agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Dev Ürünler Yarışmaları
(https)




Beğeni Düzeni460Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-08-2012, 12:49   #31
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Demoklesin kılıcı gibi arkadaşların üstünde sallanıp durmak istemediğim için yarışmaya katılmaya karar verdim. Yani resmen yarışmacıyım.

Birinci gelirsem her isteyene tohum gönderirim (toplam kapasiteyi aşmamak kaydıyla). Ancak tohumların safiyetini garanti edemem. Çünkü bahçeme haftada bir gidebildiğim için tozlaşma doğal yollardan oldu ve Atlantic Giant’ın hemen yanı başında envai çeşit kabak var. Yaptığım araştırmaya göre Atlantic Giant ile Turk’s Turban, süs kabakları, kışlık balkabakları, ve yerli bal kabakları arasında çapraz tozlaşma olabiliyor. Bende bunların hepsi var. Dolayısıyla tohumlarla ilgili bir itiraz olmayacaksa her isteyene tohum da yollayabilirim (tabii ki birinci gelmem halinde).

Bu arada, geçmiş yıllardaki gibi bir liste olsa da katılımcılar adlarını yazsalar iyi olur diye düşünüyorum.

Daha önce yarışmacı olduğunu belirten arkadaşların bu niyetlerinin devam edip etmediğini bilmediğim için ben sadece kandi adımı yazarak listeyi oluşturmaya başlamak istiyorum. İsteyenler altına ilave etsinler.

Herkese başarılar.

2012 Dev Kabak Yarışmacıları:

1-Serpent


Düzenleyen Serpent : 06-08-2012 saat 12:55 Neden: imla
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 06-08-2012, 12:52   #32
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
2012 Dev Kabak Yarışmacıları:

1- Serpent
2- limon_sever

Serpent beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2012, 18:42   #33
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Kabağımın son durumu hakkında bilgi vermek ve öteki yarışmacıların da bilgi vermelerini rica etmek istiyordum. Bu amaçla foruma girmiştim. Bu arada, konumuz bal kabağı olduğu için birden bire Türkçemizin güzel bir deyimi her ne hikmetse aklıma geliverdi. Bu deyim “Laf söyledi bal kabağı”. Türkçemizin daha nice böyle güzel deyimleri var. Tabii ki konumuz deyimler olmadığı için biz konumuza yani dev bal kabağı yetiştirme işine dönelim.


Dün ve bugün bal kabağımla beraberdim. Çünkü izne gideceğim ve kabağımı 6 gün göremeyeceğim. Yapraklarındaki mantarlar geçmediği için bir kere daha ilaç yaptım. 6 gün boyunca sulanamayacağı için bol bol suladım. Kabağın yerleştiği alanda sulanmadık yer bırakmamaya çalıştım. Hortumla yani elle suladığım için bu iş neredeyse 5 saatimi aldı. Çünkü bir yandan suyun yapraklara gitmemesine çalışıyorum, bir yandan da yapraklar arasında dallara basmadan hareket etmek zorunda kalıyordum.

Sadede gelirsem kabağın büyümesi hızlanmış gibi görünüyor. Aşağıya büyük kabağın bir fotoğrafını koyuyorum. Ancak artık ağırlık tahminini vermeyeceğim o işi fotoğraflardan size bırakıyorum.

Bir ikisi hariç öteki yarışmacılardan niçin hiç ses çıkmıyor?


Selamlar, saygılar..

Büyük kabak 08 Ağustos 2012
Name:  20120808-00217.jpg
Views: 8479
Size:  43.6 KB

Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2012, 18:46   #34
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Ankara'da yaşasaydım 2 günde bir sulayabilirdim Hemde bu dev kabağınızı görme şansım olurdu. 3-4 su bidonuna serum bağlayarak 6 gün boyunca susuz bırakmayabilirsiniz. Bu arada kabağınız bir hayli büyümüş. Ben hasata kadar fotoğraf eklemeyeceğim. Zira pek büyümüyor. Büyüsede çok büyük olmayacak gibi.

Serpent beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2012, 18:51   #35
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sevgili limon_sever,

İnanın ki sizin bu teklifiniz beni duygulandırdı. Eğer Ankara'ya yolunuz düşerse misafirim olun kabağı göstereyim.

Ancak kabak bidonla filan sulanabilecek gibi değil. Bugün her halde 5 m3 den fazla su harcamışımdır.

Selamlar..

limon_sever beğendi.
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-08-2012, 09:21   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Biz bu sene ilk defa bal kabağı yetiştirdiğimizden, heyecanla ".... Ve ben de bu seneki dev bal kabağı yarışmasına katılmaya karar verdim...." demiştim.
Sizin kabağınız kadar olmasa da, oldukça iri bir kabak. Yinede "yarışmaya biz de varız." diyor, listeye 3. sıradan giriyorum.
Arada resimlerini eklemeye devam edeceğim.
Tüm yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim.

2012 Dev Kabak Yarışmacıları:

1- Serpent
2- limon_sever
3- Dünyalı

Serpent beğendi.
Dünyalı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 16-08-2012, 23:07   #37
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
7 gün aradan sonra kabağımı bugün (16 Ağustos 2012) tekrar gördüm.

7 gün susuz kalınca büyümesi biraz yavaşlamış galiba. Bu dönemde her 2 veya 3 günde bir sulanması gerekiyordu. Ancak buna imkanım olmadı. Bugün bolca tekrar suladım.

Kabağı tekrar ölçtüm, ama resmini çekmeyi unuttum. Bugün kabağa komşumuz Ziraat Mühendisi baktı. Kabağı 6- 7 m uzaktan gördü ve yanına gitmedi. "Bunun yanına yaklaşmak cesaret ister, korkutucu bir kabak" ifadesini kullandı. Ben sık sık gördüğüm için olsa gerek bana korkutucu gelmek bir yana çok sevimli geliyor.

Aslında benim toplam üç kök Atlantic Giant kabağım var. Bunun hikayesini bir ara yazarım. Ayrıca yerli kabaklarım da var. Sadece bu üç kök Atlantic Giant'tan sanırım 400 kg kabak alabileceğim.

Yarışmaya ilgi bu kadar az mı? Geçmiş yıllardaki yarışma mesajlarını okuyunca pek çok kişinin iyice hırslanarak gelecek yıl daha büyüğünü yetiştireceğim şeklinde mesajlar yazdıklarını gördüm. Bu arkadaşlar ya da bu yılın yarışmacıları neredeler?

Selamlar, saygılar..


Düzenleyen Serpent : 16-08-2012 saat 23:27 Neden: Tarih ilavesi
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 16-08-2012, 23:27   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
geçen seneki yarışmacılar nerede sayın yonal'ın kabak tohumlarından ektim yeni yeni büyümeye başladılar herkese selam

ağaç sevdalısı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-08-2012, 00:34   #39
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Ülkemizde yetiştirilmiş en büyük dev bal kabağının kaç kg geldiğine dair bir araştırma yaptım.

Bu konuda herhangi bir dernek vb tarafından bir kayıt tutulmamış. En büyük kaynak agaclar.net’in forumu gibi gözüküyor. Internette diğer haber kaynaklarından yaptığım araştırmaya göre 35 ile 165 kg arası kabaklar genellikle, dev kabaktan için “şaşkınlık yarattı”, “şok etti”, “hayretle karşılandı” şeklinde verilmiş. Bunların bir kısmı ise renginden veya ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla Dill’s Atlantic Giant.

Agaclar.net’te birkaç yıldır yapılan dev kabak yarışmasının rekorunun 77 kg olduğu görülüyor. Ayrıca, Antalya’da bir üreticinin 2010 yılında 130 kg kabak yetiştirdiği bildiriliyor. Ordu’da bir üreticinin ise yine 2010 yılında 165 kg ağırlığa ulaştığı haberi Internette yer alıyor. Sayın Todor’un Bursa tarım fuarında gördüğü 120 kg lık kabak bilgisi var.

Sonuçta, ülkemizde bugüne kadar yetiştirilmiş en büyük kabağın 165 kg olduğu bir referans olarak alınabilir.

Ben yukarıda gördüğüm türden haberleri gördükçe, yani ülkemizde taş çatlasa 165 kg lık kabak yetiştirilebildiğini gördüğüm için, iri bir kabak yetiştirmenin dahi çok zor olduğunu düşünüyordum. Dolayısıyla bu işe hiç teşebbüs etmemiştim. Kanada’ya yaptığım bir seyahatte orada 50-60 kg’lık kabakları her yerde görünce iri birkaç kabak yetiştirmenin çok da zor olmayabileceğini anladım. En ucuz tohumlardan aldım geldim ve ektim.

Eğer 60-70 kg lık kabaklar yetiştirebilirsem, kendimi çok başarılı sayacaktım. Kabaklarımdan bir tanesinde iki adet meyve bıraktım. Aslında üç kök Dill’s Atlantic Giant kabağım var. Bunlardan iki tanesinin arasında sadece 60-70 cm var. Birini bahçenin bir tarafına, diğerini öteki tarafına yönlendiririm diyerek ve sadece kök bölgesini sulayacağımı sanarak kolaylık olur diye düşünmüş ve bir birine yakın ekmiştim. Üçüncü kabak bunlardan yaklaşık 6 m ötede. Nitekim, bir birine yakın bu kabaklardan birinde meyve budaması yaptım ve iki meyve bıraktım. Bu kök iyi gelişti ve ötekini baskıladı (Onun gelişme bölgesini daralttı). Onda hiç meyve budaması yapmadığım halde onda da iki meyve var. Çünkü gelişemedi.

Bu ikisinden uzaktaki kabağın meyvelerine hiç müdahale etmedim. Saymadım ama üstünde 9-10 meyve var sanırım. Bunların bazılarının 30 kg ı geçebileceğini sanıyorum.

Dev kabak yetiştirmek için öncelikle tohum çok önemli; yani kabağın cinsi Dill’s Atlantic Giant olmalı. Şansın da etkisi vardır. Yani hastalık gelebilir, böcekler zarar verebilir, inek yiyebilir vs. Bununla beraber, Türkiye çapında kayda değer büyük bir kabak yetiştirmenin çok da zor olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Nitekim, ben 10-15 kg çiftlik gübresi (üç kök için toplam) ve bu üç kök kabak için bugüne kadar toplam 10-12 kg 15-15-15 NPK gübresi dışında bir gübre kullanmadım. Bulunduğum bölgede yaptırılan toprak analizine göre toprağımızda çinko ve demir neredeyse sıfır. Bunun için tüm bahçeye (1000 m2) 1,5-2 kg çinko, demir tuzu serptim. İşte benim gübreleme, mineralleme öyküm böyle.

Bahçem danaburnu kaynıyor. Toprağa zehir karıştırmamak için ilaçlama yapmadım. Her sulamadan birkaç saat sonra toprağın yüzeyinin hemen altı tünellerle doluyor. Böcekler muhtemelen kabağın bir kısım köklerini de kesiyordur. Ana kökü kesmesinler bana yeter diye düşünüyorum.

Yapraklarda maalesef mantar oluştu. Bunu kendi haline bırakırsam bitkiyi öldürebileceğini biliyorum. Bu amaçla Avrupa Birliği ve Rusya’ya ihraç edilecek ürünlerde kullanımına izin verilen fungusitleri bir iki yere sordum, ama bulamadım. Ben de tam uygun olmayan Captan isimli ilacı kullanmak zorunda kaldım. Mantarı yok edemese de bir miktar iyileşme sağladı.

Bizim bahçenin toprağı çok kireçli olduğu için alkalitesi yüksek. Kabak hafif asidik veya nötr toprakları seviyor. Bunu düzeltmek için amonyum sülfat (şeker gübre) atabilirdim. Ancak bu defa dozu iyi ayarlayamayıp bitkinin yanmasına sebep olabilirdim. Bu nedenle hiçbir şey yapmadım.

Sulama yaptığımız suyun sertliği de çok yüksek. Ölçümlere göre Fransız sertliği 40, yani kalsiyum ve magnezyum karbonat toplamı 400 ppm. Sertlik çok önemli bir problem değilse de, eğer kalsiyum sertliğinin magnezyum sertliğine oranı 3-5 sınırının dışındaysa, bitkinin bu oranın yüksekliği veya düşüklüğüne göre kalsiyum veya magnezyum açlığı çekmesine neden olabiliyor. Eğer oran yüksekse magnezyum alımı zorlaşıyor; eğer düşükse bu defa kalsiyum alımı zorlaşıyor. Elimizde buna ait bir su analizi yok.

Böylesine sıradan yöntemleri takip etmeme rağmen, kabağım gayet iyi gelişti. Bunda kabağın ekili alanında kabağın gelişim süresince hiç yabani ot bırakmamamın büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Şimdi biraz yabani ot var, ama onlar kabağın yaprakları altında kaldığı için önemli bir varlık gösteremiyorlar.

Bunları niçin anlatıyorum? Görülebileceği gibi ülkemiz çapında dev olmasa da iri kabak yetiştirmek domates, biber yetiştirmekten daha zor değil. Sadece bitkinin neye ihtiyacı olduğunu bilmek yetiyor gibi gözüküyor. Dünya rekorları mertebesinde bal kabağı yetiştirmek ise olimpiyatlara sporcu olarak katılmaya çalışmak gibi bir şey.

Selamlar..


Düzenleyen Serpent : 19-08-2012 saat 00:38 Neden: Kelime düzeltme
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-08-2012, 10:18   #40
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Kabağınızın son halinin fotoğrafını koymayacak mısınız? Bir de kaç kilo gibi görünüyor? Merak ettik doğrusu.

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-08-2012, 13:04   #41
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
En son gittiğimde resim çekmeyi unutmuştum. O günden bu yana (4 gündür) bahçeme gitmedim.

Birazdan gideceğim. Ancak orada Internet yok. Resimleri ancak 4 gün sonra koyabilirim.

Herkesin şeker bayramını kutlarım.

Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 21-08-2012, 15:19   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-11-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 164
2012 Dev Balkabak Yarismacilari:
1- Serpent
2- limon_sever
3- Dünyalı
4- drclnie

Serpent beğendi.
drclnie Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 21-08-2012, 20:39   #43
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bal kabaklarımın son durumuna ait resimleri koymak istiyorum.

Daha önceki mesajlarımda toplam üç kök Atlantic Giant bal kabağım olduğunu söylemiştim. Bunlar üstündeki kayda değer büyüklükte olanların resimlerini aşağıya koyuyorum.

Bu büyüklükteki bal kabaklarımla birincilikten üçüncülüğe kadarki tüm derecelere talibim. Tabii ki bu bir şaka. Sadece en büyük kabağımla yarışmadayım. Ama ben yine de resimleri koyayım. Artık ağırlık tahminini size bıraktığımı belirtmiştim. Ölçü olarak kullandığım telefonun boyunun 10,3 cm olduğunu bir kere daha belirteyim.


Birinciliğe talip bal kabağıma ait üç resim.
Name:  Birinci-1-20120819-00218.jpg
Views: 3249
Size:  53.9 KB
Name:  Birinci-2-20120819-00219.jpg
Views: 3235
Size:  56.3 KB
Name:  Birinci-3-20120819-00220.jpg
Views: 3110
Size:  49.9 KB



İkinciliğe talip bal kabağım
Name:  Ikinci-20120819-00222.jpg
Views: 3186
Size:  51.6 KB



Üçüncülüğe talip bal kabağım
Name:  Ucuncu-20120819-00226.jpg
Views: 3212
Size:  62.7 KB



Selamlar, saygılar..

Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-08-2012, 14:07   #44
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
maşallah, bu tohumlardan isteriz

attar Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 23-08-2012, 16:48   #45
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bugün bal kabaklarıma tekrar bakmaya gittim ve iki büyük olanın ağırlık tahminine esas ölçümlerini yaptım.

Ağırlık tahminlerini merak ettiğinizi sanıyorum. Bu nedenle tek tek ağırlık tahmini yerine aynı kök üzerinde iki büyük kabağın ağırlık toplamını vereyim. Tahmin tablosuna göre bu iki kabağın toplam ağırlığı 200 kg.

Tek tek ağırlık tahmini yazmaktan biraz kaçınıyorum. Çünkü tartıda umduğum ağırlıkların çıkmama olasılığı var. Zaten tahmin tablosu büyük olasılıkla artı eksi % 5 hata verebiliyor. Yani kabaklar daha ağır da, daha hafif de çıkabilir.

Dev kabak yetiştirme işinde baştan iri kabak yetiştirme yerine dev kabak yetiştirme şeklinde yola çıksaymışım hatırı sayılır bir dev bal kabağı yetiştirebileceğimi anladım.

Bu arada, bunları nerede tartacağız sorununu da çözdüm. Yakınımızdaki köyde canlı hayvan ağırlıklarını ölçtükleri elektronik bir kantar varmış. Kazasız belasız hasatı görürsek orada tartacağız.


Kabakların gelişmesi ise bayağı yavaşlamış gibi. Yine de günde birer kg alıyorlar.

Selamlar..


Bahçedeki 4 adet kabağa ait bir fotoğraf koyayım.

En önde görülen en uzak kökteki kabaklardan biri. Sağda örtü altında olan en büyük kabak. Solda örtü altındaki, büyük kabakla aynı kök üstündeki ikinci büyük kabak. Soldaki örtünün az sağında arkada görülen kabak ise üçüncü kökteki kabak.

Name:  Kabaklar-20120823-00228.jpg
Views: 3743
Size:  72.5 KB

gilan, Kiraz, almira ve 8 kişi beğendi.

Düzenleyen Serpent : 23-08-2012 saat 17:11 Neden: Fotoğraf ve açıklaması ilave edildi.
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 23-08-2012, 17:48   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 299
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent Mesajı Göster
Bugün bal kabaklarıma tekrar bakmaya gittim ve iki büyük olanın ağırlık tahminine esas ölçümlerini yaptım.

Ağırlık tahminlerini merak ettiğinizi sanıyorum. Bu nedenle tek tek ağırlık tahmini yerine aynı kök üzerinde iki büyük kabağın ağırlık toplamını vereyim. Tahmin tablosuna göre bu iki kabağın toplam ağırlığı 200 kg.

Tek tek ağırlık tahmini yazmaktan biraz kaçınıyorum. Çünkü tartıda umduğum ağırlıkların çıkmama olasılığı var. Zaten tahmin tablosu büyük olasılıkla artı eksi % 5 hata verebiliyor. Yani kabaklar daha ağır da, daha hafif de çıkabilir.

Dev kabak yetiştirme işinde baştan iri kabak yetiştirme yerine dev kabak yetiştirme şeklinde yola çıksaymışım hatırı sayılır bir dev bal kabağı yetiştirebileceğimi anladım.

Bu arada, bunları nerede tartacağız sorununu da çözdüm. Yakınımızdaki köyde canlı hayvan ağırlıklarını ölçtükleri elektronik bir kantar varmış. Kazasız belasız hasatı görürsek orada tartacağız.


Kabakların gelişmesi ise bayağı yavaşlamış gibi. Yine de günde birer kg alıyorlar.

Selamlar..


Bahçedeki 4 adet kabağa ait bir fotoğraf koyayım.

En önde görülen en uzak kökteki kabaklardan biri. Sağda örtü altında olan en büyük kabak. Solda örtü altındaki, büyük kabakla aynı kök üstündeki ikinci büyük kabak. Soldaki örtünün az sağında arkada görülen kabak ise üçüncü kökteki kabak.

Eklenti 326826
Maşallah, maşallah...Tü tü tü Allah nazardan esirgesin

Sayın Serpent, birşeyler üretmek çok güzel, hele bir de sizin gibi iddialı

değilken çok iyi üretmek keyfine doyulmaz bir zevk herhalde. Yarışmada size

ve tüm yarışmacılara bol şans dileriz.

Bizim (kızım ve ben) merak ettiğimiz bir husus var:

Bu kabak yarıştıktan sonra yenilecek mi, eğer yenilecekse tüm ağaçlar. net

üyelerine yeter mi

gilan beğendi.
hevesli meraklı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 23-08-2012, 18:28   #47
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bu kabakların tüm forum ailesine yetmeyeceğini takdir edersiniz. Ancak çözümü de yok değil. Bildiğim kadarıyla forum tohum dağıtımı yapacak. Ben de ayrıca dağıtırım. Sonuçta gelecek yıl epey bir kabak ekilecek demektir. Her tohumdan 100 kg kabak alınsa toplam 20 ton veya daha fazla kabak eder. Bu miktar ise foruma yeter diye düşünüyorum.

hberbul beğendi.
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-08-2012, 11:40   #48
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bal kabağı yarışması için bir iki kişinin yüklediği resimlerden başka resim yok.

Bari ben bir iki resim daha yükleyeyim. Aşağıdaki üç resim diğer kabaklarıma ait.

Toplam üç kök Atlantic Giant bitkim üzerinde toplam 9 kabak var. Bir kaç tanesi 10 kg dan büyük iken çürüdü.

Aşağıdaki üç kabak resmi ile toplam 9 kabağımdan kayda değer 6 tanesinin resimlerini önceden sunduğum resimlerle birlikte sunmuş oluyorum. Diğer üç tane büyümeye devam edenler ise 10-20 kg arası gelir.


Verdiğim dereceler forumun yarışması için olmayıp, benim kendi bal kabaklarım arasındaki derecelendirmem anlamına gelmektedir.

Resimlerin çekilme tarihi 19 Ağustos 2012

Bu kabağım dördüncülüğe aday.
Name:  Dorduncu-20120819-00221.jpg
Views: 2814
Size:  69.3 KB


Beşinciliğe aday bal kabağı
Name:  Besinci-20120819-00224.jpg
Views: 2771
Size:  61.0 KB


Bu da altıncılığa aday kabağım.
Name:  Altinci-20120819-00227.jpg
Views: 2765
Size:  60.6 KB

Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-08-2012, 21:55   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
Sayın Serpent;

Sizin bal kabaklarınızı görünce, "yarışmada sonuncu olacağım" kanaatine vardım.

Bizim yetiştirdiğimiz en büyük kabak (ilk defa yetiştiriyoruz) olduğundan, yarışmaya katılmaya karar vermiştim. ramazan dolayısı ile bahçeye daha seyrek gittiğimizden, kabağın gelişimi durdu gibi. Bizim kabak tahminen en büyüğü 20-25 kg. kadar olacak.

Allah bereket versin. Aynı zamanda oluşmalarına rağmen bir tanesi çürümeye başlayınca (yaklaşık 5 kg.) koparmak zorunda kaldım. Bir diğeri 8-10 kg.civarı, büyümeye devam ediyor. Yakında fotoğraf eklerim.

Dünyalı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 24-08-2012, 22:26   #50
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Sayın Dünyalı,

Bu yarışmada derece almak önemli değil. Benim yaklaşımım, kendimizin gurur duyacağı çalışmalar yapmak şeklinde. Zaten yarışmanın bir ödülü filan da yok.

Sizi yarışmaya katılarak gösterdiğiniz medeni cesaret için kutlamak isterim.

Ben üç yıl önce yetiştirdiğim ilk bal kabaklarında 18,5 kg ağırlığı elde edince dünya rekoru almış gibi sevinmiştim.

Gelecek yıllarda çok daha büyüklerini yetiştirebileceğinizi düşünüyorum. Bu arada dev kabak için cins seçimi çok önemli. Dev kabak yetiştirenlerin büyük bir bölümü Dill's Atlantic Giant cinsini kullanıyor.

Aslında dev kabak yetiştirmek zor bir iş değilse de sürekli ilgiyi gerektiriyor. Benim bahçem evime 54 km uzakta. Buraya hergün gidip gelmem mümkün değil. En fazla haftada iki kere gidebiliyorum. Ancak dev kabak yetiştirmeyle ilgili her şeyi tam olarak uygulayamadıysam da olabildiğince gerekli yöntemleri takip ettiğimi düşünüyorum.

Sizin de önümümüzdeki dönemde çok daha büyük kabaklar yetiştirebileceğinize gönülden inanıyorum.

Selamlar, saygılar..

Dünyalı beğendi.
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-08-2012, 00:10   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 122
Galeri: 2
21.08.2012

Sayın Serpent;

Bizim bahçemiz de eve 52 km. Biz de, haftada 2 gün gitmeye çalışıyoruz ve sizin 3 yıl önce yaşadığınız duyguları şimdi yaşıyoruz.

Küçük olan bal kabağı, şimdilik 6 kg. civari.
Name:  Bal kabağı2.jpg
Views: 3710
Size:  53.8 KB

(bana göre) Büyük bal kabağı, 15 kg. civarı
Name:  bal kabağı.jpg
Views: 8519
Size:  37.8 KB

Bu sene bal kabağı yetiştirmeyi başardık, seneye dev bal kabağı yetiştiririz inşallah.

İzmir'den saygılar, selamlar.

Serpent, almira, Adil ve 2 kişi beğendi.
Dünyalı Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-08-2012, 23:41   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-11-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 164
Bilgisayarmda ki sorundan dolayi fotoraflari koyamiorum ama 3 kok giant atlantic ektim birer kabak biraktim hepsinin ustunde 3 u de 35 40 kg civari ilk defa dev balkabagi ektim tecrube oldu seneye daha buyuk olucak ins.

drclnie Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-08-2012, 16:40   #53
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Büyüme sonlandı ve olgunlaşmaya başladı sanırım. Hasat ettikten sonra tartar bilgilendiririm.

Name:  bal_kabagi_1.jpg
Views: 2819
Size:  30.3 KB

Name:  bal_kabagi_2.jpg
Views: 3175
Size:  34.8 KB

Serpent, almira, Adil ve 3 kişi beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-08-2012, 14:38   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-11-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 164
koyu turuncu olna kabaktan daha önce eken biri varsa nasıl pişirileceği hakkında bilgi verirse sevinirim normal yerli kabak gibi pişirince püre gibi oluyo tadı güzel ama
Name:  resize4.jpg
Views: 2670
Size:  57.1 KB

Name:  resize2.jpg
Views: 2700
Size:  34.7 KB

Name:  resize3.jpg
Views: 2707
Size:  36.7 KB

Name:  resize1.jpg
Views: 2648
Size:  29.1 KB

Name:  resize5.jpg
Views: 2725
Size:  52.1 KB

drclnie Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-08-2012, 20:57   #55
Yeni Üye
 
karahisari's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2012
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 11
Galeri: 1
Arkadaşlar bu sezon bende giant atlantic denedim, ancak nedendir bilmiyorum yaklaşık 1.5 - 2 kg olduktan sonra hemen hemen tamamı çürüdü.Geleneksel yerli balkabaklarım 15 şer kg civarında olgunlaşmaya başladılar.Seneye inşeallah sağ olursak tekrar denemeye devam...

karahisari Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-08-2012, 23:51   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-11-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 164
karahisari

Bende de baya 5-6 tane curuyen oldu simdi 3 tane var cikiyo hala kopariorum ustundekiler buyusun diye.bide su turuncu kabagi eken biri yokmu ya yanlis yerdemi soruyorum acaba forumda kabaklara ozel bi bolumvarmi ?

drclnie Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-08-2012, 19:08   #57
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karahisari Mesajı Göster
Arkadaşlar bu sezon bende giant atlantic denedim, ancak nedendir bilmiyorum yaklaşık 1.5 - 2 kg olduktan sonra hemen hemen tamamı çürüdü.Geleneksel yerli balkabaklarım 15 şer kg civarında olgunlaşmaya başladılar.Seneye inşeallah sağ olursak tekrar denemeye devam...
Kabak olgunlaşmadan niçin çürür?

Eğer çevrede erkek çiçeklerin polenlerini dişi çiçeğe taşıyacak yeterli sayıda arı ve/veya böcek yoksa ve siz de elle tozlaşma yapmadıysanız; o meyve içinde nesli devam ettirecek tohum gelişemeyeceği için bitki o kabağı düşürür (İngilizcedeki deyimiyle "abortion"). Ayrıca, tozlaşma olsa bile kabak düşük yapabilirmiş. Bunun sebebinin ise fırsatçı bir mantar olduğuna dair bulgular varmış.

İri kabak yetiştireceğim derken öğrendiklerimden bazıları bunlar.


Düzenleyen Serpent : 30-08-2012 saat 19:21 Neden: Kelime düzeltme
Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 30-08-2012, 19:16   #58
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drclnie Mesajı Göster
....bide su turuncu kabagi eken biri yokmu ya yanlis yerdemi soruyorum acaba forumda kabaklara ozel bi bolumvarmi ?
Eğer o kabağın ortasında çıkıntı şeklinde bir bombe var ise Turk's Turban (Türk Fesi) kabağıdır.

Eğer tahmin ettiğim gibi Turk's Turban ise o kabağın fırında çekirdekleri çıkarıldıktan sonra kabuğunun içi doldurularak pişirme (pirinçli, etli vs) şeklinde tarifler var. Ben hiç pişirmedim. Turk's Turban kabağından ben de ektim. Pişirirsem nasıl olduğunu paylaşırım.

Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 31-08-2012, 00:15   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-11-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 164
Fransiz kirmizi kestane kabagi yaziyo aldigim sitede ama bizim kabaklarin tatlisi daha guzel oluyo

drclnie Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 31-08-2012, 11:13   #60
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Arkadaşım,

O kabağın tatlısı değil çoğunlukla çorbası yapılıyormuş. Gerçi bu bölüm forumun yemekler kısmı değil ama tariflere ait linki de vereyim.


39 red pumpkin recipes | Page 1 of 3 | Tarladalal.com


Bu konuya bundan sonra forumun yemekler kısmında devam edilse daha iyi olur.

Selamlar..

Serpent Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024