPA, Golf gibi turizm çeşitleri kesinlikle bir arada olmaz" dedi.

Kent Meclisi Başkanı Bülent Tokuçoğlu "özelleştirme sırasında şartnamede imar planı ve yoğunluk belirtilmiştir. Eğer talep ettikleri imar verilirse bu ihaleye giren diğer firmaların devletçe kandırılması anlamına gelir. Ve ihale iptal nedeni olur. Bu kadar yağmanın olduğu kent daha fazla yağmalanmamalı" görüşünü savundu.

gubse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2006, 20:58   #2
gubse
 
gubse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 67
Arkadaşlar bu kıyı yasasına bence engel olmak lazım. bugün bu kıyılar yarın başka yerler. doğal güzelliklerimizi korumak adına bir şeyler yapmalıyız. onun için birlikte hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum.

gubse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2006, 20:59   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Güçleri birleştirmek gerek. Kimler bu konuda neler yapıyor önce onları öğrenelim....

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2006, 21:19   #4
gubse
 
gubse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 67
öncelikle TEMA Vakfı'ndakilerle görüşeceğiz. okuldaki arkadaşlarımıza haber verip onlarla beraber bir mail adresine bir yazı göndermeyi düşündük. hepimiz ayrı ayrı gönderelim diyoruz. şimdi haberi olanlar düşünüyorlar neler yapabiliriz mail dışında, kimlere ulaşabiliriz diye. TEMA'ya bir arkadaşımız uşlaşacak ve bizi bilgilendirecek. haber veririm bana haber gelince. sizlerde çevrenizdekilere haber verebilirsiniz. aklınıza gelen bişey varsa paylaşın. değişik fikirler işe yarayabilir. hatta ulaşabileceğiniz başka sivil toplum örgütleri varsa onlara ulaşın.

gubse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2006, 08:27   #5
gubse
 
gubse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 67
3621 NOLU KIYI KANUNU GEREĞİNCE;
14. MADDE ŞUNU ÖNERMEKTEDİR : BU KANUN KAPSAMINDA KALAN ALANLARDA RUHSATSIZ YAPILAR İLE RUHSAT VE EKLERİNE AYKIRI YAPILAR HAKKINDA 3194 SAYILI İMAR KANUNUN İLGİLİ HÜKÜMLERİ UYGULANIR.

BU TÜR YAPI GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR CEZALANDIRILIR. SAYGIDEĞER BÜYÜKLERİMİZ BU TÜR YAPILARI YAPAN VE YAPACAK OLAN KİŞİLERİ CEZALANDIRMAK YERİNE YENİ YASA ÇIKARMAYI UYGUN GÖRMEKTEDİRLER.

KUŞADASI YÖRESİ, GİBİ NADİDE BİR BELDEMİZİN KIYILARINI VE DENİZE KIYISI OLAN TÜM BELDELERİMİZİN, KIYI YAPISININ KARUNMASINI ÖNGÖREN BU YASANIN DEĞİŞTİRİLMEMESİNİ, ÜLKEMİZİN GURUR KAYNAĞI OLAN DOĞAL GÜZELLİKLERİNİN SONUNA KADAR KORUNMASI VE SAHİP ÇIKILMASI İÇİN; GEREĞİNİN YAPILMASINI ARZ EDERİZ.


ARKADAŞLAR BU DİLEKÇE ÖRNEĞİNİ ŞU ADRESLERE KOPYALA YAPIŞTIR UYGULAYARAK YAZALIM. ÜÇÜNE DE YAZALIM!

http://www.ntvmsnbc.com/modules/AcikHat/NTVyeSorun.asp
http://www.cevreorman.gov.tr/form3.asp
http://www.kanald.com.tr/# (bu sayfa açılınca en altta sağ köşede bize yazın kutucuğu var oraya tıklayıp açtıktan sonra yazabilirsiniz.)

gubse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2006, 14:02   #6
gubse
 
gubse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 67
Ofer, Kuşadası’nda geri adım attı
Global-Ofer ortaklığının hazırladığı Kuşadası tatil köyü projesi tepkiler üzerine geri çekildi. Kuşadası Belediyesi’ne, en yükseği 6 katlı otel ile çoğunluğu 1-2 katlı, ağaç boyunu geçmeyen yapılardan oluşan yeni proje sunulacak.
Projede mevcut yeşil doku korunarak, hiçbirine zarar verilmeyecek. Bunun için ağaçlar tek tek sayılarak kayıt altına alındı.

Onay için belediye meclis üyeleri, mimarlar odası ve Kuşadası Belediye İmar Komisyonu’nun ortak kararı gerekiyor. Onay halinde yatırım maliyeti 400 milyon doları bulacak.
yabancı gayrimenkul fonuna, yüzde 20’sinin de Global Yatırım’a ait olduğunu belirtti.

gubse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2006, 15:24   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Yazmıyoruz ama seni takip ediyoruz...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2006, 16:13   #8
gubse
 
gubse's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2005
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 67
Kıyı kanunu gözden geçiriliyor
Bayındırlık Bakanlığı Kıyı Kanunu’na yönelik eleştirileri dikkate alarak taslağı yeniden düzenleyecek. Buna göre, sahil şeritlerinde yapılaşma yasağı koşulsuz 100 metre olarak uygulanacak. Sahil şeridinde var olan yapılarsa yeniden değerlendirilecek.

gubse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2013, 11:52   #9
Yeni Üye
 
emlakdanisman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2013
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 9
Konuyu Hortlatmak gibi olacak ama Kıyı Kanunu Mevzuatı Güncellendi.

Kıyı kenar çizgisi, Kırı kenar sahilinde yapılaşma şartlarını güncel mevzuattan takip edebilirsiniz.

Kıyı Kanunları

Aklınıza takılan sorulara cevap verebilirim. Özel mesaj atmaktan çekinmeyin ya da mesajı beğenerek buradan cevaplayabilirim

emlakdanisman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024