agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Çiftlik Hayvanları (http://www.agaclar.net/forum/ciftlik-hayvanlari/)
-   -   Derede Balık Yetiştirmek (http://www.agaclar.net/forum/ciftlik-hayvanlari/39827.htm)

ahmetmesut 11-07-2016 16:19

Derede Balık Yetiştirmek
 
Köyümüzdeki evimizin bahçesinin yaklaşık 50 metrelik kısmından küçük bir dere akmakta **** bahçemiz akan derenin 50 m lik kısmıyla kesişiyor. Su debisi normal şartlarda çok düşük, arazi yapısı nedeniye gölet vesairede oluşamamış durumda. Yağmur yağdığı zaman çevredeki kanallar vasıtası ile çok fazla su geliyor ve su miktarı aşırı artıyor öyleki bazen kenarlardan toprak parçaları götürebiliyor. Suyun kalitesiz ve kireçli olduğu genel olarak biliniyor. Zaten yaz sonuna doğru kuruma noktasına geliyor denilebilir. Bilinen hiç bir balık türü yok, kendi yaptığım gözlemlerde ve köylüden aldığım bilgiye göre kesinlikle balık yaşamadığı yönünde. Benim yapmak istediğim burda 4-5 m2 bir gölet oluşturup içerisine şuan sazan atmayı düşünüyorum. Düşüncemde doğaya zarar verecek bir yan olduğunu düşünmüyorum çünkü başka bir tür zaten mevcut değil.
Dere aşırı yükseldiğinde akan suyla gelen yabancı maddeler balıkları öldürür veya başka bir yere taşınmasına sebep olurmu?,
Oraya salmak için yavru halde sazanları piyasada bulabilirmiyim?,
Saldığım balıklar zamanla adapte olup üreyip çoğalabilirmi?.
Bilgisi olup paylaşmak isteyen herkesten yorum bekliyorum, Teşekkürler.

g.c. 12-07-2016 09:47

Sazan balıklarının aşırı dirençli olduğunu biliyorum. Hatta amerikada şuan sazan popülasyonu ile mücadele söz konusu.

Alıntı:

Sazan dünyada en çok üretilen ve yetiştiricilikte alabalıktan sonra dünyada en geniş dağılım alanına sahip tatlı su türüdür. Ilıman bölgelerde sıcak sularda yaşasa da sıcaklığın 1 °C'ye düştüğü sularda bile yaşamını devam ettirebilmektedir. 4-30 °C sıcaklık aralığına kolaylıkla adapte olabilen sazanın en iyi geliştiği sıcaklık 24-26 °C dir.
Sazan Yetiştiriciliği - Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi - Süleyman Demirel Üniversitesi
Aradığın bilgilere ulaşabileceğin linkler paylaştım.

ahmetmesut 12-07-2016 13:58

Sayın g.c daha önce bu ve buna benzer yazıları okumuştum yinede bilgilendirici linkler için Teşekkürler. Ben yapmayı düşündüğüm mini sazan havuzunu ticari amaçlarla değil tamamen hobi olarak ve arada bir oradan balık tutup yiyeybilmek adına düşünüyorum. Ayrıca o kadar araştırmama rağmen yavruları nereden temin edebileceğimi bulamıyorum. Ben yemsiz doğal yetiştiricilik düşünüyorum, ne kadar başarılı olabilirim bilmiyorum. Salacağım 100 yavrudan 20 tanesi büyüyüp damızlık hale gelse ve yeni yavrular üretebilse(hiç bir müdahale olmadan) benim için yeterde artar bile.

kiziltan 12-07-2016 15:13

Umarim aradiginizi bulursunuz, aman dikkat dereye kacip dogal dengeyi bozmasinlar.

Bu arada tilapia bulabilirseniz buyutun derim, yem istemeyen sebze artiklari ve yosunla beslenin bir balik. Aslinda bu balik cupra ile ayni aileden. Bulacaginiz yavrular melez zaten ve dereye kacsa bile sadece buyur, ureyemez. Hepsi erkek ve isisi oladigindan istilaci olmaz.

Biryerden disisini bulursaniz havuza birakmayin, akvaryumda saklayip yavrulatin, melez yavrular hep erkek cikacaktir.

g.c. 12-07-2016 15:51

Yakınınızda bulunan çiftlikler ile iletişime geçebilirsiniz. Mutlaka yavru olarak satan bulunur. Mesela sakarya, gölcük, sapanca dolaylarına yolunuz düştüğünde girin bir işletmeye sorun derim ben.

idris şenol 15-07-2016 15:12

Afyon çobanlar mevkii diye bir yerde sazan yavru satışı var

yarenimex 16-07-2016 22:32

4-5 metrekarelik bir havuzdan arada bir balık tutmanızın pek mümkün olacağını sanmıyorum. Çünkü içine atabileceğiniz yavru sayısı kısıtlı olacaktır. Ayrıca havuzda yemleme yapmadan büyütmeniz pek olası değil. Sazan ot ve solucan gibi canlılarla beslenir. Havuzunuza bunları sağlamanız gerek. Kışın havuz donduğunda balıkların canlı kalabilmeleri için havuzun da biraz derince olması gerek. Havuz yüzeyi küçük olacağı için balıkların sağlıklı yaşamaları için
akvaryumlardakine benzer bir düzenekle havalandırmanız **** suyu devamlı değişir durumda taze su girişini sağlamalısınız. Bunları sağladıktan sonra bir akarsudan sazan yavruları yakalamak ve naylon torbalarda su içinde canlı olarak havuzunuza taşımak pek zor değil. Başarılı olmanızı dilerim, kolay gelsin..

ahmetmesut 20-09-2016 12:35

Havuz planında boyutu 4-5 metkareden 9-10 metrakereye çıkaralım, derinliği ne kadar uğraşırsam uğraşayım 1metrenin üstüne çıkarabileceğimi sanmıyorum. Don meselesini gelince bölge itibariyle uzun süreli don yaşanan bir yer değil. Zaten sürekli du giriş çıkışı olacağı için, hareket eden suyun donması imkansızlaşacak belki üstten bir cm falan olur ama ben ona bile ihtimal vermiyorum. Sazan yavrusu yakalamaya gelince, bu konuda hiçbir bilgim hatta tecrübem yok, muhtemelen yavru sazanları görsem onun sazan olduğunu bile anlayamam. Beslenmeleri tamamen doğal şekilde olacak diye düşünüyorum, üzerlerinde ağaçlardan düşen yaprakları hatta bir tane ceviz ağacı var ordan düşen cevizler ve su kenarındaki çeşitli bitklileri yiyerek yaşarlar sanırım. Dediğim gibi niyetim ticari olmadığı için denemekle veya az verim elde etmekle bi kaybım oluşmayacak. Havalandırmaya ihtiyaç olacağını düşünmüyorum çünkü sürekli taze su girişi olacaktır

Aytekin045 31-08-2017 21:00

üzerinden zaman geçmiş ama merak ettim ahmet bey balık yetiştirme işini ne yaptınız

ahmetmesut 22-05-2019 01:50

Maalesef projemi hayatımdaki yoğunluk nedeniyle gerçekleştiremedim. Ayrıca ilk baharda yağan aşırı yapmurlar nedeniyle dere etrafından çok büyük bir kısmı yutup götürdü, şuan çok ciddi bir yarık var vadi şeklinde bakalım değerlendirebilecekmiyim.

CilekFidesi 21-03-2022 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut (Mesaj 1568773)
Maalesef projemi hayatımdaki yoğunluk nedeniyle gerçekleştiremedim. Ayrıca ilk baharda yağan aşırı yapmurlar nedeniyle dere etrafından çok büyük bir kısmı yutup götürdü, şuan çok ciddi bir yarık var vadi şeklinde bakalım değerlendirebilecekmiyim.

Merhaba. Uzun zaman geçmiş ama konuya ben de meraklı olduğum için yazmak istedim.
Dere taştığında toprak götürüyorsa bu önemli bir sorun. Toprak kaybı da yaşıyorsunuz. Ve bu kaybın geri dönüşü de yok. Bizim bölgede ırmak her yıl metrelerce toprağı alıp götürüyordu.
Bece imkanınız varsa istinat duvarı gibi bir set yapmalısınız. Hem erozyondan korur hem de iyi bir tasarımla havuz sahibi olursunuz.
Beton duvar yapamıyorsanız duruma göre taş duvar yapmayı da deneyebilirsiniz.

Suyun alıp götürmesinden koruyabilecekseniz, bence dere kenarıan çok sık bir şekilde ağaçlandırma da yapabilirsiniz. Hem taşkın seti olur erozyonu önler, hem taş duvar için sağlam bir destek olur, hem de havuz için kolaylık olur.
Ancak tabii ki ağaçlar büyüyünceye kadar bazı şeyleri yapamazsınız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024