agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni225Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-11-2011, 02:33   #1
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Ceviz kurutma makinası yapıyoruz

Ceviz hasat mevsiminde bu yıl havaların yağışlı gitmesi cevizlerin istenen değerlerde limitlerde kurutabilme imkanını zorlaştırdığını fark ettim, ceviz ekim alanları kapama bahçeler her geçen gün artıyor, geneleksel olarak yapılan ceviz hasatıyla dış ülkelerle de rekabet edebilme şansımız çok az, bu nasıl yapılıyorsa bizlerde o seviyelere gelmemiz rekabet edebilmemiz gerekir. Belki büyük işletmeler için bir sorun değildir ama küçük bahçe sahiplerini de düşünerek, küçük bahçe sahiple de iyi kaliteli ürünler yetiştirebilmeliler.

İstenen standartta istenen nem oranlarında ürünlerimiz olmasını istiyorsak, depolamada sorunlar yaşamak ürünümüzün küflenip kalite düşüklüğü olmasını istemiyorsak ürünümüzü de olması gereken şartlarda kurutup depolamamız gerekir.

Küçükte olsa ceviz yetiştiriciliği yapmaya çalışıyorum, bu yıl olmazsa gelecek yıl bu sorunla karşılaşacağım kesin, Düşündüğüm bir şeyler var ama belki daha güzel fikirler ortaya çıkar diye bu başlığı açtım.

Ceviz kurutma makinası nasıl yapabiliriz,

Düşündüğüm,

İhtiyacımızı karşılayacak olan kapasite de bir kurutma makinesi yapmak, günlük 250 kilogramlık kapasite de bir makina düşünüyorum, (Daha da büyütebiliriz) ve bunu delikli sac döner bir tambur, cevizler tamburun içinde olacak dönecek, tamburun dışında ısı kaybına karşı iyi izole edilmiş dış cephe, buraya içeriye vereceğimiz ısıyı sirkülasyon yoluyla yayarak cevizleri kurutmak.

Bir yandan ısı verip diğer yandan o ısıyı kaybetmek istemiyorum, aynı ısıyı enerjiyi tekrar içeriye vermek bir sorun yaratır mı? bilemiyorum.

Ya da böyle olmaz şöyle daha iyi olur gibi fikir ve düşüncelerinizi yazarmısınız.
Fikirden fikir doğar, fikir ve düşüncelerinizi paylaşırmısınız.

gurka ve kasap.94 beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 07:10   #2
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Fazla yardımcı olamıyacağımö fakat nane kurutmak için bir ara araştırmıştım.
Kurutma makinelerinde en önemli nokta nem ve nem kontrolü.ENDSTR0YEL KURUTMA MAK0NELER0
Devamlı sıcaklık sorun olmaz fakat bu sıcaklık 40C filan olmalı pişirmeyecek yani ayrıca kabuğu açmaması lazım.
Yeni reklamlarda birde ceviz soyma makinesi görüyorum , umarım rastlamışsınızdır.
Kolay gelsin.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 10:27   #3
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Bunları inceledim sayın Delimus, bize hitabedecek gibi değiller galiba, Yapacağımız kurutma 30-35 derecelerde bir gün süre istiyor, bu değerlerde durması için termostat zaman saati gibi şeyler olacak zaten. Tambur, ya döner olacak ya tamburun içinde çok yavaş dönen cevizleri hareket ettiren bir şey olacak, bence hem basit hem yapacağı işi iyi yapan bir şey.

Daha büyük bir şey gereksinimim olsa bir çeltik kurutma makinesini buna uyarlayacağım, makinaların üretimleri büyük kapaside de maliyetleri yüksek bu kadarına gerek yok.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 20:10   #4
Ağaçsever
 
Kaan903's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Sayın Lilium,
Yapmayı düşündüğünüz kurutma makinesi ile ilgili düşüncelerim şu şekilde:

Döner tambur kurutma sistemi biraz sıkıntı yaratabilir. Şöyle ki: Döner tambur kurutucuların içerisinde tambura içeriden kaynaklı kürekler vardır, kürekler ile kurutulacak malzeme tamburun yukarısına taşınır. Yukarı taşınıp en tepedeyken bırakılmaları gerekir ki en fazla sıcak hava teması sağlansın. Bu sistemin kurulması biraz zordur, deneme yanılması fazla olacaktır. Ayrıca yukarıdan aşağıya düşen cevizlerde çatlak ve kırılmalar olacaktır.Döner tambur sistemde hareketli parçalar (dişli zincir vs.) bulunur, bu da gelecekte bakım ve problem demektir. Bu sistemde ceviz gibi iri taneli bir malzemenin kurutlması da verimsizdir, çünkü tane botuyu küçüldükçe bu sistemde verim artar (Toz ve pudra malzemelerde verim en yüksektir)

Kapasitenin düşük olmasından hareketle daha basit bir önerim var: Büyük bir fıçı düşünün veya varil, bunun alt ve üst kısımlarında ızgaralar olsun. Varilin altına bir ısıtıcı ve fan yerleştirin.(Isıtıcı elektrik kaynaklı olsun, kömür vb. ısı kaynaklarında sıcak hava ile birlikte kömür içerisinde bulunan gazlar da cevizin içerisinden geçer, bu da farklı problemleri ortaya çıkarabilir.)
Alttan verdiğiniz sıcak hava içi ceviz dolu varilin içerinden geçerek yukarıdan çıksın (Hava cevizlerin arasındaki boşluklardan faydalanarak yukarıya çıkacaktır). Bu havayı tekrar kullanmak bence doğru değil, çünkü amaç cevizlere istenen sıcaklığı vermenin yanında bol ve kuru hava da sağlamak. Tekrar rutubetli havayı sisteme verirseniz, kurutma daha uzun sürer maliyet gene aynı olur. Daha büyük kapasiteli kurutma sistemlerinde bacanın kendisi hava girişinden geçirilerek bir ön ısıtma yapılabilir ancak şu anda bunun için yapılacak masrafa değmeyeceğini düşünüyorum.

Önerdiğim sistemdeki dezavantaj sıcak hava yukarılara çıktıkça soğuyacağından dolayı üst tabakaların kuruması zorlaşır alt tabakalrdaki cevizler daha hızlı kurur. Bunu da varili gün ortasında bir kere ters düz ederek en aza indirmeniz mümkün. Bu sistemde herhangi bir hareketli parça olmadığı için (fan hariç) uzun süreler kullanabilirsiniz.

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 20:15   #5
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Bu başlığı açtığınız çok iyi olmuş sayın Lilium. Bu eşimi de ciddi ciddi düşündüren bir konu.

Bu yıl cevizleri balkonlara ve evimizin üst katındaki inşaata sererek kuruttuk. Önümüzdeki yıllarda raflı ve ızgaralı bir sistem yaptırmayı düşünüyoruz. Portatif olacak, kurutma işi bittiğinde toplanıp kaldırılacak. Gerçekleştirdiğimizde burada paylaşırım.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 21:12   #6
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
O düşüncede güzel, fakat havaların nemli yağışlı gittiği herhangi bir sezonda büyük zarar edilebileceği söz konusu, havaların biraz serin gitmesi kurutmayı da uzatacaktır süre uzadıkça iç kalitesi düşecektir, bu gibi durumlarla riskle karşılaşmamak için basit iş görür bir kurutma makinası düşünüyorum, ayrıca istenen olması gereken nem değerlerinde depolamamda da bir endişem olmaz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 21:48   #7
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhabalar efendim,

Alttan yakmalı eski banyo termosifonlarındaki mantık nasıl acaba?

En alttan üfürülen sıcak hava, ısınan havanın, kazanın üst deliğinden(çapı kazan çeperinden çok daha dar) çıkması, çıkarken de vakum yapıp alttan gene hava/nem emmesi.

Cevizin 4-5 katı çapta, boşluklarından ceviz geçmiyecek kadar genişlikte tel kafes gibi, yuvarlak sipiral boru (yüksek binalardan tahliye,gemilerden tahliye amaçlı branda uygulamalalrı var) kazanın üst kenarından ceviz girişi, spiral, kazan dibine 1-2 ceviz yüksekliğe kadar inecek. Yukardan sisteme giren ceviz, spiral borulardan döne döne sıcak havadan aşağı inecek ve ordan kuruyana kadar işleme katılmak üzere dışarı atılacak. Gerekirse kazanın alt ortasından üst ortasına uzanan boru ile spiral sabitlenecek. Boru içinden geçen mil den, kazan üstündeki dişli ile yatay mile aktarma ve bu milde nehirlerdeki su çarkı prensibi ile aşağıdan cevizi alıp yukardaki hafif eğimli tablaya aktaracak. Gerekirse, üst tablada titreşim sağlamak için zıplatma çubuğu (Yel/su değirmenlerindeki gibi, değirmene, hafif meyilli olan tabladan titreşimle tahıl dökülmesi).

Kazan, dışardan dikey 4 çelik boruya yanlardan çeperi itibarı ile bolca noktadan sabitli. 5-10 cm yerden mesafeli.

Kazanın dibinde, mil ile dönen ucları, dönüş yönünün tersine yatay kıvrık ince/sağlam kanatcıklar, cevizleri, 10X10 cm. lik 4-5 cm. derinlikte tahliye çukuruna yönlendirecek, buradan, su çarkının kovalarına ceviz aktaralıcak ve cevizler tekrar kurutmaya girecek.

- Sorun 1- ısı konusunda bilgim yok.
2- 250 kg. lık kazan için gereken güç, sağlam olup olmaması konusunda da sıfırım.
3- Bunda 250 kg. sığacak mantalite de sizden olsun, üretemedim ben.
Mekanik ve mantalitem bu kadar. Ama tek güç merkezli bir sistem sanırım.
4- Spiral boru , banyo kazanlarındaki gibi, iç boşlukta minumum eğimle 1-2-3 sıra(iç içe sarmal) şeklinde olabilirmi acaba?. Ve gerekirse bu spirallerede de cevizlerin kaymasını kolaylaştırmak için titreşim verilebilirmi?
Spiraller boru şeklinde olsa(ısı içinden geçecek. Tazyiğin kuvvetli oluşunun olumlu/olumsuzluğu- akan cevizleri önleyiciliği) nasıl olur acaba?

Umarım tam otomatiğe gidişinizde, beyninizde şimşek çaktıracak bir iki nokta yakalarsınız.

Kolay gelsin, Saygılarımla lütfen.


Düzenleyen mrduran : 01-11-2011 saat 21:59 Neden: ilave+ilave
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 21:50   #8
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Döner tambur kurutma sistemi biraz sıkıntı yaratabilir.
Sevgili kaan903, tamburu yatay olarak düşünüyorum çok yavaş bir şekilde dönecek ve bu dönme esnasında verilen sıcak hava sirkülasyonuyla havayla temas edecek.

Ya da hiç fan kullanmadan rezistanslarla ısıtıp bu ısınan alan içerisinde içi ceviz olan tamburu döndürmek, döndürme esnasında cevizler yer değiştirip hareket edeceklerinden sıcak havayla teması sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 23:14   #9
Ağaçsever
 
Kaan903's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sevgili kaan903, tamburu yatay olarak düşünüyorum çok yavaş bir şekilde dönecek ve bu dönme esnasında verilen sıcak hava sirkülasyonuyla havayla temas edecek.

Ya da hiç fan kullanmadan rezistanslarla ısıtıp bu ısınan alan içerisinde içi ceviz olan tamburu döndürmek, döndürme esnasında cevizler yer değiştirip hareket edeceklerinden sıcak havayla teması sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Sayın Lilium,

İşim gereği bir döner tambur kurutma makinam var, bu makinayı da kendimiz yapmıştık, dolayısıyla döner tambur sistemin prensiplerine göre bu sistemde ceviz kurutmak maliyetli ve sistem ceviz kurutmaya müsait değil. Bu sistemlerde daha çok toz veya çok küçük taneli malzemeler kurutulur, üstelik hareket edip tamburun tepe noktasından aşağıya düşen cevizler çatlayıp kırılacaktır.

Sistemin çalışma sırasında karşılaşılan sorunları bizzat yaşadığımdan ve bu sistemin ceviz kurutmaya müsait olmadığını düşündüğümden dolayı bence bu sistemden uzak durmanızda fayda var.

Bir önceki mesajımda ortaya koyduğum sistem kuracağınız döner tambur bir sisteme göre çok daha düşük maliyetli ve sorunsuz çalışan bir sistem olacaktır. Hem basit, hem de hareketsiz bir şekilde çalışan bir sistem yani sorunsuz.

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 23:28   #10
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
sayın lilium, güneş enerji kaynaklı bir kurutma sistemi yaptım. sistem aynı zamanda serpantinli resistansla destekledim. böyle bir sistemi öneririm. tepsili kurutma sistemi de deniyor. tepsiler delikli galvanizli saç veya plastik kurutma kerevetleri kullanılıyor.
sistem nem ve ısı kontrollü sıcak hava ile kurutuyor. ceviz için 45-55 derecelik sıcak hava yeterli olur.
aynı hava tekrar sisteme nem kontrol sisteminden geçerek veriliyor. ayrıca taze havada sürekli az miktarda takviye ediliyor.
izmire gelirseniz ayrınlı bir şekilde sistemi inceleyebilirsiniz. yaz döneminde elektrik kullanmadan 60-70 derece sıcak hava üretebilirsiniz.
domates, goji, altınçilek olmak üzere her türlü sebze ve meyve kurutabilirsiniz.
Name:  DSC00808.jpg
Views: 14031
Size:  69.9 KB

walnuts beğendi.
egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 23:59   #11
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sayın egetropical, güzel bir sistem yapmışsınız, sistemi kendiniz mi yaptınız? Yalnız anlayamadığım resistansla desteklediyseniz burası kapalı bir ortam mı? Isı değerleri benim için yeterli. eğer bu sistemde domates, goji, altınçilek kuruyabiliyorsa ceviz haydi haydi kurur.

Sisteminiz bizim işimize de olurluğu yüksek, yapmak istediğimiz küçük ekonomik küçük bahçe sahiplerinin işini görecek bir şey, Biraz daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgi verebilirmisiniz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2011, 00:09   #12
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sayın egetropical, güzel bir sistem yapmışsınız, sistemi kendiniz mi yaptınız? Yalnız anlayamadığım resistansla desteklediyseniz burası kapalı bir ortam mı? Isı değerleri benim için yeterli. eğer bu sistemde domates, goji, altınçilek kuruyabiliyorsa ceviz haydi haydi kurur.

Sisteminiz bizim işimize de olurluğu yüksek, yapmak istediğimiz küçük ekonomik küçük bahçe sahiplerinin işini görecek bir şey, Biraz daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgi verebilirmisiniz.

50 kg dan 250 kg kadar yapılabilir. sıcak hava gelen borusunun içinde resistans var. ısı sensörleri kontrol paneli aracılığı ile set edilen değerleri kontrol ediyor. örn. domates 60-70 derece arası ayarlıyorum. güneş panellerinden gelen ısı örnek 50 derece ise ısıtıcı 70 dereceye kadar ısıtıyor. kabin sıcaklığı 60 dereceye düşünce tekrar çalışıyor. benim yaptığım sistem aslında hibrit bir sistem. gecede kurutma yapıp süreyi kısatmak.
önümüzdeki yıl günlük 2500 kg. kapasiteli kurutma frını yapıp semi dry damates yapacağım.
mail adresinize resim gönderirim.

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2011, 00:22   #13
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Güneş enerjisinin ısısını kullanmanız çok güzel ekonomik olmasını sağlıyor, yetmediği yerde sanırım resistans takviye ediyor doğrumu anlamışım. Bu sistem ekonomik olarak olasılığı ilk dikkatimi çeken konu ayrıntılarını resimleri görürsem daha iyi anlayabilirim.
Mail adresimi özelinize yazıyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2011, 00:34   #14
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
En son yaptığım makina henüz yapımı bitmedi.
Name:  kurutma makinasy egetropical.jpg
Views: 11932
Size:  67.4 KB

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2011, 22:36   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL(45 doğum tarihimdir)
Mesajlar: 1,107
Galeri: 4
Kurutma

Uzun günler muhafazası için bile buzdolabında ve hava almayan ambalajlarda saklanması tavsiye ediliyor.


Düzenleyen OSMAN45 : 13-11-2011 saat 10:33
OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2011, 00:11   #16
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Uzun günler muhafazası için bile buzdolabında ve hava almayan ambalajlarda saklanması tavsiye ediliyor.
Sanırım bu dediğiniz iç ceviz için geçerli bir şey, dış kahve rengi olan kabuğu (Kabuklu cevizi) buzdolabında nasıl kurutabiliriz ki.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2011, 10:25   #17
Ağaçsever
 
Kırkmerdiven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2011
Şehir: İstanbul-Karamürsel
Mesajlar: 48
Sayın Lillium,

Şahmuratlı köyünde yapılan ve güneş enerjisi ile çalışan bir kurutucu yapımı linkini aşağıda aktarıyorum. Fotoğraflarla yapım aşamaları aktarılmış. Bu da size bir fikir verebilir.

Çıkan havayı tekrar kullanmamalarının nedeni sanırım içinde nemi de barındırması, tekrar kullanmak için kanımca neminin alınması gerekir. Bu da maliyetli bir sistemdir.

Belki sisteme ek olarak güneş enerjisinden yararlanılamadığı dönem için elektrikli bir ısıtıcı ve fan da eklenebilir.

Çünkü sizin ceviz çeşidiniz geç hasat ediliyor ve güneş bu dönemde fazla yeterli olmayabilir.

http://www.kerkenes.metu.edu.tr/keco...ar/kurutma.htm

Kırkmerdiven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 13:23   #18
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
Merhaba arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum.Benim 260 adet'ten oluşan bilecik,şebin,yalavo4 ve kaplan cinsi ceviz bahcem var.Cevizlerim 9 yaşında Bizim öncelikli birinci sorunumuz yeşilkabuğunu soymaktı.Onu bu sene inegölden aldığımız soyma makinasıyla çok güzel bir şekilde çözdük.Şimdi ikinci büyük sorun olan sizinde konunuz olan kurutmaya geldi.Onun hakkında da iki senedir araştırma yapıyoruz.Vardığımız sonuçları paylaşım babında sizE aktarmak isterim.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 16:22   #19
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
Geçen sene nisan ayı başında tomurcuklar patladı.20 nisanda çiçek açtı yani tozlanma başladı.en büyük sorun antirikoz denen mantar hastalığı özellikle şebin çeşidi çok hasas bu hastalığa onun için gözlerin patlayıp ilk yapralların göründüğü zaman mücadeleye başlıyoruz.ikinçi ilaçlama yapraklar büyümeye başladığı zaman,üçünçüsü meyveler fındık büyüklüğüne geldiği zaman.ondan sonra gerek olursa hastalık belirtisi görürsek gene atıyoruz.Ayrıca ikinci ve üçünçü ilaçlamada mantar ilacının içine inseaktif böçek ilaçıda atıyoruz.****** bu ilaçları üzerlerinde yazan dozlara dikkat ederek atıyoruz.Bizim Balıkesir/Susurluk bölgesi genelde şebin bileçik yalova4 çeşitleri ekiyordu.Ançak artık özellikle yeni bahçe oluşturanlar chandler ve petro çeşitleri ekiyor.bizim gibi eskilerde kesip bu çeşitlere aşı yaptırmaya başladılar.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 16:24   #20
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Sayın Mitat10 sizden ricam bu ağaçların 9. yılda ve diğer yıllardaki verimi yazarsanız çok memnun olurum.
Bu bana göre bu formadaki şimdiye kadarki en önemli bilgilerden diye düşünüyorum.
Ben fidancı ve üniversitelerin araştırmalarını tam ve yeterli bulmuyorum.En doğrusu arazideki bilgi. Sizden cevap bekliyorum saygılarımla.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 17:35   #21
Ağaçsever
 
yssahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-12-2011
Şehir: Gümüşhane
Mesajlar: 77
Merhabalar,konu ile ilgili olarak kurutma konusunda yapılmış bilimsel çalışmalardan yararlanabilirsiniz. Özellikle Fındığın kurutulması ile ilgili bayağı döküman mevcut. Bakılması gereken alan makine mühendisliği ve gıda mühendisliğidir.

Doğru bir kurutma makinesinin yapılması için bazı hesaplar ve cevizin ideal kurutma şartları ile ilgili ön veriler gerekiyor. Kurutma çalışmış hocalarımıza ulaşarak bazı detaylar almanız da mümkün. Kurutma ile ilgili çok fazla yerli akademik çalışma bulunuyor.

yssahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 17:43   #22
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
Bende olan çeşitlerin ortalama verimleri.yalnız önce şunu belirteyim verim hava ve hastalıklara göre değişe biliyor.Ağaçlarım 9'cu yılında.250 ağaç üzerinden ağaç başına hesaplarsak 2011 8 kilo 2010 5kilo 2009 6 kilo 2008 4 kilo 2007 2 kilo ondan önceki yıllar pek kayda değer değildi.2010 yılında havaların çok sıcak gitmesinden dolayı cevizlerde yanma oldu.Arkadaşlar Yerli cevizlerde pek ekonomik randıman yok.bizde yavaş yavaş aşıyla çeşit değişimine , chandler ve tozlayıcısı olan frentee dönmeyi düşünüyoruz.Bu sene mart ayında 20 ağacımıza aşı yapacağız.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 17:52   #23
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
Arkadaşlar ben bölümün konusu olan ceviz kurutma makinası hakkında bilgi alış verişi yapmak istiyorum.konuyla ilgili deneyimi olan arkadaşlar varsa yazarlarsa memnun olurum.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 18:29   #24
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
Arkadaşlar bu makina italyan yapımı ve çok pahalı bir makina.Bu makina ufak işletmeler için çok büyük ve bu makinanın kapasitesi 4 ton.Buna benzer küçük çaplı 500kg en fazla 1 tonluk makina üretecek kişi veya kuruluş bula bilirmiyiz.Önemli olan nem ve sıcaklık ayarını otomatik olarak yapabilmesi.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 18:41   #25
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
Bu makinaların içinde üsten sabit motorlu cevizi altan yukarı doğru karıştıran 40cm çapında burgu var.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 19:01   #26
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
Cevizin standarta göre kurutmadaki ve nemdeki değerleri.kurutma sıcaklığı 30-350 derece nem kabuklu %8 iç ceviz nemi %5 olmalıdır.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2011, 21:52   #27
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
evet arkadaşım çok güzel şimdi bunu en ucuz şekilde üreteceğimiz bir kasa tasarlamalıyız.Ben de fikir verecek yatay yapılmış silindir bir proje var ama resmini eklemeyi beceremedim.onla uğraşıyorum.inşallah başaracağım.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2011, 19:43   #28
Bilgilendirilen Üye
 
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 62
mitat10 cevizleriniz şebin mi

Mesut Karakaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2011, 09:17   #29
Ağaçsever
 
mitat10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2011
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 56
eve arkadaşım 150 ağaç şebin var.

mitat10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2011, 10:14   #30
Bilgilendirilen Üye
 
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 62
verim alamadım diye yazmışsın üzüldüm gercekten. bende de şebin var çünkü. ama bence alıcı için en iyi ceviz şebin zira pedroda iç çeviz oranı % 40 chandlerde % 49 şebinde ise % 63. Bu orana yaklaşan yerli ceviz lerde var ama mesela 7 yaşındaki chandler 20 kilo verip sen 7-8 kilo aldım deyince chandler ekmeli gibime geliyo sanırım chandlerın antraknoz derdi yok.

Mesut Karakaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024