agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-10-2009, 15:44   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
"2009 İnsani Gelişme Endeksi"

Name:  norveç 5.jpg
Views: 2590
Size:  69.5 KB

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) "2009 İnsani Gelişme Endeksi" yayımlandı.

Buna göre, Norveç, "dünyanın yaşamak için en iyi ülke" kategorisini korurken, Nijerya, 182 ülke arasında "en kötüsü" olarak belirlendi. Yüksek insani gelişim kategorisinde yer alan Türkiye ise 79. sırada bulunuyor.

İnsani Gelişim Endeksi, Türkiye’nin, yüksek gelir düzeyine rağmen hala eğitim ve sağlık hizmetleri alanlarında yapması gerekenler olduğunu işaret ediyor.

"Yüksek İnsani Gelişim" kategorisinde yer alan Bulgaristan, Romanya ve Makedonya gibi 18 ülke, daha düşük gelir seviyelerine rağmen Türkiye’den üst sıralarda bulunuyor. Bunun, Türkiye’nin yüksek gelir düzeyini insani gelişime dönüştürmek için daha fazla çaba harcaması gerektiğine dikkat çektiği ifade ediliyor.

İndekse göre "Çok Yüksek İnsani Gelişim" kategorisinde Norveç’i Avustralya ve İzlanda takip ederken, Nijerya’dan sonra Afganistan ve Sierra Leone "Düşük İnsani Gelişim" kategorisinde yer aldı.

UNDP’den yapılan açıklamada, "Zaman içerisinde kayda değer gelişmelere rağmen ilerleme düzensiz oldu. Birçok ülke son yıllarda ekonomik darboğaz, savaş, AİDS salgını karşısında gerileme yaşadı ve bu hissedilen küresel ekonomik krizin etkisinden önceydi" denildi.

İndekse göre, Nijerya’da ortalama yaşam süresinin 50 olduğu, bunun Norveç’ten 30 yıl daha kısa olduğu belirtiliyor. "Orta seviyede insani gelişim" kategorisindeki ülkelerin yüzde 20’si ile karşılaştırıldığında, yoksul 24 ülkedeki halkın yarısının okuma yazma bilmediği kaydediliyor. Japonlar, 82.7 ortalama ile diğer ülkelerdekilerden uzun yaşadığı, savaş gören Afganistan’da ortalama yaşam süresinin 43.6 yıl olduğu belirtildi.

Yıllık kişi başı gelirin ortalama 298 dolar olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşan insanların ise en fakir insanlar olduğu ifade edildi.

Çin, Venezuela, Peru, Kolombiya ve Fransa’nın daha fazla gelir ve uzun yaşam süresi ile önceki yıla göre listede 3-4 sıra üste çıktığı kaydedildi. Çin, Kolombiya ve Venezuela’nın ayrıca eğitimde daha da geliştiği belirtildi.

1990 yılından bu yana yıllık insani gelişim indeksi yayımlayan UNDP, 1980 yılından bu yana insani gelişimin küresel olarak yüzde 15 oranında ilerlediğine dikkati çekiyor.

Yani şimdi, üst sıralara bakıp yerinmeli miyiz, yoksa alt sıralara bakıp sevinmeli miyiz?...

Name:  norveç 1.jpg
Views: 913
Size:  71.3 KB

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2009, 22:29   #2
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Gene esaslı bir başlık açmışsınız sevgili Hassoman. Ancak vakti olanlardan ricam; habere verilen linkten gidip bir de yorumları okumanız. Katılmamanız mümkün değil.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2009, 23:47   #3
Ağaç Dostu
 
alideryacengel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2009
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 218
Galeri: 7
bu endekse temel teşkil eden verilerden biri olduğunu belirttiğiniz kişi başına düşen milli gelir , yani ortalama gelir düzeyimizle ilgili rakkamlar tüikin matematik ötesi hesaplamlarına dayandırılıyor sanırım.
aklımda kaldığı kadarıyla geçen yıl mart ayında tüik dünyada erişilmesi hemen hemen imkansız bir hızla türkiyede kişi başına düşen milli geliri "bir ay" içinde "üç defa" arttırarak 5.200 $ dan 9.400 $ civarına yükseltti.
eğer bu rakkamları esas alırda yüksek gelir düzeyimizden bahsederseniz yazınızın temeli sağlam olmaz gibi geliyor bana.
ülkemizde gelir dağılımındaki aşırı farklılıklar bir yana gerçek anlamda yükselen bir gelirimiz olmasada ülkeyi yönetenlerin atadıkları , beğenmediklerinde görevden alabilecekleri ve kendileri ile ayni görüşte olan kişilerce yönetilen bir kurum olan tüikin bir ayda üç defa yükselterek neredeyse iki katına çıkardıkları milli gelir rakkamları emeklilere 6 ay için yapılan % 1 lik maaş artışları ile mi gerçekleşmiş.yoksa ürününü toplama ve taşıma masraflarının dahi altında bir fiyatla satıpta zarar etmemek için tarlasında çürümeye bırakan köylü nün gelir artışı mı neden olmuş bu artışlara.belkide memurlara yapılan % 2 lik maaş artışı ile bir ayda hepimiz yaklaşık % 80 zenginleşebildik.
sokaktaki insanın gelir düzeyi "hesaplama yöntemi değişiklikleri" ile değil de "gerçek anlamda" artmadıkça ülkemizde eğitim , sağlık gibi yaşam standartları belirleyici konularda bir ilerleme olamayacağına inanıyorum.
lütfen hem tüik i hem de bindiğiniz taksi ya da dolmuşun şöförünün , çayınızı getiren çaycının ve ya işinden atılmamak için bir yıl öncekinden daha düşük ücretle çalışmak zorunda kalmış bir işçinin anlattıklarını birlikte değerlendirerek daha gerçekçi bir değerlendirme yapmaya çalışın.

alideryacengel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024