agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Dev Ürünler Yarışmaları (http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/)
-   -   2009 Dev bal kabağı yarışması konuşmaları (http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/15344.htm)

Todor 27-11-2008 15:39

2009 Dev bal kabağı yarışması konuşmaları
 
2009 ile ilgili olan mesajları yeni bir başlığa taşıdım. Buradan devam ederiz.

sercan1969 07-12-2008 18:24

Dev kabak Yarışması
 
Arkadaşlar Dev kabak yarışmaları dünyanın değişik ülkelerinde yapılıyor.Genellikle tercih edilen bir balkabağı çeşidi olan Atlantic Giant'dır. Bu çeşidin tercih edilmesinin sebebi ağırlık ve hacim olarak diğer kabak çeşitlerinden daha avantajlı olmasıdır.Atlantic Giant hibrit bir kabak değildir.Dolayısıyla tohumluk olarak seçilecek kabağın hastalıksız, iri ve gösterişli olması tercih edilir.Eşit şatlar derken bazı arkadaşlar herkesin aynı çeşit kabağı kullanmasını mı kastediyor acaba? Onun dışında bir eşitlik düşünemiyorum...Çünkü her yörenin iklimi farklı,toprağı farklı, su kalitesi farklı, herkes tercih ettiği gübreler farklı, herkes kabağını hastalık ve zararlılardan korumak için çok farklı yöntemleri deneyecek, herkes farklı miktarlarda ve farklı yöntemlerle sulamasını yapacak...o halde neyin eşitliğinden söz ediyoruz ki...
Şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum.Yarışmaya katılan tüm arkadaşlar aynı kabaktan alınmış tohumlarla yarışmaya başlasalar dahi eşitlik söz konusu değil...Çünkü her kabak tohumu ayrı bir genetik potansiyel içerir.Bunu şöyle izah edeyim; İri yapılı bir anne ile iri yapılı bir babanın çocuklarından biri iri ve kaslı diğeri de zayıf ve çelimsiz olabilir.Bir bitkiyi çelikten (Vejetatif) değilde tohumdan üretiyorsanız herzaman için süprizlere hazır olun.....

sercan1969 07-12-2008 18:42

Atlantic giant ve tohumları
 
3 Eklenti(ler)
Bazı arkadaşlar malesef aldatılıyormuş ve sonuçta emek ve zaman kaybı ******...Bir arkadaşımıza sıradan yemeklik kabak tohumları göndermişlerdi yanılmıyorsam.Arkadaşımız eminim verdiği paradan çok harcadığı emeğe üzülmüştür.Bir iki fotoğtaf ekledim. Atlantic giant' ın tohumları renk olarak biraz farklı...

hexus 17-12-2008 19:47

Bugün Fransadan internet üzerinden tanıştığım bir çiftçi vasıtasıyla. 2007 Dünya Rekoru kabağın tohumları geldi.

hexus 17-12-2008 19:48

Bu arada gerçek dev bal kabağı tohumu ayıretmeleri açısından arkadaşlara bir uyarım var. Dev Bal Kabağı tohumları da Dev oluyor. Normal Bal Kabağı tohumlarından daha iri ve kalın.
Yakında bendeki Dev bal kabağı tohumlarının Resimlerini buraya koyacağım.

Todor 17-12-2008 19:59

Evet biraz daha etli olduklarını bende gözlemledim. Ayrıca Dill's ırkı tohumların etrafında ince çizgiler var.

kürşad 17-12-2008 20:30

Dünya rekoru olmasa da herhangi bir Dills tohumu ile 400 pound yani 170-200 kg ağırlıkta bir kabak yetiştirmeniz mümkün.

700 kg lık bir kabak tohumundan yetiştireceğiniz 200 kg ağırlıkta bir kabak tohumları da genetik olarak geriye gitmiş olmaz mı?

malbman 18-12-2008 09:42

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10594356.asp linkindeki çiftçi sanırım bu sayfalardan haberdar değil:D:D

Yoksa Sercan' ın 36,5 kiloluk kabağından sonra 55 kiloya şaşırmazdı. :p

sercan1969 18-12-2008 16:28

dev balkabağı
 
Dev bal kabağının tohumlarının, diğer bal kabağı tohumlarından daha iri olacağı, çok mantıklı bir düşünce değil...

Todor 18-12-2008 18:10

Sayın malbman, yarışmaya istediğiniz ırk ile katılabilirsiniz. Selleksiyon yolu ile elde edilmiş dev gri bal kabaklarıda var. Biz her ne kadar ikisine de bal kabağı desek te, ingilizcede pumpkin (turuncu, ince kabuklu olanlar) ve squash (Adapazarı diye tabir edilen, gri, kalın kabuklu) olarak ayrılmış durumda. Artık sizin kaynaklarınıza ve tercihinize bağlı.
http://ottawastart.com/pics/2006-10-29-squash.jpg

ismet şenad 28-12-2008 21:09

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar siz tohumları paylaşıncaya kadar, birileri kabakları götürüyor. Yarışmacılara bol şans dilerim.

Cumhur Tonba 28-12-2008 21:22

Ben 2008 şampion olan bal kabağı tohumundan istemiştim. Şansımı deneyeceğim. ****** devreye Mendel Kanunları girecek. Fakat başka tohumda ekeceğim. İddialıyım. Şimdiden size bir ip ucu. Bitkinin alacağı azotlu gübrenin % 15 ini % 46 lık üre gübresini suda eriterek yapraktan verebilirsiniz. Yanmış koyun gübreside kullanarak verimi % 30 arttırabilirsiniz. Birde fide ekerken toprağı fümigasyon yaparsanız bayağı iddialı olursunuz.
Görüyorsunuz ne kadar çentimen bir yarışmacıyım.

odemis35 02-01-2009 01:10

Sayın Cumhur Tonba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Kabakta Fumigasyon hakkında kısaca bilgi verebilirmisiniz?

serdar1 02-01-2009 07:51

Fümigasyon: Bitki, bitkisel ürün, bitkisel sanayi ve orman ürünlerinde bulundukları veya yetiştikleri ortamlarda ve boş binalarda bulunan zararlı organizmaların herhangi bir biyolojik dönemine karşı gaz halinde etkili olan katı, sıvı veya gaz formundaki pestisitlerin kullanılmasıyla yapılan imha işlemini, toprağın diğer bitkisel artıklardan ve fungal maddelerden temizlenmesi kısaca

Cumhur Tonba 03-01-2009 21:53

En basit olarak toprağı siyah bir naylon ile örtüp, toprak ısısını arttırarak bir çok etmeni yok edebilirsiniz. Bu örtülü olarak bulunan kısma Tarım İl-İlçe müdürlüklerine müracaat ederek basit ve pratikta kullanılan toprak fümigasyonu için tabletler alabilirsiniz. ( Onları tavsiye edeceği). Fümigasyon da kullanılan malzemelerinin satışı yasak. Bunları sadece kullanma yetkisi olanlar alabiliyor ve kullanılma esnasında da kullanma yetkisi olan en az iki kişi bulunması şart. Çok tehlikeli ve sakıncalı. Bu konuda forumda arama kısmına yazıp aradım. Bir bilgi çıkmadı. Yarın daha geniş bir arama yapıp gerekirse yazacağım.
Saygılarımla.

odemis35 05-01-2009 18:29

Teşekkürler.Bu konuda daha önce kabak yetiştiren arkadaşlar bu yöntemi kullanıp kullanmadıklarını merak ediyorum.Bilgi verirlerse memnun olurum.

odemis35 05-01-2009 18:32

Arkadaşlar bir arkadaşın tanıdığı tarafından 100 kg gelen bir kabağın bayağı iri tohumları elime geçti. Bu yüzden tohum dağıtım listesinde elinde tohum olmayan arkadaşlara da şans tanımak istediğimden tohum isteğimden vazgeçtim. Ama hala yarışmaya elimdeki tohumlarla devam edeceğim:))

sercan1969 05-01-2009 19:07

metil bromid
 
En etkili fumigasyon ilacıdır.Ancak amatörlerin kullanamayacağı kadar tehlikeli bir ilaçtır.Arkadaşlar ne geliyorsa başımıza bu kimyasal ilaçlardan geliyor.Bence doğal yöntemleri tercih edelim...

izzeterisen 07-01-2009 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 340638)
En etkili fumigasyon ilacıdır.Ancak amatörlerin kullanamayacağı kadar tehlikeli bir ilaçtır.Arkadaşlar ne geliyorsa başımıza bu kimyasal ilaçlardan geliyor.Bence doğal yöntemleri tercih edelim...

Methyl bromide artık yasak,solarizasyon tercih edilmesi gereken bir yöntem olmalıdır.

sercan1969 08-01-2009 08:57

Solorizasyon
 
Solorizasyon en sevdiğim yöntem ancak bal kabaklarının vegetasyon süresi 180 gün solorizasyonu hangi aylarda yapacağız........??? Bence farklı bir yöntem bulmamız lazım...Bence bu noktada organik tarım yapan arkadaşların fikirlerine ihtiyacımız var....

fahrikucuktas 09-01-2009 16:47

Tohum alırken sap kısma yakın olan tohumların daha iyi olduğu konusu doğru mu?

capitano 11-02-2009 20:27

Benim
 
2 Eklenti(ler)
2008 Mahsulünden 2 büyük.

odemis35 11-02-2009 22:20

Sayın Capitano,

Maşallah kabakları gzel yetiştirmişsiniz. Acaba yetiştirirken ön hazırlık,sulama ve ek besleme ve gübreleme aşamalarında neler kullandınız.Bilgi verebilirseniz seviniriz.Teşekkürler.

agozce 13-02-2009 01:58

Diyarbakırlı çifçilik yapan bir arkadaşım, meşhur diyarbakır karpuzlarını meşe külü ve güvercin gübresi ile yetiştirdiklerini anlatmıştı. Aynı mantık kabakta da olabilir diye düşünüyorum. Bir tanesini deneyeceğim. Bakalım sonuç ne olacak da...

Bu kabakların tadı kötü ise neden yetiştireceğiz hala anlamış değilim.:) :) Bir bilen anlatsın lütfen.

Yetiştirdikten sonra ne yapacağız :) :)

capitano 13-02-2009 07:53

Çok özel bir yetiştirmem yok. En baştan bilhassa döllemede dikkatli olmak gerekiyor. Bunuda elle yapmakta yarar var. Damlam su veriyorum. Jiffy e dikip 2 yaprak olduğunda toprağa dikiyorum. Kırmızı örümceğe çok dikkat ediyorum.

Mart ayında yetiştirme klavuzunu hazırlıyacağım. Çünkü benim bir başka Dev Kabak Grubum daha var orası için. Ama tabiiki sizlerle de paylaşıcam.

Bir noktayıda belirtmek istiyorum, ki ben Ziraat Mühendisi değilim, hoby olarak ilgilenirken birden üretici oldum.

En büyüğünden tohum isteyenlere ancak 1 adet yollıyabilirim ve buraya toplam 30 adet ayırdım. Diğerlerinden daha fazla adet olabilir.

Sevgiyle Kalınız

capitano 13-02-2009 07:57

Benim bildiğim duyduğum ise Diyarbakır Karpuzunun en irileri acık akan lağım çivarındaymış. Ne derece doğru bilemem.
Eğer hakiki Diyarbakır Karpuz tohumu elinde olan varsa lütfen benle irtibata gecsin, 200 gr kadar yahut daha fazla alabilirim. Bir keresinde getirttim ama 1 adet bile yetiştiremedim.

Sevgiyle Kalınız

malbman 13-02-2009 08:57

Kabak tohumları
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi capitano (Mesaj 359832)
Çok özel bir yetiştirmem yok. En baştan bilhassa döllemede dikkatli olmak gerekiyor. Bunuda elle yapmakta yarar var. Damlam su veriyorum. Jiffy e dikip 2 yaprak olduğunda toprağa dikiyorum. Kırmızı örümceğe çok dikkat ediyorum.

Mart ayında yetiştirme klavuzunu hazırlıyacağım. Çünkü benim bir başka Dev Kabak Grubum daha var orası için. Ama tabiiki sizlerle de paylaşıcam.

Bir noktayıda belirtmek istiyorum, ki ben Ziraat Mühendisi değilim, hoby olarak ilgilenirken birden üretici oldum.

En büyüğünden tohum isteyenlere ancak 1 adet yollıyabilirim ve buraya toplam 30 adet ayırdım. Diğerlerinden daha fazla adet olabilir.

Sevgiyle Kalınız

Sevgili capitano, sizi aramızda yeniden görmek güzel. Dev kabak grubunuzun bir web sayfası varsa bilmek isteriz. Bilginin fazlası göz çıkarmaz.

Bir de; kabak tohumlarınızı paylaşacaksanız, sanırım paylaşım sayfasında bir başlık açmanız iyi olacaktır. Böylelikle yalnızca bu başlığı takip edenler değil, diğer arkadaşlar da haberdar olabilir, ve kim bilir, belki de kendinize yeni dev kabak rakipleri yaratırsınız:D

Eğer öyle bir paylaşım açarsanız ben de (en büyük kabağın 1 adet tohumu da dahil olmak üzere,) kabak tohumlarına talibim.

Şimdiden kendimi sıraya yazayım dedim:p

Sevgiler

Lilium 13-02-2009 12:09

Alıntı:

Benim bildiğim duyduğum ise Diyarbakır Karpuzunun en irileri acık akan lağım çivarındaymış. Ne derece doğru bilemem.
Bir parçası doğru, açık akan lağım çivarında değil, açık akan nehir yatağında olduğudur, kışın nehrin taşması sonucu toprağa bıraktığı mil ve minareller, nehrin çekilmesinden sonra buraya ekilen karpuzlar oldukça iri olurlarmış, diyarbakır karpuzu meşhur eden neden budur.

Bir ara çekirdeğini ben de aradım, fakat bulamadım, bulduğum bilgiler, baraj yapımından sonra, nehir taşması olmadığı için, karpuzlar eski iriliğine gelmediği için toğumlar eski özelliğini kaymetmiş, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Kabak yetiştirenlere, küçük bir ip ucu vereyim, nehir yatağı gibi bir yeriniz varsa kabaklarınızı oraya ekin.
İyi bir cins toğumum yok, olsa çok iddialı bir şekilde yarışmaya gireceğim.

sercan1969 13-02-2009 15:09

Bal Kabağı
 
Öncelikle şunu belirtmeliyim Bal kabağı ile kestane kabağı birbirinden farklı...Bal kabağının su oranı kestane kabağına göre çok yüksek...Ama lezzet olarak hiç bir fark yok...Annem çok güzel kabak tatlısı yapar...Geçen sene yarışmada birinci olan kabağımı parçaladıktan sonra ilk işim anneme götürüp tatlısını yaptırmak oldu..Atlantic giant ( Dev Bal kabağı ) ın tadı gerçekten çok güzel ancak dediğim gibi pişirmesini bilene....Şöyle örnek vereyim bir kere bal kabağına konan şeker, Kestane kabağına göre daha az olmalı...Tatlıyı yaparken içine su asla koymuyorsunuz ve yeterli şekeri üzerine döktükten yarım saat sonra kısık ateşte pişirmeye başlıyorsunuz....Afiyet olsun..

Not: Üzerine kaymak koyar ve dövülmüş ceviz dökerseniz tadına doyum olmaz....

sercan1969 13-02-2009 16:14

Bal Kabağı Tatlısı
 
Sizlerle bir anımı paylaşmak istiyorum. Bir arkadaşıma bal kabağı hediye etmiştim...Tencereye su koyup bal babaklarını içine atmış ve bir saat kadar kaynatmış...Bir gün karşılaştık ve bana bal kabaklarının tadının iğrenç olduğunu söyledi...Nasıl yaptığını öğrenince epey gülmüştüm...:D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019