agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-12-2012, 00:05   #3061
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dadaşım Mesajı Göster
sayın lilium neden inandırıcı gelmedi anlamadım.

Ağaçlara ve Ağaçların üzerine bakın anlarsınız.

Vatandaş bahçe kurmuş, Yalova/dan aldığı fidanlardan yeterli verim alamamış, bunun için pişman olmuş, kendi yöresine adapte olmuş yalnızca tescil edilmemiş yerli cevizleri ekmiş ve onlardan memnun kalmış,

Bu konuda haklı olabilir.

bu memnuniyetini gurbetçi bir arkadaşına anlatıyor. İfade müthiş, o aşılanan ağacın kendisini olgun hissetme tasviri harika.

Evet harika, ve sizde inanıyorsunuz.

Aldığı verimide söyleyebiliyor.

Hangi verim, hesap makinasında yapılan verim mi?

Siz elinizdeki yetişmiş ağaçların kaç yaşında olduğunu, ve bu yabancı çeşitlerin yıllık ortalama verimini yazarmısınız,

Ben bu konuyu bir çok yerde açıkladım forumu mesajlarımı okursanız öğrenirsiniz.

size sorulan bir soru boşta kalmış sanırım.

Hangi soru olduğunu alıntılarsanız cevaplamaya çalışırım.

Ha yanlış anlamayın bilginiz karşısında saygılıyım.

Saygılısınız, teşekkür ederim.
...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 01:15   #3062
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
...
sayın lilium bu video konusunda çok önyargılı konuşuyorsunuz.. bu kişi benim birebir tanıdığım ve konuşmalarının tamamınıda bilgi ve tecrübesiyle konuştuğu konusunda canlı şahitim.. artı bu kişi ticari bir amaç ile bu videoyu çekmiş biriside değil.. videoyu çeken kişi avrupadan emekli olup yaşadığı köyde ne gibi bir uğraş ve yatırım yapabilirim düşüncesinde olup, arkadaşla tesadüfi bir çekim yapıp köyünün web sitesinde yayınlamış olduğu bir videodur...

bende bu arkadaşımın yerli cevizinden tohum ile dikim yapan birisiyim, burada anlatmak istediği , bizim yörenin ikliminin çok sert olduğundan diğer ceviz cinslerinin uyum gösterememesi ve yakınımızda bulunan kaman ilçesinin ceviz konusunda ellerinde tescilleri olup bu yörenin cevizinin de kaman adı altında satılması... ben bir linkte atmıştım ağaçören cevizi ile ilgili selçuk üniversitesinden bir çalışma.. umarım inceleyip kıyaslamalar bölümüne de bakmışınızdır...

ncp1963 beğendi.
ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 01:19   #3063
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 30
bu çalışmayı incelemenizi tavsiye ederim... yerli ceviz ve tescil aşamasında ... bunu aşı ile verimi öne çekme çalışmaları var , bahsetmek istediğim bu cevizin tohumundan , dikip ağacından da aşı yaparak verimi öne çekmek .. adı pedro , chadner, fernetto değilde AĞAÇÖREN cevizi olacak...

ncp1963 beğendi.
ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 04:37   #3064
/
 
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 83
sayın ramazan aydın lilium aşılı ceviz bahçesi kuruyor. enson paylaştığı resimlerden bahçesinin 7 yıllık olduğunu ifade etmiş, kendisi ceviz hakkında bilgin biri ancak cins olarak yabancı cinse hayran, olabilir o memleketin insanları cevize kafa yormuş olabilirler bu sayede bizim dokunmaya kıyamadığımız cevizi kıyım yaparcasına budayıp iyi verim alabilirler, ceviz aşılanmaz diye bilirdik o insanlar buna inanmayıp en iyisini çoğaltmışlar burda diyecek tek şey o insanları tebrik etmek, ancak kaman çağlayan cerit oğuzlar vb yerli olan ancak selekte edilmemiş cevizleri göz ardı etmek bize sadece para zaman ve emek kaybettirmez aynnı zamanda yeşeren umutlarımızı da kurutur iş te en acısı da budur. onun için bize ait olan değerleri yerden yere vurmayalım. bahçe AĞAÇÖREN DE gelecek yıl arar bahçe sahibi ile görüşürüz resimlerini internetten paylaşırız ama yeterki söylediğimiz ve söyleyeceğimiz söz bizi mahcup etmesin esen kalın

ncp1963 beğendi.
dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 05:17   #3065
/
 
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 83
Alıntı:
sayın Lilium;ağaç diplerinde hafif köklü picler olur zaman zaman ihtiyacımıza göre bunlardan koparır ve ekeriz ve tutarlar, sorum şu bu kopardığımız piçler dip kök yapmıyorlar mı ? ki, söküm esnasında (ya da tüplü fidanın) kesilen kökleri dip kök yapmasın.
benimde merakım cevizin dip ürgünlerinden hiç bir tane fidan elde ettinizmi, **** bunu başaran varmı bunu duydunuz mu

dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 11:15   #3066
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sayın Dadaşım, Ramazan Aydın,

Bu sitede hiç kimsenin yerli cevize karşı olduğunu düşünmüyorum. 103 sayfanın tamamını okuyabilseniz aralarda en güzel cevizin o yörenin şartlarına uyum sağlamış yerel ceviz olduğu mesajlarını göreceksiniz. Bu başlık altında "evet, Chandler Pedro şimdilik iyi verim veriyor gibi duruyor ama 20-25 senelik bir süre sonunda bu çeşitlerin Türkiye'ye gerçekten uyum sağladığını görebiliriz" mesajını da bulabilirsiniz.

Bu sitede sık sık bahsi geçen yabancı ceviz çeşitlerinin en büyük artısı (eğer gerçekten aslına uygun fidan ise), büyük araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda elde edilmiş, performansı ve hastalık dirençleri uzun süreli gözlemlerle belgelenmiş tescilli çeşitler olmasıdır.

Ülkemizde bu tür çalışmalar ancak kısıtlı imkanlarla ve özellikle de bireysel çabalarla (Yalova Enstitüsü, Sütyemez, Akça, vb) gerçekleştirilmekte ve stratejik bir programın parçası olmaktan uzak bir görüntü sergilemektedir.

Dolayısı ile ticari ve profesyonel bir işletme oluşturacak yatırımcılar büyük yatırım kararlarını seçilmiş ve tescilli çeşitler üzerine vermek mecburiyetindedirler. Bu yabancı çeşitler üzerine de olabilir, yerli çeşitler üzerine de olabilir. Her yatırımcının kendi koşullarına göre vermesi gereken bir karardır.

Videodaki çiftçimiz Yalova türlerinin Ağaçören'de iyi gelişmediğini söylüyor ki çok haklı, Yalova ılıman iklimlerin cevizidir. Kaman gibi çeşitler o bölgeye daha uygundur.

Elbetteki ülkemizin sahip olduğu ancak henüz bir tescil sürecine tabi olmamış ceviz çeşitlerimiz olduğu gibi, tescil edilmiş olsa dahi hastalık-verim performansları üzerinde yeterli araştırma yapılmamış bir çok çeşidimiz de vardır.

Küçük ölçekli yatırım yapanlar (aslında <100 dönüm demek lazım ama site ortalamasına bakarsak <30 dönüm daha gerçekçi), hobi bahçeleri içinde çeşit denemek isteyenler elbetteki bu tip çeşitleri deneyebilirler.

Hele hele yanınızdaki komşunuz deneyip güzel sonuç alıyorsa, sizin de toprak şartlarınız çok farklı değilse sizin de denememeniz için hiç bir sebep yok.

Maalesef ve maalesef ki sitede ceviz üzerine araştırma yapan akademisyenlerimizden yok. Halbuki bir kalkıp çektikleri zorlukları, alamadıkları destekleri, strateji eksikliklerini anlatsalar herhalde bu 103 sayfalık külliyat ağlardı. Bizim de ufak ve orta ölçekli yatırımcılar, ya da ceviz sevenler olarak bu tip araştırmalara sponsor olma imkanımız yok. Ancak gönül ister ki "kurumsallaşma yolunda" olan ceviz tüketicileri (kuruyemiş, tatlı, vs. firmaları) çocuklarının ve torunlarının da hayatını kurtarmak için gelirlerinin bir kısmını profesyonel olarak bu tip araştırmalara yönlendirseler.

Ancak hazıra konmayı çok seviyoruz. Çendlır'mış, franket'miş.. Elin oğlu yapmış, bizimkiler de hoop hazıra konuyor kullanıyorlar..

Saygılarımla,

Ç.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 13:35   #3067
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli Mesajı Göster
sn.lilium bildiğim kadarıyla sizin bahçenizde yalova1 ve chandler çeşitleri var,bunlardan başka verim aldığınız yerli ve yabancı çeşidleriniz var mı..bunların karşılaştırmasını yapabilir misiniz rica etsem..(verimleri,soğuğa-hastalıklara dayanıklılıkları falan)


sn.dadaşım'ın dediği mesaj bu galiba..

ncp1963 beğendi.
ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 14:08   #3068
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
ceviz dikilecek bölgenin şartları eğer uygunsa; maraş 18, oğuzlar77, kaman dikilmesi daha uygun bence,türkiye de son yıllrda çok büyük bahçeler kuruldu, her ilçe de bile en az 3-4 kapama ceviz bahçesi var bu yüzden de ileride piyasada çok fazla ürün olacak arz fazlası olunca aroması güzel cevizler talep görecek..bugün bahçe kurarken bunu gözardı etmememiz gerekir..
oğuzlar77 cevizinin bu sene ki toptan satış fiyatı 15-16 tl, maraş 18 ise tane 22 kuruştan satılmış (maraştan cevizci akif bey ve ziraat mühendisi ali bey ile görüşmelerim de onlar söylemişlerdi) diğer çeşitler en fazla 7-8 tl den satılırken bu çeşitlerin bu kadar yüksek fiyattan alıcı bulması gerçekten çok şaşırtıcı,demek ki aroması çok güzel yoksa bu kadar parayı kimse vermez..

hastalıklara, dona dayanımı, zararlılarla mücadele vb. etkenleri bütünüyle eklediğimizde elde edilen verim açısından yabancı çeşitlerle bu çeşitler arasında fazla fark olmayacağını düşünüyorum.(aynı şartlarda ve bakımla yabancı çeşitten örneğin; 30kg alınırsa bu çeşitlerden de 20-25 kg alınabilir)

ben pazardan her hafta ceviz alıyorum kg 15-16 tl..soruyorum nerenin cevizi diye dışardan geliyor diyorlar..hangi çeşit olduğunu anlayamadım ama resimlerde gördüğüm kadarıyla chandlere benziyor.cevizlerin tadı pek güzel değil. 7-8 tl ye satılan küçüklü büyüklü yerli cevizlerden aldım bir kaç kere onlarda tam kurutulamamış,içi siyahımsı falan oluyor kabuğu da çok kalın olduğu için kıramıyorum..
bahçesinde yerli-yabancı çeşit olan ya da başka bahçelerde görme-tatma imkanı bulan arkadaşlar her özelliğiyle bunların karşılaştırmasını yapabilirseler tüm arkadaşalr için çok faydalı olur..

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 14:35   #3069
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-07-2011
Şehir: adana
Mesajlar: 41
merhabalar yabacı veya yerli heç farketmez bence bahçe kurulacak yerin öncelikle iklimi çok önemli bölgeye uyum sağlamış cevizlerden yetiştirmek daha verimli olur bence
ufak bir örnek vereyim benim bahçeye yavuz maraş18 bilecik şebin chandler fernette bölgemin yerli cinsleri ve toros1 cinslerini bahçemin bir bölgesini örnekleme olarak 5 metre aralıkla ektim tümüne aynı uygulama yaptım en en iyi gelişim gösteren şebin oldu en kötü gelişim gösterende maraş18 oldu benim kanatim yöreye iklim şartlarına uygun ceviz dikmek daha akıl kari
benim bahçe çok verimli olmasına rağmen 1200 rakımda olduğundan dolayı zeytin ağacı nede muz ağacı dikebiliyorum

ayrıca maraş yöresinin cevizleri benim yöreme uyum sağlayamadı maraş yöresinden getirdiğim 7 yaşlarında cevizlerim var bizim yörenin cevizleri daha verimli

ncp1963 ve ladikli beğendi.
ejder01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 17:44   #3070
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 Mesajı Göster
merhabalar yabacı veya yerli heç farketmez bence bahçe kurulacak yerin öncelikle iklimi çok önemli bölgeye uyum sağlamış cevizlerden yetiştirmek daha verimli olur bence
ufak bir örnek vereyim benim bahçeye yavuz maraş18 bilecik şebin chandler fernette bölgemin yerli cinsleri ve toros1 cinslerini bahçemin bir bölgesini örnekleme olarak 5 metre aralıkla ektim tümüne aynı uygulama yaptım en en iyi gelişim gösteren şebin oldu en kötü gelişim gösterende maraş18 oldu benim kanatim yöreye iklim şartlarına uygun ceviz dikmek daha akıl kari
benim bahçe çok verimli olmasına rağmen 1200 rakımda olduğundan dolayı zeytin ağacı nede muz ağacı dikebiliyorum

ayrıca maraş yöresinin cevizleri benim yöreme uyum sağlayamadı maraş yöresinden getirdiğim 7 yaşlarında cevizlerim var bizim yörenin cevizleri daha verimli


sn ejder01 bölgenin iklimine uygun çeşitler dikilmeli tabi ki ben de onu diyorum ancak uygun çeşitler içinden eğer farklı alternatifler varsa yabancı çeşitler de olsa oğuzlar, maraş18, kaman seçilmeli diyorum

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 20:55   #3071
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2012
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 246
herkese merhaba internette ceviz ile ilgili videolar izlerken bir tanesinde özyeşil fidancılığın sahibi sn. Muharrem Yavaş tohumdan yetiştidiği onbinlerce çöğürden kurşunkalem kalınlığında 8 cm boyunda bir fidanın üzerinde dört tane ceviz olduğunu ve bu cevizi gözlemlemeye aldığını söylüyor kendisiyle telefonda görüşüp bu cevizden bir-iki fidan almak istedim sağolsun gönderdi yaklaşık altı senedir bu çeşidi takip ettiğini , chandler den birkaç gün daha geç uyandığını,yabancı çeşitlerden daha verimli olduğunu ve aromasının daha iyi olduğunu söyledi. Yeni bir çeşit mi geliyor ne, hem de yerli...

ncp1963 ve ladikli beğendi.
cetiner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 21:02   #3072
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
sn ejder01 sizin bahçenizdeki ağaçlar kaç yaşında..daha önce bir kaç kez yazdım ama pek cevaplayan olmadı, sizden rica etsem çeşitlerin karşılaştırmasını yapabilir misiniz..
hatta sn.necip1963'ün ceviz cinsleri arası karşılaştırma sayfası var oraya da bir göz atsanız size zahmet

ncp1963 beğendi.
ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 22:00   #3073
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ramazanaydın Mesajı Göster
bu video da konuşan kişi benim arkadaşım ve her yıl bahçesini gördüğüm ve ceviz tohumu alıp 15 dönüm ceviz dikmeme destek olan kişidir.. inandırıcı olmadığı konu ne ?? ben gerekirse forumada davet ederim kendisini...
ben de ilk izlediğimde çok farklı şeyler düşünmüştüm ama hiç bir zaman ön yargılı olmamak gerektiğini tekrar öğrenmiş oldum

20-25 kg dan bahsediliyor zaten fazla abartılı değil ama 300-400 kg veren var diyor..Aksaray İli Ağaçören İlçesi'nde doğal olarak yetişen cevizlerin (Juglans regia l.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma [Studies on breeding by selection of native walnuts (Juglans regia l.) of Aksaray Province Ağaçören District] bu araştırmayı inceledim 300 yaşındaki ağaçtan 200 kg, 30-40 yaşlarındaki ağaçlardan 150 kg alındığı yazıyor..arkadaşınız 400kg da biraz abartmış sanki..yine de bu rakamlar çok çok iyi..

dediğiniz gibi arkadaşınızı foruma davet ederseniz daha ayrıntılı bilgi alırız..

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 09:55   #3074
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-07-2011
Şehir: adana
Mesajlar: 41
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli Mesajı Göster
sn ejder01 sizin bahçenizdeki ağaçlar kaç yaşında..daha önce bir kaç kez yazdım ama pek cevaplayan olmadı, sizden rica etsem çeşitlerin karşılaştırmasını yapabilir misiniz..
hatta sn.necip1963'ün ceviz cinsleri arası karşılaştırma sayfası var oraya da bir göz atsanız size zahmet
sn ladikli
özel sektörde çalıştığım için bahçeyle ayda 2 hafta cumartesi pazar ilgilenebiliyorum internete bilgi çokluğu kadarda bilgi kirliliği var bunu ayırt edebilmek için deneyerek anlamaya karar verdim 2008 den buyana bahçeme ceviz dikmeye başladım 2008 yılında maraşın behtiz yöresinde verimli gördüğüm cevizlerden 20 adet diktim ağaçların gelişimi çok iyi fakat maraştaki verimliliğini göremedim 3yaşında ekilen fidanlar 7 yaşına ulaştılar ağaç başına 2kilo dahi vermiyor diyebilirim yiyecek ihtiyacimizı karşılıyor

2009 da da 3 yaşlı yavuz ve bilecik cinslerini diktim yavuz 2 yıldır 3er 5 ertane meyve veriyor bilecikte tık yok
2012 başlarındada çeşitleme yapıp görmek için
şebin chandler fernette maraş18 toros1 kaman cinslerini temin edip ekimini yaptım. Aynı yıl şebin chadler ve fernette cinslerinde meyve mevcuttu en iyi gelişimde şebin gösterdi 3 yaşlı fidanlarım bu yılla 4. yaşlarına girmiş oldular
en iyi gözlemlerim bu yıl olacak

ejder01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 13:26   #3075
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 Mesajı Göster
sn ladikli
özel sektörde çalıştığım için bahçeyle ayda 2 hafta cumartesi pazar ilgilenebiliyorum internete bilgi çokluğu kadarda bilgi kirliliği var bunu ayırt edebilmek için deneyerek anlamaya karar verdim 2008 den buyana bahçeme ceviz dikmeye başladım 2008 yılında maraşın behtiz yöresinde verimli gördüğüm cevizlerden 20 adet diktim ağaçların gelişimi çok iyi fakat maraştaki verimliliğini göremedim 3yaşında ekilen fidanlar 7 yaşına ulaştılar ağaç başına 2kilo dahi vermiyor diyebilirim yiyecek ihtiyacimizı karşılıyor

2009 da da 3 yaşlı yavuz ve bilecik cinslerini diktim yavuz 2 yıldır 3er 5 ertane meyve veriyor bilecikte tık yok
2012 başlarındada çeşitleme yapıp görmek için
şebin chandler fernette maraş18 toros1 kaman cinslerini temin edip ekimini yaptım. Aynı yıl şebin chadler ve fernette cinslerinde meyve mevcuttu en iyi gelişimde şebin gösterdi 3 yaşlı fidanlarım bu yılla 4. yaşlarına girmiş oldular
en iyi gözlemlerim bu yıl olacak
sn.ejder01 çok teşekkür ederim..

ben de bu şekilde yapmayı düşünüyorum.önce yerli yabancı 5-6 çeşit dikip ona göre bahçe kuracağım

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 17:11   #3076
/
 
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 83
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli Mesajı Göster
sn.dadaşım'ın dediği mesaj bu galiba..
evet o mesaj açıkta kalmış ona dikkat çektim

dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 18:43   #3077
/
 
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 83
gerçeği tespit etmek

değerli ceviz dostları;
foruma katılmam bir kaç günlük ancak cevizle tanışıklığım sanırım 40 yıllık yaklaşık 2008 den günümüze forumu izliyorum.
bugün elimde yaklaşık 250-300 tane aşılanmayı bekleyen ceviz fidanım var fidanlarım silivri fener köyde, aşılandıtan sonra muhtemelen Erzuruma götüreceğim,
işte bütün sorular burda başlıyor.fidanın bulunduğu yer ve gideceği yer. bu birinci hikaye

benim doğup büyüdüğüm yerlerde çocukluğumda son baharda bir buçuk ay cevizle iç içeydik, cevzlerimiz bir yıl verir 2 yıl biraz az verirdi ama her yıl verirdi bu cevizler arasında 7 gram dan 14-15 grama kadar vardı, kimisi çetin cezdi kimisi iyi kabuğu orta kalınlıkta ceviz, ancak çocukluk yıllarımızda inegölden bir kütükçü amca geldi o belkide anıt olabilecek cevizleri kesti tabi kalan cevizlerimiz bizi yine besliyordu. bu kesilen cevizlerin yerine ilçe tarmdan ziraat dediğimiz cevizleri diktik ne satan ilçe tarımdaki memur bu cevizin cinsini biliyordu nede satın alan biz köylü.

ceviz dostları bugün yaklaşık 20 yaş üstü enaz 300-350 tane ağacımız var veri vasat şimdi ne yapacağız geldiğimiz noktada yapılan HES projeleri hergün iklimi değiştiriyor. söylermisiniz şimdi nolcak you tobe atılan o video onun için dikkatimi çekti videoda konuşan ceviz dostu beyle telefonla görüştüm ve forumda ceviz dostuna yanlış yapıldığını düşündüm beyefendiden almamız gerekn bir ders var diye düşündüm çünkü bölgesinde yalova çeşidinin iyi sonuç vermediğini söylüyor, oysaki benim fidanlarımın olduğu yerde 8-10 yıllık yalova çeşitleri var ve köylü bundan memnun diğeceğim oki biz toplum olarak görerek öğrenen bir milletiz kervan yolda dizilir ata sözü bize ait kamu yönetimimiz bile buna göre şekillenir.

herkes deneyimini yazacak görselde anlatacak belki anlatılanlar sacma gelecek hakaret etmeden deneylerin sonuçlarını göreceğiz ve doğruyu bulacağız söylenilen söze inanmıyorsak kaynağa inip doğruluğunu öğreneceğiz

2012 yılı mart ayında İstanbul Eminönü/ne fidancıları gözlemliyordum. Bir alıcı orda 65-70 yaşındaki satıcıya BODUR CEVİZ sordu. Satıcı ordan az geleişmiz bir fidanı (muhtemelen 2-3 yıl saksıda kalmış) bodur diye alıcı ya 5 tl farklı fiyatla sattı. satıcıya yanaştım, Bodur Ceviz diye bir şey olmadığını söyleyerek müşterisini neden kandırdığını sordum. Satıcı amca ısrarla yaptığının doğru olduğunu söyleyerek başka bir fidanın üzerinde bulunan etiketi verdi buraya sor dedi.

Balıkesir Edremitte bir fidancıya ait bir etiket aradım ancak numara kullanılmıyordu. Eminönünde başka bir fidancıya durumu anlattım. Kendisinin bu konuda fazla bilgisi olmadığını, daha önce fidan aldığı Panç Fidancılığı aramamı ordan cevap alacağımı söyledi. İnternette kısa bir çalışma sonucu Panç Fidancılığı aradım. Telefona çıkan beyefendiye duyduklarımı ve gördüğümü anlattım. sağolsun Panç Fidancılık yetkilileri insanların daha çok para kazanmak için butür yalanlara baş vurduklarını söyledi. Forum aracılığı ile kendilerine tekrar teşekkür ediyorum hepinize saygılar

ladikli beğendi.
dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 19:23   #3078
/
 
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 83
sayın lilium diyorsunuz ki;
İnandırıcı olmayan konu o ağaçlardan o gelişmişteki ağaçlardan ortalama 25 kg ceviz alması her bir ağaç 25 kilo ceviz vermez, anlatım öyle ki ortalama 25 kg, eğer böyleyse bazı ağaçlar 40 bazı ağaçlar 10 kg veriyor ki ortalama 25 kg deniyor, bu söylemi bile doğru kabul etsek o ağaçlarda 40 kg verim verecek ağaç ve ağaçların üzerinde o verimi göremedim.

Bana inanandırıcı gelmeyen tarafı bu.

sayın lilium amacım sizin gibi yıllarını cevize vermiş bir ceviz dostu ile tartışmak değil dediğim gibi ben o videoyu ilk izledikten sonra o videodaki beyefendi ile görüştüm 2012 yılı iklim olumsuzluğundan dolayı verim kaybı olduğunu kendisi zaten söylüyor cevizle ilgili tek iddiası kendi yöresel ceviz çeşidinin kaman cevizi olarak satılması, buda gayet normal ispir fasulyesi meşhur lokantalarda çayeli fasulyesi diye satılmıyormu? oda bunun gibi bir şey

Bunu ben cevize istinaden yazmadım örnekleme yapmıştım sanırım yanlış anladınız.

Konu ceviz olduğu için cevizi sordum.

dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 20:04   #3079
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 30
ben kendim her ne kadar bursada yaşasamda memleketim akaray / ağaçören ... konu o video üzerinde yoğunlaştı ve ben selçuk üniversitesince yapılan araştırmayı paylaştım burada, bilmiyorm dikkatlice inceleyen oldumu (sayın ladikli dışında)... orada videodaki arkadaşımın anlatımlarında hiç bir abartma veya yanıltma yoktur..

tek bir eksik konu var oda kış mevsiminin sertliği ve lkbahar donları na çare üretememizden dolayı don yüzünden ürün kaybı.. yoksa bahsettiğimiz ceviz lezzet bakımından ilk sırada değilsede ikinci sırada yer alır... dadaşım ile görüştüğünü bilmiyordum ama forumda yazılanlardan dolayı kendisini birinin aradığını söylemişti, söylediğine göre dadaşımmış. sayın dadaşım sana ceviz yollayacağını söylemiş arkadaş , bence hiç kaçırma o cevizleri tohum olarak kullan çünki benim çocukluk arkadaşım ama denk getiripte cevizini alamadım. sadece tohum olarak 2 yıl önce dikmeye almıştım (eğer ikna edersem kalemde alacağım) şuanda 165 ceviz agacım var forumda sayfa 84 lerde sanırım fotolarıda mevcut.

Safranlı ve ladikli beğendi.

Düzenleyen ramazanaydın : 28-12-2012 saat 23:13
ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 23:00   #3080
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-08-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Çok şükür, siz cümleleri düzeltiniz bende anlayabildim. sabahtan beri böyle yazsaydınız ya.

"Cinste açılma olmasın diye" cümlenize bende katılıyorum, fakat daha erken ürün almaya katılamayacağım.

Bir kaç gün önce ankaradan telefonla arayan bir arkadaş da böyle güzel verimli bir cinsten bahsetti, ve bunu çoğatmak istiyormuş aşılamadan anlamadığı için ankaraya gelip aşılama konusunda yardımcı olmamı istedi.
Cinsi merak ettim, resim gönderdi fakat resimlerden çok iyi görüp karar vermek oldukça zor.
Resmi sizlerle de paylaşayım.

Eklenti 329970

Eklenti 329971
sayın lilium buresimdeki cevizi budamaya gidebildinizmi cins konusunu aydınlatabildinizmi acaba ? , malum ankarada yakın bize.

ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 15:16   #3081
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
daha önce bu forumda okumuştum ama kimin yazdığını tam hatırlayamıyorum..toprak tahliline göre verilmesi gereken suni gübrelerin yarısı fidan toprağına yarısı da suya karıştırılarak damlamayla verilmeli diye yazıyordu
ancak s.bayrak ın kitabı sayfa 117 de: ''suda çözülebilir gübreler, gübre tankıyla sulama sistemine verilerek toprağa ulaştırılır.aşılı cevizin dikildiği ilk yıllarda bu tür gübreleme sakıncalıdır. ancak fidan köklerinin yara yerleri iyileştikten sonra verilebilir'' diye yazıyor,tüplü fidanlarda dikilirken kök kesimi olmayacağı için sorun olmaz ama açık kök dikiminde bence de sorun olabilir..

siz ne dersiniz..

ncp1963 beğendi.
ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 16:08   #3082
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-12-2012
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 3
Çorlu / Tekirdağ'da ceviz yetiştiriciliği

Herkeze Merhaba,
Çorlu'da bulunan arazimize ceviz ekmeyi düşünüyoruz. Arazini 0-30 den alınmış toprak tahlil raporu aşağıdadır. elbette ki 60 cm ve 90 cm den de örnek olsa çok iyi olurdu. Ancak onu temmuz ayında tekrar yaptıracağım. Arazinin rakımı 50m civarıdır, denize uzaklığı 20-25 km dir.Karasal iklim hakimdir. Arazide şimdiye kadar sürekli olarak buğday ve ayçiçeği yetiştirilmiştir.

Sizlere sorularım şunlardır:

1) arazinin toprak yapısı cevize uygun mudur? alt kısımda verilen önerilere ilave edeceğiniz bir şey var mıdır?

2 ) Çukurları kepçe ile kazdırmanın el ile kazdırma ile arasındaki fark nedir? gerek maliyet , gerekse fidanın sağlığı açısından karşılaştırınız. (Not:Kepçe saati 70 tl ye kazıyor)

3) Tel örgü yapmayı ilk 2 yıl düşünmüyorum. Çok zarar görecek bir bölge de değil arazi. bunun için fikriniz nedir? illa işe başlarken olmalı mıdır?

4) Ekimden önce derin sürüp toprağı karıştırmak faydalı mıdır?

5) ekim aralığı 5x7 ve 8x4 arasında kararsız kaldık. Çok genel bir soru olduğunu biliyorum. bölge şartları göz önüne alındığında fikriniz ne olurdu?

6) Cins olarak Chandler düşünüyoruz. Siz ne dersiniz?

Okuyan, yazan, bilgi veren herkeze şimdiden çok teşekkür ederim, bu forum sayesinde bir çok bilmediğimiz konuyu öğreniyoruz.

Eklenen Resimler
 
bosstanci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 16:36   #3083
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bosstanci Mesajı Göster
Herkeze Merhaba,
Çorlu'da bulunan arazimize ceviz ekmeyi düşünüyoruz. Arazini 0-30 den alınmış toprak tahlil raporu aşağıdadır. elbette ki 60 cm ve 90 cm den de örnek olsa çok iyi olurdu. Ancak onu temmuz ayında tekrar yaptıracağım. Arazinin rakımı 50m civarıdır, denize uzaklığı 20-25 km dir.Karasal iklim hakimdir. Arazide şimdiye kadar sürekli olarak buğday ve ayçiçeği yetiştirilmiştir. Sizlere sorularım şunlardır:
1) arazinin toprak yapısı cevize uygun mudur? alt kısımda verilen önerilere ilave edeceğiniz bir şey var mıdır?
2 ) Çukurları kepçe ile kazdırmanın el ile kazdırma ile arasındaki fark nedir? gerek maliyet , gerekse fidanın sağlığı açısından karşılaştırınız. (Not:Kepçe saati 70 tl ye kazıyor)
3) Tel örgü yapmayı ilk 2 yıl düşünmüyorum. Çok zarar görecek bir bölge de değil arazi. bunun için fikriniz nedir? illa işe başlarken olmalı mıdır?
4) Ekimden önce derin sürüp toprağı karıştırmak faydalı mıdır?
5) ekim aralığı 5x7 ve 8x4 arasında kararsız kaldık. Çok genel bir soru olduğunu biliyorum. bölge şartları göz önüne alındığında fikriniz ne olurdu?
6) Cins olarak Chandler düşünüyoruz. Siz ne dersiniz?

Okuyan, yazan, bilgi veren herkeze şimdiden çok teşekkür ederim, bu forum sayesinde bir çok bilmediğimiz konuyu öğreniyoruz.
Öncelikle sayfalarımıza hoş geldiniz
bahçeniz hayırlı ve uğurlu olsun
sayfaları okursanız genel bir fikir edinebileceksiniz
çok kestirmeden bence:
topragınızı çok çok mükemmel işleyin
tam da bu aylarda 8x8 veya 8x6 tohumdan ekiniz
çukulara bolca gübre doldurunuz
damlamaları yeşleştiriniz
yaz sonunda da kısmetse dilediğiniz çeşitten aşı yapın
en temel hatayı tekrar etmeyin...
en cılız yabancı ceviz fidanı 15 tl
kendini taşıyamıyor
serada yetiştirilmiş
bozkıra çıkınca hali yaman.....
çok ça yazdım benim kanaatim bu şekilde
siz kalbinize yakın olana karar verin
mart ayında zerre kadar pirinçtende çok çok küçük olan kivi tohumu şu ansa en az 1,5 mt dir
yine iki yaşında iyi köklü kivi fidanım ancak 70-80 olabildi...
yüce Rahmanın mükemmel sisteminin tam tersini neden yapıyoruz ki....
benim inandığım yöntem sıfır risk taşır....
diyer yöntem her açıdan riskler taşır....
sadece içimden geleni yazdım....
yinede ülkemde ceviz bahçeleri artması güzel

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 17:11   #3084
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-12-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 9
sayın safranlı tohumdan büyütme fikriniz iyi gibi görünüyor.
size sormak istediğim,
anaç ağacın iyi durumda olması tohumun sağlamlığı falan bir yana tohumun anacı olan ağacın cinsi önemlimi?
yani aşılı aşısız olması veya kaman,yalova,şebin vs.vs ağaçlardan olması önemlimi
teşekkürler

Cotanak55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 17:49   #3085
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli Mesajı Göster
daha önce bu forumda okumuştum ama kimin yazdığını tam hatırlayamıyorum..toprak tahliline göre verilmesi gereken suni gübrelerin yarısı fidan toprağına yarısı da suya karıştırılarak damlamayla verilmeli diye yazıyordu
ancak s.bayrak ın kitabı sayfa 117 de: ''suda çözülebilir gübreler, gübre tankıyla sulama sistemine verilerek toprağa ulaştırılır.aşılı cevizin dikildiği ilk yıllarda bu tür gübreleme sakıncalıdır. ancak fidan köklerinin yara yerleri iyileştikten sonra verilebilir'' diye yazıyor,tüplü fidanlarda dikilirken kök kesimi olmayacağı için sorun olmaz ama açık kök dikiminde bence de sorun olabilir..

siz ne dersiniz..
sanırım ben böyle birkaç yazı yazdım ama ziraat müh. arkadaşımın bunu bana benim diktiğim tüplü fidanlar için tavsiye etmiş olabileceği gerçeğini atlamışım bu durumda..

ladikli beğendi.
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 20:20   #3086
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 242
Orijinal Mesaj Sahibi ertist
sevgili arkadaşım.ben 100 adet kasım 2012de chatner ceviz fidanı diktim.benim sıkıntım kimyasal gübre vede ilaç kullanmadan bu fidanları büyütebilirmiyim.solucan gübresini ne şekilde kullanmalıyım bilgilendirirsen cok sevinirim.

ceviz fidanlarınız hayırlı olsun. fidanlarınızın diplerine hayvan gübresi koyarak maltlama yapabilirsiniz. birde üzerine EM1 dediğimiz yararlı micro organizma karışımından dökerek. hem solucanlar için yatak hazırlamış olursunuz. hemde EM1 faaliyetlerine devam eder. çevrenizde bildiğimiz kiremit veya tuğla tozundan bulabilirsiniz. bunu fidanların diplerine azar azar karıştırın. ceviz vermeyen ağaca bile meyve yaptırıyormuş. bunu uygulayan bir arkadaşım söylemişti...[/COLOR]

arkadaşlar burada yazan, kiremit veya tuğla tozunun fidanlara etkisiyle ilgili bilgisi olan var mı

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 20:28   #3087
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli

arkadaşlar burada yazan, kiremit veya tuğla tozunun fidanlara etkisiyle ilgili bilgisi olan var mı
sayın ladikli benim bildiğim kadarı ile kiremit ve tuğla kilden yapılır yani yoğun kil içerir hamur kalıplanıp pişirilir pişirme sırasında oluşan tozdan bahsediyorsa bilemem o kolay kolay çamurlaşmaz ama ham toprağı ıslandımı işiniz çok zor olur yapışır kalır herşey..

pişmiş toprağını zeytin yağı ile harmanlayıp tenis kortlarının zeminine sererler hala profesyonel kortlarda kullanılır

ladikli beğendi.
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 00:07   #3088
/
 
Giriş Tarihi: 26-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 83
meylanaisa ceviz çeşidi

sayın çetiner bahsettiğiniz ceviz çeşidi ile ilgili pek fazla bir bilgi yok çamtape şu bilgiyi girmiş link olarak http://www.l-q-p.com/2008/gb/noix/fi...%20english.pdf ayrıca fransızca olarak şu sitede var

Meylannaise Walnuts Plants and Seedlings for Sale bu site satış yapıyormuş anladığım kadarıyla fransız çeşidi en iyisi size tavsiye eden satıcıya sormak ülkemizde denenmiş bir çeşit mi ayrıca şu sitede Châtaignier cevizle ilgili ilginizi çekecek görseller mevcut ancak fransızca şayet anlayabilirseniz faydalı olur kanısındayım.

ncp1963 beğendi.
dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 10:55   #3089
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cotanak55 Mesajı Göster
sayın safranlı tohumdan büyütme fikriniz iyi gibi görünüyor.
Size sormak istediğim,
anaç ağacın iyi durumda olması tohumun sağlamlığı falan bir yana tohumun anacı olan ağacın cinsi önemlimi?
Yani aşılı aşısız olması veya kaman,yalova,şebin vs.vs ağaçlardan olması önemlimi
teşekkürler
öz hakiki yerli bölgenin nufusuna kayıtlı kendi deresinde büyümüş kendi direncini ispatlamış köylünüz akrananız olan ceviz den tohum almalısınız

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2012, 14:45   #3090
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
benim köyümde eski ceviz ağaçlarının gövdeleri balta ile yaralanmıştır
eskiler cevizin kabuklarının kalın olduğu için büyümesine yardımcı olmak için yaralamak gerektiğini söylüyorlar
bu konuda benzer söylemler duyanlar veya farklı açılardan degerlendirmesi olanları bekliyorum

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024