agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-05-2008, 18:06   #241
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 18
Öncelikle cevizden para kazanma hayallerimin yaptığınız hesaplarla biraz darbe yediğini söylemeliyim
Büyük ihtimalle bu işlere hevesli bir ortağım olacak, oda Ankara'da yaşayan bir memur. Bu yükü en azından iki kişiyle paylaşmanın maddi ve manevi açıdan çok faydalı olacağına inanıyorum. Bizim planımızda arazinin yakınlarındaki bir köyden birisine bir miktar para verip (henüz miktarı ne olur bilemiyorum) bakımını yaptırmak. Köylüye güvenip güvenmeme meselesine gelince hangi işi yaparsanız yapın her halükarda birilerine güvenmek durumundasınız ****** kontrolü elden bırakmamak kaydıyla. Ceviz yetiştiriciliği ile okuduklarıma göre ilk dikim işleri tamamlandıktan sonra ilk 2 yıl yaz aylarında ortalama haftada bir sulama gerekiyor, peryodik olarak da gübreleme, ilaçlama gibi işler var. Bizim planımız ilk bahar-sonbahar aralığında her hafta sonu bir kişinin bahçeye giderek bahçeyi ve çalışanı kontrol etmek şeklinde. Bu yöntemle ciddi bir sıkıntı yaşanmayacağına inanıyorum.


Diğer yandan asıl sıkıntının tarlayı alma aşamasında yaşanabileceğini düşünüyorum. Arkadaşımızın bahsettiği gibi Ankara'da uygun fiyatlı ve suyu olan bir tarla bulmak biraz zor. En iyi ihtimalle kuyu, sondaj vs ile su bulunabilecek bir tarla almayı düşünüyorum ki, tarlanın bu özelliklere sahip olup olmadığı konusunda bölge insanından **** satıcıdan elde edilecek verilerin güvenirliği şüpheli.

Tabi ciddi bir sıkıntıda özellikle Ankara için geçerli olan don riskinin varlığı ve bununla nasıl mücadele edileceği.

Ankara çevresinde 50 km lik daire içindeki tarla dönüm fiyatları 2000-15000 ytl aralığında seyrediyor. Planımız düzenli gidiş geliş açısından Ankara'ya yakın, çalışan temin edebilmek açısından da bir köye yakın bir tarla bulmak.

Bu arada piketaj ve havlatmak nedir? Bu soruyu soran birinin ceviz yetiştirmeyi düşünmesi doğru değil mi acaba?

efekara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 18:58   #242
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 18
Sayın Yaşar Aydın,
Ankara' da yaşayan ve Ankara çevresinde ceviz yetiştiriciliğine merak saran birisi olarak bu konudaki tecrübe ve girişimlerinizi heyecanla okudum. Şüphesiz bilimsel ve teorik bilgilerin önemi çok büyük. Ancak yaşanmış gerçek tecrübelerin dile getirilmesinin de çok faydalı olduğunu düşünüyorum, bu bakımdan aktarımınız için teşekkür ederim.

Bende Ankara çevresinde ceviz yetiştirmeyi düşünüyorum. Merak ettiklerim şunlar;
1- Niçin Polatlı çevresini tercih ettiniz? Sözgelimi Elmadağ, Haymana, Gölbaşı, Bala, Lalahan, Çubuk vs gibi bölgelere göre daha uygun mu buldunuz? (ceviz yetiştirme açısından)
2- Sulamayı tankerle yaptığınızı belirtmişsiniz, bunun nedeni o bölgedeki araziden kuyu suyu vesaire çıkmadığı için mi?
3- Hangi ceviz türünü tercih ettiniz?, Kısmi başarısızlığın nedeni uygun ceviz türü seçmemek olabilir mi?
Saygılarımla.

efekara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 08:42   #243
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 126
Sn. efekara,

Diğer konudaki mesajınıza istinaden buraya cevap yazıyorum, konular karışmasın diye... Öncelikle sorularınıza cevap vereyim. Piketaj, arazideki fidanların yerleşim planı ve bu plana göre kazıkların çakılarak fidelerin nerelerden geçeceğinin belirlenmesidir... Sıra arası ve ağaç mesafesi olarak örneğin 7x7 dendiğinde 7m sıra arası, 7m de ağaç mesafesi oluyor. 10x7 yapabilirsiniz, 10x10 yapabilirsiniz... Aşağıda benim 2 da için çizdiğim piketaj planı var... Burada 2 da için 20 fidan var, fidanların tam ortasına (çizgilerin kesiştiği kırmızı noktalı yerlere) birer fidan daha (12 adet) dikilebilir. Bu durumda sıra arası 5m'ye ağaç mesafesi de 7m'ye düşer, da başına fidan sayısı 16 olur ama ağaçlar büyüdüğünde birbirini sıkıştırması problemi oluşabilir.

Kavlatmak ise, cevizin yeşilkabuğunu soydurmaktır... Ceviz yeşil kabuğu ile depolanırsa nemlenme, çürüme yapabiliyor. Toplandıktan hemen sonra kavlatılmalı... Daha sonra pazarlanmalı...

Not: Daha önceden de dediğim gibi bilgilerimin tümü teoriktir, pratik hiçbir tecrübeye sahip değilim, tecrübeli arkadaşların bilgilerinden de faydalanmak isterim.

İkinci Not: Çanakkale (Bayramiç), Balıkesir bölgelerinde kapama ceviz kurmak istediğimi söylemiştim. Bu konuda her türlü yardımı bulunabilecek arkadaşların mesajlarını bekliyorum. Arazi temini, fidan tavsiyesi, daha önceki tecrübeler, bakım konusunda yardımı olabilecek kişiler, ortaklık yapmayı düşünenler, tavsiyeler, uyarılar, vs...

Eklenen Resimler
 
açık-pozisyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2008, 19:06   #244
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 18
Sayın açık-pozisyon
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

efekara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 11:47   #245
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 126
Rica ederim sn. efekara...

Bu arada yeni dikilmiş 1-2 yaşlı ceviz fidanlarına ne şekilde / kaç zamanda bir su vermek gerekir, detaylı bilgisi olan var mıdır? Yani örneğin "3 günde bir fidan başına 250 ml su vermek gerekir bunu da şu şu şekilde yapmalısın" gibisinden bir bilgi var mı acaba? Amacım fidanlarımı sulamak için hergün kaç saat harcayacağımı bulmak... Bir de damla sulama sistemi kursam 20 dekar için, sulama günde kaç saat sürer yani ben sistemi çalıştırıp tekrar kapatmak için kaç saat beklerim orada? 2 saat mi 3 saat mi 5 saat mi? Beklerken neler yapabilirim / yapmam gerekir?

Bilgi verenler için şimdiden teşekkürler...

açık-pozisyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 20:10   #246
Ağaç Dostu
 
Cansunarya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2007
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 201
Bu tür cevizin atası olabilir mi? :)

Herkese iyi akşamlar,
Forumunuzu ilgiyle takip ediyorum ve merakımı ancak sizlerin giderebileceğini düşünüyorum.
Evimin bahçesinde zehirli oldukları düşüncesiyle kimsenin yemediği yaşlı, farklı türde ceviz ağaçları var. Cevizin meyvesi oldukça sarı, kış armudu görünümde, kabuk yüzeyleri dikensi tırtıklı ve bazıları normal ceviz gibi 2 loblu iken bazıları da ilginçtir, 3 loblu. Ben meyvesinin hafif tadına baktım, ceviz lezzetinin yanı sıra otsu bir tadı da var. Acaba içinizde bu türü tanıyan bilen var mı, meyvesini gönül rahatlığıyla tüketebilir miyim..zira çok fazla ürün veriyorlar. Fotoğraflarını ekliyorum, Şimdiden teşekkürler..

Eklenen Resimler
    
dadaşım beğendi.
Cansunarya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2008, 13:29   #247
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Mesajı Göster
Sayın Danış, genel anlamda Amerikan çeşitleri daha verimli, meyve kaliteleri iyidir ve özellikleri belirlenmiş çeşitlerdir. Amerikan çeşitlerinin nisbi uyanma tarihleri ve dölleyicileri nettir. Malesef bu durum yerli çeşitlerimiz için tam anlamı ile geçerli değildir. Amerika Birleşik Devletleri, ceviz yetiştiriciliğini rasyonel olarak ele almış ve sektör anlamında dünyanın en iyisidir. Bu arada bizim yerli çeşitlerimiz de verimleri tam anlamı ile belli olmasa bile meyve kaliteleri hiç tartışmasız iyidir. Yalnız birbirleri ile mukayeseli olarak uyanma tarihleri ve hangi ekolojiler için uygun oldukları noktasında bilgiler yetersizdir. Önümüzdeki ayın (Mayıs) dergisinde yerli ve yabancı ceviz çeşitleri ile ilgili yazı yazmayı düşünüyorum. Oradan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca eğer konu ile ilgileniyorsanız konu ile ilgili yazılmış kitaplardan edinmenizi tavsiye ederim. Bütün sorularınıza cevap bulabileceğiniz tek bir kaynak olmadığını da belirtmek isterim.
Sayın danış yararı olurmu bilmiyorum ama, ben gönende chedler ceviz çeşidini ektim, ektiğim yıl dalsız, budaksız cıplak bir fidan tepelerini vurduk ve ektik gönderdiğim resimdeki fidan 5 aylık bir chendler fidanıdır ve üzerinde 5 adat ceviz var.


Düzenleyen Lilium : 16-01-2009 saat 01:13
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2008, 14:37   #248
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-05-2006
Şehir: MANİSA/ SALİHLİ / Yeniköy
Mesajlar: 280
Geçn ıl diktiğimiz 160 adet sertifikalı ceviz fidanlarından 15 tanesi tutmadı , onların yerine yenisini diktik, tutanların gelişimi gayet güzel hatta 20-30 kadar bu sene ceviz bile verdi.

Eklenen Resimler
  
ozanutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 15:24   #249
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 126
Sayın ozanutku, izninizle birkaç şey sormak istiyorum;
- Cevizleriniz hangi çeşit acaba?
- Toprağınız ne tür toprak, fotoğrafta bir tuhaf gözüküyor sanki
- Kaç dönüme diktiniz 160 taneyi, sıra arası ve mesafe nedir, kaça kaç diktiniz?
- Toprak için hazırlık yaptınız mı, yani patlatma vs yapıp bir mevsim geçmesini beklediniz mi? Veya dikimden önce ne kadar beklediniz, ne tür hazırlıklar yaptınız?
- 160 fidanı kaç adam/gün olarak diktiniz? Yani kaç günde kaç adamla çalışarak?
- Dikimden sonra nasıl bir sulama ve gübreleme programı izlediniz? Sulama sisteminiz nasıl, salma mı, damla mı yoksa başka bir sistem mi?
- İlaçlama yaptınız mı? Bordo bulamacı, vs herhangi birşey?

Çok soru sordum biliyorum ama ceviz bahçesi kurmayı düşünen biri olarak aklımda birçok soru var. Deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevirinim. Şimdiden teşekkürler, bol kazançlar...

açık-pozisyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 10:49   #250
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 23-05-2006
Şehir: MANİSA/ SALİHLİ / Yeniköy
Mesajlar: 280
Sayın açık pozisyon

1- Cevizler Şebin ve bilecik çeşitleri,
2- Toprak yapısı kireçli ve geçirgen olmayan bir yapısı var. Yaz ortasında bile bir iki karış kazınca altı nemli bir toprak yapısı
3- Cevizleri 10x10 olarak diktik 16 dönüme
4- Toprak için hazırlık yaptığımız söylenemez, Ekim/2006 gibi dikilecek yerleri açtırdık, Şubat/2007 de dikimi gerçekleştirdik.
5- 160 ceviz fidan + 1100 adet mahlep(onlarda bu sene allahdiyen kirazından aşılandı) 3 kişi 2 günde dikti.
6- Dikimden hemen sonra 25 'er lt. su verildi bütün fidanlara ayrıca Haziran ayındada humikasit takviyesi yapıldı (60 ' ar lt. su ile) Sulama sistemi geçen sene tankerlerle yapıldı , bu sene eski usul su kuyusu yaptırdık 12 metre derinliğinde .( Önümüzdeki 1-2 sene içinde meyve bahçemizin yakınlarına sulama göleti projesi hayata geçirilecek devlet tarafından)
7- Henüz bordo bulamacı veya herhangi bir işlem yapmadık.

(Yanlız fidanları dikerken köydeki akrabalar, çıplak köklü 2 metrelik ceviz fidanlarının görünce bunların tutmayacağını , boşuna uğraştığımızı söylemişlerdi.) 160 fidanda 15 zahiyat bizim için büyük başarı,

Sertifikalı fidanlarda dolayı dönüm başına 250,00 YTL devletten para almıştık , zaten o para masrafı hemen hemen karşılıyor, Yanız her sene İlçe tarımdan kontrole geliyorlar , tutmayan fidanların yerine hemen yenisinin dikilmesini istiyorlar. (Galiba kontrol 4 sene devam edecek)

ozanutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 10:26   #251
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 126
Sayın ozanutku, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim... Zaman zaman sizi rahatsız edebilirim bu konuda... Şimdiden hakkınızı helal edin...

açık-pozisyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 14:01   #252
Ağaçsever
 
ar_da's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2008
Şehir: yozgat
Mesajlar: 97
ceviz

Arkadaşlar 14 yıllık ceviz ağacım var daha hiç meyve vermedi. Aşılama yaparsam olur mu?

ar_da Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 17:17   #253
Yeni Üye
 
Anubis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 14
Ceviz kökleri

Merhaba,
önceki sayfaları inceledim tam olarak anlayamadığım bir husus var.
ben açık köklü fidanlarla ceviz bahçesi kurdum. açık köklü fidanların kök yapısı daha saçaklı gelişir ve kazık kök oluşturmaz gibi bir durum varmıdır?
açık köklü fidanların tüplü **** tohumdan yetiştirmeye göre kök yapılarında bir fark oluşmaktamıdır? (bir 10 yıl sonrasını düşünürsek mesela)

Anubis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2008, 23:13   #254
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-12-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 44
ÇELEBİ cins ceviz hakkında bilgi verebilirmisiniz. tozlayıcısı nedir? çelebi cevizinin özellikleri nelerdir? bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

daraban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2008, 12:45   #255
Ağaç Dostu
 
HAKAN_O's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 532
Geçen yaz ceviz fidanı diktim şimdi arsa aldım yerini değiştirmek istiyorum nezaman ve nasıl yapmalıyım

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2008, 14:20   #256
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HAKAN_O Mesajı Göster
Geçen yaz ceviz fidanı diktim şimdi arsa aldım yerini değiştirmek istiyorum nezaman ve nasıl yapmalıyım

Son baharda yapraklarını döktükten sonra çukurun altına bir çay bardağı kök gübresi koyarak, toprağı çürümüş hayvan gübresi ile karıştırarak ekebilirsiniz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2008, 22:00   #257
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Galeri: 1
Ceviz hakkında basılı yayın

Merhaba Arkadaşlar ;

Ceviz konusunda bilgili Z.Mühendisi arkadaşlar basılı kitap, araştırma, döküman konusunda yardımcı olabilirseniz memnun oluruz.
Kitabın adı, yazarı , yayınevi vs.

Ceviz konusunda arşivi olan arkadaşımız var mı ?

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Sevgi ve Saygılarımla
E.ÇATAL

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 15:43   #258
Ağaç Dostu
 
HAKAN_O's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 532
tesekkürler

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2008, 18:22   #259
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Galeri: 1
Ceviz İlgilenen Arkadaşlar , KİTAP

Merhaba Arkadaşlar ;

Cevizle ilgilenen arkadaşlar
''http://www.arastirma-yalova.gov.tr/st22/yeni.htm''
''http://www.hasad.com.tr/?rc=kitap&tur=Ceviz''
adresli linkteklerdekii kitapları ve içeriklerini inceleyebilirsiniz.

Sevgi ve Saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2008, 13:19   #260
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
ceviz aşısı

Merhaba, uzun zamandır kimseler yazmamış buraya
acaba benim soruma cevap yazan olurmu?
Bundan yedi yıl önce bir akrabamın cevizden yetiştirdiği bir ağaççığı bahçeme diktim.
Aradan geçen bunca zaman içinde hiç meyva vermedi
Tropikal ceviz dediler bana, ama yaprakları bildiğimiz cevizlerden daha büyük ve fazla, son derece sağlıklı büyüyor.
İlkbaharda bolca çiçek açıyor(sülükleniyor)
Uçlarda cevize benzer sivri küçük meyvaları görünüyor, ama hiç büyümüyorlar bir süre sonrada kuruyup dökülüyorlar.
Merak edip yaprağını ezerek kokladım, bizim cevizlerimiz kadar yoğun kokmuyor.
Acaba döllenme sorunumu yaşıyor, çevrede bir sürü ceviz var.
Bu cevize aşı yaptırsam nasıl olur, kalem aşısı için uygun zaman nedir?
Göz aşısımı daha uygun olur.
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi bildiriyorum.
Zamanı geçmeden cevap yazan olursa çok mutlu olurum.
Tüm ağaç dostlarına sevgilerimle...


Düzenleyen Adalet Yağcı : 17-09-2008 saat 21:08
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2008, 22:42   #261
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
fotoğrafları gönderiyorum

Merhaba,
Bugün ceviz olduğunu düşündüğüm ağacımın fotograflarını çektim, üzerindeki meyvaları cevize pek benzemiyor sanki

yapraklarıda diğerlerine göre çok iri.
Nedersiniz bu gerçekten cevizmi?

Eklenen Resimler
  
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2008, 23:58   #262
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 215
Merhaba, bahçemde kaç yaşında olduğunu bilmediği fakat meyvesinin çok güzel olduğunu bildiğim bir cevi ağacım var. Sorunum ise şu; Cevizin yeşil kabukları buruşuyor, küçük değiller normal boyutlarına geldiler ve kabuklar buruşmaya başladı. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2008, 00:21   #263
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı Mesajı Göster
Merhaba,
Bugün ceviz olduğunu düşündüğüm ağacımın fotograflarını çektim, üzerindeki meyvaları cevize pek benzemiyor sanki

yapraklarıda diğerlerine göre çok iri.
Nedersiniz bu gerçekten cevizmi?
Hayır bu bildiğimiz ceviz değil. Bu pikan veya pekan cevizi. Aşağıdaki başlıkta gerekli bilgileri bulacaksınız.

Carya illinoinensis (Pikan cevizi - Pecan)

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 14:19   #264
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 6
Ceviz

Ben bahçemdeki ceviz ağacından toplayacağım cevizleri köklendirmek istiyorum.
Bu iş için cevizleri ne zaman toplamalıyım. Şimdi toplayıp üzetindeki yeşil tabakayı bıçakla kesip eksem köklenir mi?

Köklendiriken bu yöntemi kullanacağım.

''Katlamada bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonrada bir sıra tohum bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları sıcaklığı 0- 80C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb gibi ortamlara alınırlar.''

Zeyno waffle beğendi.
Fire_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 15:59   #265
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-07-2008
Şehir: Gebze
Mesajlar: 8
Cevizsever dostlar,
Yozgat'ta ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Geçen sefer 3-4 yılda meyve verir diye İstanbul'dan aldığım fidanlar sulamama rağmen kurudu. Hangi türü seçmeliyim?
Teşvik diye bir şey varsa nasıl yararlanırım?
Yetiştirirsem destek olanların hepsini ceviz yemeye beklerim.

ab-ı hayat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 17:18   #266
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fire_ Mesajı Göster
Ben bahçemdeki ceviz ağacından toplayacağım cevizleri köklendirmek istiyorum.
Bu iş için cevizleri ne zaman toplamalıyım. Şimdi toplayıp üzetindeki yeşil tabakayı bıçakla kesip eksem köklenir mi?

Köklendiriken bu yöntemi kullanacağım.

''Katlamada bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonrada bir sıra tohum bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları sıcaklığı 0- 80C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb gibi ortamlara alınırlar.''
Arkadaş ben Sakarya geyve ilçesinin dağların da bulunan açma diye tabir edilen bahçelerden birin de ilginç bir metod gördüm ne kadar başarılı **** doğrumudur bilmiyorum. Ağaçın düzgün olan dallarından bir kaç tanesine bir teneke takılıyor ( Yağ **** başka alttarafı delinerek dalın üzerinden geçiriliyor ) içerisine toprak doldurulup bir sene zannerdersem bekleniyor, bu ara da tenekenin içerisi sürekli sulanıyor, kuru bırakılmıyor. Ben uğraşam fidan alıp ekeyim dersen ****** engüzeli odur. Bu da aklının kenarın da dursun belki uğraşmak isteersin diye yazıyorum.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=16459&c=136

Linki buraya kopyaladım buradan bakabilirsin ekleyebilirsem resimi de ekliyorum.

Eklenen Resimler
 
Zeyno waffle beğendi.
caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 23:25   #267
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 215
Sorumu cevaplandıracak kimse yok mu?

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2008, 01:07   #268
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezo Mesajı Göster
Sorumu cevaplandıracak kimse yok mu?
Arkadaş ben cevaplamak isterdim ancak cevabını bilmiyorum. Susuzluktan **** gübre eksikliğinden olabilirmi ?

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2008, 09:19   #269
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caucasus Mesajı Göster
Arkadaş ben Sakarya geyve ilçesinin dağların da bulunan açma diye tabir edilen bahçelerden birin de ilginç bir metod gördüm ne kadar başarılı **** doğrumudur bilmiyorum. Ağaçın düzgün olan dallarından bir kaç tanesine bir teneke takılıyor ( Yağ **** başka alttarafı delinerek dalın üzerinden geçiriliyor ) içerisine toprak doldurulup bir sene zannerdersem bekleniyor, bu ara da tenekenin içerisi sürekli sulanıyor, kuru bırakılmıyor. Ben uğraşam fidan alıp ekeyim dersen ****** engüzeli odur. Bu da aklının kenarın da dursun belki uğraşmak isteersin diye yazıyorum.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=16459&c=136

Linki buraya kopyaladım buradan bakabilirsin ekleyebilirsem resimi de ekliyorum.
Verdiğin bilgiler için teşekkürler ben bu yöntemi biliyorum. Ama benim soruma cevap olmadı. Ben cevizleri ne zaman toplayıp dikmem gerektiğini soruyorum. Keseceğimiz kavakların yerine kendi yetiştirdiğim cevizleri dikmek istiyorum.

Fire_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2008, 12:48   #270
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezo Mesajı Göster
Merhaba, bahçemde kaç yaşında olduğunu bilmediği fakat meyvesinin çok güzel olduğunu bildiğim bir cevi ağacım var. Sorunum ise şu; Cevizin yeşil kabukları buruşuyor, küçük değiller normal boyutlarına geldiler ve kabuklar buruşmaya başladı. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Sevgili ezo öyle bir bağırmışın ki soruma cevap veren yokmu diye ödümüzü patlattın yahu.
Sevgili ezo bu kadar az bilgi ile yanlış birşey söylemekten çekinmişlerdir, Cevizlerim buruşuyor demişsin, benim bildiğim kadar ceviz buruşmasının nedenleri, çok sıçak havalarda sulama yaptıysan yaprakları nı döker meyveyi besliyemez buruşur, ikinci neden mantar hastalığı olabilir,üçüncü neden ağacı kabuklu bit sarmıştır bit suyunu emer ağaç zayıf düşer, yani bir çok nedenleri olabilir siz bunları iyi gözlemleyip yazarsanız veya bulunduğunuz bölgede bir ziraat mühendisliğine giderseniz size yardımcı olacaklardır. Bilmem yardımcı olabildimmi. Büyük olasılıkla bu üç nedenden biridir.

saygılarımla
lilium

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024