agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2016, 21:05   #2551
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2016
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musculus Mesajı Göster
Beni dinleyeceğinizi sanmam ama yine de yazayım.
Kesinlikle bu araziye ceviz dahil hiç bir meyve ağacı girişiminde bulunmayın.
100 bin liranın 50 bin lirasıyla çoban evli bir koyun damı yaptırın ve de 50 bin lirası ile koyun alın bakın keyfinize...
Ama beni dinlemeyip ceviz işine gireceğiniz kesin.
İnsanlarla uğraşmaktan yılmış biri olarak,hayvanlarla da uğraşmak istemiyorum. Toprak ana ve yeşil bana huzur veriyor diyelim..

Beşiktepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2016, 09:56   #2552
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 24
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sayın efedag, bölgenizi tam olarak bilmiyorum, o nedenle cevap veremedim. rakımınız nedir? bahçe nasıl bir bölgede? toprak yapınız nasıldır? nasıl bir sulama periyodunda suluyorsunuz? Verdiğiniz fidan başı gübre miktarı ne kadar? Bölgenizde ceviz varmı? Don çukurumudur, (Vs) bu ve bunlar gibi bir sürü etken var, en güzel bilgiyi bölgede yaşayan yaşlı insanlardan alabilirsiniz aslında.

Gübre dedimde yaşadığım bir olay aklıma geldi anlatayım. Anlatmamın sebebi de bilincli biri bu olayı görmemişse ve yapanda bunun hata olduğunu bilmiyorsa yapılan hatayı anlamanın imkanı yok,

Bahceyi Budamaya çağırdılar gittim budamaya başladım ben ağaç etrafında gezinirken bir şekilde ağaç kök çevresinde öbek şeklinde haddinden fazla üstü örtülmüş örtülmemiş gübreyi görünce vurulmuşa döndüm emin olmak için ayağımla şöyle karıştırdım yahu bu zirai gübre ve öbek öbek dökülmüş, bahçenin bakıcısını çağırdım gösterdim bu ne? bu uygulamanın ne olduğunu bana anlatırmısın? abi ziraat mühendisimiz böyle dedi böyle yaptık. Çağırın ziraat mühendisini,

Mühendis geldi. bu nedir bana anlatırmısın? Abi ben böyle yapmalarını söylemedim ben ağacın 40-50 cm etrafına cukur açın gömün dedim onlar işciler böyle yapmış.

İyide burada ki gübre verilmesi gerekenden de çok fazla bir sorumlu mühendis olarak gelip gezip denetim kontrol etmiyormusun veya gözetimin altında niye yapmıyorsun, bu gübre bu ağaçları yakar dediğimde, abi bu gübre yavaş salınımlı bir gübre yakmaz, Sinirden Gülme krizine tutuldum, Uzatmayayım bahçe sahiplerinede söyledim bu gübreyi derhal alın ya da etrafa dağıtın yapmadığınız taktirde Ağaçlarda kuruma daha az zararlarda da ağaçlarda gelişim durması yaşarsınız, mühendisi dinlediler Yapmadılar, bir sonraki sene gördüm ki söylediğimi yaşadılar.

Bu ve bir sürü benzeri durumlarda kurumalar görülür hatanın ne olduğunu bilinmediği sürece nedenlerini de kimse söyleyemez ya da şundan der geçer, en güzeli bahçe sahibinin bilinclenerek neler yapıldığı neler verildiği ne kadar verildiği, ne eksiklik olduğunu neye ihtiyac olduğunu biraz olsun bilmesi, Bakımda, sulamada, gübrelemede toprak yapısı çok önemlidir toprak koşullarınıza göre bakım programı yapmalısınız internette bir sürü fizibilite raporları uçuşuyor geçen gün bir tanesine denk geldim haftada iki sulama ve gübreleme yapacaksınız diyor, yok böyle bir şey, böyle yaparsan fidanlar kurur ve nedenini araştırır durursun bulamazsın. Hiç bilmiyorsanız hiç toprak bilginiz yoksa bölgenizdeki yaşlı insanlara sorun araştırın yaşlıları yaşlı görüp küçümsemeyin onların bir çok tecrübeleri vardır içlerinde yardım etmek için can atanların var olduğunu biliyorum.

Sayın Lilium

Gösterdiğiniz ilgiye çok çok teşekkür ederim.Bahçem Ankara nın Kazan ilçesinde rakım 891 toprak hafif alkali gübrelemeyi Toros ve Gübretaş firmalarının önerdiği şekilde haftada iki kez damlama sulama yapmaktayım.Bakım olayında sorun olduğunu sanmıyorum.
Özellikle karasal iklimde bu sorunların olduğunu hem değişik kaynaklardan okumakta hemde kendim birebir gözlemlemekteyim.Donlardan etkilenmesin diye kışa girmeden fidanlarımı bordo bulamacı ile ilaçladık dan sonra koruyucu olması için plastik boya ile boyamak da fidanların üzerine termoflex(su borularına geçen izalasyonu saglayan plastik kılıf) geçirmekteyim.Yazın gayet sağlıklı gelişim gösteren fidanları kış kontrolünde de canlılık yönünden sorun yaşamazken ilk baharda canlılığını yitirmek de vermiş oldukları sürgünler kurumaktadır.Bu olayı son 3-4 senedir yaşamaktayım.Her sene 30-40 adet fidan komple kuruduğu için yenisi ile degiştirmekteyim.Köklerini incelediğimizde herhangi bir sorun görünmemektedir.
Kuruyan fidanların altından gelen sürgünlerde hiçbir sorun yok hatta bu sene onları aşı yaptık.Yanlız gelecek sene bazı aşı yapan arkadaşlarında karşılaştığı gibi yeni sürgünlerinde aynı şey başına gelecek.
Bahçe komşularım ne donmasın diye tedbir aldı ne gübreleme sulama olayına bu kadar titizlendi sonuç aynı.
Sonuç olarak bir kısır döngü devam ediyor.Karasal iklimde ceviz özellikle de aşılı ceviz çok sıkıntılı .Gösterdiğiniz ilgiye tekrar çok çok teşekkür ederim.SAYGILARIMLA

efedag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2016, 10:52   #2553
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Rıfat Tosun Mesajı Göster
[IMG]
7 yaşında verime yatmış 4x6 dikim chandler bahçem 12 mayıs 2016 çapa
sonrası

sayın Rıfat Tosun; Sonradan aralara dikilmiş görünen fidanların büyük ağaçların gölgesinde büyüme şansı bence çok az. Dolayısıyla kapalı ceviz bahçeleri için 8x6 m aralıklar en uygun aralık diyebilirim. 7 yaşında ağaçlar bu büyüklükte ise ileri yaşlarda hangi büyüklüğe gelir tahmin edebilirsiniz. Hele 6x4 m aralık mesafede dikilmiş bahçe 10. yılından sonra dalları birbiri içine girmiş olacak. Sonuçta güneş ve rüzgar alamayınca gerek hastalıklara meyilli gerekse meyve büyüklüğüde küçülme gibi bir çok olumsuzluklar yaşanacak ve verim düşüklüğü olacaktır.

Kolay gelsin.

Lilium, Meletli ve adiyge beğendi.

Düzenleyen ykaya194 : 18-05-2016 saat 11:50
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2016, 01:31   #2554
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efedag Mesajı Göster
Yazın gayet sağlıklı gelişim gösteren fidanları kış kontrolünde de canlılık yönünden sorun yaşamazken ilk baharda canlılığını yitirmek de vermiş oldukları sürgünler kurumaktadır.
Siz ilkbahar kırağı ve ya donlarından etkileniyorsunuz.

İklimsel olarak iklimler değişti geçen yıl kısmen bizde 9 yaşlı ağaçlarda ve bu yıl da daha fazla bir şekilde kırağı donuna yakalanarak tüm meyva gözleri dondu ağaçlar kendilerini toparlayamıyor takipteyiz.

Doğa ile mücadele zordur hava şartlarını takip edip önlem almak gerekir, chandler geç donlara yakalanmıyor diye bir şey yok uyanma döneminde kırağı don olmuşsa etkilenir,

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2016, 01:58   #2555
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Sonuçta güneş ve rüzgar alamayınca gerek hastalıklara meyilli gerekse meyve büyüklüğüde küçülme gibi bir çok olumsuzluklar yaşanacak ve verim düşüklüğü olacaktır.
Hastalık konusunda haklısınız,
Meyve büyüklüğünde çok bir sorun olmaz, meyve tutması olmuşsa iriliğe gelir asıl sorun meyva tutumudur meyve gözü oluşumudur, güneşin girmediği yerde meyve gözü oluşmaz oluşsa da meyveyi zor tutar ya da atar.

7 x 3.5 - (8 x 4 ceviz dikenler 8-9 yıl ürün alabilirler daha sonrası hüsrandır bilsinler.

3-4 yıl 5-6-7-8- yaş verim çok bir verim değildir, asıl verim 9-10 yaştan sonradır (Yani sizin 5-6-7-8- yaşlarında aldığınızı bir yılda bilemedin iki yılda alabilirsiniz ve sürekli artarak alabilirsiniz) 10 ve üstü verim bekleyenler 8x6 dan aşağı yapmasınlar.

Hesabınızı doğru yapın.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2016, 09:54   #2556
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Sayin Lilium, guvendiginiz bir fidanci var mi bana onerebildiginiz? Bu kis acik kok yuksek sayida fidan dikme planim var. Fidan kalitesi benim icin cok cok onemli. Bir de dikim araligi 7x5 ok mi yoksa 8x6 veya 7x7 mi yapmaliyim. Daha sık ben de hatali olduguna inaniyorum. Selamlar

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

YeniBON beğendi.
yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2016, 02:26   #2557
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yilmazms Mesajı Göster
Sayin Lilium, guvendiginiz bir fidanci var mi bana onerebildiginiz? Bu kis acik kok yuksek sayida fidan dikme planim var. Fidan kalitesi benim icin cok cok onemli. Bir de dikim araligi 7x5 ok mi yoksa 8x6 veya 7x7 mi yapmaliyim. Daha sık ben de hatali olduguna inaniyorum. Selamlar

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
Sayın yilmazms, o konuda rahat olun, gerek kendi fidanım yetmezse göz verdiğim arkadaşımdan temin ederim, sertifika, istiyorsanız sözleşme de yaparız, gerekirse yakınsak bakımlarını da üstlenirim. yeriniz nerede bilmiyorum.

Ben her zaman 8x6 dan aşağıya düşmeyin demişimdir yine aynı şeyi söylüyorum ama yine her zaman dediğim gibi kimin ne yapacağına da çok karışamam.

Bu konuda sizi görsel olarak ikna edebilirim gelin görün zaten ikna olacaksınız. forumlarda çok konuşmaya gerek yok, görünce ne yapacağınıza kendiniz karar verirsiniz zaten.

Meletli beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2016, 09:34   #2558
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Tesekkur ederim, sertifika mutlaka olmali ve sozlesme ile bakim dahil bir anlasma yaparsak cok iyi olur. Insan gucu konusunda sorun yok yonlendirme gerekecektir. Yerim susurlukta, email adresiniz varsa alabilir miyim? Iyi gunler

Sent from my GT-N7105 using Tapatalk

YeniBON beğendi.
yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2016, 23:03   #2559
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Yakınmışız sorun olmaz. mail adresimi özelinize yazdım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2016, 00:33   #2560
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2016
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 75
Email attım. Selamlar

yilmazms Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2016, 17:39   #2561
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 181
mail nedir ya cep telefonlarınız yok mu

musculus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2016, 22:20   #2562
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 22
Herkese merhaba. Benim arazim Konya da ve 1640 rakimda. Fernor cinsi fidanlarim var ve 2-3 yaş araligindalar. Malumunuz rakım çok yüksek olunca soguklar korkulu ruyam idi. Bilmiyorum bu forumda marka verilebiliyor mu ama soguklara karşı Yeditepe Universitesi nin bakteriyel bir ürünü olan Bactocold ürününü denedim ve hiç bir fidanim soguklardan zarar görmedi. Birçok farklı rakimdaki bahcelerden hep kötü haberler aldım ama şükür benim bahcemde o zarar yok. Fernor + bactocold ilaci bana iyi geldi. Pek ucuz bir urun değil ve kasim ayindan sonra 3-4 defa 1 aylik periyotlarla uygulamaniz gerekiyor ama fidanimin ölmesinden, hevesimin kirilmasindan, yeniden fidan ekim işleri ile ugrasmaktan ve yıl kaybetmektense ödeyip kurtulun bence. Ilac ı almamakla gideceginiz yol zaten bundan daha masraflı bir defa uygulayip sonra benim bahcemde faydası olmadi diyecekseniz hiç alıpta zahmet etmeyin kendinize. Adam akıllı 3 defa uygulama yapilmasi gerek Kasım - Nisan araliginda. Ben insanlik gorevimi yaptım, gerisi size kalmış )

Ethio Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 11:53   #2563
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 24
Sayın Ethio
Daha önceki mesajlarınızı da detaylı inceledim.Sizin de don nedeni ile daha önceki yıllarda fidan kayıplarınız olmuş.Tavsiye ettiğiniz Bactocold isimli mikrobiyal gübrenin prospektüsünde açıklayıcı bilgiye ne yazık ki rastlamadım.Daha çok reklam içerikli bilgiler veriyor.Ağaçlar geç uyandıkları için rakımın yüksek olması tek başına donlar açısından bazen avantajda olabiliyor.Bactocold hakkında deneyim sahibi biri olmanız bilgi açısından mükemmel bir kaynak.sizden mümkünse öğrenmek istediklerim Bactocold uygulamayan aynı yöredeki diğer bahçelerde bu sene durum nasıl?
Bu ürünü Malatya gibi geçimini çifçiliğe bağlıyan diğer üreticiler neden uygulamaz da iki senedir donlardan çok büyük zarar görürler.
Sağlık açısından nasıl bir ürün? Saygılarımla

efedag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 12:30   #2564
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-05-2014
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 56
Sayın ykaya194
Bahçeyi 8x6 olarak tesis etmiştik ancak 3. yılda gelen öneriler doğrultusunda çit dikim şeklinde 8 metrelik aralara dikim yaptık sonradan dikilen fidanların gelişiminde bir sorun yok ayrıca chandler çeşit olarak devasa büyüyen bir tür deyil. doğru budama ile sonuç alınabileceğine inanıyorum. 6. yaşı ile 7. yaş arasında ağaçlarda büyüme çok az giderekte daha durağan hale geliyorlar. bahçeyi sürekli gözlemliyoruz. sayın Lilium meyveleri atabileceğinden bahsetmiş. Artık net olarak biliyoruzki chandler çeşidi 7-8 yaşına kadar silkme yapıyor. bu senede 6 lı 5li meyve uclarından 2 şer 3 er tanesini hemen hemen nohut tanesi kadarken attı. 2 li ve 3 lü meyve uçlarında bir silkme yaşanmadı.
Sonuçta sizin söylediğiniz gibi bir sıkıntı yaşanırsa bahçede seyreltmeye gidilir. Ben bu işi amatörce yapıyorum. Saygılar


Düzenleyen Rıfat Tosun : 23-05-2016 saat 14:30
Rıfat Tosun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 16:30   #2565
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 181
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ethio Mesajı Göster
Herkese merhaba. Benim arazim Konya da ve 1640 rakimda. Fernor cinsi fidanlarim var ve 2-3 yaş araligindalar. Malumunuz rakım çok yüksek olunca soguklar korkulu ruyam idi. Bilmiyorum bu forumda marka verilebiliyor mu ama soguklara karşı Yeditepe Universitesi nin bakteriyel bir ürünü olan Bactocold ürününü denedim ve hiç bir fidanim soguklardan zarar görmedi. Birçok farklı rakimdaki bahcelerden hep kötü haberler aldım ama şükür benim bahcemde o zarar yok. Fernor + bactocold ilaci bana iyi geldi. Pek ucuz bir urun değil ve kasim ayindan sonra 3-4 defa 1 aylik periyotlarla uygulamaniz gerekiyor ama fidanimin ölmesinden, hevesimin kirilmasindan, yeniden fidan ekim işleri ile ugrasmaktan ve yıl kaybetmektense ödeyip kurtulun bence. Ilac ı almamakla gideceginiz yol zaten bundan daha masraflı bir defa uygulayip sonra benim bahcemde faydası olmadi diyecekseniz hiç alıpta zahmet etmeyin kendinize. Adam akıllı 3 defa uygulama yapilmasi gerek Kasım - Nisan araliginda. Ben insanlik gorevimi yaptım, gerisi size kalmış )
Ben de 3 yıldır donlardan ceviz alamıyorum. Bactocold yüzde 70 don garantisi verebilirse 3 uygulama değil 10 uygulama yapmaya razıyım.

musculus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 16:36   #2566
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Sn. Ethio bilgi için çok teşekkürler.

Hemen firmanın mühendisi ile görüştüm bilgi aldım. Bu uygulama ile atılan bacteriler bitkinin bünyesinde özel bir protein oluşumu sağlıyormuş ve bu proteinler antifriz etkisi yapıyormuş.
Toprak analiz sonucumu göndereceğim, gübreleme programı sağlayacaklar. Başka organik gübreleride mevcut.

Sn. Efedağ;

Firma ile telefonla görüşün, hertürlü bilgiyi alabilirsiniz.

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 18:41   #2567
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2015
Şehir: erzurum
Mesajlar: 26
Bende ticari olarak değil sadece ceviz aşığı bir kişi olarak 2015 mayıs 22 de erzurum tortum ilçesine diktigim 1400-1450 rakım fernor,maraş 18,sutyemez,kaman1,sebin fidanlari yanlış gubreleme den veya bilmediğim bir nedenden neredeyse hiç sürgün veemedi,yapraklar karardi ve döküldü,şimdi de tepe kısmından uyanmalar başlamıştı soğuk vurdu,ama yinede pes etmediler ve çoğusu asi yerinin üstünden uyanmaya başladı,sonuç ne olur bilmiyorum en zayif durumda olanlar maraş 18 ler ,bir tane fernor tamamen kurudu.Resimde paylaştığım fernor aşı yerindenmi yoksa anaç kismindanmi uyanmaya başlamış.Burada birçok bilgi edindiğim çok değerli ceviz yetistiricileri benimde sorularima cevap verirlerse minnettar kalirim.

Eklenen Resimler
 
recycan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 19:08   #2568
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-07-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 40
Don vurmuş. Araziniz büyük ihtimal vadi tabanında. Vadi tabanlarında don çukuru olur. Araziniz vadi tabanından rakım olarak 100-150 metre yukarılarda olsaydı hiçbir şey olmazdı.

recycan beğendi.
enginyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:19   #2569
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2015
Şehir: erzurum
Mesajlar: 26
Buda şebin cinsi en iyi gelişim gösteren bu.Engin bey doğru vadi tabanında bu sorunu hep yaşarız o zaman oyle mi.

Eklenen Resimler
 
recycan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:21   #2570
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ethio Mesajı Göster
Herkese merhaba. Benim arazim Konya da ve 1640 rakimda. Fernor cinsi fidanlarim var ve 2-3 yaş araligindalar. Malumunuz rakım çok yüksek olunca soguklar korkulu ruyam idi. Bilmiyorum bu forumda marka verilebiliyor mu ama soguklara karşı Yeditepe Universitesi nin bakteriyel bir ürünü olan Bactocold ürününü denedim ve hiç bir fidanim soguklardan zarar görmedi. Birçok farklı rakimdaki bahcelerden hep kötü haberler aldım ama şükür benim bahcemde o zarar yok. Fernor + bactocold ilaci bana iyi geldi. Pek ucuz bir urun değil ve kasim ayindan sonra 3-4 defa 1 aylik periyotlarla uygulamaniz gerekiyor ama fidanimin ölmesinden, hevesimin kirilmasindan, yeniden fidan ekim işleri ile ugrasmaktan ve yıl kaybetmektense ödeyip kurtulun bence. Ilac ı almamakla gideceginiz yol zaten bundan daha masraflı bir defa uygulayip sonra benim bahcemde faydası olmadi diyecekseniz hiç alıpta zahmet etmeyin kendinize. Adam akıllı 3 defa uygulama yapilmasi gerek Kasım - Nisan araliginda. Ben insanlik gorevimi yaptım, gerisi size kalmış )
Sn. Ethio,

Siz bu ürünü kaç yıldır uyguluyorsunuz? Çevrenizde başka kullanıpda başarılı sonuçları alanlar oldumu? Biraz daha deneyimlerinizin detayını paylaşabilirmisiniz.

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:28   #2571
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-07-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 40
Aynen. Her zaman yaşarsınız. İstisnalar kaideyi bozmaz.

recycan beğendi.
enginyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:29   #2572
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2015
Şehir: erzurum
Mesajlar: 26
Sayın enginyilmaz aslinda tam vadi tabani sayılır mi bilmiyorum dagin eteginde,arazinin 50 -100 mt aşağısi var akarsu geçiyor,uzakligi 400-500 mt.

recycan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:43   #2573
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2016
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 120
İyi akşamlar foruma hoş geldiniz.
Resimde tam belli olmuyor ancak;fidanın üst kısmı canlı gibi duruyor .Konrol ediniz canlı ise nokta gözler zarar görmemiştir ve patlar.Bu riske girmemiş olursunuz.Ya da biraz bekleyip üstadların yorumunu bekleyelim.
Bu arada bahçen hayırlı olsun kolay gelsin.

recycan beğendi.
coskunsarıkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:43   #2574
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2015
Şehir: erzurum
Mesajlar: 26
Buda arazinin yukardan görünüşü,eğer gelişim gosterirlerse etrafindaki diğer kisimlarada dikilecek, alt kısmını simdiden sürdürdüm.Büyük risk varsa diğer kısımlara dikim yapmayayim.

Eklenen Resimler
 
recycan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:47   #2575
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-07-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 40
Fotoğrafa göre araziniz düz yerde, vadi tabanında gibi.

enginyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 20:53   #2576
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2015
Şehir: erzurum
Mesajlar: 26
Sn coşkunsarikaya çok teşekkür ederim,bahçem küçük sayılır haftasonlari vakit gecirmek vede cevize olan hasretimi biraz dindirmek için bu çaba.Evet üst kısmı canli uyanan gözler var ,resimde pek belli olmuyor alt kisimdakinin ayni renginde ve daha çok küçük.Ama alt kısımdaki asidanmi bilmiyorum.Artık burada üstadların ymbilgileriyle birşeyler yapmaya calisicaz.Buradan öğrendiğim çok şey var,memlekette su tut boyasını fidan için kullanmayi bilen kimseye rastlamadim,çok zor buldum.

recycan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 21:31   #2577
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2016
Şehir: DENİZLİ
Mesajlar: 120
Göz rengi ne olursa olsun göz yaşlarının rengi aynıdır;cevizde cinsleri ne olursa olsun gözler kırmızı sürer.Yeşil sürgün sıkıntılı demektir.İlkbahar geç donlarıyla tanıştınız.En önemlisi sonbahar erken donları, tanışmanızı istemem.Biri sürgünleri diğeri ağacı kurutuyor.Sn permakültür bu konudan muzdarip iletişime geçmenizi öneririm iyi akşamlar.

coskunsarıkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 21:58   #2578
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 22
Merhaba arkadaşlar. Sn.Efedağ ın farkettiği gibi benimde soğuklardan ve özel bir firmanın yanlış damlama sistemi tasarımından dolayı çok fidan kayıplarım oldu. 700 fidanım var şu an ama bu noktaya neredeyse 400 fidan kaybederek geldim. 400 fidanı ekerken de nakliyesi, işçisi, gübresi derken 600 fidan alırmış gibi masraf ettim. Son 3 yılda belki 5-6 yıllık emek çektim ve şahsi olarak çok yıprandım. Damlama sistemini düzeltme şansım vardı ve yaptımda ama iklime bir şey yapamazdım. Diğer yandan da 35.000 m2 alanda o işe başlamıştık ve geleceğimizi orada planlıyorduk. Orayı kendi başına bırakıp dönüp gelemezdim.

Bereket TV de Bitki Besleme Saati programını çok severek izlerim ve faydalı bilgiler alırım. Orada konuk hoca olan Prof.Dr. Metin hocayı yine bir bölümde dinlerken bünyesinde görev aldığı Yeditepe Üniversitesinin soğuklara karşı bakteriyel bir ürün geliştirdiklerini ve Isparta da deneme tarlalarında çok iyi sonuçlar alıklarını söyledi. Hemen internetten Yeditepe Sağlık olarak bilinen firmanın detaylarına ulaştım ve telefonla bazı bilgiler aldım. Deneme siparişim sadece 1 bidon idi ve 25 kg idi sanırım. Fiyatı da 260 TL civarında idi.

Hesaplarıma göre fidanları yıkarcasına 3 farklı ay içerisinde uygulama için bu miktar bana yetiyordu ve gerçekten yetti de. İlk uygulama Kasım ayı içerisinde, sonraki Ocak, sonraki Mart ayı içerisinde yapıldı yanlış hatırlamıyorsam. Gerçi uygulama dozu ve zamanı ürün üzerinde detaylı olarak var.

Bu ürünü köyde başka arazilerde deneyen olmadı, çünkü böyle şeylere inanmıyorlar ve para tuzağı olarak görüyorlar. Benim tarlamdan yaklaşık 120 mt daha aşağı rakımda bulunan diğer 3 ceviz bahçesinde Fernor, Şebin, Kaman, Chandler fidanları var ve tüm bu bahçelerde don zararına rastlandı. 1 2 ve 3 yaşındaki fidanlarda kuruma gerçekleşti. Ne kadarı kurudu veya zararlandı ****** bilemem, bahçe benim değil ama çok şikayetler duydum bahçe sahiplerinden. Konya merkezde 1000 rakımda ise durum çok daha korkunç. Tabi bu fidanların ne cins olduğunu kimse bilmiyor. Açıkçası onların ne sorun yaşadığı değil, benim içinde bulunduğum çıkmazdan nasıl kurtulacağım önemliydi benim için o an.

Tekrar 100-150 fidan alıp ekme retüeline girmektense bu ürüne bir şans vermek istedim. Bu kararı alırken Metin Hoca yı TV de birçok programda izlerken verdiği güzel bilgiler ve samimi paylaşımlar yapması benim açımdan çok etkili oldu. Güven duydum kendisine. İkinci sebebim bakteriyel ürünleri geçen sene bitki gelişimi için kullandığımda çok güzel netice almam sebebiyle bu bilim dalına bir sempatim oluştu. Üçüncü sebebim milli bir bakteriyel ürünü ithal ürüne karşı denerken milliyetçilik hissiyetim idi. Dördüncü ve en önemli sebebim ise başka bir şansım olmaması idi. Böyle bir ürünü bulup kullanmaya mecburdum.

Bu sene fidanlarım 3 hafta daha erken gözleri patlatmışken yani Nisan sonu soğuğundan zararlanmaya daha açık iken hamd olsun hiç bir sıkıntı yaşamadım. Ne patlayan gözlerde ne de henüz patlamayanlarda... Forumda diğer arkadaşların don zararı ile ilgili anlattıkları ve içinde oldukları ruh halini aynen yaşamış biri olarak, Bactocold gibi bir ürüne şahsen inanmışken bunu diğer arkadaşlarımla da paylaşmalıyım diye düşündüm. Zaten tüm bu sorunları yaşayan arkadaşlar alternatif bir yol bulmadıkça ya fidan alıp ekmeye devam edecekler **** bu işi bırakıp gidecekler.

Bu ürün 100 lt suya 3-4 litre eklenerek kullanılıyor. Herkes bahçesinin kaç lt gübre tankı ile ilaçlandığını biliyordur. Hesabınızı yaptıktan sonra aslında bidon bidon almanıza gerek olmadığını göreceksiniz. Belki birçoğumuza ben gibi 1 bidon yetecektir.

Belki çok teknik bir tablo çizemedim veya teknik olarak kesin doğru denilebilecek şeyler söyleyemedim veya ölçemedim ama ben gönül rahatlığıyla diyebilirim ki bu sene 1640 rakımda soğuk sebebiyle fidan veya göz kaybı yaşamadım. Seneye ne olur bakarız, yine paylaşırız ömrümüz olursa ama o güne kadar Allah binbir emekle dikilen hiç bir fidanı kurutmasın diyerek herkese iyi geceler diliyorum.

Ethio Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 22:35   #2579
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 22
Sn. Efedağ ın belirttiği gibi bu ürün geçimini çiftçilik ile sağlayan insanlar için çok değerli olabilir. Tabi ki ürünün varlığından haberdar edildiği ve alım gücüne uygun seviyelerde ücretlendirildiği sürece. Diyelim ki ben şans eseri bu sene zararlanma görmedim. Bunu gelecek sene en fazla 5*10 gönüllü üyemizin bu ürünü bahçesinde (en azından bir bölümünde) deneyerek ve değerli hocalarımızda bize bilimsel olarak yardımcı olursa, ürünün nasıl olduğunu kesin anlarız. Bu forumda nasıl yüzlerce bilgili üye, biz acemilere faydalı bilgiler sağlıyorsa, bizde çevremizde bu üründe haberi olmayan çiftçileri haberdar ederek yetiştiricimize ve ülkemize faydamız olur. Yapmamız gereken Ekim Kasım ayı gibi tekrar forumda bu konuyu gündeme almak. Şu an için yapacak birşey yok.

Bu arada ürün kapalı bidonda bile çok pis kokuyor. İnsanların girip çıktığı yerlerde kesinlikle tutulamaz ve depolanamaz. Kullanmadan hemen önce firmadan almak en mantıklısı Yanlış hatırlamıyorsam depolama için +4 ve +35 derece arası sıcaklıkşartı var. Bu şartta sağlanmalı. Sağlıcakla kalın.

Ethio Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2016, 22:38   #2580
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 181
Sayın ethio
Şunu tecrübe ettinizmi? Eğer ettiyseniz bu benim için çok önemli. Cevizler uyandıktan sonra yani tomurcuklar patladıktan sonra eksi 3-4 derecelerde hava sıcaklığı oldu ve de uyanan gözler bu donlardan etkilenmediler diyebilirmisiniz?
Teşekkürler...

Bactogold beğendi.
musculus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024