agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Daha İyi Bir Yaşam İçin (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/)
-   -   Üç Elma Doğal Tarım (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/28369.htm)

denizakvaryumu 03-09-2012 10:57

Üç Elma Doğal Tarım
 
Genç ailesinin Doğal Tarım yaptığı araziler Çankırı ili Yapraklı ilçesi Tatlıpınar ve Doğanbey köyleri çevresinde olup, Çankırı merkeze 25 km, Ankara merkeze uzaklığı 150 km civarındadır. Doğanbey köyünde sekizyüz metrekare alan üzerinde geleneksel köy mimarisine uygun yapılan iki katlı, ahşap, tuğla, alçı sıvalı köy evinde ikamet etmekteyiz. Evin bahçesi meyve ağaçları, asmalar ve gündelik sebze gereksinmesini karşılamak için bir kısmı sebze ekimine bir kısmı ise atölye çalışmasına ayrılmıştır.

Köylerimiz Kızılırmak nehrinin kollarından biri olan Acı Çay Vadisi içerisindedir. Rakım 900 m civarındadır. Toprakların bir bölümü vadi içinde bir bölümü ise tepe düzlüklerindedir. Vadi arazilerinde genelde bağ, bahçe tarımı, tepe düzlüklerinde özellikle buğday tarımı yapılmaktadır. Toprak yapısı genelde alçı taşlı ve jips yönünden zengincedir, jipsli topraklarda yaşayan ve yetişen endemik bitki türü bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Toprakların çoğunluğu küçük ölçekli olup, tarım yapan aile sayısı oldukça azdır ve bu azalma hala devam etmektedir.

Genç ailesi uzun yıllardır topraklarında tahıl tarımı yapmaktadır. Bir zamanlar yörede çeltik tarımı, meyve ve bağ yetiştiriciliği öne çıkmıştır, özellikle Amasya elması yetiştiriciliği, kökeni Hattilere-Hititlere dayanan kara üzüm bağ yetiştiriciliği, çok eskiden beri en büyük tarım uğraşımız olmuştur.

2000 yılından itibaren topraklarımızın bir bölümünde doğal tarım ve geleneksel tarım yöntemleri, Bilge Fukuoka Tarım Metodu ve felsefesi esas alınarak, sürmesiz (kısmen), ilaçsız, kimyasal gübre kullanmadan buna her çeşit gübre (kompost da dahil) organik sertifikalı olanlar da dahil olmak üzere ekin sapları, yabani otlar, börtü böcekler arasında yerel tohumlar, ata bilgi, ata kültür esas alınarak , yerel tohum üveyik buğdayı, yerel Amasya Elması, yerel tohumlardan sebze yetiştirmekte ve bağcılık yapmaktayız. Bağımızdan hasat ettiğimiz üzümlerden geleneksel usullere uyarak pekmez, üzüm sirkesi ve üzüm suyu üretiyoruz. Tam mevsiminde (elmalara kırağı düştüğünde) dalından derilen Amasya elmalarımızı taş değirmende ezerek saf elma suyu elde ediyoruz. Elde edilen yüzde yüz elma suyundan soğuk sistem, uzun sistem metoduna uyularak enzim destek ürünler, kimyasallar ve koruyucular kullanmadan 316-L çelik krom kazanda küçük ölçekli elma sirkesi hazırlamaktayız. Elmalarımızın çoğunluğu abone sistemine göre dalında sunulmaktadır.

Tahılda ise yerel tohum üveyik buğdayı ekimi yapılmaktadır. Buğday ekimi tek sürüm üzerine yapılmakta olup, destek ürünümüz, gübremiz, ilacımız, her şeyimiz bir önceki yıl toprak yüzeyine sermiş olduğumuz ekin sapları ve yabani ot kalıntıları olmaktadır. Yerel tohum üveyik buğdayı ekimi ve hasadı bölgemizi terk etmek üzeredir; buğdayın yatması ve buna bağlı hasat zorluğunun verimlilikte yarattığı düşüş ve çokca yeni ekimi yapılan buğday tohumları nedeniyle.

Hasat edilen Yerel Tohum Üveyik buğdayından geleneksel usullere uyularak, bir kısmı tohumluk, bir kısmı ise taş değirmende öğütülerek buğdayın yüzde yüzü olan tam buğday unu, tarhanalık un ve el kesimi erişte ve ekmek yapımına ayrılmakta, bir kısım ise bulgur, yarma, aşurelik buğday ve buğday olarak hazırlanmaktadır.

Bu coğrafyayı yurt edinmiş bitki, meyve ve sebzelerimizi, börtü böceğimizi koruyarak suyumuzu, havamızı, toprağımızı kirletmeden geleneksel kültürümüze sahip çıkmak, ata bilgi, ata tohumlar, çocuklarımıza, sizlere hakiki gıdayı sunabilmek Genç ailesini mutlu etmektedir. Az, öz, temiz, hakiki gıda kullanarak topraklarımızın, havamızın, suyumuzun kirlenmeyeceğine, yine hiçbir kimyasal gübre, hiçbir tarım ilacı, hiçbir destek ürün kullanmadan da tarımın olabileceğine tanıklık etmek, bunu yapar iken ata tohumların, ata bilgilerin varlığını sürdürmesine az da olsa bir katkımızın olması ise bizi daha da mutlu etmektedir…

Hakiki gıdayı sunabilmek için tohumdan sofraya, iyi, temiz, tertemiz gıda sunmamızda ne yediğimizi bilmeye, gıdaya adil erişim felsefesine uyarak doğa dostu kardeşlerimizin destekleriyle Doğal Tarım çalışmalarımız devam edecek olup, bu değerleri paylaşmak büyük mutluluğumuz olacaktır.

Üç Elma Doğal Tarım |

denizakvaryumu 03-09-2012 11:07

Bu hafta sonu Ceyhan Hocamın önderliğinde Ankara'dan 12 kişilik bir grupla Üç elma doğal tarıma gittik ...

İstanbul'dan gelenler de oldu...

Hüseyin-Kezban çiftinin sıcak-güleryüzlü evsahiplikleri ile atölye çalışmaları yaptık...

Hüseyin Bey aynı zamanda

Aracısız Doğal Ürün Ağı (ADA) | Doğal Ürünlere Aracısız Erişim
üyesi...


Hüseyin Bey tarımda Fukuoka ve Shumei tekniklerini kullanıyor...

Elma ve sebze bahçesinde ayrıca üzüm bağlarında hiçbir şekilde kimyasal gübre ve ilaç kullanmıyor...

Neler yapmayı öğrendik;

erişte
tarhana
bulgur
pestil
kül suyundan sabun
domates sosu
tuz toplama
ekmek yapma (mayalı-mayasız)
vs.vs.
fotolar yakında
:D

Atolye çalışmalarına katılmak isteyenler 8-9 eylülde yer var mı bir sorsun derim?

=========================================

KIŞA HAZIRLIK DOĞAL ÜRÜN ATÖLYESİ
“Ata Tohumlar, Geleneksel Bilgiler, Fukuoka Bilge, Yöresel Tatlar “
1-2 Eylül 2012, cumartesi-Pazar


“Atölye çalışmalarımızda, Hakiki gıdanın tarladan soframıza geliş öyküsünü yaşayarak gözlemleyeceğiz, Üretici çiftçi bir ailenin üretim metotlarını, yaşam alanlarını görüp, onların üretim pratiklerini yaşayacağız, Az ve öz, hakiki gıdalarla beslenmemizin de mümkün olabileceğini hep birlikte gözlemleyip paylaşmaya çalışacağız.

Ata bilgilerin aktarımını, özellikle çocuklarımıza, ilaçsız, kimyasal gübre ve ot-böcek ilacı kullanmadan da tarımın yapılabileceğini, kirlenmemiş temiz ürünlerden, korumasız ve desteksiz olarak hazırlayacağımız hakiki gıdaların bir sonraki mevsimde nasıl kullanacağımızı ve en önemlisi de hakiki gıdalarla beslenebileceğimize dair yol almış olacağız.

Doğal tarımın yolu ve felsefesine bir adım atmış olacağız, Hazır meyve suları kullanmadan, erik kurusundan, pestilden, meyve kurularından çok güzel meyve suları hazırlayabileceğimizi göreceğiz. Kendi çerezimizi hazırlayacağız. Buğdayı tanıyacağız ve tam buğday unundan yapılan ekmeği, mekanik işlem görmemiş yerel tohum üveyik buğdayından hazırlanan bulguru tanıyacağız.

Bulguru üç öğün nasıl kullanabileceğimizi, ekmek gibi soframızda bulgur kullanılabileceğini, taş değirmende öğütülmüş tam buğday ununu tanıyacağız. Ekmek teknesinde hamur yoğuracağız, erişte keseceğiz. Doğa dostu siz misafirlerimizle tüm bu değerlerin pratiğini yaşamak bize mutluluk katacaktır.”
Üç Elma, Genç Ailesi adına,

KIŞA HAZIRLIK DOĞAL ÜRÜN ATÖLYESİ 1-2 Eylül 2012 | Üç Elma Doğal Tarım KIŞA HAZIRLIK DOĞAL ÜRÜN ATÖLYESİ 1-2 Eylül 2012 |

denizakvaryumu 03-09-2012 11:20

16-17 Eylül dönemi etkinlikleri:

Çiçek ve yabani ot keşfi, ağaç tanıma,
Kışlık ürün hazırlıkları,
Domates, biber, patlıcan gibi yaz sebzeleri hasadı,
Üç Elma doğal ürünleri atölyesi (ekmek yapımı gibi, kül suyundan doğal deterjan yapımı gibi)
Çevre, köy, çiftlik hayvanları keşfi
Kerpiç atölyesi
Kızılderili Çadırı yapımı
Gıda Mandalası (mevsiminde gıda tüketimi) bilgi paylaşımı
Gıda hazırlama; toprak ve kalaylı kaplarda yemek hazırlığı ve odun ateşinde pişirme,
Süt ve süt ürünlerini taniyalim: doğal sütün kokusu ve aroması, yogurt yapma,
Ekmek yapimi; hamur karma, acma ve pisirme,
Bahçede akşam ateşi yakma,
Doğal boyalı (yerel Türk kırmızısı denen bir bitkisel boya) ile yumurta,
Dere boyun gezisi, mozaik taşı toplama ve mozaik çalışması…
Çocuklarla kışlık ürün hazırlıkları çalışması (vişne-böğürtlenden meyve özleri yapımı gibi

ÜÇ ELMA DOĞAL TARIM ÇİFTLİĞİ GEZİ PROGRAMLARI | Üç Elma Doğal Tarım ÜÇ ELMA DOĞAL TARIM ÇİFTLİĞİ GEZİ PROGRAMLARI |

denizakvaryumu 04-09-2012 21:51

3 Eklenti(ler)
Eklenti 329621

Bu güzel yerde şimdi ders zamanı :)


Eklenti 329622

Ders başladı ....Hüseyin hocam anlatıyor ....


Eklenti 329623

Ve uygulama...

denizakvaryumu 04-09-2012 21:57

3 Eklenti(ler)
Eklenti 329624

Yukardan seyretmek yok...derslere katılmak zorunlu :)

Eklenti 329625

patlıcanlı gözleme dersi...

Eklenti 329626

Yoğurtların tereyağların yapıldığı serbest gezinen inekleri ziyaret edip sevmemek olmaz :D

denizakvaryumu 04-09-2012 22:01

3 Eklenti(ler)
Eklenti 329627

domates konservesi dersi

Eklenti 329628

ekmek yapım dersi

Eklenti 329629

erişte yapım dersi....

Kezban Hanıma çok teşekkürler...

denizakvaryumu 04-09-2012 22:08

2 Eklenti(ler)
Eklenti 329630

ameskene erik pestili yapımı...bu eriği herkes tatmalı

Eklenti 329631

erişte yapımı

denizakvaryumu 04-09-2012 22:31

1 Eklenti(ler)
Eklenti 329637

kül suyundan sabun yapımı

denizakvaryumu 04-09-2012 22:43

1 Eklenti(ler)
Eklenti 329638

Dinlenme ve güveç vakti...

Tuzlu suya girenler gece hayalet olarak görülebilir :)

denizakvaryumu 04-09-2012 23:02

Hüseyin-Kezban Genç çiftine bir kez daha teşekkür etmek isterim...

Hititlerden bu yana geçmişten günümüze aktarılan deneyimleri-tecrübeleri bizlere aktardılar-aktarmaya devam ediyorlar.

Göç nedeniyle azalan köylerinde inadına hiçbir kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kullanmadan üretime devam ediyorlar...Hayvan gübresi de kullanmıyorlar...

Üzüm bağlarında-elma bahçelerinde-sebze bahçelerinde doğal bir koruyucu olan kükürt bile kullanmıyorlar...

İnadına doğallıktan yanalar...

Fukuoka ve shumei tarım yöntemleri ile nasıl üretim yapılırı herkese gösteriyorlar...

İnanmayanlar gitsinler görsünler...Olur mu oluyor işte...

Ben kendimi adeta zaman tünelinde geçmişte hissettim...

Ne diyeyim...Hüseyin-Kezban iyi ki varlar...

http://vimeo.com/40972717

Hüseyin abi umarım bir gün videodaki umutlar gerçek olur...

denizakvaryumu 03-10-2012 20:26

Arkadaşlar kardeş bitkilerden Ceyhan'ın mesajını buraya aktarıyorum...

==============================

Merhaba,

Çankırı Yapraklı İlçesi Doğanbey Köyü'de doğal tarım yapan Genç Ailesi (Üç Elma çiftliği) bizleri Amasya elması hasat imecesine davet ediyor!


Genç ailesi, çoluk-çocuk genç-yaşlı herkesin katılımını arzuluyor. Ben de güçlü-kuvvetli, hasat çalışmasına destek için çalışmaya istekli arkadaşları özellikle teşvik ediyorum :) Hüseyin Bey fazla dile getirmek istemese de, pek çok küçük üretici gibi onların da hem maddi hem manevi desteğe ihtiyaçları var. Onlara verdiğimiz her destek, zorluklara rağmen sevgiyle, inançla yaptıkları üretimlerine devam etmeleri için onlara güç katacakır. Bu desteğin bizlere geri dönüşü, temiz gıdaya, güvenli gıdaya, “gerçek gıdaya” erişim olacaktır.


Bu günübirlik gezi için, katılanların sayısına bağlı olarak Ankara'dan bir araç (midibüs veya otobüs) ayarlaması yapabileceğiz. Ankara'dan yol yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Diğer illerden gelecekler kendi araçlarıyla gelebilir, veya otobüsle Çankırı'ya gelirlerse onları alma imkanımız olabilir. İhtiyaç durumunda kısıtlı da olsa konaklama imkanı olacaktır.

Hüseyin Bey'in bilgilendirme mesajı, etkinlikle ilgili diğer ayrıntılar ve katılım kayıt formu bağlantısı aşağıdadır.

Sevgiler,
ceyhan

denizakvaryumu 03-10-2012 20:28

Hüseyin Bey'in bizlere mesajı

Geziye katılacak arkadaşlarımız özellikle yerel Amasya elması bahçesinde ağırlanacaktır. Bahçe 7 dönüm civarında olup, çeşitli yaşlarda, kimisi 50 yaşında olan 150'den fazla meyve ağacı bulunmaktadır.

Meyve ağaçları yerel türler olup çoğunlukla Amasya elması ağacı mevcuttur. Gezi sırasında doğal tarım yöntemini, Fukuoka tarım yöntemini ve felsefesini, geleneksel, yöresel tarım çalışmalarımızı anlatacağız, sonuçları yerinde gözlemleyeceğiz.

Kentlerde yaşayan siz doğa dostu arkadaşlarla, ailelerle, çocuklarımızla birlikte kısa da olsa bir gün geçirmekten mutlu olacağız.

Bu gezi sırasında ata bilgileriyle, yerel tohumlarla, yerel meyve türleriyle, toprağa en az müdahaleyle kırsal alanda sürdürülebilir, kendi kendine yetebilen, doğa ile bütünleşmiş, finans sisteminin kıskacına düşmemiş, özgür bir üretim biçimin var olabileceğini göreceğiz.

Hiç bir çeşit gübre, tarım ilacı ve bitki besin destek ürünleri verilmeden de tarımın yapılabileceğini gözlemleyip tanık olacağız.

Bir şenlik havasında, çoluk-çocuk genç yaşlı, meyve ağaçlarından elma dereceğiz.

Kendi ellerinizle istediğiniz miktarda elma hasat edip afiyetle yiyebilirsiniz. Gelirken yanınızda kendiniz için hasat etmeyi düşündügünüz elma miktarına uygun karton kutu getirmenizi öneririz.

Genç Ailesi meyve bahçesinde konuklarına öğle yemeği sunacaktır. Toprak kaplarda pişirilen güveç, tam buğdaydan hazırlanan bulgur pilavı, salata, ayran ve meyve sunumu olacaktır.

denizakvaryumu 03-10-2012 20:30

Katılım masrafları


Ortak araç tercihiniz olursa, araç masrafı paylaşılacaktır (tahmini gidiş-geliş en az 25, en fazla 40 TL civarı olur)


Öğle yemeği için Genç ailesine destek için kişi başı 10 TL önerilir (küçük çocuklar ücretsiz)


Yanınızda götürmek için hasat edeceğiniz elmalar için fiyat: 2.75 TL/kg.

https://docs.google.com/spreadsheet/...ZoaHc6MQ#gid=0

pria 24-11-2012 22:33

HATTİLER’DEN BAĞCILIK ÖĞRENEN ADAM

HATTİLER’DEN BAĞCILIK ÖĞRENEN ADAM « Kuraldışı Dergi

denizakvaryumu 25-11-2012 00:24

Ben gittiğimde İstanbul'dan gelen arkadaşlar da vardı...

Uzak demeyin Hüseyin Beyin misafiri olun derim...İlaçsız ve gübresiz tarımın nasıl yapıldığını birebir öğrenin...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024