agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni192Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2015, 02:09   #61
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 2
Sa Abi sana nasil ulasabilirim

pitya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2015, 11:35   #62
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 Mesajı Göster
Nüfus ve Ceviz

Forumda bazı arkadaşlar Türkiye’de çok fazla ceviz bahçesi kurulmakta olduğunu, bu bahçeler ürün vermeye başlayınca ceviz fiyatlarının yerlerde sürüneceğini söylüyorlar. Bu görüşte bir miktar haklılık payı olabilirse de, ben bu yaklaşımın, olayı bütünüyle kavrayabilen bir bakış açısı taşımadığını düşünüyorum. Konu hakkında bazı gerçeklerin bilinmesinde fayda olduğuna inanıyorum. Bu yazımda, son dönemde okuduğum bazı makalelerden de yararlanarak, ceviz yetiştiriciliği yapıp yapmama konusunda tereddütleri olan arkadaşlara bir nebze ışık tutayım istedim.

Arkadaşlar artık herkesin bildiği gibi dünyada kapalı ekonomi diye bir şey kalmadı. Kapitalizmin en önemli itici gücü ve geliştiricisi olan ‘serbest ticaret’ hemen hemen tüm dünyayı kapsama alanına almış durumda. Ülkemiz de bu trendin dışında kalmış değil. İthalat serbest ve isteyen istediği malı dünya fiyatlarından tedarik edip Türkiye’ye getirerek pazarlayabiliyor. Artık dünyada her ürünün üretim ve ticareti global ölçekte değerlendiriliyor, ürün fiyatları global ölçekteki arz ve talep dengeleri neticesinde oluşuyor. Gelecekte Türkiye’de oluşacak ceviz fiyatları da tabii ki bu çerçevede şekillenecek. Yani fiyatları belirleyen Türkiye’de kurulan üç beş yüz bahçe değil, dünyadaki arz-talep dengesi olacak. Dünyada ceviz fiyatı 5 dolar/kg iken Türkiye’de 2 dolar/kg olabilmesi artık günümüz dünyasının ticaret pratiğinde mümkün değil. Türkiye’de ceviz fiyatları dünya fiyatlarının altına indiğinde emin olun birileri derhal bu cevizi toplayacak ve rayiç fiyatlardan dünya pazarlarına satacaktır. Yeter ki standartlara uygun kalite, kalibre ve miktarda, pazarlanabilir malınız olsun.

Peki kısa, orta ve uzun vadede dünyada ceviz ticareti nasıl bir seyir izleyecek?

Öncelikle şu saptamayı yapmalıyım ki, ceviz halen dünyada ‘zengin’ meyvası. Cevize ulaşabilen, tüketebilen insan sayısı yeryüzünde hala çok kısıtlı. Antioksidan özelliği, damar sertliği ve kolesterole karşı koruyucu özellikleri öğrenildikçe dünyada cevize olan ilgi artıyor. ‘Sağlıklı yaşam-sağlıklı beslenme’ konsepti içinde ‘ceviz tüketmek’ daha şimdiden olmazsa olmaz bir öneme ulaşmış ve bu algı dünyada giderek yaygınlaşıyor. Ülkelerde kişi başı milli gelirdeki artışlar, örneğin kişi başı buğday tüketimini hiçbir şekilde arttırmazken, kişi başına ceviz tüketimini dramatik şekilde arttırıyor. Keza insan ömrünün uzaması ve yaşlı nüfusun artması da ‘yaşlılık hastalıkları’nı önleyici etkilerinden dolayı özellikle ceviz tüketimini tetikliyor.

Dünyada ceviz talebini belirleyen en önemli faktör tabii ki nüfus. Dünya nüfusu 1999’da 6 milyardı, 2011’de 7 milyar oldu. BM’nin son tahminleri 2100 yılında 11 milyar olacağını gösteriyor. Bu artışta en büyük etken, şu anda 1.1 milyar olan Afrika nüfusunun yüzyılın sonunda dörde katlanarak 4.2 milyara ulaşacak olması. Şu anda Afrika ‘hemen hemen’ hiç ceviz tüketmiyor, çünkü ulaşabilecek ekonomik güçten yoksun. Ama bu durumun yüzyılın ilerleyen dönemlerinde önemli ölçüde değişmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)’nın daha yakın bir tarih olan 2050 yılı için nüfus tahminleri ise şöyle: Dünyanın en kalabalık ülkesi 1.6 milyar ile Hindistan olacak. 2. Çin 1.5 milyar, 3. ABD 400 milyon nüfusa sahip olacak. Türkiye nüfusunun da 2050’de 100 milyon olması bekleniyor.

Peki artan bu nüfusun ve ekonomik kalkınmanın tetikleyeceği ceviz talebini kim karşılayacak? Yapılan analizler, dünyadaki tüm karasal alanların, sadece ılıman iklim kuşağında yer alan yüzde 8 ile 12’sinde ceviz yetiştiriciliği yapılabileceğini ortaya koymuş. Yani cevizi gelecekte de şimdi üretmekte olan ülkeler üretecek. Bunlardan biri de halen dünya üretiminde 3. Sırada olan bizim ülkemiz.

Bugün itibarıyla ,Kaliforniya eyaleti, tek başına ABD ceviz üretiminin hemen hemen tamamını sağlıyor. Üretiminin %42sini Amerika’da pazarlarken, kalanını ihraç ediyor. Yıllık 1 milyar dolarlık ihracatla ceviz, eyaletin 4. büyük ihracat kalemi. En büyük ihraç pazarı ise Çin. Çin hem dünyanın en büyük ceviz üreticisi, hem en büyük ithalatçı. Cevizin Çin kültüründe çok önemli bir yeri var ve alım gücü olan her Çinli potansiyel bir ceviz müşterisi. Şu anda Çin’de cevize ulaşabilen orta sınıfın nüfusu 300 milyon. Çin’de nüfus artış hızı giderek yavaşlıyor ama kişi başına düşen milli gelir halen çok hızlı bir şekilde artıyor. 2020 yılında Çin’de orta sınıf nüfusunun 700 milyona çıkacağı hesaplanıyor. Bu da 5-6 yılda sırf Çin’de 400 milyon yeni ceviz müşterisi demek. Çin her ne kadar ceviz üretimini arttırmak için önemli hamleler yapsa da bu talebi kendi üretimiyle karşılayabilmesi şimdilik mümkün görülmüyor. Hindistan’ın da, yakın geleceğin en kalabalık ülkesi olarak, bu talep patlamasına önemli katkıda bulunması bekleniyor.

Kaliforniya ceviz endüstrisi yakın geleceğini bu verilere göre şekillendiriyor. Kaliforniya’da ceviz üretimi son on yılda ikiye katlanmış ama eyalette baş gösteren sulama sıkıntıları bu trendin böyle devam edemeyeceğini gösteriyor.

Özetle, en azından önümüzdeki 35 yıllık dönemde, dünyada karşılanması gereken önemli bir ceviz talebinin varlığını sürdüreceği şimdiden öngörülebiliyor.

Son söz: Yerele takılıp kalacağımıza dünyada olan biteni takip edersek , geleceğimizi daha iyi planlayabilir, çok daha sağlıklı kararlar alabiliriz.

S.a size nasil ulasabikirim acaba sizin bahce kurdunuz bolgede yani o civarlarda ceviz bahcesi dusunuyordum arastirirkrnde burds buldum kendimi baslamadan once sizinle bi gorusmek isterim mumkunse

pitya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2015, 20:02   #63
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Taze (sütlü) ceviz bu sene 12-15 lira arasında alıcı buldu. Tüketim geçen seneye göre daha iyi, insanlar artık taze cevizede alışmış durumda.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2015, 14:43   #64
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-08-2013
Şehir: İznik
Mesajlar: 65
Eylül sonunda toplanacak yeşil kabuklu veya yeşil kabukları çatlamış halde ceviz fiyatları,
taze -sütlü- cevizin verilen fiyatına göre ne kadar farklı olabilir.

Ayrıca fiyatlama için ceviz cinsi önemli bir kriter olmalı.
Mesela cetin ceviz ile chandler ceviz aynı fiyata satılamıyor olması gerekir.
Ne dersiniz ?

vetinte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2015, 20:27   #65
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Satılabiliyor ise sütlü iken satmak çok daha mantıklı. Birde yeşil kabuk çatlamadan toplamak gerekli yoksa kiloda kayıplar oluyor.

Sütlü iken yerli cevizler bana göre daha lezzetli geldi. Özellikle şebin ve yalova cinsileri chandler cinsine göre daha iyi. Verim konusu ayrı bir konu tabi ki.

Çetin cevizleri geçen sene köylü pazarında 8 lira idi. Bu sene süt ceviz pahalı olunca çetin ceviz fiyatlarınıda yükselttiler. Geçen alı 10-15 lira arasında ceviz satılıyordu.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2016, 23:13   #66
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Merhaba - bursada tarihi pazarlarda ufak boy kabuklu ceviz kilosu 10tl den satiliyor. Chandler kabuklu 18tl. Kar orani kactir bilmiyorum ama yuzde 50 vardir diye dusunuyorum

yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2016, 21:23   #67
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Kaliforniyada ceviz fiyatları bu sene yarıya düşmüş durumda. Kilosu 2,5 dolara satılıyor. Bu fiyat üzerinden yatırımları yapmak lazım.

yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2016, 10:01   #68
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-11-2014
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 19
cevizi talep artarak devam edecektir ceviz insan gıdası olduğu kadar sağlık içinde vazgeçilmez bir gıdadır dünyada toplumları gelir seviyesi arttıkça talepte artıyor özellikle bizim Türkiye ve Çin dede ayrı bir artış var

zula Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2016, 16:20   #69
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-03-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Ben Sn Yılmazms'ye katılıyorum. Hesapları dünya ceviz fiyatları üzerinden yapmalıyız. Türkiye de ceviz tüketim artışının çok üzerinde bir üretim artışı var. En azından potansiyel üretim artışı diyebiliriz. Henüz verime geçmeyen fidan sayısı ( Yanılmıyorsam 2014 yılı sonu itibariyle 10 Milyon civarı, ortalama 10-15 kg dan 100-150 bin ton), ilave kurulan ve kurulmakta olan bahçeleri ve ceviz veriminin her sene arttığını dikkate alırsak, ceviz üretiminin yakın bir dönemde (5 sene gibi) mevcut üretimin 2 katına çıkacağını tahmin ediyorum. ( Sağlıklı bir veri ve planlama olmadığı için, bu tahminler çok kaba yapılmak zorunda ) Üretim artışı, talep artışı ve mevcut ithalat miktarından fazla olması nedeniylede fiyatlar dünya fiyatlarına yanaşma durumunda.. Zaten fiyatlarda geçen seneye oranla bir düşüş görünüyor.
Türkiyede uzun vadeli bir tarım politikası olmaması nedeniyle, ileriki senelerdeki arz talep dengesini göremeden o an için karlı ürünlere yöneliyoruz. Buna Fındık, Nar gibi onlarca ürünü örnek gösterebiliriz. Amacım sadece fizibilite çalışmalarımızda realistik fiyatlar kullanmamız gerekliliği konusuna bir not düşmektir. Selamlar

Lilium beğendi.
YESHILL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2016, 17:37   #70
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Bugun eminonunde kuruyemiscilere ugradim, 18 liraya kabuklu bitlis cevizi var. aldim gercekten ince kabuklu ve ici sari. Ic ceviz 25 tl en ucuz ama koyu, acik renkler 40 tl. Forumda eski yazilarda 4 sene once kabuklu ceviz 20tl. Hesaplari 10tl ye gore yapmak lazim

yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2016, 01:00   #71
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Ben bir şeyler söylediğimde bazı arkadaşlar felaket tellallığı yapıyorsun diyorlar, Türkiyenin ceviz açığı çok kapatılmaz diyorlar, evet günümüzde türkiyenin ceviz açığı var bu bir gerçek hala dışarıdan ceviz getirilmekte. (Yarın olduğunda da getirilmeyecek diye bir şey yok serbest piyasa ekonomisi var fiatları daha da aşağı çekmek için ithal edilebilir)

Türkiyede büyük kapama bahçelerde (ataman çifliği hariç) henüz ürün alınamamakta, bildiğim kadarıyla büyük bahçeler kuruldu ve kurulmakta bunlardan henüz ürün alınmadığı için bu açık kapanmıyor görülüyor ama bu kapanmayacak anlamı asla çıkmamalı.

Türkiye cevize öylesine yöneldi ki önüne gelen herkes tarımı bilen bilmeyen dağa taşa herkes ceviz ekiyor, Bir taraftan umutluyken diğer taraftan umutsuzum,

Umudum,

Üretmek çok güzel bir şey, insan ürettiğiyle var olur ülke kalkınmasına katkıda bulunur, bundan daha güzel bir şey var mı? Bir çok kişi bu işi başaramayacak belki bir denge oluşacak,

Umutsuzluğum,

Birinci nedenim türkiyenin tarım politikası yok, yarın bu bahçeler tamamıyla ürün vermeye başlarsa iç piyasa dolacak ürünlerini nereye pazarlayacak, biz şu an dışarıdan ürün alırken yarın fazla ürünü dışarıya satabilecekmiyiz satacaksak kaç paradan satacağız? bugün bize ceviz satanlar yarın satamayınca fiatları nereye çekecekler? bu gün Kaliforniyada ceviz 2.5 dolara düşmüşse yarın bize satamadığı zaman nerelere düşecek tüm her şey muamma bekleyip göreceğiz.

Üsttede bahsettiğim gibi bir çok kişi başaramayacak, bu işi orman arazilerinde yapanlar, ekip bakmayıp bırakanlar başarılı olamayacaklar bir çok kişi parasını heba edecek.

Diğer yandan iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum ve herkes başarılı olsun diyorum herkes emeğini karşılığını alsın dersek 5 seneye varmaz ceviz yerlerde sürünür, çünkü ekim gerçekten çok fazla 5 yıl sonra iki tane türkiye doyurur,

İnşallah ben yanılırım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2016, 07:03   #72
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Ben bir şeyler söylediğimde bazı arkadaşlar felaket tellallığı yapıyorsun diyorlar, Türkiyenin ceviz açığı çok kapatılmaz diyorlar, evet günümüzde türkiyenin ceviz açığı var bu bir gerçek hala dışarıdan ceviz getirilmekte. (Yarın olduğunda da getirilmeyecek diye bir şey yok serbest piyasa ekonomisi var fiatları daha da aşağı çekmek için ithal edilebilir)

Türkiyede büyük kapama bahçelerde (ataman çifliği hariç) henüz ürün alınamamakta, bildiğim kadarıyla büyük bahçeler kuruldu ve kurulmakta bunlardan henüz ürün alınmadığı için bu açık kapanmıyor görülüyor ama bu kapanmayacak anlamı asla çıkmamalı.

Türkiye cevize öylesine yöneldi ki önüne gelen herkes tarımı bilen bilmeyen dağa taşa herkes ceviz ekiyor, Bir taraftan umutluyken diğer taraftan umutsuzum,

Umudum,

Üretmek çok güzel bir şey, insan ürettiğiyle var olur ülke kalkınmasına katkıda bulunur, bundan daha güzel bir şey var mı? Bir çok kişi bu işi başaramayacak belki bir denge oluşacak,

Umutsuzluğum,

Birinci nedenim türkiyenin tarım politikası yok, yarın bu bahçeler tamamıyla ürün vermeye başlarsa iç piyasa dolacak ürünlerini nereye pazarlayacak, biz şu an dışarıdan ürün alırken yarın fazla ürünü dışarıya satabilecekmiyiz satacaksak kaç paradan satacağız? bugün bize ceviz satanlar yarın satamayınca fiatları nereye çekecekler? bu gün Kaliforniyada ceviz 2.5 dolara düşmüşse yarın bize satamadığı zaman nerelere düşecek tüm her şey muamma bekleyip göreceğiz.

Üsttede bahsettiğim gibi bir çok kişi başaramayacak, bu işi orman arazilerinde yapanlar, ekip bakmayıp bırakanlar başarılı olamayacaklar bir çok kişi parasını heba edecek.

Diğer yandan iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum ve herkes başarılı olsun diyorum herkes emeğini karşılığını alsın dersek 5 seneye varmaz ceviz yerlerde sürünür, çünkü ekim gerçekten çok fazla 5 yıl sonra iki tane türkiye doyurur,

İnşallah ben yanılırım.
Türkiyenin tarım politikasını tanımlayan sözler "bekleyip, görelim". Bir ceviz fidanı kaç yaşında tam verim çağına geliyor? Domates değil ki bu, para etmediğinde söküp seneye başka ürün dikebilesin. Ağaç ile uğraşırken ileriye dönük projeler olmazsa bizim düştüğümüz duruma düşmeniz işten bile değil. 6 sene önce vişne 2.5 liraya toptan alınıyordu. Bugün vişne 1.10 kuruş. Devlet ne yapıyor "Tarım bakanı, bakıyor". Fabrikalar işin kolayını bulmuşlar çinden, polonyadan vişne konsantresi getiriyorlar. İthalata sınırlama olmayınca türk çiftçisinin ağaçlarını sökmekten başka çaresi yok. Ağaçlar sökülünce ne olacak? Şimdi bize ucuz vişne satan ülkeler fiyatları arttıracak. Cevizde farklı mı olacak sizce? Amerikalıların kültüre aldığı çeşidi yetiştiriyorsunuz. Adam kendi keşfettiği ürünü size niye verir? Size ceviz satmak varken niye ağaç dikmenize izin verir? Siz ne yaparsanız yapın Amerikalıların sattığı fiyattan satıp kar edemezsiniz. Bugün 2.5 dolarmış. Yarın sizin cevizler verime geçtiğinde 1 dolara düşürmeyeceğinin garantisi nedir?

Lilium ve sergunbasturk beğendi.
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2016, 10:17   #73
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Benim ormandan tahsisli arazilerde ekim yapan arkadaşlarım var, gidip gördüm, bu buyük 500 - 1000 dönümlük yerlerin hepsi kuruyacak. bir çok yanlış uygulama var.

Tahminim bu işe girenlerin %50si meyva alabilecek, bu %50nin de %10u beklenen verimi alabilecek.

Lilium beğendi.
yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2016, 01:10   #74
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms Mesajı Göster
Benim ormandan tahsisli arazilerde ekim yapan arkadaşlarım var, gidip gördüm, bu buyük 500 - 1000 dönümlük yerlerin hepsi kuruyacak. bir çok yanlış uygulama var.

Tahminim bu işe girenlerin %50si meyva alabilecek, bu %50nin de %10u beklenen verimi alabilecek.
Orman arazilerinde, killi, kireçili, taban arazilerde bu işe girişenler toprak yapısını düzenlemeden tüzeltmeden yeterli kök çalışması olmayan topraklarda olur deyip üstün körü ekenler yarın ağaç kurumalarıyla karşılaşmaları kaçınılmaz, bir mühendisin peşine takılıp 5-6 yıl bahçe iyi gelişim gösteriyormuş gibi görülebilir bu doğaldır 5-6 hatta 8-9 yıl sorun görülmeyebilir, bu mühendisin başarısı değildir toprağın başarısıdır, böyle topraklarda mühendisin başarısı ilk etapta ne yaptırdığı ile ilgilidir temelde doğru uygulamalarla başarı yakalanabilinir,

İşini doğru yapan işini iyi bilen arkadaşları tenzi ederim ama bir çoklarını da biliyorum ki danışmanlık hizmeti vererek iyi paralar kazanıyorlar, şu gübreyi at şu ilacı at şu zaman sula, aybaşı gel maaşı al, ne zamana kadar ağaçlar kurumaya başlayıncaya kadar.

Diğer bir konu ise chandler veya diğer yandal çeşitler hadi ağaçları yetiştirdik diyelim verime yatsa bile çok iyi besin dengesi istiyor kil,kist,taban topraklar süzek geçirgen topraklara benzemez ve verdiğiniz besini kitler ağaç alamaz iç kalite düşer ürünün değeri düşer, çok iyi su dengesi ister, çok emek harcarsın az kazanırsın,

Yabancı bir videoda izlemiştim, Adam şöyle diyor.

Siz Türkler neden ovaya değilde bayıra ormana ceviz ekiyorsunuz.

Kendi kendime şöyle cevap verdim, biz Türkler çok uyanığız 15 bin lira bir dönüm yere vermektense orman arazisine bin lira veririm 1 dönüm alacağıma 15 dönüm alırım 1 dönüme 20 ağaç ekeceğime 15 dönüme 300 ağaç ekerim, hesap böyledir,
Ama evdeki hesap çarşıda tutmazzz, Toprak böyle bir şeydir kurnazlık kabul etmez.

Kısacası her şey yetiştirmek değil, iyi ve kaliteli ürün alabilmek mesele. Asıl sorun orada olduğunu görecekler ama benim sakallarım ağaracak.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2016, 01:23   #75
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms Mesajı Göster
Bugun eminonunde kuruyemiscilere ugradim, 18 liraya kabuklu bitlis cevizi var.
Sayın yilmazms; 18tl geçtim 15 tl yide geçtim 10 tl den her yıl alacağına garanti veren teminat gösteren varsa buyursun gelsin verelim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2016, 18:58   #76
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Eger bu isi yaparsam bir de kuruyemis dukkani acarim artik. Tadim ic ceviz mensei ABD, chandler, kilosu 100tl...uretici surunsun.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2016, 19:27   #77
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms Mesajı Göster
Eger bu isi yaparsam bir de kuruyemis dukkani acarim artik. Tadim ic ceviz mensei ABD, chandler, kilosu 100tl...uretici surunsun.

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
İlk önce sapla samanı ayırmak lazım. Perakende isterse 30 lira olsun, önemli olan üreticinin toptan sattığı fiyattır ( tabi pazara çıkıp benim gibi sürünenleri saymıyorum). Pazarda domates 2 lira, antalyada üretici 10 kuruştan domates satmaya çalışıyor. Kuruyemişçide ceviz 30 lira, sizce üreticinin cebine kaç lira girer? Birlik olmayı engelliyorlar. Neden? çünkü aracılar para kazanacak. Düzen kurulmuş.
Bugün 1 liradan vişne sattım aracıya. Bu nedir ya dalga mı geçiyorlar bizimle dedim. Aracı "onlarda haklı. Ellerindeki konsantreyi satamamışlarmış. EEE yük üreticinin mi sırtına binecek deyince "altta kalanın canı çıksın" dedi. Tarım bakanına soru önergesi verilmiş konuyla ilgili verilen cevap çok aydınlatıcı "çiftçiye dekara 4 lira mazot desteği veriyoruz" olmuş. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Elime motorlu testereyi almamamın tek sebebi ağaçların canlı olduğunu düşünmem ve bir canlıya kıyamamam. Size bir dost tavsiyesi; kimsenin gazına gelip fidan dikmeyin. Fidancılar kazanır, aracılar kazanır, siz avucunuzu yalarsınız. Bir ceviz furyasıdır gidiyor. Yine kaybeden ülkemin çalışan, emek veren üreticisi olacak.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2016, 23:25   #78
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Haklisiniz. Domates demissiniz. Ureticide 10kr, pazarda 200kr, markette 400kr, luks markette (macro) 800kr, bugun istinye park avm icindeki manavda tam tamina 990kr. Buyrun....

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2016, 09:26   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Bahçemin bulunduğu köyde 20-25 yıldan beri acı biber üretimi yapılmakta ve 3-4 firma günlük aldığı ürünü yerinde turşu kurup pazarlıyor. Üç sene öncesine kadar üretici az kazansa da yinede idare ediyordu. 2 sene önce fiyatlar 1,5 tl kadar düşerek dibe vurdu ve işçi çalıştıranlar zarar etti ardından iki yıl üst üste beklenmedik şekilde fiyatlar 4-5 tl ye çıkınca ve bu sefer ekmeyenler pişman oldu bu hevesle bu yıl ekenler çok daha pişman olacağını sanıyorum zira sezon açılmasına rağmen alıcı firmalar ortada yok ikisi kesin almayacağını açıklamıştı diğerleride şüpheli.
Sağlıklı tarım politikası olmadığı sürece tarım ürünlerinden şu kadar bu kadar para kazanırım demek biraz falcılık olur. Türkiye'de ceviz fiyatlarının dünya piyasaların ( 2,5-3 dolar) üstünde seyreder tahminlerin mantıklı görüş olduğunu sanmıyorum.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2016, 14:07   #80
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-11-2013
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 107
Ceviz fiyatlarının düşeceği aşikar, ceviz yağı gibi veya farklı alternatifler bulunmazsa ufukta pek parlaklık yok diye düşünüyorum. hayırlısı ***

ozcantekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2016, 18:35   #81
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Bahçemin bulunduğu köyde 20-25 yıldan beri acı biber üretimi yapılmakta ve 3-4 firma günlük aldığı ürünü yerinde turşu kurup pazarlıyor. Üç sene öncesine kadar üretici az kazansa da yinede idare ediyordu. 2 sene önce fiyatlar 1,5 tl kadar düşerek dibe vurdu ve işçi çalıştıranlar zarar etti ardından iki yıl üst üste beklenmedik şekilde fiyatlar 4-5 tl ye çıkınca ve bu sefer ekmeyenler pişman oldu bu hevesle bu yıl ekenler çok daha pişman olacağını sanıyorum zira sezon açılmasına rağmen alıcı firmalar ortada yok ikisi kesin almayacağını açıklamıştı diğerleride şüpheli.
Sağlıklı tarım politikası olmadığı sürece tarım ürünlerinden şu kadar bu kadar para kazanırım demek biraz falcılık olur. Türkiye'de ceviz fiyatlarının dünya piyasaların ( 2,5-3 dolar) üstünde seyreder tahminlerin mantıklı görüş olduğunu sanmıyorum.
Peki çiftçiler birleşip, neden kendileri turşu üretip pazarlamayı düşünmüyorlar? Bizim köyde zamanında birlik kurulmuş. Sonuç; insanların içlerindeki fesatlık sonucu hüsran. Onun vişnesi kötü, benim vişnem daha güzel. Sonra ne olmuş? vişnesi iyi olan da, kötü olan da sürünmüş. Sen, ben kavgasını bırakıp, biz diyebildiğimiz gün bir yerlere geleceğiz. Herhalde bir kaç bin sene sonra o günler gelecek.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2016, 00:26   #82
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Tarım planlamaları olmadan tarımın sorunları bitmez Tarımın her alanında sorun bitmez, hem hiç bir şey bilmeyiz hem çok biliriz.

Sayın tarku, çiftçi birleşemez buna ne gücü yeter nede ekonomisi ha birleştin biri çıkar bir şekilde bozar,
İşte hep gelip gelip planlamaya geliyoruz planlama olmayan yerde çakalllar olur, kaptı kaçtı vurdu gitti,

Temel baştan bozuk, temelin doğru olması için önümüzde bir planlama olması gerekir yani ben bir ürün ekiyorsam bir talep doğrultusunda ekmeliyim fiatı belli olmalı tüketicide bu ürünü seneye kaça yiyeceğini bilmeli üreticide ne kazanacağını bilmeli.

Konumuz ceviz biz yine konuyu fazla dağıtmadan konumuza dönelim.

Farklı olmayacak yarın cevizde de aynı şeyleri yaşayacağız hemen yeri gelmişken biraz bahsedeyim gecen yıl ceviz üreten bir kaç arkadaşla görüştüm gelin birlikte hareket edelim tüm ürünümüzü tek elden pazarlayalım tek ses olalım, yani 300 kilo 500 kilo değilde 40-50 ton adına konuşalalım tek kalemde satalım.

Yok abi ne mümkün hemen arkamdan dedikodular bu bizden alacak kar yapacak.
Yani kısacası şöyle söyleyeyim uyanık keriz derler ya işte öyleyiz.

Bu sanırım bizim bir zahafımız birileride bu zahafımızı iyi kullanıyor

Böyle gidecek bakalım nereye kadar.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2016, 00:36   #83
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Birazda başka açıdan bakalım hani dediniz ya

"Peki çiftçiler birleşip, neden kendileri turşu üretip pazarlamayı düşünmüyorlar?"

Yokkk olmaz abi, köyden biri çıkıp ben biberinizi alacağım bana verin dese bile biz ona vermeyiz onda bir şeytanlık ararız bozarız ve ya ahmet çok kazanacak zengin olacak zengin olmasını istemeyiz, fesatız fesat yabancı hayranıyız.

Yabancı da gelir çarpar gider o zamanda oturur bakar haval haval.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2016, 10:56   #84
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-06-2016
Şehir: Bukres
Mesajlar: 2
*** arkadaslar konu dikkatimi cekti ve bende bi yorum yapmak istedim simdi ceviz kac senede buyur nasil sartlarda buyur ne sartlarda satisa sunulur kimler alir nerelere ekilir yani kisacasi dunya kadar konusulacak sey varken ogretici egitici ogrenen birileri olmak yerine bazi arkadaslar cikiyo yok amerika da 2,5 dolara yok satilmaz yok kimse almaz bilip bilmeden birsuru bos laf konusuluyo kudret bey bu forumu acmis faydali seyler olsun paylasilsin bilgilendirilsin diye ben romanyadan gaziantebe uzun sure ceviz sattim hala ceviz isteyen esnaflar var ayri yeten avrupa da yasadigim icin danimarka norvec bu kuzey avrupa ulkelerinde fiyatlar 14 dolar(ceviz ici) ve su an alici bulunuyor tabii istenilen kalitede urun olursa yani bu konularda bilincli ticaretle ugrasan yurtdisinda yasiyan kisilerle irtibata gecmeniz gerekirse vize alip gidip numuneleriniz goturmeniz goruslemeler yapmaniz gerek yani cok bos laf konusan cok kisi var forumda umarim kudret bey bir ara ciddi bir uyari yapar.

mehmet2917 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2016, 13:36   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmet2917 Mesajı Göster
*** arkadaslar konu dikkatimi cekti ve bende bi yorum yapmak istedim simdi ceviz kac senede buyur nasil sartlarda buyur ne sartlarda satisa sunulur kimler alir nerelere ekilir yani kisacasi dunya kadar konusulacak sey varken ogretici egitici ogrenen birileri olmak yerine bazi arkadaslar cikiyo yok amerika da 2,5 dolara yok satilmaz yok kimse almaz bilip bilmeden birsuru bos laf konusuluyo kudret bey bu forumu acmis faydali seyler olsun paylasilsin bilgilendirilsin diye ben romanyadan gaziantebe uzun sure ceviz sattim hala ceviz isteyen esnaflar var ayri yeten avrupa da yasadigim icin danimarka norvec bu kuzey avrupa ulkelerinde fiyatlar 14 dolar(ceviz ici) ve su an alici bulunuyor tabii istenilen kalitede urun olursa yani bu konularda bilincli ticaretle ugrasan yurtdisinda yasiyan kisilerle irtibata gecmeniz gerekirse vize alip gidip numuneleriniz goturmeniz goruslemeler yapmaniz gerek yani cok bos laf konusan cok kisi var forumda umarim kudret bey bir ara ciddi bir uyari yapar.
CarrefourSA gibi büyük mağazalarda ve kuru yemişçilerde bir kaç aydır içi beyaz ve ince kabuklu ithal ceviz perakende 17-19 tl arasında satılmakta, bunun toptan alışı 15 tl nin altında olmalı, 45% gümrük vergisi ve nakliye ücretini de eklersek buna göre ithal edilen ülkelerden çıkış fiyatı 2,5- 3 dolar demektir.

Sayın mehmet2917, Siz Gaziantep'e bu fiyatın üzerinde satış yaptığınıza göre ya gümrüksüz kaçak sevkiyat yapılıyor veya bunun başka yolunu buluyorsunuz demektir, ayrıca içi boş laflar nelerse düzelterek içini doldurursanız seviniriz.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2016, 21:23   #86
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmet2917 Mesajı Göster
*** arkadaslar konu dikkatimi cekti ve bende bi yorum yapmak istedim simdi ceviz kac senede buyur nasil sartlarda buyur ne sartlarda satisa sunulur kimler alir nerelere ekilir yani kisacasi dunya kadar konusulacak sey varken ogretici egitici ogrenen birileri olmak yerine bazi arkadaslar cikiyo yok amerika da 2,5 dolara yok satilmaz yok kimse almaz bilip bilmeden birsuru bos laf konusuluyo kudret bey bu forumu acmis faydali seyler olsun paylasilsin bilgilendirilsin diye ben romanyadan gaziantebe uzun sure ceviz sattim hala ceviz isteyen esnaflar var ayri yeten avrupa da yasadigim icin danimarka norvec bu kuzey avrupa ulkelerinde fiyatlar 14 dolar(ceviz ici) ve su an alici bulunuyor tabii istenilen kalitede urun olursa yani bu konularda bilincli ticaretle ugrasan yurtdisinda yasiyan kisilerle irtibata gecmeniz gerekirse vize alip gidip numuneleriniz goturmeniz goruslemeler yapmaniz gerek yani cok bos laf konusan cok kisi var forumda umarim kudret bey bir ara ciddi bir uyari yapar.
Eminim Kudret bey ciddi bir uyarı yapacaktır. Yakaladıklarının kulaklarından çekmesini de ister misiniz?

Siz ceviz ticareti yaptığınıza göre , ceviz hakkındaki negatif yazıların sizin sinirlerinizi zıplaması gayet doğal. Ben vişne üreticisiyim. Vişne aracıları da, vişne ağaçları sökülecek laflarını duyunca aynı sizin verdiğiniz tepkiyi veriyor. Lilium arkadaşımız yukarı da yazmış "ileriki yıllar için fiyatların ne olacağı hakkında bir öngörünüz var mı?" Şimdi fidan diksem 8 sene sonra cevizin 1 dolara düşüp 8 senemin boşa gitme ihtimali nedir? Sizin tuzunuz kuru tabi, 100 dolar da olsa, 1 dolar da olsa al sat yapan her zaman kar marjını koyar. Dalgasına bakar. Üretici ağlamış, umurunda olmaz.

Lilium ve kiziltan beğendi.
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2016, 21:44   #87
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Mehmet 2917 Avrupa`da oturduguna gore vize sorunu yok, buradaki arkadasladan birisi versin cevizi kendisi Kuzey Avrupa`da pazarlasin, boylece kimse bosa konusmamis olur. Hatta arkadaslar fiyat versin, Mehmet Bey G.Antep`e satsin aradaki farki alsin, olmaz mi ?

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2016, 18:51   #88
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn Mehmet 2917 Avrupa`da oturduguna gore vize sorunu yok, buradaki arkadasladan birisi versin cevizi kendisi Kuzey Avrupa`da pazarlasin, boylece kimse bosa konusmamis olur. Hatta arkadaslar fiyat versin, Mehmet Bey G.Antep`e satsin aradaki farki alsin, olmaz mi ?
Avrupadan bakınca hele birde ceviz alım satımı yapıp para kazanıyorsanız, ceviz yemeklik kabak gibi görünür adama. Bu gün çiçek açar, meyvesini gördün mü 2 gün sula hop hasat zamanı. Gelsin paracıklar. Birde negatif konuşanlara ayar verdin mi değmeyin keyfime.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2016, 03:36   #89
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Burada da darbe mi olmuş ne?

Konu ceviz fiatları,

Konu ticaret değil, ticarette konuyu ilgilendirir fakat konu romanyadan türkiyeye ceviz ithalatı olmadığını biri arkadaşımıza iletsin.

"buradaki arkadasladan birisi versin cevizi kendisi Kuzey Avrupa`da pazarlasin"

Bize nasıl ithalat yapacağımızı değil nasıl ihracat yapacağımız konusunda yardımları olursa boş konuşmamış olur.

Kimsenin kazandığı parada gözümüz yok, biz ve ülkem cevizden nasıl para kazanabiliriz arkadaşımız ticaret adamıysa yarın türkiye romanya ceviz satabilir mi? Kaça alır? beş yıl sonrası için fiat belirleyebilir mi?

Bunları konuşalım da boşa konuşmayalım. Bana ne romanyadan gelen cevizden bana ne faydası var?

Ama doğru bana faydası yok ama mehmet2917 var, pardon.

Meletli beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2016, 11:14   #90
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
mehmet2917 nickli arkadaş kendisinin boş konuştuğunun farkına varmıştır herhalde, konu ceviz fiyatı ve resmi raporlara göre hem ABD hem de gördüğüm yerlerde ceviz fiyatı paylaşmanın neresi boş laf anlamadım! Buyrun siz de paylaşın, bu sene yaş ceviz kuru ceviz ne kadara satılacak tahkip edip bizi de bilgilendirin ltf...

yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024