agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-01-2010, 07:36   #1
Ağaç Dostu
 
ayferaksit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2009
Şehir: malatya
Mesajlar: 298
Galeri: 15
Süt Konseyi inek turnesi düzenliyor

Nur Demirok

Süt Konseyi inek turnesi düzenliyor
07.01.2010 | Nur Demirok | Yorum

Anlatacağım konu basit ama ders alınacak bir uygulama. İşin içinde biraz "mobile marketing" ile "psikolojik etkileşim"in bileşenleri var: "The Dairy Council of California" (Kaliforniya Süt ve Süt Ürünleri Konseyi) 1919 yılından bu yana yenilik çalışmalarıyla süt endüstrisine katkı sağlamış bir kurum. Bünyesinde bilim adamları ve profesyonel eğitimciler barındırıyor. Geçmiş 90 yıl içinde Amerikan halkının sağlıklı beslenmesine katkıda bulunmuş, süt endüstrisini yönlendirmiş bir örgüt. Temel ilkesi şu: "Süt, değerli besinlerin başında gelir ve her yaşta mutlaka tüketilmelidir."
Bu yılın ortalarında yapılan bir araştırmada görülüyor ki, fast-food beslenme ve gazlı, kafeinli içecekler çocukları hızla süt tüketiminden uzaklaştırıyor. Veliler de bu durumu teyit ediyor. Sektör temsilcileri oturup düşünüyorlar, sütü nasıl sevdirebiliriz diye. Önce reklama ağırlık veriliyor ama ne çocukları ne de velileri etkilemek mümkün oluyor.

Doğal besinler unutuldu
Pazarlama psikologları tepkinin nedenini araştırıyor. Sonunda gerçek ortaya çıkıyor: İçme sütü tıpkı "cola" gibi fabrikalarda hazırlanmasına rağmen tadı hiç hoş değil. Yapılan beğeni testlerinde kafeinli kolalar hep birinci, süt ise hep sonuncu çıkıyor. Hatta ağzı laf yapan çocuklar sütün tadını oldukça itici bulup üretimin değiştirilmesini öneriyor.
Yüzde 19'la sınırlı kalan "süt sever" azınlık ise çiftliklerin yakınlarında oturan kırsal bölge çocukları. Psikologlar sonunda teşhisi koyuyor: Sütü endüstriyel ürün gibi göstermek çocukları sütten uzaklaştırıyor. En iyi yol onları ya çiftliklere götürmek ya da video görüntüleriyle eğitmek.
Plan hemen uygulamaya konuyor. Biraz animasyon biraz reklam filmi filan derken arkasından oldukça "sevimli" ve "canlı" bir uygulama başlatılıyor: Başta San Diego ve Sacremento kentlerindeki tüm ilkokullar için birkaç anne inek ve yavrusu turneye çıkarılıyor.
Geçen ay başlayan bu kampanyada önce her ineğe ve yavrusuna birer isim veriliyor. Allanıp pullanıp makyaj yapılıyor. İnekler o kadar ilgi görüyor ki, özellikle 4-12 yaş arası çocuklar kampanyadan çok etkileniyor. İneklerin yaşamı, beslenmesi, reaksiyonları anlatılıyor çocuklara. Peynirin, yoğurdun ve nihayet o çok sevilen dondurmanın bu ineklerden elde edilen süt sayesinde yapıldığı mesajı veriliyor. Kampanya etkisini gösteriyor. Sütten hoşlanmayan çocuklar önce kakaolu, çikolatalı filan derken tüm süt çeşitlerine alışıyor.

Canlıyla özdeşleşme
İnekler oldukça munis, cana yakın hayvanlar. Psikologların yardımıyla inek ve çocuk muhabbeti ilerliyor. İlk tepkilerin gayet olumlu olması "turne kampanyası"nın tuttuğu yönünde. "Mobile dairy classroom" adı verilen uygulamada ineğin beslenmesi ve süt üretimi hakkında çocuklara ayrıntılı bilgi veriliyor.
Proje yönetiminin söylediğine göre kampanya başarılı olur ve tüketim artarsa bu canlı ikna yöntemi pazarlama literatürüne girecek. Pazarlama psikologlarında oluşan kanaat şu yönde: Bazı ürünlerde mitleri yıkmanın yolu onun doğallığını göstermekten geçiyor. Bu yönteme ister "beyin yıkama" ister "canlı gösteri" densin, çocuklar doğa ve doğallıkla buluşunca tepkileri aniden değişiyor. Tartışmasız en etkili pazarlama yöntemlerinden biri bu.
Peki, uygulamayı yetişkinler nasıl karşılıyor? İşte orası biraz karışık. Yetişkinlerin çocukluktan kalma bazı saplantılarını hâlâ bilinçaltında sakladıkları görülmüş. Büyüklerin bir bölümü bu ilginç kampanyayı basit ve ucuz bulmuş. Fakat sonuçta şu tespit yapılmış: İnsanlar, özellikle de çocuklar doğadan uzaklaştıkça tercihler yapay hale geliyor. Bunun ilk belirtisi önce ağız tadının değişmesi.
Olay sonuçta kalite dünyasının duayenlerinden Rafael Aguayo'nun dediği yere geliyor: "Bir gün gelecek, insanlar doğal besinleri unutup yapay tatlara alışacak. İşte o zaman insanın damağı tümden körelip gerçek yaşamın hiçbir anlamı kalmayacak."
Ve yine Aguayo'nun söylediğine göre sütten nefret eden Japonlara bir zamanlar yine bu yöntem uygulanmış. Japonların şimdi daha uzun boylu olmasındaki sır da işte tam burada!


Not Defteri
"En güzel sesler kasvet verici bir kentin sokaklarında değil, doğanın saf bağrında dinlenerek öğrenilir."
Cole Porter

Anlatacağım konu basit ama ders alınacak bir uygulama. İşin içinde biraz "mobile marketing" ile "psikolojik etkileşim"in bileşenleri var: "The Dairy C...

( KB)

http://www.referansgazetesi.com/habe...38&YZR_KOD=163

ayferaksit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2010, 10:46   #2
Ağaç Dostu.
 
Douglas Fir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
Kola ve diğer gazlı içeceklerle kıyaslanamayacak kadar yararlı olsa bile süt artık günümüzde bir sanayi içeceği olmuştur. Dolayısıyla inekler de sanayi hayvanı olmuş durumda. Daha çok verim için ineklere iğneler yapılmakta, bitkisel gıdalar yerine hayvansal gıdalarla beslenmekteler. Bu da ülkemiz dahil dünya çapında alerji vakalarının artmasına yol açmıştır (Benim oğlum da süte karşı alerjiktir). Kuzey Amerika'da hatta Avrupa'da doktorlar arasında süt konusunda ciddi fikir farklılıkları çıkmıştır. Önceki uygulamaların aksine, 1 yaşını doldurmadan bebeklere asla süt ve sütlü ürünler verilmemesi tavsiye edilmektedir. Sütler artık bildiğimiz süt olmaktan çıktığı için sütün erken verilmesi alerji vakalarını tetiklemektedir. Hatta erişkinler bile tehdit altındadır.

Bütün bunlar hem anne-babları hem de çocukları sütten uzaklaştırmaktadır. Süt tüketimi Amerika da dahi azalma eğilimindedir. Tabi bu sebeple üreticiler telaşlanmış ve tanıtım ve pazarlamaya daha fazla ağırlık vermeye başlamışlardır.

Peki bu durumda ne yapabiliriz? Henüz sanayi hayvanı olmamış keçiden elde edilen süt ve diğer ürünler tüketilebilir. Tabi ki inek sütü ve ürünlerinden daha pahalıdır. Ama şu son günlerdeki sağlıklı besin tartışmaları bana şunu öğretti. Bir besinin fiyatı ne kadar ucuzsa o kadar kalitesi düşüktür. Daha çok para, daha kaliteli besin.

Douglas Fir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2010, 13:36   #3
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Dolayısıyla inekler de sanayi hayvanı olmuş durumda.
Keçi sütünü tercih etmemin bir sebebi de budur.

Çocuklarda da bu tercih edilmelidir, hem daha doğal, hem anne sütüne en yakın süt.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2010, 19:40   #4
Ağaç Dostu.
 
Douglas Fir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
Çok doğru bir tespit. Çok yerinde bir iş yapmışsınız. Bu aralar yavrulama zamanı yaklaştığı için keçi sütü bulmak zor olsa da kesinlikle bu konuda ısrarcı olunmalı. Tebrikler.

Douglas Fir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 21:39   #5
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Keçi sütünün bilinen çok fazla faydası var.Özellikle prebiyotik organizmaları desteklediği için sindirime yardımcı,bebeklerde direnç arttırıcı ve anne sütünde bulunan onlarca maddeninde üst düzeylerde vücuda alımını sağladığı içinde anne sütü eşdeğeri ve daha yararlı.

Bildiğim kadarıyla, akciğer ve hastalıkları için,alerjik reaksiyonları önlemek içinde kullanılıyor.Keçi peyniri ve yoğurdu da kemik erimesi gibi menapoz döneminde kendiliğinden gelişen bir çok sorunun giderilmesinde çok faydalı. Astım ve bronşit tedavisinde bir ilaç niyetine kullanılabilecek kadar kıymetli...Tabi bu sütünde doğal olanını bulmak gerekli.

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024