agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz çimlendirme, ceviz fidanı yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/9897.htm)

Jronur 13-08-2008 02:08

Ceviz çimlendirme, ceviz fidanı yetiştirme
 
Ceviz nasıl çimlenir?

kızıl_karanfil 26-01-2010 15:21

Cevizin kabuğunu çatlatıp kum-torf karışımlı bir saksıya ekin.Toprak sadece nemli olsun ıslak olmasın.İlkbahar gelince de bol güneşli bir yere koyun çok rahat çıkar.yani ben böyle yapıyorum diger arkadaşlar neler önerirler bilemem :)

Gülbeşeker 26-01-2010 19:42

aşı gerekmeden ceviz veriyorlarmı

mer.cann 27-01-2010 11:58

Benim de şu an 9 tane ceviz fidanım var.Hepsini de toprağa ektim,çıktı.Çok derine ekmeyin.Toprak yumuşak olsun.Emin olun çıkacaktır.Hatta kendi cevizlerimin resimlerini koyayım görün.Başarabilirsem:)

mer.cann 27-01-2010 12:05

2 Eklenti(ler)
İşte buradalar:)

karamanliali 27-04-2010 17:44

Saksiya cevizle findik ektim cikmadi
 
Merhaba arkadaslar.
Ben Belcikadan Ali.
Internette gezinirken bu guzel siteyi buldum. Epey bi aramama ragmen soruma tam net bir cevab bulamadim.
Ben ilerde bahceye almak icin saksiya kabuklu ceviz ve findik ektim ama ikiside cikmadi.
Aylar sonra acaba ne oldu diye kabugunu kirip baktim ki curumusler.
Saksinin uzerini beyaz plastikle kapatmistim surekli nemli kaldi.
Bu sitede okuduguma gore bazilari buzdolapta saklamis, bazilari sicak suda.
Ben bunlarin hic birini yapmadim oldugu gibi topraga sokmustum.
Ben nerde hata yaptim veya cevizin ve findigin en iyi cimleme yolu nasil olur
yardimci olursaniz cok sevinirim.
Selamlar

yasarugur 27-04-2010 19:40

Sn.karamanliali,ben de sizin gibi tohumdan ceviz yetiştirmek için hevesle kasım 2009 da , seracıların kullandığı torbalara biraz toprak ,biraz torf ,biraz da leonardit ilavesiyle karışım hazırlayıp cevizleri gömdüm.Toprağı su dolu kovaya batırıp bir güzel ıslattım.arada bir de üstte toprak kuruyunca üzerinden su vedim.Beklerim, beklerim,bizim cevizler bir türlü yeşermez .Bir gün birkaç tanesini kırdım baktım içleri aşırı sulamamdan olacak çürümüş.Ben de kalan sağlar bizimdir deyip çürümemiş gibi olanları saksıya aldım ve toprağı ıslatmadan nemli halde tutmağa çalıştım. Bugün biraz evvel kontrol ettiğimde iki saksıda minik yeşil yapraklar gördüm ve çok sevindim.Cevizler uyanmağa başlamıştı.Bir kez daha bitkilerin yaşama azmi karşısında doğaya saygı duydum ve koşar adım dükkana geldim eşime bu durumu müjdeler gibi haber verdim.Sanırım sizin de cevizleriniz benimkiler gibi aşırı yaş ortamda durmaktan çürümüşler,üzerine kapattığınız plastik kapak da nemin azalmasını engellemiş. Bu sitede araştırdığınızda ustaların yazdığı katlama yöntemiyle tohumdan ceviz fidanı yetiştirme tekniğini de bulacaksınız.Ben önümüzdeki sezonda katlama yöntemini deneyip daha başarılı olacağımı düşünüyorum.Yeni denemelerinizde başarılar.

Smyrna 27-04-2010 19:52

Bence geç kalmadınız. Bir daha deneyin. Nerdeyse 2 ay önce ben de önceden ıslattığım 2 adet cevizi toprağa (torf- bahçe toprağı- kum -biraz da gübre ) ektim.
Bir tanesi geçen hafta başını topraktan çıkardı. Deneyin bence gelecek seneye çok var...

yasarugur 27-04-2010 20:40

O zaman hemen girişimlere başlayayım kendi adıma :-)

gurbik67 27-04-2010 22:04

cevizde tohum ile çimlendirilir, ancak yabani bir şekilde olur ceviz verir ancak değersiz olur pazar değeri olmaz mutlaka aşılı olmalı. kırması ve içini çıkarması zor olur.

meyve ağaçarından elde edilen tohumlar ile çimlendirilen ağaçlar aslı gibi olmaz. ya aşı ister ya da dip sürgünlerden çoğaltılır.

Smyrna 27-04-2010 23:45

Sayın gurbik67 meyve ağaçlarının tohumu derken çekirdeklerini mi kastediyoruz?

-Bence hiçkimse çekirdekten meyve yetişmez demesin. Komşum dikerken gözümle gördüm. Meyvesini elimle topladım. Arttı da kilolarca reçelini yaptık. Tüm komşular beraberce yedik. Denemek lazım.
Ayrıca Spil dağına kilolarca çekirdek atılmadı mı havadan?...

yasarugur 28-04-2010 08:51

Sn.gurbik67 benim yetiştireceğim cevizler yerli ve çöğür olarak aşı anacı olacaklar,onları daha sonra chandler aşı kalemleriyle aşılayacağım.Tohumları zaten dikim yapacağım yerin 100 m.ilerisindeki bir ağaçtan aldığım için yerlerini yadırgamayacaklar diye düşünüyorum.

gurbik67 29-04-2010 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Smyrna (Mesaj 626586)
Sayın gurbik67 meyve ağaçlarının tohumu derken çekirdeklerini mi kastediyoruz?

evet çekirdeklerini kastettim.

yasaruğur cevizi çöğür olarak kullanacaksanız tabi ki olur.

yasarugur 02-05-2010 13:30

Sn.Smyrna tavsiyenize uydum,bu hafta Çiğli'de bir kuruyemişci Tire cevizi diye bir ceviz satıyordu.Üst kısmı sap kısmı düz ,gövdesi üçgen bir ceviz.(sonrasında internetten araştırdım,muhtemelen Hartley cinsi)çimlendirmek için ondan yarım kg aldım. Cevizleri salladığım zaman içinden tıkır tıkır ses geliyor.İnşallah çimlenme özelliğini yitirmemiştir.20 adet kadar da çöğür (anaç) olsun diye yerli cins çetin cevizin irilerinden seçip hepsini bir tahta kasada ıslak kuma yatırdım.Ustalar buna katlama diyorlar herhalde.Bir iki ay bekleyelim bakalım uyanacaklar mı.

Smyrna 03-05-2010 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur (Mesaj 630007)
Bir iki ay bekleyelim bakalım uyanacaklar mı.

Hiç olmazsa birkaç tanesini 1-2 gün suda bekletip toprağa atın. Bir de öyle deneyin bakalım.

S Güngör 03-05-2010 23:37

Bahçemizde kendiliğinden bir sürü ceviz fidesi çıkmakta. Sebebi sanırım sincaplar :p Doğa bir şekilde çözümü buluyor galiba :)

yasarugur 04-05-2010 14:31

Sn.Smyrna 5.mesajda bahsettiğim cevizlerin olduğu saksıyı bugün birkez daha kontrol ettim şaşkınlıkla 4 cevizin daha uyanıp filizlenmeğe başladığını gördüm hemen onları da ayrı saksılara aldım acemi şansım iyi gidiyor bugünlerde :-)

serdarca06 22-05-2010 16:59

cevizleri plastik bardakta suda çimlendirmeyi deneyin.

süreyya 23-05-2010 11:39

Dün tesadüfen öğrendiğim uygulama şöyle;
İki cevizi kabuklu halde sivri kısımları yukarıda olacak şekilde üst üste koyup saksıya dikiyorsun. Fide olunca toprağa geçiriyorsun. Gümüldür'deki yazlık bahçesi için koşumun yaptığı uygulama başarıyla sonuçlanmış. Şimdi kocaman ağaç olmuş. Bir de "ayy çok cahilsin ceviz nasıl dikilir bilmiyor musun " deyip güldürdü beni sağolsun :) Yalnız bahçesindeki yerini iyi hesaplayamamış, ağaç kanalizasyon borusunun üzerindeymiş, umarım bir sorun çıkmaz deyince boruları başka yerden geçirirsin ağaca dokunma deyivermişim.

Blacksoul1903 19-07-2010 18:01

dikeceğimiz cevizler ne zaman toplanmış olmalı veya toplandıktan sonra ne kadar süre geçtikten sonra dikim yapmalıyız? dikmeden önce meyvelere birtakım işlemler yapmamız gerekir mi? çelikten ceviz üretimi olur mu? yardımlar için teşekkürler.

yasarugur 30-07-2010 07:47

Şu anda ikisi saksıda sekizi toprakta 10 adet ceviz çöğürüm oldu,saksıda olanlar daha önce filizlenmiş olmasına rağmen toprakta olanlara göre daha çelimsiz kaldılar ,yarın saksıdakileri esas yerlerine götürüp dikeceğim,biraz büyüyünce de seneye iyi bir aşıcı bulup aşılatacağım.

musaduman 25-02-2011 17:15

ceviz tohumu
 
Herkeze selamlar cevizi toprağa nasıl gömmmeliyim? Örneğin dikmi **** kabugun kaynak kısmı yukarımı gelecek yardımcı olursanız sevinirim

yasarugur 25-02-2011 17:46

Aslına bakarsanız çimlenme özelliği yeterince güçlüyse toprağa nasıl atarsanız atın o doğasında olduğu gibi topraktan çıkar,yeter ki çok derine gömmeyin .Ben benim ceviz tohumların yanlamasına koymuştum toprağa... Sizinkiler aşı kıvamına geldiğinde usta bir aşıcıya iyi cins ceviz aşı kalemi uygulatmayı unutmayınız.o zaman salkım salkım cevizleriniz olacak.Tabii o cinslerin arasına tozlayıcı da birkaç adet uygulanacak.Başarılar...

mavikartal5 25-02-2011 19:08

sayın musaduman,
siz cevizi koyun toprağın içine bir güzel yatırın ve uyutun. bir de susuz bırakmayın lütfen.
o zaten uyanacağı zaman bir şekilde uyanır ve başını kaldırır gökyüzüne hiç meraklanmayın. (erken çimlenmesi için de çıtlatmayı unutmayın!!!)
saygılar

Frk 26-02-2011 12:05

Taze ceviz mi gerekiyor çimlendirme için, yoksa satılan kabuklu cevizlerden çatlatıp eksek çimlenir mi? :)

aydın 26-02-2011 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Frk (Mesaj 760740)
Taze ceviz mi gerekiyor çimlendirme için, yoksa satılan kabuklu cevizlerden çatlatıp eksek çimlenir mi? :)

Elime geçen sene çetin bir ceviz geçti. Babam en az 6 ay soğuklama yapıp toprak altında tuttuktan sonra anca çimlenir demişti. İnat ettim bende kuru cevizin ucunu zımparalayıp bıçakla tam ortasına koydum. Çekiçle vurup uç kısmını yarmayı başardım. 23 gün sonra mart'ın 18'inde çimlendi. :D

Lilium 21-01-2012 01:27

Ceviz Fidanı Üretimi
 
2 Eklenti(ler)
Cevizler, bir evcikli bir bitki olmaları (Erkek ve dişi organların ayrı çiçekte olması), Erkek ve dişi organlı çiçeklerin ayrı zamanlarda açılması ve olgunlaşması, tozlanmanın rüzgârla yapılması nedeniyle; ceviz tohumundan meydana gelen yeni bitki, ana bitkinin özelliklerini göstermez. Yabancı tozlanma sebebiyle tohumlardan elde edilen çöğürlerde büyük ölçüde farklılıklar olmaktadır. Hatta aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumlardan elde edilen ağaçlarda birbirinden farklı özellikler taşımaktadır. Böyle olunca da istenilen ceviz ağaçlarının tohumla çoğaltılmasının imkânı yoktur. Bu sebeple, ceviz fidanı yetiştiriciliğinde kullanılan en iyi çoğaltma metodu; yabani cevizlerin tohumlarından elde edilen çöğürlerin, üstün nitelikli standart çeşitlerle aşılanmasıdır.

Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart cevizler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Kara leke), Ceviz yanıklığı gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.

Tohumlarda Aranacak Özellikler

Ceviz fidanı üretimi için kullanılacak tohumlar, doğal olarak yayılış gösteren yörelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmalıdır. Çoğaltmada kullanılan tohumlar, sağlıklı ve iyi gelişme gösteren ağaçlardan alınmalıdır. Beslenme şartları iyi olmayan, susuz kalmış veya susuz ortamlarda yetişen, güneş yanığı olan, böcek ve hastalık zararı açıkca görünen ve soğuk etkisi ile zararlanmış ağaçlardan tohum alınmamalıdır. Çünkü böyle ağaçlardan alınacak tohumların içleri tam dolmamış ve büzülmüştür. Dolayısıyla, böyle tohumlardan
düzenli bir çimlenme ve iyi bir çöğür gelişmesi beklenemez. Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun % 80’i çatladıktan sonra hasat edilmelidir. Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalıdır.
Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalıdır.
Çimlenme gücü yüksek olmalıdır (% 80’ in üzerinde).
Üniform çöğür vermelidir.
Hastalık ve zararlılara dayanıklı olmalıdır.
Kültür çeşitleriyle iyi uyuşmalıdır.
Tohumlar, meyvelerin hasadından hemen sonra yeşil kabuktan ayrılmalı, temiz suyla güzelce yıkanmalı ve gölge bir yerde kurutulduktan sonra, çoğaltma için kullanılıncaya kadar ya ısı ve nemi ayarlı soğuk hava depolarında veya doğrudan güneş almayan, iyi havalanan ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir. Depo neminin % 65-75, ısının 0-+4 oC olması gerekir.

Tohumların Katlanması

Tohumluk cevizlerde düzenli bir çimlenmenin olabilmesi ve çimlenen bu tohumlardan iyi gelişme gösteren çöğür bitkilerin elde edilmesi için tohumlar, 0- +4 o C de nemli ortam içinde ( kum, hızar talaşı, perlit ), 80-90 gün saklanmalıdır. Tohum az ise plastik torbalara konup buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edilebilir. Katlamada, bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonra da bir sıra tohum, bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları, sıcaklığı 0-4 o C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb. ortamlara alınarak buralarda 80-90 gün saklanır. Tohumun sert kabuğu çatlayıp kök ucu göründüğü zaman katlamaya son verilir.

Ceviz Tohumlarının Ekimi

Toprak hazırlanıp tava geldiğinde, aşı parseline sıra aralığı 60-90 cm, sıra üzeri 15-20 cm ve derinliği 7-10 cm olacak şekilde karıklar açılır. Tohumların kendi büyüklüğünün iki katı kadar derinliğe ekilmesi yeterlidir. Cevizin yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilir.
Ceviz tohumlarının üzeri iki kısım toprak, bir kısım gübre, bir kısım dere kumundan oluşan harçla kapatılmalı, ekim tamamlandıktan sonra can suyu verilmelidir.

Meyvanın fidana dönüşüm anı


Eklenti 265175

Eklenti 265176

Kış soğukları tohumun soğuklama ihtiyacını karşılamak için yeterliyse ve toprak yeterli nem ihtiva ediyorsa tohumlar doğrudan doğruya sonbaharda ekilebilir. En iyisi, büyük ölçüde yapılacak çoğaltmalarda, tohumlar ekim-kasım aylarında bahçedeki yerlerine ekilmelidir.

Güler 21-01-2012 07:29

Sevgili Lilium, bahçenin pek çok kısmında sincapların, kargaların gömdüğü cevizlerin fidelerine rastlıyorum. Bu fideleri bırakırsam daha sonra bunlara aşı yapmam gerekiyor mu?

Lilium 21-01-2012 12:11

2 Eklenti(ler)
Bu çüğürlere aşı yapmak keyfiyetinizle ilgili bir şeydir güler abla, istemezseniz yapmazsınız da, aşı yapmazsanız geç meyva verirler, bir ikincisi, mesajda da dediğim gibi ana bitkinin(ektiğiniz cevizin) özelliklerini göstermez, genlerden birine çeker ne cins olduğu belli olmaz. O nedenle aşılanmasını öneririm.

Bu çüğürler yeterli gelişimi göstermişseler (1 - 1,5 cm kalınlık yeterli) ilk yıl ağustosta göz aşısıyla çeşit değiştirilebilir, ilk yıl aşısı yapılamadıysa ikinci yıl ya yarma ve ya ingiliz aşı yapılabilir.

İlk yıl aşı yapılmış bir çüğür, ucunda meyvasını da görebilirsiniz.

Eklenti 265183

Eklenti 265184

limon_sever 21-01-2012 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 901983)
... ilk yıl aşısı yapılamadıysa ikinci yıl ya yarma ve ya ingiliz aşı yapılabilir...

Peki bu aşılar ne zaman yapılır?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024