agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni74Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-02-2009, 15:06   #61
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 71
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet58 Mesajı Göster
Merhaba Ağaç severler ...kesilen her ağaca karşılık 2 ağaç dikerek inşallah telafi edeceğiz..
sayın memet58
Sayende bu gibi durumlarda neler yapılabileceğini, nereye kadar yol alabileceğimizi öğrendik.
Toplu yaşam alanlarında ki ağaç katliyamı örneklerinin, orada yaşayanlarda verdiği duygusal çöküntüyü çok iyi bilen kişiyim.
Kendi diktiğin 5-6 yaşlarında tam formunu almış bir top mazının, birkaç gün sonra kapıcı tarafından, alttan kavak budar gibi budanıp kuşa döndürüldüğünü gördüğümde yaşadım.
Kesilen her ağaca karşılık iki ağaç dikme isteyinizden vazgeçmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü; ilerki yıllarda yine kesilme ihtimali var. Budanan ( katledilen)ağaçların dibine hanımeli dikip sardırın. Kötü görüntüyü kamufle edin.
Keşke; site, apartman bahçeleri tanzim edilirken " bir bilene" danışılsa bu sorunlar yaşanmasa.
Ne demişti ağaç: Dikilmeseydim de kesilmeseydim.
Sağlıkla kalın.

Polen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2009, 22:42   #62
Ağaçsever
 
memet58's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 42
Galeri: 3
Teşekkürler Polen. Bu olay sayesinde apartmanda birbirine selam bile vermeyen daire sakinleri birbiri ile tanıştı ve ağaçları kestiren yöneticiye karşı birleşerek olağanüstü kongre kararı alındı. "Şerden" bir " hayır " doğdu. Önümüzdeki hafta seçimimiz var ve büyük olasılıkla bir "ağaçsever" seçilecek ve daire sakinleri olarak daha duyarlı olacağız. Kütüklerin etrafına hanımeli sardırmak çok güzel bir fikir, toplantıda önereceğim.
Saygılar, sevgiler

memet58 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 01:38   #63
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 71
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet58 Mesajı Göster
bir "ağaçsever" seçilecek
Hadi hayırlısı.
Yeni oluşumda sizede görevler düşecek. Bahçeden sorumlu yardımcılık gibi. "İlkbaharda ve sonbaharda bahçenin budanması için, uzman bahçe tanzimciden ücreti karşılığı destek alınması" gibi bir ibareyi tutanaklara geçirtiniz.
Böylelikle ağaçlarınız özelliğine uygun budanmış olur. Hemde yönetim, fazla budandı az budandı, polemiklerinden kurtulmuş olur.


Düzenleyen Polen : 09-02-2009 saat 11:00
Polen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 17:22   #64
Yeni Üye
 
girljedi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-10-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 5
Bizim sitedeki meyve ağaçlarından bazıları kesildi bugün. Mazeret mi? "yeşilliğin yerinin beğenmedim" dedi adam. Adam yönetim de birde ukala ukala konuştu terbiyesiz.

Antalya merkezde oturuyorum bu konuda yapılabilecek birşey var mı? Şikayet nereye edilir? Yasa karşısında ceza alırlar mı? haber falan verilmedi site sakinlerinede hiç fikirde alınmadı birde adam "kime sorcam kesmek için sizemi" gibi laf ediyor.

girljedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2009, 12:09   #65
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Konuyu toparlama çalışması

Merhaba, bu konuyu enine boyuna derleyip toparlamayı düşünüyorum. Bu konuda bilgi ve tecrübesi olup da henüz yazılmamış olanlardan başlamak üzere, umutsuzluğa kapılan, yararı olmaz diye içine atanlar da dahil olmak üzere, herkesin eteklerindeki taşları dökmesinin yararlı olduğunu düşünüyorum.

Sonuçta çoğunluğumuz apartman veya sitelerde yaşamaktayız ve bir şekilde konunun içerisindeyiz, hemen hepimizi ilgilendiriyor.


gece
öyleyse sorunun değil, çözümün yanında bulunalım diyen forum kişisi!

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 04:05   #66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
Kentlerde, apartman bahçeleri veya sokak ve caddelerdeki ağaçları kesmenin cezası var mıdır? Ağaç kesim iznini verme yetkisi hangi kurumdadır?
... "6831 SAYILI ORMAN KANUNUNUN BİRİNCİ MADDESİNE GÖRE ORMAN SAYILMAYAN YERLERDEKİ AĞAÇ VE AĞAÇCIKLARDAN SAHİPLERİNİN FAYDALANMA ŞEKİL VE ESASLARIHAKKINDA YÖNETMELİK" ile düzenlenmiştir..
''Yaşadığım olaydan biliyorum ki kentlerde belediyelerin bahçeler müdürlüğü bu konuyla direkt ilgili. Budama mevsimi dışında bu konuda bir faaliyet görüp de ilgili belediyenin bahçeler bölümünü aradığınız zaman, hemen yetkililer gelip, işlemi durduruyor. Gerekli tutanak tutuluyor. Olay kaymakamlığa intikal ederse, ağacın cinsine, yaşına, bulunduğu yere göre 30.000 YTL ye kadar idari para cezasını da kaymakamlık kesiyor.
Ben fiilen bu isi bir kere yaptım ve de başarılı oldum...''
(İlgilenen arkadaşlara yarayabileceğini düşünerek, Hukuk Net'den aldım)

ruhi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 16:03   #67
Ağaçsever
 
verda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: muğla-bodrum
Mesajlar: 79
çam ağaçlarım.

selamlar,

kaçıp gitsekte pek birşey farketmiyor. her yerde herzaman karşılaşıyoruz. iki senedir bodrum da ki yazlığıma yerleştim. bahçemde 2 tane çam ağacım. 15 yıldır her türlü bakımını yapıyorum. üst komşum bu sene benim balkonumun üstüne balkon çıkmaya karar verdi. çamları önce üsten keserek budamaya karar verdi. budama ise gösterdiği örneğe göre yerden 1 metre gövde kalacak şekilde

sıkıntım çamlarım kimvurduya gelip kesilmeden önlemini alabilmekte... 3 aydır araştırıyorum. pek sonuca vardığım söylenemez. kapımın önündeki iki adet çamı koruyamamak beni çok üzüyor.

kooperatifte oturuyorum. orman bakanlığı, engel tesbit etmediği koop. yön. kurulu tarafından tesbit edilmesi gerektiğini söylüyor. bunun üzerine kendilerine bu tesbit tutanağını ibra etmem gerektiğini.

kooperatif başkanı böyle birşeye gerek olmadığını, yasal olarak çamların korunduğunu, kesilirse savcılığa suç duyurusunda bulunucağını temin ediyor..

çamlarımı korumak istiyorum. kesildikten sonra cezası olsa ne olur olmasa ne olur. iki güzel çamı kaç senede yetiştiririm. bu ağaçları koop. dikmiş zamanında. bahçede ortak alan. ben sadece yeşillendiriyorum.

nasıl bir tedbir alabilirim. bu konuda bilgisi olan varmı.

Eklenen Resimler
   
verda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 16:33   #68
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Tedbir!

Merhaba, ne yazık ki henüz olmamış bir haksız fiile karşı hukukî tedbir almanız zor.

Kooperatifin arazisine diktiğiniz ağaçların sahibi siz olmazsınız. Kooperatif olur. Diken ve bakımını sağlayan siz iseniz kooperatiften bunların karşılığı kadar talep hakkınız vardır ama.

Sizin tedbir sağlamak istediğiniz şey henüz gerçekleşmemiş, ancak gerçekleşmesi muhtemel bir tehlike ise, ihtar çektirebilirsiniz diyeceğim ancak burada da ihtar hakkı kooperatife ait.

Hukukî koruma diyemesek de kooperatiften tutanak tutturup, kesmeyi düşünene ihtarname çektirebilirseniz, caydırıcı olabilir.

Şimdiden kolay gelsin.


gece
ağaç katili adaylarına bunun yanlarına kâr kalmayacağını hissettirin diyen forum kişisi!

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 19:20   #69
Ağaçsever
 
verda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: muğla-bodrum
Mesajlar: 79
sayın gece,

cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. çünki bu kadar aydır yazdığım maillere ilk defa bu kadar çabuk cevap aldım. duyarlılığınız için tekrar teşekkür ederim. hukuk bu konuda önce eylem sonra ceza diyor bildiğim kadarıyla, sivil organizasyonlar ise oldukça iyi işler başarıyor diye düşünüyorum. yakın zamanda araştırdığım kadarıyla dünyanın akciğerleri ağaçlar konusunda eylemci bir grubumuz yok veya ben bilmiyorum.

eylem bazında birşeyler yapılmalı bence.. bu konuda her türlü eylemin destekticisi ve katılımcısıyım. siteyi daha yeni keşfediyorum. böyle bir başlık yoksada açılmalı.

sevgiyle,

verda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 19:30   #70
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Büyük olasılıkla balkonunun önünü kapatıyor gibi gibi gerekçesi var. Oradaki dalları budasak da, ağaç kalsa gibi bir uzlaşma önerseniz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 21:10   #71
Ağaçsever
 
verda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: muğla-bodrum
Mesajlar: 79
mehmet bey, bu sitenin çalışanları kışlık odunlarının yarısını burdan karşılıyorlar. ağaç budama konusunda uzman değilim ama gerçekten kışlık odun için kesildiği ortada.. iki aydır budatamadım.

komşuma sizin önerinizi yaptım ama balkonu yapan ustalara budatacağını söyledi. bende ben olmadan budamamalarını rica ettim.

dilerim bu iki güzel ağacın başlarına birşey gelmez. geçen sene tepelerdeki makiler yandı. bize hem rüzgar açısından hem mesafe açısından gelmesi mümkün değildi. ayrıca arada bir cadde var komşularım ağız maskesiyle yangını izleyip, bana bu arada (bu ağaçları keselim verda hanım) dediler. (her yangında ağaçmı keseceğiz) demiştim. bunu bana söyleyeyen komşularım üzüntü verici ama biri öğretmen, eşi ise albay emeklisi..

içler acısı...yaşadıklarım güvenmememi öğütlüyor. bu iki çamı kişisel korkularına feda etmek istemiyorum. bu yüzdende tedbir almak istedim.

zaman gösterecek artık.

sevilla beğendi.
verda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 12:55   #72
Ağaçsever
 
İncifem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 98
Mahallemizindeki bir inşaatın önünde 4-5 tane çeşitli ağaçlar vardı. İnşaat başlarken bir tanesi gitti, İnşaat ilerledikçe ağaçları teker teker kestiler ve dün kaldırımın ucundaki inşaata zararı olmayan en büyük çam ağaçını da kesmişler, arkasına da garaj yapıyorlar.

Belediyeyi aradım. Ordaki kişiler daha önceki ağaç köklerini temizlemek için bir araç istediklerini söylediler. Bende son kalan ağacı da kesmişler dedim ama bundan sonra ne yapılabir ki 50-60 yıllık ağaçlar kesilip gitti.

İncifem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 10:47   #73
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Ağaçsever olarak tanıdığınız insanların aslında kendi menfaatlerine dokunduğunda hiç de öyle olmadıklarının farkına uzun süre önce varmıştım. Ama evlerinin bir parçası haline gelmiş asırlık ağaçları bile katledebildiklerini öğrenince gelecekten daha da korktum.

Aklıma canlı hayvan kürkü giyen hayvanseverler geldi. İşte Ağaçsevgisini de bu şekilde algılayanlar var. Ağacı sever ancak manzarasını kapatmayacak. Evinin görünümünü kapatmayacak. Sevgi şarta bağlandığında sevgi olmaktan çıkar.

Altınolukta bulunan evimin Edremit Körfezine bakan bahçesine Fıstık Çamı diktim ve asla pişman değilim. Diktiğim her fidanı ve ektiğim her tohumu, Yıllar sonra belki de Dünyada kalacak ve türünün devamını sağlayabilecek son Ağaç olarak görür ve öyle de hissederim. O yüzden Ağaçlar benim herşeyimdir.

Saygılar.

sevilla beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 14:06   #74
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orçun Karagöz Mesajı Göster
... Geçtiğimiz hafta da dut ağacını kesti, bugün de ön bahçedeki portakal ağacını kesmekten bahsediyordu.. Tek sebebi ise evine gölge yapması..

Bu konuda nereye başvurabilirim bilemiyorum çünki bu konuda çok ta terbiyeli davranmıyor,gece yahut sabaha karşı ağaçları kesiyor,sabah uyandığımızda ağaçları göremiyoruz..

Bu konuda başvurabileceğim mercileri okudum ama bir işe yaramadığını da okudum.. Yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.. Teşekkürler..
İşe yaramadığı konusunda kötümser olmayın, öncelikle zabıtaya haber verin, apartman yönetiminiz varsa imza toplayıp, ihtar olarak "haklarınızı kullanıp, zararlarızı tazmin ettireceğinizi, masrafları da kendisinin ödemek zorunda kalacağını" bildirin.

Hatta söylediğiniz gibiyse, pek bir şey çıkmasa da karakola da şikayet edin, tutanak tutturmaya çalışın. Kolay değil, ama ağaçlarını kaybetmek ve sineye çekmek de hiç kolay değildir.


gece
sessiz kalmak da yüz bulmalarına yol açıyor diyen forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2009, 13:31   #75
Ağaçsever
 
İncifem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 98
Dediğim inşaatın yerinde daha önce gecekondu vardı, sahipleri de ölünce ev hemen yıkılıp apartman yapılmaya başlandı. Ev sahipleri hayatta olsalardı ağaçlarda hayatta olurdu büyük ihtimalle.

İncifem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 14:02   #76
Ağaçsever
 
verda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: muğla-bodrum
Mesajlar: 79
Böyle çaresiz kalıp, bu katlimı ne kadar seyredeceğiz.

Okuduklarımdan anladığım kadarıyla hiç çıkar yolumuz yok. Birşekilde bu insanlar bir açık bulup, oldu bittiye getirip işlerini yürütüp oteritelerini pohpohlamak için ağaçlarımızı yok ediyorlar ve biz sadece çaresiz içimiz acıya acıya bunları seyredeceğiz.

Dün akşam komşum aradı. Ne rica, ne ceza hiç bir şey onu ikna edemedi. Konuşurken 'ağaçlarım' dedim. Kendisi bana sitenin zamanında ektiği ağaçlar olduğunu, yaprakları gideri tıkıyacağını, evini su basacağını söyledi. Ona hepsi benim, bizim ağaçlarımız dediğimi hatırlıyorum. Bu günde inşaatıyla uğraşan beye yönetimden izin almanız gerekiyor dedim. Çaresizce ve kendimden utanarak. O da bıyık altından güldü.

Bu gün yine internette heryere baktım. Daha önce mail attığım tüm yerlere tekrar baktım. gazete makalelerine baktım. Hiç umut yok görünüyor. Tema vakfına daha önce mail atmıştım geri dönülmedi. Çevre avukatları, Orman bakanlığı, Çevre mühendisleri odası hiç biri geri dönmedi..

Pazartesi Orman müdürlüğüne gideceğim. yine deneyeceğim. Tema bodrum gönüllülerine pazartesi telefon açacım. aklıma gelenler şimdilik bunlar.

Tabi bu arada ağaçlarım kesilecek. Oldu bittiye getirilecek. Kökten kesilmeyecek ama yinede ana dallar gidip güdük hale gelecek.

Ben kendimden ve çaresizliğiminden daha çok utanacağım.

Sevgi ve ışıkla kalın.

sevilla beğendi.
verda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 18:39   #77
Ağaçsever
 
verda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: muğla-bodrum
Mesajlar: 79
Bu gün Tema vakfı bodrum gönüllülerinden gelen telefon içimi rahatlattı. Yan dallar budanabilir ama gövde kesilmez denildi. Komşunuz anlaşmaya yanaşmıyorsa Savcılığa Suç duyurusunda bulunacağınızı kendisine söyleyin. Gerekirse bizde konuşuruz dediler. Kooperatife Savcılık karışıyor dediler.

Cezaları çok ağırlaşmış. Hapse varan cezaları varmış. İnşallah buraya kadar gelmez.

Sevgilerle,

verda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 10:44   #78
Ağaçsever
 
İncifem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 98
Sayı Verda umarım sizin açınızdan iyi bir şekilde sonuçlanır.

Bizim sokaktaki inşaatın önünde kimseye zarar vermeyen koca çam ağacının yerine şimdi cılız küçük fidanlar dikmişler.

İncifem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 12:06   #79
Ağaçsever
 
verda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: muğla-bodrum
Mesajlar: 79
Sayın incifem,

Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim, bir çiçekçiyle konuştum, ağaçları askıya alarak balkondan uzaklaştıracak.

Ama hepimizin çam diye bildiği ağaç, demir ağacı veya avusturalya çamı olarak adlandırılıyormuş. Çam gillerden olup olmadığını öğrenemedim. Tabii ben hiç renk vermiyeceğim.

İnşallah sonuç iyi olur.

sevgiyle kalın.

verda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 14:42   #80
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verda Mesajı Göster
..Ama hepimizin çam diye bildiği ağaç, demir ağacı veya avusturalya çamı olarak adlandırılıyormuş...
Konuya bir başka açıdan bakmanız için aşağıdaki başlığa bakmanızı tavsiye ederim.
Orada söz konusu ağaç sizinki ile aynıydı. Profesyonel arkadaşlar demir ağacının binaya zarar vereceğini belirtmişlerdi.

Bu çamlar komşu binaya zarar verir mi?

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2010, 14:24   #81
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Ağacı kesilen pesimist olacağına şikayet hakkını kullansın!

Merhaba, sahibi bulunduğu ağacı kesilen kişilerin Türk Ceza Kanunu (TCK) 151. ve 152. maddelerine göre malına zarar verilmesi nedeniyle, şikayet hakkı bulunuyor. Bu hakkı kullanın.

TCK 151 genel olarak başkasının malına zarar verilmesi durumunu, 152. m ise suçun nitelikli halini düzenleyip, asıl suç olan başkasının malına zarar vermenin cezasını artırmıştır. Madde metinlerini aşağıya kopyaladım.

Şikayet dilekçesi yazacakların dilekçelerine kendi isimleri ve sanık ismi/isimleri ile birlikte T.C. no'larını eklemeleri gerektiğini de hatırlatmalıyım. Dilekçeler suçun işlendiği yerin Cumhuriyet Başsavcılıklarına hitaben yazılacak ve müracaat savcılığına verilecektir.

Yasal hakkınızdır, kullanın.


gece
'hak verilmez, alınır' diyen, hak aramanın vazgeçilemezliğine inanan forum kişisi!




"Mala zarar verme

MADDE 151. - (1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hâle getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hâle getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

Mala zarar vermenin nitelikli hâlleri

MADDE 152. - (1) Mala zarar verme suçunun;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,

b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,

c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,

d) Sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında,

e) Grev veya lokavt hâllerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,

f) Siyasî partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,

g) Sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak,

İşlenmesi hâlinde, fail hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Mala zarar verme suçunun;

a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak,

b) Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,

c) Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silâh kullanarak,

İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır."

Kaynak: http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5237.html

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2010, 03:48   #82
Yeni Üye
 
zınnar47's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi unal Mesajı Göster
Her ne kadar konu soğumuşsa da ilerde bu tür problemlerle karşılaşma ihtimali olan arkadaşların yararlanabileceğini düşünerek bu konu ile ilgili temel bilgileri paylaşmak istedim.

Eğer kesilmesi istenen ağaç Orman Kanunu kapsamında kalan orman ağacı statüsünde olan bir ağaç ise örneğin çam, sedir vs. ağacı kendiniz ekseniz ve tapulu mülkünüz üzerinde olsa dahi ağacın kesilmesi için bulunduğunuz yerde olan Orman İşletme Şefliğinden izin alınması gerekli.

Aksi takdirde bu orman kanununa muhalefet olur ve ağacı kesenleri C.Savcılığına ihbar ederseniz şahıslar kendini yargılanırken bulurlar.

Eğer ağaç bu kapsamda değil ise ve örneğin bir site yahut apartman bahçesinde ise ancak yönetim kurulu kararı ile kesilmesine karar verilebilir.

Eğer ağaç anıt ağaç ise gene Kültür ve Tabiyat Varlıkları Kanununa muhalefet suçundan yargılanabilirler. Kanunlarımız ve Anayasamız ormanlarımızı ve ağaçlarımızı koruma altına almışlar.

Ancak bu kanunların uygulaması insanımızın ve yetkililerin duyarlılığına kalmakta.Fazla teknik detaya girerek sıkmak istemedim ancak bu tür konularda(ağaçların kesilmesinin engellenmesi) problemi olanların sorularını sitede yanıtlamak bu işten biraz anlayan biri olarak benim için keyif olur. Saygılar.
Sayın Ünnal;
Apartmanımızın bahçesinde ve önünde Karabiber ve 9 adet te akasya ağacı vardı.Yeni gelen ve 1 kat 1 nolu daireyi satın alan ev sahibi bu ağaçları kestirdi halbuki daireyi satın aldığında bu ağaçları bilerek satın aldı. En son olarakta gölgesinden faydalandığımız 2 adet akasya ağacını kestiler.Bu ağaçları 1990 yıolında ben kendi ellerimle dikmiştim.Ben suluyordum.
Çok ağırıma gitti.Çok üzüldüm ve akşam eve döndüğümde kesilmiş ağaçların önünda ağlamaya başladım.
Bunun şikayert mercii yokmudur cezası yokmudur.bu ne aymazlık böyle ÇOCUĞU DOĞURURSUN AMA DOĞURDUĞUN ÇOCUĞU BENİM DİYE ÖLDÜRMEYE HAKKIN YOKTUR.
bu şekilde keyfi ağaç kesenlerin önüne geçmek veya onlara ağır para cezası vermek veya bundan sonra kesilecek ağaçların kesilmesini önlemek için ağaç sayımı yapılabilirmi.
İlgilenirseniz çok memnun olacağım ve gereğini yapacağım.
Selamlar.

sevilla beğendi.
zınnar47 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 20:05   #83
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
İki sene önce, şimdi oturduğum dairemi ilk gezdiğimde sık yapraklarıyla arka balkonu gölgeleyen akasya ağacına ve sanki ağacın dallarından birine yerleşmiş gibi duran, akasya çiçeği kokularıyla dolu o serin, gölgelik balkona hayran kalmıştım. Güneşin parlak ışıkları dalların yaprakların arasından güçlükle sızıyor, bu arada yaprakların kimisini ötekilerden daha çok ışıtıyor, böylece açıklı koyulu yeşil yaprakların arasında balkonum sanki rüyalar aleminden kopup gelmiş bir sahne gibi oluyordu. Balkonun pencerelerini açtığımda dallar içeriye uzanıyor, adeta akasya salkımlarını ikram ediyorlardı.
Yaz geldiğinde her yer sıcaktan kavrulurken benim güneye bakan balkonum serin ve gölgelik bir vaha gibiydi.
Balkonuma ayak basan misafir çocuklar sevinçten zıp zıp zıplar, ellerini uzatırlardı o tiril tiril yapraklara dokunmak için..
Ziyaretime gelen arkadaşlarım en çok o ağaca imrenirlerdi.
Çocukken çok ağaçlara çıkmışlığım vardı ama hayatım boyunca bir ağaca hiç bu kadar yakın yaşamamıştım.
Ağacımı çok seviyordum.
...
Bugün bina yöneticisi o ağacı kestirmiş.
Adeta kökünden kestirmiş, gövdesi yer ile bir..
İki gözüm iki çeşme...
........
Ah akasyam, sana nasıl kıydılar...
Kestiler de dallarını nerelere attılar..
Seni nerelerde arasam,
Gelsem dallarına sarılsam...
Dalların dalasa beni,
Dikenlerin kanatsa beni...
Ben de senin ile birlikte kanasam...
Ah akasyam akasyam.

sevilla beğendi.
nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 22:01   #84
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Zınnar47 ve nil, her ikinizin de Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet hakkınız var. Ağaçlarınızı kesenler, emin olun durmayacaklardır. İlk fırsatta ya da canları istediklerinde başka ağaçları da keseceklerdir. Hiç olmazsa bunun önüne geçersiniz.

Yalnız, her ikiniz de apartmanda oturduğunuzdan komşularınızın da isim ve imzasını içeren bir dilekçe vermenizin bir çok açıdan daha yararlı olabileceğini düşünüyorum.

İnsanlar bu haklarını kullanmadıkları için ağaç kesmek çok sıradan, çok önemsiz görülüyor. Şikayetiniz üzerine savcılık soruşturma dosyası açacaktır. Takip edersiniz. Zor bir iş değildir.


gece
hak aramak, suçluların cezasını bulması adaletin gereğidir diyen forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 22:30   #85
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Üniversitemizin sınırları içinde, geçen yaz başında, Maltepe giriş kapısı tarafındaki güvenlik görevlisi kulübesinin arkasındaki devasa ağaç kesildi. Saatlerce, beceremeyerek parça parça ederek. Sebep, aşırı yaprak döküyormuş kulübe çatısına, bir de reçine mi döküyormuş neymiş. Ne ağacıydı bilemiyorum ama oldukça büyük ve genişti. Tüm asistanlar delirerek kesilmesini seyretmek zorunda kaldı. Bir kaçı polisi aramış sanırım. Bir şey yapamayacaklarını söylemişler. Şimdi o kulübe korunmasız kaldı ve yaz mevsiminde kavruldular. Ve herkes, açık seçik olarak, oh, gebersinler, dedi.

Bu ay içinde, bu kez üniversite bahçesinin içindeki oldukça büyük ve yıllanmış bir salkım söğüt canı okuna okuna kesildi. Yine herkes, eli kolu bağlı delirdi. Üniversitenin malı olduğu için şikayet edilemeyceğini söyleyenler oldu. Lisans yıllarımızdan beri yazları altındaki masalara oturur gölgelenirdik. Kimseye zararı olmayan reçinesi meçinesi de görülmemiş bir ağaçtı. KKKA furyası sırasında bile üzerimize bir böcek bile düşürmemiş bir ağaçtı. Kesme işlemi sırasında, kimi arayıp şikayet etmeliyiz? Örneğin TEMAyı arayabilir miyiz, bir katkıları olur mu?

SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2010, 23:55   #86
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SerDag Mesajı Göster
Üniversitemizin sınırları içinde ... Tüm asistanlar delirerek kesilmesini seyretmek zorunda kaldı. Bir kaçı polisi aramış sanırım. Bir şey yapamayacaklarını söylemişler. Şimdi o kulübe korunmasız kaldı ve yaz mevsiminde kavruldular. Ve herkes, açık seçik olarak, oh, gebersinler, dedi.

Bu ay içinde, bu kez üniversite bahçesinin içindeki oldukça büyük ve yıllanmış bir salkım söğüt canı okuna okuna kesildi. Yine herkes, eli kolu bağlı delirdi. Üniversitenin malı olduğu için şikayet edilemeyeceğini söyleyenler oldu. ... Kesme işlemi sırasında, kimi arayıp şikayet etmeliyiz? Örneğin TEMAyı arayabilir miyiz, bir katkıları olur mu?
TEMA'yı aramak konusunda niye kesilme anını bekleyesiniz, yarın arayın, kendilerine sorun. Hatta yazılı sorun ve yanıtını burada paylaşın ki, bizim de haberimiz olsun ve benzeri kötü anılar hiç bir yerde tekrar etmesin.

Ağaçlarınız kesildiğine göre ise;

"MADDE 152. - (1) Mala zarar verme suçunun;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,

b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,

c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,..."


Altını çizip, renklendirerek altıntıladığım Türk Ceza Kanunu 152. maddesine göre sizin de suçtan zarar gören sıfatıyla şikayet hakkınız olduğunu düşünüyorum.

Şikayetinizi karakol yerine suçun işlendiği yerin bağlı bulunduğu Adliye'deki Cumhuriyet Başsavcılıklarına hitaben yazıp, müracaat savcılıklarına verebilirsiniz.

Sorunuzun amacının başlamış olan bir kesimi engellemeye yönelik olduğunun, benim ise olup bitmiş bir suça karşı şikayet yolunu önerdiğimin farkındayım. Ancak dilekçeyi, tanığı (ve mağduru) olduğunuz ve hiç bir şey yapamadığınız o ortamda, tutanak hazırlar gibi karşı tarafa göstere göstere hazırlar, hemen işleme koyabilirsiniz. Başlamış kesimde dahi caydırıcı olabileceğini düşünüyorum.

Caydır(a)masa bile, kesimden sonra, suç olan bu eylemden dolayı biri ceza yese, memuriyeti zarar görse, bırakın sizin üniversiteyi, diğer bir çok kurumda duyulup, kesmezden önce iki kere düşüneceklerini de umuyorum.


gece
her durumda girişimde bulunmanın çaresiz tanıklığın vicdani yükünden hafif olduğunu düşünen forum kişisi.

sevilla beğendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 19:15   #87
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sevgili Gece. Bakalım.. düşünüyorum şikayet etmeyi... Sağolun tekrar.. Sevgiler

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 02:44   #88
Yeni Üye
 
zoroztu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gece Mesajı Göster
TEMA'yı aramak konusunda niye kesilme anını bekleyesiniz, yarın arayın, kendilerine sorun. Hatta yazılı sorun ve yanıtını burada paylaşın ki, bizim de haberimiz olsun ve benzeri kötü anılar hiç bir yerde tekrar etmesin.

Ağaçlarınız kesildiğine göre ise;

"MADDE 152. - (1) Mala zarar verme suçunun;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,

b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,

c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,..."


Altını çizip, renklendirerek altıntıladığım Türk Ceza Kanunu 152. maddesine göre sizin de suçtan zarar gören sıfatıyla şikayet hakkınız olduğunu düşünüyorum.

Şikayetinizi karakol yerine suçun işlendiği yerin bağlı bulunduğu Adliye'deki Cumhuriyet Başsavcılıklarına hitaben yazıp, müracaat savcılıklarına verebilirsiniz.

Sorunuzun amacının başlamış olan bir kesimi engellemeye yönelik olduğunun, benim ise olup bitmiş bir suça karşı şikayet yolunu önerdiğimin farkındayım. Ancak dilekçeyi, tanığı (ve mağduru) olduğunuz ve hiç bir şey yapamadığınız o ortamda, tutanak hazırlar gibi karşı tarafa göstere göstere hazırlar, hemen işleme koyabilirsiniz. Başlamış kesimde dahi caydırıcı olabileceğini düşünüyorum.

Caydır(a)masa bile, kesimden sonra, suç olan bu eylemden dolayı biri ceza yese, memuriyeti zarar görse, bırakın sizin üniversiteyi, diğer bir çok kurumda duyulup, kesmezden önce iki kere düşüneceklerini de umuyorum.


gece
her durumda girişimde bulunmanın çaresiz tanıklığın vicdani yükünden hafif olduğunu düşünen forum kişisi.
Mehaba,
Hepimizin ortak derdi olan ağaçları kesme konusunda bir sürü girişimim oldu
Sanırım orada kendi başına duran bir ağacı katletmenin ana fikrine inerek o noktadan başlamak gerekiyor ki konuyu halledebilelim.
Kimseyi okumaya mahkum etmeden şıklara bir göz atalım
1)Biri niye meyva veren ağacı keser veya meyva vermemesi için özellikle yanliş zamanda budar?

2)Bu budamacılar veya kesenler ortalama kaç yaşlarındadır?
3)Bunlar arasında Kadın -Erkek ayrımı yapalım, bakalım % kaçı erkek veya kadın
4)Bunlar dışındaki amaçları neler olabilir?

Genellikle ağaçları zamansız budama, ya bilgisizlik ya da kesin psikolojik sapmadır.
Mesela benim komşum da bahçedeki ağaçları (Erik) 2 gün önce budadı.
Suçu işleyenin profili, nedeni, gibi konuya parmak basalım.
1)Adam 52 yaşında başarısız bir inşaat mühendisi(Bu ayrı konu)
2)Adam evinde mutsuz ve oğlu kendisinden daha üstün mevkii de(26 yaşında)
3)İnsanın çirkini yoktur sadece yüzüne yansıyan bir çirkinliği vardır ki o bu sınırlar içerisini doldurmuş)
4-5,,,,
Budama ve yokediş şekline karşın;
Ben de Kadıköy belediyesi bahçe bakım şefini aradım. Hizmetleri hakkında bilgi istedim.
Verdikleri hizmetler ve kurallar
1)Apartman bahçe dahilindeki ağaç, daldırma çubuk, budama, kökten kesme;
Gerkli işlem
1) Apartman toplantısında ağaç budama kararı
2)Apartman yöneticisinin Belediye ye baş vurup gerekli evrak tanzimi
3)Belediye aracı giremeyen bir sokak ise KAPICI haricinde Ziraii ehliyet sahibi eleman atanması
Eğer bu işlem yapılmadı ise AZMETTİREN ve SUÇ işleyen olarak TCK 152/1/c ye göre encümenliğe intikal durumu ve karar defterinde olmadığı ve de karar sadece bir şahıs tarafından alındığı sebebi ile ağacın yaşına ve cinsine göre 1-6 sene hapis kararı sadece kendisine verilmektedir. Apartman sakinlerini ilgilendirmeyen ve AZMETTİRİCİ ye verilen cezadır
CAYDIRICILIK İÇİN NE YAPMALIYIZ..PÜF NOKTASI
Belediyeden gelen görevlinin AZM ETTİRİLEN kapı görevlisi veya suçu işleyen bilinçsiz görevliyi çağırıp kendisine Belediye görevlisi tarafından verilen bilgileri anladığına dair bir bilgi formu oluşturmak ve kendisine imzalatmak. (Bunun için apartman sakini bile olmanız gerekmemektedir) İkinci suçunda hapis kararı bilinçli suç işleme yani basitçe işinden olma korkusu taşıyan AZMETTİRİLMİŞ görevli http://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?mid=3296
yi kabul etmiş durumdadır.
Ben bunların tamamını uyguladım ve sonuç Encümen kararına kalmıştır. Eğer encümen "kesen keser " şeklinde bir karar alırsa ki sanmıyorum.Bu durumda apartmanda kapatılan tüm izinsiz balkonların tadilat proje izinlerinden girip, apartman ön cephelerine takılan (ara sokaklar; ANA ARTERLER İŞİ UZUN KONUDUR) klima montajları ve hayvan barınakları konularında hazırlanmış dilekçeler devreye girecektir.
Herkesten uzun yazım için af dilerim ama sanırım bu yaşamımızın gereğidir

zoroztu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 22:27   #89
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Sevgili arkadaşlar merhaba.

Önceki mesajımda anlattığım konuda şikayette bulundum. Ama ne oldu biliyor musunuz? Takipsizlik kararı çıktı! İşte aşağıda aktarıyorum:
KABAHAT EVRAKI İNCELENDİ.
Müştekinin olay tarihinde apartman komşusu olan şüphelinin talimatıyla, apartman görevlisinin apartmanın önünde bulunan akasya ağacını kökünden keserek, 6831 sayılı kanunun 116/2 maddesine muhalefet ettiği iddiasıyla şikayetçi olduğu anlaşılmış ise de;
Şüphelinin ve tanıkların ifadelerinden suça konu ağacın, çevreye zarar verdiği ve kurumuş olduğu, ağaç budama işlemi sırasında apartman sakinlerinin şifai izniyle kısmen kesildiği anlaşılmış olup, şüpheli hakkında İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, kararın şüpheliye ve müştekiye tebliğine, itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi. 24.03.2010
Ne yazık ki işlerimden vakit bulup da vakitli hareket edemedim, itiraz etmekte gecikmişim (ama itiraz süresi ile ilgili bilgi de yoktu cevapta) , kabahatler kanunu 27 ve 28'e göre hareket etmemi önerdi itiraz dilekçesi ile gittiğim ağırceza hakimi. Ama belki de yeniden başvurabilirim; bilmiyorum...
Bugüne dek pek çok hayalkırıklıklarım oldu ülkemize hakim zihniyetle ilgili olarak, ama bu belki de en acısı idi. Göz göre göre yalan söyleyen bir hakim... içler acısı.. Neden böyle diyorum biliyor musunuz, bu kararın altına imza atan kabahatler bürosu hakimine gittiğimde "ben o ağacı gördüm, o kurumuştu" dedi bana. "Akasya zaten ağaç değildir sarmaşık cinsindendir" de dedi bi de. Kendisini Allaha havale ettim, çıktım oradan...

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2010, 01:47   #90
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nil Mesajı Göster
...kararın şüpheliye ve müştekiye tebliğine, itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi. 24.03.2010

Ne yazık ki işlerimden vakit bulup da vakitli hareket edemedim, itiraz etmekte gecikmişim (ama itiraz süresi ile ilgili bilgi de yoktu cevapta), kabahatler kanunu 27 ve 28'e göre hareket etmemi önerdi itiraz dilekçesi ile gittiğim ağırceza hakimi. Ama belki de yeniden başvurabilirim; bilmiyorum...
Bugüne dek pek çok hayalkırıklıklarım oldu ülkemize hakim zihniyetle ilgili olarak, ama bu belki de en acısı idi. Göz göre göre yalan söyleyen bir hakim... içler acısı.. Neden böyle diyorum biliyor musunuz, bu kararın altına imza atan kabahatler bürosu hakimine gittiğimde "ben o ağacı gördüm, o kurumuştu" dedi bana. "Akasya zaten ağaç değildir sarmaşık cinsindendir" de dedi bi de. Kendisini Allaha havale ettim, çıktım oradan...
Merhaba, itiraz süresini kararda yazan 24.03.2010'dan başlayarak hesaplamıyorsunuz değil mi? İtiraz süresi size tebliğ tarihinden başlamaktadır.

Hayal kırıklığınızı anlıyorum. Ama böyle, ne yazık ki böyle.

Ancak unutmayın ki, hak aramak kutsal, hakka engel olmak, olayları saptırıp, değiştirmek ise ... dır.

Yılmak yok, hak aramaya devam, başka yolu yok, yoksa müstehak olmaz mı?

sevilla beğendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024