agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Fidanlarını Kışa Hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/33198.htm)

İhsan Kocatürk 19-02-2014 06:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ermana (Mesaj 1250548)
nedense bu kılcal kökler avrupada amerikada zarar görmüyorda bizim Türkiyemiz de zarar görüyor. hep böyle davrandığımız için verimli çeşitlere 20-30 yıl sonra geçtik ve hala cevizin anavatanına ceviz ithal ediyoruz.

Sayın Ermana;Siz hasat yapıyormusunuz?Ya da hasat yapmaya başlarsanız nasıl sallamayı düşünüyorsunuz?Google da aratırsanız kayısı sallama makinası diye yüklenmiş videolar var.Biz son zamanlarda kayısı ağacına hiç işçi çıkarmıyoruz.Makina mükemmel bir şekilde sallama yapıyor hem çalışanlar kazalardan korunuyor hem de ağaçlar tekme yaralarından dolayı hasta olmuyor.Verimli türlere geç kalma konusunda da sonuna kadar haklısınız.Ceviz ithalatı da en az 10 yıl daha sürer diye düşünüyorum.Saygılar.

İhsan Kocatürk 19-02-2014 06:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karabuz (Mesaj 1250550)
Ocakta Lilium a ziarete gittigimde sarsma makinaları konusunu uzun uzun konuştuk, çok ciddiy araştırtmaya gerek oldugu kanısına vardık, Bulgaristana döner dönmez eski ziraat muhendislerine danıştım. dediler ki : komunızma zamanı 80 li yıllar bu yöntem denenmiş cok sayıda agaç kurumuş, ilk önce kurumanın sebebi bu olduguna emin degilmişler, birkac sene tecrube etmişler ve güclü makinalar(dipten sarsan) kuruma yaptıgını tespit etmişler. bu konuda birkaç muhendis arkadaşla araştırma yapıyoruz daha az zarar verip sarsma nasıl yaparız şemalar uzerinde calışıyoruz. bir gelişme oldugunda bilgi veririm.

cevşiz silkmeye dönersek: Eskiler diyorki son 80 lerde en etkili ve zararsiz yöntem olarak devlet helikopter ile ceviz silkmesı yaptırmış yıllar boyu. hiç zararı olmuyormuş. agacların üzerine yakın mesafede birkac saniye durması tüm cevizlerin dökülmesine yetiyormuş, cabuk oluyormuş ve malieti de o kadar yüksek degilmiş .... birde pilot mu olacagız şimdi diy düşünmeye başladım :D :D :D

Atilla Bey;helikopter ile sallama kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.İnanılmaz bir yöntem.Türkiye'de çok zor helikopter bulmak,ona ücret ödemek,ülkemizde ki akaryakıt fiyatları ile bu işin içinden çıkabilmek çok zor.Tarım ürünlerinde ki fıyatları da göz önünde bulundurursak attığımız taş ürküttüğümüz kurbağayı değmez.Çalışmalarınız için teşekkürler ben yapacağınıza inanıyorum.Eve gidince size yardımcı olacak web adresleri göndereceğim faceden.Bedenden değil de daldan sallama daha mantıklı gibi,eğer kayısı sallama makinası olmasa Malatya'nın kayısısının en az yarısı çürür.Kolay gelsin, saygılar.

ermana 19-02-2014 07:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İhsan KOCATÜRK (Mesaj 1250850)
Sayın Ermana;Siz hasat yapıyormusunuz?Ya da hasat yapmaya başlarsanız nasıl sallamayı düşünüyorsunuz?Google da aratırsanız kayısı sallama makinası diye yüklenmiş videolar var.Biz son zamanlarda kayısı ağacına hiç işçi çıkarmıyoruz.Makina mükemmel bir şekilde sallama yapıyor hem çalışanlar kazalardan korunuyor hem de ağaçlar tekme yaralarından dolayı hasta olmuyor.Verimli türlere geç kalma konusunda da sonuna kadar haklısınız.Ceviz ithalatı da en az 10 yıl daha sürer diye düşünüyorum.Saygılar.

benim hasat için daha uzun bir zamanım var ancak teleskopik kollu sarsıcılar ile ağaçlar daha da büyüdüğünde traktör arkasına takılan tahrik milli sarsıcılar ile sarsarak hasat etmeyi düşünüyorum tabi o zamana kadar teknoleji nerede olur bilemeyiz.

Ethio 21-10-2014 21:05

Merhaba arkadaşlar. Ben foruma yeni katıldım. Konya da 1600 rakımda, 2 yaşında, 700 adet fernor ve tozlayıcısından oluşan tarlam var. Kışın sert geçmesi ihtimaline karşı ağaçlarımı koruma altına almak istiyorum (ilkbahar erken donları değil. kış soğukları ve soğuk rüzgarları...). Arazideki ısı ölçer kayıtlarına göre geçen yıl sıcaklık -16 ya kadar düşmüş eğimli bir arazi olmasına rağmen. Bu durumda aktif mücadele olarak ne önerirsiniz acaba tecrübesi olan var mı ? Topraktaki potasyum ve diğer değerler gayet iyi durumda ve humik + fulvik asit uygulamasını da yeni yaptım fidanların kışı rahat geçirmesi için. Sizce fidanların gövdesini veya çatısı ile birlikte tümünü örtü altına almalı mıyım ? Tarımda kullanılan nonwoven ve tyvek kumaşlar var duymuşsunuzdur belki. hava aldırıyor, ısı yalıtımı sağlıyor ama su geçirmiyor. Tarımsal örtü olarak bahsedilen malzeme bu nonwoven kumaştır zaten ama tyvek için hiç bir deneyimi olana rastlamadım. Bu konuda bana ve diğer fidanı olanlara bilginizle ve tecrübelerinizle yardımcı olur musunuz acaba ? Fidanları örtü altına almalı mıyız ? Almalı isek hangi kısımdan, nasıl ve ne tür bir örtü ile (nonwoven ve tyvek olmaz ise...) Selamlar....

İhsan Kocatürk 18-11-2014 07:32

Sayın Ethio,sizi çok iyi anlıyorum.Bahçeniz de hayırlı olsun.Bu stresi geçen kış bende çok yaşadım ama sonuç gayet iyi oldu, baharda hepsi hayatta kalmayı başardı artı sizin fernor muş o soğuğa daha dayanıklı.Benim tavsiyem konuyu en başından okursanız Aksu Tarımın tavsiyeleri çok mantıklı hem de tecrübelerimizle sabittir.Biz bu kışa da aynı şekilde hazırlandık tam yanmış hayvan gübresini ağacın köküne koyduk sonra üzerini toprakla kümbet şekline getirdik.İnşallah bir sıkıntı olmaz.Bu işlemi 3 yaşından sonra yapmamıza gerek yokmuş onu da belirtmek isterim.Bahsettiğiniz kumaş hakkında bir bilgim yok üstünü kapatmak çok zahmetli iş.Maliyeti az olmasa gerek karart sizin Allah kolaylık versin.Saygılar.

Ethio 18-11-2014 08:37

Merhaba İhsan Bey. Denenmiş ve başarılı olmuş bir işlemi seve seve fidanlarım için uygularım. Dediğiniz gibi kumaş ile ağacı korumaya almak hem zahmetli hem külfetli. Ayrıca rüzgarlı havalarda rüzgar kuvvetinin ağacın gövdesine getireceği yük ise muamma. İnşallah bende fayda görürüm sizler gibi. Geçen sene hem soğuktan, hem sulama sistemi probleminden, hem fidanları eken arkadaşların özensiz davranmasından 160 kadar fidanımı kaybettim. Baya bir olumsuz tecrübem oldu ne yazık ki :( Bu yüzden gelecek ay yapacağım ekimde çok daha dikkatli hareket edeceğim. Birazda tecrübe oluştu tabi bu forumda okuduklarımız sayesinde. İnşallah hayırlı olur hakkımızda. Cevabınız için teşekkürler, saygılar.

İhsan Kocatürk 25-11-2014 08:06

Sayın Üye,160 fidan kaybınıza üzüldüm.sakın pes etmeyin bence gayet isteklisiniz işi severek yaptığınız da belli oluyor.Bu iş bir kez bulaştıktan sonra vazgeçilebilecek gibi değil.Dikim işinizde kolaylıklar dilerim ama önümüzdeki ay Konya için erken sonuçta şimdi dikseniz kışın donma riskini siz üstleneceksiniz ama fidan alacağınız yerde fidanın uyanmasına az bir zaman kalınca alıp dikseniz alacağınız risk azalır.Bunu da uyguladık.Bandırma'dan fidanları getirdik o zaman yeni uyanmaya başlamıştı 24 şubatta Malatya'da dikim yaptık.Konya Malatya iklim farkı çok fazla değil karar sizin çok bildiğim için değil ben öğretmenim ama uyguladık ve başardık siz bilirsiniz. Şimdiden bol ürün diliyorum.Saygılar.

Orhank 25-11-2014 08:51

benim 5 tane ceviz fidanım var ve bu onların ilk kışı bir arkadaşımın tavsiyesi ile onlar sera benzeri bir yapı ile korumaya karar verdim
Etraflarına 4 adet tahta çubuk çaktım streç film ile kapladım ve havalandırma delikleri açtım.
Bakalım sonuç ne olacak

Lilium 25-11-2014 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhank (Mesaj 1335938)
benim 5 tane ceviz fidanım var ve bu onların ilk kışı bir arkadaşımın tavsiyesi ile onlar sera benzeri bir yapı ile korumaya karar verdim
Etraflarına 4 adet tahta çubuk çaktım streç film ile kapladım ve havalandırma delikleri açtım.
Bakalım sonuç ne olacak

Fidanları kış soğuklarına karşı aşırı korumaya alınmasını bir türlü anlamış değilim, bunun faydası varken zararı da var bu dengeyi kontrolu yapabilmek tuturabilmek oldukça zor.

Örneğin: Böylesine streç filimle kaplanıp bir kaç hava deliği bırakılması daha da tehlikeli diye düşünüyorum, zira az bir güneşten içeride ısı oluşacak ve bu ısı fidanı zamansız harekete geçirerek kökten gövdeye su iletimini hızlandıracak gövdede su miktarı artacak gecesine olan don ayaz fidanın donmasını hızlandıracak.

Korumaya almayın demiyorum alın ama Çok sarılmasını kapanması bence doğru değil, rüzgar yönünde biraz kuytu yapılması yeterli olur düşüncesindeyim

efedag 25-11-2014 22:05

Arkadaşlar hepinize merhaba
Sitemizi uzun zamandır takip ediyorum.Yeni üye oldum.Ankara da ceviz bahçem var 2-3-4 yaşlarında fernor ağırlıklı.Son senelerde olumsuz hava koşullarından dolayı ceviz ağaçlarımın yaşları değişik.Bu sene soğuk zararından korunmak için önce bordo bulamacı daha sonra plastik boya ile tepeden aşağıya ağaçlarımı boyadım.Sonrada thermoflex boru ile tüm ağaçların gövdelerini kılıfladım.Yanlız rüzgarlı havalarda oluşabilecek titreşim ağacıma zarar verebilir mi diye düşünüyorum.Bu uygulamayı İnfo ceviz sitesinden okudum.deneyeniniz varmı.selamlar

karabuz 26-11-2014 10:45

Ceviz ağaçları insan onları bilinçli yetiştirmeye başlamadan önce de var imiş, ağaçlar hava şartlarına göre bünyelerindeki su ve tuz seviyesini dengeler ve kış soğuklarına kendini hazırlar, bünyelerini sarmak veya başka şekilde "ağacın sensorlarını" aldatmak yanlış olur diye düşünüyorum. yörede en az 1-2 sene yaşamış ağaç kesinlikle kendi başına ayakta durabilir.

çok büyük iklim değişikliği olursa tehlike oluşur. benim chandlerler Gönen den çok ciddiy sert iklime geldiler (şu an ısı eksı 7 ) ve bordo bulamacı dışında bir mudahale yapılmadı , kışları eksi 20-30 ları görüyoruz baharda chandler sınavı geçti veya geçmedi anlarız :)

ykaya194 26-11-2014 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efedag (Mesaj 1336089)
Arkadaşlar hepinize merhaba
Sitemizi uzun zamandır takip ediyorum.Yeni üye oldum.Ankara da ceviz bahçem var 2-3-4 yaşlarında fernor ağırlıklı.Son senelerde olumsuz hava koşullarından dolayı ceviz ağaçlarımın yaşları değişik.Bu sene soğuk zararından korunmak için önce bordo bulamacı daha sonra plastik boya ile tepeden aşağıya ağaçlarımı boyadım.Sonrada thermoflex boru ile tüm ağaçların gövdelerini kılıfladım.Yanlız rüzgarlı havalarda oluşabilecek titreşim ağacıma zarar verebilir mi diye düşünüyorum.Bu uygulamayı İnfo ceviz sitesinden okudum.deneyeniniz varmı.selamlar

3-4 yaşına gelmiş fidanları hala soğuktan korumak gereği duyuluyorsa, ya o fidanlar iyi gelişmemiştir veya o bölgenin meteorolojik şartları ceviz için uygun değildir.

Fidanların uç dalları tam pişkinleşmediği için soğuktan en fazla etkilenen kısımlardır, gövde pişkinleşmiş oluğu için etkilenme olmaz dolayısıyla gövdeyi thermoflex boru ile kılıflamanın artısı olurmu, hiç sanmıyorum ayrıca boya sürerek soğuktan korumak ta mümkün olamaz. Bu uygulama çok soğuk havalarda naylon gömlek giymeye benzer.

efedag 26-11-2014 19:39

Sayın Karabuz Sayın Ykaya194
Ankara ceviz yetiştiriciliği için çok sıkıntılı sayılabilecek bir bölge.Toplam 120 tane ceviz 135 tane nonpareil ferragnes texsas badem ağacım.var.Düşüncelerinizde haklı olduğunuz konular var.Fidanlarımın 2-3-4 yaşlarında olmasının sebebi tutmayan fidanların değiştirilmesi.Geçen sene 3 yaşına gelmiş 43 adet ceviz fidanı 30 ekimde geç sonbahar donlarından bu senede 30 marttaki erken donlardan etkilenerek komple kurudu.Kalanların bir kısmı ise kendini bu sene anca toparladı sayılır.Bu sene haziran ayında diktiğim 43 tüplü fidandan da yaprakları gazel haline gelip dökülüp kuruyanlar olduğu gibi sonradan yeniden yaprak açanlar oldu.Titizlenmemin sebebi ağaçların bir kısmının yaralı bir kısmının çok genç olması.Cevizin çok hassas olduğu 3-4 seneyi atlatabilmek için uğraş veriyorum. termoflex ile kılıflamada rüzgardaki sallanma ve titreşim ile ağacın soğuklanma süresine dışardan müdahele etmiş olduğumun da farkındayım.Selamlar

Lilium 26-11-2014 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efedag (Mesaj 1336290)
30 ekimde geç sonbahar donlarından bu senede 30 marttaki erken donlardan etkilenerek komple kurudu.

Ceviz uyanmadığı sürece -27 dereceye kadar dayanabilir,

Kalanların bir kısmı ise kendini bu sene anca toparladı sayılır.Bu sene haziran ayında diktiğim 43 tüplü fidandan da yaprakları gazel haline gelip dökülüp kuruyanlar olduğu gibi sonradan yeniden yaprak açanlar oldu.

Yazdığınız bilgilerden bir şeylerin yanlış yapıldığı için bu durumlarla karşılaştığınızı gösteriyor, bakım programınızı bir gözden geçirin. Aynı sezonda uyanan fidanın yaprakları dökülüp yeniden yaprak açıyorsa bir şeylerin yanlış yapıldığını gösterir.

ykaya194 27-11-2014 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efedag (Mesaj 1336290)
Sayın Karabuz Sayın Ykaya194
Ankara ceviz yetiştiriciliği için çok sıkıntılı sayılabilecek bir bölge.Toplam 120 tane ceviz 135 tane nonpareil ferragnes texsas badem ağacım.var.Düşüncelerinizde haklı olduğunuz konular var.Fidanlarımın 2-3-4 yaşlarında olmasının sebebi tutmayan fidanların değiştirilmesi.Geçen sene 3 yaşına gelmiş 43 adet ceviz fidanı 30 ekimde geç sonbahar donlarından bu senede 30 marttaki erken donlardan etkilenerek komple kurudu.Kalanların bir kısmı ise kendini bu sene anca toparladı sayılır.Bu sene haziran ayında diktiğim 43 tüplü fidandan da yaprakları gazel haline gelip dökülüp kuruyanlar olduğu gibi sonradan yeniden yaprak açanlar oldu.Titizlenmemin sebebi ağaçların bir kısmının yaralı bir kısmının çok genç olması.Cevizin çok hassas olduğu 3-4 seneyi atlatabilmek için uğraş veriyorum. termoflex ile kılıflamada rüzgardaki sallanma ve titreşim ile ağacın soğuklanma süresine dışardan müdahele etmiş olduğumun da farkındayım.Selamlar

Yaşadığınız tüm bu olumsuzlukları yalnızca meteorolojik koşullara bağlamak doğru değil. Fidanlar dikimden önce kök oluşumunu tamamlamamış olabilir, dikim esnasında yapılan hatalar, gübreleme, sulama eksikliği ve hatta sulama suyu EC nin yüksek oluşu gibi faktörlerden kaynaklanabilir (EC 2,5 değerinin üzeri yüksektir).

Bu durumda, bu yaz diktiğiniz fidanları soğuktan korumak için gövdelerini en az 30-40 cm toprakla kümbet şeklinde doldurup bahara tekrar açmanızı, toprak tahlili yaptırıp ona göre gübreleme programı yaptırmanızı, fidanlara baharda fidan başı 100-150 cc humik asit vermenizi (humik asit, besin elementlerinin kökte tutunmasını sağlar), toprak yapısına göre sulama peryodunu ayarlamanızı ve sulama suyu analizini yaptırarak suyun sulama suyu kullanımına uygun olup olmadığına bakmanızı tavsiye ederim. (Ankara'daki bazı bölgelerinde yeraltı sularının EC değerinin çok yüksek oluşundan dolayı sulama suyu olarak kullanılmasında sakınca olduğu duyumları almıştım hatta Ankara'da kuruluşunda görev aldığım büyük bir işletmenin boyahane için kullanılan suyun EC değerini düşürmek için epey uğraş vermiştik ).

Umarım yaşanan tüm olumsuzları kısa sürede gidermiş olursunuz.

Kolay gelsin.

efedag 27-11-2014 22:11

sayın lilium sayın ykaya194
Sulama suyunun EC değerine bakmam da fayda var.Gübreleme ilaçlama çapalama konularında azami hassasiyeti bilimsel olarak gösteriyorum.Benim gözlemlediğim 30 ekimde yapraklar henüz dökülmemişken iki üç gece -6 olan hava sıcaklığında ceviz fidanlarının yaprakları simsiyah olması.Son 30-40 senede böyle bir soğuk olduğu söyleniyor.30 martta da malum çoğu yerde erken don görüldü.Havalar sıcak gittiği için fidanlarıma su yürümüştü.Özellikle kök boğazlarından başlayarak yeşil aksamı olan gövde çürüdü siyahlaştı ve kabuk halinde çekince soyuldu.kuruyan fidanlarımın kök sistemini sökerek incelediğimde hiç bir sorunun olmadığını gözlemledik.Bu olay sadece benim bahçemde değil Ankara da başka bahçelerde de görülmüş.Hatta çok ilginç bahçemde var olan 8 yaşındaki birkaç ceviz ağacımda 30 ekimden sonra meyve dalları kurumaya başladı.sayın Lilium dikilen tüplü fidanlarda ilk 45 gün hiçbir sorun yoktu.Siteyi incelerken başka arkadaşlarında başına gelen benimde başıma geldi.Birden yapraklar sert gazel haline gelip ağaç gövdeleri yeşil olarak kaldı.Bu durumdaki fidanlarımın bir kısmı kurudu bir kısmı da yeniden gözlerden yaprak çıkarmaya başladı.Sebebinide şimdiye kadar tam anlamıyla çözemedim.İnşallah hepimiz güzel bir yıl geçiririz.İlginize teşekkürler.

Ethio 09-12-2014 22:42

Sn.Ihsan Kocatürk tavsiyeleriniz için teşekkürler. Geçen hafta yağan kar nedeniyle yapacağım yeni 160 adet fidan ekimini Şubat ayına ertelemeye karar verdim. Sağolsun fidan satın aldığım firmada bunu tavsiye etmişti bana zaten. Şu an mevcut fidanlarada Kümbet yaptım 40 cm civarı. İnşallah sorunsuz atlatırlar kışı sizinkiler gibi.

Fidanları korumaya alma konusunda bazen bende abartıyor muyum acaba diye düşünüyorum gerçekten ama o fidanlar benim gibi özel sektörde zor şartlarda çalışan, uzun seyahatler yapmak zorunda kalan, eşine ve çocuklarına hasret kalan biri için bir umut ışığı. Ailemi geçindirmeye yetecek kadar ürün alabileceğim günü hasretle bekliyorum ve ölen her fidanla bu arzumu bir yıl daha ertelemek istemiyorum. O yüzden fidanlara karşı bazen aşırı korumacı olabilliyorum ve bu tip şeyler yaptığını hissettiğim forumdaki diğer arkadaşlarımıda anlayışla karşılıyorum. Çok şükür ki bu site var, değerli birçok üyesi var ve deneyimlerini cömertçe herkesle paylaşıyorlar. Bizim hata yapmamızı önleyip, doğru yolu gösteriyorlar. Hepinize sonsuz teşekkürler...

İhsan Kocatürk 24-12-2014 21:04

Sayın Ethio,Fidan dikimini ertelemeniz isabet olmuş.Fidanı kıştan korumakta haklısınız çok emek ve zahmet var yeni bahçe oluşturmakta.Umut etmekte de elbette haklısınız ama beklentileriniz çok yüksek olmasın çünkü geçen sene Bulgaristan'da kilosu 1 dolara kadar düşmüştü.Bu sene Yalova'da ise 1500 adet 5 yaşında Chandlerden 2 ton ürün almış ve 1 kilosunu 17 TL ye satmışlar.

İhsan Kocatürk 24-12-2014 21:13

5 Eklenti(ler)
Sayın Ethio,Ayrıca ben kayısıdan da biliyorum ürün çok olur değeri olmaz, az olur sizde olmaz ucuz olduğu sene de fıyat ayaklar altındadır çalışırsınız ve aldığınızı işçiye verirsiniz.Hakkımızda hayırlısı tarımda tevekkül çok önemli bence ekte ceviz fidanlarımın fotosunu paylaşacağım her türlü eleştirinize şimdiden teşekkürler.

İhsan Kocatürk 24-12-2014 21:22

4 Eklenti(ler)
Sayın Üyeler, olumlu olumsuz her türlü eleştirinizi bekliyorum.Bu bahçe chandler rakım 1050 yer Malatya Darende ikinci yaprağı döktü üçüncü yaprağını açacak inşallah.

hdoğan 25-12-2014 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İhsan Kocatürk (Mesaj 1342635)
Sayın Üyeler, olumlu olumsuz her türlü eleştirinizi bekliyorum.Bu bahçe chandler rakım 1050 yer Malatya Darende ikinci yaprağı döktü üçüncü yaprağını açacak inşallah.

Sayın İhsan Kocatürk, Maşallah fidanlarınız çok sağlıklı görünüyor, Allah nazardan saklasın. Rakım benim bahçemle aynı. Rakımla ilgili meyve oluşumu ile ilgili tereddütlerim yok değil. Fidan gelişimi ile ilgili şu ana kadar sıkıntı yaşamadım. Tek bir dalı bile sonbahar erken donlarından zarar görmedi. En eski olan 2012 Mart dikimi. Maraş 18 leride chandlere çevirdim. Anaçlar 6 yaşında aşıları 1 yaşında. Selamlar

ertuğrul 37 05-06-2016 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1229501)
Arif Göçmen hocaya danışabilirsiniz. Sanırım onun dediğiniz rakımlarda Chandler'ları var.

Arif Göçmen beyin bulunduğu yer Kaman. Yani cevizin başkenti diyebiliriz.
Buradan yola çıkarsak biraz hata yaparız.
Kaman rakımı yüksek olsada ,ceviz için uygun ortam var.
Kamanın rakımlarında , olan başka bölgelerde chandler sıkıntı olabilir.
Bu rakım olayı sürekli yanlış anlaşılan bir olay. Buna dikkat edelim.

coskunsarıkaya 05-06-2016 21:22

İyi akşamlar arkadaşlar;
Ertuğrul 37 arkadaşımızın dediklerine aynen katılıyorum.Fidan seçimi yaparken sadece rakım'a göre yapmamamız gerekir.Baklan ovası rakım 820 lerde(google earth)'a göre hava sirkülasyonu az olması nedeniyle büyük bir kısmı don çukuru konumundadır.Doğduğum köy Çal Belevi köyü rakım 1040 larda olmasına rağmen sürekli hava sirkülasyonu olmaktadır.Birkaç yıl önce baklan ovasında bağların tamamını soğuk vururken,bizde bu hasar olmamıştır.Don çukurunun rakımla alakalı olduğunu düşünmüyorum.Fidan dikecek arkadaşların bu durumları göz önünde bulundurmaları kendi menfaatlerine olacaktır.SAYGILAR İYİ AKŞAMLAR HAYIRLI RAMAZANLAR

asilonline 08-09-2016 00:49

köstebek öbeği nasıl oluyor, bunun bir görseli var mı? Birde aralık ayında dikilen fidan için hemen dikim günü uygulanabilir mi bu yöntem?

cevizci 44 27-09-2016 22:39

Herkeze merhaba ben malatyadan katılıyom aranıza .40 dönü üzerine 1200 çentır fidanı geçen kış diktim rakım 950 civarı fidanlar kışın üst kısımları yandı 5 10 stm kaldı aşıların üstünden tekrar filizlendi şu anda 1.5 .. 2 mtre gibi ceviz için olmasa olmazın hepsini yaptım 1.25 stm patlatma büyük d 8 paletli ile sırt oluşturduk 8e 4 dikim bakır ilazyonlu toprak altı damlama yaptık tek dal bıraktık bitki besleme gerekeni herşeyi yaptık. Şu ana kadar sorun yok ama şidi korktuğum fidanlar hala büyüyo erken donların fidan uçlarını yakması tercübesi olan arkadaşlar nasıl durdura bilirim gelişimi bakır bordo bulamacı ve çinko ağaç yapraklarını döktüğünü söylüyolar bunu uygulayayımı yoksa kendi halinami bırakayım . Gübrelemeyi 8 inci ayın 10 unda bıraktık sulamayı ise 9 uncu ayın başında bıraktık ama centır hala büyüyo ne yapmalıyım fidanlar çok güzel oldu yanmasından korkuyom yardımcı olursanız sevinirim malatyada ben profosyonel cevizci bulamadım her şeyi interneten araştırdım yaptım ceviz bahçem malatya havaalanı yanı şimdiden teşekürlerimi sunuyorum

Cemalın 01-10-2016 21:52

Gübreleme derken azotlu gubrelemeyi kasdediyosunuz sanirim..gubrelemeyi temmuz ortasi gibi bitirebilir Diniz sulamayida ağustosun başlarına cekseydiniz kisa daha odunsu girerdi muhtemelen..hala büyüdüğünü dusunuyorsaniz en uç surgunlerin uclarini koparabilirsiniz

Semih2643 12-11-2016 10:15

Hafif bir çapalama, sonra yanmış gübre ve fidan dibine kostebek yuvasi seklinde toprak yigma ile kisa hazirlik dusunuyorum onumuzdeki hafta sonu.
Şu ph yi dusurmek icin ne yapacagimiz konusunu da cozersek tamamdir sanirim bu is.

patara67 19-05-2017 21:50

3 -4 yaşındaki ceviz fidanlarını kışa hazırlamak
 
Sayın forum üyeleri benim bahçemdeki cevizlerden bazıları sonbahar soğuklarından etkilenmişler ve ertesi yıl baharda geriye doğru kuruma oldu bunun için ne yapabiliriz. bahçem Ankara/Ayaş'ta Oğuzlar 77 ve Fernor ağırlıklı

Bycengiz03 11-01-2018 15:20

Ceviz
 
Merhaba abiler gencim ve bu isi yeni baslayacagim 50 donum kadar arazi var bugun deneme amacli 5 tane fernor 1 tanede tozlayici aldim ucu acik fidanlar afyonkarahisar dan yaziyorum egerki testimizden gecerse yatirim yapacagim rakim 1165 fidamlarimi yarin dikecegim termoflex gerekli mi abiler en dusuk sicaklik ocak ayi -3 bide dikimde ve bakimda neler yapmam gereklidir.

Beşiktaş 12-01-2018 07:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bycengiz03 (Mesaj 1527782)
Merhaba abiler gencim ve bu isi yeni baslayacagim 50 donum kadar arazi var bugun deneme amacli 5 tane fernor 1 tanede tozlayici aldim ucu acik fidanlar afyonkarahisar dan yaziyorum egerki testimizden gecerse yatirim yapacagim rakim 1165 fidamlarimi yarin dikecegim termoflex gerekli mi abiler en dusuk sicaklik ocak ayi -3 bide dikimde ve bakimda neler yapmam gereklidir.

Bence thermoflex gerekmez. Toprağınız köklerin gelişimi için yeterli derinlikte ise bence ileriki yıllarda pek endişe etmeniz gerekmiyor. Geçen çiftçi tvde mi bereket tvde mi ticari amaçla dikilen kocaelide olması lazım bir ceviz bahçesindeki sorunlardan bahsettiler. İyi toprak analizi yaptırın. Belli derinliklerden özellikle farklı farklı derinlik ve yerlerden toprak analizi yaptırın. Sonuca göre bence kurulum yapın derim. Sonuçta ticari bir iş yapacaksanız bunları zaman varken yapın.

Dikimde ve bakımında yapılması gereken herşey bu sayfada veya forum içerisinde mevcut.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024