24-03-2009, 22:42 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
|
Barkod nedir? bize ne anlatır?
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur. Barkod ile stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi bilgilerin gösterilmesi sağlanabilir. Bu bilgilerin bilgisayara klavye aracılığı ile girilmesi zaman alıcı ve yorucu olmaktadır. Ayrıca bu yöntem pek sağlıklı olmamaktadır. Çünkü veriler girilirken hata yapılma olasılığı fazladır. Bu hata oranını ve harcanan zamanı azaltmak için barkodlar ve barkod okuyucular kullanılır. Barkod, ürünün kodu veya ürün ile ilgili açıklamalar içermemelidir. Barkod sadece o ürüne ait bir referans numarası içermelidir. Bu referans numarası bilgisayara tanıtılır ve ürüne ait detaylı bilgiler bilgisayarda tutulur. Daha sonra bu referans numarası kullanılarak o ürüne ait bilgiye erişilir. Örneğin; bir markette ürünün üzerinde bulunan barkod çizgileri ürünün fiyatı ve ürünün detayı hakkında bilgi içermez. O bir referans numarasıdır. Ürün, marketin bilgisayarına bu referans numarası ile tanıtılmıştır. Ürünle ilgili fiyat ve diğer bilgiler marketin bilgisayarına girilmiştir. Ürüne ait bilgi istendiğinde referans numarası bilgisayara gönderilir. Bilgisayarda ürün hakkındaki detaylı bilgiyi gönderir. Bu yöntemde ürünün fiyatı değiştiğinde sadece bilgisayardaki fiyatı değiştirmek yeterli olacaktır. Barkod, barkod alfabesi (barcode symbology) denilen ve barkodun içerdiği çizgi ve boşlukların neye göre basılacağını belirleyen kurallara göre basılmaktadır. Barkodlar 0-9 arası rakamları, alfabedeki karakterleri ve bazı özel karakterleri (*, -, / vb.) içerebilirler. Bir çok barkod alfabesi vardır. Bu alfabelerden bazıları sadece rakamları içerirken bazıları da hem rakamları hem de özel karakterleri içerirler. Buna göre değişik barkod standartları ortaya çıkmaktadır. Bugün dünyada kullanılan bir çok barkod çeşidi bulunmaktadır. |
24-03-2009, 22:45 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
|
BARKOD İLE NELER YAPABİLİRSİNİZ? Barkod verinin hızlı ve doğru girilmesini sağlayan bir yöntem olduğundan dolayı barkod işlemlerinin yoğun olduğu ve bilgiye hızlı ve doğru bir şekilde ulaşılmasının ihtiyaç olduğu yerlerde kullanılabilir. Bu yöntemin kullanıldığı sistemler veri toplama sistemleri olarak adlandırılırlar. Barkod kullanılarak bir ürüne ait tüm hareketler izlenebilir. Bu sistemlerde barkod okuyucular, barkod yazıcılar ve taşınabilir data terminaller gibi bir çok iletişim aracı kullanılmaktadır. Veri toplama sistemleri bir çok yerde kullanılabilir. Mağazalarda, endüstriyel ortamlarda, pazarlama ve satışlarda, işyerlerinde vb. gibi bir çok alanda ve yerde kullanılabilir. Örneğin barkodlu bir sistem kullanarak depo sayımlarınızı çok kolay ve rahat bir şekilde yapabilirsiniz. BARKODUN YARARLARI DOĞRULUK En doğru bilgiyi almanızı sağlar, kullanıcı hatalarını ortadan kaldırır. Benzer ürünler veya benzer kodlara sahip ürünler arasındaki karışıklığı önler. HIZ Hızlı veri girişinin iki önemli faydası vardır. 1. İstenen bilgi manuel şekilde toplanacak bilginin çok çok üstünde bir hızla ve doğru bir şekilde toplanır. 2. Bu toplanan doğru bilgiler bilgisayar ortamında olduğu için yine çok hızlı bir şekilde bu bilgileri işleyebilecek, değerlendirebilecek kişilere veya ortama ulaşır. Örneğin; bu bilgilerin doğru bir şekilde, bir kağıtta yazılı bilgiler olduğunu varsayın. O kağıdın içinden A marka deterjandan ne kadar satıldığını nasıl bulabilirsiniz? Evet, sayabilirsiniz. Son anda size A marka deterjan değilde tüm deterjan satışları sorulursa ne yaparsınız? MALİYET Doğruluğun artması ve veri giriş hızının yükselmesi ile işçilik maliyeti düşecek sistem daha ekonomik olacaktır. KULLANIŞLILIK Barkod ürünleri yani okuyucular, yazıcılar vs. tüm OT/VT ürünlerinin kullanımı, bilgisayara bağlaması ve işletmesi çok kolaydır. Bu sistem ile güvenilir, detaylı, hızlı datalar toplanır. Bu toplanan bilgiler ile sistem daha etkili yönetilebilir. Örneğin Hangi ürün ne kadar satılıyor? Şu anda stokta eksikler neler? Geçmiş satışlara bakarak hangi üründen ne kadar sipariş vermeli? gibi sorulara kolayca cevap bulabilirsiniz. |
24-03-2009, 22:50 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
|
EAN Ülke Kodları 00-13 ABD & Kanada 20-29 Yerel kullanım (depo,ambar) 30-37 Fransa 400-440 Almanya 45 Japonya 46 Rusya 471 Tayvan 474 Estonya 475 Letonya 477 Litvanya 479 Sri Lanka 480 Filipinler 482 Ukrayna 484 Moldovya 485 Ermenistan 486 Gürcistan 487 Kazakistan 489 Hong Kong 49 Japonya 50 Birleşik Krallık(İngiltere)(UK) 520 Yunanistan 528 Lübnan 529 Kıbrıs Rum Kesimi 531 Makedonya 535 Malta 539 İrlanda 54 Belçika & Lüksemburg 560 Portekiz 569 İzlanda 57 Danimarka 590 Polonya 594 Romanya 599 Macaristan 600-601 Güney Afrika 609 Mauritius 611 Fas 613 Cezayir 619 Tunus 622 Mısır 625 Ürdün 626 İran 64 Finlandiya 69 -690 Çin 70 Norveç 729 İsrail 73 İsveç 740-745 Guatemala ,El Salvador,Honduras, Nikaragua, Kosta&Rika,Panama 746 Dominik cumhuriyeti 750 Meksika 759 Venezuela 76 İsviçre 770 Kolombiya 773 Uruguay 775 Peru 777 Bolivya 779 Arjantin 780 Şili 784 Paraguay 785 Peru 786 Ekvador 789 Brezilya 80-83 İtalya 84 İspanya 850 Küba 858 Slovakya 859 Çek cumhuriyeti 860 Yugoslavya 869 Türkiye 87 Hollanda 880 Güney Kore 885 Tayland 888 Singapur 890 Hindistan 893 Vietnam 899 Endonezya 90-91 Avusturya 93 Avustralya 94 Yeni Zelenda 955 Malezya 977 Uluslararası periyodik yayınlar için 978 Uluslararası standart kitap numarası 979 Uluslararası müzik numarası Düzenleyen Yağız59 : 24-03-2009 saat 22:51 Neden: türkçe |
24-03-2009, 22:56 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
|
Barkod daki rakamlar tam olarak ne anlatıyor |
24-03-2009, 23:21 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
|
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Ve İşaretleme Madde 25- Etiketleme ile ilgili kurallar aşağıdadır: a) Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulundurulması mecburidir. b) Gıda maddesinin etiket bilgileri tam ve doğru olarak ifade edilmelidir. c) Etiketleme dili Türkçe olmalıdır. Türkçe’nin yanısıra başka resmi diller de kullanılabilir. d) Tüm yazılar, fonla kontrast teşkil edecek şekilde , silinmez karakterde, okunabilir renk ve boyutta olmalı, ambalaja sağlam bir şekilde basılmış, yapıştırılmış veya tutturulmuş olmalıdır. e) Gıda maddesinin etiketi sahte, yanıltıcı veya gıdanın karakterine göre hatalı bir izlenim yaratacak, tüketiciyi yanıltacak resim, şekil ve benzerlerini içermemelidir. f) Özel beslenme amaçlı gıdalar dahil herhangi bir gıda maddesinin etiketinde, o gıda maddesinin hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedavi etme özelliği olduğunu bildiren veya ima eden ifadeler yer alamaz. g) Beslenme yönünden etiketleme özel beslenme amaçlı gıdaların ve bileşiminde farklılık yapıldığı beyan edilen gıdaların etiketlenmesinde mecburi olup, diğer gıda maddelerinde ihtiyaridir. h) Enerji veya yağ değerlerinde sağlanan en az %25 lik azalmalar etiket üzerinde “azaltılmış” veya eşdeğeri bir kelimeyle ifade edilir. ı) Besin ögelerinin miktarları etiket üzerinde EK-19 da verildiği şekilde, her 100 g veya 100 ml için veya her porsiyonda rakamsal olarak belirtilmelidir. Ancak, vitamin ve minerallerin bu çizelgede yer alması için EK-20 de verilen Beslenme Referans Değerlerinin en az %5 ini karşılaması gerekmektedir. i) Gıda maddesinin bileşimindeki besin ögeleri ile ilgili beyanlarda EK-21 de verilen koşullar dikkate alınmalıdır. Etiket Bilgileri Madde 26- Gıda maddelerinin etiketinde bulundurulması zorunlu bilgiler aşağıdadır: a) Gıda maddesinin adı, b) İçindekiler, c) Net miktarı, d) Firmanın adı, adresi ve üretildiği yer, e) Üretim tarihi ve son tüketim tarihi veya raf ömrü, f) Parti numarası ve/veya seri numarası, g) Üretim izin tarihi ve sicil numarası veya ithalat kontrol belgesi tarihi ve sayısı, h) Orijin ülke, ı) Gerektiğinde kullanım bilgisi ve/veya muhafaza şartları. Ancak direkt tüketiciye sunulmayacak gıdalarda (a), (d), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen bilgilerin etiket üzerinde bulundurulması zorunludur. Diğer bilgiler etiket üzerinde veya bir belge halinde gıda ile birlikte sunulacaktır. (a),(c) ve (e) bentlerinde yer alan bilgiler ambalajın aynı yüzünde bulunmalıdır Etiket Bilgilerinin Tanımları Madde 27- Gıda maddelerinin etiketinde bulunması zorunlu bilgilerin tanımları aşağıdadır: a) Gıda maddesinin adı: Gıda maddesinin adı veya böyle bir adın olmaması halinde, ürünün gerçek doğası hakkında yeterli ve doğru bilgiyi tüketiciye sunan açıklayıcı tanımla belirtilmelidir. Hiçbir ticari ünvan, marka veya fantazi ad ürünün adı olarak kullanılamaz. b) İçindekiler: Gıda maddesinin üretiminde veya hazırlanmasında kullanılan hammadde ve gıda katkı maddeleri etiket üzerinde üretim sırasında kullanıldıkları miktara göre azalan oranlarda belirtilmelidir. Gıda katkı maddeleri bu yönetmeliğin ikinci bölümünde yer alan sınıflamaya göre fonksiyonları ile birlikte adı veya EC kod numarası ile verilmelidir. Gıda maddesinin bileşiminde tatlandırıcı var ise “İçinde Tatlandırıcı Vardır”ifadesi, gıda maddesine %10 veya daha fazla poliol eklenmiş ise “Aşırı Tüketimi Laksatif Etkiye Neden Olabilir” ifadesi, kullanılan tatlandırıcı içerisinde aspartam var ise “Fenil Alanin İçerir” ifadesi yer almalıdır. Hacim olarak %1.2 den fazla alkol içeren içkilerde alkol derecesi ambalaj üzerinde tüketici tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde yer almalıdır. c) Net miktarı: - Sıvı gıda maddelerinde hacim olarak, - Katı gıda maddelerinde ağırlık veya tane ile satılanlarda adet olarak, - Yarı katı gıda maddelerinde ağırlık veya hacim olarak belirtilmelidir. - Sıvı ile birlikte hazırlanan katı gıda maddelerinin süzme ağırlığı verilmelidir. Gıda maddelerinin net miktar ve süzme ağırlığı metrik sisteme göre beyan edilmelidir. Gıda maddelerinin net miktarlarındaki tolerans değerleri EK-22 de verilmiştir. d) Firmanın adı, adresi ve üretildiği yer: İmalatçı veya ambalajlayıcı veya ithalatçı veya ihracatçı veya dağıtıcı firmanın ticari unvanı, açık adresi, tescilli markası ve üretim yeri bildirilmelidir. Fason üretim yaptırılması halinde üretim yapan firmanın adı ve adresi belirtilmelidir. e) Üretim tarihi ve son tüketim tarihi veya raf ömrü: Gıda maddesinin üretildiği tarih, son tüketim tarihi veya raf ömrü etiket üzerinde aşağıdaki şekilde belirtilmelidir. Raf ömrü Üretim-Son tüketim tarihi 3 aydan kısa ise gün ve ay 3 -18 ay arasında ise ay ve yıl 18 aydan uzun ise yıl Gıda maddelerinde raf ömrü verildiğinde; - Tarih belirtildiğinde gün içeriyorsa ; “.......Günden Önce Tüketilmelidir”, - Mikrobiyolojik yönden çabuk bozulabilecek gıda maddeleri için “.......e Kadar Tüketilmelidir” - Diğer durumlarda “....,..Sonuna Kadar Tüketilmelidir” ifadesine yer verilmelidir. f) Parti ve/veya seri numarası varsa kod numarası: Parti ve/veya seri numarası varsa kod numarası belirtilmelidir. g) Üretim izin tarihi, sayısı ve sicil numarası veya ithalat kontrol belgesi tarihi ve sayısı: Etiket üzerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca verilen üretim izin tarihi, sayısı ve sicil numarası veya ithalat kontrol belgesi tarihi ve sayısı belirtilmelidir. h) Orijin ülke: “Türk Malı” veya “TM” olarak belirtilmelidir. İthal malı gıda maddelerinde ise ülke adı verilmelidir. ı) Gerektiğinde kullanım bilgisi ve/veya muhafaza şartları: Tüketim öncesi bir işlem gerektiren durumlarda gıdanın doğru kullanımını sağlamak için gerekli hazırlama bilgisi etiket üzerinde yer almalıdır. Gıda maddesinin son tüketim tarihi veya raf ömrünün yanısıra özel muhafaza şartlarını gerektiriyorsa bu şartlar ve bu şartlarda kullanımı etiket üzerinde belirtilmelidir. |
25-03-2009, 14:26 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-09-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 142
|
ETİKETTEKİ HANGİ BİLGİLER DAHA ÖNEMLİDİR? Gıda maddesi etiketinde çok sayıda bilgi yer almaktadır. Üretici firma, içerdikleri, parti numarası, net miktarı, son tüketim tarihi vb... Bunların tümü önemlidir ama üretim izni, raf ömrü ve içeriği hakkındaki bilgiler daha da önemlidir. Çünkü gıdanın yasallığı, güvenliği, gerçekliği ile yakından ilişkilidir. Bu bilgilerin yer almadığı gıda maddesi, ambalajlı da olsa satın alınmamalı veya iade edilmelidir Besin öğesi nedir? Enerji sağlayan, büyüme, gelişme ve hayatın sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan eksikliği tipik biyokimyasal veya fizyolojik değişikliklere neden olan ve gıda bileşeni olarak tüketilen maddelere besin öğesi denir. Beslenme beyanı nedir? Gıda maddesinin herhangi bir enerji değerini sağladığı, sağlamadığı, düşük veya yüksek oranda sağladığını, özel bir beslenme özelliğine sahip olduğunu ifade eden, ima eden, öneren veya besin öğelerini içerdiği, içermediği, düşük **** yüksek oranda içerdiğine dair herhangi bir tanıtım ve reklam mesajının etikette belirtilmesine beslenme beyanı denir. Sağlık Beyanı nedir? Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin beslenme, büyüme, vücudun normal işlevi ile ilgili fizyolojik etkisinin veya vücut fonksiyonlarını geliştirme veya sağlığı korumaya yardımcı etkisinin sağlığı korumaya yardımcı etkisini belirten ifade, ima veya önerinin etikette belirtilmesine sağlık beyanı denir. Beslenme referans değeri nedir? Sağlıklı yetişkinler için günlük olarak alınması tavsiye edilen besin öğeleri miktarına denir. Bileşen nedir? Katkı maddeleri de dahil olmak üzere gıdanın üretim ve hazırlanmasında kullanılan ve farklı bir form da olsa dahi son üründe bulunan maddeler. Probiyotik bakteri nedir? Besinlerle alınan ve belirli miktarda alındığında bağırsak florasını dengeleyip konakçının sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalara denir. |
31-07-2013, 10:08 | #7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-07-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
|
Merhabalar. Arkadaşlar barkod kodları, ve kolay kullanım teknikleri hakkına bi bilgisi olan varsa benimle iletişme geçeiblirmi. Barkod yazıcı aldım çok karma karışık görüküyor yardımcı olabilirseniz sevinirim. |
|
|