agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-01-2011, 19:50   #1
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Paketlenmiş hazır sebzelere dikkat

Paketlenmiş hazır sebzelere dikkat


İş hayatı mutfakta geçen süreyi azaltınca, paketlenmiş sebzelere yöneldik. Bu gıdalar uygun koşullarda paketlenmezse sağlık için riskli pek çok mikroorganizma barındırıyor.

Birçok Avrupa ülkesinde fazla miktarlarda kullanılan paketlenmiş taze sebzeler, son yıllarda ülkemizde de marketlerde satılmaya başladı. Paketlenmiş sebzeye olan talebin artmasında çalışan kadın sayısının artması ve temizlenmesinin zor olması, pratik oluşu gibi konular etkili oldu. Marul, kırmızı lahana, pırasa, maydanoz, dere otu, ıspanak, havuç, Brüksel lahanası en çok paketleme işlemine tabi tutulan sebzelerin başında yer alıyor. Paketleme işlemi esnasında gerekli hijyen ve kalite kurallarına uyulduğu takdirde hem sağlık açısından hem de pratik olması açısından kullanıma uygundur.

RAF ÖMRÜ TAZE OLANDAN KISA


Araştırmalarda 4 dereceden yüksek sıcaklıklarda paketlenmiş sebzelerin kısa sürede bozuldukları gözlenmiştir. Depolama denemelerinde rendelenmiş havuç hariç incelenen bütün sebzelerin 5. gün sonunda hala tazeliğini koruduğu, rendelenmiş havucun 3. gün sonunda bozulduğu tespit edilmiştir. Rendelenmiş havuç 25 derecede 1. gün sonunda bozulurken aynı sıcaklıkta ıspanak ve taze fasulye 3. gün sonunda, Iceberg marul, kırmızı lahana ve maydanoz 5. gün sonunda bozulmuşlardır. 25 derece sebze depolama için uygun sıcaklık değildir. Ancak bir karsılaştırma yapmak açısından denemede kullanılmıştır. 13 derecede yapılan depolama denemelerinde en dayanıklı Iceberg marul bulunmuş, 10. gün sonunda bile hala tüketilebilecek durumda tespit edilmiştir. Sonuç olarak pişirmeye veya tuketime hazır paketlenmiş taze sebzelerin depolama sıcaklığının 4 derece olması durumunda en az 5 gün tazeliğini koruduğu belirlenmiştir.

EN BÜYÜK GÖREV ÜRETİCİNİN


Paketlenmiş hazır sebzelerde koliform gubu bakterilerinin bulunması fekal yani dışkı ile ilgili bir bulaşmayı ifade etmektedir. Taze sebzeler toprakla direkt temasta bulunduklarından ve ayrıca fekal olarak kirlenmiş sularla sulama esnasında kontaminasyona uğradıklarından bunlarda Koliform bakterilerinin bulunması her zaman olağandır. Ayrıca paketlenen taze sebzelerin herhangi bir ısıl işleme tabi tutulmaması, çalışan personel ve alet ekipmanın temizlik durumu da buna ilave edilecek diğer kontaminasyon kaynaklarıdır. Bu nedenle üreticiler bu konuda dikkatli olmalı ve mutlaka sebzelerin, kullanılan aletlerin mikrobiyolojik testleri sık sık yapılmalıdır ve paketlemenin el değmemiş ortamda yapılması sağlanmalıdır.

Kaynak: http://www.facebook.com/?ref=home#!/...80476385324105


Düzenleyen Sebahattin Sargın : 27-02-2011 saat 22:45
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2011, 12:29   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sayın Sebahattin Sargın..

Ben kolaylık olsun diye tere,maydanoz,dereotu,nane,ısırgan,kuzukulağı,buğd ay çimini önce suda 4-5 kere yıkıyorum..En son sirkeli suda bekletiyorum..
Suları iyice süzülünce onları 2-3 mm. doğrayıp no-frostta maksimum derecede (-30) şoklayıp saklıyorum..

Bunlardan hergün tutam tutam alıp çorbalara,salatalara,yemeklere koyuyorum.İlk günkü gibi canlılıklarını koruyorlar..Bu sayede hergün buzdolabından çeşit çeşit otu ayrı ayrı torbalardan çıkarmaktan,yıkamaktan,tekrar dolaba yerleştirmekten kurtuluyorum..Pratik bir yol..

Bu işlem sonucunda bu kıyılmış yeşilliklerin bakteri barındırması,bozulması mümkün müdür?

Yazınız beni biraz endişelendirdi.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2011, 22:46   #3
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili pria;

Bakterilerin 0 derece ile -18 derece arasında çalışmaları durur fakat ölmezler. Tekrar uygun ısı aralığına ulaştıklarında faaliyetlerine devam ederler.

Burada önemli olan şu bitkilerinizi aldığınız kaynağın hijyen durumu. Siz -18'in altında bir ısı derecesinde şoklama yaparsın bakteriler ölürler.

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 20:37   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-08-2008
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 169
Sayın Sabahattin Bey,

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok yararlı oldu.

sinasi6 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024