07-12-2008, 18:24 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Dev kabak Yarışması
Arkadaşlar Dev kabak yarışmaları dünyanın değişik ülkelerinde yapılıyor.Genellikle tercih edilen bir balkabağı çeşidi olan Atlantic Giant'dır. Bu çeşidin tercih edilmesinin sebebi ağırlık ve hacim olarak diğer kabak çeşitlerinden daha avantajlı olmasıdır.Atlantic Giant hibrit bir kabak değildir.Dolayısıyla tohumluk olarak seçilecek kabağın hastalıksız, iri ve gösterişli olması tercih edilir.Eşit şatlar derken bazı arkadaşlar herkesin aynı çeşit kabağı kullanmasını mı kastediyor acaba? Onun dışında bir eşitlik düşünemiyorum...Çünkü her yörenin iklimi farklı,toprağı farklı, su kalitesi farklı, herkes tercih ettiği gübreler farklı, herkes kabağını hastalık ve zararlılardan korumak için çok farklı yöntemleri deneyecek, herkes farklı miktarlarda ve farklı yöntemlerle sulamasını yapacak...o halde neyin eşitliğinden söz ediyoruz ki... Şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum.Yarışmaya katılan tüm arkadaşlar aynı kabaktan alınmış tohumlarla yarışmaya başlasalar dahi eşitlik söz konusu değil...Çünkü her kabak tohumu ayrı bir genetik potansiyel içerir.Bunu şöyle izah edeyim; İri yapılı bir anne ile iri yapılı bir babanın çocuklarından biri iri ve kaslı diğeri de zayıf ve çelimsiz olabilir.Bir bitkiyi çelikten (Vejetatif) değilde tohumdan üretiyorsanız herzaman için süprizlere hazır olun..... |
07-12-2008, 18:42 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Atlantic giant ve tohumları
Bazı arkadaşlar malesef aldatılıyormuş ve sonuçta emek ve zaman kaybı ******...Bir arkadaşımıza sıradan yemeklik kabak tohumları göndermişlerdi yanılmıyorsam.Arkadaşımız eminim verdiği paradan çok harcadığı emeğe üzülmüştür.Bir iki fotoğtaf ekledim. Atlantic giant' ın tohumları renk olarak biraz farklı... |
17-12-2008, 19:47 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
|
Bugün Fransadan internet üzerinden tanıştığım bir çiftçi vasıtasıyla. 2007 Dünya Rekoru kabağın tohumları geldi. |
17-12-2008, 19:48 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
|
Bu arada gerçek dev bal kabağı tohumu ayıretmeleri açısından arkadaşlara bir uyarım var. Dev Bal Kabağı tohumları da Dev oluyor. Normal Bal Kabağı tohumlarından daha iri ve kalın. Yakında bendeki Dev bal kabağı tohumlarının Resimlerini buraya koyacağım. |
17-12-2008, 20:30 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Dünya rekoru olmasa da herhangi bir Dills tohumu ile 400 pound yani 170-200 kg ağırlıkta bir kabak yetiştirmeniz mümkün. 700 kg lık bir kabak tohumundan yetiştireceğiniz 200 kg ağırlıkta bir kabak tohumları da genetik olarak geriye gitmiş olmaz mı? |
18-12-2008, 09:42 | #8 |
Ağaç Dostu
|
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/10594356.asp linkindeki çiftçi sanırım bu sayfalardan haberdar değil Yoksa Sercan' ın 36,5 kiloluk kabağından sonra 55 kiloya şaşırmazdı. |
18-12-2008, 18:10 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Sayın malbman, yarışmaya istediğiniz ırk ile katılabilirsiniz. Selleksiyon yolu ile elde edilmiş dev gri bal kabaklarıda var. Biz her ne kadar ikisine de bal kabağı desek te, ingilizcede pumpkin (turuncu, ince kabuklu olanlar) ve squash (Adapazarı diye tabir edilen, gri, kalın kabuklu) olarak ayrılmış durumda. Artık sizin kaynaklarınıza ve tercihinize bağlı. |
28-12-2008, 21:22 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Ben 2008 şampion olan bal kabağı tohumundan istemiştim. Şansımı deneyeceğim. ****** devreye Mendel Kanunları girecek. Fakat başka tohumda ekeceğim. İddialıyım. Şimdiden size bir ip ucu. Bitkinin alacağı azotlu gübrenin % 15 ini % 46 lık üre gübresini suda eriterek yapraktan verebilirsiniz. Yanmış koyun gübreside kullanarak verimi % 30 arttırabilirsiniz. Birde fide ekerken toprağı fümigasyon yaparsanız bayağı iddialı olursunuz. Görüyorsunuz ne kadar çentimen bir yarışmacıyım. Düzenleyen Cumhur Tonba : 29-12-2008 saat 00:15 |
02-01-2009, 01:10 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 150
|
Sayın Cumhur Tonba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Kabakta Fumigasyon hakkında kısaca bilgi verebilirmisiniz? |
02-01-2009, 07:51 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Fümigasyon: Bitki, bitkisel ürün, bitkisel sanayi ve orman ürünlerinde bulundukları veya yetiştikleri ortamlarda ve boş binalarda bulunan zararlı organizmaların herhangi bir biyolojik dönemine karşı gaz halinde etkili olan katı, sıvı veya gaz formundaki pestisitlerin kullanılmasıyla yapılan imha işlemini, toprağın diğer bitkisel artıklardan ve fungal maddelerden temizlenmesi kısaca |
03-01-2009, 21:53 | #15 |
Ağaç Dostu
|
En basit olarak toprağı siyah bir naylon ile örtüp, toprak ısısını arttırarak bir çok etmeni yok edebilirsiniz. Bu örtülü olarak bulunan kısma Tarım İl-İlçe müdürlüklerine müracaat ederek basit ve pratikta kullanılan toprak fümigasyonu için tabletler alabilirsiniz. ( Onları tavsiye edeceği). Fümigasyon da kullanılan malzemelerinin satışı yasak. Bunları sadece kullanma yetkisi olanlar alabiliyor ve kullanılma esnasında da kullanma yetkisi olan en az iki kişi bulunması şart. Çok tehlikeli ve sakıncalı. Bu konuda forumda arama kısmına yazıp aradım. Bir bilgi çıkmadı. Yarın daha geniş bir arama yapıp gerekirse yazacağım. Saygılarımla. |
05-01-2009, 18:29 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 150
|
Teşekkürler.Bu konuda daha önce kabak yetiştiren arkadaşlar bu yöntemi kullanıp kullanmadıklarını merak ediyorum.Bilgi verirlerse memnun olurum. |
05-01-2009, 18:32 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 150
|
Arkadaşlar bir arkadaşın tanıdığı tarafından 100 kg gelen bir kabağın bayağı iri tohumları elime geçti. Bu yüzden tohum dağıtım listesinde elinde tohum olmayan arkadaşlara da şans tanımak istediğimden tohum isteğimden vazgeçtim. Ama hala yarışmaya elimdeki tohumlarla devam edeceğim) |
05-01-2009, 19:07 | #18 |
Ağaç Dostu
|
metil bromid
En etkili fumigasyon ilacıdır.Ancak amatörlerin kullanamayacağı kadar tehlikeli bir ilaçtır.Arkadaşlar ne geliyorsa başımıza bu kimyasal ilaçlardan geliyor.Bence doğal yöntemleri tercih edelim... |
07-01-2009, 21:27 | #19 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Methyl bromide artık yasak,solarizasyon tercih edilmesi gereken bir yöntem olmalıdır. |
08-01-2009, 08:57 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Solorizasyon
Solorizasyon en sevdiğim yöntem ancak bal kabaklarının vegetasyon süresi 180 gün solorizasyonu hangi aylarda yapacağız........??? Bence farklı bir yöntem bulmamız lazım...Bence bu noktada organik tarım yapan arkadaşların fikirlerine ihtiyacımız var.... |
09-01-2009, 16:47 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: erzincan
Mesajlar: 192
|
Tohum alırken sap kısma yakın olan tohumların daha iyi olduğu konusu doğru mu? |
11-02-2009, 20:27 | #22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-01-2007
Şehir: Burhaniye/Balıkesir
Mesajlar: 72
|
Benim
2008 Mahsulünden 2 büyük. |
11-02-2009, 22:20 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: Ödemiş-İZMİR
Mesajlar: 150
|
Sayın Capitano, Maşallah kabakları gzel yetiştirmişsiniz. Acaba yetiştirirken ön hazırlık,sulama ve ek besleme ve gübreleme aşamalarında neler kullandınız.Bilgi verebilirseniz seviniriz.Teşekkürler. |
13-02-2009, 01:58 | #24 |
Ağaç Dostu
|
Diyarbakırlı çifçilik yapan bir arkadaşım, meşhur diyarbakır karpuzlarını meşe külü ve güvercin gübresi ile yetiştirdiklerini anlatmıştı. Aynı mantık kabakta da olabilir diye düşünüyorum. Bir tanesini deneyeceğim. Bakalım sonuç ne olacak da... Bu kabakların tadı kötü ise neden yetiştireceğiz hala anlamış değilim. Bir bilen anlatsın lütfen. Yetiştirdikten sonra ne yapacağız |
13-02-2009, 07:53 | #25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-01-2007
Şehir: Burhaniye/Balıkesir
Mesajlar: 72
|
Çok özel bir yetiştirmem yok. En baştan bilhassa döllemede dikkatli olmak gerekiyor. Bunuda elle yapmakta yarar var. Damlam su veriyorum. Jiffy e dikip 2 yaprak olduğunda toprağa dikiyorum. Kırmızı örümceğe çok dikkat ediyorum. Mart ayında yetiştirme klavuzunu hazırlıyacağım. Çünkü benim bir başka Dev Kabak Grubum daha var orası için. Ama tabiiki sizlerle de paylaşıcam. Bir noktayıda belirtmek istiyorum, ki ben Ziraat Mühendisi değilim, hoby olarak ilgilenirken birden üretici oldum. En büyüğünden tohum isteyenlere ancak 1 adet yollıyabilirim ve buraya toplam 30 adet ayırdım. Diğerlerinden daha fazla adet olabilir. Sevgiyle Kalınız |
13-02-2009, 07:57 | #26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-01-2007
Şehir: Burhaniye/Balıkesir
Mesajlar: 72
|
Benim bildiğim duyduğum ise Diyarbakır Karpuzunun en irileri acık akan lağım çivarındaymış. Ne derece doğru bilemem. Eğer hakiki Diyarbakır Karpuz tohumu elinde olan varsa lütfen benle irtibata gecsin, 200 gr kadar yahut daha fazla alabilirim. Bir keresinde getirttim ama 1 adet bile yetiştiremedim. Sevgiyle Kalınız |
13-02-2009, 08:57 | #27 | |
Ağaç Dostu
|
Kabak tohumları
Alıntı:
Bir de; kabak tohumlarınızı paylaşacaksanız, sanırım paylaşım sayfasında bir başlık açmanız iyi olacaktır. Böylelikle yalnızca bu başlığı takip edenler değil, diğer arkadaşlar da haberdar olabilir, ve kim bilir, belki de kendinize yeni dev kabak rakipleri yaratırsınız Eğer öyle bir paylaşım açarsanız ben de (en büyük kabağın 1 adet tohumu da dahil olmak üzere,) kabak tohumlarına talibim. Şimdiden kendimi sıraya yazayım dedim Sevgiler |
|
13-02-2009, 12:09 | #28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir ara çekirdeğini ben de aradım, fakat bulamadım, bulduğum bilgiler, baraj yapımından sonra, nehir taşması olmadığı için, karpuzlar eski iriliğine gelmediği için toğumlar eski özelliğini kaymetmiş, ne kadar doğrudur bilmiyorum. Kabak yetiştirenlere, küçük bir ip ucu vereyim, nehir yatağı gibi bir yeriniz varsa kabaklarınızı oraya ekin. İyi bir cins toğumum yok, olsa çok iddialı bir şekilde yarışmaya gireceğim. |
|
13-02-2009, 15:09 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Bal Kabağı
Öncelikle şunu belirtmeliyim Bal kabağı ile kestane kabağı birbirinden farklı...Bal kabağının su oranı kestane kabağına göre çok yüksek...Ama lezzet olarak hiç bir fark yok...Annem çok güzel kabak tatlısı yapar...Geçen sene yarışmada birinci olan kabağımı parçaladıktan sonra ilk işim anneme götürüp tatlısını yaptırmak oldu..Atlantic giant ( Dev Bal kabağı ) ın tadı gerçekten çok güzel ancak dediğim gibi pişirmesini bilene....Şöyle örnek vereyim bir kere bal kabağına konan şeker, Kestane kabağına göre daha az olmalı...Tatlıyı yaparken içine su asla koymuyorsunuz ve yeterli şekeri üzerine döktükten yarım saat sonra kısık ateşte pişirmeye başlıyorsunuz....Afiyet olsun.. Not: Üzerine kaymak koyar ve dövülmüş ceviz dökerseniz tadına doyum olmaz.... |
13-02-2009, 16:14 | #30 |
Ağaç Dostu
|
Bal Kabağı Tatlısı
Sizlerle bir anımı paylaşmak istiyorum. Bir arkadaşıma bal kabağı hediye etmiştim...Tencereye su koyup bal babaklarını içine atmış ve bir saat kadar kaynatmış...Bir gün karşılaştık ve bana bal kabaklarının tadının iğrenç olduğunu söyledi...Nasıl yaptığını öğrenince epey gülmüştüm... |
|
|