agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni70Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-08-2010, 10:05   #1
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
Poşet kullanımı

Poşet zararlarını hep birlikte görelim.Yasak getiren belediyelerimizi de tebrik ediyoruz
Karada 800, denizde 400 yılda yok olan plastik poşetlerden tüm ülkede yılda 5 milyar adet kullanılıyor
Alışverişlerde ve de içine çöp koymak için kullanılan plastik torbaların atıkları karada en az 800 yıl, denizde en az 400 yıl yaşıyor. Ve de bu artıklar zamanla kimyasal değişime uğrayarak doğayı kirletiyor. Dolaylı olarak canlıları zehirliyor.
İşte bunun için şimdilerde bir çok ülkede plastik torba kullanımı yasaklanıyor. Özellikle alışverişlerde kâğıt veya bez torba kullanımı yaygınlaşıyor.
Eski kuşaklar plastik torbayı bilmezdi. Plastik torba son 50 yılda hayatımıza girdi.
Plastikler petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Yeryüzüne çıkarılan petrolün yüzde 4’lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılır.
Dünyada her yıl değişik boyutta 1 trilyonu aşan plastik torba kullanıldığı, bu torbalar için yaklaşık 250 milyon ton plastik kullanıldığı tahmin ediliyor. Sadece ABD’de yıllık plastik torba tüketimi 400 milyar adet. Plastik torbalarda geri dönüşüm oranının yüzde 1 olduğu söyleniyor.
Plastik torba kullanımının zararını anlatan bir raporu Cahit Kayra büyüğüm gönderdi. Okuyucularımı uyarmamı istedi. Raporda yer alan bilgilerin benzerine Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel’in bir söyleşisinde rastladım.
Bu iki kaynaktan yararlanarak plastik torbanın doğayı ve canlıları nasıl etkilediğini özetleyeceğim.

Sorun büyük ve önemli
Türkiye’de 18 milyon dolayında hane var. Her hanenin haftada 5 adet plastik torba kullandığı varsayılsa tüm ülkede haftada 90 milyon adet, yılda 5 milyar adede yakın plastik torba kullanıldığı ortaya çıkar. Bu kadar plastik torba ne oluyor? Bir bölümü çöpe gidiyor. (İstanbul’da toplanan çöpün yüzde 10’unu plastik esaslı atıklar oluşturuyor.) Büyük bir bölümü de sağda solda doğaya terk ediliyor.
(1) Plastik torbaların geri kazanımı yenisini üretmekten çok çok daha pahalı. (2) Geri kazanımlı plastik torbalardan üretilen plastik eşyalar, oyuncaklar, torbalar sağlığa zararlı. (3) Plastik torbaların yok edilmesi için çöplüklerde yakılması halinde çıkan gazlar ölümcül.
Plastik güneşe veya ısıya duyarlı. Işık plastikte kimyasal değişime yol açıyor. Zaman içinde zehirli petro-polimerler oluşuyor. İçindeki polimer maddeler yağ ile çözünüp kansorejen maddeye dönüşüyor. Son yıllarda kanser hastalarının artışının en büyük etkilerinden birinin aşırı plastik kullanımı olduğu söyleniyor.
Denizlere her yıl milyonlarca kilo plastik torba atılıyor. Dünya yüzeyinin bir plastik çöplüğüne dönüşmemesinin bir önemli nedeni, deniz diplerinin çöplük olarak kullanılması. (U.S. National Academy of Sciences).

Halkı bilgilendirmeliyiz
Plastik torbalar ışık altında kimyasal çözülmeye uğruyor. Zaman içinde daha küçük ve daha zehirli petro-polimerlere bölünüyor. (CNN.com/technology November 16, 2007). Toprağı ve suyu zehirliyor. Plastik torba atıklarından kaynaklanan mikroskopik zehirli parçacıklar besin zincirine giriyor. Doğal hayatı ve canlıların hayatını olumsuz etkiliyor. Hastalıklar artıyor. (World Wildlife Fund Report 2005).
Çözüm, plastik torba kullanımının yasaklanmasıdır. Plastik torba yerine kağıt torbalar veya bez torbalar kullanımıdır. Dünyada bu yönde gelişmeler var.
Bir çok ülkede, bazı şehirlerde plastik torba kulanımı yasaklandı veya vergilendirilerek plastik torbanın fiyatı artırıldı. Böylece kullanıcılar caydırıldı.
Türkiye’de öncelikle halkın plastik torbanın hem doğaya hem canlıların sağlığına zararı konusunda bilgilendirilmesine önem vermemiz lazım. Halk bilgilendirilir bu arada hükümet de gereken caydırıcı tedbirleri uygulamaya koyar ise belki de yasaklamaya gerek kalmadan kâğıt ve bez torbaya geçiş sağlanabilir.

Eklenen Resimler
 
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:07   #2
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
Kirleniyor...

Eklenen Resimler
 
Tura beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:08   #3
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
...

Eklenen Resimler
 
Tura beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:10   #4
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
....

Eklenen Resimler
 
Tura beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:11   #5
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
.....

Eklenen Resimler
 
Tura beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:14   #6
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
SAĞLIĞINI POŞETE KOYMA"
Kdz. Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından, alış-verişlerde poşet kullanımının önüne geçmek, file ve kese kağıdı alışkanlığını yaygınlaştırmak için ‘Sağlığını Poşete Koyma’ ismiyle kampanya başlattı.
Kadın Meclisi Başkanı Neriman Posbıyık ve Komisyon üyeleri “Sağlığınızı poşete koymayın” yazan önlük giydi,Cumartesi Pazarı’nda bin adet file ve kese kağıdı dağıtıldı.
BELEDİYE VE KADIN MECLİSİ İŞBİRİLĞİ
Bir süre önce poşet kullanımının önüne geçmek ve file ile kese kâğıdı kullanımını yaygın hale getirmek için harekete geçen, Karadeniz Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Kdz. Ereğli Kent Konseyi Kadın Meclisi çalışmalarına başladı. Kadın Meclisi Başkanı Neriman Posbıyık,meclis ve komisyon üyeleri ile Cumartesi Pazarına giderek bin adet file ve kese kâğıdı dağıttı.
Sağlık ve çevrenin korunması amacıyla planlanan etkinlikte, halka poşet kullanımının zararları anlatıldı, yüzlerce adet ücretsiz Pazar filesi ve kese kâğıdı dağıtıldı. Kadın Meclisi Başkanı Neriman Posbıyık, “Sağlığınızı poşete koymayın” yazan önlüğü giyerek ilk önce poşetin zararlarından bahsetti ve ardından vatandaşlara tek tek file ve kese kâğıdı verdi. Vatandaşlar yaklaşık bin adet dağıtılan filelerden almak için sıraya girdi.
Cumartesi Pazarı’nda yapılan file dağıtımının ardından daha sonra 30 Mayıs Pazar günü sahil Bandı’nda Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Neriman Posbıyık vatandaşlara yaklaşık 2 bin adet file ve kese kağıdı dağıtıldı.
Posbıyık: Uygulamada kararlıyız
Başkan Posbıyık, “Alışverişlerde sağlıksız poşet yerine, Pazar filesi ve kese kağıdı kullanılması daha yararlı olacaktır. Bu konuda zaten belediye meclisimizin kararı var. Sağlığımız için, geleceğimiz için bu konu son derece önemli Bu uygulamanın yaygınlaştırılması konusunda kararlıyız. Bu konuya çok önem veriyoruz. Pazar filesinin yapımını burada bayanlarıma öğreteceğiz ve onların aile bütçelerine yine bir nebze olsun yarar sağlamış olacağız” dedi.
Vatandaşlar yapılan uygulamadan son derece memnun olduklarını belirterek teşekkür ettiler.

Eklenen Resimler
 
Tura beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:16   #7
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
BRAVO İZMİR: NAYLON POŞETE HAYIR..!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, naylon poşet kirliliğinin yarattığı çevresel etkilere karşı vatandaşlara ilk etapta 10 bin adet bez torba dağıttı.
Bu kampanyaya çevre ödüllü öğrenciler de kumaş boyası ile yaptıkları bez torbalarla destek verdi. Ortaya çıkan tablo, herkesi umutlandırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, naylon ve plastik torba kullanımı yerine bez torba veya file kullanımını özendirmek için Çevre Haftası nda “Naylon Poşete Hayır '' projesi başlatarak İzmirliler e bilgilendirme broşürleri ile birlikte hem bez torba hem de çam fidanı armağan etti. Bu projeyle birlikte naylon poşet kullanımını sınırlamayı, kağıt ve kumaş gibi diğer ürünlerin kullanımını teşvik etmeyi planladıklarını belirten İzmir Büyükşehir belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Sezgin Yılmaz, etkinliklerin yıl boyunca süreceğini belirtti.

Plastik ham maddesi içeren naylon poşetlerin doğa için büyük bir kirlilik kaynağı olduğunu belirten Yılmaz, “Naylon poşetleri kullanırken, doğada yarattığı zararları bir anda görebilmemiz mümkün değil. Ama çöp sahalarında diğer çöpler çözünürken, plastiklerin 500 yıl, bin yıl doğada kaybolmadan kaldığını, bütün etrafımızdaki tel örgütlerin poşetle kaplandığını, otlayan hayvanların poşetleri yiyerek zarar gördüğünü, deniz kenarındaki kuşların bile poşetleri yiyerek öldüğünü biliyoruz. Bu nedenle hem kamuoyu oluşturmak, halkın bilinçlenmesini sağlamak, hem de yasal çerçevede alınacak önlemler için bir altlık oluşturmak amacıyla Dünya Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında böyle bir kampanya başlattık. Sembolik olarak 10 bin adet bez torba dağıttık '' diye konuştu.

“Çocuklardan en güzel çevre mesajı ''

Çok sayıda çevre ödülü sahibi Karşıyaka İlköğretim Okulu öğrencileri de İzmir Büyükşehir Belediyesi ni başlattığı “Naylon Poşete Hayır '' projesine, el emeği göz nuru bez torbalarıyla katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde kumaş boyası ile yaptıkları bez torbalarla naylon poşetin zararlarına dikkat çeken öğrenciler “doğayı hep birlikte koruyalım '' mesajı verdi. Çocukların yaptığı bez torbalar büyük ilgi gördü.

1000 yılda yok oluyor

Naylon poşetler doğada 400 ile 1000 yıl arasında yok oluyor. Bunların sadece yüzde 1 i geri dönüştürülüyor, yüzde 99 u doğada kalıyor. Araştırmalara göre, Türkiye de yılda bir kişi ortalama 312 adet poşet kullanıyor. Dünyanın birçok yerinde kullanımları yasaklanmış olan naylon poşetler ağaçların dallarında sallanıyor, nehirleri kirletiyor, çitlerde asılı kalıyor, kanalizasyonları tıkıyor, orman yangınlarına, hayvanların boğazlarını tıkayıp boğularak ölmelerine neden oluyor.

Eklenen Resimler
 
Tura ve yalınkat beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:19   #8
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
İnsanın içi açilıyor)

Eklenen Resimler
 
Tura beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:20   #9
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
......

Eklenen Resimler
 
Tura, Tika, asbilgiç ve 1 kişi beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:21   #10
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
.......

Eklenen Resimler
 
Tura ve yalınkat beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:22   #11
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
........

Eklenen Resimler
 
Tura ve Tika beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2010, 10:23   #12
Ağaç Dostu
 
omrfrk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2010
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 105
Galeri: 8
.........

Eklenen Resimler
 
Tura ve yalınkat beğendi.
omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2012, 23:35   #13
Ağaç Dostu
 
Yeşile_Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-08-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 123
Önemli bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler.

Naylon poşetleri hayatımızdan nasıl çıkarırız bilmiyorum. Evin her tarafı poşet dolu Ben alışveriş yaparken, mümkün olduğunca az poşet kullanmaya çalışıyorum. Marketlerin kullandığı poşetlerin de geri dönüşen malzemelerden yapılması güzel bir gelişme. Tabi en sağlıklısı bez torba ya da file kullanmak. Marketlerdeki poşetler para ile satılsa, poşet kullanımı bir nebze de olsa azalır diye düşünüyorum. Poşete sürekli para vermemek için, insanlar yanlarında file ya da bez çanta taşımaya başlayabilirler

Tura ve Tika beğendi.
Yeşile_Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2012, 23:41   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
bu yaz bükreşteydik artık marketler poşet vermiyor ,herkes evde bez torba götürüyor...

Tura, Tika ve kemal-efe beğendi.
elve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2012, 04:27   #15
Ağaç Dostu
 
Muhsin Hanif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2012
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 219
Galeri: 5
Her zaman olmasa da markete giderken bazen poşet götürüyorum. Tabii dikkat ediyorum ya o marketin poşetini ya da yazısız, şeffaf olanı alıyorum.

Geçenlerde kasadaki görevli yanımdaki poşeti görünce alaycı bir tavırla "aa, aynı İngilizler gibi" dedi.

Sinirlendim alaycı tavrına, bozuldum yaptığı benzetmeye, üzüldüm yaşadığımız cehalete.

Muhsin Hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2012, 09:44   #16
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Duyarlı olunması gereken ve katıldığım bir konu.
Fakat tamamen masumane bir şekilde şunu sormak istiyorum; evimizde günlük biriken çöpleri ne içine koyarak ve ne şekilde atmamız gerekir ?

Tura ve Tika beğendi.
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2012, 09:57   #17
Ağaç Dostu
 
şehnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
Ayrışım yaparak . Günlük çöp yüzde 95 i dönüşü bilen malzeme .

Tura ve Emre İlhan beğendi.
şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2012, 10:27   #18
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
Çöp poşetlerinin, doğaya verdiği zarar ve geride neler bıraktığı düşünülerek üretilmesi gerektiğini düşünüyorum...

Mesela, kağıt gibi doğada kısa sürede çözünebilecek ve çözündüğü zaman da, attığımız çöplerden ihtiva edeceği besin elementlerini toprağa bırakabilecek bir sistem geliştirilebilir.

Tabii ki bu konuda biz tüketicilere de sorumluluk düşüyor. Mesela, eski kese kağıtları gibi bir malzemeden yapılmış çöp torbaları düşünelim. Organik atıklarla kimyasal atıkları birbirinden ayırıp, çöp konteynerına öyle attığımızı varsayalım;

Organik olan atıklar, geride doğaya besin elementleri bırakacak ve doğal döngüye katkı sağlayacak. Kimyasal atıkların ise geri dönüşümde icabına bakılacak

Aslında ayrıntılı gibi görünse de, istenildiğinde yapılabilecek şeyler ama gene temeldeki problemde kilitleniyoruz; "Eğitim Şart!". Öncelikle halkımızı doğaya saygı konusunda eğitmemiz lazım...

Bu sistemi, bugünkü koşullarda yürürlüğe koysak; kimyasal atık geri dönüşüm merkezlerinde karpuz kabukları, meyve-sebze atıkları görmek kuvvetle muhtemeldir

Mesajımın sonunda ki gülücük; "ağlanacak halimize gülüyoruz" denilen cinstendir...

Tura ve şehnaz beğendi.
Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2012, 10:33   #19
Ağaç Dostu
 
Tika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 851
Ben cam,kağıt,teneke,plastiği mutlaka ayırıyorum.Camı belediyenin koyduğu cam geri dönüşüm noktalarına atıyoruz.Diğerlerini çöp tenekesinin yanına ayeı bir şekilde bırakıyorum;ama bazen mahallede yaşayanlar çevreye bıraktım zannedip hiç içine bakmadan direkt çöp tenekesine atıyorlar.Çöp toplayan kişiler ayırdığımız çöpleri alıyorlar;ancak hepsini de almıyorlar;örneğin fişlerde kullanılan kağıtları da kağıtlar arasına alıyorum.Almıyorlar.Herhalde ağırlığına göre alıyorlar? Aslında en güzeli,belediyenin geri dönüşüm çöplerine atmak.
Diğer atıkları ne yazık ki naylon poşetle atıyorum.Evlerde bunları kompost yapıp geri dönüştürmemiz mümkün değil,en azından apartman dairesinde çok zor.Koku,yer vs.

Tika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2012, 14:34   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 5
Poşetleri doğaya salınca hayvanlara takılıp ölüyorlarmış

Tura ve şehnaz beğendi.
conquest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2012, 10:12   #21
Yeni Üye
 
kemal-efe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
Japon dizilerinde özendiğim bir olay, konu geri dönüşüm değil ama onlarda bunun için hergün ayrılmış. Haftanın bir günü biriktirilen kağıt toplanılıyor, diğer gün plastik türevleri vs. Ama vatandaş atıklarını biriktirmek için de renkli poşet (cam için farklı, metal için ayrı renk vs) kullanıyor, onlar merkezlerde nasıl değerlendiriyor, bir fikrim yok. Sonucta yırtılma/kirlilik sonucu aynı poşet kullanılıyor olamaz.

p.s tabi dizilerde oluyor diye heryerde olacak diye bir kaide yok, gerçekte, amerikan dizilerindeki fit insanlar gibi olabilir

Tura ve Yeşile_Özlem beğendi.
kemal-efe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2012, 00:58   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Alışveriş için bez, jüt, kağıt gibi doğal malzemelerden üretilen çantaları kullanmaya dikkat ederken, kimi insanların marketlerden yaptığı alışverişin de haricinde ihtiyacından daha fazlasıyla poşeti aradan çekip alarak ve çantasına tıkıştırırak aşırması durumu da oldukça vahim başka bir konu. Plastik poşet kullanımını nasıl sınırlandıracağımızı düşünürken birilerinin de bu tip başka türlü hesaplarda olması daha bu konuda katedecek çok uzun yolumuz olduğunu düşündürtür bana.

Geçen gün marketten tek bir ürün aldım ve yanımda alışveriş çantası olmamasına rağmen omuz çantamda da yer olduğu için o ürünü çantama attım. Kocaman ya da küçük bir poşet hiç farketmez, o poşeti almadığım için gönlüm gayet ferah ve mutluydu

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2012, 11:44   #23
Ağaç Dostu
 
yaylaboztaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 179
Galeri: 44
Size katılıyorum, ben yaşarken bu poşet işinin sona erdiğini göremeyeceğim ne yazık.
Pazara hep poşetlerle gider alacağım ürünler için poşet uzatırım. Bir gün yanımdaki bir hanım "Keşke herkes sizin gibi yapsa" dedi, güldüm "e siz de yapın zor mu "deyince biz bi kere böylesine alıştık, daha kolay demez mi? Ne dersiniz görebilecek miyim poşetsiz günleri?

yaylaboztaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2012, 23:17   #24
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Merhabalar,
Poşet kirliliğinden kurtulmanın birkaç yolu var. Birinci ve en etkilisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 24 ayda %100 doğada çözünen türler hariç tamamının kullanımını yasaklanması.

Bireysel olarak bu katliamın dışında kalmak istiyorsak da, evlerimize 2.plazma tv, çocuğumuza Ipone'un son modelini almadan önce mutfak evyemize çöp öğütme cihazı taktıracağız. Böylece biyolojik atıklardan büyük ölçüde kurtulacağız.

Pazara markete giderken, file ve bez torbaları kullanacağız. " Çileği vişneyi neye koyalım abla" diye alay tadında soran satıcıya, evde gazete kağıdından yaptığımız ve yanımızda götürdüğümüz kese kağıtlarından bir tane uzatacağız. Annelerimiz plastik zehirli poşetler olmadan da pazar marketten alışveriş yapabiliyorlardı. Biz niçin beceremeyelim??

Not: Kese kağıdını evimizde nasıl yapacağız diye merak edenlerimiz varsa, internetten bulduğum fotoları aşağıya ekliyorum. İnanın eski gazetelerle yapması çok kolay ve eğlenceli.

Sağlıcakla...

Eklenen Resimler
     
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2012, 23:53   #25
Ağaç Dostu
 
Muhsin Hanif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2012
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 219
Galeri: 5
Arkadaşlar bir uyarıda bulunmak istiyorum !

Bildiğim kadarıyla gazete için kullanılan mürekkepte zehirli maddeler var.
Tehlikeli sınıfına giren ağır metaller de kullanılıyor galiba.

Gıda ürünlerine kullanmayalım derim, hatta bulaşabilecek yerlerde de kullanmama taraftarıyım.

Konuyu iyi bilenlerin bilgilendirmesini bekliyoruz.

kemal-efe beğendi.
Muhsin Hanif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 14:00   #26
Yeni Üye
 
kemal-efe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
Evet gazete kağıdı besinleri boyayabilir. Poşetten kaçalım derken başka bir zehir çıkmasın karşımıza Bu arada kese kağıdı için nasıl bir tutkal kullanabilirz? Bu tutkallar doğaya zarar vermeden çözülebiliyorlar mı?

Sanırım bu konuda yöneticileri biraz sıkıştırmak gerekiyor, yeterince talep görüldüğü vakit gereken tedbirler alınır. Umutsuzluğa kapılmayalım, tahminim birkaç yıl içinde alışveriş için poşet kullanımı biraz teşvikle biraz gayretle azalır.

İşin garip yanı, bu daha güzel/kolay diyerek hayatımıza ürünler giriyor, alışmaya başlayınca da zararları çok açık bir şekilde görülüyor sonra alışkanlıktan vazgeçip eski usule dönmek daha da zorlaşıyor, gel de bu tür konularda muhafazakar olma!
selam ve sevgiler.


Düzenleyen kemal-efe : 22-10-2012 saat 14:34 Neden: flood önlemek
kemal-efe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 15:31   #27
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Selam,
gazete mürekkebini riskli buluyorsak, ambalaj ürünleri satan yerlerdeki kilosu 1-2 tl den büyük kağıtlardan alabilir ve un-su karışımından evde hazırladığımız tutkalla yapıştırabiliriz. Maksat niyet olsun ve uygulamaya geçirilebilsin.

Sağlıcakla...

LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 15:56   #28
Yeni Üye
 
kemal-efe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
Teşekkürler LavantaSE, un ve su'dan tutkal yapıldığını bile bilmiyordum, sadece ambalaj satan yerleri bulmak kaldı benim gibi un-su-şeker-sirke'den tutkal yapmayı bilmeyenler için bu site yararlı olabilir, EV YAPIMI TUTKAL NASIL YAPILIR? — İNCİMİNCİ

selamlar.

LavantaSE beğendi.
kemal-efe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 16:24   #29
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Kağıt almak için (İstanbul'lulara bilgi ), Eminönü Hasırcılar Cd. yani meşhur Kuru Kahveci Mehmet Efendi'nin köşede dükkanın olduğu dar yola uğramak yeterli. Hazır kese kağıtlarını da bulmak mümkün.

Sağlıcakla...

kemal-efe beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 17:10   #30
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-04-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 36
Galeri: 4
ufak tefek şeylerde mümkün olduğunca elimde taşıyarak el çantama atarak hallettiğim taşıma işini, büyük alışverişlerde gerek file gerekse bez çanta ile çözüyorum.
giysi vs alışverişlerinde birinci mağazadan zorunlu olarak poşet aldıysam diğer aldıklarımı da onun içine sıkıştırıyorum.
çok çok zorunlu kalmadan kullandıkları her poşet için hırsızlık yapmış muamelesi göre göre eşimle kızım da alıştı. gelecek kuşaklardan çalıyoruz.
biraz fedakarlık edelim, biliyorum her şeyi çözemeyiz ama bunu çözmek çok kolay.

yalınkat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, canlı, doğa, poşet

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024