agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler
  • 5 Gönderen Mutant
  • 1 Gönderen ykaya194
  • 2 Gönderen ermana
  • 1 Gönderen Mutant
  • 2 Gönderen ermana

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-04-2014, 17:15   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 5
Mutant / Ceviz Bahçesi (Malatya)

Merhaba değerli forum üyeleri. Kurmayı düşündüğüm ceviz bahcesi için forumdaki deneyimli yazarların yazılarını okuyarak bir çok bilgiye ulaştım. Bu sitede bilgilerini paylaşan, deneyimlerini tecrübelerini aktaran tüm üyelere teşekkür ederim.
Dediğim gibi ceviz işinde acemiyim ama acemi olmak ağaç dikmeye engel değildir diye düşünüp bu işe bulaşmaya karar verdim ve çalışmalara başladım. Aklımdaki fikirleri sırası ile aşağıda yazacağım. Sizlerde deneyimlerinizle olumlu veya olumsuz görüşlerinizi yazar, kendi bahcelerinizden edindiğiniz bilgiler doğrultusunda bana ışık tutup yol gösterirseniz bu işden yüzüm akın ile çıkacağıma eminim.

1) Arazi Mevki ve Toprak Yapısı: Arazimiz Malatya ilinde, rakım olarak 1400 mt.'de. İlkim olarak sert ve karasal hava hakim. Arazi ölçüsü 8.5 dönüm ve dikdörtgene yapıda. Arazinin üst tarafı ile alt tarafı arasında % 15-20 gibi fafif bir meyil var. 2 hafta kadar önce toprak analizimi yaptırdım.

Sonuçlara göre toprak çok kireçli ve zayıf. rapor şu şekilde:



Toprak ıslahı için perlit, lava rock, vermikült tarzı ürünler alıp toprağa katmak, daha sonra gerekli gübrelemeyi yapmayı planlıyordum. Fakat perlit olsun, lava rock olsun fiyat olarak ucuza bulunabilsede işin içine nakliye maliyeti girince fiyatları oldukça yükseliyordu. Ekonomik olması için kamyon bazında dökme ürün olarak almak gerekiyor. Kamyon bazında alınınca da hem toplam fiyat yükseliyor hemde gereğinden fazla olacağı için yeni alternatiflere bakarken Leonardit Toprak Düzenleyicisi ile karşılaştım. Çuval bazında alıp bir miktar ağaç çukurlarına bir miktarda sonbaharda yüzeyden tüm toprağa serpiştirip kullanmayı tercih ettim. Ayrıca Candem markasına ait Humifers ve benzeri toprak düzenleyicileri zaman zaman damla sistem ile kullanırsam toprağı iyileştirme adına faydalı olacak diye düşünüyorum. Organik gübre olarakda en yoğun ve etkili ürün olan (ne kadar doğru bilemiyorum) yarasa gübresi (sıvı form) ile gübreleme yapacağım. Bir çok yerde en etkili gübrenin yarsa gübresi olduğundan bahsedilsede, alan ve kullananlar genel anlamda memnun olsada kimi yerde de yarasa gübrelerinin o kadarda etkili olmadığı, abartıldığı yazılmış.

Toprak analiz sonucuna göre toprak ıslahında ve gübrelemedetavsiye edeceğiniz neler olabilir? Yapacağım Leonardit uygulaması yeterli olurmu?

2)Tür seçimi: Aslında Malatya hekimhan cevizi ile meşhurdu. Meşhurdu diyorum internette ne kadar arasamda Hekimhan cevizi ile ilgili olarak malasef bir şey bulamadım. Ne bir bilgi var nede aşılı fidan satışı yapan güvenilir bir fidancı. Ayrıca piyasada kendini kanıtlamış ürünler de varken tercihimi o cinslerden yana kullanıp riske girmek istemediğimden tür olarak Maraş 18 ve tozlayıcı olarak sütyemez'i ilk tercihim olarak belirledim. Ama bir yandan da ithal türler kafamı kurcalamaya devam etmiyor değil.
1400 rakımında soğuk , karsal iklime ve susuzluğa dayanacak tür olarak Maraş uygunmudur, yoksa tercih değişikliği yapıp farklı türleremi yöneleyim?

3) Dikim şekli planlama: Arazi yaklaşık olarak 8.5 dönüm. 10x10 veya 8x10 diktiğimde 75- 80 tane ağaç rahat rahat gelişecektir. Ama araziden daha fazla isifade etmek için çapraz (baklava dilim) tarzı dikim yapıldığına şahit olsamda ağaç ölçüleri arası mesafe için net bir bilgi bulamadım. 13*10 mt sıra arası ve tam ortada kalan boşluğa da bir ağaç daha dikmek uygun olurmu? Baklava dilimi dikim için Maraş18 e uygun ağaç aralığı mesafe sizce ne olmalıdır?

4) Sulama sorunu: Arazide malasef su sıkıntısı var. Arazimin kenarında daha önce yapılan etüde göre 80 metre derinlikden sondaj ile su çıkacağı belirlenmiş olsa da sondaj maliyetinden dolayı (yaklaşık 8-10 bin tl tutabileceği söylendi) ilk aşamada sondayı eledim. İlerleyen yıllarda ağaçlar daha da büyüyüp su ihtiyaçları artınca sonda vurdurmayı tercih ettim. İlk tercih olarak senede 2 veya 3 defa köyden gelen suyu 10-20 tonluk depoda depolayıp damla sistem ile 10-15 günde bir vermeyi planlamıştım ama büyük boyutlu su depolarının maliyetide oldukça fazla olduğundan bu tercihide eledim. Yakın bir dağdan çıkan ve işlem görmeden (klor vs gibi) belli köy ve mahallelere verilen şebeke suyu hattı tarlanın yanından geçmekte. Tarlaya şebeke suyu aboneliği alıp 1.5 mt yükseklideki bir kaide üzerine yaptıracağım yaklaşık 2 tonluk su deposu ile damla sulama tesisatı yapmak başlancıç için en mantıklı seçenek olarak gözüktü. Maksimum 150 ağaç diktiğimi düşünürsek ve 10 günde bir damla sulama sistemi iel saatte 8 litrelik katif ile 3 saat sulama yaparsak yaparsak sulama başı 3.6 ton suya ihtiyacım olacak. Su fiyatını tam olarak bilmesem de metreküpü 2 lira gibi bir rakam olsa sulama başına 7.2 tl gibi bir rakam çıkar ve ayda 3 sulama yapılsa 21.6 tl'ye gelir.
Damla sulama tesisatı olarakda 16'lık tabir edilen damlama boruları ve başlangıç için her ağaca 8 Lt/Saat katif ile sulamaya başlayıp, ilerki yıllarda ağaç başına düşen boru ve katif miktarını yükselteceğim.
Sulama tertibatı için tarlanın en üst kısmına 1.5 mt yükseklite yapacağım deponun basıncı 50'lik kangal borunun beslediği sisteme yeterli gelir diye düşünüyorum.
Sizlerin sulama kısmında yapacağınız tavsiyeler varsa sevinirim.

5) Fidan temini ve Ağaç dikimi: Arazi için uygun ağacı belirleyip, en mantıklı dikim şeklini planladıktan sonra dikim çukurlanı belirlenip topragında biraz kurumasını bekleyip kepçe ile çukurları açtıracağım.2 hafta kadar önce toprak örneği almak için tarlaya gittiğimde toprağın oldukça yumuşak olduğunu gördüm. Islak toprağa kepçe sokarsam toprağı çok sıkıştıracağı için yağmurların dinip toprağın biraz kuruması daha uygun gibi.

Karaköyden toprak burgu makinalarına baktığımda 500-600 tl aralığında toprak delme burgularını görmüştüm. İlk önce burgu alıp çukurları burgu ile açmayı düşündüm. Ama kimse burguyu tercih etmemiş ve alacağım burgu makinasınında ne kadar randımanlı çalışacağını bilemediğimden burgu fikrinden vazgeçtim.

Eğerki dikilecek tür Maraş18 olursa fidanları Maraşda ki üretim yapan yetkili Aksu Tarımdan tüplü olarak alacağım. Zaten bu türün satışını yapan başka firmada bulamadım. Mayıs , Haziran aylarında toprak çukurları açılmış ve dikime hazır halde olacak diye kendimi planlıyorum. Araştımalarıma göre bu aylar tüplü fidan dikimi için sakıncalı görünmüyor. Toprak çukurları yaklaşık olarak
1x1 mt gibi kazılacak ve içine yanmış hayvan gübresi ile Leonardit ilave edilecek. Tavsiyeleriz üzerine kök gübresi, mantar ilacı vs tarzı ilavelerde edebilirim.

6) Bahçe Güvenliği ve Tel çit: Çok şükür bölgede hırsızlık tarzı şeyler olmuyor. Araziye yakın yerlere, özelliklede köyün alt tarflarındaki insan trafiğinin az olduğu ıssız yerlere domuzlar geliyor. Arazim bu bölgelere göre kısmen köye yakın ve tarlaya yakın yerde ilkbahardan sonbahara kadar kullanılan bir ev var. Ağaçlar meyva vermeye başlamadan domuzların araziye gelip ağaçlara zarar vereceğini tahmin etmiyorum. Nede olsa aşağıda, sessiz kimsesiz bölgelerde daha verimli meyvalı ağaçlar var. Bu nedenle bahce etrafını tel ile güvenlik altına işini önümüzdeki senelere bırakmayı düşünüyordum. Ama yine de insan endişe ediyor. Ya kış aylarında etrafda kimseciklerde yokken bahceye domuz sürüsü girip genç ağaçları deviriler mi, bahceyi talan ederlermi diye düşünüyor. Bu korkumda haklımıyım, haksızmıyım bilemiyorum. Yaklaşık çevresi 450 mt olan araziyi domuzdan koruyacak şekilde çit ile çevirmenin yaklaşık maliyeti ne tutar? İlk aşamada bahçe çiti için bütçe ayırmama gerek varmı?

Zaman ilerleyip gelişmeler oldukça, işin içine iyice girip yaşadığım tecrübeleri ve zorlukları/güzellikleri yazılı ve fotoğraflı olarak bu başlık altında elimden geldiğince yazmaya devam edeceğim.

Zaman ayırıp konuyu okuyan, değerli fikirlerini paylaşıp yorum yazan/ yazmayan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Mutant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2014, 18:25   #2
Ağaç Dostu
 
cnrtkt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2013
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 255
Sayın MUTANT,
Allah utandırmasın, işiniz rast gelsin.
Her şey yolunda gider inşallah.

Araştırmacı bir aceminin fikrini sorarsanız; ilk bakışta dikkatimi kireç oranının yüksekliği çekti. %46,58 kireç oranı ilerde size sıkıntı çıkarabilir. Benim arazide bile kireç %11 ile %13 arası ve bu oranı düşürmenin en kolay yollarını araştırıyorum.

Sonucta ben de oldukça acemiyim ceviz konusunda.
Eminim tecrübeli abilerimiz yardımcı olacaklardır.

cnrtkt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2014, 18:48   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt Mesajı Göster
Sayın MUTANT,
Allah utandırmasın, işiniz rast gelsin.
Her şey yolunda gider inşallah.

Araştırmacı bir aceminin fikrini sorarsanız; ilk bakışta dikkatimi kireç oranının yüksekliği çekti. %46,58 kireç oranı ilerde size sıkıntı çıkarabilir. Benim arazide bile kireç %11 ile %13 arası ve bu oranı düşürmenin en kolay yollarını araştırıyorum.

Sonucta ben de oldukça acemiyim ceviz konusunda.
Eminim tecrübeli abilerimiz yardımcı olacaklardır.
Sn. CNRTKT iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Evet kireç oranı çok yüksek çıktı. Analizde görünmeyen ve zararlı kireç diye ifade edilen bir kireç değeri daha varmış. Ama o değer malasef benim analizimde görünmüyor. Yüksek kireç miktarını leonardit ve kükürt takviyesi ile kontrol altına alınabileceği öğrendim. Ama net olarak ne kadar kükürt kullanılacağı hakkında internetten bilgiye ulaşamadım. gereğinden fazla miktarda verip ağaçları zarara uğratmada var. Analizi yaptırdığım laboratuardan veya toprak kimyası konusunda uzman/yetkili başka bir yerden bu konuda yardım alacağım ve gerekli miktarda kükürtü toprağa katacağım.

Mutant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2014, 19:01   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-04-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 4
kolay gelsin, Allah tamamına erdirsin, ben de 1300 rakım karasal iklime uygun bir tür arıyorum, bu iklimlerin emekleri boşa çıkarma potansiyeli beni korkutuyor, dikkatle takip edeceğim o yüzden sizin tecrübelerinizi, hayırlı olsun şimdiden...

hakan321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2014, 19:51   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak Mesajı Göster
Kök gelişimi için DAP öneriliyor.MAP gübreside kullanabilirsin.Bizim topraklarda çok kireçli. Bulabilirsen yanmış çiftlik gübresi,Bulamazsan leonardit veye humik asit.Ayrıca her yıl mart başında EDHA şelatlı demir olmazsa olmaz.Kireç demiride fosforuda bağlar.Her yıl mart başında humik asit+demir+map gübresi kullanmak zorunda kalıyorum.Kolay gelsin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MUTANT Mesajı Göster
Yüksek kireç miktarını leonardit ve kükürt takviyesi ile kontrol altına alınabileceği öğrendim. Ama net olarak ne kadar kükürt kullanılacağı hakkında internetten bilgiye ulaşamadım. gereğinden fazla miktarda verip ağaçları zarara uğratmada var.

Bu konuda, alıntıdaki bilgiler size yararı olabilir.

akikem beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 08:16   #6
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mutant Mesajı Göster
Merhaba değerli forum üyeleri. Kurmayı düşündüğüm ceviz bahcesi için forumdaki deneyimli yazarların yazılarını okuyarak bir çok bilgiye ulaştım. Bu sitede bilgilerini paylaşan, deneyimlerini tecrübelerini aktaran tüm üyelere teşekkür ederim.
Dediğim gibi ceviz işinde acemiyim ama acemi olmak ağaç dikmeye engel değildir diye düşünüp bu işe bulaşmaya karar verdim ve çalışmalara başladım. Aklımdaki fikirleri sırası ile aşağıda yazacağım. Sizlerde deneyimlerinizle olumlu veya olumsuz görüşlerinizi yazar, kendi bahcelerinizden edindiğiniz bilgiler doğrultusunda bana ışık tutup yol gösterirseniz bu işden yüzüm akın ile çıkacağıma eminim.

1) Arazi Mevki ve Toprak Yapısı: Arazimiz Malatya ilinde, rakım olarak 1400 mt.'de. İlkim olarak sert ve karasal hava hakim. Arazi ölçüsü 8.5 dönüm ve dikdörtgene yapıda. Arazinin üst tarafı ile alt tarafı arasında % 15-20 gibi fafif bir meyil var. 2 hafta kadar önce toprak analizimi yaptırdım.

Sonuçlara göre toprak çok kireçli ve zayıf. rapor şu şekilde:



Toprak ıslahı için perlit, lava rock, vermikült tarzı ürünler alıp toprağa katmak, daha sonra gerekli gübrelemeyi yapmayı planlıyordum. Fakat perlit olsun, lava rock olsun fiyat olarak ucuza bulunabilsede işin içine nakliye maliyeti girince fiyatları oldukça yükseliyordu. Ekonomik olması için kamyon bazında dökme ürün olarak almak gerekiyor. Kamyon bazında alınınca da hem toplam fiyat yükseliyor hemde gereğinden fazla olacağı için yeni alternatiflere bakarken Leonardit Toprak Düzenleyicisi ile karşılaştım. Çuval bazında alıp bir miktar ağaç çukurlarına bir miktarda sonbaharda yüzeyden tüm toprağa serpiştirip kullanmayı tercih ettim. Ayrıca Candem markasına ait Humifers ve benzeri toprak düzenleyicileri zaman zaman damla sistem ile kullanırsam toprağı iyileştirme adına faydalı olacak diye düşünüyorum. Organik gübre olarakda en yoğun ve etkili ürün olan (ne kadar doğru bilemiyorum) yarasa gübresi (sıvı form) ile gübreleme yapacağım. Bir çok yerde en etkili gübrenin yarsa gübresi olduğundan bahsedilsede, alan ve kullananlar genel anlamda memnun olsada kimi yerde de yarasa gübrelerinin o kadarda etkili olmadığı, abartıldığı yazılmış.

Toprak analiz sonucuna göre toprak ıslahında ve gübrelemedetavsiye edeceğiniz neler olabilir? Yapacağım Leonardit uygulaması yeterli olurmu?

2)Tür seçimi: Aslında Malatya hekimhan cevizi ile meşhurdu. Meşhurdu diyorum internette ne kadar arasamda Hekimhan cevizi ile ilgili olarak malasef bir şey bulamadım. Ne bir bilgi var nede aşılı fidan satışı yapan güvenilir bir fidancı. Ayrıca piyasada kendini kanıtlamış ürünler de varken tercihimi o cinslerden yana kullanıp riske girmek istemediğimden tür olarak Maraş 18 ve tozlayıcı olarak sütyemez'i ilk tercihim olarak belirledim. Ama bir yandan da ithal türler kafamı kurcalamaya devam etmiyor değil.
1400 rakımında soğuk , karsal iklime ve susuzluğa dayanacak tür olarak Maraş uygunmudur, yoksa tercih değişikliği yapıp farklı türleremi yöneleyim?

3) Dikim şekli planlama: Arazi yaklaşık olarak 8.5 dönüm. 10x10 veya 8x10 diktiğimde 75- 80 tane ağaç rahat rahat gelişecektir. Ama araziden daha fazla isifade etmek için çapraz (baklava dilim) tarzı dikim yapıldığına şahit olsamda ağaç ölçüleri arası mesafe için net bir bilgi bulamadım. 13*10 mt sıra arası ve tam ortada kalan boşluğa da bir ağaç daha dikmek uygun olurmu? Baklava dilimi dikim için Maraş18 e uygun ağaç aralığı mesafe sizce ne olmalıdır?

4) Sulama sorunu: Arazide malasef su sıkıntısı var. Arazimin kenarında daha önce yapılan etüde göre 80 metre derinlikden sondaj ile su çıkacağı belirlenmiş olsa da sondaj maliyetinden dolayı (yaklaşık 8-10 bin tl tutabileceği söylendi) ilk aşamada sondayı eledim. İlerleyen yıllarda ağaçlar daha da büyüyüp su ihtiyaçları artınca sonda vurdurmayı tercih ettim. İlk tercih olarak senede 2 veya 3 defa köyden gelen suyu 10-20 tonluk depoda depolayıp damla sistem ile 10-15 günde bir vermeyi planlamıştım ama büyük boyutlu su depolarının maliyetide oldukça fazla olduğundan bu tercihide eledim. Yakın bir dağdan çıkan ve işlem görmeden (klor vs gibi) belli köy ve mahallelere verilen şebeke suyu hattı tarlanın yanından geçmekte. Tarlaya şebeke suyu aboneliği alıp 1.5 mt yükseklideki bir kaide üzerine yaptıracağım yaklaşık 2 tonluk su deposu ile damla sulama tesisatı yapmak başlancıç için en mantıklı seçenek olarak gözüktü. Maksimum 150 ağaç diktiğimi düşünürsek ve 10 günde bir damla sulama sistemi iel saatte 8 litrelik katif ile 3 saat sulama yaparsak yaparsak sulama başı 3.6 ton suya ihtiyacım olacak. Su fiyatını tam olarak bilmesem de metreküpü 2 lira gibi bir rakam olsa sulama başına 7.2 tl gibi bir rakam çıkar ve ayda 3 sulama yapılsa 21.6 tl'ye gelir.
Damla sulama tesisatı olarakda 16'lık tabir edilen damlama boruları ve başlangıç için her ağaca 8 Lt/Saat katif ile sulamaya başlayıp, ilerki yıllarda ağaç başına düşen boru ve katif miktarını yükselteceğim.
Sulama tertibatı için tarlanın en üst kısmına 1.5 mt yükseklite yapacağım deponun basıncı 50'lik kangal borunun beslediği sisteme yeterli gelir diye düşünüyorum.
Sizlerin sulama kısmında yapacağınız tavsiyeler varsa sevinirim.

5) Fidan temini ve Ağaç dikimi: Arazi için uygun ağacı belirleyip, en mantıklı dikim şeklini planladıktan sonra dikim çukurlanı belirlenip topragında biraz kurumasını bekleyip kepçe ile çukurları açtıracağım.2 hafta kadar önce toprak örneği almak için tarlaya gittiğimde toprağın oldukça yumuşak olduğunu gördüm. Islak toprağa kepçe sokarsam toprağı çok sıkıştıracağı için yağmurların dinip toprağın biraz kuruması daha uygun gibi.

Karaköyden toprak burgu makinalarına baktığımda 500-600 tl aralığında toprak delme burgularını görmüştüm. İlk önce burgu alıp çukurları burgu ile açmayı düşündüm. Ama kimse burguyu tercih etmemiş ve alacağım burgu makinasınında ne kadar randımanlı çalışacağını bilemediğimden burgu fikrinden vazgeçtim.

Eğerki dikilecek tür Maraş18 olursa fidanları Maraşda ki üretim yapan yetkili Aksu Tarımdan tüplü olarak alacağım. Zaten bu türün satışını yapan başka firmada bulamadım. Mayıs , Haziran aylarında toprak çukurları açılmış ve dikime hazır halde olacak diye kendimi planlıyorum. Araştımalarıma göre bu aylar tüplü fidan dikimi için sakıncalı görünmüyor. Toprak çukurları yaklaşık olarak
1x1 mt gibi kazılacak ve içine yanmış hayvan gübresi ile Leonardit ilave edilecek. Tavsiyeleriz üzerine kök gübresi, mantar ilacı vs tarzı ilavelerde edebilirim.

6) Bahçe Güvenliği ve Tel çit: Çok şükür bölgede hırsızlık tarzı şeyler olmuyor. Araziye yakın yerlere, özelliklede köyün alt tarflarındaki insan trafiğinin az olduğu ıssız yerlere domuzlar geliyor. Arazim bu bölgelere göre kısmen köye yakın ve tarlaya yakın yerde ilkbahardan sonbahara kadar kullanılan bir ev var. Ağaçlar meyva vermeye başlamadan domuzların araziye gelip ağaçlara zarar vereceğini tahmin etmiyorum. Nede olsa aşağıda, sessiz kimsesiz bölgelerde daha verimli meyvalı ağaçlar var. Bu nedenle bahce etrafını tel ile güvenlik altına işini önümüzdeki senelere bırakmayı düşünüyordum. Ama yine de insan endişe ediyor. Ya kış aylarında etrafda kimseciklerde yokken bahceye domuz sürüsü girip genç ağaçları deviriler mi, bahceyi talan ederlermi diye düşünüyor. Bu korkumda haklımıyım, haksızmıyım bilemiyorum. Yaklaşık çevresi 450 mt olan araziyi domuzdan koruyacak şekilde çit ile çevirmenin yaklaşık maliyeti ne tutar? İlk aşamada bahçe çiti için bütçe ayırmama gerek varmı?

Zaman ilerleyip gelişmeler oldukça, işin içine iyice girip yaşadığım tecrübeleri ve zorlukları/güzellikleri yazılı ve fotoğraflı olarak bu başlık altında elimden geldiğince yazmaya devam edeceğim.

Zaman ayırıp konuyu okuyan, değerli fikirlerini paylaşıp yorum yazan/ yazmayan herkese şimdiden teşekkür ederim.

fidan çukurlarına 250 gr tsp gübresini atmanızı ve fidanları dikerken nogal uygulamasını yapmanızı tavsiye ederim. nogal uygulamayacaksanızda sıvı hümik asit ile kökleri kaplayabilirsiniz. 50 lik kangal boru işinizi görecektir ancak 2 ton luk bir depo ve 1.5 metre yükseklik ile 230 metre ilerilere suyu taşıyabileceğinizi pek sanmıyorum. deponun içerisine dalgıç koyarak belki sorununuzu çözebilirsiniz. domuzlar konusun da da bence mutlaka güvenliğinizi alın taze fidanlarınızı domuzların masasına sunmayın. benim bahçamin etrafı 500 metre tutuyor. 5 metre aralıklı 10 tl den beton direkler ile 9 sıra 250 metreden 18 top dikenli telin topu 45 tl ye aldım. 2-3 sene sonra beton direklerin aralarına birer tane daha dikerek mesafeyi 2.5 metreye düşürüp dikenli tellerin üzerine örgü tel çekeceğim. şuanki sistemim bana yaklaşık 3000 tl ye geldi.

ancak ekeceğiniz coğrafya ve kireç miktarı risklerinizi çok arttırıyor. işiniz çok zor olacaktır allah kolaylıklar versin.

ladikli ve akikem beğendi.
ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 13:39   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 5
Sn. YKAYA194 ve Sn. ERMANA paylaşımlarınız için teşşekkür ederim. Fideleri dikerken kök kısmına DAP gübresi uygulayacaktım. TSP gübresi hakkında bir bilgim yoktu. Galiba TSP , DAP'ın daha yoğunu. DAP yerine Sadece TSP kullanmak yeterli olurmu? İki gübrenin görevleri ve işlevi farklıysa ikisinden de kullanmak gereklimidir?
NOGALL'ı daha önce hiç duymamıştım. Tavsiyenizden sonra biraz araştırdım. Anladığım kadarıyla cıplak köklü fidelerde kullanılıyormuş. '' Nogall ile hazırlanan sulu karışıma çıplak kökleri batırıp biraz bekleyip çıkartın'' diye bir kullanım açıklaması okudum. Tüplü fidelerde kullanım için uygun değil gibi
Damlama sistemi için depoyu tarlanın en üst tarafına ve yapacağım kaide üzerine koyacağım ve tarlanın mevcut eğimi ile suyun aşağıya akacağını tahmin ediyordum. Ama 16'lık damlama borusu ile suyu ağaçlara taşıyamazsam mecburen pompa alacağım.

Tel çit bilgisi içinde ayrıca teşekkür ederim. Bende ilk aşamada ekonomik olması için dikenli tel seçeneğini düşünmüştüm, ama okuduğum bir kaç yazıdan ve görüştüğüm bazı kişilerden aldığım bilgiye göre dikenli telin domuzlara karşı hiç bir etkisi olmadığını öğrendim. Ne kadar doğrudur bilemiyorum tabi, belkide etkili olacak. (onların yalancısıyım ) Bu nedenle dikenli telden vazgeçip ilerde panel çit, veya örgü çit denilen çit sistemini yaptırmayı planlıyordum. Eğer ki dikenli tel domuzlara karşı işimize yarayacaksa şuanda en ekonomik yöntem sizinde yaptığınız gibi dikenli tel.

ladikli beğendi.
Mutant Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2014, 13:57   #8
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
dikenli teli alt kısımlarda 10 cm de bir sıra olarak çekerseniz etkili olacağını düşünüyorum. ancak granti olsun derseniz 400 mt lik elektirikli tel çekerek domuzlara karşı kesin çözüm olur. ancak körpe fidanalrınızı kesinlikle açıkta bırakmanızı önermem domuzların en sevdiği şey körpe filizlerdir. çukurlara sadece tsp koymanız yeterli olacaktır. dap gübresine gerek yok.
ne zaman ekim yaptığınız bilgisini es geçmişim. dikiminiz tüplü olacağı için nogal yerine fidan toprağının hemen altına lenonardit **** hümik leonardit kaynaklı hümik asit vermeniz organik madde takviyesi için yeterli olacaktır. ben böceklenmeyi arttırdığı için şahsi fikrim olarak ahır gübresini kullanmaktan kaçınıyorum. tsp ve leonardit fidanlarınızın fosfor ve organik madde takviyesi için yeterli olacaktır.

Mutant ve ladikli beğendi.
ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2016, 14:14   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-05-2016
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 40
Mutant isimli arkadaş cevize heves etmiş bide konu açmış. Sonra bakmış bu işler zor işler bana göre değil, beş mesaj atıp bırakmış.

Bahçe işi zordur.
Para lazım. Zaman lazım. Bilgi lazım. Sabır lazım. Vs.
Sadece heves le olmuyor.
Yeni başlayacak arkadaş lar bunu dikkate alsın.

ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024