agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz kurutma makinası yapıyoruz (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/25579.htm)

Lilium 01-11-2011 02:33

Ceviz kurutma makinası yapıyoruz
 
Ceviz hasat mevsiminde bu yıl havaların yağışlı gitmesi cevizlerin istenen değerlerde limitlerde kurutabilme imkanını zorlaştırdığını fark ettim, ceviz ekim alanları kapama bahçeler her geçen gün artıyor, geneleksel olarak yapılan ceviz hasatıyla dış ülkelerle de rekabet edebilme şansımız çok az, bu nasıl yapılıyorsa bizlerde o seviyelere gelmemiz rekabet edebilmemiz gerekir. Belki büyük işletmeler için bir sorun değildir ama küçük bahçe sahiplerini de düşünerek, küçük bahçe sahiple de iyi kaliteli ürünler yetiştirebilmeliler.

İstenen standartta istenen nem oranlarında ürünlerimiz olmasını istiyorsak, depolamada sorunlar yaşamak ürünümüzün küflenip kalite düşüklüğü olmasını istemiyorsak ürünümüzü de olması gereken şartlarda kurutup depolamamız gerekir.

Küçükte olsa ceviz yetiştiriciliği yapmaya çalışıyorum, bu yıl olmazsa gelecek yıl bu sorunla karşılaşacağım kesin, Düşündüğüm bir şeyler var ama belki daha güzel fikirler ortaya çıkar diye bu başlığı açtım.

Ceviz kurutma makinası nasıl yapabiliriz,

Düşündüğüm,

İhtiyacımızı karşılayacak olan kapasite de bir kurutma makinesi yapmak, günlük 250 kilogramlık kapasite de bir makina düşünüyorum, (Daha da büyütebiliriz) ve bunu delikli sac döner bir tambur, cevizler tamburun içinde olacak dönecek, tamburun dışında ısı kaybına karşı iyi izole edilmiş dış cephe, buraya içeriye vereceğimiz ısıyı sirkülasyon yoluyla yayarak cevizleri kurutmak.

Bir yandan ısı verip diğer yandan o ısıyı kaybetmek istemiyorum, aynı ısıyı enerjiyi tekrar içeriye vermek bir sorun yaratır mı? bilemiyorum.

Ya da böyle olmaz şöyle daha iyi olur gibi fikir ve düşüncelerinizi yazarmısınız.
Fikirden fikir doğar, fikir ve düşüncelerinizi paylaşırmısınız.

Delimus 01-11-2011 07:10

Fazla yardımcı olamıyacağımö fakat nane kurutmak için bir ara araştırmıştım.
Kurutma makinelerinde en önemli nokta nem ve nem kontrolü.ENDSTR0YEL KURUTMA MAK0NELER0
Devamlı sıcaklık sorun olmaz fakat bu sıcaklık 40C filan olmalı pişirmeyecek yani ayrıca kabuğu açmaması lazım.
Yeni reklamlarda birde ceviz soyma makinesi görüyorum , umarım rastlamışsınızdır.
Kolay gelsin.

Lilium 01-11-2011 10:27

Bunları inceledim sayın Delimus, bize hitabedecek gibi değiller galiba, Yapacağımız kurutma 30-35 derecelerde bir gün süre istiyor, bu değerlerde durması için termostat zaman saati gibi şeyler olacak zaten. Tambur, ya döner olacak ya tamburun içinde çok yavaş dönen cevizleri hareket ettiren bir şey olacak, bence hem basit hem yapacağı işi iyi yapan bir şey.

Daha büyük bir şey gereksinimim olsa bir çeltik kurutma makinesini buna uyarlayacağım, makinaların üretimleri büyük kapaside de maliyetleri yüksek bu kadarına gerek yok.

Kaan903 01-11-2011 20:10

Sayın Lilium,
Yapmayı düşündüğünüz kurutma makinesi ile ilgili düşüncelerim şu şekilde:

Döner tambur kurutma sistemi biraz sıkıntı yaratabilir. Şöyle ki: Döner tambur kurutucuların içerisinde tambura içeriden kaynaklı kürekler vardır, kürekler ile kurutulacak malzeme tamburun yukarısına taşınır. Yukarı taşınıp en tepedeyken bırakılmaları gerekir ki en fazla sıcak hava teması sağlansın. Bu sistemin kurulması biraz zordur, deneme yanılması fazla olacaktır. Ayrıca yukarıdan aşağıya düşen cevizlerde çatlak ve kırılmalar olacaktır.Döner tambur sistemde hareketli parçalar (dişli zincir vs.) bulunur, bu da gelecekte bakım ve problem demektir. Bu sistemde ceviz gibi iri taneli bir malzemenin kurutlması da verimsizdir, çünkü tane botuyu küçüldükçe bu sistemde verim artar (Toz ve pudra malzemelerde verim en yüksektir)

Kapasitenin düşük olmasından hareketle daha basit bir önerim var: Büyük bir fıçı düşünün veya varil, bunun alt ve üst kısımlarında ızgaralar olsun. Varilin altına bir ısıtıcı ve fan yerleştirin.(Isıtıcı elektrik kaynaklı olsun, kömür vb. ısı kaynaklarında sıcak hava ile birlikte kömür içerisinde bulunan gazlar da cevizin içerisinden geçer, bu da farklı problemleri ortaya çıkarabilir.)
Alttan verdiğiniz sıcak hava içi ceviz dolu varilin içerinden geçerek yukarıdan çıksın (Hava cevizlerin arasındaki boşluklardan faydalanarak yukarıya çıkacaktır). Bu havayı tekrar kullanmak bence doğru değil, çünkü amaç cevizlere istenen sıcaklığı vermenin yanında bol ve kuru hava da sağlamak. Tekrar rutubetli havayı sisteme verirseniz, kurutma daha uzun sürer maliyet gene aynı olur. Daha büyük kapasiteli kurutma sistemlerinde bacanın kendisi hava girişinden geçirilerek bir ön ısıtma yapılabilir ancak şu anda bunun için yapılacak masrafa değmeyeceğini düşünüyorum.

Önerdiğim sistemdeki dezavantaj sıcak hava yukarılara çıktıkça soğuyacağından dolayı üst tabakaların kuruması zorlaşır alt tabakalrdaki cevizler daha hızlı kurur. Bunu da varili gün ortasında bir kere ters düz ederek en aza indirmeniz mümkün. Bu sistemde herhangi bir hareketli parça olmadığı için (fan hariç) uzun süreler kullanabilirsiniz.

Sevgi Durul 01-11-2011 20:15

Bu başlığı açtığınız çok iyi olmuş sayın Lilium. Bu eşimi de ciddi ciddi düşündüren bir konu.

Bu yıl cevizleri balkonlara ve evimizin üst katındaki inşaata sererek kuruttuk. Önümüzdeki yıllarda raflı ve ızgaralı bir sistem yaptırmayı düşünüyoruz. Portatif olacak, kurutma işi bittiğinde toplanıp kaldırılacak. Gerçekleştirdiğimizde burada paylaşırım.

Lilium 01-11-2011 21:12

O düşüncede güzel, fakat havaların nemli yağışlı gittiği herhangi bir sezonda büyük zarar edilebileceği söz konusu, havaların biraz serin gitmesi kurutmayı da uzatacaktır süre uzadıkça iç kalitesi düşecektir, bu gibi durumlarla riskle karşılaşmamak için basit iş görür bir kurutma makinası düşünüyorum, ayrıca istenen olması gereken nem değerlerinde depolamamda da bir endişem olmaz.

mrduran 01-11-2011 21:48

Merhabalar efendim,

Alttan yakmalı eski banyo termosifonlarındaki mantık nasıl acaba?

En alttan üfürülen sıcak hava, ısınan havanın, kazanın üst deliğinden(çapı kazan çeperinden çok daha dar) çıkması, çıkarken de vakum yapıp alttan gene hava/nem emmesi.

Cevizin 4-5 katı çapta, boşluklarından ceviz geçmiyecek kadar genişlikte tel kafes gibi, yuvarlak sipiral boru (yüksek binalardan tahliye,gemilerden tahliye amaçlı branda uygulamalalrı var) kazanın üst kenarından ceviz girişi, spiral, kazan dibine 1-2 ceviz yüksekliğe kadar inecek. Yukardan sisteme giren ceviz, spiral borulardan döne döne sıcak havadan aşağı inecek ve ordan kuruyana kadar işleme katılmak üzere dışarı atılacak. Gerekirse kazanın alt ortasından üst ortasına uzanan boru ile spiral sabitlenecek. Boru içinden geçen mil den, kazan üstündeki dişli ile yatay mile aktarma ve bu milde nehirlerdeki su çarkı prensibi ile aşağıdan cevizi alıp yukardaki hafif eğimli tablaya aktaracak. Gerekirse, üst tablada titreşim sağlamak için zıplatma çubuğu (Yel/su değirmenlerindeki gibi, değirmene, hafif meyilli olan tabladan titreşimle tahıl dökülmesi).

Kazan, dışardan dikey 4 çelik boruya yanlardan çeperi itibarı ile bolca noktadan sabitli. 5-10 cm yerden mesafeli.

Kazanın dibinde, mil ile dönen ucları, dönüş yönünün tersine yatay kıvrık ince/sağlam kanatcıklar, cevizleri, 10X10 cm. lik 4-5 cm. derinlikte tahliye çukuruna yönlendirecek, buradan, su çarkının kovalarına ceviz aktaralıcak ve cevizler tekrar kurutmaya girecek.

- Sorun 1- ısı konusunda bilgim yok.
2- 250 kg. lık kazan için gereken güç, sağlam olup olmaması konusunda da sıfırım.
3- Bunda 250 kg. sığacak mantalite de sizden olsun, üretemedim ben.
Mekanik ve mantalitem bu kadar. Ama tek güç merkezli bir sistem sanırım.
4- Spiral boru , banyo kazanlarındaki gibi, iç boşlukta minumum eğimle 1-2-3 sıra(iç içe sarmal) şeklinde olabilirmi acaba?. Ve gerekirse bu spirallerede de cevizlerin kaymasını kolaylaştırmak için titreşim verilebilirmi?
Spiraller boru şeklinde olsa(ısı içinden geçecek. Tazyiğin kuvvetli oluşunun olumlu/olumsuzluğu- akan cevizleri önleyiciliği) nasıl olur acaba?

Umarım tam otomatiğe gidişinizde, beyninizde şimşek çaktıracak bir iki nokta yakalarsınız.

Kolay gelsin, Saygılarımla lütfen.

Lilium 01-11-2011 21:50

Alıntı:

Döner tambur kurutma sistemi biraz sıkıntı yaratabilir.
Sevgili kaan903, tamburu yatay olarak düşünüyorum çok yavaş bir şekilde dönecek ve bu dönme esnasında verilen sıcak hava sirkülasyonuyla havayla temas edecek.

Ya da hiç fan kullanmadan rezistanslarla ısıtıp bu ısınan alan içerisinde içi ceviz olan tamburu döndürmek, döndürme esnasında cevizler yer değiştirip hareket edeceklerinden sıcak havayla teması sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Kaan903 01-11-2011 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 875622)
Sevgili kaan903, tamburu yatay olarak düşünüyorum çok yavaş bir şekilde dönecek ve bu dönme esnasında verilen sıcak hava sirkülasyonuyla havayla temas edecek.

Ya da hiç fan kullanmadan rezistanslarla ısıtıp bu ısınan alan içerisinde içi ceviz olan tamburu döndürmek, döndürme esnasında cevizler yer değiştirip hareket edeceklerinden sıcak havayla teması sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Sayın Lilium,

İşim gereği bir döner tambur kurutma makinam var, bu makinayı da kendimiz yapmıştık, dolayısıyla döner tambur sistemin prensiplerine göre bu sistemde ceviz kurutmak maliyetli ve sistem ceviz kurutmaya müsait değil. Bu sistemlerde daha çok toz veya çok küçük taneli malzemeler kurutulur, üstelik hareket edip tamburun tepe noktasından aşağıya düşen cevizler çatlayıp kırılacaktır.

Sistemin çalışma sırasında karşılaşılan sorunları bizzat yaşadığımdan ve bu sistemin ceviz kurutmaya müsait olmadığını düşündüğümden dolayı bence bu sistemden uzak durmanızda fayda var.

Bir önceki mesajımda ortaya koyduğum sistem kuracağınız döner tambur bir sisteme göre çok daha düşük maliyetli ve sorunsuz çalışan bir sistem olacaktır. Hem basit, hem de hareketsiz bir şekilde çalışan bir sistem yani sorunsuz.

egetropical 01-11-2011 23:28

1 Eklenti(ler)
sayın lilium, güneş enerji kaynaklı bir kurutma sistemi yaptım. sistem aynı zamanda serpantinli resistansla destekledim. böyle bir sistemi öneririm. tepsili kurutma sistemi de deniyor. tepsiler delikli galvanizli saç veya plastik kurutma kerevetleri kullanılıyor.
sistem nem ve ısı kontrollü sıcak hava ile kurutuyor. ceviz için 45-55 derecelik sıcak hava yeterli olur.
aynı hava tekrar sisteme nem kontrol sisteminden geçerek veriliyor. ayrıca taze havada sürekli az miktarda takviye ediliyor.
izmire gelirseniz ayrınlı bir şekilde sistemi inceleyebilirsiniz. yaz döneminde elektrik kullanmadan 60-70 derece sıcak hava üretebilirsiniz.
domates, goji, altınçilek olmak üzere her türlü sebze ve meyve kurutabilirsiniz.
Eklenti 253875

Lilium 01-11-2011 23:59

Sayın egetropical, güzel bir sistem yapmışsınız, sistemi kendiniz mi yaptınız? Yalnız anlayamadığım resistansla desteklediyseniz burası kapalı bir ortam mı? Isı değerleri benim için yeterli. eğer bu sistemde domates, goji, altınçilek kuruyabiliyorsa ceviz haydi haydi kurur.

Sisteminiz bizim işimize de olurluğu yüksek, yapmak istediğimiz küçük ekonomik küçük bahçe sahiplerinin işini görecek bir şey, Biraz daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgi verebilirmisiniz.

egetropical 02-11-2011 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 875652)
Sayın egetropical, güzel bir sistem yapmışsınız, sistemi kendiniz mi yaptınız? Yalnız anlayamadığım resistansla desteklediyseniz burası kapalı bir ortam mı? Isı değerleri benim için yeterli. eğer bu sistemde domates, goji, altınçilek kuruyabiliyorsa ceviz haydi haydi kurur.

Sisteminiz bizim işimize de olurluğu yüksek, yapmak istediğimiz küçük ekonomik küçük bahçe sahiplerinin işini görecek bir şey, Biraz daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgi verebilirmisiniz.


50 kg dan 250 kg kadar yapılabilir. sıcak hava gelen borusunun içinde resistans var. ısı sensörleri kontrol paneli aracılığı ile set edilen değerleri kontrol ediyor. örn. domates 60-70 derece arası ayarlıyorum. güneş panellerinden gelen ısı örnek 50 derece ise ısıtıcı 70 dereceye kadar ısıtıyor. kabin sıcaklığı 60 dereceye düşünce tekrar çalışıyor. benim yaptığım sistem aslında hibrit bir sistem. gecede kurutma yapıp süreyi kısatmak.
önümüzdeki yıl günlük 2500 kg. kapasiteli kurutma frını yapıp semi dry damates yapacağım.
mail adresinize resim gönderirim.

Lilium 02-11-2011 00:22

Güneş enerjisinin ısısını kullanmanız çok güzel ekonomik olmasını sağlıyor, yetmediği yerde sanırım resistans takviye ediyor doğrumu anlamışım. Bu sistem ekonomik olarak olasılığı ilk dikkatimi çeken konu ayrıntılarını resimleri görürsem daha iyi anlayabilirim.
Mail adresimi özelinize yazıyorum.

egetropical 02-11-2011 00:34

1 Eklenti(ler)
En son yaptığım makina henüz yapımı bitmedi.
Eklenti 253900

OSMAN45 12-11-2011 22:36

Kurutma
 
Uzun günler muhafazası için bile buzdolabında ve hava almayan ambalajlarda saklanması tavsiye ediliyor.

Lilium 13-11-2011 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 878469)
Uzun günler muhafazası için bile buzdolabında ve hava almayan ambalajlarda saklanması tavsiye ediliyor.

Sanırım bu dediğiniz iç ceviz için geçerli bir şey, dış kahve rengi olan kabuğu (Kabuklu cevizi) buzdolabında nasıl kurutabiliriz ki.

Kırkmerdiven 14-11-2011 10:25

Sayın Lillium,

Şahmuratlı köyünde yapılan ve güneş enerjisi ile çalışan bir kurutucu yapımı linkini aşağıda aktarıyorum. Fotoğraflarla yapım aşamaları aktarılmış. Bu da size bir fikir verebilir.

Çıkan havayı tekrar kullanmamalarının nedeni sanırım içinde nemi de barındırması, tekrar kullanmak için kanımca neminin alınması gerekir. Bu da maliyetli bir sistemdir.

Belki sisteme ek olarak güneş enerjisinden yararlanılamadığı dönem için elektrikli bir ısıtıcı ve fan da eklenebilir.

Çünkü sizin ceviz çeşidiniz geç hasat ediliyor ve güneş bu dönemde fazla yeterli olmayabilir.

http://www.kerkenes.metu.edu.tr/keco...ar/kurutma.htm

mitat10 27-12-2011 13:23

Merhaba arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum.Benim 260 adet'ten oluşan bilecik,şebin,yalavo4 ve kaplan cinsi ceviz bahcem var.Cevizlerim 9 yaşında Bizim öncelikli birinci sorunumuz yeşilkabuğunu soymaktı.Onu bu sene inegölden aldığımız soyma makinasıyla çok güzel bir şekilde çözdük.Şimdi ikinci büyük sorun olan sizinde konunuz olan kurutmaya geldi.Onun hakkında da iki senedir araştırma yapıyoruz.Vardığımız sonuçları paylaşım babında sizE aktarmak isterim.

mitat10 27-12-2011 16:22

Geçen sene nisan ayı başında tomurcuklar patladı.20 nisanda çiçek açtı yani tozlanma başladı.en büyük sorun antirikoz denen mantar hastalığı özellikle şebin çeşidi çok hasas bu hastalığa onun için gözlerin patlayıp ilk yapralların göründüğü zaman mücadeleye başlıyoruz.ikinçi ilaçlama yapraklar büyümeye başladığı zaman,üçünçüsü meyveler fındık büyüklüğüne geldiği zaman.ondan sonra gerek olursa hastalık belirtisi görürsek gene atıyoruz.Ayrıca ikinci ve üçünçü ilaçlamada mantar ilacının içine inseaktif böçek ilaçıda atıyoruz.****** bu ilaçları üzerlerinde yazan dozlara dikkat ederek atıyoruz.Bizim Balıkesir/Susurluk bölgesi genelde şebin bileçik yalova4 çeşitleri ekiyordu.Ançak artık özellikle yeni bahçe oluşturanlar chandler ve petro çeşitleri ekiyor.bizim gibi eskilerde kesip bu çeşitlere aşı yaptırmaya başladılar.

Avanos 27-12-2011 16:24

Sayın Mitat10 sizden ricam bu ağaçların 9. yılda ve diğer yıllardaki verimi yazarsanız çok memnun olurum.
Bu bana göre bu formadaki şimdiye kadarki en önemli bilgilerden diye düşünüyorum.
Ben fidancı ve üniversitelerin araştırmalarını tam ve yeterli bulmuyorum.En doğrusu arazideki bilgi. Sizden cevap bekliyorum saygılarımla.

yssahin 27-12-2011 17:35

Merhabalar,konu ile ilgili olarak kurutma konusunda yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanabilirsiniz. Özellikle Fındığın kurutulması ile ilgili bayağı döküman mevcut. Bakılması gereken alan makine mühendisliği ve gıda mühendisliğidir.

Doğru bir kurutma makinesinin yapılması için bazı hesaplar ve cevizin ideal kurutma şartları ile ilgili ön veriler gerekiyor. Kurutma çalışmış hocalarımıza ulaşarak bazı detaylar almanız da mümkün. Kurutma ile ilgili çok fazla yerli akademik çalışma bulunuyor.

mitat10 27-12-2011 17:43

Bende olan çeşitlerin ortalama verimleri.yalnız önce şunu belirteyim verim hava ve hastalıklara göre değişe biliyor.Ağaçlarım 9'cu yılında.250 ağaç üzerinden ağaç başına hesaplarsak 2011 8 kilo 2010 5kilo 2009 6 kilo 2008 4 kilo 2007 2 kilo ondan önceki yıllar pek kayda değer değildi.2010 yılında havaların çok sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde yanma oldu.Arkadaşlar Yerli cevizlerde pek ekonomik randıman yok.bizde yavaş yavaş aşıyla çeşit değişimine , chandler ve tozlayıcısı olan frentee dönmeyi düşünüyoruz.Bu sene mart ayında 20 ağacımıza aşı yapacağız.

mitat10 27-12-2011 17:52

Arkadaşlar ben bölümün konusu olan ceviz kurutma makinası hakkında bilgi alış verişi yapmak istiyorum.konuyla ilgili deneyimi olan arkadaşlar varsa yazarlarsa memnun olurum.

mitat10 27-12-2011 18:29

Arkadaşlar bu makina italyan yapımı ve çok pahalı bir makina.Bu makina ufak işletmeler için çok büyük ve bu makinanın kapasitesi 4 ton.Buna benzer küçük çaplı 500kg en fazla 1 tonluk makina üretecek kişi veya kuruluş bula bilirmiyiz.Önemli olan nem ve sıcaklık ayarını otomatik olarak yapabilmesi.

mitat10 27-12-2011 18:41

Bu makinaların içinde üsten sabit motorlu cevizi altan yukarı doğru karıştıran 40cm çapında burgu var.

mitat10 27-12-2011 19:01

Cevizin standarta göre kurutmadaki ve nemdeki değerleri.kurutma sıcaklığı 30-350 derece nem kabuklu %8 iç ceviz nemi %5 olmalıdır.

mitat10 27-12-2011 21:52

evet arkadaşım çok güzel şimdi bunu en ucuz şekilde üreteceğimiz bir kasa tasarlamalıyız.Ben de fikir verecek yatay yapılmış silindir bir proje var ama resmini eklemeyi beceremedim.onla uğraşıyorum.inşallah başaracağım.

Mesut Karakaş 30-12-2011 19:43

mitat10 cevizleriniz şebin mi

mitat10 31-12-2011 09:17

eve arkadaşım 150 ağaç şebin var.

Mesut Karakaş 31-12-2011 10:14

verim alamadım diye yazmışsın üzüldüm gercekten. bende de şebin var çünkü. ama bence alıcı için en iyi ceviz şebin zira pedroda iç çeviz oranı % 40 chandlerde % 49 şebinde ise % 63. Bu orana yaklaşan yerli ceviz lerde var ama mesela 7 yaşındaki chandler 20 kilo verip sen 7-8 kilo aldım deyince chandler ekmeli gibime geliyo sanırım chandlerın antraknoz derdi yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024