agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni29Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-11-2014, 13:04   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5 Mesajı Göster
Sayın ykaya194,


İmkansızdan kastım, sizin bu uygulamayı yapmak için girmiş olduğunuz zahmete insanların %99.9 unun girmeyeceğindendir. Sanıyorum ki siz sadece bir odaya uygulama yaptınız. Bunun bütün eve tatbik edildiğini düşünürseniz bir çok insan bu opsiyona yaklaşmayacaktır.
Sayın sader_5

Benim yaptığım uygulama, başka uygulamalara bir alternatifti, tabi ki her uygulamanın artı ve eksileri olacaktır.

Bizler, evimizde konforlu yaşam kalitesini ararken birçok uygulamalarla sağlığımızı riske attığımızın farkında değiliz. Keşke mantolamaya gerek duymadan tuğla yerine kerpiç kullanılsa, estetik görünüme önem vermeyip duvarları sentetik boya yerine kireç kullanarak boyasak, böylelikle evin nefes almasını sağlayabilsek. Emin ki birçok hastalığın sebebi enerji tasarrufu için yapılan uygulamalardan olabilir.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2014, 03:13   #32
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Sader,

mesaj #14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Kış aylarında yapılacak en iyi uygulama iç cephede uygulanacak reflekte ısı yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler duvarın üzerine uygulandığı için üzerine gelen ısıyı daha duvara nüfuz etmeden geri yansıtacak ve iç cephedeki sıcak havanın dışarıya kaçmasını önemli ölçüde engelleyecektir.
Mesaj #18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sader_5
Mantolamanın zararlarından bahsetmiyorum bile (zaten bircogu yasaklandı) fakat kaliteli tasyünleri dogru kullanılırsa etkili bir yalıtım sisteminin bir bölümünü olusturabilirler, fakat hic bir zaman tamamını degil.
Mesaj #24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Doğru reflekte malzemeyi tavanlarınıza uyguladığınızda, evin içerisindeki sıcaklığın cok büyük bir bölümünün yine tavanlardan kaçmasını engellemiş olursunuz. Bu ilk aşamada yapabileceginiz en mantıklı uygulamadır.
Halk arasında mantolama denilen şey, TS 825'de tarif edilen esaslarda ve standartları tanımlı malzemelerle binaların tavanlar dahil dış yüzeylerine yapılan ısı yalıtımıdır. Son zamanlarda rastladığımız standart dışı malzemelerle usulüne uygun yapılmayan imalatlar TS 825'de anlatılan ısı yalıtımını zararlı yapmaz.

Bu tarz ısı yalıtımı zararlı değildir.

Kış aylarında yapılacak en iyi uygulama da iç cepheye reflekte malzeme sürülmesi/kaplanması değildir. Reflekte boya sürülmesi en kolay uygulama olabilir ama enerjinin korunabilmesi için dış cephede ısı yalıtımının olması en iyidir.

Bir binanın çatı altındaki odalarının tavanına ısı yalıtımı adına yapılacak en mantıklı ilk uygulama da tavana sürülecek reflektif boya değildir. Tavana reflektif boya sürülebilir ama tavan üzerinde mutlaka usulüne ve standartlarına uygun ısı yalıtımı olmalıdır.

Yeni yapılacak bir binada, ruhsat alabilmek için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliğinde tarif edildiği üzere ısı yalıtımı projesi yapılması zorunluluğu vardır ve gerek mevzuatta gerek standartlarda bahsedilen binaların dış cephelerine yapılan yalıtımdır.

Gerek projelerde, gerek uygulamada bu standartta tanımlanan esaslara ne kadar uyuluyor, ayrı mesele.

Türkiyedeki mevzuat ve standartlarda radiant bariyer kullanımı ile ilgili bir ısı yalıtım yöntemi mevcut değil.

Türkiyedeki mevzuat ve standartlar bağlayıcı ve asgari uygulanması gereken şeyler olmakla birlikte, enerji tasarrufu, ilave konfor sağlanması adına fazladan yapılabilir tekniklerin uygulanmasına da engel değil.

Bu yüzden başka bir ülkeye bakalım. Amerikan Enerji Bakanlığının Yalıtım Tipleri isimli dökümanına bakalım.

Yalıtım Tipleri tablosunun altıncı satırında "reflective systems" olarak radiant yansıtıcılara yer vermiş.

Radiant Bariyerler ve Yansıtıcı Yalıtım Sistemleri başlığından bir paragraf;

"Unlike most common insulation systems, which resist conductive and sometimes convective heat flow, radiant barriers and reflective insulation work by reflecting radiant heat away from the living space. Radiant barriers are installed in homes -- usually in attics -- primarily to reduce summer heat gain, which helps lower cooling costs."

"Isının temas ve taşıma yoluyla transfer edilmesini zorlaştıran diğer bilinen yalıtım sistemlerinden farklı olarak radyant bariyerler ve yansıtıcı izolasyon, radyant ısıyı yaşam alanlarından uzağa yansıtarak çalışır. Radyant bariyerler evlerde öncelikle soğutma maliyetlerini azaltmak üzere yaz sıcağı kazanımını azaltmak üzere -genellikle çatı boşluklarında- kullanılır."

Son paragrafta da şöyle denmiş.

"Radiant barriers are more effective in hot climates, especially when cooling air ducts are located in the attic. Some studies show that radiant barriers can lower cooling costs 5% to 10% when used in a warm, sunny climate. The reduced heat gain may even allow for a smaller air conditioning system. In cool climates, however, it's usually more cost-effective to install more thermal insulation."

"Radyant bariyerler sıcak iklimlerde, özellikle soğutma hava kanallarının tavan arasına yerleştirildiği durumlarda daha etkilidir. Bazı araştırmalar sıcak, güneşli iklimlerde radyant bariyerlerin soğutma maliyetlerini %5 ila %10 arasında düşürdüğünü gösterir. Elde edilen ısı azalması sayesinde daha küçük bir soğutma sistemi kullanılmasını dahi sağlayabilir. Ancak soğuk iklimlerde daha fazla ısı yalıtımı yapmak genellikle daha maliyet etkindir."

Buradan da anladığımız sıcak mevsimde yüzey ısısının azaltılması yansıtıcı bariyerlerin en etkin olduğu kullanım şekli. Binaları ve yaşam alanlarını soğuktan korumak reflektif yansıtıcıların temel işlevi değil.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Bir mesajınızda duvarlar tarafından emilen enerjinin tekrar odaya verilmeyeceğini yazdınız. Bunda ısrarlımısınız bilmiyorum ama bence doğru değil. Nasıl oda içerisindeki sıcak hava temas ile tavanı ve duvarları ısıtıyor ve denge kurmaya çalışıyor ise, duvarların sıcak, iç havanın soğuk olduğu durumda bu kez duvarlar ve tavan içerideki havayı ısıtır.
Sizin söylediğiniz odaarın içi sıcak kaldıgı müddetçe, teknik olarak mümkün değildir, bunu arastırmanızı tavsiye ederim. Isı kaynagı ne olursa olsun. İç cepheden baslayıp, önce duvarlar tarafından emildikten sonra dış cephedeki mantolama katmanına tranSfer edilen ısı, evin içerisi dış cepeheye oranla daha sıcak olduğu müddetce içeriye geri verilemez. Bunun sebebi ise mantolamanın içerisindeki sıcaklık her zaman daha soguk olan dış cepheye dogru gidecektir. Bu maddenin dogasıdır.
Zaten iç havanın duvardan soğuk olduğu durumdan bahsetmişim, değil mi?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Birden fazla kere yaptığım bir deneyi nakledeyim. Kışın dışarıda hava 5-6 derece ve evde termometre 24 dereceyi gösterirken, evdeki ısıtma sistemi de devrede değil ve otomatik devreye girmeyecek şekilde ayarlıyken, karşılıklı olarak yeterince pencere açıp evdeki havanın tamamen değişmesini sağladıktan sonra pencereler kapatılırsa ne olur? En fazla 30 dakika içinde termometre tekrar 20'li derecelerin üzerine çıkar. Bunun sebebi evin kütlesi içinde absorbe edilmiş enerji düşük yoğunluktaki havayı kolayca ısıtır.
Beyefendi, sizin bunu yasayabilmeniz için önce evin içerisini sogutmanız lazım. Eger siz enerjiden tasarruf etmek için yarım saatte bir kapı, pencere acıyoranız bilemem. Sayet, normal bir dairede insanlar termometre yi 20 dereceye getirir ve günün büyük bir bolumu bu sekilde gecer. Bu da aynı zaman dilimi içerisinde iç cephenin daima dış cepheden sıcak olması anlamına gelir. Ayrıca kapıları acıp, ic ve dıs cephe sıcaklıgını esitlediginiz zaman ise kütlede biriken sıcaklıgın sadece %50 sinden daha az bir kısmı ic cepheye etki eder. Dısardıdaki soguk havanın yogunlugu her zaman iç cepheden daha fazla olacaktır.
Benim için verdiğiniz yanıtları okumadan yazdığımı söylemişsiniz ama sanırım siz eksik okumuşsunuz

Birincisi, belirttiğim üzere bu bir kaç kez tekrarladığım bir deney idi. Yoksa ikide bir pencereleri açıp havayı komple değiştirmiyorum.

Deneyde yazdığım üzere havayı değiştirmek suretiyle evin içindeki havayı soğutuyorum. Aynen yazdığınız gibi evin içindeki havayı soğutuyorum, ki ısıtma sistemi devreye girmeden bina evdeki havayı ne kadar bir sürede ve ne ölçüde ısıtacak göreceğim. Niye derseniz, merak işte

Aslında tabii ki kuru bir merak değil. Temel dahil yaklaşık 200 ton ağırlığında ve tamamı hiç boşluksuz dış izolasyona sahip binanın absorbe etmiş olduğu enerji, ev içindeki yaklaşık 400 m3 ve toplam 510 kg ağırlığındaki havayı ısıtmada bana ne kadar tölerans sağlıyor onu anlamak. Bu da boş bir anlama hevesi değil tabii. Ev içi ısıtma sisteminin devreye girişi, depolanmış sıcak suyun optimum kullanılması ve suyu ısıtan sistemin minimum devreye girişi ile maksimum enerji tasarrufu elde etmede doğru ayarların yapılabilmesi için gereken bir şey idi. Yaptığım tek deney de bu değildi elbet.

Normal bir daireden bahsetmişsiniz. Buna göre içerideki ısının sabit kalabilmesi için ev içindeki ısıtmanın da sürekli olması lazım. Yani soba veya şömine sürekli yanacak, kalorifer sisteminde sürekli su dolaşacak vs. 1 dereceyi geçmeyen dalgalanmalar tölere edilebilir belki ama daha fazlası bir çok kişi için rahatsız edici olabilir. Oysa benim istediğim hem enerji harcayan ısıtma sistemi günde en fazla iki kere devreye girsin, hem de ısı dalgalanması 1 dereceden fazla olmasın

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Tavanın ve duvarların emdiği enerjiyi kayıp olarak mı düşünmeliyiz? Şayet tavan ve duvarlar (hatta binanın toprağa değen kısımları) enerjiyi hapsedecek şekilde yapılmamış ise evet bu bir kayıptır. Enerjiyi evin beton, taş aksamında ve duvarlarda hapsetmiş iseniz bir kayıp değildir.
İçeriye geri verilemeyen her ısı kayıptır. Eger ellerinize duvara yapıştırarak ısınmıyorsanız.
İyi bir yalıtıma sahip bir bina emmiş olduğu enerji sayesinde içindeki kendisinden yaklaşık 400 kat daha az bir kütledeki hava ile dengede kalmaya çalışır. Ellerimizi duvara yapıştırmamıza gerek yok.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Diyelim ki tavana reflekte boya sürdük ve ısıtma sistemimiz her ne ise ısıttık. Ev vakumlanarak havadan arındırılmış olmadığına göre ısınan hava reflekte boyaya rağmen tavanı ısıtır. Tavan üstü izolasyonumuz yok ise (gereksiz ve zararlı diyorsunuz) buradan enerji kabetmeyecek miyiz?
Ben tavan üstü izolasyona gereksiz veya zararlı demedim. Sadece duvarlardan ısı kaybı olustuktan sonra devreye giren bir malzeme dedim. Siz evinize 50 cm tasyunude kaplasanız enerji kaybedeceksiniz. Cunku 100% yalıtım diye birsey yoktur. Burada yapılmak istenen, farklı calısma prensiplerine sahip ürünlerle bu kaybı en alt seviyelere cekmektir.
Bunu daha önce tavan izolasyonu hakkında sorduğum soruya verdiğiniz yanıta istinaden yazmıştım. Burada yazdığınız doğrudur. Farklı çalışma prensiplerine sahip malzeme ve bunların doğru uygulanması ile maksimum kazanç sağlanır.

Emine Akman ve david72 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2014, 03:24   #33
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn. Hoşseda,

Bu konuyu 2012 Ocak ayında ilk kez rastladığınız bir üründen yola çıkarak siz gündeme getirmiştiniz. Hatta verdiğiniz firma bilgisinden yola çıkarak biraz iz takip etmiştik. Sonuçta ortaya çıkan intibaları bu mesajda özetlemiştim.

Başka bir arkadaşın mesajına istinaden de bunu yazmışım.

Siz ise söz konusu ürünü teras çatınızda uygulayacağınızı söyleyen bir mesaj yazmıştınız. Uyguladınız mı bilmiyorum, bir daha sözü geçmedi. Uyguladı iseniz vesile ile izlenimleriniz ne olmuştu diye sorayım.

Emine Akman beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2014, 03:31   #34
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5 Mesajı Göster
Sayın ykaya194,


İmkansızdan kastım, sizin bu uygulamayı yapmak için girmiş olduğunuz zahmete insanların %99.9 unun girmeyeceğindendir. Sanıyorum ki siz sadece bir odaya uygulama yaptınız. Bunun bütün eve tatbik edildiğini düşünürseniz bir çok insan bu opsiyona yaklaşmayacaktır.

Yaptığınız uygulama eminim ki fayda sağlamıştır ama burada her zaman yapılan uygulama ile sağlanan avantaj karşılaştırılması yapılmalıdır.

İç cephede, kalın bir malzemeyi duvara uyguladıgınız zaman su durumları göz önünde bulundurmanızda fayda var.

1. Uygulama yapılan duvar üzerinden odayı küçülüyorsunuz.

2. Hava solunan odada yüksek miktarda tutkal (veya baska bir kimyasal) kullanmak durumundasınız.

3. Her ne kadar üzerini duvar kağıdı ve boya ile kaplasabız dahi bu dvarların üzerine bir şey asamassınız.

4. Kaplanan plakanın zarar görmesi durumunda, oluşacak kötü görünüm için tamirat yapmak durumundasınız.

5. Herşeyden en önemlisi, evde bir yangın çıkması durumunda olacakları sanırım söylememe gerek yok.

En yanmaz denilen malzemeye dahi ateş tutmayı deneyiniz. Bu malzemeler hem petrol bazlı olduğu için inanılmaz bir şekilde tutuşurlar, hemde yandıkça zehirli gaz salınımı yaparlar.
Duvarlara içeriden yalıtım yaparken buradaki problemlerin bazıları geçerli (gerçekten yanmaz sınıfta malzeme kullanmak mümkün) ancak daha da önemli ve bertaraf edilmesi zor başka bir problem yoğuşma problemi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2014, 08:42   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın MeyveliTepe,

Haklısınız konuyu ilk ben açtım sebebide bu tür malzemeden ( boya gibi duvarlara sürülerek ısı izolasyonu sağlayacağı ifade edilen malzeme) bir gazete reklamıyla haberdar olmamdır. Bu malzemenin evi sıcak havadan korumasına aklım hep yattı ( Bodrumda evler bu sebepten beyaza boyanır- güneş daha az yaksın evleri diye) ama soğuktan korumasına akıl erdiremedim o vakitlerde de. Akabinde İzmir fuarında bir yapı malzemeleri fuarı açılınca oraya bu malzemeler için gittim. Bir kaç bayi konuştuğumuz ürünü tanıtmak için katılmış onlardan bilgi aldım ama gene aklım yatmadı çünkü alıştığımız tür yalıtım malzemesi satanlar hep konuştuğumuz ürün için "aman uzak dur boşa para harcarsın" gibi uyarılarda bulundular. Netice olarak bizim evin teras çatısına hala sadece su izalasyonu için malzeme sürüyorum ısı tecritine dönük bir şey yapmadım arayışlarım devam ediyor.

Bu arada konuşulan ürün için ısı tecritine faydası olacağına ikna olunursa, ürünün evin dış cephesine sürülmesinin daha pratik bir çözüm olacağını düşünüyorum. Evin duvar kalınlığının ısıyı emmesi kadar bir kayıp olacaktır ama malzeme ısının önünü kesebiliyor ve havaya uçmasına engel oluyorsa doğacak kayıp gözardı edilebilir bir kayıp olacaktır, üstelik bu durumda yazın da malzemeden yararlanmak mümkün hale gelecektir.

Düzeltme notu : Konu 2012 yılında başka bir arkadaşımız tarafından açılmış, ben ilgilenerek dahil olmuşum 3-5 ay sonrada gazetede bir ürün reklamı görmüş ve konuyu tekrar canlandırmışım. Başa dönüp okuyunca farkettim.

Emine Akman beğendi.

Düzenleyen hosseda : 25-11-2014 saat 16:28 Neden: ilave not sebebiyle
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2014, 21:26   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: İzmir-İstanbul
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Sayın sader_5

Benim yaptığım uygulama, başka uygulamalara bir alternatifti, tabi ki her uygulamanın artı ve eksileri olacaktır.

Bizler, evimizde konforlu yaşam kalitesini ararken birçok uygulamalarla sağlığımızı riske attığımızın farkında değiliz. Keşke mantolamaya gerek duymadan tuğla yerine kerpiç kullanılsa, estetik görünüme önem vermeyip duvarları sentetik boya yerine kireç kullanarak boyasak, böylelikle evin nefes almasını sağlayabilsek. Emin ki birçok hastalığın sebebi enerji tasarrufu için yapılan uygulamalardan olabilir.
Sayın ykaya,

Doğrudur. Ne yazık ki ülkemizde yapı sektöründeki temel sorunlardan iki tanesi:

1. Çok dağınık ve kontrolsüz bir malzeme piyasasının oluşu.
2. Devlet tarafından uygulamaya koyulan yürütmelerin hem eksik hemde denetimsiz oluşu. (kısaca insanların bu kanunları takmaması)

Sayın meyvelitepe yine güzel yorumlarda bulunmuş, bende birazdan kendisine cevap yazacağım. Faydalı bulacağınızı umuyorum.

Son olarak, hangi amaç için ne malzeme seçerseniz seçin, her zaman sağlığınızı ilk planda tutun. Elektrik faturasından yapacağınız bir iki kuruş tasarruf hiç bir riske değmeyecektir.

sader_5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2014, 23:28   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: İzmir-İstanbul
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Sader,

mesaj #14

Mesaj #18

Mesaj #24

Halk arasında mantolama denilen şey, TS 825'de tarif edilen esaslarda ve standartları tanımlı malzemelerle binaların tavanlar dahil dış yüzeylerine yapılan ısı yalıtımıdır. Son zamanlarda rastladığımız standart dışı malzemelerle usulüne uygun yapılmayan imalatlar TS 825'de anlatılan ısı yalıtımını zararlı yapmaz.

Bu tarz ısı yalıtımı zararlı değildir.

Beyefendi, TS 825 in detaylarına vakıfım, ama burada o kadar çok çelişki ve yanlış husus var ki nereden başlayacağımı bilemiyorum. Sizinle olan yazışmamız, küçük çocuklarının laf yarışına benzemeye başladı. Ben size bir şey için "bu şekilde olması doğrudur" diyorum, siz ise evet mantıklıdır deyip gerçek hayatta pratiğe geçirilmesi mümkün olmayan deneyleri örnek veriyorsunuz. Bu husuları birazdan ayrı olarak cevaplayacagım.

Herseyde önce TS 825 bir standart değil, yönetmeliktir. Google da ararsanız değişik versiyonları bulabilirsiniz, bu da (Türkiye de ki her yönetmelikte oldugu gibi) verilen kararların da sürekli olarak revize edilmesinden kaynaklanmaktadır. Size garanti ediyorum, TS 825 en az on defa daha revize edilecektir. Ben bu konularla ilgili bütün gercekleri birazdan yazacagım, soylediklerimin teyidini yapmak size kalmış.

TS 825, aynı bizim medeni kanunumuz gibi yurt dısındaki standartların bir karması halinde duzenlenmis bir kurallar zincirinden ibarettir. Uygulanan standartların hic biri bize ait olmadıgı gibi, Türkiye şartlarında uygulanması ve takip edilmesi son derece zordur. Kanun çıktıktan sonra büyük şehirlerde (küçük illerden bahsetmiyorum bile) ne kadarına uyulduğuna bakınız.

Bu yönetmeliğin asıl amacı, en iyi yalıtım yönteminin belirlenmesi veya vatandaslara en uygun ürünlerin sunulması tabi ki degildir. Bu kanunla yapılan olay, piyasadaki mevcut malzemeler ile fazla ugrasa girmeden nasıl bir sistem kurabiliriz düşüncesinden ibarettir.

Bunun sebebi ise Türkiye deki müteahhitlerin %90 ının tabiri caizse "eğitim düşmanı" oluşudur. Tipik bir kent müteahhitini düşünürseniz ne demek istedigimi anlarsınız.

İkinci vahim vaka ise Türkiye de yalıtım sektörünün (her seyde oldugu gibi) tam bir rant alanına donusmus olmasıdır. Isı yalıtım dernegi olan IZODER in uyelerine ve bu firmaların yaptıkları ürünlere bakın. Eger bu piyasada is yapıyorsanız bu firmaların kimlere ait oldugunu ve hangi milletvekillerinin bu firmalarda pay sahibi oldugunu bilirsiniz. Eger bu piyasadan degil iseniz, ben soyleyeyim, tahmin edeceginizden cok daha fazla. Yani burada yine bir danısıklı dovus soz konusu. Bu kafa yapısı ne yazık ki Turkiye de standart halini almıs durumda.


Kış aylarında yapılacak en iyi uygulama da iç cepheye reflekte malzeme sürülmesi/kaplanması değildir. Reflekte boya sürülmesi en kolay uygulama olabilir ama enerjinin korunabilmesi için dış cephede ısı yalıtımının olması en iyidir.

Bir binanın çatı altındaki odalarının tavanına ısı yalıtımı adına yapılacak en mantıklı ilk uygulama da tavana sürülecek reflektif boya değildir. Tavana reflektif boya sürülebilir ama tavan üzerinde mutlaka usulüne ve standartlarına uygun ısı yalıtımı olmalıdır.

Kış aylarında yapılacak ilk (tekrar ediyorum ilk) uygulama reflektif yalıtımdır. Daha önceden de defalarca soyledigim gibi, tabi ki dış cephe yalıtımın olması işleri çok daha kolaylaştıracaktır. Ama gözden kacırıdıgınız cok onemli bir husus var. Onu da asagıda bulabilirsiniz.

Yeni yapılacak bir binada, ruhsat alabilmek için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliğinde tarif edildiği üzere ısı yalıtımı projesi yapılması zorunluluğu vardır ve gerek mevzuatta gerek standartlarda bahsedilen binaların dış cephelerine yapılan yalıtımdır.

Gerek projelerde, gerek uygulamada bu standartta tanımlanan esaslara ne kadar uyuluyor, ayrı mesele.

Soyle izah edeyim, bahsedilen kanun yürülüge girdikten sonra İzmir´de (Türkiye nin 3. büyük şehri) yeni yapılan binaların sadece %22 sine dış cephe yalıtımı uygulandı. Peki bu binalar ruhsatsız mı? Hayır, hepsinin ruhsatı var. Ne yazık ki uyanık mantolamacılar insanları yanlış bilgilendirip, Enerji Verimliliğini arttırmak için çıkartılan yürütmeliği neredeyse "mantolama kanunu" olarak lanse ediyorlar. Bu sahtekarlıktan baska birsey degildir ama vatandas bu gercegi ogrendikten sonra is isten coktan gecmis oluyor. Yukarıda linkini verdiginiz yönetmeliğin tamamını okuyun lütfen, bina ya ruhsat verilemden önce alınması gereken EKB için kaç farklı alanın kontrol edildigine bakın. EN az 20 tane, gel gelelim insanlar sanki mantolama yaptırmayan binalar belge alamıyacakmıs zannediyor. Siz berbat bir binaya mantolama uygulayın ben ise pasif bir binaya hic bir sey yaptırmayayım, emin olun sizin binanızdan kat ve kat üstün not alacaktır. Burada onemli olan binanın toplamda ne kadar enerji verimliliğine sahip oldugudur. EKB belgesini mantolama yaptırmayan binalar alabilir. Tek husus, belki puanları daha düşük cıkar. Aylardan beri EKB alan binaların ne avantajlara sahip olacagı konusuluyor. Bina ruhsatının verilmesi ve satış sırasında değer artışından bahsediliyor fakat onun dışında kesinleşmiş hiç birşey yok. Bir ara "EKB alınan binalar dogalgazı daha ucuza alacaklar, çöp vergisinden muaf olacaklar" gibi seyler soylendi, onlar bile havada kaldı. Asagıda Amerika yı ornek vermissiniz ama o pek dogru bir secim olmamıs onunda sebeplerini asagıda belirteceğim.


Türkiyedeki mevzuat ve standartlarda radiant bariyer kullanımı ile ilgili bir ısı yalıtım yöntemi mevcut değil.

Bu konu hakkında İzmir ve Ankara da TSE ile gorusmelerim oldu. Karar mercisindeki bir müdürün sozlerini aynen aktarıyorum. "Beyefendi, bizde bu ürünlerin işe yaradığını biliyoruz fakat TSE bünyesinde reflekte malzemelerin standartı henüz oluşturulmadı, o da bizim elimizde olan birşey değil. Bizim o standartı olusturabilmemiz için yukarıdan (müdürlerden bahsediyor) talimat gelmesi gerekli, biz kendilerine öneride bulunsak bile etkili olacagını sanmıyorum" şeklindedir. Acaba neden halk için yararlı bir teknoloji, tavsiye edilmesine ragmen standart kapsamına alınmıyor? Sanıyorum bunun sebebini bu ülkede yaşayan herkes az çok tahmin edecektir.

Türkiye de "TS" ile baslayan standartların bir cogunun, ASTM ve ISO dan alındıgını görebilirsiniz. Bunlar bire bir aynı olan standartlardır. ASTM C177, ISO 8302 ve TS ISO 8302 bir biriyle eş değerdir. Gel gelelim bu standartların tamamı TSE tarafından akredite edilmemektedir.


Türkiyedeki mevzuat ve standartlar bağlayıcı ve asgari uygulanması gereken şeyler olmakla birlikte, enerji tasarrufu, ilave konfor sağlanması adına fazladan yapılabilir tekniklerin uygulanmasına da engel değil.

Bu yüzden başka bir ülkeye bakalım. Amerikan Enerji Bakanlığının Yalıtım Tipleri isimli dökümanına bakalım.

Yalıtım Tipleri tablosunun altıncı satırında "reflective systems" olarak radiant yansıtıcılara yer vermiş.

Radiant Bariyerler ve Yansıtıcı Yalıtım Sistemleri başlığından bir paragraf;

"Unlike most common insulation systems, which resist conductive and sometimes convective heat flow, radiant barriers and reflective insulation work by reflecting radiant heat away from the living space. Radiant barriers are installed in homes -- usually in attics -- primarily to reduce summer heat gain, which helps lower cooling costs."

(Paragrafları oldugu gibi gonderebilirsiniz sayın MeyveliTepe)

"Isının temas ve taşıma yoluyla transfer edilmesini zorlaştıran diğer bilinen yalıtım sistemlerinden farklı olarak radyant bariyerler ve yansıtıcı izolasyon, radyant ısıyı yaşam alanlarından uzağa yansıtarak çalışır. Radyant bariyerler evlerde öncelikle soğutma maliyetlerini azaltmak üzere yaz sıcağı kazanımını azaltmak üzere -genellikle çatı boşluklarında- kullanılır."

Son paragrafta da şöyle denmiş.

"Radiant barriers are more effective in hot climates, especially when cooling air ducts are located in the attic. Some studies show that radiant barriers can lower cooling costs 5% to 10% when used in a warm, sunny climate. The reduced heat gain may even allow for a smaller air conditioning system. In cool climates, however, it's usually more cost-effective to install more thermal insulation."

"Radyant bariyerler sıcak iklimlerde, özellikle soğutma hava kanallarının tavan arasına yerleştirildiği durumlarda daha etkilidir. Bazı araştırmalar sıcak, güneşli iklimlerde radyant bariyerlerin soğutma maliyetlerini %5 ila %10 arasında düşürdüğünü gösterir. Elde edilen ısı azalması sayesinde daha küçük bir soğutma sistemi kullanılmasını dahi sağlayabilir. Ancak soğuk iklimlerde daha fazla ısı yalıtımı yapmak genellikle daha maliyet etkindir."

Buradan da anladığımız sıcak mevsimde yüzey ısısının azaltılması yansıtıcı bariyerlerin en etkin olduğu kullanım şekli. Binaları ve yaşam alanlarını soğuktan korumak reflektif yansıtıcıların temel işlevi değil.

Gozden kacırdıgınız en onemli husus, ABD´de "home insulation" dendigi zaman kastedilen, müstakil Amerikan tarzı evlerin yalıtımıdır. Eger apartmanların yalıtımına örnek arıyorsanız Residential/Commercial Building Code a bakmanızı tavsiye ederim. Gel gelelim o bile Türkiye´nin durumuna tam karsılık olmayacaktır. Cunkü kıta ülkelerinde deprem riski ülkemize oranla cok daha az oldugundan (yapı konusundaki artılarından bahsetmiyorum bile) binaların yapımında kullanılan malzemeler tamamen farklıdır. Türkiye ise insanların çok büyük bir kısmı apartmanlarda yaşamaktadır. Bunun dezavantajı ise insanların (üst katları çatı veya boş daire olması durumunda çatı yalıtımı konusunda sıkıntı çekmeleridir. Ayrıca ABD´deki mustakil evlerde tavan arası mevcuttur (taş yününün en kalın uygulandıgı alan). Duvarları ise daha ev yapılırken betondan degil (drywall ve plywood denilen) iki katman halinde bulunan ve arasına izolasyon malzemesi yerleştirilebilen ürünlerden oluşmaktadır. Bildigim kadarıyla Türkiye de bu tarz malzemeleri apartmanlarda kullanan muteahhit pek yok! Ben kendim uzun yıllar ABD de yaşadım, sizin verdiginiz site de reflektif yalıtımı o sekilde belirtmesinin sebebi, konduktif yalıtım konusunda zaten 50 tane ürün alternatiflerinin olusundandır. Size önceden de belirttim. Reflekte ürünlerin en belirgin özelligi yansıtıcı olmalarıdır, fakat konduktivite ozelligi sıfır degildir (sayet mantolama ve taş yününün reflektivite özelliği sıfırdır) kaliteli bir reflektif malzemenin hammaddesi 1800-1900 dereceye kadar (konduktif) olarak dayanmaktadır. Bu malzemenin reçine içerisindeki oranı ise %15 ile %20 arası değişir. Bu miktada ki ürün bile iç cephelerdeki sıcaklıgın 22-24 derece arası oldugunu düşünürsek önemli ölçüde etkili olmaktadır.




Zaten iç havanın duvardan soğuk olduğu durumdan bahsetmişim, değil mi?


Bahsediyorsunuz da sizin yerden ısıtma sisteminizin enerji tüketim miktarını test etmek için yaptığınız uygulamanın normal bir vatandaşa ne ifade etmesi gerektiginden bahsetmiyorsunuz.


Benim için verdiğiniz yanıtları okumadan yazdığımı söylemişsiniz ama sanırım siz eksik okumuşsunuz

Birincisi, belirttiğim üzere bu bir kaç kez tekrarladığım bir deney idi. Yoksa ikide bir pencereleri açıp havayı komple değiştirmiyorum.

O zaman pratikte uygulaması olmayan bir deneyin pek bir anlam ifade etmeyeceğine sizde katılıyorsunuzdur? Bu uygulama bana Türkiye´de radyan malzemeleri pazarlamaya calısan insanların, ürünü yakarak test etmeye calısmasını hatırlattı

Deneyde yazdığım üzere havayı değiştirmek suretiyle evin içindeki havayı soğutuyorum. Aynen yazdığınız gibi evin içindeki havayı soğutuyorum, ki ısıtma sistemi devreye girmeden bina evdeki havayı ne kadar bir sürede ve ne ölçüde ısıtacak göreceğim. Niye derseniz, merak işte

Aslında tabii ki kuru bir merak değil. Temel dahil yaklaşık 200 ton ağırlığında ve tamamı hiç boşluksuz dış izolasyona sahip binanın absorbe etmiş olduğu enerji, ev içindeki yaklaşık 400 m3 ve toplam 510 kg ağırlığındaki havayı ısıtmada bana ne kadar tölerans sağlıyor onu anlamak. Bu da boş bir anlama hevesi değil tabii. Ev içi ısıtma sisteminin devreye girişi, depolanmış sıcak suyun optimum kullanılması ve suyu ısıtan sistemin minimum devreye girişi ile maksimum enerji tasarrufu elde etmede doğru ayarların yapılabilmesi için gereken bir şey idi. Yaptığım tek deney de bu değildi elbet.

Ne güzel deney yapmışsınız, şayet ısı yüklenmesini ve salınımını test ederken 200 ton agırlıgındaki (bosluksuz) betona (dansitesi ne olursa olsun) dış tan yapıştırma bir köpüğün %3-4 den fazla zaglamayacagını bilmenizi isterim. Sayet imkanınız var ise aynı deneyi benzer bir betonarme binada, fakat mantolama olmadan yapın. Cok büyük bir fark cıkmayacagından emin olabilirsiniz. Burada ısının çok büyük bir oranını depolayan betonun kendisidir, dış cephedeki malzeme değil.


Normal bir daireden bahsetmişsiniz. Buna göre içerideki ısının sabit kalabilmesi için ev içindeki ısıtmanın da sürekli olması lazım. Yani soba veya şömine sürekli yanacak, kalorifer sisteminde sürekli su dolaşacak vs. 1 dereceyi geçmeyen dalgalanmalar tölere edilebilir belki ama daha fazlası bir çok kişi için rahatsız edici olabilir. Oysa benim istediğim hem enerji harcayan ısıtma sistemi günde en fazla iki kere devreye girsin, hem de ısı dalgalanması 1 dereceden fazla olmasın

Sürekli derken, ısı kaynagının sürekli calısmasından bahsetmiyorum, içerisindeki havanın sürekli olarak aynı sıcaklıkta kalmasından bahsediyorum. Tabi ki termostatlı bir ortamda sistem kendini acıp kapatacaktır. Sizin paragrafın sonunda yazdıgınız (isteğiniz) sadece pasif evlerde mümkün olmaktadır, ne yazık ki Türkiye deki müteahhitler için fazla masraflı ve uğraş verici bir yöntem.

İyi bir yalıtıma sahip bir bina emmiş olduğu enerji sayesinde içindeki kendisinden yaklaşık 400 kat daha az bir kütledeki hava ile dengede kalmaya çalışır. Ellerimizi duvara yapıştırmamıza gerek yok.

Dengede kalmaya çalışır ama kimse bu yöntemle evini ısıtmaz, gerçek hayatta uygulanamayacak bir teori nin insanlara faydası nedir onu hala anlayamadım...


Bunu daha önce tavan izolasyonu hakkında sorduğum soruya verdiğiniz yanıta istinaden yazmıştım. Burada yazdığınız doğrudur. Farklı çalışma prensiplerine sahip malzeme ve bunların doğru uygulanması ile maksimum kazanç sağlanır.
Sayın meyveliTepe,

Dikkat ettiyseniz ben hic bir markanın reklamını yapmıyorum, yanlız su gercegi lütfen göz ardı etmeyin. Turkiye (umuyorum ki bu ileride degisecektir) bugunku haliyle surekli olarak batıyı yakalamaya calısan fakat tam bir işin püf noktasını cozecekken, bu islerin ne kadar zor oldugunu anlayıp kendine gore alternatifler geliştiren (halk diliyle çakma) bir ülke konumundadır.

Duvar malzemesinin arasına (yüzeyine değil), tavan arasına ve bodrum katlarına uygulanacak sağlık tehdidi taşımayan (cam yünü, taş yünü) gibi malzemelere sonuna kadar destek veriyorum. Gel gelelim binaların dış yuzeylerine yama gibi tutturulan her türlü malzemeye ise karsıyım.

Bu ürünler hem yasaklanmaya başlandı, hemde inşaat mühendisleri dahi bu ürünleri savunabilecek bir alan bulamamaktadırlar (şayet bu malzemeleri satmıyorlarsa)

Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.

Not: Yoğunluğum nedeniyle çok sık cevap yazamayabilirim fakat haftada an az bir defa bu foruma bakmaya gayret edeceğim.

Herkese iyi pazarlar dilerim.

sader_5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2014, 01:18   #38
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5 Mesajı Göster
Sayın meyveliTepe,

Dikkat ettiyseniz ben hic bir markanın reklamını yapmıyorum, yanlız su gercegi lütfen göz ardı etmeyin. Turkiye (umuyorum ki bu ileride degisecektir) bugunku haliyle surekli olarak batıyı yakalamaya calısan fakat tam bir işin püf noktasını cozecekken, bu islerin ne kadar zor oldugunu anlayıp kendine gore alternatifler geliştiren (halk diliyle çakma) bir ülke konumundadır.

Duvar malzemesinin arasına (yüzeyine değil), tavan arasına ve bodrum katlarına uygulanacak sağlık tehdidi taşımayan (cam yünü, taş yünü) gibi malzemelere sonuna kadar destek veriyorum. Gel gelelim binaların dış yuzeylerine yama gibi tutturulan her türlü malzemeye ise karsıyım.

Bu ürünler hem yasaklanmaya başlandı, hemde inşaat mühendisleri dahi bu ürünleri savunabilecek bir alan bulamamaktadırlar (şayet bu malzemeleri satmıyorlarsa)

Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.

Not: Yoğunluğum nedeniyle çok sık cevap yazamayabilirim fakat haftada an az bir defa bu foruma bakmaya gayret edeceğim.

Herkese iyi pazarlar dilerim.
Forumda mesaj yazarken kullanılan yazı renginin siyah olduğunu hatırlatmalıyım. Başka renkler bazen yazı içinde 1-2 kelimeye dikkat çekmek için kullanılır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.


Mantolama dediğiniz dış cephe ısı izolasyonu benim kişi olarak tavsiye ettiğim bir şey olmaktan çok, dünyanın genelinde kullanılan R değerleri üzerine kurulu bir yalıtım metodu.

"Bu ürünler" demekle neyi kastediyorsunuz bilmiyorum. Ben herhangi bir ürün kastedmiyorum, bir çok ülkede resmi standartları olan bir yöntemden bahsediyorum. İkide bir "yasaklandı" derken de neyi kastediyorsunuz, TS 825 mi yasaklandı?

Siz şahıs olarak bir şeylere karşı, bir şeylerin taraftarı olabilirsiniz, bunu ifade de edebilirsiniz. Taraftarı olduğunuz şeyi öne çıkarmak adına taraftarı olmadığınız şeyi küçümseyip kötülediğinizde buna itiraz edip her şeyin yerine göre kullanılması gerektiğini söylemek de başkalarının ifade hakkı olur.

"mantolama" sevmediğim, uydurma bir tabir, TS 825'de ve uluslararası kabul görmüş standartlarda tariflenen ve R değerleri ile ifade edilen binanın ısı kaybeden tüm yüzeylerinde belirli bir seviyede ısı iletkenlik direncini elde etmede kabul edilen muhtelif malzemeler ve usulüne uygun imalat şekilleriyle, tercihan binanın ilk projesinde, yapılmamış ise olabildiğince sonradan yapılan bir yöntem.

Hal böyleyken ,
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5
Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.

Derseniz, bizim de sizden ricamız, sadece tavanına sizin boyanızdan sürülmüş, başkaca hiç bir yalıtımı olmayan bir binanın, dıştan tamamen zarf şeklinde yalıtılmış başka bir eşlenik bina ile eşit ısıtma sistemleri koşullarında ısıtma enerjisi giderleri ve elde edilen konfor bakımından karşılaştıracak resmi veya bilimsel (reklam broşürlerinden değil) bilgi sunmanız olur.

Dış cephe yalıtımın "artı ve eksilerini objektif olarak araştırdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşın" diye düşünce paylaşmaya ambargo da koymuşsunuz, ama merak etmeyin dış cepheden tam zarf gibi yalıtılmış, hiç bir ısı köprüsü bırakılmamış bir evde yaşamıyor olsaydım başıma neler geleceğini biliyorum. Üstelik radyant bariyer de kullanıyorum Tüm camlarda ev içine bakan bariyer film var. Çift cam olmasına rağmen halihazırda en çok ısı kaybı yine bu camlardan oluyor (sürpriz değil, baştan bildiğim ve kabullendiğim bir durum). Siz de objektif olarak bu bahsettiğim yalıtımın eksilerini, yerine sadece tavana reflektif boya süremekle yetinseydim elde edebileceğim artları bir zahmet yazarsanız makbule geçer.

Emine Akman ve kerkenez beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 08:29   #39
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
İç cephede keçe veya tekstil (izotex vb) benzeri malzeme kullanmak ısı yalıtımı açısından işe yarar mı?
Bu tür malzeme kullanan kimse var mı ?
Teşekkürler

Kerem50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 21:45   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: İzmir-İstanbul
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Forumda mesaj yazarken kullanılan yazı renginin siyah olduğunu hatırlatmalıyım. Başka renkler bazen yazı içinde 1-2 kelimeye dikkat çekmek için kullanılır.]
Yazılar o kadar uzadı ki okuyan insalar kolayca ayırt edebilsin diye kırmızı yaptım.

Alıntı:
Black]Mantolama dediğiniz dış cephe ısı izolasyonu benim kişi olarak tavsiye ettiğim bir şey olmaktan çok, dünyanın genelinde kullanılan R değerleri üzerine kurulu bir yalıtım metodu.

"Bu ürünler" demekle neyi kastediyorsunuz bilmiyorum. Ben herhangi bir ürün kastedmiyorum, bir çok ülkede resmi standartları olan bir yöntemden bahsediyorum. İkide bir "yasaklandı" derken de neyi kastediyorsunuz, TS 825 mi yasaklandı?]
Beyefendi, elli defa yazdıgım seyleri tekrar tekrar soruyorsunuz. Batt insulation denilen yöntemin bir çok ülkede standardı vardır, Türkiye´de oluşan sıkıntı ise bu standartların uygulananamasıdır. Üretilen malzemelerin tamamı "nasıl en iyi yalıtımı yaparız" dan daha ziyade "nasıl en cok para kazanırız" mantıgına odaklanmıstır. Gel gelelim Türkiyede ki binaların cok buyuk bolumu mantolama uygulanmasına musade etmemektedir (mimarı yapılarından dolayı) yapılan yeni binalar ise surekli sorun cıkartmaktadır.

http://i.imgur.com/K90zWxt.png?1

Alıntı:
Siz şahıs olarak bir şeylere karşı, bir şeylerin taraftarı olabilirsiniz, bunu ifade de edebilirsiniz. Taraftarı olduğunuz şeyi öne çıkarmak adına taraftarı olmadığınız şeyi küçümseyip kötülediğinizde buna itiraz edip her şeyin yerine göre kullanılması gerektiğini söylemek de başkalarının ifade hakkı olur.]
Kaç defa söyledim hatırlamıyorum artık ama son bir kez daha yazıyorum. Ben dogru yerlerde kullanılan taş ve cam yünü gibi malzemeleri destekliyorum. Fakat dışarıdan binalara yarım yamalak tutturulan ve tabiri caizse çöp kalitesinde olan malzemeler ise karşıyım (Türkiye´deki uygulamaların yaklaşık %90 ı)

Alıntı:
mantolama" sevmediğim, uydurma bir tabir, TS 825'de ve uluslararası kabul görmüş standartlarda tariflenen ve R değerleri ile ifade edilen binanın ısı kaybeden tüm yüzeylerinde belirli bir seviyede ısı iletkenlik direncini elde etmede kabul edilen muhtelif malzemeler ve usulüne uygun imalat şekilleriyle, tercihan binanın ilk projesinde, yapılmamış ise olabildiğince sonradan yapılan bir yöntem.]
İşte bütün sıkıntı da burada Türkiyedeki binaların yuzde kaçı bu kanundan sonra yapıldı? Daha da onemlisi kanun cıktıktan sonra dahi kac muteahhit bu yönetmelige uygun bina yaptı?

Alıntı:
Derseniz, bizim de sizden ricamız, sadece tavanına sizin boyanızdan sürülmüş, başkaca hiç bir yalıtımı olmayan bir binanın, dıştan tamamen zarf şeklinde yalıtılmış başka bir eşlenik bina ile eşit ısıtma sistemleri koşullarında ısıtma enerjisi giderleri ve elde edilen konfor bakımından karşılaştıracak resmi veya bilimsel (reklam broşürlerinden değil) bilgi sunmanız olur.]
Ben reflektif malzemelerin hiç bir zaman bir bölgede uygulanmasının yeterli olacagını söylemedim. Soruyu soran arkadas tavana yapacagı uygulama için alternatif aradıgı için tavandan bahsettim. Reflektif malzemelerin maksimum faydayı sağlaması için duvarlar ve tavana birlikte uygulanmalıdır. Sadece tavan veya sadece duvar uygulamalarında da sonuç alınır fakat maksimum seviyede verim almak zorlaşır.

Alıntı:
Dış cephe yalıtımın "artı ve eksilerini objektif olarak araştırdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşın" diye düşünce paylaşmaya ambargo da koymuşsunuz, ama merak etmeyin dış cepheden tam zarf gibi yalıtılmış, hiç bir ısı köprüsü bırakılmamış bir evde yaşamıyor olsaydım başıma neler geleceğini biliyorum. Üstelik radyant bariyer de kullanıyorum Tüm camlarda ev içine bakan bariyer film var. Çift cam olmasına rağmen halihazırda en çok ısı kaybı yine bu camlardan oluyor (sürpriz değil, baştan bildiğim ve kabullendiğim bir durum). Siz de objektif olarak bu bahsettiğim yalıtımın eksilerini, yerine sadece tavana reflektif boya süremekle yetinseydim elde edebileceğim artları bir zahmet yazarsanız makbule geçer.]
Ben neden ambargo koyayım size, siz bu tür ürünlerin eksiklerinden hic bahsetmiyorsunuz, google a mantolamanın yararları değilde zararları yazsanız bile an az 1,000 tane link çıkar karşınıza. Kendi evinizde bir sürü deney yapmıssınız. tahmin ediyorum ki bu konulara ilginiz var. O yuzden reflektif ürünlerini benim size anlatmam yerine siz yine bir iki deney yapıp sonuca kendinzi ulaşırsanız çok daha verimli olur diye düşünüyorum.

Herkese iyi hafta sonları dilerim.

sader_5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2015, 22:16   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
yaklaşık 3 haftadan beri ısı yalıtımlı boya ile boyadığım evimde kesinlikle eskiye göre bir fark olduğunu belirtmeliyim.
Üretici firma tüm duvarları boyamamı önermesine rağmen ben sadece dışarı açık olan duvarları iki kat olarak boyadım.Boyanmış duvar ile boyanmamış duvar arasında gerçekten bir fark var.termal kameram olmadığı için sadece elimle hissetmeme göre söylüyorum.Bu günlerde tavan için sipariş vereceğim.Yapınca ne değiştiğini buradan yazarım.
Bu konu ile ilgili tüm yazıları okudum.sader-5 arkadaş önemli bilgiler vermiş.Evim en üst kat ve kuzeye bakıyor.Güneş hiç almıyor.Buna rağmen çok pahalı olmayan ama yoğuşmalı bir kombi ile bir hafta önceki -4 derecelerde evimde 48 derecelik ısıtma suyu sıcaklığı ile 20.4 derece ortalama sıcaklık elde ettim.çevremdeki diğer apt.sakinleri ile karşılaştırdığımda şu an itibariyle onlar 300 tl doğal gaz parasına ulaşmışken ben 200 ü bile bulamdım.Ama peteklerimin dışa bakan duvarlarında hazır alüminyumlu cam yünü plakalar var.Kombi yi hiç kapatmıyorum sadece geceleri (dış haca sıcaklığına bağlı olarak) 40-43 dereceye düşürüyorum.
Sn.sader-5 arkadaşa bir sorum olacak.Bu termal boyaların üstüne tekrar başka renk termal boya yapılabilirmi.

macitana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2015, 14:58   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2015
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 1
yardiiim

*herkese merhabalar. benim dairemle ilgili problemlerim var. önce durumu anlatmak istiyorum. benim dairem 2010 yılında yapıldı yani yeni bina. 4 katlı bir bina ve 3. katında oturuyorum. ısıtma sistemi bireysel kombi. Binamızda yalıtım olarak sadece tuğla arası yalıtım malzemesi var ve dairemde yoğuşma oluyor. araştırdığım kadarıyla tuğla arası sistemde kirişler boşta olduğu için yalıtım açısında tam anlamıyla faydalı olmuyor. buda evde rutubete ve yoğuşmaya sebep oluyor. nem cihazında evdeki nem oranı 65-70 arasında. bu yalıtım boyalarını araştırdım. ve mantıklı geldi. sorularım...
1- yalıtım boyası kullanırsam içeridenmi yoksa dışarıdanmı uygulamalıyım.
2-içeriden uygulandığında sadece dış duvarlara uygularsam faydası olurmu ?
3- yalıtım boyası için kat sayısı 2 diye söylendi yeterli mi?

silver_17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2015, 12:10   #43
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-01-2015
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi macitana Mesajı Göster
yaklaşık 3 haftadan beri ısı yalıtımlı boya ile boyadığım evimde kesinlikle eskiye göre bir fark olduğunu belirtmeliyim.
Üretici firma tüm duvarları boyamamı önermesine rağmen ben sadece dışarı açık olan duvarları iki kat olarak boyadım.Boyanmış duvar ile boyanmamış duvar arasında gerçekten bir fark var.termal kameram olmadığı için sadece elimle hissetmeme göre söylüyorum.Bu günlerde tavan için sipariş vereceğim.Yapınca ne değiştiğini buradan yazarım.
Bu konu ile ilgili tüm yazıları okudum.sader-5 arkadaş önemli bilgiler vermiş.Evim en üst kat ve kuzeye bakıyor.Güneş hiç almıyor.Buna rağmen çok pahalı olmayan ama yoğuşmalı bir kombi ile bir hafta önceki -4 derecelerde evimde 48 derecelik ısıtma suyu sıcaklığı ile 20.4 derece ortalama sıcaklık elde ettim.çevremdeki diğer apt.sakinleri ile karşılaştırdığımda şu an itibariyle onlar 300 tl doğal gaz parasına ulaşmışken ben 200 ü bile bulamdım.Ama peteklerimin dışa bakan duvarlarında hazır alüminyumlu cam yünü plakalar var.Kombi yi hiç kapatmıyorum sadece geceleri (dış haca sıcaklığına bağlı olarak) 40-43 dereceye düşürüyorum.
Sn.sader-5 arkadaşa bir sorum olacak.Bu termal boyaların üstüne tekrar başka renk termal boya yapılabilirmi.
sayın macitana,
acaba hangi marka thermal boyayı kullandınız

solero_35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2015, 00:06   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: İzmir-İstanbul
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi macitana Mesajı Göster
yaklaşık 3 haftadan beri ısı yalıtımlı boya ile boyadığım evimde kesinlikle eskiye göre bir fark olduğunu belirtmeliyim.
Üretici firma tüm duvarları boyamamı önermesine rağmen ben sadece dışarı açık olan duvarları iki kat olarak boyadım.Boyanmış duvar ile boyanmamış duvar arasında gerçekten bir fark var.termal kameram olmadığı için sadece elimle hissetmeme göre söylüyorum.Bu günlerde tavan için sipariş vereceğim.Yapınca ne değiştiğini buradan yazarım.
Bu konu ile ilgili tüm yazıları okudum.sader-5 arkadaş önemli bilgiler vermiş.Evim en üst kat ve kuzeye bakıyor.Güneş hiç almıyor.Buna rağmen çok pahalı olmayan ama yoğuşmalı bir kombi ile bir hafta önceki -4 derecelerde evimde 48 derecelik ısıtma suyu sıcaklığı ile 20.4 derece ortalama sıcaklık elde ettim.çevremdeki diğer apt.sakinleri ile karşılaştırdığımda şu an itibariyle onlar 300 tl doğal gaz parasına ulaşmışken ben 200 ü bile bulamdım.Ama peteklerimin dışa bakan duvarlarında hazır alüminyumlu cam yünü plakalar var.Kombi yi hiç kapatmıyorum sadece geceleri (dış haca sıcaklığına bağlı olarak) 40-43 dereceye düşürüyorum.
Sn.sader-5 arkadaşa bir sorum olacak.Bu termal boyaların üstüne tekrar başka renk termal boya yapılabilirmi.
Merhaba,

Evet üzerine uygulama yapabilirsiniz fakat performans´ta az miktarda azalma olacaktır. Bunun sebebi ise, ürünün içerisindeki reflekte hammadde ısıya ne kadar direkt temas ederse performansının o derece yuksek olmasındandır.

sader_5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2015, 00:09   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: İzmir-İstanbul
Mesajlar: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi silver_17 Mesajı Göster
*herkese merhabalar. benim dairemle ilgili problemlerim var. önce durumu anlatmak istiyorum. benim dairem 2010 yılında yapıldı yani yeni bina. 4 katlı bir bina ve 3. katında oturuyorum. ısıtma sistemi bireysel kombi. Binamızda yalıtım olarak sadece tuğla arası yalıtım malzemesi var ve dairemde yoğuşma oluyor. araştırdığım kadarıyla tuğla arası sistemde kirişler boşta olduğu için yalıtım açısında tam anlamıyla faydalı olmuyor. buda evde rutubete ve yoğuşmaya sebep oluyor. nem cihazında evdeki nem oranı 65-70 arasında. bu yalıtım boyalarını araştırdım. ve mantıklı geldi. sorularım...
1- yalıtım boyası kullanırsam içeridenmi yoksa dışarıdanmı uygulamalıyım.
2-içeriden uygulandığında sadece dış duvarlara uygularsam faydası olurmu ?
3- yalıtım boyası için kat sayısı 2 diye söylendi yeterli mi?
Merhaba,

Yalıtım boyasını içeriden uygularsanız kışın daha fazla faydasını görürsünüz. Dışarıdan uygularsanız ise yazın daha fazla fayda sağlarsınız.

Ürünü iki kat uygulamanız yeterli olacaktır.

Sadece dışa bakan duvarları boyarsanız da faydalı olur ama bütün duvarları ve tavanı yaparsanız ısıyı en iyi şekilde izole etmiş olursunuz.

sader_5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 03:43   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5 Mesajı Göster
Merhaba,

Yalıtım boyasını içeriden uygularsanız kışın daha fazla faydasını görürsünüz. Dışarıdan uygularsanız ise yazın daha fazla fayda sağlarsınız.

Ürünü iki kat uygulamanız yeterli olacaktır.

Sadece dışa bakan duvarları boyarsanız da faydalı olur ama bütün duvarları ve tavanı yaparsanız ısıyı en iyi şekilde izole etmiş olursunuz.
Merhaba,

Tünel kalıp sistemi ile yapılmış bir sitede son katta,güney cephede oturuyorum. Bu yapı sistemi depreme karşı dirençli olup ne yazık ki isi yalıtımı içermiyor (tuğlasız dört duvarın beton olduğunu düşünün) ve tabi bundan dolayı yazın sıcak, kışın ise soğuk oluyor.

Dışarıdan mantolama kararı çıkmadı... İçeriden mantolama ise masraflı ve zorlu..

Bunlar ışığında;

*bana yalıtım için öneriniz nedir?

*yalıtımlı boyalar sorunuma çözüm olur mu?

*yalıtımlı (reflektif) boyalar ile yaz /kış aylarında daha ortalama bir sıcaklık değeri edinebilir miyim?

*eğer ısı yalıtımlı boya yapmaya karar verirsem boya&tadilat işi ile birlikte aradan çıkarmak istiyorum. tadilat, astar, renkli boya, ısı yalıtımlı boya hangi sıra ile yapılmalı?

teşekkür ederim

maht86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2015, 16:47   #47
Ağaç Dostu
 
yolgezer2001's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2012
Şehir: Burdur
Mesajlar: 105
Konuyu hortlatalimmi nede olsa kış kapıda
Kullanan arkadaslar Hangi marka onerirsiniz

yolgezer2001 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2016, 14:33   #48
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: PLOvdiv
Mesajlar: 1
ısı yalıtımlı boyalar da son durum nedir ? formu okuduktan sonra bende araştırdım yeterince. fiziksel olarak test etme şansım da oldu...

foru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2016, 16:49   #49
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi foru Mesajı Göster
ısı yalıtımlı boyalar da son durum nedir ? formu okuduktan sonra bende araştırdım yeterince. fiziksel olarak test etme şansım da oldu...
Durumda değişecek bir şey yok. Bu tür boyaların yalıtım özelliği reflektif olmalarından geliyor. En kullanışlı oldukları durum ise dışarıdan tatbik edilerek duvarların ve teras çatıların güneş ışınımıyla fazla ısınmasını engellemek. Kışın bina içindeki ısının muhafazası bakımından bence kayda değer bir izolasyon değeri yok.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2017, 19:14   #50
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi naturefan Mesajı Göster
Kullandınız mı?
Binamızın Dış Cephesine Yalıtım yaptırmaya karar verdik ve Dış Cephe Uygulama Firmalarıyla iletişime geçtik. İnternet üzerinden, Referanslarına baktık seçtiğimiz firmaları davet ettik. Ziyaret ettiler, ölçülerini aldılar (her biri farklı ölçü çıkardı ki bu %30 a kadar vardı). Bu araştırmalarımız bayram, yaz tatilleri vs. ile tüm daire sahipleri toplantılara katılamadı ve 4 ay ertelendi. Bu süreçte diğer blok bizden daha hızlı hareket etti ve bir uygulama firmayla sözleşme yaptı işi başlattı. Yan blok Yöneticisiyle görüştüğümde, Isı Yalıtım Boyası, uygulamaya karar verdiklerini söyledi. Bu ürün hiç aklımıza gelmemişti. Dahası bu ürünü bilmiyorduk. Teklif veren Uygulamacı Firmalarda; Mantolama, Isı Yalıtım Sıvası, Taş Yünü Mantolama gibi birbirinin benzeri teklifler getirmişlerdi. Bizim en etkilendiğimiz malzemenin sağladığı fayda kadar Uygulama yapan firmanın çalışanlarına aldırdığı İş Güvenliği Önlemleri oldu. Bu konuda o kadar hassas görünüyorlardı ki binanın her yerini Uyarı Tabelaları ile donatmışlardı. İş bitiminde Binanın Merdivenlerine de Ücretsiz Kaymaz Boya hediye ettiler. Kaymaz bant yerine Kaymaz Boya kullanılıyormuş. Bu firmanın gerçekten diğer firmalardan farklı olduğu anlaşıyordu. Hem kullandıkları THERMAL 100 Boya ile hemde Profesyonel Uygulamalarıyla bizim ilgimizi çekmişlerdi. Bizde hemen kendi binamız için de Fiyat Teklifi istedik. Sunum için bize bir Mimar çalışanlarını gönderdiler. Isı Yalıtım Boyası'nın Mantolama ile kıyaslandığında farklarını anlattılar. Klasik Mantolama Ürünlerinin Zararlarını, Dezavantajlarını dinledik tam 1 saat. Aldığımız fiyat teklifi Mantolama Fiyatlarından daha uygundu. Ortalama %20 daha uygundu diyebilirim. Biz kullanacakları DRYFiX markasını internetten araştırıp satış yapan firmalara ulaştık. İnşaatçılar Çarşısında birçok firmayı gezdik. Girişim Boya diye bir firmada 3 marka Termal Boya ürünü vardı. MUTE PAİNT 270 tl, THERMAL 100 240 tl, PAİNTER FLEX 190 tl. Boya öncesi mutlaka kullanılması gereken Thermal Primer astar için de 110 tl fiyat aldık. Bu ürünlerin Kullanma Talimatlarında m2 de 1 lt sarfiyatına uyarak uygulandığında oluşabilecek malzeme maliyetini hesapladık. Üzerine Uygulamacı Firmanın İşçilik giderini ekledik. Yaklaşık m2 de 25 tl kadar. Alt alta topladığımızda tam da firmanın teklifine denk geliyordu. Bu durum firmaya daha da güvenmemizi sağladı. Bunun üzerine firmayı çağırdık ve Sözleşmemizi imzaladık. Jest olarak da Enerji Kimlik Belgesi'ni ücretsiz vereceklerini de Sözleşmeye eklediler. Yan blok bitmeye yakın bizim bloğunda İskelesi kuruldu, uygulamaya başlandı. Bu sırada biz Uygulama Talimatlarına uygun yapıyorlar mı diye getirdikleri kova sayısından toplam m2 ye göre sarfiyatlarını hesaplıyorduk. Önce Astar uygulaması yapıldı. Ondan sonraki hergün bir kat Termal Boya uyguladılar. Toplam 3 kat boya uygulandı. Yaklaşık 2000 m2 lik Binamızın Dış Cephesi 21 gün sonra tamamen Termal Kaplama ile kaplanmıştı. Tüm yapılacaklar sözleşmeye göre oldu. Bizde üzerimize düşeni yaptık ve tüm daire sahipleri olarak ödemelerimizi iş başında yarısını, iş tesliminde diğer yarısını eksiksiz ve aksatmadan ödedik. Yan binanın merdivenlerine uyguladıkları Kaymaz Boyayı bize de hediye ettiler. Şimdi Apatmanımız hem Isı Yalıtımlı (B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi aldık), hemde merdiven basamaklarımızda ki Kaymaz Boya ile daha güvenli adımlar atıyoruz

gulay07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2017, 21:39   #51
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulay07 Mesajı Göster
Binamızın Dış Cephesine Yalıtım yaptırmaya karar verdik ve Dış Cephe Uygulama Firmalarıyla iletişime geçtik. İnternet üzerinden, Referanslarına baktık seçtiğimiz firmaları davet ettik. Ziyaret ettiler, ölçülerini aldılar (her biri farklı ölçü çıkardı ki bu %30 a kadar vardı). Bu araştırmalarımız bayram, yaz tatilleri vs. ile tüm daire sahipleri toplantılara katılamadı ve 4 ay ertelendi. Bu süreçte diğer blok bizden daha hızlı hareket etti ve bir uygulama firmayla sözleşme yaptı işi başlattı. Yan blok Yöneticisiyle görüştüğümde, Isı Yalıtım Boyası, uygulamaya karar verdiklerini söyledi. Bu ürün hiç aklımıza gelmemişti. Dahası bu ürünü bilmiyorduk. Teklif veren Uygulamacı Firmalarda; Mantolama, Isı Yalıtım Sıvası, Taş Yünü Mantolama gibi birbirinin benzeri teklifler getirmişlerdi. Bizim en etkilendiğimiz malzemenin sağladığı fayda kadar Uygulama yapan firmanın çalışanlarına aldırdığı İş Güvenliği Önlemleri oldu. Bu konuda o kadar hassas görünüyorlardı ki binanın her yerini Uyarı Tabelaları ile donatmışlardı. İş bitiminde Binanın Merdivenlerine de Ücretsiz Kaymaz Boya hediye ettiler. Kaymaz bant yerine Kaymaz Boya kullanılıyormuş. Bu firmanın gerçekten diğer firmalardan farklı olduğu anlaşıyordu. Hem kullandıkları THERMAL 100 Boya ile hemde Profesyonel Uygulamalarıyla bizim ilgimizi çekmişlerdi. Bizde hemen kendi binamız için de Fiyat Teklifi istedik. Sunum için bize bir Mimar çalışanlarını gönderdiler. Isı Yalıtım Boyası'nın Mantolama ile kıyaslandığında farklarını anlattılar. Klasik Mantolama Ürünlerinin Zararlarını, Dezavantajlarını dinledik tam 1 saat. Aldığımız fiyat teklifi Mantolama Fiyatlarından daha uygundu. Ortalama %20 daha uygundu diyebilirim. Biz kullanacakları DRYFiX markasını internetten araştırıp satış yapan firmalara ulaştık. İnşaatçılar Çarşısında birçok firmayı gezdik. Girişim Boya diye bir firmada 3 marka Termal Boya ürünü vardı. MUTE PAİNT 270 tl, THERMAL 100 240 tl, PAİNTER FLEX 190 tl. Boya öncesi mutlaka kullanılması gereken Thermal Primer astar için de 110 tl fiyat aldık. Bu ürünlerin Kullanma Talimatlarında m2 de 1 lt sarfiyatına uyarak uygulandığında oluşabilecek malzeme maliyetini hesapladık. Üzerine Uygulamacı Firmanın İşçilik giderini ekledik. Yaklaşık m2 de 25 tl kadar. Alt alta topladığımızda tam da firmanın teklifine denk geliyordu. Bu durum firmaya daha da güvenmemizi sağladı. Bunun üzerine firmayı çağırdık ve Sözleşmemizi imzaladık. Jest olarak da Enerji Kimlik Belgesi'ni ücretsiz vereceklerini de Sözleşmeye eklediler. Yan blok bitmeye yakın bizim bloğunda İskelesi kuruldu, uygulamaya başlandı. Bu sırada biz Uygulama Talimatlarına uygun yapıyorlar mı diye getirdikleri kova sayısından toplam m2 ye göre sarfiyatlarını hesaplıyorduk. Önce Astar uygulaması yapıldı. Ondan sonraki hergün bir kat Termal Boya uyguladılar. Toplam 3 kat boya uygulandı. Yaklaşık 2000 m2 lik Binamızın Dış Cephesi 21 gün sonra tamamen Termal Kaplama ile kaplanmıştı. Tüm yapılacaklar sözleşmeye göre oldu. Bizde üzerimize düşeni yaptık ve tüm daire sahipleri olarak ödemelerimizi iş başında yarısını, iş tesliminde diğer yarısını eksiksiz ve aksatmadan ödedik. Yan binanın merdivenlerine uyguladıkları Kaymaz Boyayı bize de hediye ettiler. Şimdi Apatmanımız hem Isı Yalıtımlı (B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi aldık), hemde merdiven basamaklarımızda ki Kaymaz Boya ile daha güvenli adımlar atıyoruz
Hoş geldiniz. Üye olur olmaz hemen bu sayfayı bularak mesajınızı yazmışsınız. Profilinizde İzmir diyor ama İstanbuldan yazmışsınız sanki.

Binanınızın yeni boyası da hayırlı olsun. Boyanın toplam kalınlığı kaç santimdir?

Bahsettiğiniz boyanın web sitesinde ısı iletkenlik direncinin 0,022 W/mK olduğu belirtilmiş. Taş yününün ısı iletkenlik direnci ise 0,035 W/mK. Buna göre boyanın değeri hayli iyi. Fakat, kalınlıklarının da aynı ya da yakın olması durumunda elbette.

Yani, boyanın kalınlığı 4-5 santim değil de 1-2 mm ise elde edilecek yalıtım değeri taş yününün en az yirmide biri kadardır. Binalarda ısı yalıtımı TS 825'de tarif edilmekte, buna göre de R değeri hesaplanmaktadır. 1 mm kalınlığındaki boyanın R değeri 4-5 santim kalınlığındaki taş yününün R değerinin ancak yirmide biri kadardır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2017, 21:52   #52
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bir de şunu ilave edeyim. Sattığınız ürünün reklamını satıcı olarak değil de sanki bir kullanıcıymış gibi, kullanıcı ağzından anlatıyormuş gibi yapıyor olmanız hiç hoş değil.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2017, 13:22   #53
Ağaçsever
 
hamseey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-10-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 80
"Şimdi Apatmanımız hem Isı Yalıtımlı (B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi aldık)," Bu çok büyük bir değer. Bu sözde ısı yalıtım boyalarıyla hiç bir yere varamazsınız. Aslında siz mantolama yaptıktan sonra bu malzemeyi boya olarak kullansaydınız çok daha iyi olurdu. Ayrıca; B sınıfı eneji kimlik belgesi alma konusunda da o belgenin ne derece doğru olduğu ve binanızın bütün değerlerinin tam olarak girildiğini bir araştırın derim. Kullandığınız ürünün internet sitesine baktığımda m2 de 1 litre kullandığınızda 1 mm lik bir kalınlığa ulaştığını belirtmiş ama (ısı iletkenlik direnci 0,022 W/mK ) bu dirence hangi kalınlıkta ulaştığını belirtmemiş.

Emine Akman beğendi.
hamseey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2017, 22:11   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bir de şunu ilave edeyim. Sattığınız ürünün reklamını satıcı olarak değil de sanki bir kullanıcıymış gibi, kullanıcı ağzından anlatıyormuş gibi yapıyor olmanız hiç hoş değil.
İşini iyi yapan insanlara pek az rastlandığımız için muhtemelen ürünün satıcısı olduğumu düşündünüz sanırım ama ben sadece bir tüketiciyim. Isı Yalıtımı hakkında yazılar okurken bu foruma ulaştım. Yakın zamanda bu konu hakkında deneyimim olduğu için de yorum yazmak istedim. Uygulama yapan Ecrin Boya dan ve Dryfix in Termal Boya ürününden memnun kaldım hepsi bu.

gulay07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2017, 22:20   #55
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulay07 Mesajı Göster
İşini iyi yapan insanlara pek az rastlandığımız için muhtemelen ürünün satıcısı olduğumu düşündünüz sanırım ama ben sadece bir tüketiciyim. Isı Yalıtımı hakkında yazılar okurken bu foruma ulaştım. Yakın zamanda bu konu hakkında deneyimim olduğu için de yorum yazmak istedim. Uygulama yapan Ecrin Boya dan ve Dryfix in Termal Boya ürününden memnun kaldım hepsi bu.
Peki Apartman boyanız hayırlı olsun tekrar. Ancak bu boyanın binanıza ısı yalıtımı sağladığını düşünmeyin.

Emine Akman ve hamseey beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
boya, enerji, tasarruf, yalıtım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024