Tekrar etme ihtiyacı duydum. Tür sınırlamamız yok. İster turuncu, ister gri, ister alacalı bal kabakları ile yarışmaya katılablirsiniz. Adapazarı kabağı olarak adlandırdığımız türlerde 600-700 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor.
http://www.gvgo.ca/images/mackenzie_squash_wr01.jpg |
Şimdiye kadar bu bölümü hiç okumadım, bugün bizarcık yazılanları okudum, fotoğraflara baktım. Bir sorum olacak, bu dev bal kabakları, yeniliyor mu? Eğer yeniliyorsa, bizim bildiğimiz bal kabakları gibimi pişiriliyor. (Arkadaşlar pişirildiğini yazmış ama yinede sorayım dedim) Banada tohumlarından gönderir misiniz? Hem yarışma için, hemde yemek için bende yetiştirmek isterim. Ama bu resimlerdeki kadar büyük bir kabağı nasıl yeriz onuda bilemiyorum. :eek:
|
Alıntı:
Derya hanım katılın yarışmaya, bakın çok güzel geçecek. Toğum için sevgili todor veya toğumu olan arkadaşlar yardımcı olacaktır, umarım. |
Tohumlarım geldi :) İnşallah bu seneki yarışta bende varım diyeceğim ;) Tohumlar için, sevgili sercan1969'a çok teşekkür ederim.
|
daha yeniyiz ama bizde yarışmaya katılmak isteriz tarım fuarından tohum aldık birde bursa yenişehire baglı çeltikçi köyü var ordan 62 kg gelen kabagın tohomlarından aldık inşahlah olur hepinize başarılar 26 mine balseven
|
pazardan tire kabağı fidesi diye satıcının verdiği fideden bal kabağı çıktı.Su kabağı şeklinde ,olgunlaşmadan önce çok koyu yeşil (koparılmaya yakın sarardı)ne kabağı olduğu konusundaki şüphelerime rağmen çok lezzetli bir balkabağı çıktı.çekirdeklerini kuruttum yeniden ekmek için ama çekirdeklerin içi boş gibi.sadece çekirdek zarı var.Acaba yaz sonunda ürün verdiği için çekirdekmi oluşamamıştır **** üretilemeyen üründenmidir.Bir fikriniz varmı acaba?
|
Kabak
Tam hasad olgunluğuna gelmeden hasad edildiyse çekirdeklerini dolduramamış olabilir...
|
Burada kabağa kastani derler
Üzerine pekmez döküp yerler Ben de yarışmaya katılayım Ne ödül verilirse alayım Pek iddialı değilim ama Biraz renk gelir yarışmaya. Todor tohumlar sizin verdikleriniz. Elimden geleni yapacağım. Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim. Durumlarınızı güncellemenizi beklerim :) Herkese kolay gelsin |
Yarışma yöneticisi arkadaşlar
Tohumları eken arkadaşlar varmı? Ayrıca tohum ekimi yapılacak tablaları hazırlık çalışmalarında ne gibi işlemler yapılması gerektiğini paylaşabilirmiyiz.Teşekkürler. |
Ben bu ara poşetlere ekeceğim. Aslında direk tarlaya ekip, üzerlerine mini seralar yapacaktım ama sonra fareler aklıma geldi ve poşete karar verdim.
|
Yahu arkadaşlar ben daha önce hiç kabak şaşırtıldığını görmedim köydekiler de bu şekilde fideleri aktararak kabak yapamayacağımı söylediler. Şimdi kafam karıştı. Şu anda evde balık kutusunun içinde gayet mutlu bir şekilde büyüyorlar ama aktarırken olayı mahvetmek istemiyorum. Bu işi nasıl halledeyim ? Toprağıyla birlikte mi dikeyim ? O zaman da çok sık dikilmiş olacaklar... :(
Biliyorum rakibiz ama centilmence yarışmamız lazım...Herhalde bana yardım edecek birileri çıkar :) |
|
Ben tohumları bugün plastik bardaklara diktim ama acaba siyah tüp poşetlere diksemiydim?
|
Alıntı:
Bölgenizde son don ne zaman oluyor bilmiyorum. Son donlara göre hesap edip ona göre ekmenizi öneririm. 18 nisandan sonra don oluyor ise, daha büyük bir kaba ekmelisiniz. |
Alıntı:
|
Dev Bal Kabağı
Arkadaşlar kabağın tohumlarını geniş viyollere ekin fide 15-17 cm boya geldiğinde köklerini sarsmadan çıkarıp yerine şaşırtın...3-5 tohumu yanyana dikip sonra ayırmaya kalkarsanız kökler zarar görür.Bunun dışında fideleri diktikten sonra bölgenizde gece sıcaklıkları 15 derecin üzerinde olmalıdır.Erken fide dikiminde rekor kırmak hayal olur.
|
Bilgiden kasıt eğer ki yetiştirme tekniği ise paylaşırım.
Yetiştirilecek tohum tabi ki iyi bir nesilden olmalıdır. En iri kabak için bunun etkisi 40% bir katkıdır. Köklerin yayılacağı , yani fidenin dikileceği alan da özel bir toprak karışımı ve sulama yöntemi kullanılırsa en iriyi yetiştirme şansına katkısı 40% dir. Bu yöntem de 100 cm e 100 cm bir alanın toprağı yaklaşık 70-80 cm derinlik de kazılarak toprağı boşaltılıp, dışarıda yeni bir karışım yapılır. Bu karışım da her bir ürün 20 Litre olmak kaydı ile ''sıfır numara dere kumu , 2 numara dişli dere kumu, orman toprağı, ince reçinesiz odun talaşı, kil-mil karışımı ve kazdığınız toprağın üstteki 40 cm derinliğine kadar ki kısmından 40 litre toprak ile 5 litre güvercin gübresi, 5 litre yanmış keçi-koyun gübresi, 5 litre kömür tozu karıştırılarak karışım çukura aktarılır. 100 cm e 100 cm lik alanın 4 köşesinden 50 cm derine kadar su vermek için 4 adet 70 cm lik boru hazırlanır ve 10 cm de bir arkalı önlü su sızdıracak delikler açılır. Tüm sulama buradan yapılır. Bu aşama da yetiştirme alanının su direnajı , eğimin mümkün olduğunca az oluşu, damlama sulama yapılması, açan çiçeklerden en iyi 3-4 tanesinin bırakılıp gerisini ve uzayan diğer kolların budanması, daha sonra körpe 3-4 kabaktan da bir tane bırakılıp diğerlerinin de budanması gerekmekte. Tüm bu saydıklarım ve iklim şartları da 20% şans daha arttırmakta. Bu bilgileri direkt yerinde ABD de Montana da ödüllü kabak yetiştiren bir at yetiştiricisinden almıştım. Ayrıca deniz seviyesinden 300-1300 metre yükseklikler en ideal yetiştirme yükseklikleriymiş. Bunun sebebide nem oranının 30-60% yi geçmemesiymiş. Diyarbakır da da yıllar önce meşhur karpuzun buna çok yakın yöntemle yetiştirildiğini biliyorum. Burada aslında önemli olan karışım ve sulama taktiği. Toprağın ve kabak gövdesinin toprak yüzeyinden aşağıya doğru 20 cm lik kısmı hep kuru kalıyor. Böylece kökler hem hazırlanan yumuşak toprak karışımında yayılıyor hemde bol su alıyor. Kabak 1-2 kg a ulaştığından itibaren ise kabağı mutlaka yan yatırıyorlar. 30 kg dan sonra ise altına destekli saman koyuyorlar. Şekilli-biçimi bozulmamış ama çok iri olmayan kabak için ise kabağı dip kısımdan samanlı yere oturtuyorlar. Yani epey zahmet istiyor ama başarıyorlar. Benim paylaşabileceğim bilgiler şimdilik bunlar. |
Sayın balbay, teşekkürler bilginizi paylaştığınız için, yanlız burada paylaşırsanız bilgilerinizi, daha iyi olur, arada kaynayıp gitmez.
|
Sevgili Malina hanım da bana hep söylüyor)). Hatta arada kızıyorda)). Ben bu kabak karpuz işini dediğiniz yerde paylaşayım tabi. Ama henüz tam anlayamadım herhalde, neden bazı konular yeriden taşınıp başka yerlere gidiyor. Popüleritemi bu?
|
Sizin verdiğiniz bilgiler çok önemli detaylar içeriyor. Fakat buraya bakmak, kabak yetiştiriciliği hakkında bilgi arayan arkadaşların aklına gelmeyecek. O zaman, sizin verdiğiniz bilgiler sadece bu başlığı takip eden kişilere ulaşmış olacak.
Yani bilgilerin derli toplu olmasını, kolayca ulaşılabilmesini istiyoruz. İki sene sonra, foruma yeni üye olmuş bir arkadaşımız bal kabağı yetiştiriciliği hakkında bilgi aradığı zaman, tüm bilgileri bal kabağı yetiştiriciliği başlığında bulabilmeli. Bilgilerin yarısı bir başlıkta, yarısı diğer başlıklarda araya serpiştirilmiş olursa, arayan kişi bilgilere ulaşsa bile, bilgi kirliliği yaratacaktır. Sizin yazmış olduğunuz bilgiyi okuduğunda, daha önce yazılmış olan 120 mesajıda okuduğu için, ne aradığını unutmuş olacak. Tabi sıkılmadan 120 mesajı okuyup, sizin yazdığınız mesaja kadar geldiyse. Amacımız bilgiyi mümkün oldukça fazla insana ulaştırmak olduğu için böyle disiplinli davranıyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Başlıkların popüler olması ile ilgisi yok. Bugün bu başlık popüler, 200 gün sonra 2010 dev bal kabağı yarışması konuşmaları popüler. |
Sevgili Todor'
Haklısınız. Arkadaşlar bilginizi paylaşırsanız seviniriz deyince buraya yazmışım. Şimdi anladım forumda bilgi paylaşımı ve konu takibi nasıl yapılacak. Sizin veriğiniz link e en kısa zamanda çok daha detaylı bilgileri yazacağım. Seyahatimde aldığım notları tekrar inceleyeceğim. |
1 Eklenti(ler)
Erken ekim denemesi
|
Sayın Balbay. Çok yararlı bilgiler vermişsiniz. Yarışmayı kazanamassanız bile, ilk planda çentilmenlik ödülünü size vermek gerek. Ben de fide dikiminde, dikilecek yeri 25-30 cm yüksek yapmayı düşünüyorum. Suni gübre kullanmıyacağım. Daha ziyade şerbet ile besleyeceğim.
|
Sayın Cumhur Tonba'
Şerbet demişken, 20 günde bir 5 litre suya yarım kilogram şeker eritip bu şerbeti su diye veriyorlar. Bu sulamanın ardından 5 gün su vermeden bırakıyorlar. Ama bu şerbet verme işi eylülde başlıyormuş. Ege iklimine göre sanırım kasım daha uygun olacak. Ben geç fide ile başlamak istiyorum. Yani toprağa tohumumun girişi haziran, yerine şaşırtma temmuz sonu olacak. Gübre şerbeti yerine şeker şerbeti nasıl olur bakacağız))) |
Bu yıl kabak yarışması çok hızlı, bu gidişle türkiye kabağa kık diyecek gibi gözüküyor, herkeze bol şanslar.
|
Kabak tadı veren, kabak. :D:D
|
Alıntı:
Saygılarımla. |
Siyah Naylon
Siyah naylon toprak ısısını yükseltmez.
|
Erken Ekim Denemesi II
3 Eklenti(ler)
25.03.2009 tarihinde ektiğim kabak çekirdeğim bir haftalık olmasına rahmen bayağı boy attı normal mi acaba :)
nisanın 15'inden sonra bahçeye şaşarıtsam erkenmi olur karadeniz bölgesi için ne dersiniz. |
İlk söyleyebileceğim bolca ışık almasını sağlayın demek olacaktır. Zira ışık ararken bayağı bir uzamış ve zayıf kalmış.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024