![]() |
|
![]() |
#64 |
Ağaç Dostu
|
46 nolu mesajdakı aparatı görmek isteyen Ankara'lılar 12 nisana kadar sürecek yapı-dekorasyon fuarına (Hipodrum'da) giderek görebilirler. Fuar salonunun sağ-orta kısımlarında. Tüm olukları alana vecebileceklerini ,ayrıca satmak istemediklerinden bahsettiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
|
Üç gündür aralıklarla yağmur yağıyor, yağdığı anda koşup elimde ne kadar gazoz, su şişesi, bidon varsa oluğun altına dayadım tahmini 150 lt. su oldu, tabii kıyafetlerimide sıksam sanırım 160lt olurdu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-08-2009
|
Depo ve pompa maliyeti nedeniyle,yağmur suyu şebeke suyuna göre kendini belki 10 yılda ancak amorti eder |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Ağaç Dostu
|
Ekonomik durumlar tamam da, yağmur suyu biriktirme, atık suları arıtma ve değerlendirme, rüzgar ve güneş enerjileri ve diğer yeniden kullanım ve dönüşüm çalışmalarına yatırımları sadece karlılık düzeyinde yaklaşılmamalı. Burada esas amaç doğal kaynak tüketimlerini en aza indirebilmek. Doğa bize devamlı kazanç yolları sağlıyor, veriyor veriyor. Onun vermediklerini de biz zorla alıyoruz. Tabi, ekonomik yeterliliklerimiz ölçüsünde yatırım yapabileceğiz ama; harcadığımız her kuruş ille de kısa vadede ya da uzun, geri dönsün diye düşünmemeliyiz diye düşünüyorum.. Yaşantılarımıza bakarsak, geri dönüşü olmayan nice-nice paralar harcıyoruz. Birazını da bizi besleyen anamıza diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada yağmur suyunun bitkilerimizi şebeke suyundan daha iyi geldiğini unutmayalım. Klorlu şebeke suyundan kaçınıp keşke bütün bitkilerimizi yağmur suyu ile sulamayı başarabilsek.. Böylelikle bitkilerimizi sağlıklı beslemiş, hem de bir kaynağı değerlendirmiş oluruz. İçme suyu kullanımında tasarruf etmiş oluyoruz. Önceki yıl Ankara da büyük sıkıntılar yaşadık. Parayla çeşmelerimizden su akmasını sağlayamadık. Kaynaklarımızı son derece dikkatle kullanmalıyız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Ağaç Dostu
|
Tchibo'nun da yağmur suyu deposu varmış. Ben görmedim. Keşke kaç litrelik olduğunu da yazsalarmış. ![]() Ürün Özellikleri: Yağmur oluklarından akan suları biriktirmek ve bahçe sulamak için şık bir seçenek. Drenaj borusuyla su kutusu arasındaki bağlantı sayesinde, sular doğrudan kutunun içine dolar. Kutunun altına takılan boru sayesinde dolan sudan istenildiği kadar sulama kovasına su aktarılabilir. İthal Ürün http://www.tchibo.com.tr/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Sabancı Üniversitesi Kampüsü' nde bir gölet yapılmış. Kampüsteki tüm binaların çatıları da düz dam şeklinde ve yalıtımlı yapılarak, yağmur sularının bu gölete akması ve bahçenin sulamasının bununla yapılması sağlanıyor. Hem kampüste güzel bir peyzaj oluşturup hem de özellikle kurak yaz günlerinde bahçenin klorsuz-kireçsiz yağmur sularıyla sulanmasını sağlıyorsunuz. Okul su parasından da tasarruf etmiş oluyor. Şebeke suyunun arıtılması için harcanan onca elektriği ve kimyasal hammaddeyi de düşünürsek bu sistem her yerde yaygınlaştırılmalı. Ayrıca ne acı ki hala tuvalete içilebilir kalitedeki bu suları boşaltıyoruz. Dünya nüfusunun nerdeyse yarısı temiz sudan mahrumken biz içme sularıyla sifonu dolduruyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Bugün çekmeköy' de öğleden sonra yağmur başlayınca, dün gece okuduklarımın da gazıyla, kova, leğen ne bulduysam apartman önüne indirdim su toplamak için ![]() ![]() Yağmur oluklarından da toplayamadım çünkü balkon giderlerini de bu boruya verme saçmalığında genelde müteahhitler. Kış boyu nerdeyse aralıksız yağan yağmuru düşünüp( Çekmeköy' ün havası da nispeten daha temiz üstelik) hayıflanıyorum. Tonla su toplamış olurdum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2010
|
Bu yağmur suyunun apartmanlarda da biriktirilmesini sağlayak şekilde oluk düzeni vs kuranlar var sanırım.çatı firmaları |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-03-2008
|
2008 yılında düşündüğüm yağmur suyunu biriktirme düşüncesini 2010 mart ayında gerçekleştirdim. 3,5*5*2 mt boyutlarunda içi ve yanları tamamen nevrülü bemirlerle örülü c30 brut adlandırılan beton ile üzeri kapalı havuz yaparak üzerine 6,50*12 mt ölçülerinde dik çatı yapıp her iki taraftan olukları 50 lik tabir edlen boru ile havuza giriş yaptım, tahliye içinse 100 lük boru ile çıkış verdim. Tabandan 40 cm yukarıda 63 lük vana ile sulama düzeneğine giriş vererek Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında 4 dönüm bahçede 100 e yakın fidanları 10 ar günlük periyotlarla suladım. Eylül ayında su tabandan 50 cm yukarıya kadar düştü. Ekim ayında olağanın üzerinde yağış yağması sebebiyle tamamı doldu, kasım ayında depoda suyun durmasının donma nedeniyle havuza zarar verebilir düşüncesiyle tahliye etmeye başladım. Mart sonunda tekrar biriktirmeyi düşünüyorum. Umarım verimli olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2010
|
Alıntı:
çok güzel bir çalışma. hem doğayı hem cebini düşünüyor. bizim evin de çatı ve arka balkon gideri bahçeye akıyor. arka balkonu kimyasal kullanmadan yıkıyoruz. hem balkon yıkanıyor hem bahçe sulanıyor. kış aylarında yağmur suluyor bahçeyi. yaz ayların da da meyve ve sebzeleri yıkarken altına koduğumuz leğende biriken suyu bir kovada biriktirerek bahçeye dökmemiz sayesinde büyük tasarruf ettik. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-08-2010
|
Merhaba, çok güzel bir konu açmışsınız, bu konuda bizim yaptığımız çalışmayı aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz. http://etrim.blogspot.com/2010/01/ya...u-toplama.html http://etrim.blogspot.com/2010/12/yagmursuyu-ii.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2011
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-08-2010
|
Sn. Tahir bey, sukapani adlı bloğunuzu bir çırpıda okudum. Gerçekten kurak bölgeler için çok iyi bir fikir. Üzerinde çalışılması ve deneyler yapılması gerekir. Yalnızca yağmur suyu değil sulama ile birlikte de kullanılabilen uygulamalar düşünülebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2010
|
basit fakat çok güzelmiş denemeye değer |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2010
|
suyun sorun olduğu yerlerde toprak altına 1 veya 2 tonluk bir depo bir sirkilasyon pompası çok güzel bir sulama sistemi oluşturulabilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-04-2008
|
merhaba arkadaşlar bu sene su kaynağı olmayan arazimizde yağmur sularını toplamak için bir yağmur suyu toplama havuzu açtırdık. 10mx10m genişliğinde 1.5m den başlayarak sıfıra doğru giden bir derinliği oldu. Bu tarz birşey düşünen arkadaşlara belki yol gösterici olur. Bu konuda pek tecrübeli değiliz,sonucunu yine blogda paylaşacağız. Yaptığımız çalışmanın özetine Kardeş Bitkiler: Yağmur suyu toplama göleti (havuzu) linkinden ulaşabilirsiniz. Özellikle bu konuda deneyimli olanların görüş ve önerilerini paylaşmaları bize çok yardımcı olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Ağaç Dostu
|
Bahçem Ankara yakınlarında ve yaklaşık 700 m2 büyüklüğünde. Yıllık su tüketimim ise yine yaklaşık 450 m3 kadar. Yamur suyu depolamak gerekirse bana en az 300 tonluk depolama hacmi gerekiyor. 2006 yılında bir nedenle 120 tonluk beton bir su deposu yaptırmıştım. Müteahhit karı dahil olmak üzere yaklaşık 25.000 TL ye maal olmuştu. 2012 yılı birim fiyatları ile 300 tonluk bir beton su deposunu hemen kabaca hesapladım kar hariç 65.000-70.000.- TL maaliyet çıktı. Ankara ve yöresinde su buharlaşma oranı yılda 1 m3 için yaklaşık 1000 mm. olduğu için buharlaşma kaybının mutlaka sıfıra indirilebilmesi için deponun mutlaka kapalı olması gerekiyor. Samsun, Giresun, Trabzon, Rize gibi yaz aylarında yağış alamadığımız için depo hacmini daha da küçültme şansı yok. Ayrıca Ankara'nın yıllık yağış ortalaması 400-500 mm. geçmiyor. 120 m2 bahçe evimin çatısından bir yılda toplayabileceğim yağmur suyu 65 m3 zor buluyor. Dolayısı ile biz Orta Anadolu'da yaşayanlar için yağmur suyu toplamak ve toplanan miktarla idare edebilmek hayalin ötesine geçemiyor. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-04-2008
|
serdar bey, beton su deposu yaptırmak aşırı pahalı olabilir yukarıda bahsettiğim yaptırdığımız yağmur suyu göleti bize 380TL'ye mal oldu. Sadece kepçe 4 saat kazdı, tabi bu konularda deneyimi vardı bilmiyor olsa maliyet yükselirdi. umutsuz olmayın su tutmak ve verimli kullanmak için sayısız yöntem var. mesela malç yapmak, yaprak örtüsü ile bitkileri kapladığınız veya canlı malç olarak yonca baklagiller, kadife çiçeği gibi türleri kullanarak su ihtiyacınızı ciddi şekilde azaltabilirsiniz. malçlamayı yazları çok sıcak ve kurak olan Ege'de bile uyguladım. Domatesleri hergün yerine 3 günde bir sulamam yetti. Bunun dışında küçük yağmur hendekleri açabilirsiniz. Su Hasadı ve Su Tutma Yöntemleri - Permakültür Platformu - Permakültür Bilgi Paylaşım Ağı bu linkte işinize yarayabilecek bilgiler var. tabi bütün bu uygulamalar sizin ne yapmak istediğinize ve biraz da bahçenizin imkanlarına bağlı ancak tüm dünyada en kurak iklimlerde bile uygulanabilen şeyler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-06-2012
|
Arkadaşlar bir yerlerde okudum ama nerde hatırlamıyorum. Kendi çapında apartmanda oturup da balkonundan dolayı yağmur suyuna erişemeyen arkadaşlara çok pratik bir yöntem. Bugün yaptım 1,5 lt'den fazla yağmur suyu topladım yarım saatte ![]() Şemsiyemizi açıyoruz ve çamaşır asar gibi balkona asıyoruz, yanyana üç tane şemsiye açtım bugün, hem birbirlerine bağladım açık uçlarından hem de düşmesinler diye saplarından da çamaşır ipine bağladım. Rüzgarda dahi birşey olmadı. Bence çok pratik, görsel olmadığı için üzgünüm, ancak bu kadar anlatabildim. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
|
Ben de komşu evin gidere bağlatılmayan oluk borusundan akan yağmur sularının şarıl şarıl yerlere döküldüğünü görünce dayanamayıp bir kaç kova topladım. ![]() ![]() Bir bu kadar daha var. Hava bu gece itibariyle eksilere düşecekmiş, dışarı da duranlar büyük ihtimal donacak. Kısım kısım içeri alarak oda sıcaklığında ılıttıktan sonra çiçeklerime versem bir sakıncası olmaz sanırım. Zamanla bakteri oluşturup bitkilere zarar verir diye endişeliyim, sizce ne yapmalıyım? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sanırım bir şey olmaz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |