agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Soğanlı bitkilerde hastalıklar ve tedavi yöntemleri (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/12423.htm)

denizakvaryumu 08-02-2009 17:56

Soğanlı bitkilerde hastalıklar ve tedavi yöntemleri
 
Lale, nergiz, sümbül, frezya vb. gibi soğanlı bitkilerin hastalıkları konusunda forumda farklı yerlerde yazışmalar yapılmış ama konu başlığı göremedim.

Çok severek aldığımız soğanların ertesi sene neden çiçek açmadığı,
toprakta neden çürüyüp,kurtlandığı, soğanların üzerindeki kahverengi nokta ve lekelerin ne anlama geldiği önemli konular.

Başta lale olmak üzere soğanlı bir bitkiyi 2.sene çiçek açtırabilen çok az kişi var, soğanlar fusarium-çökerten gibi mantar hastalıklarına çok kolay yakalanmakta ve önlem alınmazsa malesef 2.sene çiçek almak imkansız hale gelmektedir.

Bu nedenle bu başlık altında çiçek soğanını dikmeden önce ve diktikten sonra nasıl ve hangi ilaçlarla ilaçlamamız gerektiği konusunda tecrübesi olanların
bilgilerini aktarmasında yarar olacağına inanıyorum.

Başbahcivan 09-02-2009 20:56

SOĞANLI BİTKİLERDE MANTAR VE KIRMIZI PAS HASTALIĞI
Soğanlı bitkilerin soğanlarında, yapraklarında mantar ve kırmızı pas hastalığına sıkça rastladığımız bir olaydır. Bu tür hastalıklardan korunmak için dikmiş olduğumuz soğanların temiz sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz.Mantar hastalığı, yaprak dipleri ve soğanlarda meydana gelir.Hastalığı önlemek için soğanları dikmeden önce ve diktikten sonra(Antracol,Cupravit)gibi ilaclarla ilaçlamalıyız.
Kımızı pas hastalığı ise genelde evlerde yetiştirdiğimiz soğanlı bitkilerde çok görülür.oda sıcaklığının 15 derece üzerinde olması sulama yaparken soğana suyun değmesinden kaynaklanır,küçük kırmızı oval lekeler halinde önce yapraklarda daha sonrada soğana doğru ilerleme yaparlar.Bu hastalık tan kurtulmak için ticari ismi (Prosper) kullanarak kurtulmamız mümkün olur.Ayrıca yapraklarda ve çiçeklerinde görülen yaprak biti böcekler için (Durusban-4 veya folidol)kullanabiliriz.
NOT:Özellikle soğanlı bitkilerin çiçeklerini tutturmak için kullandığımız sopa (çubuk)lar ahşap olmasın,çünkü zamanla çürüyerek mantar oluşmasına sebep oluyor.

denizakvaryumu 09-02-2009 21:12

Teşekkürler, çok yararlı bilgiler...

Prosper i bilmiyordum, belirttiğiniz iyi oldu.

Peki mantarın yanında toprak altı zararlıları dediğimiz bir takım böcekler-kurtçuklar var, bunlardan nasıl kurtulacağız?

Bir de bahçe için büyükler var tavşan-fare-köstebek gibi ben sulandırılmış mazot diye biliyorum ama yanılıyor olabilirim.

günebakan 09-02-2009 21:27

Sayın Başbahçıvan ben soğanlı bitkileri ilk soğan olarak ektiğimde bir iki tanesinde küflenme oluyor sebebi ne olabilir acaba?

Başbahcivan 10-02-2009 17:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 357985)
Sayın Başbahçıvan ben soğanlı bitkileri ilk soğan olarak ektiğimde bir iki tanesinde küflenme oluyor sebebi ne olabilir acaba?

Hastalık ve zararlılar günümüzde çığ gibi çoğalıyor, soğanlar ilk söküm sonrasında yeterince kurutulmadığı zaman bu tür mantar ve küf hastalığı yapar kurutma esnasında ilaçlamamız gerekir.Ev içinde yetiştirdiğimiz soğanlı bitkiler sıcaklık 10 - 15 derece ideal dir fazla nem ve sıcaklık mantar,küf, kırmızı pas hastalığına davetiye çıkarır.İç mekandaki soğanlı bitkilerimizi sulama yaparken ihtiyaç olduğunda sulamalıyız ve soğanların üzerine su değdirmemeliyiz.

Başbahcivan 10-02-2009 17:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 357970)
Teşekkürler, çok yararlı bilgiler...

Prosper i bilmiyordum, belirttiğiniz iyi oldu.

Peki mantarın yanında toprak altı zararlıları dediğimiz bir takım böcekler-kurtçuklar var, bunlardan nasıl kurtulacağız?

Bir de bahçe için büyükler var tavşan-fare-köstebek gibi ben sulandırılmış mazot diye biliyorum ama yanılıyor olabilirim.

Değerli arkadaşım bahçemizdeki solucan,danaburnu,sallangoz,kabuksuz sümüklü böcek vb böcekler için ,1 litre ılık suda 1 çay bardağı şekeri eriterek, 1-1,5 kilo arpa veya buğday kepeğine yavaş yavaş karıştırırız,kepek pilav şeklini alır daha sonra (Basudin,Durusban-4, folidol)bu tarım ilaçlarının her hangi birinden 10-15 cc karıştırız.Bu hazırladığımız karışımı akşam saat,lerinde el değdirmeden bir küçük tahta parçası ile bahçemize hafif hafif serpiştiririz gece çıkan böcek ve haşereler bunları yemesi halinde bahçemizden arınmış olurlar.Fare ve köstebek gibi zararlılar içinde zirai ilaç satan dükkanlarda hazır yemleri bulabilirsiniz.

günebakan 10-02-2009 18:06

Teşekkür ederim Başbahcıvan:)

Başbahcivan 10-02-2009 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 358445)
Teşekkür ederim Başbahcıvan:)

Bende teşekkürederim değerli arkadaşım yararlı olabildiysem ne mutlu.

denizakvaryumu 17-02-2009 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 362204)
Sayın denizakvaryumu;

İlaçlamayı genelde görülen haşereye göre seçerim, genelde tel kurtları görülebiliyor, bunlara dursban 25toz ile veya gusathion A40 ile veya folimat ile kırmızı örümçeğe de etkilidir.

Sn.Lilium'da
genelde görülen tel kurtlarına karşı yukardaki bilgiyi verdi.

kgursan 18-02-2009 00:32

Soğanlı bitkilerde hastalık ve çürümelerden korunma
 
3 Eklenti(ler)
Soğanlı bitkinin sağlıklı olması için en önemli nokta, SOĞANIN sağlıklı , hastalıksız olmasıdır. Dikilen soğanda hastalık belirtileri (dokularında çürüme, siyahlık, zamklanma vb.) varsa o soğanlardan adam olmaz. küçücük bir hastalıklı bölge toprağa dikildikten sonra nemli ortamda soğanı çürütür. Soğanın bu şekilde çürümesini hiç bir ilaç durdurmaz!.Öyleyse ilk iş sağlam soğan dikmektir. İkinci önlem köklenmeyi sağlayacak uygun ortamı sağlamaktır. Bu ortam da nemli (ıslak değil!), ılık ve havadar ortamdır. Bu da dikilen yerde su durmayacak, akacak, drenaj olacak şekilde kapların dibi delik olmalı veya bahçede soğanların yastıklarını yüksek yaparak sağlanır. Soğanlar daima içeriden dışarıya doğru büyür. Dışında kurumuş yaprağın üzerinde oluşan sekonder (İkinci derecede )asalak mantar vs. etmenler soğanın içine girmedikçe zararlı olmaz. soğan sağlıklı büyürse bu etmenler soğan içine giremez.

Lale soğanlarındaki örnek resimler belki fikir verir.

denizakvaryumu 18-02-2009 07:34

Evet, sağlam soğan alma konusu önemli.

Çoğu soğanlar daha paketteyken 1.resimdeki gibi görüntüleri var.

Lilium 18-02-2009 12:50

Ben birkaç yazımda bunları belirttim, belirtim derken siteden alışveriş yapan kişilerden oldu, biri diyordu ki, kargodan paketimi aldım açtım ve bazı soğanların çürüme ve bozulmuş olduğunu gördüm gibi yazıları gördüm, verilen çevap ne biliyormusunuz, kargoda ırpalanmış ezilmiştir.

Böyle hasta soğanları gönderirler sonrada suç kargoda.

Örnek vericek olursak, birinci resimdeki soğan, bir günde iki günde kargoda o hale gelmez.

Neyse konunun dışına çıktım özür dilerim.

denizakvaryumu 18-02-2009 13:42

Alıntı:

Soğanlı bitkinin sağlıklı olması için en önemli nokta, SOĞANIN sağlıklı , hastalıksız olmasıdır. Dikilen soğanda hastalık belirtileri (dokularında çürüme, siyahlık, zamklanma vb.) varsa o soğanlardan adam olmaz, küçücük bir hastalıklı bölge toprağa dikildikten sonra nemli ortamda soğanı çürütür. Soğanın bu şekilde çürümesini hiç bir ilaç durdurmaz
Acaba diyorum, ithal gelen bazı soğanlar, (her yıl soğan alınmasını istedikleri için,) mantar-virüs bulaşmış olarak mı gönderiliyor?

Komplo teorisi gibi oldu ama satılan soğanları, özellikle ithal lale soğanlarını incelediğimde nerdeyse tüm soğanlarda , yukardaki 1.resimdeki durumu gördüm.

kgursan 18-02-2009 17:09

Sn deniz akvaryumu., Doğal olarak dışarıdan itjal edilen soğanlarda hastalıklı soğanların girmesi biraz zor oluyor. nedeni ithal soğanlar gümrüğe geldiğinde örnekler alınır, Laboratuvarlarda (Yalova, İzmir,Ankara vb) incelenir girişine öyle izin verilir. Bu nedenle hasta soğan içeriye zor girer. Ancak komplo teorisi frezyalarda var olduğunu duydum. şöyle ki; Frezya kolay çoğaltılan bir soğan türü. Islah edilmiş yeni çeşit başkaları tarafından çoğaltılıp satılabiliyor. Bu durum da ıslahçı veya çeşidin çoğaltma hakkını satın alan firma doğal olarak zarar ediyor. "Yıllarca uğraş, yeni bir çeşit ıslah et, birisine çiçek üretmesi için örneğin 1000 tane soğan sat o da bunlardan bedava üretip üretip satsın." Bu nedenle firma soğan içine bir virüs bulaştırıyormuş!! Bu virüs 2. veya 3. yıldan sonra bitkide gelişiyormuş. Böylece yeni soğan almak zorunda kalınıyormuş. Geçen yıl bunu duydum. Doğru-Yanlış bilmiyorum. Bu hollandalı firmaların buluşu.

denizakvaryumu 18-02-2009 17:31

Heirloom yani geleneksel sebze-bitki tohumları satıldığı gibi çok yakında heirloom çiçek soğanları satılmaya başlanırsa şaşırmam.

Çünkü yakında yeni varyete çiçek soğanları tek yıllık olacak gibi.

Sibel11 21-02-2009 15:40

5 Eklenti(ler)
Sümbüllerimin bazıları açtı mis gibi; ;) ama bazıları kararmaya başladı ve büyümeleri çok yavaş :( Genel olarak aynı tür soğanlar kötü aynı türler de açtı. Açamayıp kararanlar sarı olanlar sanırım, kurtarma şansım var mı?

Eklenti 63854
Eklenti 63855
Eklenti 63856
Eklenti 63857
Eklenti 63858

kgursan 25-02-2009 17:47

Burada sanırım sorun çiçeklerde, Çiçek uçlarının yanması hastalık etmenlerinden (Rizoctonia, botrytis vb.) olabilir, Veya çiçekler doğrudan güneş altında , kalörifer yanında vs. kalmış kuru havadan olabilir. Burada bir soğan hastalığı görünmüyor. çözüm. Sorun hastalık ise acil çiçekleri Fungusit (Mantar ilacı) ile ilaçlayın,

Sibel11 09-03-2009 21:06

Mesajınızı yeni gördüm gözden kaçırmışım kgursan, teşekkürler. Tabi şimdi gördüğüm için öyle birşey yapmadan bırakmıştım, bir ara dokunurken kararan kısım koptu, yumuşak çürümüş gibiydi; ama o kısım koptuktan sonra yavaş yavaş açmaya başladı. Ondan önce öyle içe doğru yumuşayan bir soğanı sökmek zorunda kaldım korkup. Şimdilik atlattık:) Ama seneye nasıl sağlıklı söküp saklayacağım konusunda başka bir sayfa da cevap bekliyorum :(

kgursan 10-03-2009 23:27

Çiçek soğanlarının muhafazası,depolanması başlığını incelerseniz belki size faydası olur

kaktüs 12-03-2009 21:28

Soğanları sökmeyi düşünmediğim soğanlı bitkilerim var. Sümbüllerim mesela... (Geçen sene de sökmemiştim bu sene yeniden çiçeklendiler.)

Nergislerimi, çiğdemlerimi ve lalelerimi de sümbüllerim gibi sökmeyi düşünmüyorum... Hastalıklardan, mantardan vs korumam için bir uygulama yapmam gerekir mi? Yoksa toprağı sulamadığım, çürümelerine sebep olmadığım müddetçe güvende kalırlar mı?

dilek_cds 25-03-2009 12:22

lalelerim
 
Merhaba,
Benimde lalerlerimin açmasını beklerken bir gün içinde tüm lale yaprakları kırmızımsı renkte küçük böceklerle dolmuş. İlk başta birinde vardı temizlemiştim ama birgün sonra hepsinde çok küçük böcekler olmuş. Bende birer tane aspirin koydum toğrağa ve suladım. Şimdi 3 lale saksımda yok ama ilkinde hala var ve çoğaldı. Aceba ne yapabilirim.?

kaktüs 26-03-2009 09:03

Sökmeyi düşünmüyorum dediğim çiğdemlerin başına bu sene birşeyler geldi :(

Kimisi çiçeğini açmaya devam ediyordu. Ama yapraklarının zamanından önce bozulma eğilimi gösterdiğini farkettim. Sulama düzeninde sorun yoktu.

Küçük bie saksıda olanı boşalttım. Bazı soğanların yaprakları çıktığı halde, köklerinin hiç gelişmediği ya da az geliştiğini gördüm. Bu soğanların üzerindeki kahverengi kabuğunu kaldırdığımda içlerinde, soğanı yiyip bitirmekte olan kurtçukların olduğunu gördüm !!! Kimi soğanda da kabuğun altında yeşilimsi bir yapı vardı küf gibi...

Bazı soğanların ise gelişimi güzel, köklü ve diğerlerine nazaran daha sert görünüyorlar. Geçen sene böyle bir problemim olmamıştı. Bu sene yapı marketten aldığım soğanları da aynı saksıya dikmiştim. Soğanların kendisinden böyle bir durum kaynaklanmış olabilir mi? Torf sineklerinin larvaları mıydı yoksa? (Öyle aşırı miktarda bir sinek durumu da gözlemlemedim oysa) Ne yapmam gerekir(di?) Çünkü bütün soğanları çıkardım, hasta gördüklerimi attım toprakla beraber, köklerini yıkadım, oksijenli suda beklettim ve temiz bir torfa diktim. (Gecenin 12 sinde bulabildiğim sadece torf idi).

Şu saatten sonra yapabileceğim birşey var mıdır? Hiç değilse bazı soğanları kurtarayım.

Funda Kalaycıoğlu 17-05-2009 11:13

Endemik olduğu için gözüm gibi baktığım ters lalelerim yanık gibi kuruyup çürümeye başladı. Bozulanları keseyim derken yaprak aralarından bir sürü böcek kaçıştı. 1-1,5 cm. boyunda, mekik şeklinde, parlak, bir sürü kıl ayaklı, yarısı başka-yarısı başka renk(kahve tonları). Toprakta delikler bulup kaçıştılar.

Bunlar nedir? Ne yapacağım? Ters lalelerimi galiba kaybettim.

İmdat! Saygılar.

clipton 08-06-2009 16:18

Galarımda yaprak sorunu
 
3 Eklenti(ler)
galalarımda yaprakları zar şekline delikler cıkıyor bu konuda yardım

yıldırım 24-06-2009 09:58

merhabalar benimde gala çiçeğimin yaprakları sararıp dökülüyor acaba nedeni ne olabilir

birgaripyolcu 01-04-2010 18:43

Arkadaşlar benim sümbüllerde Sibel arkadaşımızın resimlerinden 3 ve 4.resimdeki rahatsızlıklar oluyor.Sizce nedeni ne.selamlarımla...

fooflower 29-05-2010 15:25

dahlia zararlıları
 
3 Eklenti(ler)
4 bodur dahlia saksıda. Çiçeklerin de kurum gibi siyah noktalar vardı.Çiçekler çok kısa zamanda ölüyolardı.Ama nedeni ni buldum.Artık adına ne deniyo bilmiyorum ama kurtcuk gibi bi şey.


Eklenti 147929

Eklenti 147930

Eklenti 147931

Pazardaki çiçekçiden aldığım 1 tl'lik ilaçla hepsi yok oldu. Çiçekler daha uzun ömürlü.

serdarca06 31-05-2010 08:58

yardım !!!
 
Üzerine titregim liliumlarda (CASABLANCA) yapraklarında sararma var sararan yapraklarda daha sonra düşüyor. Sararma giderek tepeye dogru ulaşıyor, ne yaptıysm olmadı. Ben son günlerde yagan yagışlar neden oldu diye düşünüyorum, birde topragına 1/3 oranında koyun gübresi kullanmıştım o sebep oluyor gibi sanırım. Bitkiyi kontrol ettigimde herhangi zararlı böcekle karşılaşmadım.

ne yapmalıyım sizce:confused:
teşekkürler

sakagun 04-09-2012 12:49

1 Eklenti(ler)
Sardunyalarımdan birinin yapraklarında beyazlaşma var. Cinsinden midir yoksa birşeylerin eksikliğinden mi anlayamadım.

selami2012 06-11-2012 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Başbahcivan (Mesaj 357954)
SOĞANLI BİTKİLERDE MANTAR VE KIRMIZI PAS HASTALIĞI
Soğanlı bitkilerin soğanlarında, yapraklarında mantar ve kırmızı pas hastalığına sıkça rastladığımız bir olaydır. Bu tür hastalıklardan korunmak için dikmiş olduğumuz soğanların temiz sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz.Mantar hastalığı, yaprak dipleri ve soğanlarda meydana gelir.Hastalığı önlemek için soğanları dikmeden önce ve diktikten sonra(Antracol,Cupravit)gibi ilaclarla ilaçlamalıyız.
Kımızı pas hastalığı ise genelde evlerde yetiştirdiğimiz soğanlı bitkilerde çok görülür.oda sıcaklığının 15 derece üzerinde olması sulama yaparken soğana suyun değmesinden kaynaklanır,küçük kırmızı oval lekeler halinde önce yapraklarda daha sonrada soğana doğru ilerleme yaparlar.Bu hastalık tan kurtulmak için ticari ismi (Prosper) kullanarak kurtulmamız mümkün olur.Ayrıca yapraklarda ve çiçeklerinde görülen yaprak biti böcekler için (Durusban-4 veya folidol)kullanabiliriz.
NOT:Özellikle soğanlı bitkilerin çiçeklerini tutturmak için kullandığımız sopa (çubuk)lar ahşap olmasın,çünkü zamanla çürüyerek mantar oluşmasına sebep oluyor.

*** anracol,,cupravitle dikerken ilaçlayın yazmışsınız orasını tam anlamadım.soğanların üzeri toprak kapamadan soğanların üzerinemi ilaç sürülcek yoksa toprakla kapatıldıktan sonra üzerinemi .teşekkürler.

selami2012 06-11-2012 07:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 378534)
Soğanları sökmeyi düşünmediğim soğanlı bitkilerim var. Sümbüllerim mesela... (Geçen sene de sökmemiştim bu sene yeniden çiçeklendiler.)

Nergislerimi, çiğdemlerimi ve lalelerimi de sümbüllerim gibi sökmeyi düşünmüyorum... Hastalıklardan, mantardan vs korumam için bir uygulama yapmam gerekir mi? Yoksa toprağı sulamadığım, çürümelerine sebep olmadığım müddetçe güvende kalırlar mı?

evet bende merak ettiğim konulardan biri bu.soğanların hangileri topraktan çıkarmazsak ölür.hepsini topraktan ne zaman toplamalı ,ben çok fazla soğanım olduğu için toplamıyordum.eğer toprakta kalmalarında sakınca varsa artık toplayım.

kgursan 29-01-2013 19:28

Lale, sümbül, Lilium, Gladiol gibi bazı bitkilerin soğanlarını topraktan çıkarmadan bırakabilirsini.

Peki, bırakırsanız neler olur ?:

1. Etrafında yavrularla birlikte ertesi yıl kalabalık bir aile şeklinde toprak yüzüne çıkarlar, kalabalık oldukları için soğanların irileşme şansı az olur. Ancak iri soğanlar çiçek verir. Bu nedenle her 2 yılda bir soğanları söküp dikmek daha faydalı olur.
2. Toprak oturup, sıkışır.sertleşir. Dolayısıyla yerinde bırakılan soğanların bitkileri zayıf gelişir.
3. Soğanların yerleri bell olmadığı için basılıp ezilebilir,
4. Eğer su duran bir yerde ise, durgun su soğanları çürütebilir ve yok eder.
5. Bazı türler (Gladiol, yıldız ) soğanları eğer kışın aşırı soğuk olursa, toprak donarsa soğanlarda donabilirler.
6. Bazı toprak altı canlıları (Köstebek vb.) soğanlarınızı toplayabilir.

Benim aklıma gelenler bunlar. Bence zamanı gelince söküp, kurutun ve bir bez torba içinde,gazete kağıdı arasında serin-gölge, kuru bir yerde muhafaza edin ve zamanı gelince dikin.
Not: Lilium soğanlarını kurutmayın, nemli torf, talaş vb. içinde muhafaza edin.

ummu_gul 03-02-2013 11:25

selam ,

mavi sümbül almıştım ilk günler iyi gidiyordu ama şimdi yapraklarda yumuşama başladı ev sıcak geldi galiba gece dışarı koymak işe yaramadı ne yapmalıyım

rexioqmar 27-07-2013 23:33

Bu sene bahçede yıldızlar çok güçsüz oldular. Önceki senelerde çok kuvvetliydiler ve büyük çiçek açıyorlardı. Bu sene tomurcuklar bile hemen açmıyor açsa da küçük kuvvetsiz oluyor. Yaprakları bozuluyor. Bütün yıldızlar bu şekilde acaba ne olabilir?

Emine 12-08-2013 21:30

Sn. rexioqmar;
Sanırım kırmızı örümcekten bahsediyorsunuz. Benim yıldızlarımda da aynı sorun var. Örümceğin kendisi çok küçük olmalı ki, gözle görünmüyor. Sitede üye olan bir ablamın bana tavsiye ettiği ilacın ismini vereyim. Henüz denemedim ama faydalı olduğunu söyledi. İlacın ismi; Avirmec Ec.
Saygılar...

ksantip 19-07-2018 11:50

su ile seyreltilmiş çamaşır ağartıcısı işe yarar mı?Ticari ilaç kullanmak gerekli değil bence.Doğal fungisit kullananlar vardır elbet.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024