agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Dev Ürünler Yarışmaları (http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/)
-   -   2009 Dev bal kabağı yarışması konuşmaları (http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/15344.htm)

Todor 13-02-2009 16:49

Tekrar etme ihtiyacı duydum. Tür sınırlamamız yok. İster turuncu, ister gri, ister alacalı bal kabakları ile yarışmaya katılablirsiniz. Adapazarı kabağı olarak adlandırdığımız türlerde 600-700 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor.

http://www.gvgo.ca/images/mackenzie_squash_wr01.jpg

Derya Özen 14-02-2009 07:49

Şimdiye kadar bu bölümü hiç okumadım, bugün bizarcık yazılanları okudum, fotoğraflara baktım. Bir sorum olacak, bu dev bal kabakları, yeniliyor mu? Eğer yeniliyorsa, bizim bildiğimiz bal kabakları gibimi pişiriliyor. (Arkadaşlar pişirildiğini yazmış ama yinede sorayım dedim) Banada tohumlarından gönderir misiniz? Hem yarışma için, hemde yemek için bende yetiştirmek isterim. Ama bu resimlerdeki kadar büyük bir kabağı nasıl yeriz onuda bilemiyorum. :eek:

Lilium 14-02-2009 16:54

Alıntı:

Ama bu resimlerdeki kadar büyük bir kabağı nasıl yeriz onuda bilemiyorum
Ben bu kadar büyük kabak yetiştirebilirsem, bir düğün yapana vereceğim, düğün tatlısı bal kabağı olacak.:D nasıl fikir ama.

Derya hanım katılın yarışmaya, bakın çok güzel geçecek.

Toğum için sevgili todor veya toğumu olan arkadaşlar yardımcı olacaktır, umarım.

Derya Özen 21-02-2009 10:36

Tohumlarım geldi :) İnşallah bu seneki yarışta bende varım diyeceğim ;) Tohumlar için, sevgili sercan1969'a çok teşekkür ederim.

Mine Balseven 21-02-2009 14:35

daha yeniyiz ama bizde yarışmaya katılmak isteriz tarım fuarından tohum aldık birde bursa yenişehire baglı çeltikçi köyü var ordan 62 kg gelen kabagın tohomlarından aldık inşahlah olur hepinize başarılar 26 mine balseven

aycan 21-02-2009 16:57

pazardan tire kabağı fidesi diye satıcının verdiği fideden bal kabağı çıktı.Su kabağı şeklinde ,olgunlaşmadan önce çok koyu yeşil (koparılmaya yakın sarardı)ne kabağı olduğu konusundaki şüphelerime rağmen çok lezzetli bir balkabağı çıktı.çekirdeklerini kuruttum yeniden ekmek için ama çekirdeklerin içi boş gibi.sadece çekirdek zarı var.Acaba yaz sonunda ürün verdiği için çekirdekmi oluşamamıştır **** üretilemeyen üründenmidir.Bir fikriniz varmı acaba?

sercan1969 21-02-2009 17:22

Kabak
 
Tam hasad olgunluğuna gelmeden hasad edildiyse çekirdeklerini dolduramamış olabilir...

Baldaş 11-03-2009 15:51

Burada kabağa kastani derler
Üzerine pekmez döküp yerler
Ben de yarışmaya katılayım
Ne ödül verilirse alayım
Pek iddialı değilim ama
Biraz renk gelir yarışmaya.

Todor tohumlar sizin verdikleriniz. Elimden geleni yapacağım. Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim. Durumlarınızı güncellemenizi beklerim :) Herkese kolay gelsin

odemis35 16-03-2009 21:08

Yarışma yöneticisi arkadaşlar
Tohumları eken arkadaşlar varmı?
Ayrıca tohum ekimi yapılacak tablaları hazırlık çalışmalarında ne gibi işlemler yapılması gerektiğini paylaşabilirmiyiz.Teşekkürler.

Todor 16-03-2009 22:06

Ben bu ara poşetlere ekeceğim. Aslında direk tarlaya ekip, üzerlerine mini seralar yapacaktım ama sonra fareler aklıma geldi ve poşete karar verdim.

Baldaş 17-03-2009 13:30

Yahu arkadaşlar ben daha önce hiç kabak şaşırtıldığını görmedim köydekiler de bu şekilde fideleri aktararak kabak yapamayacağımı söylediler. Şimdi kafam karıştı. Şu anda evde balık kutusunun içinde gayet mutlu bir şekilde büyüyorlar ama aktarırken olayı mahvetmek istemiyorum. Bu işi nasıl halledeyim ? Toprağıyla birlikte mi dikeyim ? O zaman da çok sık dikilmiş olacaklar... :(
Biliyorum rakibiz ama centilmence yarışmamız lazım...Herhalde bana yardım edecek birileri çıkar :)

Todor 17-03-2009 13:46

Dev Bal Kabağı Üretimi

Burada tüm bildiklerimi anlatmıştım.

odemis35 17-03-2009 21:09

Ben tohumları bugün plastik bardaklara diktim ama acaba siyah tüp poşetlere diksemiydim?

Todor 18-03-2009 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi odemis35 (Mesaj 381815)
Ben tohumları bugün plastik bardaklara diktim ama acaba siyah tüp poşetlere diksemiydim?

Plastik bardakta çimlendikten sonra 15-20 gün kadar tutabilirsiniz. Daha sonra bardaklar küçük gelecektir. Çimlenmeleri içinde 1 hafta desek, toprağa aktarmak için yaklaşık bir ayınız kalıyor. Yani en geç 18 nisanda toprağa dikeceksiniz.

Bölgenizde son don ne zaman oluyor bilmiyorum. Son donlara göre hesap edip ona göre ekmenizi öneririm. 18 nisandan sonra don oluyor ise, daha büyük bir kaba ekmelisiniz.

hexus 18-03-2009 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 331619)
Dünya rekoru olmasa da herhangi bir Dills tohumu ile 400 pound yani 170-200 kg ağırlıkta bir kabak yetiştirmeniz mümkün.

700 kg lık bir kabak tohumundan yetiştireceğiniz 200 kg ağırlıkta bir kabak tohumları da genetik olarak geriye gitmiş olmaz mı?

Hayır genetik yapısını korur. Yetişme koşullarından dolayı ve çevre koşullarından dolayı düşük verim verdiyse bu genotipini etkilemez.

sercan1969 19-03-2009 06:55

Dev Bal Kabağı
 
Arkadaşlar kabağın tohumlarını geniş viyollere ekin fide 15-17 cm boya geldiğinde köklerini sarsmadan çıkarıp yerine şaşırtın...3-5 tohumu yanyana dikip sonra ayırmaya kalkarsanız kökler zarar görür.Bunun dışında fideleri diktikten sonra bölgenizde gece sıcaklıkları 15 derecin üzerinde olmalıdır.Erken fide dikiminde rekor kırmak hayal olur.

balbay 28-03-2009 18:55

Bilgiden kasıt eğer ki yetiştirme tekniği ise paylaşırım.
Yetiştirilecek tohum tabi ki iyi bir nesilden olmalıdır.

En iri kabak için bunun etkisi 40% bir katkıdır.

Köklerin yayılacağı , yani fidenin dikileceği alan da özel bir toprak karışımı ve sulama yöntemi kullanılırsa en iriyi yetiştirme şansına katkısı 40% dir.

Bu yöntem de 100 cm e 100 cm bir alanın toprağı yaklaşık 70-80 cm derinlik de kazılarak toprağı boşaltılıp, dışarıda yeni bir karışım yapılır.

Bu karışım da her bir ürün 20 Litre olmak kaydı ile ''sıfır numara dere kumu , 2 numara dişli dere kumu, orman toprağı, ince reçinesiz odun talaşı, kil-mil karışımı ve kazdığınız toprağın üstteki 40 cm derinliğine kadar ki kısmından 40 litre toprak ile 5 litre güvercin gübresi, 5 litre yanmış keçi-koyun gübresi, 5 litre kömür tozu karıştırılarak karışım çukura aktarılır.

100 cm e 100 cm lik alanın 4 köşesinden 50 cm derine kadar su vermek için 4 adet 70 cm lik boru hazırlanır ve 10 cm de bir arkalı önlü su sızdıracak delikler açılır. Tüm sulama buradan yapılır.

Bu aşama da yetiştirme alanının su direnajı , eğimin mümkün olduğunca az oluşu, damlama sulama yapılması, açan çiçeklerden en iyi 3-4 tanesinin bırakılıp gerisini ve uzayan diğer kolların budanması, daha sonra körpe 3-4 kabaktan da bir tane bırakılıp diğerlerinin de budanması gerekmekte.

Tüm bu saydıklarım ve iklim şartları da 20% şans daha arttırmakta.

Bu bilgileri direkt yerinde ABD de Montana da ödüllü kabak yetiştiren bir at yetiştiricisinden almıştım. Ayrıca deniz seviyesinden 300-1300 metre yükseklikler en ideal yetiştirme yükseklikleriymiş. Bunun sebebide nem oranının 30-60% yi geçmemesiymiş.

Diyarbakır da da yıllar önce meşhur karpuzun buna çok yakın yöntemle yetiştirildiğini biliyorum. Burada aslında önemli olan karışım ve sulama taktiği. Toprağın ve kabak gövdesinin toprak yüzeyinden aşağıya doğru 20 cm lik kısmı hep kuru kalıyor. Böylece kökler hem hazırlanan yumuşak toprak karışımında yayılıyor hemde bol su alıyor.

Kabak 1-2 kg a ulaştığından itibaren ise kabağı mutlaka yan yatırıyorlar. 30 kg dan sonra ise altına destekli saman koyuyorlar. Şekilli-biçimi bozulmamış ama çok iri olmayan kabak için ise kabağı dip kısımdan samanlı yere oturtuyorlar.

Yani epey zahmet istiyor ama başarıyorlar.

Benim paylaşabileceğim bilgiler şimdilik bunlar.

envor 28-03-2009 20:04

Sayın balbay, teşekkürler bilginizi paylaştığınız için, yanlız burada paylaşırsanız bilgilerinizi, daha iyi olur, arada kaynayıp gitmez.

balbay 29-03-2009 00:23

Sevgili Malina hanım da bana hep söylüyor)). Hatta arada kızıyorda)). Ben bu kabak karpuz işini dediğiniz yerde paylaşayım tabi. Ama henüz tam anlayamadım herhalde, neden bazı konular yeriden taşınıp başka yerlere gidiyor. Popüleritemi bu?

Todor 29-03-2009 08:27

Sizin verdiğiniz bilgiler çok önemli detaylar içeriyor. Fakat buraya bakmak, kabak yetiştiriciliği hakkında bilgi arayan arkadaşların aklına gelmeyecek. O zaman, sizin verdiğiniz bilgiler sadece bu başlığı takip eden kişilere ulaşmış olacak.

Yani bilgilerin derli toplu olmasını, kolayca ulaşılabilmesini istiyoruz. İki sene sonra, foruma yeni üye olmuş bir arkadaşımız bal kabağı yetiştiriciliği hakkında bilgi aradığı zaman, tüm bilgileri bal kabağı yetiştiriciliği başlığında bulabilmeli. Bilgilerin yarısı bir başlıkta, yarısı diğer başlıklarda araya serpiştirilmiş olursa, arayan kişi bilgilere ulaşsa bile, bilgi kirliliği yaratacaktır. Sizin yazmış olduğunuz bilgiyi okuduğunda, daha önce yazılmış olan 120 mesajıda okuduğu için, ne aradığını unutmuş olacak. Tabi sıkılmadan 120 mesajı okuyup, sizin yazdığınız mesaja kadar geldiyse.

Amacımız bilgiyi mümkün oldukça fazla insana ulaştırmak olduğu için böyle disiplinli davranıyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Başlıkların popüler olması ile ilgisi yok. Bugün bu başlık popüler, 200 gün sonra 2010 dev bal kabağı yarışması konuşmaları popüler.

balbay 29-03-2009 11:17

Sevgili Todor'

Haklısınız. Arkadaşlar bilginizi paylaşırsanız seviniriz deyince buraya yazmışım. Şimdi anladım forumda bilgi paylaşımı ve konu takibi nasıl yapılacak. Sizin veriğiniz link e en kısa zamanda çok daha detaylı bilgileri yazacağım. Seyahatimde aldığım notları tekrar inceleyeceğim.

demir66 31-03-2009 21:58

1 Eklenti(ler)
Erken ekim denemesi

Cumhur Tonba 31-03-2009 22:37

Sayın Balbay. Çok yararlı bilgiler vermişsiniz. Yarışmayı kazanamassanız bile, ilk planda çentilmenlik ödülünü size vermek gerek. Ben de fide dikiminde, dikilecek yeri 25-30 cm yüksek yapmayı düşünüyorum. Suni gübre kullanmıyacağım. Daha ziyade şerbet ile besleyeceğim.

balbay 31-03-2009 22:51

Sayın Cumhur Tonba'

Şerbet demişken, 20 günde bir 5 litre suya yarım kilogram şeker eritip bu şerbeti su diye veriyorlar. Bu sulamanın ardından 5 gün su vermeden bırakıyorlar. Ama bu şerbet verme işi eylülde başlıyormuş. Ege iklimine göre sanırım kasım daha uygun olacak. Ben geç fide ile başlamak istiyorum. Yani toprağa tohumumun girişi haziran, yerine şaşırtma temmuz sonu olacak.

Gübre şerbeti yerine şeker şerbeti nasıl olur bakacağız)))

Lilium 01-04-2009 00:03

Bu yıl kabak yarışması çok hızlı, bu gidişle türkiye kabağa kık diyecek gibi gözüküyor, herkeze bol şanslar.

A.Şahin 01-04-2009 18:22

Kabak tadı veren, kabak. :D:D

Cumhur Tonba 01-04-2009 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi balbay (Mesaj 390591)
Sayın Cumhur Tonba'

Şerbet demişken, 20 günde bir 5 litre suya yarım kilogram şeker eritip bu şerbeti su diye veriyorlar. Bu sulamanın ardından 5 gün su vermeden bırakıyorlar. Ama bu şerbet verme işi eylülde başlıyormuş. Ege iklimine göre sanırım kasım daha uygun olacak. Ben geç fide ile başlamak istiyorum. Yani toprağa tohumumun girişi haziran, yerine şaşırtma temmuz sonu olacak.

Gübre şerbeti yerine şeker şerbeti nasıl olur bakacağız)))

Ben gübre şerbeti ile besleme yapacağım. Sizin yazdığınızın da bir n-mahzuru yok. Fideyi Nisan sonu, mayıs başı yetiştirip mayısın ortalarına doğru şaşırtmak istiyorum. Ekim yapacağım yeri 40-50 cm kadar belleyip daha sonra 5-10 gün kadar siyah naylonla örteceğim. Meydana gelecek ısı ile bir çok zararlı etmen yok olabilir. Biliyorsunuz ki virus lar bile 60-65 derece sıcaklıkta yok olabiliyor. Yaptıklarımızı aktarırız.
Saygılarımla.

sercan1969 01-04-2009 22:03

Siyah Naylon
 
Siyah naylon toprak ısısını yükseltmez.

ihyetim 01-04-2009 22:52

Erken Ekim Denemesi II
 
3 Eklenti(ler)
25.03.2009 tarihinde ektiğim kabak çekirdeğim bir haftalık olmasına rahmen bayağı boy attı normal mi acaba :)
nisanın 15'inden sonra bahçeye şaşarıtsam erkenmi olur karadeniz bölgesi için ne dersiniz.

malbman 01-04-2009 23:17

İlk söyleyebileceğim bolca ışık almasını sağlayın demek olacaktır. Zira ışık ararken bayağı bir uzamış ve zayıf kalmış.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024