agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni37Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-04-2015, 16:38   #1
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
belkibirgun54 / ceviz bahçesi chandler fernor fernette (Sakarya)

merhaba adım sefa
Sakarya Erenlerde ikamet ediyorum.
Siteye uzun süredir takip ediyorum. birkaç ay önce üye oldum .Ceviz bölümüne ait bütün yazıları okudum sayılır. Babamın önerisi ve kendi araştırmam neticesinde ceviz dikmeye karar verdim.
Daha önce Babam dönem dönem 10 dönüm kadar ceviz dikti. en Yaşlısı 18 yaşında falan Yalova 1-2 ve geneli sapanca cevizi dediğimiz cinsten oluşuyor.

Sitede okuduklarım ve araştırmam konusunda chandler ve tozlayıcı olarak fernette dikmeye karar verdim . Sakaryada birçok fidancı dolaştım ve tanıştıklarım bilgi aldığım kişiler oldu . birçoğunu fiyatlarının yüksek olmasından dolayı elemek zorunda kaldım 30-40 lira fiyat isteyenler dahi oldu Siteden okuduğum ve il dışından konuştuğum fiyatların çok üzerindeydi.

Sertifika fatura bir çoğunda yoktu.Balıkesirden birkaç firma ile görüştüm fiyatları gayet makuldü yalnız Mavi sertifika yoktu . Denizliden görüştüğüm fidancı vardı. benimde kasım ayına yetiştiremediğimden dolayı elindeki mavi sertifikalı fidanlar bitti sadece 70-80 cm boyunda fidanlar kaldı. fidanın küçük olmasından dolayı elemek zorunda kaldım.

Araştırma içerisindeyken.Siteden tanışmış olduğum tedhy 54 rumuzlu Sakaryada chandler dikmiş Murat arkadaşımızla tanıştım. Fidanları 3 yıl bakım sözleşmeli olarak ziraat Mühendisi İmdat Aktı abimiz ile gerçekleştirdiklerini duydum. kendisi ile irtibata geçtim ve bilgi alışverişinde bulundum. Bilgili olduğu düşüncesine vardım. fidan ücretleri Balıkesir Denizli Bursa yöresine göre fazla olsada yinede makul geldi. İmdat bey ile işi yapmamdaki en büyük etken samimi olması, bilgili olduğunu düşünmem, yakınımda ikametesi, Sakaryada dikmiş olduğu birçok fidanını olması, ileride ihtiyacım olduğunda ziraat mühendisi ile iletişim halinde olabilmem benim için yararlı olacaktı ve gerektiğinde bahçe ziyaretinde bulunacak olması.

Tarlayı normalde 10 dönüm olarak tek parça yapacaktım nasip olmadı bunun yerine 6+5=11 dönüm 2 parça olarak yapmam gerekti iki tarlanın uzaklıgıda evime 1 km .ikisi arası 2 km

İlk etapta dikim ve 3 yıl sözleşmeli düşünüyordum fakat bütçeyi zorlamamak adına ve her yıl benim kontrolümde olmasını gerektiğinde kendim yapmam maddi bir ağaç olmaktan ziyade fidanları daha iyi benimseyeceğimi seveceğimi düşündüm gerekirse aynı kişiye budama işini verebilirdim .Bunun sonucunda İmdat abi ile anlaşıp fidanları aldım.(iyide olmuş)

İki tarlada her yıl ekilen işlenen 4-5 yılda bir hayvan gübresi atılan tarla. İki tarladada toprak analizi yapılmadı ikisindede tarla başlarında 10-15 er yıllık ceviz var burada cevizin yetişeceğini düşündüğümden yapılmadı yapılsaydı iyi olurdu. fidanlar ilk yılını atlattıktan sonra toprak analizi yapıp gübre programı uygulamayı düşünüyorum.



aralık 15 gibi ekeceğim tarla konusundaki tereddütleri ortadan kalkıp fidanlar alındı.


Ocak 5 gibi ilk iş olarak fidan dikeceğim yerleri belirlemek oldu.

Babam ile birlikte 7x7 baklava dilimi olarak kireçle fidan dikim yerlerini belirledik.7x7 yapmamın sebebi tarlamızın birinin 7 metre sıra arası bırakmamız gerekiyordu diğerinine öyle yapalım standart olmasını düşündüm aslında benimsediğim 8x6 zamanla bu kararın ne denli iyi veya kötü olduğunu göreceğiz.

Askerde olan arkadaşımızın bahçesi ilede şimdilik ben ilgileniyorum 34 fidan da onun bahçesine

6 dönüm olan 111 fidan
5 dönüm olan 98 fidan
toplam 243 fidan


chandler 220
fernor 13 (İmdat aktı tavsiyesi)
fernette 10


Fidan çukurlarını elle kazmanın iyi olacağını bildiğimden denedim fakat deneme sonucunda yapılamayacağını anladım. Traktörün arkasına takılan burgu ile toplam 243 fidan cukuru kazıldı. Fidan çukurlarına 600 gr leonardid 200 gr dap gübre uygulandı 1 ay çukurlar acık kaldı

Şubat 4 dikim işlemine babam ,ben ve İmdat abinin ayarladığı 2 kişi geldi. Aşı yeri toprak üzerinde kalacak sekilde dikimi yapıp diplerini çiğnedik . rüzgar yönünü hesaba katıp tozlayıcıları koymayı düşünüyordum fakat çokta başarılı olduk diyemiyecegim aralara koyduk.

Chandler ve fernor fidanları 140-160 cm Fernette fidanları 10 adet 90-100 cm civarında İmdat abinin personelinden 1 kişi kök budaması yaptı neredeyse bütün saçak kökleri kesti uygunu öyleymiş benim bildiğim bir konu değil.

Fidanların dikiminden can suyu vermedik 2 gün sonra şiddetli yağmurlar yağdı .

Fidanları boyamayı düşündüğümü söyledim gerek yok gözleri boyanmasın rahat filiz vermesi acısından ve arasına mısır ekeceğimizden güneşten çok fazla etkilenmeyeceğini söyledi benimde aklıma yattı. Anlaşmamızda olmamasına rağmen Mayıs 10 gibi tepe budamalarını yaptıracağını ve kontrole geleceğini söyledi .sagolsun her görüşmemizde iyi niyetle yardımcı oluyor ileride faydasını göreceğimi umuyorum ve umarım iyi niyetlerimiz yıllarca sürer sevgi saygı ortamı oluşur.

11 dönüm kendime 2 dönüm kadarda arkadaşıma gerçekleştirdiğimiz ceviz bahçesi bitmiş oldu.

Fidan fatura ve belgeleri geldi 11 dönüm olarak ilçe tarım müdürlüğüne ceviz desteği için başvuruda bulunduk haziran ayında belli olacak .dönüm basına 150-200 tl olarak biliyorum. zaman gelince alabilirsek görecez .



Sulama konusunda sn.Çamtepe ile yazışmamız oldu kendisine bilgi alışverişinden dolayı teşekkür ederim.ş 6 dönüm olan tarlanın başında 15 metrelik kuyu var 11 metreden su veriyor su bitme gibi bir sıkıntı yaşamadık komşu tarlalar ile birlikte 20 dönüm kadar tarlayı yağmurlama olarak sulayabiliyoruz. Damlama sulama düşünüyorum depodan kendi akarı ile yapmayı düşündüm fakat cok fazla yukarıya kaldırmam gerekiyor tarlanın 160 metre boyu var. 2,5 hp lik 1,5'' çıkışlı motorlar var onlar ile aklıma yatıyor kullanmadım suyu çekermi bilemiyeceğim. elimizde mevcut olan pancar motoru bu iş için fazla büyük .ayrıca ayarlı damlatıcıların tarlayı ikiye bölsem dahi baştaki fidan ile sondaki fidan arasındaki debiyi ayarlamanın güç olduğunu öğrendim.Site üyelerinden burjuva1981 isimli üyemiz güzel bir paylaşım yapmış bu konuda(Badem yetiştiriciliği) 4 metre kadar yukarıya depo ile mümkün olacağı düşüncesi oluştu .

sistemin videosu

https://www.youtube.com/watch?v=-Z2IWscLg6Y




tarla 6 dönüm düz ova kot farkı hiç yok 11 metrede su var. 4 sıra ceviz uzunluk 160 metre sırada 23 fidan var. fidan araları 7 metre baklava dilimi ekili.




Arkadaşıma dikim yaptığımız tarlanın yan tarafındada bizim cevizimiz var arası 12 metre, arasına meyva ekmeyi önerdim hafta sonu izne gelme ihtimali var gelirse 25 kadar karışık meyva fidanı dikmeyi planlıyoruz.henüz fidanları almadım fakat ceviz aldığım kişiden almayı düşünüyorum önerebileceğiniz meyva olursa memnun olurum benim düşündüklerim elma armut şeftali kayısı kiraz vişne erik . tarlaya gelip giderken evimize götürebileceğimiz meyvalığımız olur ve belki birileri koparırda dua eder.


Damla dulama konusunda fikir verirseniz memnun olurum ve yapmam gereken unuttuğum bir şey varsa fikir verebilirmisiniz.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen belkibirgun54 : 06-04-2015 saat 09:28
belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2015, 02:39   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2014
Şehir: NEVSEHIR/ALMANYA
Mesajlar: 21
Bahceniz hayirli, ürününüz bol, kazanciniz daim olsun.

akikem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2015, 08:07   #3
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akikem Mesajı Göster
Bahceniz hayirli, ürününüz bol, kazanciniz daim olsun.
teşekkürler hepimizin İnşallah..

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2015, 09:29   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Bu burgu işini kendi adıma sevmiyorum.
Burgu çukurun kenarlarındaki toprağı sertleştiriyor. Hele bide nemli toprak iyice taş gibi oluyor kepçe bence en ideal olanı.
Umarım sorun yaşamassınız.

Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2015, 20:47   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2014
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 18
Sayın belkibirgun54, bahçeniz hayırlı olsun. Umarım emeğinizin karşılığını manen ve madden alırsınız. Müsaade ederseniz 3. foto hakkında bir şey soracağım. Açmış olduğunuz çukurun içinde su göllenmiş durumda. Bu su yağmur suyumu, yoksa taban suyu mu? Eğer taban suyu ise drenaj için bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz acaba? Cevizin köklerine bu kadar yakın taban suyunun ve bekleyen su kütlesinin bitki için zararlı olduğunu duymuştum. Bu noktada eğer durağan su kütlesi varsa tahliye işlemi düşünüyor musunuz acaba? Saygılar.iyi çalışmalar.

belkibirgun54 beğendi.
geo2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2015, 09:01   #6
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhank Mesajı Göster
Bu burgu işini kendi adıma sevmiyorum.
Burgu çukurun kenarlarındaki toprağı sertleştiriyor. Hele bide nemli toprak iyice taş gibi oluyor kepçe bence en ideal olanı.
Umarım sorun yaşamassınız.
3 ve 6 yaşında burgu ile dikim yapılmış bahçeleri görünce bu şekilde dikime karar verdim. kepçe tabi daha iyi olur bu konuda forumda kimsenin aksini söyleyeceğini sanmıyorum.
Burgu ile yapmayı düşünenlere tavsiyem çukurun tamamını aynı gün gömmemeleri bir kaç ay önceden 30-40 cm kalacak şekilde gömülürse daha uygun olacağı benim aynı gün gömmemden dolayı toprakta bir miktar çökme oldu ve aşı yerleride aşağıda kaldı daha önceden gömülmesinde ve yağmur sularından oluşacak çökmelerden zarar görmemesi önemli diye düşünüyorum.

Çamtepe beğendi.
belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2015, 09:17   #7
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi geo2007 Mesajı Göster
Sayın belkibirgun54, bahçeniz hayırlı olsun. Umarım emeğinizin karşılığını manen ve madden alırsınız. Müsaade ederseniz 3. foto hakkında bir şey soracağım. Açmış olduğunuz çukurun içinde su göllenmiş durumda. Bu su yağmur suyumu, yoksa taban suyu mu? Eğer taban suyu ise drenaj için bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz acaba? Cevizin köklerine bu kadar yakın taban suyunun ve bekleyen su kütlesinin bitki için zararlı olduğunu duymuştum. Bu noktada eğer durağan su kütlesi varsa tahliye işlemi düşünüyor musunuz acaba? Saygılar.iyi çalışmalar.
İlginiz için teşekkür ederim . çukurlardaki su birikmesi yağmur ve kar suyundan kaynaklanıyor 4 şubatta yaptığımız dikimde fidan çukurlarında su yoktu.saygılar..

geo2007 beğendi.
belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2015, 13:29   #8
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Hayırlı olsun. Allah emeğinizi zayi etmesin.

belkibirgun54 beğendi.
kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2015, 01:14   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-03-2015
Şehir: yozgat
Mesajlar: 2
Fidanları ne kadara aldınız acep fiyat verebilirmisiniz


Sent from my iPhone using Tapatalk

bbc66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2015, 16:30   #10
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
güncel foto

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen belkibirgun54 : 29-04-2015 saat 10:32
belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2015, 12:46   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 56
Çok güzel bir bahçe kurmuşsunuz, tebrik ederim.
Ben de ocak ayında 100 adet ceviz diktim, tepe vurmasını don tehlikesi geçtikten ama ağaca su yürümeden önce yapmamı söylediler, 24 martta fianları yaklaşık 1 mt. den budadım ve aşı macunu ile kapattım.
Gördüğüm kadarıyla siz henüz böyle bir uygulama yapmamışsınız , mayısta yapacağınızı yazmışsınız.
Bu işte yeni olduğumuz için merak ediyorum, hangisi doğru ?

belkibirgun54 beğendi.
Murat Kayadelen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2015, 14:05   #12
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Fidanlara su yürümesinden önce tepe kesimleri yapılmalıdır.
Malesef bende şimdi yukarıda ki dikim tekniklerini okudum ve bir çok yanlış uygulama olduğunu gördüm. mesela dikimden sonra can suyu vermemek gibi. 2 gün sonrası değil akşamı yağacak yağmur bile olsa dikim ile birlikte can suyu verilmelidir. buradaki amaç fidanın su ihtiyacını karşılamak değil dikim esnasında toprakta oluşan hava boşluklarını doldurmaktır,toprağın yerine oturmasını sağlamaktır.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2015, 19:57   #13
Ağaç Dostu
 
karaçepiş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
arkadaşım bahçeniz hayırlı olsun ağaçta en fazla altan 4 göz bırakıp kesmeniz lazım sonrsında ağaçlar açınca ve biraz büyüyünce diğer üçünü koparıp en kuvvetlisini brakmanız lazım kopardığınız yerlere su bazlı plastik boya sürerseniz güneş yanığından korumuş olursunuz ben bahçemi oluşturduğumda bunları bilmiyordum tecrübe oldu öğrendim 2.tarlayı 160 ağaç chandler diktim 2012 dikimi 2013te diktiğim ağaçlara yetiştiler bilginize

karaçepiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2015, 22:11   #14
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Kayadelen Mesajı Göster
Çok güzel bir bahçe kurmuşsunuz, tebrik ederim.
Ben de ocak ayında 100 adet ceviz diktim, tepe vurmasını don tehlikesi geçtikten ama ağaca su yürümeden önce yapmamı söylediler, 24 martta fianları yaklaşık 1 mt. den budadım ve aşı macunu ile kapattım.
Gördüğüm kadarıyla siz henüz böyle bir uygulama yapmamışsınız , mayısta yapacağınızı yazmışsınız.
Bu işte yeni olduğumuz için merak ediyorum, hangisi doğru ?
Sizin yaptığınız uygulamanın doğru olduğunu düşünüyorum.benimde çoktan yapmam gerekir her geçen gün fidanlarn gelişimine zararı olduğunu düşünüyoum.
fidanı temin ettiğim ziraat müh. mayıs 10 gibi gelip fidanların kontrolünü yapacağını ve tepe budamasını yaptıracagını söyledi.
ilk fırsatta diplerini çapalamayı düşünüyorum.. kontrolü ve budama yapıldıktan sonra plastik boya ilede boyamayı düşünüyorum.

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2015, 22:44   #15
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
Fidanlara su yürümesinden önce tepe kesimleri yapılmalıdır.
Malesef bende şimdi yukarıda ki dikim tekniklerini okudum ve bir çok yanlış uygulama olduğunu gördüm. mesela dikimden sonra can suyu vermemek gibi. 2 gün sonrası değil akşamı yağacak yağmur bile olsa dikim ile birlikte can suyu verilmelidir. buradaki amaç fidanın su ihtiyacını karşılamak değil dikim esnasında toprakta oluşan hava boşluklarını doldurmaktır,toprağın yerine oturmasını sağlamaktır.

Mayıs 10 gibi geleceğini söyledi tepe vurmasını geç yapmamızın fidanın daha büyük gövdeyi beslemesinden başka bir zararımız olur mu acaba.
can suyu doğrudur.dikim esnasında fidan çukurunun tamamının aynı gün kapanması çok fazla hava boşluğu kalmasına neden oldu ve toprak yerine oturuncada üstte olması gereken aşı yerleri bahçemizin birinde toprak seviyesine indi hatta daha fazla inen oldu fidan dikimi yapacak arkadaşların bu konuya dikkat etmelerini öneriyorum.
saygılar..

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2015, 22:52   #16
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaçepiş Mesajı Göster
arkadaşım bahçeniz hayırlı olsun ağaçta en fazla altan 4 göz bırakıp kesmeniz lazım sonrsında ağaçlar açınca ve biraz büyüyünce diğer üçünü koparıp en kuvvetlisini brakmanız lazım kopardığınız yerlere su bazlı plastik boya sürerseniz güneş yanığından korumuş olursunuz ben bahçemi oluşturduğumda bunları bilmiyordum tecrübe oldu öğrendim 2.tarlayı 160 ağaç chandler diktim 2012 dikimi 2013te diktiğim ağaçlara yetiştiler bilginize

Verdiğininiz bilgiler için teşekkürederim. 10 gün sonra budamaya gelinecek sonrasında boyamayı düşünüyorum. bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşrsanız bizler için çok faydalı olur tepe vurumunu zararı nedir acaba.

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2015, 01:08   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 56

benim ağaçların güncel durumu bu, rakım benzer...

Murat Kayadelen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 07:23   #18
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi belkibirgun54 Mesajı Göster
Mayıs 10 gibi geleceğini söyledi tepe vurmasını geç yapmamızın fidanın daha büyük gövdeyi beslemesinden başka bir zararımız olur mu acaba.
can suyu doğrudur.dikim esnasında fidan çukurunun tamamının aynı gün kapanması çok fazla hava boşluğu kalmasına neden oldu ve toprak yerine oturuncada üstte olması gereken aşı yerleri bahçemizin birinde toprak seviyesine indi hatta daha fazla inen oldu fidan dikimi yapacak arkadaşların bu konuya dikkat etmelerini öneriyorum.
saygılar..
tepe vurmasını geç yaptığınız taktirde zaten fidancınızın bahçesinden sökülerek sizin bahçenize taşınan ve bu esnada kökleri zarar gören yeni bir toprakta ve bir iklimde uyanan ve kendini bu ortama adapte etmeye çalışarak hayatta kalmaya uğraşan fidanınızın tüm enerjisini verdiği fidanın üst kısımlarını kesip atacaksınız. zaten enerji üretiminde ki fidanınızın enerjisini yok edeceksiniz. bu kesimi fidanlarınıza bu enerji yürümeden yapmış olsaydınız tek kesip attığınız şey odunsu yapı olacaktı.
bahçenizi ziraat mühendisi ile oluşturdunuz ancak bu mühendis size dikimi toprak seviyesinde yaptığınızda açtığınız çukurların bir süre sonra çökerek fidanlarınızın kot seviyesinden aşşağıda kalacağını söylemiyor ise biran evvel bu insandan uzak durunuz.
Beni gerçekten ziraat mühendislerinden soğuttu bu tip insanlar.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 18:52   #19
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
tepe vurmasını geç yaptığınız taktirde zaten fidancınızın bahçesinden sökülerek sizin bahçenize taşınan ve bu esnada kökleri zarar gören yeni bir toprakta ve bir iklimde uyanan ve kendini bu ortama adapte etmeye çalışarak hayatta kalmaya uğraşan fidanınızın tüm enerjisini verdiği fidanın üst kısımlarını kesip atacaksınız. zaten enerji üretiminde ki fidanınızın enerjisini yok edeceksiniz. bu kesimi fidanlarınıza bu enerji yürümeden yapmış olsaydınız tek kesip attığınız şey odunsu yapı olacaktı.
bahçenizi ziraat mühendisi ile oluşturdunuz ancak bu mühendis size dikimi toprak seviyesinde yaptığınızda açtığınız çukurların bir süre sonra çökerek fidanlarınızın kot seviyesinden aşşağıda kalacağını söylemiyor ise biran evvel bu insandan uzak durunuz.
Beni gerçekten ziraat mühendislerinden soğuttu bu tip insanlar.

az önce ziraat mühendisi ile yaptığım görüşmede tepe budamasinin geç oldugunu söyledim. doğruladı. perşembe gunu saat 3 de gelebilecegini .fidanlarin durumuna göre keseceği mesafeyi kök yapmismi yapragina falan tecrübe gerektiren iş olduğunu belirtti.
ilk dilkmde ucretsiz tepe budamasinin ve mayıs da fidanlarin durum kontrolünü ücretsiz yapacağını belirtmesine karşılık 150 tl karşılığında yapacağını belirtti. ben tepe budamasinin yapmaya gelin demedim. kendileri teklif etmisti

ücretli yapacağından kendim yapmayı düşünüyorum. babam ile görüştüm yarın sabah tepe kesimlerini yapacağız. 4_5 göz uzerinden asi macunu surmeyecegiz. önümüzdeki hafta sonuna kadarda diplerini capalayip plastik boya uygulamayi düşünüyorum. geç tepe kesiminin ne gibi zararı olur bilmiyorum.
dikkat etmem gereken konu veya öneriniz varsa soylerseniz memnun olurum.

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 20:01   #20
Ağaç Dostu
 
karaçepiş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
Aynen 3-4 göz bırakın su akarsa suyunu kestiğinde sutut sürebilirsiniz ama su alacağını zannetmiyorum

karaçepiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2015, 09:52   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 102
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi belkibirgun54 Mesajı Göster
az önce ziraat mühendisi ile yaptığım görüşmede tepe budamasinin geç oldugunu söyledim. doğruladı. perşembe gunu saat 3 de gelebilecegini .fidanlarin durumuna göre keseceği mesafeyi kök yapmismi yapragina falan tecrübe gerektiren iş olduğunu belirtti.
ilk dilkmde ucretsiz tepe budamasinin ve mayıs da fidanlarin durum kontrolünü ücretsiz yapacağını belirtmesine karşılık 150 tl karşılığında yapacağını belirtti. ben tepe budamasinin yapmaya gelin demedim. kendileri teklif etmisti

ücretli yapacağından kendim yapmayı düşünüyorum. babam ile görüştüm yarın sabah tepe kesimlerini yapacağız. 4_5 göz uzerinden asi macunu surmeyecegiz. önümüzdeki hafta sonuna kadarda diplerini capalayip plastik boya uygulamayi düşünüyorum. geç tepe kesiminin ne gibi zararı olur bilmiyorum.
dikkat etmem gereken konu veya öneriniz varsa soylerseniz memnun olurum.
Kestiğiniz yerlere mutlaka sutut sürün.

Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2015, 07:26   #22
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Malesef bu sözde mühendis sizden tekrar para kopartabilmek için tepe kesimini mayısa bırakmış.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2015, 08:37   #23
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
Malesef bu sözde mühendis sizden tekrar para kopartabilmek için tepe kesimini mayısa bırakmış.

Sözde paranın önemli olmadığını savunan büyüğümüz. Özel mesajımda belirttiğim gibi paranın miktarı önemli değil önemli olan talep edilmesi.
saygılar..

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2015, 14:37   #24
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Bu yılki yoğun yağışlardan ve sellerle mücadele eden herkese kolaylıklar diliyorum.

Yağışların bu yıl 15 yaş ve üzeri 20 kadar ve 5-6 yaşında 15 kadar yerli cevizimizin kimisinin kurumasına bazılarında cansız şekilde hayatta kalma mücadelesine şahit oluyorum.


Bu yıl dikimini gerçekleştirdiğimiz 209 chandler fidanımın şimdililik 8-9 tanesi fire görünüyor.arkadaşımın bahçesinde su durmasından dollayı 1 tane fidanı tuttu 33 tanesi kurudu..
Mayıs ayından sonra dipleri çapalandı
haziranda aralara ot ilacı atıldı
6 dönüm olan bahçemiz damla sulama sistemini döşeme işleimini bitirdim.
5 dönüm olan bahçedeki fidan diplerini 2. kez iş çıkışları çapalama işlemine başladım damla sulama olmadığından susuzluk çekmesinler diye diplerini çapalıyorum. gerekirse taşıma su ile sulayacağım.
haziranın sonlarına doğru fidanların alt kısmındaki filizleri ve lider olamayacağını düşündüğüm filizleri aldım.

Tecrübe olarak su durma olasılıgı olan yerlerde 15 yıl sonrada olsa ağaçlarımızın kuruyacağına şahit olduk.
Damla sulama önemli ve araştırıldıktan sonra çokta zor bir iş olmadığını gördüm. gelişimi normal ve zayıf kalan fidan fotografı.nı paylaşıyorum.

Eklenen Resimler
  
belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2015, 15:04   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
değerli arkadaşım..
bizlerde yalovadayız..
hemen hemen aynı yapıda toprağa sahibiz
düz arazide kök yapısı üstte olan meyveler olabilir
ceviz gibi kazık köklüler zor oluyor
dere boylarında suyun içinde yetişenlerde çok var
bu çeşitler yerli kara tohumdan yetişiyorlar
tarlanda hendekler kapanmışsa tertemiz vaziyette açmak gerekir
su tahlıye oluyor ise çok yağmur yağsada az zarar olacaktır
ama temel prensip şudur ki:
ovada sebze
bayırda meyvedir

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2015, 15:56   #26
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
değerli arkadaşım..
bizlerde yalovadayız..
hemen hemen aynı yapıda toprağa sahibiz
düz arazide kök yapısı üstte olan meyveler olabilir
ceviz gibi kazık köklüler zor oluyor
dere boylarında suyun içinde yetişenlerde çok var
bu çeşitler yerli kara tohumdan yetişiyorlar
tarlanda hendekler kapanmışsa tertemiz vaziyette açmak gerekir
su tahlıye oluyor ise çok yağmur yağsada az zarar olacaktır
ama temel prensip şudur ki:
ovada sebze
bayırda meyvedir
Söylediklerinize katılıyorum altarnatif olması açısından ceviz iyi bir seçim olduğunu babamızdan duyuyor ve görüyoruz.Sel ve taban suyu riskinin az olduğu yere dikim yaptığımızdan ileride su durma sorunu ile karşılaşacağımızı düşünmüyorum.Hendekleri var bu yılki yağışları başarılı bir şekilde zararsız atlattı.Normal şartlarda sel ile mücadele eden bölge değiliz bu yıl böyle oldu.
Ovada sebze güzel bir secim fakat daha riskli ve alıcı gelmiyor gelsede çok daha farklı sıkıntıları doğuyor daha önce sebze işi ilede uğraştık.

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2015, 09:31   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-09-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 56
Benim bahçem kandıra ağva arası bir bölgede, bir tepenin yamacında ve ovadan yaklaşık 50 mt. yüksekte, ciddi sayılabilecek bir eğime sahip. Hep yaz ve sonbahar gibi mevsimlerde gezdiğim için kışın da işlerin yolunda gideceğini düşündüm ve sırta dikim- hark açma gibi önlemler almadım. Dikim yaptıktan sonra kontrole gittiğimde tarlanın ortasında 3 farklı bölgede su gözü oluştuğunu ve fidanların su içinde kaldığını gördüm. Fidanların % 15 ini kaybettim , kalanların % 30 unun gelişimi çok zayıf. İşin en başında gereken bütün tedbirleri almanın gerekliliğini acı bir şekilde öğrenmiş oldum. Bu sonbaharda kepçe ile sıra aralarını derinleştirip ağaç diplerini yükselteceğim, bu durumda da aşı yerleri tam odunlaşmadan toprak altında kalmış olacak...

Cevizciankara beğendi.
Murat Kayadelen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2015, 09:24   #28
Yeni Üye
 
belkibirgun54's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 27
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Kayadelen Mesajı Göster
Benim bahçem kandıra ağva arası bir bölgede, bir tepenin yamacında ve ovadan yaklaşık 50 mt. yüksekte, ciddi sayılabilecek bir eğime sahip. Hep yaz ve sonbahar gibi mevsimlerde gezdiğim için kışın da işlerin yolunda gideceğini düşündüm ve sırta dikim- hark açma gibi önlemler almadım. Dikim yaptıktan sonra kontrole gittiğimde tarlanın ortasında 3 farklı bölgede su gözü oluştuğunu ve fidanların su içinde kaldığını gördüm. Fidanların % 15 ini kaybettim , kalanların % 30 unun gelişimi çok zayıf. İşin en başında gereken bütün tedbirleri almanın gerekliliğini acı bir şekilde öğrenmiş oldum. Bu sonbaharda kepçe ile sıra aralarını derinleştirip ağaç diplerini yükselteceğim, bu durumda da aşı yerleri tam odunlaşmadan toprak altında kalmış olacak...

benimde aynı şekilde yavaş gelişim gösteren fidanlarım var. seneye kendilerini toparlayacagını umuyorum. hepimiz için hayırlısı emeklerimiz boşa çıkmaz inşallah.

belkibirgun54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2015, 14:49   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-11-2011
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
hayırlı olsun darısı başıma

belkibirgun54 beğendi.
halis33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 11:24   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2015
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 18
Merhaba;

Bahçeniz hayırlı olsun. Bahçeniz SAKARYA'nın hangi bölgesinde bulunmaktadır?

Han&Nur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024